Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    472. மஹாபது³மஜாதகங் (9)

    472. Mahāpadumajātakaṃ (9)

    106.

    106.

    நாத³ட்டா² 1 பரதோ தோ³ஸங், அணுங் தூ²லானி ஸப்³ப³ஸோ;

    Nādaṭṭhā 2 parato dosaṃ, aṇuṃ thūlāni sabbaso;

    இஸ்ஸரோ பணயே த³ண்ட³ங், ஸாமங் அப்படிவெக்கி²ய.

    Issaro paṇaye daṇḍaṃ, sāmaṃ appaṭivekkhiya.

    107.

    107.

    யோ ச அப்படிவெக்கி²த்வா, த³ண்ட³ங் குப்³ப³தி க²த்தியோ;

    Yo ca appaṭivekkhitvā, daṇḍaṃ kubbati khattiyo;

    ஸகண்டகங் ஸோ கி³லதி, ஜச்சந்தோ⁴வ ஸமக்கி²கங்.

    Sakaṇṭakaṃ so gilati, jaccandhova samakkhikaṃ.

    108.

    108.

    அத³ண்டி³யங் த³ண்ட³யதி 3, த³ண்டி³யஞ்ச அத³ண்டி³யங் 4;

    Adaṇḍiyaṃ daṇḍayati 5, daṇḍiyañca adaṇḍiyaṃ 6;

    அந்தோ⁴வ விஸமங் மக்³க³ங், ந ஜானாதி ஸமாஸமங்.

    Andhova visamaṃ maggaṃ, na jānāti samāsamaṃ.

    109.

    109.

    யோ ச ஏதானி டா²னானி, அணுங் தூ²லானி ஸப்³ப³ஸோ;

    Yo ca etāni ṭhānāni, aṇuṃ thūlāni sabbaso;

    ஸுதி³ட்ட²மனுஸாஸெய்ய, ஸ வே வோஹரிது 7 மரஹதி.

    Sudiṭṭhamanusāseyya, sa ve voharitu 8 marahati.

    110.

    110.

    நேகந்தமுது³னா ஸக்கா, ஏகந்ததிகி²ணேன வா;

    Nekantamudunā sakkā, ekantatikhiṇena vā;

    அத்தங் மஹந்தே 9 ட²பேதுங் 10, தஸ்மா உப⁴யமாசரே.

    Attaṃ mahante 11 ṭhapetuṃ 12, tasmā ubhayamācare.

    111.

    111.

    பரிபூ⁴தோ முது³ ஹோதி, அதிதிக்கோ² ச வேரவா;

    Paribhūto mudu hoti, atitikkho ca veravā;

    ஏதஞ்ச உப⁴யங் ஞத்வா, அனுமஜ்ஜ²ங் ஸமாசரே.

    Etañca ubhayaṃ ñatvā, anumajjhaṃ samācare.

    112.

    112.

    ப³ஹும்பி ரத்தோ பா⁴ஸெய்ய, து³ட்டோ²பி ப³ஹு பா⁴ஸதி;

    Bahumpi ratto bhāseyya, duṭṭhopi bahu bhāsati;

    ந இத்தி²காரணா ராஜ, புத்தங் கா⁴தேதுமரஹஸி.

    Na itthikāraṇā rāja, puttaṃ ghātetumarahasi.

    113.

    113.

    ஸப்³போ³வ 13 லோகோ ஏகதோ 14, இத்தீ² ச அயமேகிகா;

    Sabbova 15 loko ekato 16, itthī ca ayamekikā;

    தேனாஹங் படிபஜ்ஜிஸ்ஸங், க³ச்ச²த² பக்கி²பதே²வ 17 தங்.

    Tenāhaṃ paṭipajjissaṃ, gacchatha pakkhipatheva 18 taṃ.

    114.

    114.

    அனேகதாலே நரகே, க³ம்பீ⁴ரே ச ஸுது³த்தரே 19;

    Anekatāle narake, gambhīre ca suduttare 20;

    பாதிதோ கி³ரிது³க்³க³ஸ்மிங், கேன த்வங் தத்த² நாமரி.

    Pātito giriduggasmiṃ, kena tvaṃ tattha nāmari.

    115.

    115.

    நாகோ³ ஜாதப²ணோ தத்த², தா²மவா கி³ரிஸானுஜோ;

    Nāgo jātaphaṇo tattha, thāmavā girisānujo;

    பச்சக்³க³ஹி மங் போ⁴கே³ஹி, தேனாஹங் தத்த² நாமரிங்.

    Paccaggahi maṃ bhogehi, tenāhaṃ tattha nāmariṃ.

    116.

    116.

    ஏஹி தங் படினெஸ்ஸாமி, ராஜபுத்த ஸகங் க⁴ரங்;

    Ehi taṃ paṭinessāmi, rājaputta sakaṃ gharaṃ;

    ரஜ்ஜங் காரேஹி 21 ப⁴த்³த³ந்தே, கிங் அரஞ்ஞே கரிஸ்ஸஸி.

