Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૫૪૫] ૮. મહાનારદકસ્સપજાતકવણ્ણના
[545] 8. Mahānāradakassapajātakavaṇṇanā
અહુ રાજા વિદેહાનન્તિ ઇદં સત્થા લટ્ઠિવનુય્યાને વિહરન્તો ઉરુવેલકસ્સપદમનં આરબ્ભ કથેસિ. યદા હિ સત્થા પવત્તિતવરધમ્મચક્કો ઉરુવેલકસ્સપાદયો જટિલે દમેત્વા મગધરાજસ્સ પટિસ્સવં લોચેતું પુરાણજટિલસહસ્સપરિવુતો લટ્ઠિવનુય્યાનં અગમાસિ. તદા દ્વાદસનહુતાય પરિસાય સદ્ધિં આગન્ત્વા દસબલં વન્દિત્વા નિસિન્નસ્સ મગધરઞ્ઞો પરિસન્તરે બ્રાહ્મણગહપતિકાનં વિતક્કો ઉપ્પજ્જિ ‘‘કિં નુ ખો ઉરુવેલકસ્સપો મહાસમણે બ્રહ્મચરિયં ચરતિ, ઉદાહુ મહાસમણો ઉરુવેલકસ્સપે’’તિ. અથ ખો ભગવા તેસં દ્વાદસનહુતાનં ચેતસા ચેતોપરિવિતક્કમઞ્ઞાય ‘‘કસ્સપસ્સ મમ સન્તિકે પબ્બજિતભાવં જાનાપેસ્સામી’’તિ ઇમં ગાથમાહ –
Ahurājā videhānanti idaṃ satthā laṭṭhivanuyyāne viharanto uruvelakassapadamanaṃ ārabbha kathesi. Yadā hi satthā pavattitavaradhammacakko uruvelakassapādayo jaṭile dametvā magadharājassa paṭissavaṃ locetuṃ purāṇajaṭilasahassaparivuto laṭṭhivanuyyānaṃ agamāsi. Tadā dvādasanahutāya parisāya saddhiṃ āgantvā dasabalaṃ vanditvā nisinnassa magadharañño parisantare brāhmaṇagahapatikānaṃ vitakko uppajji ‘‘kiṃ nu kho uruvelakassapo mahāsamaṇe brahmacariyaṃ carati, udāhu mahāsamaṇo uruvelakassape’’ti. Atha kho bhagavā tesaṃ dvādasanahutānaṃ cetasā cetoparivitakkamaññāya ‘‘kassapassa mama santike pabbajitabhāvaṃ jānāpessāmī’’ti imaṃ gāthamāha –
‘‘કિમેવ દિસ્વા ઉરુવેલવાસિ, પહાસિ અગ્ગિં કિસકોવદાનો;
‘‘Kimeva disvā uruvelavāsi, pahāsi aggiṃ kisakovadāno;
પુચ્છામિ તં કસ્સપ એતમત્થં, કથં પહીનં તવ અગ્ગિહુત્ત’’ન્તિ. (મહાવ॰ ૫૫);
Pucchāmi taṃ kassapa etamatthaṃ, kathaṃ pahīnaṃ tava aggihutta’’nti. (mahāva. 55);
થેરોપિ ભગવતો અધિપ્પાયં વિદિત્વા –
Theropi bhagavato adhippāyaṃ viditvā –
‘‘રૂપે ચ સદ્દે ચ અથો રસે ચ, કામિત્થિયો ચાભિવદન્તિ યઞ્ઞા;
‘‘Rūpe ca sadde ca atho rase ca, kāmitthiyo cābhivadanti yaññā;
એતં મલન્તિ ઉપધીસુ ઞત્વા, તસ્મા ન યિટ્ઠે ન હુતે અરઞ્જિ’’ન્તિ. (મહાવ॰ ૫૫); –
Etaṃ malanti upadhīsu ñatvā, tasmā na yiṭṭhe na hute arañji’’nti. (mahāva. 55); –
ઇમં ગાથં વત્વા અત્તનો સાવકભાવં પકાસનત્થં તથાગતસ્સ પાદપિટ્ઠે સીસં ઠપેત્વા ‘‘સત્થા મે, ભન્તે, ભગવા, સાવકોહમસ્મી’’તિ વત્વા એકતાલં દ્વિતાલં તિતાલન્તિ યાવ સત્તતાલપ્પમાણં સત્તક્ખત્તું વેહાસં અબ્ભુગ્ગન્ત્વા ઓરુય્હ તથાગતં વન્દિત્વા એકમન્તં નિસીદિ. તં પાટિહારિયં દિસ્વા મહાજનો ‘‘અહો મહાનુભાવો બુદ્ધો, એવં થામગતદિટ્ઠિકો નામ અત્તાનં ‘અરહા’તિ મઞ્ઞમાનો ઉરુવેલકસ્સપોપિ દિટ્ઠિજાલં ભિન્દિત્વા તથાગતેન દમિતો’’તિ સત્થુ ગુણકથઞ્ઞેવ કથેસિ. તં સુત્વા સત્થા ‘‘અનચ્છરિયં ઇદાનિ સબ્બઞ્ઞુતપ્પત્તેન મયા ઇમસ્સ દમનં, સ્વાહં પુબ્બે સરાગકાલેપિ નારદો નામ બ્રહ્મા હુત્વા ઇમસ્સ દિટ્ઠિજાલં ભિન્દિત્વા ઇમં નિબ્બિસેવનમકાસિ’’ન્તિ વત્વા તાય પરિસાય યાચિતો અતીતં આહરિ.
Imaṃ gāthaṃ vatvā attano sāvakabhāvaṃ pakāsanatthaṃ tathāgatassa pādapiṭṭhe sīsaṃ ṭhapetvā ‘‘satthā me, bhante, bhagavā, sāvakohamasmī’’ti vatvā ekatālaṃ dvitālaṃ titālanti yāva sattatālappamāṇaṃ sattakkhattuṃ vehāsaṃ abbhuggantvā oruyha tathāgataṃ vanditvā ekamantaṃ nisīdi. Taṃ pāṭihāriyaṃ disvā mahājano ‘‘aho mahānubhāvo buddho, evaṃ thāmagatadiṭṭhiko nāma attānaṃ ‘arahā’ti maññamāno uruvelakassapopi diṭṭhijālaṃ bhinditvā tathāgatena damito’’ti satthu guṇakathaññeva kathesi. Taṃ sutvā satthā ‘‘anacchariyaṃ idāni sabbaññutappattena mayā imassa damanaṃ, svāhaṃ pubbe sarāgakālepi nārado nāma brahmā hutvā imassa diṭṭhijālaṃ bhinditvā imaṃ nibbisevanamakāsi’’nti vatvā tāya parisāya yācito atītaṃ āhari.
