Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / દીઘનિકાય (ટીકા) • Dīghanikāya (ṭīkā)

    ૨. મહાનિદાનસુત્તવણ્ણના

    2. Mahānidānasuttavaṇṇanā

    નિદાનવણ્ણના

    Nidānavaṇṇanā

    ૯૫. જનપદિનોતિ જનપદવન્તો, જનપદસ્સ વા ઇસ્સરસામિનો રાજકુમારા ગોત્તવસેન કુરૂ નામ. તેસં નિવાસો યદિ એકો જનપદો, કથં બહુવચનન્તિ આહ ‘‘રુળ્હિસદ્દેના’’તિ. અક્ખરચિન્તકા હિ ઈદિસેસુ ઠાનેસુ યુત્તે વિય ઈદિસલિઙ્ગવચનાનિ ઇચ્છન્તિ. અયમેત્થ રુળ્હિ યથા અઞ્ઞત્થાપિ ‘‘અઙ્ગેસુ વિહરતિ, મલ્લેસુ વિહરતી’’તિ ચ. તબ્બિસેસનેપિ જનપદસદ્દે જાતિસદ્દે એકવચનમેવ. અટ્ઠકથાચરિયા પનાતિ પન-સદ્દો વિસેસત્થજોતનો, તેન ‘‘પુથુઅત્થવિસયતાય એવેતં પુથુવચન’’ન્તિ ‘‘બહુકે પના’’તિઆદિના વક્ખમાનં વિસેસં જોતેતિ. સુત્વાતિ મન્ધાતુમહારાજસ્સ આનુભાવદસ્સનાનુસારેન પરમ્પરાનુગતં કથં સુત્વા. અનુસંયાયન્તેનાતિ અનુવિચરન્તેન. એતેસં ઠાનન્તિ ચન્દિમસૂરિયમુખેન ચાતુમહારાજિકભવનમાહ. તેનાહ ‘‘તત્થ અગમાસી’’તિઆદિ. સોતિ મન્ધાતુમહારાજા. ન્તિ ચાતુમહારાજિકરજ્જં. ગહેત્વાતિ સમ્પટિચ્છિત્વા. પુન પુચ્છિ પરિણાયકરતનં.

    95.Janapadinoti janapadavanto, janapadassa vā issarasāmino rājakumārā gottavasena kurū nāma. Tesaṃ nivāso yadi eko janapado, kathaṃ bahuvacananti āha ‘‘ruḷhisaddenā’’ti. Akkharacintakā hi īdisesu ṭhānesu yutte viya īdisaliṅgavacanāni icchanti. Ayamettha ruḷhi yathā aññatthāpi ‘‘aṅgesu viharati, mallesu viharatī’’ti ca. Tabbisesanepi janapadasadde jātisadde ekavacanameva. Aṭṭhakathācariyā panāti pana-saddo visesatthajotano, tena ‘‘puthuatthavisayatāya evetaṃ puthuvacana’’nti ‘‘bahuke panā’’tiādinā vakkhamānaṃ visesaṃ joteti. Sutvāti mandhātumahārājassa ānubhāvadassanānusārena paramparānugataṃ kathaṃ sutvā. Anusaṃyāyantenāti anuvicarantena. Etesaṃ ṭhānanti candimasūriyamukhena cātumahārājikabhavanamāha. Tenāha ‘‘tattha agamāsī’’tiādi. Soti mandhātumahārājā. Tanti cātumahārājikarajjaṃ. Gahetvāti sampaṭicchitvā. Puna pucchi pariṇāyakaratanaṃ.

    દોવારિકભૂમિયં તિટ્ઠન્તિ સુધમ્માય દેવસભાય, દેવપુરસ્સ ચ ચતૂસુ દ્વારેસુ આરક્ખાય અધિગતત્તા. ‘‘દિબ્બરુક્ખસહસ્સપટિમણ્ડિત’’ન્તિ ઇદં ‘‘ચિત્તલતાવન’’ન્તિઆદીસુપિ યોજેતબ્બં.

    Dovārikabhūmiyaṃ tiṭṭhanti sudhammāya devasabhāya, devapurassa ca catūsu dvāresu ārakkhāya adhigatattā. ‘‘Dibbarukkhasahassapaṭimaṇḍita’’nti idaṃ ‘‘cittalatāvana’’ntiādīsupi yojetabbaṃ.

    પથવિયં પતિટ્ઠાસીતિ ભસ્સિત્વા પથવિયા આસન્નટ્ઠાને અટ્ઠાસિ. ન હિ ચક્કરતનં ભૂમિયં પતતિ, તથાઠિતઞ્ચ નચિરસ્સેવ અન્તરધાયિ તેનત્તભાવેન ચક્કવત્તિઇસ્સરિયસ્સ અભાવતો. ‘‘ચિરતરં કાલં ઠત્વા’’તિ અપરે. રાજા એકકોવ અગમાસિ અત્તનો આનુભાવેન. મનુસ્સભાવોતિ મનુસ્સગન્ધસરીરનિસ્સન્દાદિમનુસ્સભાવો. પાતુરહોસીતિ દેવલોકે પવત્તિવિપાકદાયિનો અપરાપરિયાય વેદનીયસ્સ કમ્મસ્સ કતોકાસત્તા સબ્બદા સોળસવસ્સુદ્દેસિકતા માલામિલાયનાદિ દિબ્બભાવો પાતુરહોસિ. તદા મનુસ્સાનં અસઙ્ખેય્યાયુકતાય સક્કરજ્જં કારેત્વા. ‘‘કિં મે ઇમિના ઉપદ્ધરજ્જેના’’તિ અત્રિચ્છતાય અતિત્તોવ. મનુસ્સલોકે ઉતુનો કક્ખળતાય વાતાતપેન ફુટ્ઠગત્તો કાલમકાસિ.

    Pathaviyaṃ patiṭṭhāsīti bhassitvā pathaviyā āsannaṭṭhāne aṭṭhāsi. Na hi cakkaratanaṃ bhūmiyaṃ patati, tathāṭhitañca nacirasseva antaradhāyi tenattabhāvena cakkavattiissariyassa abhāvato. ‘‘Cirataraṃ kālaṃ ṭhatvā’’ti apare. Rājā ekakova agamāsi attano ānubhāvena. Manussabhāvoti manussagandhasarīranissandādimanussabhāvo. Pāturahosīti devaloke pavattivipākadāyino aparāpariyāya vedanīyassa kammassa katokāsattā sabbadā soḷasavassuddesikatā mālāmilāyanādi dibbabhāvo pāturahosi. Tadā manussānaṃ asaṅkheyyāyukatāya sakkarajjaṃ kāretvā. ‘‘Kiṃ me iminā upaddharajjenā’’ti atricchatāya atittova. Manussaloke utuno kakkhaḷatāya vātātapena phuṭṭhagatto kālamakāsi.

    અવયવેસુ સિદ્ધો વિસેસો સમુદાયસ્સ વિસેસકો હોતીતિ એકમ્પિ રટ્ઠં બહુવચનેન વોહરિયતિ.

    Avayavesu siddho viseso samudāyassa visesako hotīti ekampi raṭṭhaṃ bahuvacanena vohariyati.

    દ-કારેન અત્થં વણ્ણયન્તિ નિરુત્તિનયેન. કમ્માસોતિ કમ્માસપાદો વુચ્ચતિ ઉત્તરપદલોપેન યથા ‘‘રૂપભવો રૂપ’’ન્તિ. કથં પન સો ‘‘કમ્માસપાદો’’તિ વુચ્ચતીતિ આહ ‘‘તસ્સ કિરા’’તિઆદિ. દમિતોતિ એત્થ કીદિસં દમનં અધિપ્પેતન્તિ આહ ‘‘પોરિસાદભાવતો પટિસેધિતો’’તિ. ‘‘ઇમે પન થેરાતિ મજ્ઝિમભાણકા’’તિ કેચિ. અપરે પન ‘‘અટ્ઠકથાચરિયા’’તિ, ‘‘દીઘભાણકા’’તિ વદન્તિ. ઉભયથાપિ ચૂળકમ્માસદમ્મં સન્ધાય તથા વદન્તિ. યક્ખિનિપુત્તો હિ કમ્માસપાદો અલીનસત્તુકુમારકાલે (ચરિયા॰ ૨.૭૫) બોધિસત્તેન તત્થ દમિતો. સુતસોમકાલે (જા॰ ૨.૨૧.૩૭૧) પન બારાણસિરાજા પોરિસાદભાવપટિસેધનેન યત્થ દમિતો, તં મહાકમ્માસદમ્મં નામ. ‘‘પુત્તો’’તિ વત્વા ‘‘અત્રજો’’તિ વચનં ઓરસપુત્તભાવદસ્સનત્થં.