    Rajjaṃ kārehi 22 bhaddante, kiṃ araññe karissasi.

    117.

    117.

    யதா² கி³லித்வா ப³ளிஸங், உத்³த⁴ரெய்ய ஸலோஹிதங்;

    Yathā gilitvā baḷisaṃ, uddhareyya salohitaṃ;

    உத்³த⁴ரித்வா ஸுகீ² அஸ்ஸ, ஏவங் 23 பஸ்ஸாமி அத்தனங் 24.

    Uddharitvā sukhī assa, evaṃ 25 passāmi attanaṃ 26.

    118.

    118.

    கிங் நு த்வங் ப³ளிஸங் ப்³ரூஸி, கிங் த்வங் ப்³ரூஸி ஸலோஹிதங்;

    Kiṃ nu tvaṃ baḷisaṃ brūsi, kiṃ tvaṃ brūsi salohitaṃ;

    கிங் நு த்வங் உப்³ப⁴தங் ப்³ரூஸி, தங் மே அக்கா²ஹி புச்சி²தோ.

    Kiṃ nu tvaṃ ubbhataṃ brūsi, taṃ me akkhāhi pucchito.

    119.

    119.

    காமாஹங் ப³ளிஸங் ப்³ரூமி, ஹத்தி²அஸ்ஸங் ஸலோஹிதங்;

    Kāmāhaṃ baḷisaṃ brūmi, hatthiassaṃ salohitaṃ;

    சத்தாஹங் உப்³ப⁴தங் ப்³ரூமி, ஏவங் ஜானாஹி க²த்திய.

    Cattāhaṃ ubbhataṃ brūmi, evaṃ jānāhi khattiya.

    120.

    120.

    சிஞ்சாமாணவிகா மாதா, தே³வத³த்தோ ச மே பிதா;

    Ciñcāmāṇavikā mātā, devadatto ca me pitā;

    ஆனந்தோ³ பண்டி³தோ நாகோ³, ஸாரிபுத்தோ ச தே³வதா;

    Ānando paṇḍito nāgo, sāriputto ca devatā;

    ராஜபுத்தோ அஹங் ஆஸிங் 27, ஏவங் தா⁴ரேத² ஜாதகந்தி.

    Rājaputto ahaṃ āsiṃ 28, evaṃ dhāretha jātakanti.

    மஹாபது³மஜாதகங் நவமங்.

    Mahāpadumajātakaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. நாதி³ட்டா² (க॰ ஸீ॰ ஸ்யா॰ க॰)
    2. nādiṭṭhā (ka. sī. syā. ka.)
    3. த³ண்டி³யதி (ஸ்யா॰ பீ॰)
    4. அத³ண்டி³ய (நிய்ய), ந த³ண்ட³யே (?)
    5. daṇḍiyati (syā. pī.)
    6. adaṇḍiya (niyya), na daṇḍaye (?)
    7. வோஹாது (பீ॰)
    8. vohātu (pī.)
    9. மஹத்தே (ஸ்யா॰ க॰)
    10. டா²பேதுங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    11. mahatte (syā. ka.)
    12. ṭhāpetuṃ (sī. syā. pī.)
    13. ஸப்³போ³ ச (க॰ ஸீ॰ பீ॰)
    14. ஏகந்தோ (ஸீ॰ பீ॰)
    15. sabbo ca (ka. sī. pī.)
    16. ekanto (sī. pī.)
    17. பக்கி²பேத² (ஸ்யா॰ அட்ட²॰)
    18. pakkhipetha (syā. aṭṭha.)
    19. க³ம்பீ⁴ரே ஸுது³ருத்தரே (பீ॰ க॰)
    20. gambhīre suduruttare (pī. ka.)
    21. காரேஸி (ஸீ॰)
    22. kāresi (sī.)
    23. ஸுக²ங் (பீ॰ க॰)
    24. அத்தனி (பீ॰ க॰), அத்தனா (ஸ்யா॰), ஏவங் அஹம்பி புன ஸொத்தி²பா⁴வப்பத்தங் கி³லிதப³ளிஸங் புரிஸமிவ அத்தானங் பஸ்ஸாமீதி (அட்ட²॰ ஸங்வண்ணனா)
    25. sukhaṃ (pī. ka.)
    26. attani (pī. ka.), attanā (syā.), evaṃ ahampi puna sotthibhāvappattaṃ gilitabaḷisaṃ purisamiva attānaṃ passāmīti (aṭṭha. saṃvaṇṇanā)
    27. அஹங் ததா³ ராஜபுத்தோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    28. ahaṃ tadā rājaputto (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [472] 9. மஹாபது³மஜாதகவண்ணனா • [472] 9. Mahāpadumajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact