Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / દીઘનિકાય (ટીકા) • Dīghanikāya (ṭīkā) |
નમો તસ્સ ભગવતો અરહતો સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ
Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa
દીઘનિકાયે
Dīghanikāye
મહાવગ્ગટીકા
Mahāvaggaṭīkā
૧. મહાપદાનસુત્તવણ્ણના
1. Mahāpadānasuttavaṇṇanā
પુબ્બેનિવાસપટિસંયુત્તકથાવણ્ણના
Pubbenivāsapaṭisaṃyuttakathāvaṇṇanā
૧. યથાજાતાનં કરેરિરુક્ખાનં ઘનપત્તસાખાવિટપેહિ મણ્ડપસઙ્ખેપેહિ સઞ્છન્નો પદેસો ‘‘કરેરિમણ્ડપો’’તિ અધિપ્પેતો. દ્વારેતિ દ્વારસમીપે. દ્વારે ઠિતરુક્ખવસેન અઞ્ઞત્થાપિ સમઞ્ઞા અત્થીતિ દસ્સેતું ‘‘યથા’’તિઆદિ વુત્તં. કથં પન ભગવા મહાગન્ધકુટિયં અવસિત્વા તદા કરેરિકુટિકાયં વિહાસીતિ? સાપિ બુદ્ધસ્સ ભગવતો વસનગન્ધકુટિ એવાતિ દસ્સેન્તો ‘‘અન્તોજેતવને’’તિઆદિમાહ. સલળાગારન્તિ દેવદારુરુક્ખેહિ કતગેહં. પકતિભત્તસ્સ પચ્છતોતિ ભિક્ખૂનં પાકતિકભત્તકાલતો પચ્છા, ઠિતમજ્ઝન્હિકતો ઉપરીતિ અત્થો. પિણ્ડપાતતો પટિક્કન્તાનન્તિ પિણ્ડપાતભોજનતો અપેતાનં. તેનાહ ‘‘ભત્તકિચ્ચ’’ન્તિઆદિ.
1. Yathājātānaṃ karerirukkhānaṃ ghanapattasākhāviṭapehi maṇḍapasaṅkhepehi sañchanno padeso ‘‘karerimaṇḍapo’’ti adhippeto. Dvāreti dvārasamīpe. Dvāre ṭhitarukkhavasena aññatthāpi samaññā atthīti dassetuṃ ‘‘yathā’’tiādi vuttaṃ. Kathaṃ pana bhagavā mahāgandhakuṭiyaṃ avasitvā tadā karerikuṭikāyaṃ vihāsīti? Sāpi buddhassa bhagavato vasanagandhakuṭi evāti dassento ‘‘antojetavane’’tiādimāha. Salaḷāgāranti devadārurukkhehi katagehaṃ. Pakatibhattassa pacchatoti bhikkhūnaṃ pākatikabhattakālato pacchā, ṭhitamajjhanhikato uparīti attho. Piṇḍapātato paṭikkantānanti piṇḍapātabhojanato apetānaṃ. Tenāha ‘‘bhattakicca’’ntiādi.
મણ્ડલસણ્ઠાના માળસઙ્ખેપેન કતા નિસીદનસાલા ‘‘મણ્ડલમાળ’’ન્તિ અધિપ્પેતાતિ આહ ‘‘નિસીદનસાલાયા’’તિ. પુબ્બેનિવાસપટિસંયુત્તાતિ એત્થ પુબ્બ-સદ્દો અતીતવિસયો, નિવાસ-સદ્દો કમ્મસાધનો, ખન્ધવિનિમુત્તો ચ નિવસિતધમ્મો નત્થિ, ખન્ધા ચ સન્તાનવસેનેવ પવત્તન્તીતિ આહ ‘‘પુબ્બેનિવુત્થક્ખન્ધસન્તાનસઙ્ખાતેન પુબ્બેનિવાસેના’’તિ. યોજેત્વાતિ વિસયભાવેન યોજેત્વા. પવત્તિતાતિ કથિતા. ધમ્મૂપસંહિતત્તા ધમ્મતો અનપેતાતિ ધમ્મી. તેનાહ ‘‘ધમ્મસંયુત્તા’’તિ.
Maṇḍalasaṇṭhānā māḷasaṅkhepena katā nisīdanasālā ‘‘maṇḍalamāḷa’’nti adhippetāti āha ‘‘nisīdanasālāyā’’ti. Pubbenivāsapaṭisaṃyuttāti ettha pubba-saddo atītavisayo, nivāsa-saddo kammasādhano, khandhavinimutto ca nivasitadhammo natthi, khandhā ca santānavaseneva pavattantīti āha ‘‘pubbenivutthakkhandhasantānasaṅkhātena pubbenivāsenā’’ti. Yojetvāti visayabhāvena yojetvā. Pavattitāti kathitā. Dhammūpasaṃhitattā dhammato anapetāti dhammī. Tenāha ‘‘dhammasaṃyuttā’’ti.
ઉદપાદીતિ પદુદ્ધારો, તસ્સ ઉપ્પન્ના જાતાતિ ઇમિના સમ્બન્ધો. તં પનસ્સા ઉપ્પન્નાકારં પાળિયં સઙ્ખેપતોવ દસ્સિતં, વિત્થારતો દસ્સેતું ‘‘અહો અચ્છરિય’’ન્તિઆદિ આરદ્ધં. તત્થ કે અનુસ્સરન્તિ, કે નાનુસ્સરન્તીતિ પદદ્વયે પઠમંયેવ સપ્પપઞ્ચનં, ન ઇતરન્તિ તદેવ પુગ્ગલભેદતો, કાલવિભાગતો, અનુસ્સરણાકારતો, ઓપમ્મતો નિદ્દિસન્તેન ‘‘તિત્થિયા અનુસ્સરન્તી’’તિઆદિ વુત્તં. અગ્ગપ્પત્તકમ્મવાદિનોતિ સિખાપ્પત્તકમ્મવાદિનો ‘‘અત્થિ કમ્મં અત્થિ કમ્મવિપાકો’’તિ (પટિ॰ મ॰ ૧.૨૩૪) એવં કમ્મસ્સકતાઞાણે ઠિતા તાપસપરિબ્બાજકા. ચત્તાલીસંયેવ કપ્પે અનુસ્સરન્તીતિ બ્રહ્મજાલાદીસુ (દી॰ નિ॰ ૧.૩૩) ભગવતા તથા પરિચ્છિજ્જ વુત્તત્તા. તતો પરં ન અનુસ્સરન્તીતિ તથાવચનઞ્ચ દિટ્ઠિગતોપટ્ઠકસ્સ તેસં ઞાણસ્સ પરિદુબ્બલભાવતો.
Udapādīti paduddhāro, tassa uppannā jātāti iminā sambandho. Taṃ panassā uppannākāraṃ pāḷiyaṃ saṅkhepatova dassitaṃ, vitthārato dassetuṃ ‘‘aho acchariya’’ntiādi āraddhaṃ. Tattha ke anussaranti, ke nānussarantīti padadvaye paṭhamaṃyeva sappapañcanaṃ, na itaranti tadeva puggalabhedato, kālavibhāgato, anussaraṇākārato, opammato niddisantena ‘‘titthiyā anussarantī’’tiādi vuttaṃ. Aggappattakammavādinoti sikhāppattakammavādino ‘‘atthi kammaṃ atthi kammavipāko’’ti (paṭi. ma. 1.234) evaṃ kammassakatāñāṇe ṭhitā tāpasaparibbājakā. Cattālīsaṃyeva kappe anussarantīti brahmajālādīsu (dī. ni. 1.33) bhagavatā tathā paricchijja vuttattā. Tato paraṃ na anussarantīti tathāvacanañca diṭṭhigatopaṭṭhakassa tesaṃ ñāṇassa paridubbalabhāvato.
સાવકાતિ મહાસાવકા તેસઞ્હિ કપ્પસતસહસ્સં પુબ્બાભિનીહારો. પકતિસાવકા પન તતો ઊનકમેવ અનુસ્સરન્તિ. યસ્મા ‘‘કપ્પાનં લક્ખાધિકં એકં, દ્વે ચ અસઙ્ખ્યેય્યાની’’તિ કાલવસેન એવં પરિમાણો યથાક્કમં અગ્ગસાવકપચ્ચેકબુદ્ધાનં પુઞ્ઞઞાણાભિનીહારો, સાવકબોધિપચ્ચેકબોધિપારમિતાસમ્ભરણઞ્ચ, તસ્મા વુત્તં ‘‘દ્વે અગ્ગસાવકા…પે॰… કપ્પસતસહસ્સઞ્ચા’’તિ. યદિ બોધિસમ્ભારસમ્ભરણકાલપરિચ્છિન્નો તેસં તેસં અરિયાનં અભિઞ્ઞાઞાણવિભવો, એવં સન્તે બુદ્ધાનમ્પિસ્સ સપરિચ્છેદતા આપન્નાતિ ચોદનં સન્ધાયાહ ‘‘બુદ્ધાનં પન એત્તકન્તિ પરિચ્છેદો નત્થિ, યાવતકં આકઙ્ખન્તિ, તાવતકં અનુસ્સરન્તી’’તિ ‘‘યાવતકં નેય્યં, તાવતકં ઞાણ’’ન્તિ (મહાનિ॰ ૧૫૬; ચૂળનિ॰ ૮૫; પટિ॰ મ॰ ૩, ૫) વચનતો. સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણસ્સ વિય હિ બુદ્ધાનં અભિઞ્ઞાઞાણાનમ્પિ સવિસયે પરિચ્છેદો નામ નત્થિ, તસ્મા યં યં ઞાતું ઇચ્છન્તિ, તે તં તં જાનન્તિ એવ. અથ વા સતિપિ કાલપરિચ્છેદે કરુણૂપાયકોસલ્લપરિગ્ગહાદિના સાતિસયત્તા મહાબોધિસમ્ભારાનં પઞ્ઞાપારમિતાય પવત્તિઆનુભાવસ્સ પરિચ્છેદો નામ નત્થિ, કુતો તન્નિમિત્તકાનં અભિઞ્ઞાઞાણાનન્તિ વુત્તં ‘‘બુદ્ધાનં…પે॰… નત્થી’’તિ.
Sāvakāti mahāsāvakā tesañhi kappasatasahassaṃ pubbābhinīhāro. Pakatisāvakā pana tato ūnakameva anussaranti. Yasmā ‘‘kappānaṃ lakkhādhikaṃ ekaṃ, dve ca asaṅkhyeyyānī’’ti kālavasena evaṃ parimāṇo yathākkamaṃ aggasāvakapaccekabuddhānaṃ puññañāṇābhinīhāro, sāvakabodhipaccekabodhipāramitāsambharaṇañca, tasmā vuttaṃ ‘‘dve aggasāvakā…pe… kappasatasahassañcā’’ti. Yadi bodhisambhārasambharaṇakālaparicchinno tesaṃ tesaṃ ariyānaṃ abhiññāñāṇavibhavo, evaṃ sante buddhānampissa saparicchedatā āpannāti codanaṃ sandhāyāha ‘‘buddhānaṃ pana ettakanti paricchedo natthi, yāvatakaṃ ākaṅkhanti, tāvatakaṃ anussarantī’’ti ‘‘yāvatakaṃ neyyaṃ, tāvatakaṃ ñāṇa’’nti (mahāni. 156; cūḷani. 85; paṭi. ma. 3, 5) vacanato. Sabbaññutaññāṇassa viya hi buddhānaṃ abhiññāñāṇānampi savisaye paricchedo nāma natthi, tasmā yaṃ yaṃ ñātuṃ icchanti, te taṃ taṃ jānanti eva. Atha vā satipi kālaparicchede karuṇūpāyakosallapariggahādinā sātisayattā mahābodhisambhārānaṃ paññāpāramitāya pavattiānubhāvassa paricchedo nāma natthi, kuto tannimittakānaṃ abhiññāñāṇānanti vuttaṃ ‘‘buddhānaṃ…pe… natthī’’ti.
ખન્ધપટિપાટિયાતિ યથાપચ્ચયં અનુપુબ્બપવત્તમાનાનં ખન્ધાનં અનુપુબ્બિયા. ખન્ધપ્પવત્તિન્તિ વેદનાદિક્ખન્ધપ્પવત્તિં. તેસઞ્હિ અનુભવનાદિઆકારગ્ગહણમસ્સ સાતિસયં, તં સઞ્ઞાભવે તત્થ તત્થ અનુસ્સરણવસેન ગહેત્વા ગચ્છન્તા એકવોકારભવે અલભન્તા ‘‘ન પસ્સન્તી’’તિ વુત્તા, જાલે પતિતા વિય સકુણા, મચ્છા વિય ચાતિ અધિપ્પાયો. કુણ્ઠા વિયાતિ દન્ધા વિય. પઙ્ગુળા વિયાતિ પીઠસપ્પિનો વિય. દિટ્ઠિં ગણ્હન્તીતિ અધિચ્ચસમુપ્પન્નિકદિટ્ઠિં ગણ્હન્તિ. યટ્ઠિકોટિહેતુકં ગમનં યટ્ઠિકોટિગમનં ખન્ધપટિપાટિયા અમુઞ્ચનતો.
Khandhapaṭipāṭiyāti yathāpaccayaṃ anupubbapavattamānānaṃ khandhānaṃ anupubbiyā. Khandhappavattinti vedanādikkhandhappavattiṃ. Tesañhi anubhavanādiākāraggahaṇamassa sātisayaṃ, taṃ saññābhave tattha tattha anussaraṇavasena gahetvā gacchantā ekavokārabhave alabhantā ‘‘na passantī’’ti vuttā, jāle patitā viya sakuṇā, macchā viya cāti adhippāyo. Kuṇṭhā viyāti dandhā viya. Paṅguḷā viyāti pīṭhasappino viya. Diṭṭhiṃ gaṇhantīti adhiccasamuppannikadiṭṭhiṃ gaṇhanti. Yaṭṭhikoṭihetukaṃ gamanaṃ yaṭṭhikoṭigamanaṃ khandhapaṭipāṭiyā amuñcanato.
એવં સન્તેપીતિ કામં બુદ્ધસાવકાપિ અસઞ્ઞભવે ખન્ધપ્પવત્તિં ન પસ્સન્તિ, એવં સન્તેપિ તે બુદ્ધસાવકા અસઞ્ઞભવં લઙ્ઘિત્વા પરતો અનુસ્સરન્તિ. ‘‘વટ્ટે’’તિઆદિ તથા તેસં અનુસ્સરણાકારદસ્સનં. બુદ્ધેહિ દિન્નનયે ઠત્વાતિ ‘‘યત્થ પઞ્ચકપ્પસતાનિ રૂપપ્પવત્તિયેવ, ન અરૂપપ્પવત્તિ, સો અસઞ્ઞભવો’’તિ એવં સમ્માસમ્બુદ્ધેહિ દેસિતાયં ધમ્મનેત્તિયં ઠત્વા. એવઞ્હિ અન્તરા ચુતિપટિસન્ધિયો અપસ્સન્તા પરતો અનુસ્સરન્તિ સેય્યથાપિ આયસ્મા સોભિતોતિ (થેરગા॰ અટ્ઠ॰ ૧.૨.૧૬૪ સોભિતત્થેરગાથાવણ્ણના). સો કિર પુબ્બેનિવાસે ચિણ્ણવસી હુત્વા અનુપટિપાટિયા અત્તનો નિબ્બત્તટ્ઠાનં અનુસ્સરન્તો યાવ અસઞ્ઞભવે અત્તનો અચિત્તકપટિસન્ધિ તાવ અદ્દસ, તતો પરં પઞ્ચકપ્પસતપરિમાણે કાલે ચુતિપટિસન્ધિયો અદિસ્વા અવસાને ચુતિં દિસ્વા ‘‘કિં નામેત’’ન્તિ આવજ્જયમાનો નયવસેન ‘‘અસઞ્ઞભવો ભવિસ્સતી’’તિ નિટ્ઠં અગમાસિ. અથ નં ભગવા તં કારણં અટ્ઠુપ્પત્તિં કત્વા પુબ્બેનિવાસં અનુસ્સરન્તાનં અગ્ગટ્ઠાને ઠપેસિ. ‘‘ચુતિપટિસન્ધિં ઓલોકેત્વા’’તિ ઇદં ચુતિપટિસન્ધિવસેન તેસં ઞાણસ્સ સઙ્કમનદસ્સનં, તેન સબ્બસો ભવે અનામસિત્વા ગન્તું ન સક્કોન્તીતિ દસ્સેતિ.
Evaṃ santepīti kāmaṃ buddhasāvakāpi asaññabhave khandhappavattiṃ na passanti, evaṃ santepi te buddhasāvakā asaññabhavaṃ laṅghitvā parato anussaranti. ‘‘Vaṭṭe’’tiādi tathā tesaṃ anussaraṇākāradassanaṃ. Buddhehi dinnanaye ṭhatvāti ‘‘yattha pañcakappasatāni rūpappavattiyeva, na arūpappavatti, so asaññabhavo’’ti evaṃ sammāsambuddhehi desitāyaṃ dhammanettiyaṃ ṭhatvā. Evañhi antarā cutipaṭisandhiyo apassantā parato anussaranti seyyathāpi āyasmā sobhitoti (theragā. aṭṭha. 1.2.164 sobhitattheragāthāvaṇṇanā). So kira pubbenivāse ciṇṇavasī hutvā anupaṭipāṭiyā attano nibbattaṭṭhānaṃ anussaranto yāva asaññabhave attano acittakapaṭisandhi tāva addasa, tato paraṃ pañcakappasataparimāṇe kāle cutipaṭisandhiyo adisvā avasāne cutiṃ disvā ‘‘kiṃ nāmeta’’nti āvajjayamāno nayavasena ‘‘asaññabhavo bhavissatī’’ti niṭṭhaṃ agamāsi. Atha naṃ bhagavā taṃ kāraṇaṃ aṭṭhuppattiṃ katvā pubbenivāsaṃ anussarantānaṃ aggaṭṭhāne ṭhapesi. ‘‘Cutipaṭisandhiṃ oloketvā’’ti idaṃ cutipaṭisandhivasena tesaṃ ñāṇassa saṅkamanadassanaṃ, tena sabbaso bhave anāmasitvā gantuṃ na sakkontīti dasseti.
તં તદેવ પસ્સન્તીતિ યથા નામ સરદસમયે ઠિતમજ્ઝન્હિકવેલાય ચતુરતનિકે ગેહે ચક્ખુમતો પુરિસસ્સ રૂપગતં સુપાકટમેવ હોતીતિ લોકસિદ્ધમેતં, સિયા પન તસ્સ સુખુમતરતિરોહિતાદિભેદસ્સ રૂપગતસ્સ અગોચરતા. ન ત્વેવ બુદ્ધાનં ઞાતું ઇચ્છિતસ્સ ઞેય્યસ્સ અગોચરતા, અથ ખો તં ઞાણાલોકેન ઓભાસિતં હત્થતલે આમલકં વિય સુપાકટં સુવિભૂતમેવ હોતિ તથા ઞેય્યાવરણસ્સ સુપ્પહીનત્તા. તેનાહ ‘‘બુદ્ધા પન અત્તના વા પરેહિ વા દિટ્ઠકતસુતં, સૂરિયમણ્ડલોભાસસદિસ’’ન્તિ ચ આદિ.
Taṃ tadeva passantīti yathā nāma saradasamaye ṭhitamajjhanhikavelāya caturatanike gehe cakkhumato purisassa rūpagataṃ supākaṭameva hotīti lokasiddhametaṃ, siyā pana tassa sukhumataratirohitādibhedassa rūpagatassa agocaratā. Na tveva buddhānaṃ ñātuṃ icchitassa ñeyyassa agocaratā, atha kho taṃ ñāṇālokena obhāsitaṃ hatthatale āmalakaṃ viya supākaṭaṃ suvibhūtameva hoti tathā ñeyyāvaraṇassa suppahīnattā. Tenāha ‘‘buddhā pana attanā vā parehi vā diṭṭhakatasutaṃ, sūriyamaṇḍalobhāsasadisa’’nti ca ādi.
તથા સાવકા ચ પચ્ચેકબુદ્ધા ચાતિ. એત્થ તથા-સદ્દેન ‘‘અત્તના દિટ્ઠકતસુતમેવ અનુસ્સરન્તી’’તિ ઇદં ઉપસંહરતિ, તેન સપ્પદેસમેવ નેસં અનુસ્સરણં, ન નિપ્પદેસન્તિ નિદસ્સેતિ.
Tathā sāvakā ca paccekabuddhā cāti. Ettha tathā-saddena ‘‘attanā diṭṭhakatasutameva anussarantī’’ti idaṃ upasaṃharati, tena sappadesameva nesaṃ anussaraṇaṃ, na nippadesanti nidasseti.
ખજ્જોપનકઓભાસસદિસં ઞાણસ્સ અતિવિય અપ્પાનુભાવતાય. સાવકાનન્તિ એત્થ પકતિસાવકાનં પાકતિકપદીપોભાસસદિસં. મહાસાવકાનં (થેરગા॰ અટ્ઠ॰ ૨.૨૧ વઙ્ગીસેત્થરગાથાવણ્ણનાય વિત્થારો) મહાપદીપોભાસસદિસં. તેનાહ વિસુદ્ધિમગ્ગે (વિસુદ્ધિ॰ ૨.૪૦૨) ‘‘ઉક્કાપભાસદિસ’’ન્તિ. ઓસધિતારકોભાસસદિસન્તિ ઉસ્સન્ના પભા એતાય ધીયતિ, ઓસધીનં વા અનુબલપ્પદાયકત્તા ‘‘ઓસધી’’તિ એવં લદ્ધનામાય તારકાય પભાસદિસં. સરદસૂરિયમણ્ડલોભાસસદિસં સબ્બસો અન્ધકારવિધમનતો. અપટુભાવહેતુકો વિસયગ્ગહણે ચઞ્ચલભાવો ખલિતં, કુણ્ઠિભાવહેતુકો વિસયસ્સ અનભિસમયો પટિઘાતો. આવજ્જનપટિબદ્ધમેવાતિ આવજ્જનમત્તાધીનં, આવજ્જિતમત્તે એવ યથિચ્છિતસ્સ પટિવિજ્ઝનકન્તિ અત્થો. સેસપદદ્વયેપિ એસેવ નયો.
Khajjopanakaobhāsasadisaṃ ñāṇassa ativiya appānubhāvatāya. Sāvakānanti ettha pakatisāvakānaṃ pākatikapadīpobhāsasadisaṃ. Mahāsāvakānaṃ (theragā. aṭṭha. 2.21 vaṅgīsettharagāthāvaṇṇanāya vitthāro) mahāpadīpobhāsasadisaṃ. Tenāha visuddhimagge (visuddhi. 2.402) ‘‘ukkāpabhāsadisa’’nti. Osadhitārakobhāsasadisanti ussannā pabhā etāya dhīyati, osadhīnaṃ vā anubalappadāyakattā ‘‘osadhī’’ti evaṃ laddhanāmāya tārakāya pabhāsadisaṃ. Saradasūriyamaṇḍalobhāsasadisaṃ sabbaso andhakāravidhamanato. Apaṭubhāvahetuko visayaggahaṇe cañcalabhāvo khalitaṃ, kuṇṭhibhāvahetuko visayassa anabhisamayo paṭighāto.Āvajjanapaṭibaddhamevāti āvajjanamattādhīnaṃ, āvajjitamatte eva yathicchitassa paṭivijjhanakanti attho. Sesapadadvayepi eseva nayo.
અસઙ્ગઅપ્પટિહતં પવત્તમાનં ભગવતો ઞાણં લહુતરેપિ વિસયે, ગરુતરે ચ એકસદિસમેવાતિ દસ્સેતું ‘‘દુબ્બલપત્તપુટે’’તિઆદિના ઉપમાદ્વયં વુત્તં. ધમ્મકાયત્તા ભગવતો ગુણં આરબ્ભ પવત્તા ‘‘ભગવન્તંયેવ આરબ્ભ ઉપ્પન્ના’’તિ વુત્તં. તં સબ્બમ્પીતિ તં યથાવુત્તં સબ્બમ્પિ પુબ્બેનિવાસપટિસંયુત્તં કથં. તિત્થિયાનં, સાવકાનઞ્ચ પુબ્બેનિવાસાનુસ્સરણં ભગવતો પુબ્બેનિવાસાનુસ્સરણસ્સ હીનુદાહરણદસ્સનવસેનેત્થ કથિતં. એવઞ્હિ ભગવતો મહન્તભાવો વિસેસતો પકાસિતો હોતીતિ. સઙ્ખેપતોતિ સમાસતો. યત્તકોપિ પુબ્બેનિવાસાનુસ્સતિઞાણસ્સ પવત્તિભેદો અત્તનો ઞાણસ્સ વિસયભૂતો, તં સબ્બં તદા યથાકથિતં તે ભિક્ખૂ સઙ્ખિપિત્વા ‘‘ઇતિપી’’તિ આહંસુ. તસ્સ ચ અનેકાકારતાય આમેડિતવચનં, પિ-સદ્દો સમ્પિણ્ડનત્થો, ‘‘ઇતિ ખો ભિક્ખવે સપ્પટિભયો બાલો’’તિઆદીસુ (મ॰ નિ॰ ૩.૧૨૪; અ॰ નિ॰ ૩.૧) વિય આકારત્થો ઇતિ-સદ્દોતિ દસ્સેન્તો ‘‘એવમ્પી’’તિ તદત્થમાહ.
Asaṅgaappaṭihataṃ pavattamānaṃ bhagavato ñāṇaṃ lahutarepi visaye, garutare ca ekasadisamevāti dassetuṃ ‘‘dubbalapattapuṭe’’tiādinā upamādvayaṃ vuttaṃ. Dhammakāyattā bhagavato guṇaṃ ārabbha pavattā ‘‘bhagavantaṃyeva ārabbha uppannā’’ti vuttaṃ. Taṃ sabbampīti taṃ yathāvuttaṃ sabbampi pubbenivāsapaṭisaṃyuttaṃ kathaṃ. Titthiyānaṃ, sāvakānañca pubbenivāsānussaraṇaṃ bhagavato pubbenivāsānussaraṇassa hīnudāharaṇadassanavasenettha kathitaṃ. Evañhi bhagavato mahantabhāvo visesato pakāsito hotīti. Saṅkhepatoti samāsato. Yattakopi pubbenivāsānussatiñāṇassa pavattibhedo attano ñāṇassa visayabhūto, taṃ sabbaṃ tadā yathākathitaṃ te bhikkhū saṅkhipitvā ‘‘itipī’’ti āhaṃsu. Tassa ca anekākāratāya āmeḍitavacanaṃ, pi-saddo sampiṇḍanattho, ‘‘iti kho bhikkhave sappaṭibhayo bālo’’tiādīsu (ma. ni. 3.124; a. ni. 3.1) viya ākārattho iti-saddoti dassento ‘‘evampī’’ti tadatthamāha.
૨-૩. વુત્તમેવાતિ એત્થ ચ ઇધ પાઠે યં વત્તબ્બં તેન પાઠેન સાધારણં, તં વુત્તમેવાતિ અધિપ્પેતં, ન અસાધારણં અપુબ્બપદવણ્ણનાય અધિકતત્તાતિ તં દસ્સેન્તો ‘‘અયમેવ હિ વિસેસો’’તિઆદિમાહ. ‘‘અસ્સોસી’’તિ ઇદં સવનકિચ્ચનિપ્ફત્તિયા વુત્તં સદ્દગ્ગહણમુખેન તદત્થાવબોધસ્સ સિદ્ધત્તા. તત્થ પન પાળિયં ‘‘ઇમં સંખિયધમ્મં વિદિત્વા’’ ઇચ્ચેવ (દી॰ નિ॰ ૧.૨) વુત્તં. ઇમે ભિક્ખૂ મમ ગુણે થોમેન્તિ, કથં? મમ પુબ્બેનિવાસઞાણં આરબ્ભાતિ યોજના. નિપ્ફત્તિન્તિ કિચ્ચનિપ્ફત્તિં, તેન કાતબ્બકિચ્ચસિદ્ધન્તિ અત્થો. નોતિ પુચ્છાવાચી નુ-ઇતિ ઇમિના સમાનત્થો નિપાતોતિ વુત્તં ‘‘ઇચ્છેય્યાથ નૂ’’તિ. નન્તિ ભગવન્તં. ‘‘યં ભગવા’’તિ એત્થ યં-સદ્દેન કિરિયાપરામસનભૂતેન ‘‘ધમ્મિં કથં કથેય્યા’’તિ એવં વુત્તં. ધમ્મિકથાકરણં પરામટ્ઠં ‘‘એતસ્સા’’તિ પદસ્સ અત્થોતિ આહ ‘‘એતસ્સ ધમ્મિકથાકરણસ્સા’’તિ, આદરવસેન પન તં દ્વિક્ખત્તું વુત્તં.
2-3.Vuttamevāti ettha ca idha pāṭhe yaṃ vattabbaṃ tena pāṭhena sādhāraṇaṃ, taṃ vuttamevāti adhippetaṃ, na asādhāraṇaṃ apubbapadavaṇṇanāya adhikatattāti taṃ dassento ‘‘ayameva hi viseso’’tiādimāha. ‘‘Assosī’’ti idaṃ savanakiccanipphattiyā vuttaṃ saddaggahaṇamukhena tadatthāvabodhassa siddhattā. Tattha pana pāḷiyaṃ ‘‘imaṃ saṃkhiyadhammaṃ viditvā’’ icceva (dī. ni. 1.2) vuttaṃ. Ime bhikkhū mama guṇe thomenti, kathaṃ? Mama pubbenivāsañāṇaṃ ārabbhāti yojanā. Nipphattinti kiccanipphattiṃ, tena kātabbakiccasiddhanti attho. Noti pucchāvācī nu-iti iminā samānattho nipātoti vuttaṃ ‘‘iccheyyātha nū’’ti. Nanti bhagavantaṃ. ‘‘Yaṃ bhagavā’’ti ettha yaṃ-saddena kiriyāparāmasanabhūtena ‘‘dhammiṃ kathaṃ katheyyā’’ti evaṃ vuttaṃ. Dhammikathākaraṇaṃ parāmaṭṭhaṃ ‘‘etassā’’ti padassa atthoti āha ‘‘etassa dhammikathākaraṇassā’’ti, ādaravasena pana taṃ dvikkhattuṃ vuttaṃ.
૪. સુણાથાતિ એત્થ ઇતિ-સદ્દો આદિઅત્થો, પકારત્થો વા, એતેન ‘‘મનસિ કરોથા’’તિ પદં સઙ્ગણ્હાતિ. સોતાવધાનં સોતસ્સ ઓદહનં, સુસ્સૂસાતિ અત્થો. છિન્નં ઉપચ્છિન્નં વટુમં સંસારવટ્ટં એતેસન્તિ છિન્નવટુમકા, સમ્માસમ્બુદ્ધા, અઞ્ઞે ચ ખીણાસવા, ઇધ પન સમ્માસમ્બુદ્ધા અધિપ્પેતા. તેસઞ્હિ સબ્બસો અનુસ્સરણં ઇતરેસં અવિસયો. તેનાહ ‘‘અઞ્ઞેસં અસાધારણ’’ન્તિ. પચ્ચત્તવચને દિસ્સતિ યં-સદ્દો કમ્મત્થદીપનતો. ઉપયોગવચને દિસ્સતિ યં-સદ્દો પુચ્છનકિરિયાય કમ્મત્થદીપનતો. તન્તિ ચ ઉપયોગવચનમેવ પુચ્છતિ-સદ્દસ્સ દ્વિકમ્મકભાવતો. યન્તિ યેન કારણેનાતિ અયમેત્થ અત્થોતિ આહ ‘‘કરણવચને દિસ્સતી’’તિ. ભુમ્મેતિ દટ્ઠબ્બોતિ યથા યં-સદ્દો ન કેવલં પચ્ચત્તઉપયોગેસુ એવ, અથ ખો કરણેપિ દિસ્સતિ, એવં ઇધ ભુમ્મેતિ દટ્ઠબ્બો. દસસહસ્સિલોકધાતુન્તિ જાતિક્ખેત્તભૂતં દસસહસ્સચક્કવાળં. ઉન્નાદેન્તો ઉપ્પજ્જિ અનેકચ્છરિયપાતુભાવપટિમણ્ડિતત્તા બુદ્ધુપ્પાદસ્સ.
4.Suṇāthāti ettha iti-saddo ādiattho, pakārattho vā, etena ‘‘manasi karothā’’ti padaṃ saṅgaṇhāti. Sotāvadhānaṃ sotassa odahanaṃ, sussūsāti attho. Chinnaṃ upacchinnaṃ vaṭumaṃ saṃsāravaṭṭaṃ etesanti chinnavaṭumakā, sammāsambuddhā, aññe ca khīṇāsavā, idha pana sammāsambuddhā adhippetā. Tesañhi sabbaso anussaraṇaṃ itaresaṃ avisayo. Tenāha ‘‘aññesaṃ asādhāraṇa’’nti. Paccattavacane dissati yaṃ-saddo kammatthadīpanato. Upayogavacane dissati yaṃ-saddo pucchanakiriyāya kammatthadīpanato. Tanti ca upayogavacanameva pucchati-saddassa dvikammakabhāvato. Yanti yena kāraṇenāti ayamettha atthoti āha ‘‘karaṇavacane dissatī’’ti. Bhummeti daṭṭhabboti yathā yaṃ-saddo na kevalaṃ paccattaupayogesu eva, atha kho karaṇepi dissati, evaṃ idha bhummeti daṭṭhabbo. Dasasahassilokadhātunti jātikkhettabhūtaṃ dasasahassacakkavāḷaṃ. Unnādento uppajji anekacchariyapātubhāvapaṭimaṇḍitattā buddhuppādassa.
કાલસ્સ ભદ્દતા નામ તત્થ સત્તાનં ગુણવિભૂતિયા, બુદ્ધુપ્પાદપરમા ચ ગુણવિભૂતીતિ તબ્બહુલતા યસ્સ કપ્પસ્સ ભદ્દતાતિ આહ ‘‘પઞ્ચબુદ્ધુપ્પાદપટિમણ્ડિતત્તા સુન્દરકપ્પે’’તિ, તથા સારભૂતગુણવસેન ‘‘સારકપ્પે’’તિ . ‘‘ઇમં કપ્પં થોમેન્તો એવમાહા’’તિ વત્વા ઇમસ્સ કપ્પસ્સ તથા થોમેતબ્બતા અનઞ્ઞસાધારણાતિ દસ્સેતું ‘‘યતો પટ્ઠાયા’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ યતો પટ્ઠાયાતિ યતો પભુતિ અભિનીહારો કતોતિ મનુસ્સત્તાદિઅટ્ઠઙ્ગસમન્નાગતો અભિનીહારો પવત્તિતો. સંસારસ્સ અનાદિભાવતો ઇમસ્સ ભગવતો અભિનીહારતો પુરેતરં ઉપ્પન્ના સમ્માસમ્બુદ્ધા અનન્તા અપરિમેય્યાતિ તેહિ ઉપ્પન્નકપ્પે નિવત્તેન્તો ‘‘એતસ્મિં અન્તરે’’તિ આહ. કામં દીપઙ્કરબુદ્ધુપ્પાદે અયં ભગવા અભિનીહારમકાસિ, તસ્સ પન ભગવતો નિબ્બત્તિ ઇમસ્સ અભિનીહારતો પુરિમતરાતિ વુત્તં ‘‘અમ્હાકં…પે॰… નિબ્બત્તિંસૂ’’તિ.
Kālassa bhaddatā nāma tattha sattānaṃ guṇavibhūtiyā, buddhuppādaparamā ca guṇavibhūtīti tabbahulatā yassa kappassa bhaddatāti āha ‘‘pañcabuddhuppādapaṭimaṇḍitattā sundarakappe’’ti, tathā sārabhūtaguṇavasena ‘‘sārakappe’’ti . ‘‘Imaṃ kappaṃ thomento evamāhā’’ti vatvā imassa kappassa tathā thometabbatā anaññasādhāraṇāti dassetuṃ ‘‘yato paṭṭhāyā’’tiādi vuttaṃ. Tattha yato paṭṭhāyāti yato pabhuti abhinīhāro katoti manussattādiaṭṭhaṅgasamannāgato abhinīhāro pavattito. Saṃsārassa anādibhāvato imassa bhagavato abhinīhārato puretaraṃ uppannā sammāsambuddhā anantā aparimeyyāti tehi uppannakappe nivattento ‘‘etasmiṃ antare’’ti āha. Kāmaṃ dīpaṅkarabuddhuppāde ayaṃ bhagavā abhinīhāramakāsi, tassa pana bhagavato nibbatti imassa abhinīhārato purimatarāti vuttaṃ ‘‘amhākaṃ…pe… nibbattiṃsū’’ti.
અસઙ્ખ્યેય્યકપ્પપરિયોસાનેતિ મહાકપ્પાનં અસઙ્ખ્યેય્યપરિયોસાને. એસ નયો ઇતો પરેસુપિ. ‘‘ઇતો તિંસકપ્પસહસ્સાનં ઉપરી’’તિ એતેન પદુમુત્તરસ્સ ભગવતો, સુમેધસ્સ ચ ભગવતો અન્તરે એકૂનસત્તતિકપ્પસહસ્સાનિ બુદ્ધસુઞ્ઞાનિ અહેસુન્તિ દસ્સેતિ. ‘‘ઇતો અટ્ઠારસન્નં કપ્પસહસ્સાનં ઉપરી’’તિ ઇમિના સુજાતસ્સ ભગવતો, અત્થદસ્સિસ્સ ચ ભગવતો અન્તરે એકેનૂનાનિ દ્વાદસકપ્પસહસ્સાનિ બુદ્ધસુઞ્ઞાનિ અહેસુન્તિ દસ્સેતિ. ‘‘ઇતો ચતુનવુતે કપ્પે’’તિ ઇમિના ધમ્મદસ્સિસ્સ ભગવતો, સિદ્ધત્થસ્સ ચ ભગવતો અન્તરે છાધિકનવસતુત્તરાનિ સત્તરસકપ્પસહસ્સાનિ બુદ્ધસુઞ્ઞાનિ અહેસુન્તિ દસ્સેતિ. ‘‘એકતિંસે કપ્પે’’તિ ઇમિના વિપસ્સિસ્સ ભગવતો, સિખિસ્સ ચ ભગવતો અન્તરે સટ્ઠિ કપ્પાનિ બુદ્ધસુઞ્ઞાનિ અહેસુન્તિ દસ્સેતિ. તે સબ્બેપિ પદુમુત્તરસ્સ ભગવતો ઓરં સુમેધાદીહિ ઉપ્પન્નકપ્પેહિ સદ્ધિં સમોધાનિયમાના સતસહસ્સા કપ્પા હોન્તિ, યત્થ મહાસાવકાદયો (થેરગા॰ અટ્ઠ॰ ૨.૨૧ વઙ્ગીસત્થેરગાથાવણ્ણના) વિવટ્ટૂ પનિસ્સયાનિ કુસલાનિ સમ્ભરિંસુ. બુદ્ધસુઞ્ઞેપિ લોકે પચ્ચેકબુદ્ધા ઉપ્પજ્જિત્વા તેસં પુરિસવિસેસાનં પુઞ્ઞાભિસન્દાભિબુદ્ધિયા પચ્ચયા હોન્તિ. ‘‘એવમય’’ન્તિઆદિ વુત્તમેવત્થં નિગમનવસેન વદતિ.
Asaṅkhyeyyakappapariyosāneti mahākappānaṃ asaṅkhyeyyapariyosāne. Esa nayo ito paresupi. ‘‘Ito tiṃsakappasahassānaṃ uparī’’ti etena padumuttarassa bhagavato, sumedhassa ca bhagavato antare ekūnasattatikappasahassāni buddhasuññāni ahesunti dasseti. ‘‘Ito aṭṭhārasannaṃ kappasahassānaṃ uparī’’ti iminā sujātassa bhagavato, atthadassissa ca bhagavato antare ekenūnāni dvādasakappasahassāni buddhasuññāni ahesunti dasseti. ‘‘Ito catunavute kappe’’ti iminā dhammadassissa bhagavato, siddhatthassa ca bhagavato antare chādhikanavasatuttarāni sattarasakappasahassāni buddhasuññāni ahesunti dasseti. ‘‘Ekatiṃse kappe’’ti iminā vipassissa bhagavato, sikhissa ca bhagavato antare saṭṭhi kappāni buddhasuññāni ahesunti dasseti. Te sabbepi padumuttarassa bhagavato oraṃ sumedhādīhi uppannakappehi saddhiṃ samodhāniyamānā satasahassā kappā honti, yattha mahāsāvakādayo (theragā. aṭṭha. 2.21 vaṅgīsattheragāthāvaṇṇanā) vivaṭṭū panissayāni kusalāni sambhariṃsu. Buddhasuññepi loke paccekabuddhā uppajjitvā tesaṃ purisavisesānaṃ puññābhisandābhibuddhiyā paccayā honti. ‘‘Evamaya’’ntiādi vuttamevatthaṃ nigamanavasena vadati.
‘‘કિં પનેત’’ન્તિઆદિ પુબ્બનિમિત્તવિભાવનત્થાય આરદ્ધં. તત્થ એતન્તિ બુદ્ધાનં ઉપ્પજ્જનં. કપ્પસણ્ઠાનકાલસ્મિન્તિ વિવટ્ટકપ્પસ્સ સણ્ઠહનકાલે. એકમસઙ્ખ્યેય્યન્તિ સંવટ્ટટ્ઠાયિં સન્ધાયાહ. એકઙ્ગણં હુત્વા ઠિતેતિ પબ્બતરુક્ખગચ્છાદીનં, મેઘાદીનઞ્ચ અભાવેન વિવટંઅઙ્ગણં હુત્વા ઠિતે. લોકસન્નિવાસેતિ ભાજનલોકેન સન્નિવિસિતબ્બટ્ઠાને. વીસતિ યટ્ઠિયો ઉસભં. ‘‘ઉસભમત્તા, દ્વે ઉસભમત્તા’’તિઆદિના પચ્ચેકં મત્તા-સદ્દો યોજેતબ્બો. યોજનસહસ્સમત્તા હુત્વાતિ પતમાનાવ ઉદકધારા યોજનસહસ્સમત્તં આકાસટ્ઠાનં ફરિત્વા પવત્તિયા યોજનસહસ્સમત્તા હુત્વા. યાવ અવિનટ્ઠબ્રહ્મલોકાતિ યાવ આભસ્સરબ્રહ્મલોકા, યાવ સુભકિણ્હબ્રહ્મલોકા, યાવ વેહપ્ફલબ્રહ્મલોકાતિ અત્થો.
‘‘Kiṃ paneta’’ntiādi pubbanimittavibhāvanatthāya āraddhaṃ. Tattha etanti buddhānaṃ uppajjanaṃ. Kappasaṇṭhānakālasminti vivaṭṭakappassa saṇṭhahanakāle. Ekamasaṅkhyeyyanti saṃvaṭṭaṭṭhāyiṃ sandhāyāha. Ekaṅgaṇaṃ hutvā ṭhiteti pabbatarukkhagacchādīnaṃ, meghādīnañca abhāvena vivaṭaṃaṅgaṇaṃ hutvā ṭhite. Lokasannivāseti bhājanalokena sannivisitabbaṭṭhāne. Vīsati yaṭṭhiyo usabhaṃ. ‘‘Usabhamattā, dve usabhamattā’’tiādinā paccekaṃ mattā-saddo yojetabbo. Yojanasahassamattā hutvāti patamānāva udakadhārā yojanasahassamattaṃ ākāsaṭṭhānaṃ pharitvā pavattiyā yojanasahassamattā hutvā. Yāva avinaṭṭhabrahmalokāti yāva ābhassarabrahmalokā, yāva subhakiṇhabrahmalokā, yāva vehapphalabrahmalokāti attho.
વાતવસેનાતિ સટ્ઠિસહસ્સાધિકનવયોજનસતસહસ્સુબ્બેધસ્સ સન્ધારકવાતમણ્ડલસ્સ વસેન. મહાબોધિપલ્લઙ્કોતિ મહાબોધિપલ્લઙ્કપ્પદેસમાહ. તસ્સ પચ્છા વિનાસો, પઠમં સણ્ઠહનઞ્ચ ધમ્મતાવસેન વેદિતબ્બં. તત્થાતિ તસ્મિં પદેસે. પુબ્બનિમિત્તં હુત્વાતિ બુદ્ધપ્પાદસ્સ પુબ્બનિમિત્તં હુત્વા. પુબ્બનિમિત્તસન્નિસ્સયો હિ ગચ્છો નિસ્સિતવોહારેન તથા વુત્તો. તેનાહ ‘‘તસ્સા’’તિઆદિ. કણ્ણિકાબદ્ધાનિ હુત્વાતિ આબદ્ધકણ્ણિકા વિય હુત્વા. સુદ્ધાવાસબ્રહ્માનો અત્તમના…પે॰… ગચ્છન્તીતિ યોજના. વેહપ્ફલેપિ સુભકિણ્હે સઙ્ગહેત્વા ‘‘નવ બ્રહ્મલોકા’’તિ વુત્તં. તથા હિ તે ચતુત્થિંયેવ વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિં ભજન્તિ. નિક્ખમન્તેસૂતિ મહાભિનિક્ખમનં અભિનિક્ખમન્તેસુ. અભિજાતિ પનેત્થ જાતિભાવસામઞ્ઞેન ગબ્ભોક્કન્તિયાવ સઙ્ગહિતા. નિમીયતિ અનુમીયતિ ફલં એતેનાતિ નિમિત્તં, કારણં. ઞાપકમ્પિ હિ કારણં દિસ્વા તસ્સ અબ્યભિચારીભાવેન ફલં સિદ્ધમેવ કત્વા ગણ્હિ, યથા તં અસિતો ઇસિ અભિજાતિયં મહાપુરિસસ્સ લક્ખણાનિ દિસ્વા તેસં અબ્યભિચારીભાવેન બુદ્ધગુણે સિદ્ધે એવ કત્વા ગણ્હિ, એવં પન ગય્હમાનં તન્નિમિત્તકં ફલં તદાનુભાવેન સિદ્ધં વિય વોહરીયતિ તબ્ભાવે ભાવતો. તેનાહ ‘‘તેસં નિમિત્તાનં આનુભાવેના’’તિઆદિ. તથા ચાહ ભગવા ‘‘સો તેન લક્ખણેન સમન્નાગતો…પે॰… રાજા સમાનો કિં લભતિ, બુદ્ધો સમાનો કિં લભતી’’તિ (દી॰ નિ॰ ૩.૨૦૨, ૨૦૪) ચ એવમાદિ. ઇમમત્થન્તિ પઞ્ચ બુદ્ધા ઇમસ્મિં કપ્પે ઉપ્પજ્જિસ્સન્તીતિ ઇમમત્થં યાથાવતો જાનિંસુ.
Vātavasenāti saṭṭhisahassādhikanavayojanasatasahassubbedhassa sandhārakavātamaṇḍalassa vasena. Mahābodhipallaṅkoti mahābodhipallaṅkappadesamāha. Tassa pacchā vināso, paṭhamaṃ saṇṭhahanañca dhammatāvasena veditabbaṃ. Tatthāti tasmiṃ padese. Pubbanimittaṃ hutvāti buddhappādassa pubbanimittaṃ hutvā. Pubbanimittasannissayo hi gaccho nissitavohārena tathā vutto. Tenāha ‘‘tassā’’tiādi. Kaṇṇikābaddhāni hutvāti ābaddhakaṇṇikā viya hutvā. Suddhāvāsabrahmāno attamanā…pe… gacchantīti yojanā. Vehapphalepi subhakiṇhe saṅgahetvā ‘‘nava brahmalokā’’ti vuttaṃ. Tathā hi te catutthiṃyeva viññāṇaṭṭhitiṃ bhajanti. Nikkhamantesūti mahābhinikkhamanaṃ abhinikkhamantesu. Abhijāti panettha jātibhāvasāmaññena gabbhokkantiyāva saṅgahitā. Nimīyati anumīyati phalaṃ etenāti nimittaṃ, kāraṇaṃ. Ñāpakampi hi kāraṇaṃ disvā tassa abyabhicārībhāvena phalaṃ siddhameva katvā gaṇhi, yathā taṃ asito isi abhijātiyaṃ mahāpurisassa lakkhaṇāni disvā tesaṃ abyabhicārībhāvena buddhaguṇe siddhe eva katvā gaṇhi, evaṃ pana gayhamānaṃ tannimittakaṃ phalaṃ tadānubhāvena siddhaṃ viya voharīyati tabbhāve bhāvato. Tenāha ‘‘tesaṃ nimittānaṃ ānubhāvenā’’tiādi. Tathā cāha bhagavā ‘‘so tena lakkhaṇena samannāgato…pe… rājā samāno kiṃ labhati, buddho samāno kiṃ labhatī’’ti (dī. ni. 3.202, 204) ca evamādi. Imamatthanti pañca buddhā imasmiṃ kappe uppajjissantīti imamatthaṃ yāthāvato jāniṃsu.
જાતિપરિચ્છેદાદિવણ્ણના
Jātiparicchedādivaṇṇanā
૫-૭. કપ્પપરિચ્છેદવસેનાતિ ‘‘ઇતો સો એકનવુતે કપ્પે’’તિઆદિના યત્થ યત્થ કપ્પે તે તે બુદ્ધા ઉપ્પન્ના, તસ્સ તસ્સ કપ્પસ્સ પરિચ્છિન્દનવસેન પરિજાનનવસેન. ‘‘ઇદં ત’’ન્તિ હિ નિયમેત્વા પરિચ્છિજ્જ જાનનં પરિચ્છિન્દનં પરિચ્છેદો. પરિત્તન્તિ ઇત્તરં. લહુકન્તિ સલ્લહુકં, આયુનો અધિપ્પેતત્તા રસ્સન્તિ વુત્તં હોતિ. તેનાહ ‘‘ઉભયમેતં અપ્પકસ્સેવ વેવચન’’ન્તિ.
5-7.Kappaparicchedavasenāti ‘‘ito so ekanavute kappe’’tiādinā yattha yattha kappe te te buddhā uppannā, tassa tassa kappassa paricchindanavasena parijānanavasena. ‘‘Idaṃ ta’’nti hi niyametvā paricchijja jānanaṃ paricchindanaṃ paricchedo. Parittanti ittaraṃ. Lahukanti sallahukaṃ, āyuno adhippetattā rassanti vuttaṃ hoti. Tenāha ‘‘ubhayametaṃ appakasseva vevacana’’nti.
‘‘અપ્પં વા ભિય્યો’’તિ અવિસેસજોતનં ‘‘વીસં વા તિંસં વા’’તિઆદિના અનિયમિતવસેનેવ યથાલાભતો વવત્થપેત્વા અયઞ્ચ નયો અપચુરોતિ દસ્સેન્તો ‘‘એવં દીઘાયુકો પન અતિદુલ્લભો’’તિ આહ. ઇદં તં વિસેસવવત્થાપનં પુગ્ગલેસુ પક્ખિપિત્વા દસ્સેન્તો ‘‘તત્થ વિસાખા’’તિઆદિમાહ.
‘‘Appaṃ vā bhiyyo’’ti avisesajotanaṃ ‘‘vīsaṃ vā tiṃsaṃ vā’’tiādinā aniyamitavaseneva yathālābhato vavatthapetvā ayañca nayo apacuroti dassento ‘‘evaṃ dīghāyuko pana atidullabho’’ti āha. Idaṃ taṃ visesavavatthāpanaṃ puggalesu pakkhipitvā dassento ‘‘tattha visākhā’’tiādimāha.
યદિ એવં કસ્મા અમ્હાકં ભગવા તત્તકમ્પિ કાલં ન જીવિ, નનુ મહાબોધિસત્તા ચરિમભવે અતિવિયઉળારતમેન પુઞ્ઞાભિસઙ્ખારેન પટિસન્ધિં ગણ્હન્તીતિ? સચ્ચમેતન્તિ. તત્થ કારણં દસ્સેતું ‘‘વિપસ્સીઆદયો પના’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ અભિજાતિયા મેત્તાઠાનતાય અભિસઙ્ખારવિઞ્ઞાણસ્સ મેત્તાપુબ્બભાગતા. તદનુગુણઞ્હિ તેસં વિસેસતો પટિસન્ધિવિઞ્ઞાણં. તસ્સ વિસેસતો બહુલં ખેમવિતક્કૂપનિસ્સયતાય સોમનસ્સસહગતતા, અનઞ્ઞસાધારણપરોપદેસરહિતઞાણવિસેસૂપનિસ્સયતાય ઞાણસમ્પયુત્તતા, અસઙ્ખારિકતા ચ વેદિતબ્બા, અસઙ્ખ્યેય્યં આયુ આધારવિસેસતો, નિસ્સયવિસેસતો, પટિપક્ખદૂરીભાવતો, પવત્તિઆકારવિસેસતો ચ અપરિમેય્યાનુભાવતાય કારણસ્સ. તત્થ ચિરતરં કાલં સન્તાનસ્સ પારમિતાપરિભાવિતતા આધારવિસેસતા. અલોભજ્ઝાસયાદિઆસયસમ્પદા નિસ્સયવિસેસતા. લાભમચ્છરિયાદિપાપધમ્મવિક્ખમ્ભનં પટિપક્ખદૂરીભાવો. સબ્બસત્તાનં સકલવટ્ટદુક્ખનિસ્સરણત્થાય આયૂહના પવત્તિઆકારવિસેસો વેદિતબ્બો.
Yadi evaṃ kasmā amhākaṃ bhagavā tattakampi kālaṃ na jīvi, nanu mahābodhisattā carimabhave ativiyauḷāratamena puññābhisaṅkhārena paṭisandhiṃ gaṇhantīti? Saccametanti. Tattha kāraṇaṃ dassetuṃ ‘‘vipassīādayo panā’’tiādi vuttaṃ. Tattha abhijātiyā mettāṭhānatāya abhisaṅkhāraviññāṇassa mettāpubbabhāgatā. Tadanuguṇañhi tesaṃ visesato paṭisandhiviññāṇaṃ. Tassa visesato bahulaṃ khemavitakkūpanissayatāya somanassasahagatatā, anaññasādhāraṇaparopadesarahitañāṇavisesūpanissayatāya ñāṇasampayuttatā, asaṅkhārikatā ca veditabbā, asaṅkhyeyyaṃ āyu ādhāravisesato, nissayavisesato, paṭipakkhadūrībhāvato, pavattiākāravisesato ca aparimeyyānubhāvatāya kāraṇassa. Tattha cirataraṃ kālaṃ santānassa pāramitāparibhāvitatā ādhāravisesatā. Alobhajjhāsayādiāsayasampadā nissayavisesatā. Lābhamacchariyādipāpadhammavikkhambhanaṃ paṭipakkhadūrībhāvo. Sabbasattānaṃ sakalavaṭṭadukkhanissaraṇatthāya āyūhanā pavattiākāraviseso veditabbo.
અયઞ્ચ નયો સબ્બેસં મહાબોધિસત્તાનં ચરિમભવાભિનિબ્બત્તકકમ્માયૂહને સાધારણોતિ તસ્સ ફલેનાપિ એકસદિસેનેવ ભવિતબ્બન્તિ આહ ‘‘ઇતિ સબ્બે બુદ્ધા અસઙ્ખ્યેય્યાયુકા’’તિ, અસઙ્ખ્યેય્યકાલાવત્થાનાયુકાતિ અત્થો. અસઙ્ખ્યેય્યાયુકસંવત્તનસમત્થં પરિચિતં કમ્મં હોતિ, બુદ્ધા પન તદા મનુસ્સાનં પરમાયુપ્પમાણાનુરૂપમેવ કાલં ઠત્વા પરિનિબ્બાયન્તિ તતો પરં ઠત્વા સાધેતબ્બપયોજનાભાવતો, ધમ્મતાવેસાતિ વા વેદિતબ્બા. અટ્ઠકથાયં પન તતો પરં પન અટ્ઠાનસ્સ ‘‘ઉતુભોજનવિપત્તિયા’’તિ (દી॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૨.૫) કારણં વુત્તં, ‘‘તં લોકસાધારણં લોકે જાતસંવુદ્ધાનં તથાગતાનં ન હોતી’’તિ ન સક્કા વત્તું. તથા હિ નેસં રોગકિલમથાદયો હોન્તિયેવ. ઉતુભોજનવસેનાતિ અસમ્પન્નસ્સ, સમ્પન્નસ્સ ચ ઉતુનો, ભોજનસ્સ ચ વસેન યથાક્કમં આયુ હાયતિપિ વડ્ઢતિપિ. આયૂતિ ચ પરમાયુ અધિપ્પેતં. તત્થ યં વત્તબ્બં, તં બ્રહ્મજાલાદિટીકાયં (દી॰ નિ॰ ટી॰ ૧.૪૦) વુત્તમેવ.
Ayañca nayo sabbesaṃ mahābodhisattānaṃ carimabhavābhinibbattakakammāyūhane sādhāraṇoti tassa phalenāpi ekasadiseneva bhavitabbanti āha ‘‘iti sabbe buddhā asaṅkhyeyyāyukā’’ti, asaṅkhyeyyakālāvatthānāyukāti attho. Asaṅkhyeyyāyukasaṃvattanasamatthaṃ paricitaṃ kammaṃ hoti, buddhā pana tadā manussānaṃ paramāyuppamāṇānurūpameva kālaṃ ṭhatvā parinibbāyanti tato paraṃ ṭhatvā sādhetabbapayojanābhāvato, dhammatāvesāti vā veditabbā. Aṭṭhakathāyaṃ pana tato paraṃ pana aṭṭhānassa ‘‘utubhojanavipattiyā’’ti (dī. ni. aṭṭha. 2.5) kāraṇaṃ vuttaṃ, ‘‘taṃ lokasādhāraṇaṃ loke jātasaṃvuddhānaṃ tathāgatānaṃ na hotī’’ti na sakkā vattuṃ. Tathā hi nesaṃ rogakilamathādayo hontiyeva. Utubhojanavasenāti asampannassa, sampannassa ca utuno, bhojanassa ca vasena yathākkamaṃ āyu hāyatipi vaḍḍhatipi. Āyūti ca paramāyu adhippetaṃ. Tattha yaṃ vattabbaṃ, taṃ brahmajālādiṭīkāyaṃ (dī. ni. ṭī. 1.40) vuttameva.
ઇદાનિ તમત્થં સમુદાગમતો પટ્ઠાય દસ્સેતું ‘‘તત્થ યદા’’તિઆદિ વુત્તં. ધમ્મે નિયુત્તા ધમ્મિકા, ન ધમ્મિકા અધમ્મિકા, હિંસાદિઅધમ્મપસુતા. અધમ્મિકમેવ હોતિ ઇસ્સરજનાનં અનુવત્તનેન, પરેસં દિટ્ઠાનુગતિઆપજ્જનેન ચ. ઉણ્હવલાહકા દેવતાતિ ઉણ્હઉતુનો પચ્ચયભૂતમેઘમાલાસમુટ્ઠાપકા દેવપુત્તા. તેસં કિર તથા ચિત્તુપ્પાદસમકાલમેવ યથિચ્છિતટ્ઠાનં ઉણ્હં ફરમાના વલાહકમાલા નાતિબહલા ઇતો ચિતો નભં છાદેન્તી વિતનોતિ. એસ નયો સીતવલાહકવસ્સવલાહકાસુ. અબ્ભવલાહકા પન દેવતા સીતુણ્હવસ્સેહિ વિના કેવલં અબ્ભપટલસ્સેવ સમુટ્ઠાપકા વેદિતબ્બા. તાસન્તિ એત્થ ‘‘મિત્તા’’તિ પદં આનેત્વા યોજના. કામં હેટ્ઠા વુત્તા સત્તવિધાપિ દેવતા ચાતુમહારાજિકાવ તા પન તેન તેન વિસેસેન વત્વા ઇદાનિ તદઞ્ઞે પઠમભૂમિકે કામાવચરદેવે સામઞ્ઞતો ગણ્હન્તો ‘‘ચાતુમહારાજિકા’’તિ આહ. તાસં અધમ્મિકતાયાતિ રાજૂનં અધમ્મિકભાવમૂલકેન ઉપરાજાદિઅધમ્મિકભાવપરમ્પરાભતેન તાસં દેવતાનં અધમ્મિકભાવેન. વિસમં ચન્દિમસૂરિયા પરિહરન્તીતિ બહ્વાબાધતાદિ અનિટ્ઠફલૂપનિસ્સયભૂતસ્સ યથાવુત્તઅધમ્મિકતાસઞ્ઞિતસ્સ સાધારણસ્સ પાપકમ્મસ્સ બલેન વિસમં વાયન્તેન વાયુના પીળિયમાના ચન્દિમસૂરિયા સિનેરું પરિક્ખિપન્તા વિસમં પરિવત્તન્તિ યથામગ્ગેન નપ્પવત્તન્તીતિ . અસ્સિદં યથા ચન્દિમસૂરિયાનં વિસમપરિવત્તનં વિસમવાતસઙ્ખોભહેતુકં, એવં ઉતુવસ્સાદિવિસમપ્પવત્તીતિ દસ્સેતું ‘‘વાતો યથામગ્ગેન ન વાયતી’’તિઆદિ વુત્તં. દેવતાનન્તિ સીતવલાહકદેવતાદિદેવતાનં. તેનાહ ‘‘સીતુણ્હભેદો ઉતૂ’’તિઆદિ. તસ્મિં અસમ્પજ્જન્તેતિ તસ્મિં યથાવુત્તે વસ્સબીજભૂતે ઉતુમ્હિ યથાકાલં સમ્પત્તિં અનુપગચ્છન્તે.