    Da-kārena atthaṃ vaṇṇayanti niruttinayena. Kammāsoti kammāsapādo vuccati uttarapadalopena yathā ‘‘rūpabhavo rūpa’’nti. Kathaṃ pana so ‘‘kammāsapādo’’ti vuccatīti āha ‘‘tassa kirā’’tiādi. Damitoti ettha kīdisaṃ damanaṃ adhippetanti āha ‘‘porisādabhāvato paṭisedhito’’ti. ‘‘Ime pana therāti majjhimabhāṇakā’’ti keci. Apare pana ‘‘aṭṭhakathācariyā’’ti, ‘‘dīghabhāṇakā’’ti vadanti. Ubhayathāpi cūḷakammāsadammaṃ sandhāya tathā vadanti. Yakkhiniputto hi kammāsapādo alīnasattukumārakāle (cariyā. 2.75) bodhisattena tattha damito. Sutasomakāle (jā. 2.21.371) pana bārāṇasirājā porisādabhāvapaṭisedhanena yattha damito, taṃ mahākammāsadammaṃ nāma. ‘‘Putto’’ti vatvā ‘‘atrajo’’ti vacanaṃ orasaputtabhāvadassanatthaṃ.

    યેહિ આવસિતપ્પદેસો ‘‘કુરુરટ્ઠ’’ન્તિ નામં લભિ, તે ઉત્તરકુરુતો આગતમનુસ્સા તત્થ રક્ખિતનિયામેનેવ પઞ્ચ સીલાનિ રક્ખિંસુ. તેસં દિટ્ઠાનુગતિયા પચ્છિમજનતાતિ સો દેસધમ્મવસેન અવિચ્છેદતો પવત્તમાનો કુરુવત્તધમ્મોતિ પઞ્ઞાયિત્થ. અયઞ્ચ અત્થો કુરુધમ્મજાતકેન દીપેતબ્બો. સો અપરભાગે પઠમં યત્થ સંકિલિટ્ઠો જાતો, તં દસ્સેતું ‘‘કુરુરટ્ઠવાસીન’’ન્તિઆદિ વુત્તં. યત્થ ભગવતો વસનોકાસભૂતો કોચિ વિહારો ન હોતિ, તત્થ કેવલં ગોચરગામકિત્તનં નિદાનકથાય પકતિ યથા તં સક્કેસુ વિહરતિ દેવદહં નામ સક્યાનં નિગમોતિ ઇમમત્થં દસ્સેન્તો ‘‘અવસનોકાસતો’’તિઆદિમાહ.

    Yehi āvasitappadeso ‘‘kururaṭṭha’’nti nāmaṃ labhi, te uttarakuruto āgatamanussā tattha rakkhitaniyāmeneva pañca sīlāni rakkhiṃsu. Tesaṃ diṭṭhānugatiyā pacchimajanatāti so desadhammavasena avicchedato pavattamāno kuruvattadhammoti paññāyittha. Ayañca attho kurudhammajātakena dīpetabbo. So aparabhāge paṭhamaṃ yattha saṃkiliṭṭho jāto, taṃ dassetuṃ ‘‘kururaṭṭhavāsīna’’ntiādi vuttaṃ. Yattha bhagavato vasanokāsabhūto koci vihāro na hoti, tattha kevalaṃ gocaragāmakittanaṃ nidānakathāya pakati yathā taṃ sakkesu viharati devadahaṃ nāma sakyānaṃ nigamoti imamatthaṃ dassento ‘‘avasanokāsato’’tiādimāha.

    ‘‘આયસ્મા’’તિ વા ‘‘દેવાનં પિયા’’તિ વા ‘‘તત્ર ભવ’’ન્તિ વા પિયસમુદાહારો એસોતિ આહ ‘‘આયસ્માતિ પિયવચનમેત’’ન્તિ. તયિદં પિયવચનં ગરુગારવવસેન વુચ્ચતીતિ આહ ‘‘ગારવવચનમેત’’ન્તિ.

    ‘‘Āyasmā’’ti vā ‘‘devānaṃ piyā’’ti vā ‘‘tatra bhava’’nti vā piyasamudāhāro esoti āha ‘‘āyasmāti piyavacanameta’’nti. Tayidaṃ piyavacanaṃ garugāravavasena vuccatīti āha ‘‘gāravavacanameta’’nti.

    અતિદૂરઅચ્ચાસન્નવજ્જનેન નાતિદૂરનાચ્ચાસન્નં નામ ગહિતં, તં પન અવકંસતો ઉભિન્નં પસારિતહત્થાનં સઙ્ઘટ્ટનેન વેદિતબ્બં. ચક્ખુના ચક્ખું આહચ્ચ દટ્ઠબ્બં હોતિ, તેનાપિ અગારવમેવ કતં હોતિ. ગીવં પરિવત્તેત્વાતિ પરિવત્તનવસેન ગીવં પસારેત્વા.

    Atidūraaccāsannavajjanena nātidūranāccāsannaṃ nāma gahitaṃ, taṃ pana avakaṃsato ubhinnaṃ pasāritahatthānaṃ saṅghaṭṭanena veditabbaṃ. Cakkhunā cakkhuṃ āhacca daṭṭhabbaṃ hoti, tenāpi agāravameva kataṃ hoti. Gīvaṃ parivattetvāti parivattanavasena gīvaṃ pasāretvā.

    કુલસઙ્ગહત્થાયાતિ કુલાનુદ્દયતાવસેન કુલાનં અનુગ્ગણ્હનત્થાય સહસ્સભણ્ડિકં નિક્ખિપન્તો વિય ભિક્ખપટિગ્ગણ્હનેન તેસં મહતો પુઞ્ઞાભિસન્દસ્સ જનનેન. પટિસમ્મજ્જિત્વાતિ અન્તેવાસિકેહિ સમ્મજ્જનટ્ઠાનં સક્કચ્ચકારિતાય પુન સમ્મજ્જિત્વા. તિક્ખત્તુન્તિ ‘‘આદિતો પટ્ઠાય અન્ત’’ન્તિઆદિના વુત્તચતુરાકારૂપસઞ્હિતે તયો વારે, તેનસ્સ દ્વાદસક્ખત્તું સમ્મસિતભાવમાહ.

    Kulasaṅgahatthāyāti kulānuddayatāvasena kulānaṃ anuggaṇhanatthāya sahassabhaṇḍikaṃ nikkhipanto viya bhikkhapaṭiggaṇhanena tesaṃ mahato puññābhisandassa jananena. Paṭisammajjitvāti antevāsikehi sammajjanaṭṭhānaṃ sakkaccakāritāya puna sammajjitvā. Tikkhattunti ‘‘ādito paṭṭhāya anta’’ntiādinā vuttacaturākārūpasañhite tayo vāre, tenassa dvādasakkhattuṃ sammasitabhāvamāha.