અતીતે વિદેહરટ્ઠે મિથિલાયં અઙ્ગતિ નામ રાજા રજ્જં કારેસિ ધમ્મિકો ધમ્મરાજા. તસ્સ રુચા નામ ધીતા અહોસિ અભિરૂપા દસ્સનીયા પાસાદિકા કપ્પસતસહસ્સં પત્થિતપત્થના મહાપુઞ્ઞા અગ્ગમહેસિયા કુચ્છિસ્મિં નિબ્બત્તા. સેસા પનસ્સ સોળસસહસ્સા ઇત્થિયો વઞ્ઝા અહેસું. તસ્સ સા ધીતા પિયા અહોસિ મનાપા. સો તસ્સા નાનાપુપ્ફપૂરે પઞ્ચવીસતિપુપ્ફસમુગ્ગે અનગ્ઘાનિ સુખુમાનિ વત્થાનિ ચ ‘‘ઇમેહિ અત્તાનં અલઙ્કરોતૂ’’તિ દેવસિકં પહિણિ. ખાદનીયભોજનીયસ્સ પન પમાણં નત્થિ. અન્વડ્ઢમાસં ‘‘દાનં દેતૂ’’તિ સહસ્સં સહસ્સં પેસેસિ. તસ્સ ખો પન વિજયો ચ સુનામો ચ અલાતો ચાતિ તયો અમચ્ચા અહેસું. સો કોમુદિયા ચાતુમાસિનિયા છણે પવત્તમાને દેવનગરં વિય નગરે ચ અન્તેપુરે ચ અલઙ્કતે સુન્હાતો સુવિલિત્તો સબ્બાલઙ્કારપ્પટિમણ્ડિતો ભુત્તસાયમાસો વિવટસીહપઞ્જરે મહાતલે અમચ્ચગણપરિવુતો વિસુદ્ધં ગગનતલં અભિલઙ્ઘમાનં ચન્દમણ્ડલં દિસ્વા ‘‘રમણીયા વત ભો દોસિના રત્તિ, કાય નુ ખો અજ્જ રતિયા અભિરમેય્યામા’’તિ અમચ્ચે પુચ્છિ. તમત્થં પકાસેન્તો સત્થા આહ –
Atīte videharaṭṭhe mithilāyaṃ aṅgati nāma rājā rajjaṃ kāresi dhammiko dhammarājā. Tassa rucā nāma dhītā ahosi abhirūpā dassanīyā pāsādikā kappasatasahassaṃ patthitapatthanā mahāpuññā aggamahesiyā kucchismiṃ nibbattā. Sesā panassa soḷasasahassā itthiyo vañjhā ahesuṃ. Tassa sā dhītā piyā ahosi manāpā. So tassā nānāpupphapūre pañcavīsatipupphasamugge anagghāni sukhumāni vatthāni ca ‘‘imehi attānaṃ alaṅkarotū’’ti devasikaṃ pahiṇi. Khādanīyabhojanīyassa pana pamāṇaṃ natthi. Anvaḍḍhamāsaṃ ‘‘dānaṃ detū’’ti sahassaṃ sahassaṃ pesesi. Tassa kho pana vijayo ca sunāmo ca alāto cāti tayo amaccā ahesuṃ. So komudiyā cātumāsiniyā chaṇe pavattamāne devanagaraṃ viya nagare ca antepure ca alaṅkate sunhāto suvilitto sabbālaṅkārappaṭimaṇḍito bhuttasāyamāso vivaṭasīhapañjare mahātale amaccagaṇaparivuto visuddhaṃ gaganatalaṃ abhilaṅghamānaṃ candamaṇḍalaṃ disvā ‘‘ramaṇīyā vata bho dosinā ratti, kāya nu kho ajja ratiyā abhirameyyāmā’’ti amacce pucchi. Tamatthaṃ pakāsento satthā āha –
૧૧૫૩.
1153.
‘‘અહુ રાજા વિદેહાનં, અઙ્ગતિ નામ ખત્તિયો;
‘‘Ahu rājā videhānaṃ, aṅgati nāma khattiyo;
પહૂતયોગ્ગો ધનિમા, અનન્તબલપોરિસો.
Pahūtayoggo dhanimā, anantabalaporiso.
૧૧૫૪.
1154.
‘‘સો ચ પન્નરસિં રત્તિં, પુરિમયામે અનાગતે;
‘‘So ca pannarasiṃ rattiṃ, purimayāme anāgate;
ચાતુમાસા કોમુદિયા, અમચ્ચે સન્નિપાતયિ.
Cātumāsā komudiyā, amacce sannipātayi.
૧૧૫૫.
1155.
‘‘પણ્ડિતે સુતસમ્પન્ને, મ્હિતપુબ્બે વિચક્ખણે;
‘‘Paṇḍite sutasampanne, mhitapubbe vicakkhaṇe;
વિજયઞ્ચ સુનામઞ્ચ, સેનાપતિં અલાતકં.
Vijayañca sunāmañca, senāpatiṃ alātakaṃ.
૧૧૫૬.
1156.
‘‘તમનુપુચ્છિ વેદેહો, પચ્ચેકં બ્રૂથ સં રુચિં;
‘‘Tamanupucchi vedeho, paccekaṃ brūtha saṃ ruciṃ;
ચાતુમાસા કોમુદજ્જ, જુણ્હં બ્યપહતં તમં;
Cātumāsā komudajja, juṇhaṃ byapahataṃ tamaṃ;
કાયજ્જ રતિયા રત્તિં, વિહરેમુ ઇમં ઉતુ’’ન્તિ.
Kāyajja ratiyā rattiṃ, viharemu imaṃ utu’’nti.
તત્થ પહૂતયોગ્ગોતિ બહુકેન હત્થિયોગ્ગાદિના સમન્નાગતો. અનન્તબલપોરિસોતિ અનન્તબલકાયો. અનાગતેતિ પરિયોસાનં અપ્પત્તે, અનતિક્કન્તેતિ અત્થો. ચાતુમાસાતિ ચતુન્નં વસ્સિકમાસાનં પચ્છિમદિવસભૂતાય રત્તિયા. કોમુદિયાતિ ફુલ્લકુમુદાય. મ્હિતપુબ્બેતિ પઠમં સિતં કત્વા પચ્છા કથનસીલે. તમનુપુચ્છીતિ તં તેસુ અમચ્ચેસુ એકેકં અમચ્ચં અનુપુચ્છિ. પચ્ચેકં બ્રૂથ સં રુચિન્તિ સબ્બેપિ તુમ્હે અત્તનો અત્તનો અજ્ઝાસયાનુરૂપં રુચિં પચ્ચેકં મય્હં કથેથ. કોમુદજ્જાતિ કોમુદી અજ્જ. જુણ્હન્તિ જુણ્હાય નિસ્સયભૂતં ચન્દમણ્ડલં અબ્ભુગ્ગચ્છતિ. બ્યપહતં તમન્તિ તેન સબ્બં અન્ધકારં વિહતં. ઉતુન્તિ અજ્જ રત્તિં ઇમં એવરૂપં ઉતું કાયરતિયા વિહરેય્યામાતિ.
Tattha pahūtayoggoti bahukena hatthiyoggādinā samannāgato. Anantabalaporisoti anantabalakāyo. Anāgateti pariyosānaṃ appatte, anatikkanteti attho. Cātumāsāti catunnaṃ vassikamāsānaṃ pacchimadivasabhūtāya rattiyā. Komudiyāti phullakumudāya. Mhitapubbeti paṭhamaṃ sitaṃ katvā pacchā kathanasīle. Tamanupucchīti taṃ tesu amaccesu ekekaṃ amaccaṃ anupucchi. Paccekaṃ brūtha saṃ rucinti sabbepi tumhe attano attano ajjhāsayānurūpaṃ ruciṃ paccekaṃ mayhaṃ kathetha. Komudajjāti komudī ajja. Juṇhanti juṇhāya nissayabhūtaṃ candamaṇḍalaṃ abbhuggacchati. Byapahataṃ tamanti tena sabbaṃ andhakāraṃ vihataṃ. Utunti ajja rattiṃ imaṃ evarūpaṃ utuṃ kāyaratiyā vihareyyāmāti.
ઇતિ રાજા અમચ્ચે પુચ્છિ. તેન તે પુચ્છિતા અત્તનો અત્તનો અજ્ઝાસયાનુરૂપં કથં કથયિંસુ. તમત્થં પકાસેન્તો સત્થા આહ –
Iti rājā amacce pucchi. Tena te pucchitā attano attano ajjhāsayānurūpaṃ kathaṃ kathayiṃsu. Tamatthaṃ pakāsento satthā āha –
૧૧૫૭.
1157.
‘‘તતો સેનાપતિ રઞ્ઞો, અલાતો એતદબ્રવિ;
‘‘Tato senāpati rañño, alāto etadabravi;
‘હટ્ઠં યોગ્ગં બલં સબ્બં, સેનં સન્નાહયામસે.
‘Haṭṭhaṃ yoggaṃ balaṃ sabbaṃ, senaṃ sannāhayāmase.
૧૧૫૮.
1158.
‘નિય્યામ દેવ યુદ્ધાય, અનન્તબલપોરિસા;
‘Niyyāma deva yuddhāya, anantabalaporisā;
યે તે વસં ન આયન્તિ, વસં ઉપનયામસે;
Ye te vasaṃ na āyanti, vasaṃ upanayāmase;
એસા મય્હં સકા દિટ્ઠિ, અજિતં ઓજિનામસે’.
Esā mayhaṃ sakā diṭṭhi, ajitaṃ ojināmase’.
૧૧૫૯.
1159.
અલાતસ્સ વચો સુત્વા, સુનામો એતદબ્રવિ;
Alātassa vaco sutvā, sunāmo etadabravi;
‘સબ્બે તુય્હં મહારાજ, અમિત્તા વસમાગતા.
‘Sabbe tuyhaṃ mahārāja, amittā vasamāgatā.
૧૧૬૦.
1160.
‘નિક્ખિત્તસત્થા પચ્ચત્થા, નિવાતમનુવત્તરે;
‘Nikkhittasatthā paccatthā, nivātamanuvattare;
ઉત્તમો ઉસ્સવો અજ્જ, ન યુદ્ધં મમ રુચ્ચતિ.
Uttamo ussavo ajja, na yuddhaṃ mama ruccati.
૧૧૬૧.
1161.
‘અન્નપાનઞ્ચ ખજ્જઞ્ચ, ખિપ્પં અભિહરન્તુ તે;
‘Annapānañca khajjañca, khippaṃ abhiharantu te;
રમસ્સુ દેવ કામેહિ, નચ્ચગીતે સુવાદિતે’.
Ramassu deva kāmehi, naccagīte suvādite’.
૧૧૬૨.
1162.
સુનામસ્સ વચો સુત્વા, વિજયો એતદબ્રવિ;
Sunāmassa vaco sutvā, vijayo etadabravi;
‘સબ્બે કામા મહારાજ, નિચ્ચં તવ મુપટ્ઠિતા.
‘Sabbe kāmā mahārāja, niccaṃ tava mupaṭṭhitā.
૧૧૬૩.
1163.
‘ન હેતે દુલ્લભા દેવ, તવ કામેહિ મોદિતું;
‘Na hete dullabhā deva, tava kāmehi modituṃ;
સદાપિ કામા સુલભા, નેતં ચિત્તમતં મમ.
Sadāpi kāmā sulabhā, netaṃ cittamataṃ mama.
૧૧૬૪.
1164.
‘સમણં બ્રાહ્મણં વાપિ, ઉપાસેમુ બહુસ્સુતં;
‘Samaṇaṃ brāhmaṇaṃ vāpi, upāsemu bahussutaṃ;
યો નજ્જ વિનયે કઙ્ખં, અત્થધમ્મવિદૂ ઇસે’.
Yo najja vinaye kaṅkhaṃ, atthadhammavidū ise’.
૧૧૬૫.
1165.
વિજયસ્સ વચો સુત્વા, રાજા અઙ્ગતિ મબ્રવિ;
Vijayassa vaco sutvā, rājā aṅgati mabravi;
‘યથા વિજયો ભણતિ, મય્હમ્પેતંવ રુચ્ચતિ;
‘Yathā vijayo bhaṇati, mayhampetaṃva ruccati;
૧૧૬૬.
1166.
‘સમણં બ્રાહ્મણં વાપિ, ઉપાસેમુ બહુસ્સુતં;
‘Samaṇaṃ brāhmaṇaṃ vāpi, upāsemu bahussutaṃ;
યો નજ્જ વિનયે કઙ્ખં, અત્થધમ્મવિદૂ ઇસે.
Yo najja vinaye kaṅkhaṃ, atthadhammavidū ise.
૧૧૬૭.
1167.
‘સબ્બેવ સન્તા કરોથ મતિં, કં ઉપાસેમુ પણ્ડિતં;
‘Sabbeva santā karotha matiṃ, kaṃ upāsemu paṇḍitaṃ;
યો નજ્જ વિનયે કઙ્ખં, અત્થધમ્મવિદૂ ઇસે’.
Yo najja vinaye kaṅkhaṃ, atthadhammavidū ise’.
૧૧૬૮.
1168.
વેદેહસ્સ વચો સુત્વા, અલાતો એતદબ્રવિ;
Vedehassa vaco sutvā, alāto etadabravi;
‘અત્થાયં મિગદાયસ્મિં, અચેલો ધીરસમ્મતો.
‘Atthāyaṃ migadāyasmiṃ, acelo dhīrasammato.
૧૧૬૯.
1169.
‘ગુણો કસ્સપગોત્તાયં, સુતો ચિત્રકથી ગણી;
‘Guṇo kassapagottāyaṃ, suto citrakathī gaṇī;
તં દેવ પયિરુપાસેમુ, સો નો કઙ્ખં વિનેસ્સતિ’.
Taṃ deva payirupāsemu, so no kaṅkhaṃ vinessati’.
૧૧૭૦.
1170.
‘‘અલાતસ્સ વચો સુત્વા, રાજા ચોદેસિ સારથિં;
‘‘Alātassa vaco sutvā, rājā codesi sārathiṃ;
મિગદાયં ગમિસ્સામ, યુત્તં યાનં ઇધા નયા’’તિ.
Migadāyaṃ gamissāma, yuttaṃ yānaṃ idhā nayā’’ti.
તત્થ હટ્ઠન્તિ તુટ્ઠપહટ્ઠં. ઓજિનામસેતિ યં નો અજિતં, તં જિનામ. એસો મમ અજ્ઝાસયોતિ. રાજા તસ્સ કથં નેવ પટિક્કોસિ, નાભિનન્દિ. એતદબ્રવીતિ રાજાનં અલાતસ્સ વચનં અનભિનન્દન્તં અપ્પટિક્કોસન્તં દિસ્વા ‘‘નાયં યુદ્ધજ્ઝાસયો, અહમસ્સ ચિત્તં ગણ્હન્તો કામગુણાભિરતિં વણ્ણયિસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા એતં ‘‘સબ્બે તુય્હ’’ન્તિઆદિવચનં અબ્રવિ.
Tattha haṭṭhanti tuṭṭhapahaṭṭhaṃ. Ojināmaseti yaṃ no ajitaṃ, taṃ jināma. Eso mama ajjhāsayoti. Rājā tassa kathaṃ neva paṭikkosi, nābhinandi. Etadabravīti rājānaṃ alātassa vacanaṃ anabhinandantaṃ appaṭikkosantaṃ disvā ‘‘nāyaṃ yuddhajjhāsayo, ahamassa cittaṃ gaṇhanto kāmaguṇābhiratiṃ vaṇṇayissāmī’’ti cintetvā etaṃ ‘‘sabbe tuyha’’ntiādivacanaṃ abravi.
વિજયો એતદબ્રવીતિ રાજા સુનામસ્સપિ વચનં નાભિનન્દિ, ન પટિક્કોસિ. તતો વિજયો ‘‘અયં રાજા ઇમેસં દ્વિન્નમ્પિ વચનં સુત્વા તુણ્હીયેવ ઠિતો, પણ્ડિતા નામ ધમ્મસ્સવનસોણ્ડા હોન્તિ, ધમ્મસ્સવનમસ્સ વણ્ણયિસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા એતં ‘‘સબ્બે કામા’’તિઆદિવચનં અબ્રવિ. તત્થ તવ મુપટ્ઠિતાતિ તવ ઉપટ્ઠિતા. મોદિતુન્તિ તવ કામેહિ મોદિતું અભિરમિતું ઇચ્છાય સતિ ન હિ એતે કામા દુલ્લભા. નેતં ચિત્તમતં મમાતિ એતં તવ કામેહિ અભિરમણં મમ ચિત્તમતં ન હોતિ, ન મે એત્થ ચિત્તં પક્ખન્દતિ. યો નજ્જાતિ યો નો અજ્જ. અત્થધમ્મવિદૂતિ પાળિઅત્થઞ્ચેવ પાળિધમ્મઞ્ચ જાનન્તો. ઇસેતિ ઇસિ એસિતગુણો.
Vijayoetadabravīti rājā sunāmassapi vacanaṃ nābhinandi, na paṭikkosi. Tato vijayo ‘‘ayaṃ rājā imesaṃ dvinnampi vacanaṃ sutvā tuṇhīyeva ṭhito, paṇḍitā nāma dhammassavanasoṇḍā honti, dhammassavanamassa vaṇṇayissāmī’’ti cintetvā etaṃ ‘‘sabbe kāmā’’tiādivacanaṃ abravi. Tattha tavamupaṭṭhitāti tava upaṭṭhitā. Moditunti tava kāmehi modituṃ abhiramituṃ icchāya sati na hi ete kāmā dullabhā. Netaṃ cittamataṃ mamāti etaṃ tava kāmehi abhiramaṇaṃ mama cittamataṃ na hoti, na me ettha cittaṃ pakkhandati. Yo najjāti yo no ajja. Atthadhammavidūti pāḷiatthañceva pāḷidhammañca jānanto. Iseti isi esitaguṇo.
અઙ્ગતિ મબ્રવીતિ અઙ્ગતિ અબ્રવિ. મય્હમ્પેતંવ રુચ્ચતીતિ મય્હમ્પિ એતઞ્ઞેવ રુચ્ચતિ. સબ્બેવ સન્તાતિ સબ્બેવ તુમ્હે ઇધ વિજ્જમાના મતિં કરોથ ચિન્તેથ. અલાતો એતદબ્રવીતિ રઞ્ઞો કથં સુત્વા અલાતો ‘‘અયં મમ કુલૂપકો ગુણો નામ આજીવકો રાજુય્યાને વસતિ, તં પસંસિત્વા રાજકુલૂપકં કરિસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા એતં ‘‘અત્થાય’’ન્તિઆદિવચનં અબ્રવિ. તત્થ ધીરસમ્મતોતિ પણ્ડિતોતિ સમ્મતો. કસ્સપગોત્તાયન્તિ કસ્સપગોત્તો અયં. સુતોતિ બહુસ્સુતો. ગણીતિ ગણસત્થા. ચોદેસીતિ આણાપેસિ.
Aṅgati mabravīti aṅgati abravi. Mayhampetaṃva ruccatīti mayhampi etaññeva ruccati. Sabbeva santāti sabbeva tumhe idha vijjamānā matiṃ karotha cintetha. Alāto etadabravīti rañño kathaṃ sutvā alāto ‘‘ayaṃ mama kulūpako guṇo nāma ājīvako rājuyyāne vasati, taṃ pasaṃsitvā rājakulūpakaṃ karissāmī’’ti cintetvā etaṃ ‘‘atthāya’’ntiādivacanaṃ abravi. Tattha dhīrasammatoti paṇḍitoti sammato. Kassapagottāyanti kassapagotto ayaṃ. Sutoti bahussuto. Gaṇīti gaṇasatthā. Codesīti āṇāpesi.
રઞ્ઞો તં કથં સુત્વા સારથિનો તથા કરિંસુ. તમત્થં પકાસેન્તો સત્થા આહ –
Rañño taṃ kathaṃ sutvā sārathino tathā kariṃsu. Tamatthaṃ pakāsento satthā āha –
૧૧૭૧.
1171.
‘‘તસ્સ યાનં અયોજેસું, દન્તં રૂપિયપક્ખરં;
‘‘Tassa yānaṃ ayojesuṃ, dantaṃ rūpiyapakkharaṃ;
સુક્કમટ્ઠપરિવારં, પણ્ડરં દોસિના મુખં.
Sukkamaṭṭhaparivāraṃ, paṇḍaraṃ dosinā mukhaṃ.
૧૧૭૨.
1172.
‘‘તત્રાસું કુમુદાયુત્તા, ચત્તારો સિન્ધવા હયા;
‘‘Tatrāsuṃ kumudāyuttā, cattāro sindhavā hayā;
અનિલૂપમસમુપ્પાતા, સુદન્તા સોણ્ણમાલિનો.
Anilūpamasamuppātā, sudantā soṇṇamālino.
૧૧૭૩.
1173.
‘‘સેતચ્છત્તં સેતરથો, સેતસ્સા સેતબીજની;
‘‘Setacchattaṃ setaratho, setassā setabījanī;
વેદેહો સહમચ્ચેહિ, નિય્યં ચન્દોવ સોભતિ.
Vedeho sahamaccehi, niyyaṃ candova sobhati.
૧૧૭૪.
1174.
‘‘તમનુયાયિંસુ બહવો, ઇન્દિખગ્ગધરા બલી;
‘‘Tamanuyāyiṃsu bahavo, indikhaggadharā balī;
અસ્સપિટ્ઠિગતા વીરા, નરા નરવરાધિપં.
Assapiṭṭhigatā vīrā, narā naravarādhipaṃ.
૧૧૭૫.
1175.
‘‘સો મુહુત્તંવ યાયિત્વા, યાના ઓરુય્હ ખત્તિયો;
‘‘So muhuttaṃva yāyitvā, yānā oruyha khattiyo;
વેદેહો સહમચ્ચેહિ, પત્તી ગુણમુપાગમિ.
Vedeho sahamaccehi, pattī guṇamupāgami.
૧૧૭૬.
1176.
‘‘યેપિ તત્થ તદા આસું, બ્રાહ્મણિબ્ભા સમાગતા;
‘‘Yepi tattha tadā āsuṃ, brāhmaṇibbhā samāgatā;
ન તે અપનયી રાજા, અકતં ભૂમિમાગતે’’તિ.
Na te apanayī rājā, akataṃ bhūmimāgate’’ti.
તત્થ તસ્સ યાનન્તિ તસ્સ રઞ્ઞો રથં યોજયિંસુ. દન્તન્તિ દન્તમયં. રૂપિયપક્ખરન્તિ રજતમયઉપક્ખરં. સુક્કમટ્ઠપરિવારન્તિ પરિસુદ્ધાફરુસપરિવારં. દોસિના મુખન્તિ વિગતદોસાય રત્તિયા મુખં વિય, ચન્દસદિસન્તિ અત્થો. તત્રાસુન્તિ તત્ર અહેસું. કુમુદાતિ કુમુદવણ્ણા. સિન્ધવાતિ સિન્ધવજાતિકા. અનિલૂપમસમુપ્પાતાતિ વાતસદિસવેગા. સેતચ્છત્તન્તિ તસ્મિં રથે સમુસ્સાપિતં છત્તમ્પિ સેતં અહોસિ. સેતરથોતિ સોપિ રથો સેતોયેવ. સેતસ્સાતિ અસ્સાપિ સેતા. સેતબીજનીતિ બીજનીપિ સેતા. નિય્યન્તિ તેન રથેન નિગ્ગચ્છન્તો અમચ્ચગણપરિવુતો વેદેહરાજા ચન્દો વિય સોભતિ.
Tattha tassa yānanti tassa rañño rathaṃ yojayiṃsu. Dantanti dantamayaṃ. Rūpiyapakkharanti rajatamayaupakkharaṃ. Sukkamaṭṭhaparivāranti parisuddhāpharusaparivāraṃ. Dosinā mukhanti vigatadosāya rattiyā mukhaṃ viya, candasadisanti attho. Tatrāsunti tatra ahesuṃ. Kumudāti kumudavaṇṇā. Sindhavāti sindhavajātikā. Anilūpamasamuppātāti vātasadisavegā. Setacchattanti tasmiṃ rathe samussāpitaṃ chattampi setaṃ ahosi. Setarathoti sopi ratho setoyeva. Setassāti assāpi setā. Setabījanīti bījanīpi setā. Niyyanti tena rathena niggacchanto amaccagaṇaparivuto vedeharājā cando viya sobhati.
નરવરાધિપન્તિ નરવરાનં અધિપતિં રાજાધિરાજાનં. સો મુહુત્તંવ યાયિત્વાતિ સો રાજા મુહુત્તેનેવ ઉય્યાનં ગન્ત્વા. પત્તી ગુણમુપાગમીતિ પત્તિકોવ ગુણં આજીવકં ઉપાગમિ. યેપિ તત્થ તદા આસુન્તિ યેપિ તસ્મિં ઉય્યાને તદા પુરેતરં ગન્ત્વા તં આજીવકં પયિરુપાસમાના નિસિન્ના અહેસું. ન તે અપનયીતિ અમ્હાકમેવ દોસો, યે મયં પચ્છા અગમિમ્હા, તુમ્હે મા ચિન્તયિત્થાતિ તે બ્રાહ્મણે ચ ઇબ્ભે ચ રઞ્ઞોયેવ અત્થાય અકતં અકતોકાસં ભૂમિં સમાગતે ન ઉસ્સારણં કારેત્વા અપનયીતિ.
Naravarādhipanti naravarānaṃ adhipatiṃ rājādhirājānaṃ. So muhuttaṃva yāyitvāti so rājā muhutteneva uyyānaṃ gantvā. Pattī guṇamupāgamīti pattikova guṇaṃ ājīvakaṃ upāgami. Yepi tattha tadā āsunti yepi tasmiṃ uyyāne tadā puretaraṃ gantvā taṃ ājīvakaṃ payirupāsamānā nisinnā ahesuṃ. Na te apanayīti amhākameva doso, ye mayaṃ pacchā agamimhā, tumhe mā cintayitthāti te brāhmaṇe ca ibbhe ca raññoyeva atthāya akataṃ akatokāsaṃ bhūmiṃ samāgate na ussāraṇaṃ kāretvā apanayīti.
તાય પન ઓમિસ્સકપરિસાય પરિવુતોવ એકમન્તં નિસીદિત્વા પટિસન્થારમકાસિ. તમત્થં પકાસેન્તો સત્થા આહ –
Tāya pana omissakaparisāya parivutova ekamantaṃ nisīditvā paṭisanthāramakāsi. Tamatthaṃ pakāsento satthā āha –
૧૧૭૭.
1177.
‘‘તતો સો મુદુકા ભિસિયા, મુદુચિત્તકસન્થતે;
‘‘Tato so mudukā bhisiyā, muducittakasanthate;
મુદુપચ્ચત્થતે રાજા, એકમન્તં ઉપાવિસિ.
Mudupaccatthate rājā, ekamantaṃ upāvisi.
૧૧૭૮.
1178.
‘‘નિસજ્જ રાજા સમ્મોદિ, કથં સારણિયં તતો;
‘‘Nisajja rājā sammodi, kathaṃ sāraṇiyaṃ tato;
‘કચ્ચિ યાપનિયં ભન્તે, વાતાનમવિયગ્ગતા.
‘Kacci yāpaniyaṃ bhante, vātānamaviyaggatā.
૧૧૭૯.
1179.
‘કચ્ચિ અકસિરા વુત્તિ, લભસિ પિણ્ડયાપનં;
‘Kacci akasirā vutti, labhasi piṇḍayāpanaṃ;
અપ્પાબાધો ચસિ કચ્ચિ, ચક્ખું ન પરિહાયતિ’.
Appābādho casi kacci, cakkhuṃ na parihāyati’.
૧૧૮૦.
1180.
તં ગુણો પટિસમ્મોદિ, વેદેહં વિનયે રતં;
Taṃ guṇo paṭisammodi, vedehaṃ vinaye rataṃ;
‘યાપનીયં મહારાજ, સબ્બમેતં તદૂભયં.
‘Yāpanīyaṃ mahārāja, sabbametaṃ tadūbhayaṃ.
૧૧૮૧.
1181.
‘કચ્ચિ તુય્હમ્પિ વેદેહ, પચ્ચન્તા ન બલીયરે;
‘Kacci tuyhampi vedeha, paccantā na balīyare;
કચ્ચિ અરોગં યોગ્ગં તે, કચ્ચિ વહતિ વાહનં;
Kacci arogaṃ yoggaṃ te, kacci vahati vāhanaṃ;
કચ્ચિ તે બ્યાધયો નત્થિ, સરીરસ્સુપતાપિયા’.
Kacci te byādhayo natthi, sarīrassupatāpiyā’.
૧૧૮૨.
1182.
‘‘પટિસમ્મોદિતો રાજા, તતો પુચ્છિ અનન્તરા;
‘‘Paṭisammodito rājā, tato pucchi anantarā;
અત્થં ધમ્મઞ્ચ ઞાયઞ્ચ, ધમ્મકામો રથેસભો.
Atthaṃ dhammañca ñāyañca, dhammakāmo rathesabho.
૧૧૮૩.
1183.
‘કથં ધમ્મં ચરે મચ્ચો, માતાપિતૂસુ કસ્સપ;
‘Kathaṃ dhammaṃ care macco, mātāpitūsu kassapa;
કથં ચરે આચરિયે, પુત્તદારે કથં ચરે.
Kathaṃ care ācariye, puttadāre kathaṃ care.
૧૧૮૪.
1184.
‘કથં ચરેય્ય વુડ્ઢેસુ, કથં સમણબ્રાહ્મણે;
‘Kathaṃ careyya vuḍḍhesu, kathaṃ samaṇabrāhmaṇe;
કથઞ્ચ બલકાયસ્મિં, કથં જનપદે ચરે.
Kathañca balakāyasmiṃ, kathaṃ janapade care.
૧૧૮૫.
1185.
‘કથં ધમ્મં ચરિત્વાન, મચ્ચા ગચ્છન્તિ સુગ્ગતિં;
‘Kathaṃ dhammaṃ caritvāna, maccā gacchanti suggatiṃ;
કથઞ્ચેકે અધમ્મટ્ઠા, પતન્તિ નિરયં અથો’’’તિ.
Kathañceke adhammaṭṭhā, patanti nirayaṃ atho’’’ti.
તત્થ મુદુકા ભિસિયાતિ મુદુકાય સુખસમ્ફસ્સાય ભિસિયા. મુદુચિત્તકસન્થતેતિ સુખસમ્ફસ્સે ચિત્તત્થરણે. મુદુપચ્ચત્થતેતિ મુદુના પચ્ચત્થરણેન પચ્ચત્થતે. સમ્મોદીતિ આજીવકેન સદ્ધિં સમ્મોદનીયં કથં કથેસિ. તતોતિ તતો નિસજ્જનતો અનન્તરમેવ સારણીયં કથં કથેસીતિ અત્થો. તત્થ કચ્ચિ યાપનિયન્તિ કચ્ચિ તે, ભન્તે, સરીરં પચ્ચયેહિ યાપેતું સક્કા. વાતાનમવિયગ્ગતાતિ કચ્ચિ તે સરીરે ધાતુયો સમપ્પવત્તા, વાતાનં બ્યગ્ગતા નત્થિ, તત્થ તત્થ વગ્ગવગ્ગા હુત્વા વાતા ન બાધયન્તીતિ અત્થો.
Tattha mudukā bhisiyāti mudukāya sukhasamphassāya bhisiyā. Muducittakasanthateti sukhasamphasse cittattharaṇe. Mudupaccatthateti mudunā paccattharaṇena paccatthate. Sammodīti ājīvakena saddhiṃ sammodanīyaṃ kathaṃ kathesi. Tatoti tato nisajjanato anantarameva sāraṇīyaṃ kathaṃ kathesīti attho. Tattha kacci yāpaniyanti kacci te, bhante, sarīraṃ paccayehi yāpetuṃ sakkā. Vātānamaviyaggatāti kacci te sarīre dhātuyo samappavattā, vātānaṃ byaggatā natthi, tattha tattha vaggavaggā hutvā vātā na bādhayantīti attho.
અકસિરાતિ નિદ્દુક્ખા. વુત્તીતિ જીવિતવુત્તિ. અપ્પાબાધોતિ ઇરિયાપથભઞ્જકેનાબાધેન વિરહિતો . ચક્ખુન્તિ કચ્ચિ તે ચક્ખુઆદીનિ ઇન્દ્રિયાનિ ન પરિહાયન્તીતિ પુચ્છતિ. પટિસમ્મોદીતિ સમ્મોદનીયકથાય પટિકથેસિ. તત્થ સબ્બમેતન્તિ યં તયા વુત્તં વાતાનમવિયગ્ગતાદિ, તં સબ્બં તથેવ. તદુભયન્તિ યમ્પિ તયા ‘‘અપ્પાબાધો ચસિ કચ્ચિ, ચક્ખું ન પરિહાયતી’’તિ વુત્તં, તમ્પિ ઉભયં તથેવ.
Akasirāti niddukkhā. Vuttīti jīvitavutti. Appābādhoti iriyāpathabhañjakenābādhena virahito . Cakkhunti kacci te cakkhuādīni indriyāni na parihāyantīti pucchati. Paṭisammodīti sammodanīyakathāya paṭikathesi. Tattha sabbametanti yaṃ tayā vuttaṃ vātānamaviyaggatādi, taṃ sabbaṃ tatheva. Tadubhayanti yampi tayā ‘‘appābādho casi kacci, cakkhuṃ na parihāyatī’’ti vuttaṃ, tampi ubhayaṃ tatheva.
ન બલીયરેતિ નાભિભવન્તિ ન કુપ્પન્તિ. અનન્તરાતિ પટિસન્થારતો અનન્તરા પઞ્હં પુચ્છિ. તત્થ અત્થં ધમ્મઞ્ચ ઞાયઞ્ચાતિ પાળિઅત્થઞ્ચ પાળિઞ્ચ કારણયુત્તિઞ્ચ . સો હિ ‘‘કથં ધમ્મં ચરે’’તિ પુચ્છન્તો માતાપિતુઆદીસુ પટિપત્તિદીપકં પાળિઞ્ચ પાળિઅત્થઞ્ચ કારણયુત્તિઞ્ચ મે કથેથાતિ ઇમં અત્થઞ્ચ ધમ્મઞ્ચ ઞાયઞ્ચ પુચ્છતિ. તત્થ કથઞ્ચેકે અધમ્મટ્ઠાતિ એકચ્ચે અધમ્મે ઠિતા કથં નિરયઞ્ચેવ અથો સેસઅપાયે ચ પતન્તીતિ સબ્બઞ્ઞુબુદ્ધપચ્ચેકબુદ્ધબુદ્ધસાવકમહાબોધિસત્તેસુ પુરિમસ્સ પુરિમસ્સ અલાભેન પચ્છિમં પચ્છિમં પુચ્છિતબ્બકં મહેસક્ખપઞ્હં રાજા કિઞ્ચિ અજાનન્તં નગ્ગભોગ્ગં નિસ્સિરિકં અન્ધબાલં આજીવકં પુચ્છિ.
Na balīyareti nābhibhavanti na kuppanti. Anantarāti paṭisanthārato anantarā pañhaṃ pucchi. Tattha atthaṃ dhammañca ñāyañcāti pāḷiatthañca pāḷiñca kāraṇayuttiñca . So hi ‘‘kathaṃ dhammaṃ care’’ti pucchanto mātāpituādīsu paṭipattidīpakaṃ pāḷiñca pāḷiatthañca kāraṇayuttiñca me kathethāti imaṃ atthañca dhammañca ñāyañca pucchati. Tattha kathañceke adhammaṭṭhāti ekacce adhamme ṭhitā kathaṃ nirayañceva atho sesaapāye ca patantīti sabbaññubuddhapaccekabuddhabuddhasāvakamahābodhisattesu purimassa purimassa alābhena pacchimaṃ pacchimaṃ pucchitabbakaṃ mahesakkhapañhaṃ rājā kiñci ajānantaṃ naggabhoggaṃ nissirikaṃ andhabālaṃ ājīvakaṃ pucchi.
સોપિ એવં પુચ્છિતો પુચ્છાનુરૂપં બ્યાકરણં અદિસ્વા ચરન્તં ગોણં દણ્ડેન પહરન્તો વિય ભત્તપાતિયં કચવરં ખિપન્તો વિય ચ ‘‘સુણ, મહારાજા’’તિ ઓકાસં કારેત્વા અત્તનો મિચ્છાવાદં પટ્ઠપેસિ. તમત્થં પકાસેન્તો સત્થા આહ –
Sopi evaṃ pucchito pucchānurūpaṃ byākaraṇaṃ adisvā carantaṃ goṇaṃ daṇḍena paharanto viya bhattapātiyaṃ kacavaraṃ khipanto viya ca ‘‘suṇa, mahārājā’’ti okāsaṃ kāretvā attano micchāvādaṃ paṭṭhapesi. Tamatthaṃ pakāsento satthā āha –
૧૧૮૬.
1186.
‘‘વેદેહસ્સ વચો સુત્વા, કસ્સપો એતદબ્રવિ;
‘‘Vedehassa vaco sutvā, kassapo etadabravi;
‘સુણોહિ મે મહારાજ, સચ્ચં અવિતથં પદં.
‘Suṇohi me mahārāja, saccaṃ avitathaṃ padaṃ.
૧૧૮૭.
1187.
‘નત્થિ ધમ્મચરિતસ્સ, ફલં કલ્યાણપાપકં;
‘Natthi dhammacaritassa, phalaṃ kalyāṇapāpakaṃ;
નત્થિ દેવ પરો લોકો, કો તતો હિ ઇધાગતો.
Natthi deva paro loko, ko tato hi idhāgato.
૧૧૮૮.
1188.
‘નત્થિ દેવ પિતરો વા, કુતો માતા કુતો પિતા;
‘Natthi deva pitaro vā, kuto mātā kuto pitā;
નત્થિ આચરિયો નામ, અદન્તં કો દમેસ્સતિ.
Natthi ācariyo nāma, adantaṃ ko damessati.
૧૧૮૯.
1189.
‘સમતુલ્યાનિ ભૂતાનિ, નત્થિ જેટ્ઠાપચાયિકા;
‘Samatulyāni bhūtāni, natthi jeṭṭhāpacāyikā;
નત્થિ બલં વીરિયં વા, કુતો ઉટ્ઠાનપોરિસં;
Natthi balaṃ vīriyaṃ vā, kuto uṭṭhānaporisaṃ;
નિયતાનિ હિ ભૂતાનિ, યથા ગોટવિસો તથા.
Niyatāni hi bhūtāni, yathā goṭaviso tathā.
૧૧૯૦.
1190.
‘લદ્ધેય્યં લભતે મચ્ચો, તત્થ દાનફલં કુતો;
‘Laddheyyaṃ labhate macco, tattha dānaphalaṃ kuto;
નત્થિ દાનફલં દેવ, અવસો દેવવીરિયો.
Natthi dānaphalaṃ deva, avaso devavīriyo.
૧૧૯૧.
1191.
‘બાલેહિ દાનં પઞ્ઞત્તં, પણ્ડિતેહિ પટિચ્છિતં;
‘Bālehi dānaṃ paññattaṃ, paṇḍitehi paṭicchitaṃ;
અવસા દેન્તિ ધીરાનં, બાલા પણ્ડિતમાનિનો’’’તિ.
Avasā denti dhīrānaṃ, bālā paṇḍitamānino’’’ti.
તત્થ ઇધાગતોતિ તતો પરલોકતો ઇધાગતો નામ નત્થિ. નત્થિ દેવ પિતરો વાતિ દેવ, અય્યકપેય્યકાદયો વા નત્થિ, તેસુ અસન્તેસુ કુતો માતા કુતો પિતા. યથા ગોટવિસો તથાતિ ગોટવિસો વુચ્ચતિ પચ્છાબન્ધો, યથા નાવાય પચ્છાબન્ધો નાવમેવ અનુગચ્છતિ, તથા ઇમે સત્તા નિયતમેવ અનુગચ્છન્તીતિ વદતિ. અવસો દેવવીરિયોતિ એવં દાનફલે અસતિ યો કોચિ બાલો દાનં દેતિ, સો અવસો અવીરિયો ન અત્તનો વસેન બલેન દેતિ, દાનફલં પન અત્થીતિ સઞ્ઞાય અઞ્ઞેસં અન્ધબાલાનં સદ્દહિત્વા દેતીતિ દીપેતિ. બાલેહિ દાનં પઞ્ઞત્તન્તિ ‘‘દાનં દાતબ્બ’’ન્તિ અન્ધબાલેહિ પઞ્ઞત્તં અનુઞ્ઞાતં, તં દાનં બાલાયેવ દેન્તિ, પણ્ડિતા પટિગ્ગણ્હન્તિ.
Tattha idhāgatoti tato paralokato idhāgato nāma natthi. Natthi deva pitaro vāti deva, ayyakapeyyakādayo vā natthi, tesu asantesu kuto mātā kuto pitā. Yathā goṭavisotathāti goṭaviso vuccati pacchābandho, yathā nāvāya pacchābandho nāvameva anugacchati, tathā ime sattā niyatameva anugacchantīti vadati. Avaso devavīriyoti evaṃ dānaphale asati yo koci bālo dānaṃ deti, so avaso avīriyo na attano vasena balena deti, dānaphalaṃ pana atthīti saññāya aññesaṃ andhabālānaṃ saddahitvā detīti dīpeti. Bālehi dānaṃ paññattanti ‘‘dānaṃ dātabba’’nti andhabālehi paññattaṃ anuññātaṃ, taṃ dānaṃ bālāyeva denti, paṇḍitā paṭiggaṇhanti.
એવં દાનસ્સ નિપ્ફલતં વણ્ણેત્વા ઇદાનિ પાપસ્સ નિપ્ફલભાવં વણ્ણેતું આહ –
Evaṃ dānassa nipphalataṃ vaṇṇetvā idāni pāpassa nipphalabhāvaṃ vaṇṇetuṃ āha –
૧૧૯૨.
1192.
‘‘સત્તિમે સસ્સતા કાયા, અચ્છેજ્જા અવિકોપિનો;
‘‘Sattime sassatā kāyā, acchejjā avikopino;
તેજો પથવી આપો ચ, વાયો સુખં દુખઞ્ચિમે;
Tejo pathavī āpo ca, vāyo sukhaṃ dukhañcime;
જીવે ચ સત્તિમે કાયા, યેસં છેત્તા ન વિજ્જતિ.
Jīve ca sattime kāyā, yesaṃ chettā na vijjati.
૧૧૯૩.
1193.
‘‘નત્થિ હન્તા વ છેત્તા વા, હઞ્ઞે યેવાપિ કોચિ નં;
‘‘Natthi hantā va chettā vā, haññe yevāpi koci naṃ;
અન્તરેનેવ કાયાનં, સત્થાનિ વીતિવત્તરે.
Antareneva kāyānaṃ, satthāni vītivattare.
૧૧૯૪.
1194.
‘‘યો ચાપિ સિરમાદાય, પરેસં નિસિતાસિના;
‘‘Yo cāpi siramādāya, paresaṃ nisitāsinā;
ન સો છિન્દતિ તે કાયે, તત્થ પાપફલં કુતો.
Na so chindati te kāye, tattha pāpaphalaṃ kuto.
૧૧૯૫.
1195.
‘‘ચુલ્લાસીતિમહાકપ્પે, સબ્બે સુજ્ઝન્તિ સંસરં;
‘‘Cullāsītimahākappe, sabbe sujjhanti saṃsaraṃ;
અનાગતે તમ્હિ કાલે, સઞ્ઞતોપિ ન સુજ્ઝતિ.
Anāgate tamhi kāle, saññatopi na sujjhati.
૧૧૯૬.
1196.
‘‘ચરિત્વાપિ બહું ભદ્રં, નેવ સુજ્ઝન્તિનાગતે;
‘‘Caritvāpi bahuṃ bhadraṃ, neva sujjhantināgate;
પાપઞ્ચેપિ બહું કત્વા, તં ખણં નાતિવત્તરે.
Pāpañcepi bahuṃ katvā, taṃ khaṇaṃ nātivattare.
૧૧૯૭.
1197.
‘‘અનુપુબ્બેન નો સુદ્ધિ, કપ્પાનં ચુલ્લસીતિયા;
‘‘Anupubbena no suddhi, kappānaṃ cullasītiyā;
નિયતિં નાતિવત્તામ, વેલન્તમિવ સાગરો’’તિ.
Niyatiṃ nātivattāma, velantamiva sāgaro’’ti.
તત્થ કાયાતિ સમૂહા. અવિકોપિનોતિ વિકોપેતું ન સક્કા. જીવેતિ જીવો. ‘‘જીવો’’તિપિ પાઠો, અયમેવ અત્થો. સત્તિમે કાયાતિ ઇમે સત્ત કાયા. હઞ્ઞે યેવાપિ કોચિ નન્તિ યો હઞ્ઞેય્ય, સોપિ નત્થેવ. વીતિવત્તરેતિ ઇમેસં સત્તન્નં કાયાનં અન્તરેયેવ ચરન્તિ , છિન્દિતું ન સક્કોન્તિ. સિરમાદાયાતિ પરેસં સીસં ગહેત્વા. નિસિતાસિનાતિ નિસિતેન અસિના છિન્દતિ, ન સો છિન્દતીતિ સોપિ તે કાયે ન છિન્દતિ, પથવી પથવિમેવ ઉપેતિ, આપાદયો આપાદિકે, સુખદુક્ખજીવા આકાસં પક્ખન્દન્તીતિ દસ્સેતિ.
Tattha kāyāti samūhā. Avikopinoti vikopetuṃ na sakkā. Jīveti jīvo. ‘‘Jīvo’’tipi pāṭho, ayameva attho. Sattime kāyāti ime satta kāyā. Haññe yevāpi koci nanti yo haññeyya, sopi nattheva. Vītivattareti imesaṃ sattannaṃ kāyānaṃ antareyeva caranti , chindituṃ na sakkonti. Siramādāyāti paresaṃ sīsaṃ gahetvā. Nisitāsināti nisitena asinā chindati, na so chindatīti sopi te kāye na chindati, pathavī pathavimeva upeti, āpādayo āpādike, sukhadukkhajīvā ākāsaṃ pakkhandantīti dasseti.
સંસરન્તિ મહારાજ, ઇમે સત્તા ઇમં પથવિં એકમંસખલં કત્વાપિ એત્તકે કપ્પે સંસરન્તા સુજ્ઝન્તિ. અઞ્ઞત્ર હિ સંસારા સત્તે સોધેતું સમત્થો નામ નત્થિ, સબ્બે સંસારેનેવ સુજ્ઝન્તિ. અનાગતે તમ્હિ કાલેતિ યથાવુત્તે પન એતસ્મિં કાલે અનાગતે અપ્પત્તે અન્તરા સઞ્ઞતોપિ પરિસુદ્ધસીલોપિ ન સુજ્ઝતિ. તં ખણન્તિ તં વુત્તપ્પકારં કાલં. અનુપુબ્બેન નો સુદ્ધીતિ અમ્હાકં વાદે અનુપુબ્બેન સુદ્ધિ, સબ્બેસં અમ્હાકં અનુપુબ્બેન સુદ્ધિ ભવિસ્સતીતિ અત્થો. ઇતિ સો ઉચ્છેદવાદો અત્તનો થામેન સકવાદં નિપ્પદેસતો કથેસીતિ.