    અમ્હાકં ભગવતો ગમ્ભીરભાવેનેવ કથિતત્તા સેસબુદ્ધેહિપિ એવમેવ કથિતોતિ ધમ્મન્વયે ઠત્વા વુત્તં ‘‘સબ્બબુદ્ધેહિ…પે॰… કથિતો’’તિ. સાલિન્દન્તિ સપરિભણ્ડં. ‘‘સિનેરું ઉક્ખિપન્તો વિયા’’તિ ઇમિના તાદિસાય દેસનાય સુદુક્કરભાવમાહ. સુત્તમેવ ‘‘સુત્તન્તકથ’’ન્તિ આહ ધમ્મક્ખન્ધભાવતો. યથા વિનયપણ્ણત્તિભૂમન્તરસમયન્તરાનં વિજાનનં અનઞ્ઞસાધારણં સબ્બઞ્ઞુતઞાણસ્સેવ વિસયો, એવં અન્તદ્વયવિનિમુત્તસ્સ કારકવેદકરહિતસ્સ પચ્ચયાકારસ્સ વિભજનં પીતિ દસ્સેતું ‘‘બુદ્ધાનઞ્હી’’તિઆદિ આરદ્ધં. તત્થ ઠાનાનીતિ કારણાનિ. ગજ્જિતં મહન્તં હોતીતિ તં દેસેતબ્બસ્સેવ અનેકવિધતાય, દુવિઞ્ઞેય્યતાય ચ નાનાનયેહિ પવત્તમાનં દેસનાગજ્જિતં મહન્તં વિપુલં, બહુભેદઞ્ચ હોતિ. ઞાણં અનુપવિસતીતિ તતો એવ દેસનાઞાણં દેસેતબ્બધમ્મે વિભાગસો કુરુમાનં અનુ અનુ પવિસતિ, તેન અનુપવિસ્સ ઠિતં વિય હોતીતિ અત્થો. બુદ્ધઞાણસ્સ મહન્તભાવો પઞ્ઞાયતીતિ એવંવિધસ્સ નામ ધમ્મસ્સ દેસકં, પટિવેધકઞ્ચાતિ બુદ્ધાનં દેસનાઞાણસ્સ, પટિવેધઞાણસ્સ ચ ઉળારભાવો પાકટો હોતિ. એત્થ ચ કિઞ્ચાપિ ‘‘સબ્બં વચીકમ્મં બુદ્ધસ્સ ભગવતો ઞાણપુબ્બઙ્ગમં ઞાણાનુપરિવત્ત’’ન્તિ (મહાનિ॰ ૬૯, ૧૬૯; ચૂળનિ॰ ૮૫; પટિ॰ મ॰ ૩.૫; નેત્તિ॰ ૧૪) વચનતો સબ્બાપિ ભગવતો દેસના ઞાણરહિતા નત્થિ, સીહસમાનવુત્તિતાય સબ્બત્થ સમાનપ્પવત્તિ. દેસેતબ્બવસેન પન દેસના વિસેસતો ઞાણેન અનુપવિટ્ઠા, ગમ્ભીરતરા ચ હોતીતિ દટ્ઠબ્બં. કથં પન વિનયપઞ્ઞત્તિં પત્વા દેસના તિલક્ખણબ્ભાહતા સુઞ્ઞતપટિસંયુત્તા હોતીતિ? તત્થાપિ સન્નિસિન્નપરિસાય અજ્ઝાસયાનુરૂપં પવત્તમાના દેસના સઙ્ખારાનં અનિચ્ચતાદિવિભાવનં, સબ્બધમ્માનં અત્તત્તનિયતાભાવપ્પકાસનઞ્ચ હોતિ. તેનેવાહ ‘‘અનેકપરિયાયેન ધમ્મિં કથં કત્વા’’તિઆદિ.

    Amhākaṃ bhagavato gambhīrabhāveneva kathitattā sesabuddhehipi evameva kathitoti dhammanvaye ṭhatvā vuttaṃ ‘‘sabbabuddhehi…pe… kathito’’ti. Sālindanti saparibhaṇḍaṃ. ‘‘Sineruṃ ukkhipantoviyā’’ti iminā tādisāya desanāya sudukkarabhāvamāha. Suttameva ‘‘suttantakatha’’nti āha dhammakkhandhabhāvato. Yathā vinayapaṇṇattibhūmantarasamayantarānaṃ vijānanaṃ anaññasādhāraṇaṃ sabbaññutañāṇasseva visayo, evaṃ antadvayavinimuttassa kārakavedakarahitassa paccayākārassa vibhajanaṃ pīti dassetuṃ ‘‘buddhānañhī’’tiādi āraddhaṃ. Tattha ṭhānānīti kāraṇāni. Gajjitaṃ mahantaṃ hotīti taṃ desetabbasseva anekavidhatāya, duviññeyyatāya ca nānānayehi pavattamānaṃ desanāgajjitaṃ mahantaṃ vipulaṃ, bahubhedañca hoti. Ñāṇaṃ anupavisatīti tato eva desanāñāṇaṃ desetabbadhamme vibhāgaso kurumānaṃ anu anu pavisati, tena anupavissa ṭhitaṃ viya hotīti attho. Buddhañāṇassa mahantabhāvo paññāyatīti evaṃvidhassa nāma dhammassa desakaṃ, paṭivedhakañcāti buddhānaṃ desanāñāṇassa, paṭivedhañāṇassa ca uḷārabhāvo pākaṭo hoti. Ettha ca kiñcāpi ‘‘sabbaṃ vacīkammaṃ buddhassa bhagavato ñāṇapubbaṅgamaṃ ñāṇānuparivatta’’nti (mahāni. 69, 169; cūḷani. 85; paṭi. ma. 3.5; netti. 14) vacanato sabbāpi bhagavato desanā ñāṇarahitā natthi, sīhasamānavuttitāya sabbattha samānappavatti. Desetabbavasena pana desanā visesato ñāṇena anupaviṭṭhā, gambhīratarā ca hotīti daṭṭhabbaṃ. Kathaṃ pana vinayapaññattiṃ patvā desanā tilakkhaṇabbhāhatā suññatapaṭisaṃyuttā hotīti? Tatthāpi sannisinnaparisāya ajjhāsayānurūpaṃ pavattamānā desanā saṅkhārānaṃ aniccatādivibhāvanaṃ, sabbadhammānaṃ attattaniyatābhāvappakāsanañca hoti. Tenevāha ‘‘anekapariyāyena dhammiṃ kathaṃ katvā’’tiādi.

    આપજ્જાતિ પત્વા યથા ઞાણકોઞ્ચનાદં વિસ્સજ્જેતિ, એવં પાપુણિત્વા.

    Āpajjāti patvā yathā ñāṇakoñcanādaṃ vissajjeti, evaṃ pāpuṇitvā.

    પમાણાતિક્કમેતિ અપરિમાણત્થે ‘‘યાવઞ્ચિદં તેન ભગવતા’’તિઆદીસુ (દી॰ નિ॰ ૧.૪) વિય. અપરિમેય્યભાવજોતનો હિ અયં યાવ-સદ્દો. તેનાહ ‘‘અતિગમ્ભીરો અત્થો’’તિ. અવભાસતીતિ ઞાયતિ ઉપટ્ઠાતિ. ઞાણસ્સ તથા ઉપટ્ઠાનઞ્હિ સન્ધાય ‘‘દિસ્સતી’’તિ વુત્તં. નનુ એસ પટિચ્ચસમુપ્પાદો એકન્તગમ્ભીરોવ, તત્થ કસ્મા ગમ્ભીરાવભાસતા જોતિતાતિ? સચ્ચમેતં, એકન્તગમ્ભીરતાદસ્સનત્થમેવ પનસ્સ ગમ્ભીરાવભાસગ્ગહણં. તસ્મા અઞ્ઞત્થ લબ્ભમાનં ચતુકોટિકં બ્યતિરેકમુખેન નિદસ્સેત્વા તં એવસ્સ એકન્તગમ્ભીરતં વિભાવેતું ‘‘એકઞ્હી’’તિઆદિ વુત્તં. એતં નત્થીતિ અગમ્ભીરો, અગમ્ભીરાવભાસો ચાતિ એતં દ્વયં નત્થિ, તેન યથાદસ્સિતે ચતુકોટિકે પચ્છિમા એક કોટિ લબ્ભતીતિ દસ્સેતિ. તેનાહ ‘‘અયઞ્હી’’તિઆદિ.

    Pamāṇātikkameti aparimāṇatthe ‘‘yāvañcidaṃ tena bhagavatā’’tiādīsu (dī. ni. 1.4) viya. Aparimeyyabhāvajotano hi ayaṃ yāva-saddo. Tenāha ‘‘atigambhīro attho’’ti. Avabhāsatīti ñāyati upaṭṭhāti. Ñāṇassa tathā upaṭṭhānañhi sandhāya ‘‘dissatī’’ti vuttaṃ. Nanu esa paṭiccasamuppādo ekantagambhīrova, tattha kasmā gambhīrāvabhāsatā jotitāti? Saccametaṃ, ekantagambhīratādassanatthameva panassa gambhīrāvabhāsaggahaṇaṃ. Tasmā aññattha labbhamānaṃ catukoṭikaṃ byatirekamukhena nidassetvā taṃ evassa ekantagambhīrataṃ vibhāvetuṃ ‘‘ekañhī’’tiādi vuttaṃ. Etaṃ natthīti agambhīro, agambhīrāvabhāso cāti etaṃ dvayaṃ natthi, tena yathādassite catukoṭike pacchimā eka koṭi labbhatīti dasseti. Tenāha ‘‘ayañhī’’tiādi.

    યેહિ ગમ્ભીરભાવેહિ પટિચ્ચસમુપ્પાદો ‘‘ગમ્ભીરો’’તિ વુચ્ચતિ, તે ચતૂહિ ઉપમાહિ ઉલ્લિઙ્ગેન્તો ‘‘ભવગ્ગગ્ગહણાયા’’તિઆદિમાહ. યથા ભવગ્ગં હત્થં પસારેત્વા ગહેતું ન સક્કા દૂરભાવતો, એવં સઙ્ખારાદીનં અવિજ્જાદિપચ્ચયસમ્ભૂતસમુદાગતટ્ઠો પાકતિકઞાણેન ગહેતું ન સક્કા. યથા સિનેરું ભિન્દિત્વા મિઞ્જં પબ્બતરસં પાકતિકપુરિસેન નીહરિતું ન સક્કા, એવં પટિચ્ચસમુપ્પાદગતે ધમ્મત્થાદિકે પાકતિકઞાણેન ભિન્દિત્વા વિભજ્જ પટિવિજ્ઝનવસેન જાનિતું ન સક્કા. યથા મહાસમુદ્દં પાકતિકપુરિસસ્સ બાહુદ્વયેન પધારિતું ન સક્કા, એવં વેપુલ્લટ્ઠેન મહાસમુદ્દસદિસં પટિચ્ચસમુપ્પાદં પાકતિકઞાણેન દેસનાવસેન પધારિતું ન સક્કા. યથા મહાપથવિં પરિવત્તેત્વા પાકતિકપુરિસસ્સ પથવોજં ગહેતું ન સક્કા, એવં ‘‘ઇત્થં અવિજ્જાદયો સઙ્ખારાદીનં પચ્ચયા હોન્તી’’તિ તેસં પચ્ચયભાવો પાકતિકઞાણેન નીહરિત્વા ગહેતું ન સક્કાતિ. એવં ચતુબ્બિધગમ્ભીરતાવસેન ચતસ્સો ઉપમા યોજેતબ્બા. પાકતિકઞાણવસેન ચાયમત્થયોજના કતા દિટ્ઠસચ્ચાનં તત્થ પટિવેધસભાવતો, તથાપિ યસ્મા સાવકાનં, પચ્ચેકબુદ્ધાનઞ્ચ તત્થ સપ્પદેસમેવ ઞાણં, બુદ્ધાનંયેવ નિપ્પદેસં, તસ્મા વુત્તં ‘‘બુદ્ધવિસયં પઞ્હ’’ન્તિઆદિ.

    Yehi gambhīrabhāvehi paṭiccasamuppādo ‘‘gambhīro’’ti vuccati, te catūhi upamāhi ulliṅgento ‘‘bhavaggaggahaṇāyā’’tiādimāha. Yathā bhavaggaṃ hatthaṃ pasāretvā gahetuṃ na sakkā dūrabhāvato, evaṃ saṅkhārādīnaṃ avijjādipaccayasambhūtasamudāgataṭṭho pākatikañāṇena gahetuṃ na sakkā. Yathā sineruṃ bhinditvā miñjaṃ pabbatarasaṃ pākatikapurisena nīharituṃ na sakkā, evaṃ paṭiccasamuppādagate dhammatthādike pākatikañāṇena bhinditvā vibhajja paṭivijjhanavasena jānituṃ na sakkā. Yathā mahāsamuddaṃ pākatikapurisassa bāhudvayena padhārituṃ na sakkā, evaṃ vepullaṭṭhena mahāsamuddasadisaṃ paṭiccasamuppādaṃ pākatikañāṇena desanāvasena padhārituṃ na sakkā. Yathā mahāpathaviṃ parivattetvā pākatikapurisassa pathavojaṃ gahetuṃ na sakkā, evaṃ ‘‘itthaṃ avijjādayo saṅkhārādīnaṃ paccayā hontī’’ti tesaṃ paccayabhāvo pākatikañāṇena nīharitvā gahetuṃ na sakkāti. Evaṃ catubbidhagambhīratāvasena catasso upamā yojetabbā. Pākatikañāṇavasena cāyamatthayojanā katā diṭṭhasaccānaṃ tattha paṭivedhasabhāvato, tathāpi yasmā sāvakānaṃ, paccekabuddhānañca tattha sappadesameva ñāṇaṃ, buddhānaṃyeva nippadesaṃ, tasmā vuttaṃ ‘‘buddhavisayaṃ pañha’’ntiādi.

    ઉસ્સાદેન્તોતિ પઞ્ઞાય ઉક્કંસેન્તો, ઉગ્ગણ્હન્તોતિ અત્થો. અપસાદેન્તોતિ નિબ્ભચ્છન્તો, નિગ્ગણ્હન્તોતિ અત્થો.

    Ussādentoti paññāya ukkaṃsento, uggaṇhantoti attho. Apasādentoti nibbhacchanto, niggaṇhantoti attho.

    ઉસ્સાદનાવણ્ણના

    Ussādanāvaṇṇanā

    તેનાતિ મહાપઞ્ઞાભાવેન. તત્થાતિ થેરસ્સ સતિપિ ઉત્તાનભાવે, પટિચ્ચસમુપ્પાદસ્સઅઞ્ઞેસં ગમ્ભીરભાવે. સુભોજનરસપુટ્ઠસ્સાતિ સુન્દરેન ભોજનરસેન પોસિતસ્સ. કતયોગસ્સાતિ નિબદ્ધપયોગેન કતપરિચયસ્સ. મલ્લપાસાણન્તિ મલ્લેહિ મહબ્બલેહેવ ઉક્ખિપિતબ્બપાસાણં. કુહિં ઇમસ્સ ભારિયટ્ઠાનન્તિ કસ્મિં પસ્સે ઇમસ્સ પાસાણસ્સ ગરુતરપ્પદેસોતિ તસ્સ સલ્લહુકભાવં દીપેન્તો વદતિ.

    Tenāti mahāpaññābhāvena. Tatthāti therassa satipi uttānabhāve, paṭiccasamuppādassaaññesaṃ gambhīrabhāve. Subhojanarasapuṭṭhassāti sundarena bhojanarasena positassa. Katayogassāti nibaddhapayogena kataparicayassa. Mallapāsāṇanti mallehi mahabbaleheva ukkhipitabbapāsāṇaṃ. Kuhiṃ imassa bhāriyaṭṭhānanti kasmiṃ passe imassa pāsāṇassa garutarappadesoti tassa sallahukabhāvaṃ dīpento vadati.

    તિમિરપિઙ્ગલેનેવ દીપેન્તિ તસ્સ મહાવિપ્ફારભાવતો. તેનાહ ‘‘તસ્સ કિરા’’તિઆદિ. પક્કુથતીતિ પક્કુથન્તં વિય પરિવત્તતિ પરિતો વિવત્તતિ. લક્ખણવચનઞ્હેતં. પિટ્ઠિયં સકલિનપદકાપિટ્ઠં. કાયૂપપન્નસ્સાતિ મહતા કાયેન ઉપેતસ્સ, મહાકાયસ્સાતિ અત્થો.

    Timirapiṅgaleneva dīpenti tassa mahāvipphārabhāvato. Tenāha ‘‘tassa kirā’’tiādi. Pakkuthatīti pakkuthantaṃ viya parivattati parito vivattati. Lakkhaṇavacanañhetaṃ. Piṭṭhiyaṃ sakalinapadakāpiṭṭhaṃ. Kāyūpapannassāti mahatā kāyena upetassa, mahākāyassāti attho.

    પિઞ્છવટ્ટીતિ પિઞ્છકલાપો. સુપણ્ણવાતન્તિ નાગગ્ગહણાદીસુ પક્ખપપ્ફોટનવસેન ઉપ્પજ્જનકવાતં.

    Piñchavaṭṭīti piñchakalāpo. Supaṇṇavātanti nāgaggahaṇādīsu pakkhapapphoṭanavasena uppajjanakavātaṃ.

    પુબ્બૂપનિસ્સયસમ્પત્તિકથાવણ્ણના

    Pubbūpanissayasampattikathāvaṇṇanā

    ‘‘પુબ્બૂપનિસ્સયસમ્પત્તિયા’’તિઆદિના ઉદ્દિટ્ઠકારણાનિ વિત્થારતો વિવરિતું ‘‘ઇતો કિરા’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ ઇતોતિ ઇતો કપ્પતો . સતસહસ્સિમેતિ સતસહસ્સમે. હંસાવતી નામ નગરં અહોસિ જાતનગરં. ધુરપત્તાનીતિ બાહિરપત્તાનિ, યાનિ દીઘતમાનિ.

    ‘‘Pubbūpanissayasampattiyā’’tiādinā uddiṭṭhakāraṇāni vitthārato vivarituṃ ‘‘ito kirā’’tiādi vuttaṃ. Tattha itoti ito kappato . Satasahassimeti satasahassame. Haṃsāvatī nāma nagaraṃ ahosi jātanagaraṃ. Dhurapattānīti bāhirapattāni, yāni dīghatamāni.

    કનિટ્ઠભાતાતિ વેમાતિકભાતા કનિટ્ઠો યથા અમ્હાકં ભગવતો નન્દત્થેરો. બુદ્ધાનઞ્હિ સહોદરા ભાતરો નામ ન હોન્તિ. કથં જેટ્ઠા તાવ ન ઉપ્પજ્જન્તિ, કનિટ્ઠાનં પન અસમ્ભવો એવ. ભોગન્તિ વિભવં. ઉપસન્તોતિ ચોરજનિતસઙ્ખોભવૂપસમેન ઉપસન્તો જનપદો.

    Kaniṭṭhabhātāti vemātikabhātā kaniṭṭho yathā amhākaṃ bhagavato nandatthero. Buddhānañhi sahodarā bhātaro nāma na honti. Kathaṃ jeṭṭhā tāva na uppajjanti, kaniṭṭhānaṃ pana asambhavo eva. Bhoganti vibhavaṃ. Upasantoti corajanitasaṅkhobhavūpasamena upasanto janapado.

    દ્વે સાટકે નિવાસેત્વાતિ સાટકદ્વયમેવ અત્તનો કાયપરિહારિકં કત્વા ઇતરં સબ્બસમ્ભારં અત્તતો મોચેત્વા.

    Dve sāṭake nivāsetvāti sāṭakadvayameva attano kāyaparihārikaṃ katvā itaraṃ sabbasambhāraṃ attato mocetvā.

    પત્તગ્ગહણત્થન્તિ અન્તોપક્ખિત્તઉણ્હભોજનત્તા અપરાપરં હત્થે પરિવત્તેન્તસ્સ પત્તગ્ગહણત્થં. ઉત્તરિસાટકન્તિ અત્તનો ઉત્તરિસાટકં. એતાનિ પાકટટ્ઠાનાનીતિ એતાનિ યથાવુત્તાનિ ભગવતો દેસનાય પાકટાનિ થેરસ્સ પુઞ્ઞકરણટ્ઠાનાનિ.

    Pattaggahaṇatthanti antopakkhittauṇhabhojanattā aparāparaṃ hatthe parivattentassa pattaggahaṇatthaṃ. Uttarisāṭakanti attano uttarisāṭakaṃ. Etānipākaṭaṭṭhānānīti etāni yathāvuttāni bhagavato desanāya pākaṭāni therassa puññakaraṇaṭṭhānāni.

    પટિસન્ધિં ગહેત્વાતિ અમ્હાકં મહાબોધિસત્તસ્સ પટિસન્ધિગ્ગહણદિવસે એવ પટિસન્ધિં ગહેત્વા.

    Paṭisandhiṃgahetvāti amhākaṃ mahābodhisattassa paṭisandhiggahaṇadivase eva paṭisandhiṃ gahetvā.

    તિત્થવાસાદિવણ્ણના

    Titthavāsādivaṇṇanā

    ઉગ્ગહણં પાળિયા ઉગ્ગણ્હનં. સવનં અત્થસવનં. પરિપુચ્છનં ગણ્ઠિટ્ઠાનેસુ અત્થપરિપુચ્છનં. ધારણં પાળિયાપિ પાળિઅત્થસ્સપિ ચિત્તે ઠપનં. સબ્બઞ્ચેતં ઇધ પટિચ્ચસમુપ્પાદવસેન વેદિતબ્બં.

    Uggahaṇaṃ pāḷiyā uggaṇhanaṃ. Savanaṃ atthasavanaṃ. Paripucchanaṃ gaṇṭhiṭṭhānesu atthaparipucchanaṃ. Dhāraṇaṃ pāḷiyāpi pāḷiatthassapi citte ṭhapanaṃ. Sabbañcetaṃ idha paṭiccasamuppādavasena veditabbaṃ.

    સોતાપન્નાનઞ્ચ…પે॰.. ઉપટ્ઠાતિતત્થ સમ્મોહવિદ્ધંસનેન ‘‘યં કિઞ્ચિ સમુદયધમ્મં, સબ્બં તં નિરોધધમ્મ’’ન્તિ (દી॰ નિ॰ ૧.૨૯૮; સં॰ નિ॰ ૫.૧૦૮૧; મહાવ॰ ૧૬; ચૂળનિ॰ ૪, ૭, ૮) અત્તપચ્ચક્ખવસેન ઉપટ્ઠાનતો. નામરૂપપરિચ્છેદોતિ સહ પચ્ચયેન નામરૂપસ્સ પરિચ્છિજ્જ અવબોધો.

    Sotāpannānañca…pe... upaṭṭhātitattha sammohaviddhaṃsanena ‘‘yaṃ kiñci samudayadhammaṃ, sabbaṃ taṃ nirodhadhamma’’nti (dī. ni. 1.298; saṃ. ni. 5.1081; mahāva. 16; cūḷani. 4, 7, 8) attapaccakkhavasena upaṭṭhānato. Nāmarūpaparicchedoti saha paccayena nāmarūpassa paricchijja avabodho.

    પટિચ્ચસમુપ્પાદગમ્ભીરતાવણ્ણના

    Paṭiccasamuppādagambhīratāvaṇṇanā

    ‘‘અત્થગમ્ભીરતાયા’’તિઆદિના સઙ્ખેપતો વુત્તમત્થં વિવરિતું ‘‘તત્થા’’તિઆદિ આરદ્ધં. જાતિપચ્ચયસમ્ભૂતસમુદાગતટ્ઠોતિ જાતિપચ્ચયતો સમ્ભૂતં હુત્વા સહિતસ્સ અત્તનો પચ્ચયાનુરૂપસ્સ જરામરણસ્સ ઉદ્ધં ઉદ્ધં આગતભાવો, અનુપવત્તત્થોતિ અત્થો. અથ વા સમ્ભૂતટ્ઠો ચ સમુદાગતટ્ઠો ચ સમ્ભૂતસમુદાગતટ્ઠો. ‘‘ન જાતિતો જરામરણં ન હોતિ,’’ ન ચ જાતિં વિના ‘‘અઞ્ઞતો હોતી’’તિ હિ જાતિપચ્ચયસમ્ભૂતટ્ઠો વુત્તો, ઇત્થઞ્ચ જાતિતો સમુદાગચ્છતીતિ જાતિપચ્ચયસમુદાગતટ્ઠો, યા યા જાતિ યથા યથા પચ્ચયો હોતિ, તદનુરૂપપાતુભાવોતિ અત્થો. સો અનુપચિતકુસલસમ્ભારાનં ઞાણસ્સ તત્થ અપ્પતિટ્ઠતાય અગાધટ્ઠેન ગમ્ભીરો. સેસપદેસુપિ એસેવ નયો.

    ‘‘Atthagambhīratāyā’’tiādinā saṅkhepato vuttamatthaṃ vivarituṃ ‘‘tatthā’’tiādi āraddhaṃ. Jātipaccayasambhūtasamudāgataṭṭhoti jātipaccayato sambhūtaṃ hutvā sahitassa attano paccayānurūpassa jarāmaraṇassa uddhaṃ uddhaṃ āgatabhāvo, anupavattatthoti attho. Atha vā sambhūtaṭṭho ca samudāgataṭṭho ca sambhūtasamudāgataṭṭho. ‘‘Na jātito jarāmaraṇaṃ na hoti,’’ na ca jātiṃ vinā ‘‘aññato hotī’’ti hi jātipaccayasambhūtaṭṭho vutto, itthañca jātito samudāgacchatīti jātipaccayasamudāgataṭṭho, yā yā jāti yathā yathā paccayo hoti, tadanurūpapātubhāvoti attho. So anupacitakusalasambhārānaṃ ñāṇassa tattha appatiṭṭhatāya agādhaṭṭhena gambhīro. Sesapadesupi eseva nayo.

    અવિજ્જાય સઙ્ખારાનં પચ્ચયટ્ઠોતિ યેનાકારેન યદવત્થા અવિજ્જા સઙ્ખારાનં પચ્ચયો હોતિ. યેન હિ પવત્તિઆકારેન, યાય ચ અવત્થાય અવત્થિતા અવિજ્જા તેસં તેસં સઙ્ખારાનં પચ્ચયો હોતિ, તદુભયસ્સપિ દુરવબોધનીયતો અવિજ્જા સઙ્ખારાનં નવહિ આકારેહિ પચ્ચયટ્ઠો અનુપચિતકુસલસમ્ભારાનં ઞાણસ્સ તત્થ અપ્પતિટ્ઠતાય અગાધટ્ઠેન ગમ્ભીરો. એસ નયો સેસપદેસુપિ.

    Avijjāya saṅkhārānaṃ paccayaṭṭhoti yenākārena yadavatthā avijjā saṅkhārānaṃ paccayo hoti. Yena hi pavattiākārena, yāya ca avatthāya avatthitā avijjā tesaṃ tesaṃ saṅkhārānaṃ paccayo hoti, tadubhayassapi duravabodhanīyato avijjā saṅkhārānaṃ navahi ākārehi paccayaṭṭho anupacitakusalasambhārānaṃ ñāṇassa tattha appatiṭṭhatāya agādhaṭṭhena gambhīro. Esa nayo sesapadesupi.

    કત્થચિ અનુલોમતો દેસીયતિ, કત્થચિ પટિલોમતોતિ ઇધ પન પચ્ચયુપ્પાદા પચ્ચયુપ્પન્નુપ્પાદસઙ્ખાતો અનુલોમો, પચ્ચયનિરોધા પચ્ચયુપ્પન્નનિરોધસઙ્ખાતો ચ પટિલોમો અધિપ્પેતો. આદિતો પન પટ્ઠાય અન્તગમનં અનુલોમો, અન્તતો ચ આદિગમનં પટિલોમોતિ અધિપ્પેતો. આદિતો પટ્ઠાય અનુલોમદેસનાય, અન્તતો પટ્ઠાય પટિલોમદેસનાય ચ તિસન્ધિ ચતુસઙ્ખેપો. ‘‘ઇમે ભિક્ખવે ચત્તારો આહારા કિં નિદાના’’તિઆદિકાય (સં॰ નિ॰ ૨.૧૧) ચ વેમજ્ઝતો પટ્ઠાય પટિલોમદેસનાય, ‘‘ચક્ખુઞ્ચ પટિચ્ચ રૂપે ચ ઉપ્પજ્જતિ ચક્ખુવિઞ્ઞાણં, તિણ્ણં સઙ્ગતિ ફસ્સો, ફસ્સપચ્ચયા વેદના’’તિઆદિકાય (સં॰ નિ॰ ૨.૪૩, ૪૫) અનુલોમદેસનાય ચ દ્વિસન્ધિ તિસઙ્ખેપો. ‘‘સંયોજનિયેસુ ભિક્ખવે ધમ્મેસુ અસ્સાદાનુપસ્સિનો વિહરતો તણ્હા પવડ્ઢતિ, તણ્હાપચ્ચયા ઉપાદાન’’ન્તિઆદીસુ (સં॰ નિ॰ ૨.૫૩, ૫૭) એકસન્ધિ દ્વિસઙ્ખેપો. એકઙ્ગો હિ પટિચ્ચસમુપ્પાદો દેસિતો. લબ્ભતેવ હિ સો ‘‘તત્ર ભિક્ખવે સુતવા અરિયસાવકો પટિચ્ચસમુપ્પાદંયેવ સાધુકં યોનિસો મનસિ કરોતિ ‘ઇતિ ઇમસ્મિં સતિ ઇદં હોતિ…પે॰… નિરુજ્ઝતી’તિ. સુખવેદનિયં ભિક્ખવે ફસ્સં પટિચ્ચ ઉપ્પજ્જતિ સુખવેદના’’તિ (સં॰ નિ॰ ૨.૬૨) ઇમસ્સ સુત્તસ્સ વસેન વેદિતબ્બો. ઇતિ તેન તેન કારણેન તથા તથા પવત્તેતબ્બત્તા પટિચ્ચસમુપ્પાદો દેસનાય ગમ્ભીરો. તેનાહ ‘‘અયં દેસનાગમ્ભીરતા’’તિ. ન હિ તત્થ સબ્બઞ્ઞુતઞાણતો અઞ્ઞં ઞાણં પતિટ્ઠં લભતિ.

    Katthacianulomato desīyati, katthaci paṭilomatoti idha pana paccayuppādā paccayuppannuppādasaṅkhāto anulomo, paccayanirodhā paccayuppannanirodhasaṅkhāto ca paṭilomo adhippeto. Ādito pana paṭṭhāya antagamanaṃ anulomo, antato ca ādigamanaṃ paṭilomoti adhippeto. Ādito paṭṭhāya anulomadesanāya, antato paṭṭhāya paṭilomadesanāya ca tisandhi catusaṅkhepo. ‘‘Ime bhikkhave cattāro āhārā kiṃ nidānā’’tiādikāya (saṃ. ni. 2.11) ca vemajjhato paṭṭhāya paṭilomadesanāya, ‘‘cakkhuñca paṭicca rūpe ca uppajjati cakkhuviññāṇaṃ, tiṇṇaṃ saṅgati phasso, phassapaccayā vedanā’’tiādikāya (saṃ. ni. 2.43, 45) anulomadesanāya ca dvisandhi tisaṅkhepo. ‘‘Saṃyojaniyesu bhikkhave dhammesu assādānupassino viharato taṇhā pavaḍḍhati, taṇhāpaccayā upādāna’’ntiādīsu (saṃ. ni. 2.53, 57) ekasandhi dvisaṅkhepo. Ekaṅgo hi paṭiccasamuppādo desito. Labbhateva hi so ‘‘tatra bhikkhave sutavā ariyasāvako paṭiccasamuppādaṃyeva sādhukaṃ yoniso manasi karoti ‘iti imasmiṃ sati idaṃ hoti…pe… nirujjhatī’ti. Sukhavedaniyaṃ bhikkhave phassaṃ paṭicca uppajjati sukhavedanā’’ti (saṃ. ni. 2.62) imassa suttassa vasena veditabbo. Iti tena tena kāraṇena tathā tathā pavattetabbattā paṭiccasamuppādo desanāya gambhīro. Tenāha ‘‘ayaṃ desanāgambhīratā’’ti. Na hi tattha sabbaññutañāṇato aññaṃ ñāṇaṃ patiṭṭhaṃ labhati.

    ‘‘અવિજ્જાય પના’’તિઆદીસુ જાનનલક્ખણસ્સ ઞાણસ્સ પટિપક્ખભૂતો અવિજ્જાય અઞ્ઞાણટ્ઠો. આરમ્મણસ્સ પચ્ચક્ખકરણેન દસ્સનભૂતસ્સ પટિપક્ખભૂતો અદસ્સનટ્ઠો. યેનેસા અત્તનો સભાવેન દુક્ખાદીનં યાથાવસરસં પટિવિજ્ઝિતું ન દેતિ છાદેત્વા પરિયોનન્ધિત્વા તિટ્ઠતિ, સો તસ્સા સચ્ચાસમ્પટિવેધટ્ઠો. અભિસઙ્ખરણં સંવિધાનં, પકપ્પનન્તિ અત્થો. આયૂહનં સમ્પિણ્ડનં, સમ્પયુત્તધમ્માનં અત્તનો કિચ્ચાનુરૂપતાય રાસીકરણન્તિ અત્થો. અપુઞ્ઞાભિસઙ્ખારેકદેસો સરાગો. અઞ્ઞો વિરાગો. રાગસ્સ વા અપ્પટિપક્ખભાવતો રાગપ્પવડ્ઢકો, રાગુપ્પત્તિપચ્ચયો ચ સબ્બોપિ અપુઞ્ઞાભિસઙ્ખારો સરાગો. ઇતરો તબ્બિદૂરભાવતો વિરાગો. ‘‘દીઘરત્તં હેતં ભિક્ખવે અસ્સુતવતો પુથુજ્જનસ્સ અજ્ઝોસિતં મમાયિતં પરામટ્ઠં ‘એતં મમ, એસોહમસ્મિ, એસો મે અત્તા’તિ’’ (સં॰ નિ॰ ૨.૬૧) અત્તપરામાસસ્સ વિઞ્ઞાણં વિસેસતો વત્થુ વુત્તન્તિ વિઞ્ઞાણસ્સ સુઞ્ઞતટ્ઠો ગમ્ભીરો. અત્તા વિજાનાતિ સંસરતીતિ સબ્યાપારતાસઙ્કન્તિઅભિનિવેસબલવતાય અબ્યાપારઅસઙ્કન્તિપટિસન્ધિપાતુભાવટ્ઠા ચ ગમ્ભીરા. નામરૂપસ્સ પટિસન્ધિક્ખણે એકતોવ ઉપ્પાદો એકુપ્પાદો, પવત્તિયં વિસું વિસું યથારહં એકુપ્પાદો. નામસ્સ રૂપેન, રૂપસ્સ ચ નામેન અસમ્પયોગતો વિનિબ્ભોગો નામસ્સ નામેન , રૂપસ્સ ચ રૂપેન એકચ્ચસ્સ એકચ્ચેન અવિનિબ્ભોગો (નામસ્સ નામેન અવિનિબ્ભોગો વિભ॰ મૂલટી॰ ૨૪૨) યોજેતબ્બો. એકુપ્પાદેકનિરોધેહિ અવિનિબ્ભોગે અધિપ્પેતે સો રૂપસ્સ ચ એકકલાપપવત્તિનો રૂપેન લબ્ભતીતિ. અથ વા એકચતુવોકારભવેસુ નામરૂપાનં અસહવત્તનતો અઞ્ઞમઞ્ઞં વિનિબ્ભોગો, પઞ્ચવોકારભવે સહવત્તનતો અવિનિબ્ભોગો ચ વેદિતબ્બો.

    ‘‘Avijjāya panā’’tiādīsu jānanalakkhaṇassa ñāṇassa paṭipakkhabhūto avijjāya aññāṇaṭṭho. Ārammaṇassa paccakkhakaraṇena dassanabhūtassa paṭipakkhabhūto adassanaṭṭho. Yenesā attano sabhāvena dukkhādīnaṃ yāthāvasarasaṃ paṭivijjhituṃ na deti chādetvā pariyonandhitvā tiṭṭhati, so tassā saccāsampaṭivedhaṭṭho. Abhisaṅkharaṇaṃ saṃvidhānaṃ, pakappananti attho. Āyūhanaṃ sampiṇḍanaṃ, sampayuttadhammānaṃ attano kiccānurūpatāya rāsīkaraṇanti attho. Apuññābhisaṅkhārekadeso sarāgo. Añño virāgo. Rāgassa vā appaṭipakkhabhāvato rāgappavaḍḍhako, rāguppattipaccayo ca sabbopi apuññābhisaṅkhāro sarāgo. Itaro tabbidūrabhāvato virāgo. ‘‘Dīgharattaṃ hetaṃ bhikkhave assutavato puthujjanassa ajjhositaṃ mamāyitaṃ parāmaṭṭhaṃ ‘etaṃ mama, esohamasmi, eso me attā’ti’’ (saṃ. ni. 2.61) attaparāmāsassa viññāṇaṃ visesato vatthu vuttanti viññāṇassa suññataṭṭho gambhīro. Attā vijānāti saṃsaratīti sabyāpāratāsaṅkantiabhinivesabalavatāya abyāpāraasaṅkantipaṭisandhipātubhāvaṭṭhā ca gambhīrā. Nāmarūpassa paṭisandhikkhaṇe ekatova uppādo ekuppādo, pavattiyaṃ visuṃ visuṃ yathārahaṃ ekuppādo. Nāmassa rūpena, rūpassa ca nāmena asampayogato vinibbhogo nāmassa nāmena , rūpassa ca rūpena ekaccassa ekaccena avinibbhogo (nāmassa nāmena avinibbhogo vibha. mūlaṭī. 242) yojetabbo. Ekuppādekanirodhehi avinibbhoge adhippete so rūpassa ca ekakalāpapavattino rūpena labbhatīti. Atha vā ekacatuvokārabhavesu nāmarūpānaṃ asahavattanato aññamaññaṃ vinibbhogo, pañcavokārabhave sahavattanato avinibbhogo ca veditabbo.

    નામસ્સ આરમ્મણાભિમુખં નમનં નમનટ્ઠો. રૂપસ્સ વિરોધિપચ્ચયસમવાયે વિસદિસુપ્પત્તિ રુપ્પનટ્ઠો. ઇન્દ્રિયપચ્ચયભાવો અધિપતિયટ્ઠો. ‘‘લોકોપેસો, દ્વારાપેસા, ખેત્તં પેત’’ન્તિ વુત્તલોકાદિઅત્થો ચક્ખાદીસુ પઞ્ચસુ યોજેતબ્બો. મનાયતનસ્સ પન લુજ્જનતો, મનોસમ્ફસ્સાદીનં દ્વારખેત્તભાવતો ચ એતે અત્થા વેદિતબ્બા. આપાથગતાનં રૂપાદીનં પકાસનયોગ્યતાલક્ખણં ઓભાસનં ચક્ખાદીનં વિસયિભાવો, મનાયતનસ્સ વિજાનનં. સઙ્ઘટ્ટનટ્ઠો વિસેસતો ચક્ખુસમ્ફસ્સાદીનં પઞ્ચન્નં, ઇતરે છન્નમ્પિ યોજેતબ્બા. ફુસનઞ્ચ ફસ્સસ્સ સભાવો. સઙ્ઘટ્ટનં રસો, ઇતરે ઉપટ્ઠાનાકારા. આરમ્મણરસાનુભવનટ્ઠો રસવસેન વુત્તો, વેદયિતટ્ઠો લક્ખણવસેન. સુખદુક્ખમ અજ્ઝત્તભાવો યથાક્કમં તિસ્સન્નં વેદનાનં સભાવવસેન વુત્તો. ‘‘અત્તા વેદયતી’’તિ અભિનિવેસસ્સ બલવભાવતો નિજ્જીવટ્ઠો વેદનાય ગમ્ભીરો. નિજ્જીવાય વા વેદનાય વેદયિતં નિજ્જીવવેદયિતં, સો એવ અત્થોતિ નિજ્જીવવેદયિતટ્ઠો.