Saṃsaranti mahārāja, ime sattā imaṃ pathaviṃ ekamaṃsakhalaṃ katvāpi ettake kappe saṃsarantā sujjhanti. Aññatra hi saṃsārā satte sodhetuṃ samattho nāma natthi, sabbe saṃsāreneva sujjhanti. Anāgate tamhi kāleti yathāvutte pana etasmiṃ kāle anāgate appatte antarā saññatopi parisuddhasīlopi na sujjhati. Taṃkhaṇanti taṃ vuttappakāraṃ kālaṃ. Anupubbena no suddhīti amhākaṃ vāde anupubbena suddhi, sabbesaṃ amhākaṃ anupubbena suddhi bhavissatīti attho. Iti so ucchedavādo attano thāmena sakavādaṃ nippadesato kathesīti.
૧૧૯૮.
1198.
‘‘કસ્સપસ્સ વચો સુત્વા, અલાતો એતદબ્રવિ;
‘‘Kassapassa vaco sutvā, alāto etadabravi;
‘‘યથા ભદન્તો ભણતિ, મય્હમ્પેતંવ રુચ્ચતિ.
‘‘Yathā bhadanto bhaṇati, mayhampetaṃva ruccati.
૧૧૯૯.
1199.
‘અહમ્પિ પુરિમં જાતિં, સરે સંસરિતત્તનો;
‘Ahampi purimaṃ jātiṃ, sare saṃsaritattano;
પિઙ્ગલો નામહં આસિં, લુદ્દો ગોઘાતકો પુરે.
Piṅgalo nāmahaṃ āsiṃ, luddo goghātako pure.
૧૨૦૦.
1200.
‘બારાણસિયં ફીતાયં, બહું પાપં મયા કતં;
‘Bārāṇasiyaṃ phītāyaṃ, bahuṃ pāpaṃ mayā kataṃ;
બહૂ મયા હતા પાણા, મહિંસા સૂકરા અજા.
Bahū mayā hatā pāṇā, mahiṃsā sūkarā ajā.
૧૨૦૧.
1201.
‘તતો ચુતો ઇધ જાતો, ઇદ્ધે સેનાપતીકુલે;
‘Tato cuto idha jāto, iddhe senāpatīkule;
નત્થિ નૂન ફલં પાપં, યોહં ન નિરયં ગતો’’’તિ.
Natthi nūna phalaṃ pāpaṃ, yohaṃ na nirayaṃ gato’’’ti.
તત્થ અલાતો એતદબ્રવીતિ સો કિર કસ્સપદસબલસ્સ ચેતિયે અનોજપુપ્ફદામેન પૂજં કત્વા મરણસમયે અઞ્ઞેન કમ્મેન યથાનુભાવં ખિત્તો સંસારે સંસરન્તો એકસ્સ પાપકમ્મસ્સ નિસ્સન્દેન ગોઘાતકકુલે નિબ્બત્તિત્વા બહું પાપમકાસિ. અથસ્સ મરણકાલે ભસ્મપટિચ્છન્નો વિય અગ્ગિ એત્તકં કાલં ઠિતં તં પુઞ્ઞકમ્મં ઓકાસમકાસિ. સો તસ્સાનુભાવેન ઇધ નિબ્બત્તિત્વા તં વિભૂતિં પત્તો, જાતિં સરન્તો પન અતીતાનન્તરતો પરં પરિસરિતું અસક્કોન્તો ‘‘ગોઘાતકકમ્મં કત્વા ઇધ નિબ્બત્તોસ્મી’’તિ સઞ્ઞાય તસ્સ વાદં ઉપત્થમ્ભેન્તો ઇદં ‘‘યથા ભદન્તો ભણતી’’તિઆદિવચનં અબ્રવિ. તત્થ સરે સંસરિતત્તનોતિ અત્તનો સંસરિતં સરામિ. સેનાપતીકુલેતિ સેનાપતિકુલમ્હિ.
Tattha alāto etadabravīti so kira kassapadasabalassa cetiye anojapupphadāmena pūjaṃ katvā maraṇasamaye aññena kammena yathānubhāvaṃ khitto saṃsāre saṃsaranto ekassa pāpakammassa nissandena goghātakakule nibbattitvā bahuṃ pāpamakāsi. Athassa maraṇakāle bhasmapaṭicchanno viya aggi ettakaṃ kālaṃ ṭhitaṃ taṃ puññakammaṃ okāsamakāsi. So tassānubhāvena idha nibbattitvā taṃ vibhūtiṃ patto, jātiṃ saranto pana atītānantarato paraṃ parisarituṃ asakkonto ‘‘goghātakakammaṃ katvā idha nibbattosmī’’ti saññāya tassa vādaṃ upatthambhento idaṃ ‘‘yathā bhadanto bhaṇatī’’tiādivacanaṃ abravi. Tattha sare saṃsaritattanoti attano saṃsaritaṃ sarāmi. Senāpatīkuleti senāpatikulamhi.
૧૨૦૨.
1202.
‘‘અથેત્થ બીજકો નામ, દાસો આસિ પટચ્ચરી;
‘‘Athettha bījako nāma, dāso āsi paṭaccarī;
ઉપોસથં ઉપવસન્તો, ગુણસન્તિકુપાગમિ.
Uposathaṃ upavasanto, guṇasantikupāgami.
૧૨૦૩.
1203.
‘‘કસ્સપસ્સ વચો સુત્વા, અલાતસ્સ ચ ભાસિતં;
‘‘Kassapassa vaco sutvā, alātassa ca bhāsitaṃ;
પસ્સસન્તો મુહું ઉણ્હં, રુદં અસ્સૂનિ વત્તયી’’તિ.
Passasanto muhuṃ uṇhaṃ, rudaṃ assūni vattayī’’ti.
તત્થ અથેત્થાતિ અથ એત્થ એતિસ્સં મિથિલાયં. પટચ્ચરીતિ દલિદ્દો કપણો અહોસિ. ગુણસન્તિકુપાગમીતિ ગુણસ્સ સન્તિકં કિઞ્ચિદેવ કારણં સોસ્સામીતિ ઉપગતોતિ વેદિતબ્બો.
Tattha athetthāti atha ettha etissaṃ mithilāyaṃ. Paṭaccarīti daliddo kapaṇo ahosi. Guṇasantikupāgamīti guṇassa santikaṃ kiñcideva kāraṇaṃ sossāmīti upagatoti veditabbo.
૧૨૦૪.
1204.
‘‘તમનુપુચ્છિ વેદેહો, ‘કિમત્થં સમ્મ રોદસિ;
‘‘Tamanupucchi vedeho, ‘kimatthaṃ samma rodasi;
કિં તે સુતં વા દિટ્ઠં વા, કિં મં વેદેસિ વેદન’’’ન્તિ.
Kiṃ te sutaṃ vā diṭṭhaṃ vā, kiṃ maṃ vedesi vedana’’’nti.
તત્થ કિં મં વેદેસિ વેદનન્તિ કિં નામ ત્વં કાયિકં વા ચેતસિકં વા વેદનં પત્તોયં, એવં રોદન્તો મં વેદેસિ જાનાપેસિ, ઉત્તાનમેવ નં કત્વા મય્હં આચિક્ખાહીતિ.
Tattha kiṃ maṃ vedesi vedananti kiṃ nāma tvaṃ kāyikaṃ vā cetasikaṃ vā vedanaṃ pattoyaṃ, evaṃ rodanto maṃ vedesi jānāpesi, uttānameva naṃ katvā mayhaṃ ācikkhāhīti.
૧૨૦૫.
1205.