    Nāmassa ārammaṇābhimukhaṃ namanaṃ namanaṭṭho. Rūpassa virodhipaccayasamavāye visadisuppatti ruppanaṭṭho. Indriyapaccayabhāvo adhipatiyaṭṭho. ‘‘Lokopeso, dvārāpesā, khettaṃ peta’’nti vuttalokādiattho cakkhādīsu pañcasu yojetabbo. Manāyatanassa pana lujjanato, manosamphassādīnaṃ dvārakhettabhāvato ca ete atthā veditabbā. Āpāthagatānaṃ rūpādīnaṃ pakāsanayogyatālakkhaṇaṃ obhāsanaṃ cakkhādīnaṃ visayibhāvo, manāyatanassa vijānanaṃ. Saṅghaṭṭanaṭṭho visesato cakkhusamphassādīnaṃ pañcannaṃ, itare channampi yojetabbā. Phusanañca phassassa sabhāvo. Saṅghaṭṭanaṃ raso, itare upaṭṭhānākārā. Ārammaṇarasānubhavanaṭṭho rasavasena vutto, vedayitaṭṭho lakkhaṇavasena. Sukhadukkhama ajjhattabhāvo yathākkamaṃ tissannaṃ vedanānaṃ sabhāvavasena vutto. ‘‘Attā vedayatī’’ti abhinivesassa balavabhāvato nijjīvaṭṭho vedanāya gambhīro. Nijjīvāya vā vedanāya vedayitaṃ nijjīvavedayitaṃ, so eva atthoti nijjīvavedayitaṭṭho.

    સપ્પીતિકતણ્હાય અભિનન્દિતટ્ઠો. બલવતરતણ્હાય ગિલિત્વા પરિનિટ્ઠાપનં અજ્ઝોસાનટ્ઠો. ઇતરે પન જેટ્ઠભાવઓસારણસમુદ્દદુરતિક્કમઅપારિપૂરિવસેન વેદિતબ્બા. આદાનગ્ગહણાભિનિવેસટ્ઠા ચતુન્નમ્પિ ઉપાદાનાનં સમાના, પરામાસટ્ઠો દિટ્ઠુપાદાનાદીનમેવ, તથા દુરતિક્કમટ્ઠો. ‘‘દિટ્ઠિકન્તારો’’તિ (ધ॰ સ॰ ૩૯૨) હિ વચનતો દિટ્ઠીનં દુરતિક્કમતા. દળ્હગ્ગહણત્તા વા ચતુન્નમ્પિ દુરતિક્કમટ્ઠો યોજેતબ્બો. યોનિગતિઠિતિનિવાસેસુખિપનન્તિ સમાસે ભુમ્મવચનસ્સ અલોપો દટ્ઠબ્બો. એવઞ્હિ તેન આયૂહનાભિસઙ્ખરણપદાનં સમાસો હોતિ. યથા તથા જાયનં જાતિઅત્થો. તસ્સા પન સન્નિપાતતો જાયનં સઞ્જાતિઅત્થો. માતુકુચ્છિં ઓક્કમિત્વા વિય જાયનં ઓક્કન્તિઅત્થો. સો જાતિતો નિબ્બત્તનં નિબ્બત્તિઅત્થો. કેવલં પાતુભવનં પાતુભાવટ્ઠો.

    Sappītikataṇhāya abhinanditaṭṭho. Balavatarataṇhāya gilitvā pariniṭṭhāpanaṃ ajjhosānaṭṭho. Itare pana jeṭṭhabhāvaosāraṇasamuddaduratikkamaapāripūrivasena veditabbā. Ādānaggahaṇābhinivesaṭṭhā catunnampi upādānānaṃ samānā, parāmāsaṭṭho diṭṭhupādānādīnameva, tathā duratikkamaṭṭho. ‘‘Diṭṭhikantāro’’ti (dha. sa. 392) hi vacanato diṭṭhīnaṃ duratikkamatā. Daḷhaggahaṇattā vā catunnampi duratikkamaṭṭho yojetabbo. Yonigatiṭhitinivāsesukhipananti samāse bhummavacanassa alopo daṭṭhabbo. Evañhi tena āyūhanābhisaṅkharaṇapadānaṃ samāso hoti. Yathā tathā jāyanaṃ jātiattho. Tassā pana sannipātato jāyanaṃ sañjātiattho. Mātukucchiṃ okkamitvā viya jāyanaṃ okkantiattho. So jātito nibbattanaṃ nibbattiattho. Kevalaṃ pātubhavanaṃ pātubhāvaṭṭho.

    જરામરણઙ્ગં મરણપ્પધાનન્તિ તસ્સ મરણટ્ઠા એવ ખયાદયો ગમ્ભીરાતિ દસ્સિતા. ઉપ્પન્નઉપ્પન્નાનઞ્હિ નવનવાનં ખયેન કમેન ખણ્ડિચ્ચાદિપરિપક્કપવત્તિયં લોકે જરાવોહારોતિ . ખયટ્ઠો વા જરાય વુત્તોતિ દટ્ઠબ્બો. નવભાવાપગમો હિ ‘‘ખયો’’તિ વત્તું યુત્તોતિ વિપરિણામટ્ઠો દ્વિન્નમ્પિ વસેન યોજેતબ્બો, સન્તતિવસેન વા જરાય ખયવયભાવા, સમ્મુતિખણિકવસેન મરણસ્સ ભેદવિપરિણામટ્ઠા યોજેતબ્બા. અવિજ્જાદીનં સભાવો પટિવિજ્ઝીયતીતિ પટિવેધો. વુત્તઞ્હેતં નિદાનકથાયં ‘‘તેસં તેસં વા તત્થ તત્થ વુત્તધમ્માનં પટિવિજ્ઝિતબ્બો સલક્ખણસઙ્ખાતો અવિપરીતસભાવો પટિવેધો’’તિ. (દી॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ પઠમમહાસઙ્ગીતિકથા; અભિ॰ અટ્ઠ॰ નિદાનકથા) સો હિ અવિજ્જાદીનં સભાવો મગ્ગઞાણેનેવ અસમ્મોહપટિવેધવસેન પટિવિજ્ઝિતબ્બતો અઞ્ઞાણસ્સ અલબ્ભનેય્યપતિટ્ઠતાય અગાધટ્ઠેન ગમ્ભીરો. સા સબ્બાપીતિ સા યથાવુત્તા સઙ્ખેપતો ચતુબ્બિધા વિત્થારતો અનેકપ્પભેદા સબ્બાપિ પટિચ્ચસમુપ્પાદસ્સ ગમ્ભીરતા થેરસ્સ ઉત્તાનકા વિય ઉપટ્ઠાસિ ચતૂહિ અઙ્ગેહિ સમન્નાગતત્તા. ઉદાહુ અઞ્ઞેસમ્પીતિ ‘‘મય્હં તાવ એસ પટિચ્ચસમુપ્પાદો ઉત્તાનકો હુત્વા ઉપટ્ઠાતિ, કિં નુ ખો અઞ્ઞેસમ્પિ એવં ઉત્તાનકો હુત્વા ઉપટ્ઠાતી’’તિ મા એવં અવચ મયાવ દિન્નનયે ચતુસચ્ચકમ્મટ્ઠાનવિધિમ્હિ ઠત્વા.
