Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi |
૭. મહાપજાપતિગોતમીથેરીઅપદાનં
7. Mahāpajāpatigotamītherīapadānaṃ
૯૭.
97.
‘‘એકદા લોકપજ્જોતો, વેસાલિયં મહાવને;
‘‘Ekadā lokapajjoto, vesāliyaṃ mahāvane;
કૂટાગારે સુસાલાયં, વસતે નરસારથિ.
Kūṭāgāre susālāyaṃ, vasate narasārathi.
૯૮.
98.
‘‘તદા જિનસ્સ માતુચ્છા, મહાગોતમિ ભિક્ખુની;
‘‘Tadā jinassa mātucchā, mahāgotami bhikkhunī;
૯૯.
99.
‘‘ભિક્ખુનીહિ વિમુત્તાહિ, સતેહિ સહ પઞ્ચહિ;
‘‘Bhikkhunīhi vimuttāhi, satehi saha pañcahi;
૧૦૦.
100.
‘‘બુદ્ધસ્સ પરિનિબ્બાનં, સાવકગ્ગયુગસ્સ વા;
‘‘Buddhassa parinibbānaṃ, sāvakaggayugassa vā;
રાહુલાનન્દનન્દાનં, નાહં લચ્છામિ પસ્સિતું.
Rāhulānandanandānaṃ, nāhaṃ lacchāmi passituṃ.
૧૦૧.
101.
‘‘બુદ્ધસ્સ પરિનિબ્બાના, સાવકગ્ગયુગસ્સ વા;
‘‘Buddhassa parinibbānā, sāvakaggayugassa vā;
મહાકસ્સપનન્દાનં, આનન્દરાહુલાન ચ.
Mahākassapanandānaṃ, ānandarāhulāna ca.
૧૦૨.
102.
ગચ્છેય્યં લોકનાથેન, અનુઞ્ઞાતા મહેસિના.
Gaccheyyaṃ lokanāthena, anuññātā mahesinā.
૧૦૩.
103.
‘‘તથા પઞ્ચસતાનમ્પિ, ભિક્ખુનીનં વિતક્કિતં;
‘‘Tathā pañcasatānampi, bhikkhunīnaṃ vitakkitaṃ;
આસિ ખેમાદિકાનમ્પિ, એતદેવ વિતક્કિતં.
Āsi khemādikānampi, etadeva vitakkitaṃ.
૧૦૪.
104.
‘‘ભૂમિચાલો તદા આસિ, નાદિતા દેવદુન્દુભી;
‘‘Bhūmicālo tadā āsi, nāditā devadundubhī;
ઉપસ્સયાધિવત્થાયો, દેવતા સોકપીળિતા.
Upassayādhivatthāyo, devatā sokapīḷitā.
૧૦૫.
105.
૧૦૬.
106.
‘‘નિપચ્ચ સિરસા પાદે, ઇદં વચનમબ્રવું;
‘‘Nipacca sirasā pāde, idaṃ vacanamabravuṃ;
‘તત્થ તોયલવાસિત્તા, મયમય્યે રહોગતા.
‘Tattha toyalavāsittā, mayamayye rahogatā.
૧૦૭.
107.
‘‘‘સા ચલા ચલિતા ભૂમિ, નાદિતા દેવદુન્દુભી;
‘‘‘Sā calā calitā bhūmi, nāditā devadundubhī;
પરિદેવા ચ સુય્યન્તે, કિમત્થં નૂન ગોતમી’.
Paridevā ca suyyante, kimatthaṃ nūna gotamī’.
૧૦૮.
108.
‘‘તદા અવોચ સા સબ્બં, યથાપરિવિતક્કિતં;
‘‘Tadā avoca sā sabbaṃ, yathāparivitakkitaṃ;
તાયોપિ સબ્બા આહંસુ, યથાપરિવિતક્કિતં.
Tāyopi sabbā āhaṃsu, yathāparivitakkitaṃ.
૧૦૯.
109.
‘‘‘યદિ તે રુચિતં અય્યે, નિબ્બાનં પરમં સિવં;
‘‘‘Yadi te rucitaṃ ayye, nibbānaṃ paramaṃ sivaṃ;
નિબ્બાયિસ્સામ સબ્બાપિ, બુદ્ધાનુઞ્ઞાય સુબ્બતે.
Nibbāyissāma sabbāpi, buddhānuññāya subbate.
૧૧૦.
110.
‘‘‘મયં સહાવ નિક્ખન્તા, ઘરાપિ ચ ભવાપિ ચ;
‘‘‘Mayaṃ sahāva nikkhantā, gharāpi ca bhavāpi ca;
સહાયેવ ગમિસ્સામ, નિબ્બાનં પદમુત્તમં’.
Sahāyeva gamissāma, nibbānaṃ padamuttamaṃ’.
૧૧૧.
111.
‘‘‘નિબ્બાનાય વજન્તીનં, કિં વક્ખામી’તિ સા વદં;
‘‘‘Nibbānāya vajantīnaṃ, kiṃ vakkhāmī’ti sā vadaṃ;
સહ સબ્બાહિ નિગ્ગઞ્છિ, ભિક્ખુનીનિલયા તદા.
Saha sabbāhi niggañchi, bhikkhunīnilayā tadā.
૧૧૨.
112.
‘‘ઉપસ્સયે યાધિવત્થા, દેવતા તા ખમન્તુ મે;
‘‘Upassaye yādhivatthā, devatā tā khamantu me;
ભિક્ખુનીનિલયસ્સેદં, પચ્છિમં દસ્સનં મમ.
Bhikkhunīnilayassedaṃ, pacchimaṃ dassanaṃ mama.
૧૧૩.
113.
‘‘ન જરા મચ્ચુ વા યત્થ, અપ્પિયેહિ સમાગમો;
‘‘Na jarā maccu vā yattha, appiyehi samāgamo;
૧૧૪.
114.
‘‘અવીતરાગા તં સુત્વા, વચનં સુગતોરસા;
‘‘Avītarāgā taṃ sutvā, vacanaṃ sugatorasā;
સોકટ્ટા પરિદેવિંસુ, અહો નો અપ્પપુઞ્ઞતા.
Sokaṭṭā parideviṃsu, aho no appapuññatā.
૧૧૫.
115.
‘‘ભિક્ખુનીનિલયો સુઞ્ઞો, ભૂતો તાહિ વિના અયં;
‘‘Bhikkhunīnilayo suñño, bhūto tāhi vinā ayaṃ;
પભાતે વિય તારાયો, ન દિસ્સન્તિ જિનોરસા.
Pabhāte viya tārāyo, na dissanti jinorasā.
૧૧૬.
116.
‘‘નિબ્બાનં ગોતમી યાતિ, સતેહિ સહ પઞ્ચહિ;
‘‘Nibbānaṃ gotamī yāti, satehi saha pañcahi;
નદીસતેહિવ સહ, ગઙ્ગા પઞ્ચહિ સાગરં.
Nadīsatehiva saha, gaṅgā pañcahi sāgaraṃ.
૧૧૭.
117.
ઘરા નિક્ખમ્મ પાદેસુ, નિપચ્ચ ઇદમબ્રવું.
Gharā nikkhamma pādesu, nipacca idamabravuṃ.
૧૧૮.
118.
‘‘‘પસીદસ્સુ મહાભોગે, અનાથાયો વિહાય નો;
‘‘‘Pasīdassu mahābhoge, anāthāyo vihāya no;
તયા ન યુત્તા 15 નિબ્બાતું, ઇચ્છટ્ટા વિલપિંસુ તા’.
Tayā na yuttā 16 nibbātuṃ, icchaṭṭā vilapiṃsu tā’.
૧૧૯.
119.
‘‘તાસં સોકપહાનત્થં, અવોચ મધુરં ગિરં;
‘‘Tāsaṃ sokapahānatthaṃ, avoca madhuraṃ giraṃ;
‘રુદિતેન અલં પુત્તા, હાસકાલોયમજ્જ વો.
‘Ruditena alaṃ puttā, hāsakāloyamajja vo.
૧૨૦.
120.
‘‘‘પરિઞ્ઞાતં મયા દુક્ખં, દુક્ખહેતુ વિવજ્જિતો;
‘‘‘Pariññātaṃ mayā dukkhaṃ, dukkhahetu vivajjito;
નિરોધો મે સચ્છિકતો, મગ્ગો ચાપિ સુભાવિતો.
Nirodho me sacchikato, maggo cāpi subhāvito.
પઠમં ભાણવારં.
Paṭhamaṃ bhāṇavāraṃ.
૧૨૧.
121.
‘‘‘પરિચિણ્ણો મયા સત્થા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં;
‘‘‘Pariciṇṇo mayā satthā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ;
ઓહિતો ગરુકો ભારો, ભવનેત્તિ સમૂહતા.
Ohito garuko bhāro, bhavanetti samūhatā.
૧૨૨.
122.
‘‘‘યસ્સત્થાય પબ્બજિતા, અગારસ્માનગારિયં;
‘‘‘Yassatthāya pabbajitā, agārasmānagāriyaṃ;
સો મે અત્થો અનુપ્પત્તો, સબ્બસંયોજનક્ખયો.
So me attho anuppatto, sabbasaṃyojanakkhayo.
૧૨૩.
123.
‘‘‘બુદ્ધો તસ્સ ચ સદ્ધમ્મો, અનૂનો યાવ તિટ્ઠતિ;
‘‘‘Buddho tassa ca saddhammo, anūno yāva tiṭṭhati;
નિબ્બાતું તાવ કાલો મે, મા મં સોચથ પુત્તિકા.
Nibbātuṃ tāva kālo me, mā maṃ socatha puttikā.
૧૨૪.
124.
‘‘‘કોણ્ડઞ્ઞાનન્દનન્દાદી , તિટ્ઠન્તિ રાહુલો જિનો;
‘‘‘Koṇḍaññānandanandādī , tiṭṭhanti rāhulo jino;
સુખિતો સહિતો સઙ્ઘો, હતદબ્બા ચ તિત્થિયા.
Sukhito sahito saṅgho, hatadabbā ca titthiyā.
૧૨૫.
125.
‘‘‘ઓક્કાકવંસસ્સ યસો, ઉસ્સિતો મારમદ્દનો;
‘‘‘Okkākavaṃsassa yaso, ussito māramaddano;
નનુ સમ્પતિ કાલો મે, નિબ્બાનત્થાય પુત્તિકા.
Nanu sampati kālo me, nibbānatthāya puttikā.
૧૨૬.
126.
‘‘‘ચિરપ્પભુતિ યં મય્હં, પત્થિતં અજ્જ સિજ્ઝતે;
‘‘‘Cirappabhuti yaṃ mayhaṃ, patthitaṃ ajja sijjhate;
આનન્દભેરિકાલોયં, કિં વો અસ્સૂહિ પુત્તિકા.
Ānandabherikāloyaṃ, kiṃ vo assūhi puttikā.
૧૨૭.
127.
‘‘‘સચે મયિ દયા અત્થિ, યદિ ચત્થિ કતઞ્ઞુતા;
‘‘‘Sace mayi dayā atthi, yadi catthi kataññutā;
સદ્ધમ્મટ્ઠિતિયા સબ્બા, કરોથ વીરિયં દળ્હં.
Saddhammaṭṭhitiyā sabbā, karotha vīriyaṃ daḷhaṃ.
૧૨૮.
128.
‘‘‘થીનં અદાસિ પબ્બજ્જં, સમ્બુદ્ધો યાચિતો મયા;
‘‘‘Thīnaṃ adāsi pabbajjaṃ, sambuddho yācito mayā;
તસ્મા યથાહં નન્દિસ્સં, તથા તમનુતિટ્ઠથ’.
Tasmā yathāhaṃ nandissaṃ, tathā tamanutiṭṭhatha’.
૧૨૯.
129.
‘‘તા એવમનુસાસિત્વા, ભિક્ખુનીહિ પુરક્ખતા;
‘‘Tā evamanusāsitvā, bhikkhunīhi purakkhatā;
ઉપેચ્ચ બુદ્ધં વન્દિત્વા, ઇદં વચનમબ્રવિ.
Upecca buddhaṃ vanditvā, idaṃ vacanamabravi.
૧૩૦.
130.
‘‘‘અહં સુગત તે માતા, ત્વઞ્ચ વીર પિતા મમ;
‘‘‘Ahaṃ sugata te mātā, tvañca vīra pitā mama;
૧૩૧.
131.
‘‘‘સંવદ્ધિતોયં સુગત, રૂપકાયો મયા તવ;
‘‘‘Saṃvaddhitoyaṃ sugata, rūpakāyo mayā tava;
૧૩૨.
132.
‘‘‘મુહુત્તં તણ્હાસમણં, ખીરં ત્વં પાયિતો મયા;
‘‘‘Muhuttaṃ taṇhāsamaṇaṃ, khīraṃ tvaṃ pāyito mayā;
૧૩૩.
133.
પુત્તકામા થિયો યાચં, લભન્તિ તાદિસં સુતં.
Puttakāmā thiyo yācaṃ, labhanti tādisaṃ sutaṃ.
૧૩૪.
134.
‘‘‘મન્ધાતાદિનરિન્દાનં, યા માતા સા ભવણ્ણવે;
‘‘‘Mandhātādinarindānaṃ, yā mātā sā bhavaṇṇave;
નિમુગ્ગાહં તયા પુત્ત, તારિતા ભવસાગરા.
Nimuggāhaṃ tayā putta, tāritā bhavasāgarā.
૧૩૫.
135.
‘‘‘રઞ્ઞો માતા મહેસીતિ, સુલભં નામમિત્થિનં;
‘‘‘Rañño mātā mahesīti, sulabhaṃ nāmamitthinaṃ;
બુદ્ધમાતાતિ યં નામં, એતં પરમદુલ્લભં.
Buddhamātāti yaṃ nāmaṃ, etaṃ paramadullabhaṃ.
૧૩૬.
136.
‘‘‘તઞ્ચ લદ્ધં મહાવીર, પણિધાનં મમં તયા;
‘‘‘Tañca laddhaṃ mahāvīra, paṇidhānaṃ mamaṃ tayā;
અણુકં વા મહન્તં વા, તં સબ્બં પૂરિતં મયા.
Aṇukaṃ vā mahantaṃ vā, taṃ sabbaṃ pūritaṃ mayā.
૧૩૭.
137.
‘‘‘પરિનિબ્બાતુમિચ્છામિ , વિહાયેમં કળેવરં;
‘‘‘Parinibbātumicchāmi , vihāyemaṃ kaḷevaraṃ;
અનુજાનાહિ મે વીર, દુક્ખન્તકર નાયક.
Anujānāhi me vīra, dukkhantakara nāyaka.
૧૩૮.
138.
‘‘‘ચક્કઙ્કુસધજાકિણ્ણે, પાદે કમલકોમલે;
‘‘‘Cakkaṅkusadhajākiṇṇe, pāde kamalakomale;
૧૩૯.
139.
‘‘‘સુવણ્ણરાસિસઙ્કાસં, સરીરં કુરુ પાકટં;
‘‘‘Suvaṇṇarāsisaṅkāsaṃ, sarīraṃ kuru pākaṭaṃ;
કત્વા દેહં સુદિટ્ઠં તે, સન્તિં ગચ્છામિ નાયક’.
Katvā dehaṃ sudiṭṭhaṃ te, santiṃ gacchāmi nāyaka’.
૧૪૦.
140.
‘‘દ્વત્તિંસલક્ખણૂપેતં, સુપ્પભાલઙ્કતં તનું;
‘‘Dvattiṃsalakkhaṇūpetaṃ, suppabhālaṅkataṃ tanuṃ;
સઞ્ઝાઘનાવ બાલક્કં, માતુચ્છં દસ્સયી જિનો.
Sañjhāghanāva bālakkaṃ, mātucchaṃ dassayī jino.
૧૪૧.
141.
‘‘ફુલ્લારવિન્દસંકાસે, તરુણાદિચ્ચસપ્પભે;
‘‘Phullāravindasaṃkāse, taruṇādiccasappabhe;
ચક્કઙ્કિતે પાદતલે, તતો સા સિરસા પતિ.
Cakkaṅkite pādatale, tato sā sirasā pati.
૧૪૨.
142.
‘‘‘પણમામિ નરાદિચ્ચ, આદિચ્ચકુલકેતુકં;
‘‘‘Paṇamāmi narādicca, ādiccakulaketukaṃ;
૧૪૩.
143.
‘‘‘ઇત્થિયો નામ લોકગ્ગ, સબ્બદોસાકરા મતા;
‘‘‘Itthiyo nāma lokagga, sabbadosākarā matā;
યદિ કો ચત્થિ દોસો મે, ખમસ્સુ કરુણાકર.
Yadi ko catthi doso me, khamassu karuṇākara.
૧૪૪.
144.
‘‘‘ઇત્થિકાનઞ્ચ પબ્બજ્જં, હં તં યાચિં પુનપ્પુનં;
‘‘‘Itthikānañca pabbajjaṃ, haṃ taṃ yāciṃ punappunaṃ;
તત્થ ચે અત્થિ દોસો મે, તં ખમસ્સુ નરાસભ.
Tattha ce atthi doso me, taṃ khamassu narāsabha.
૧૪૫.
145.
‘‘‘મયા ભિક્ખુનિયો વીર, તવાનુઞ્ઞાય સાસિતા;
‘‘‘Mayā bhikkhuniyo vīra, tavānuññāya sāsitā;
૧૪૬.
146.
‘‘‘અક્ખન્તે નામ ખન્તબ્બં, કિં ભવે ગુણભૂસને;
‘‘‘Akkhante nāma khantabbaṃ, kiṃ bhave guṇabhūsane;
કિમુત્તરં તે વક્ખામિ, નિબ્બાનાય વજન્તિયા.
Kimuttaraṃ te vakkhāmi, nibbānāya vajantiyā.
૧૪૭.
147.
‘‘‘સુદ્ધે અનૂને મમ ભિક્ખુસઙ્ઘે, લોકા ઇતો નિસ્સરિતું ખમન્તે;
‘‘‘Suddhe anūne mama bhikkhusaṅghe, lokā ito nissarituṃ khamante;
પભાતકાલે બ્યસનઙ્ગતાનં, દિસ્વાન નિય્યાતિવ ચન્દલેખા’.
Pabhātakāle byasanaṅgatānaṃ, disvāna niyyātiva candalekhā’.
૧૪૮.
148.
‘‘‘તદેતરા ભિક્ખુનિયો જિનગ્ગં, તારાવ ચન્દાનુગતા સુમેરું;
‘‘‘Tadetarā bhikkhuniyo jinaggaṃ, tārāva candānugatā sumeruṃ;
પદક્ખિણં કચ્ચ નિપચ્ચ પાદે, ઠિતા મુખન્તં સમુદિક્ખમાના.
Padakkhiṇaṃ kacca nipacca pāde, ṭhitā mukhantaṃ samudikkhamānā.
૧૪૯.
149.
‘‘‘ન તિત્તિપુબ્બં તવ દસ્સનેન, ચક્ખું ન સોતં તવ ભાસિતેન;
‘‘‘Na tittipubbaṃ tava dassanena, cakkhuṃ na sotaṃ tava bhāsitena;
ચિત્તં મમં કેવલમેકમેવ, પપ્પુય્ય તં ધમ્મરસેન તિત્તિ.
Cittaṃ mamaṃ kevalamekameva, pappuyya taṃ dhammarasena titti.
૧૫૦.
150.
‘‘‘નદતો પરિસાયં તે, વાદિતબ્બપહારિનો;
‘‘‘Nadato parisāyaṃ te, vāditabbapahārino;
યે તે દક્ખન્તિ વદનં, ધઞ્ઞા તે નરપુઙ્ગવ.
Ye te dakkhanti vadanaṃ, dhaññā te narapuṅgava.
૧૫૧.
151.
‘‘‘દીઘઙ્ગુલી તમ્બનખે, સુભે આયતપણ્હિકે;
‘‘‘Dīghaṅgulī tambanakhe, subhe āyatapaṇhike;
૧૫૨.
152.
‘‘‘મધુરાનિ પહટ્ઠાનિ, દોસગ્ઘાનિ હિતાનિ ચ;
‘‘‘Madhurāni pahaṭṭhāni, dosagghāni hitāni ca;
યે તે વાક્યાનિ સુય્યન્તિ, તેપિ ધઞ્ઞા નરુત્તમ.
Ye te vākyāni suyyanti, tepi dhaññā naruttama.
૧૫૩.
153.
તિણ્ણસંસારકન્તારા, સુવાક્યેન સિરીમતો’.
Tiṇṇasaṃsārakantārā, suvākyena sirīmato’.
૧૫૪.
154.
રાહુલાનન્દનન્દે ચ, વન્દિત્વા ઇદમબ્રવિ.
Rāhulānandanande ca, vanditvā idamabravi.
૧૫૫.
155.
‘‘‘આસીવિસાલયસમે, રોગાવાસે કળેવરે;
‘‘‘Āsīvisālayasame, rogāvāse kaḷevare;
નિબ્બિન્દા દુક્ખસઙ્ઘાટે, જરામરણગોચરે.
Nibbindā dukkhasaṅghāṭe, jarāmaraṇagocare.
૧૫૬.
156.
તેન નિબ્બાતુમિચ્છામિ, અનુમઞ્ઞથ પુત્તકા’.
Tena nibbātumicchāmi, anumaññatha puttakā’.
૧૫૭.
157.
‘‘નન્દો રાહુલભદ્દો ચ, વીતસોકા નિરાસવા;
‘‘Nando rāhulabhaddo ca, vītasokā nirāsavā;
ઠિતાચલટ્ઠિતિ થિરા, ધમ્મતમનુચિન્તયું.
Ṭhitācalaṭṭhiti thirā, dhammatamanucintayuṃ.
૧૫૮.
158.
‘‘‘ધિરત્થુ સઙ્ખતં લોલં, અસારં કદલૂપમં;
‘‘‘Dhiratthu saṅkhataṃ lolaṃ, asāraṃ kadalūpamaṃ;
માયામરીચિસદિસં, ઇતરં અનવટ્ઠિતં.
Māyāmarīcisadisaṃ, itaraṃ anavaṭṭhitaṃ.
૧૫૯.
159.
‘‘‘યત્થ નામ જિનસ્સાયં, માતુચ્છા બુદ્ધપોસિકા;
‘‘‘Yattha nāma jinassāyaṃ, mātucchā buddhaposikā;
ગોતમી નિધનં યાતિ, અનિચ્ચં સબ્બસઙ્ખતં’.
Gotamī nidhanaṃ yāti, aniccaṃ sabbasaṅkhataṃ’.
૧૬૦.
160.
તત્થસ્સૂનિ કરોન્તો સો, કરુણં પરિદેવતિ.
Tatthassūni karonto so, karuṇaṃ paridevati.
૧૬૧.
161.
‘‘હા સન્તિં 43 ગોતમી યાતિ, નૂન બુદ્ધોપિ નિબ્બુતિં;
‘‘Hā santiṃ 44 gotamī yāti, nūna buddhopi nibbutiṃ;
ગચ્છતિ ન ચિરેનેવ, અગ્ગિરિવ નિરિન્ધનો.
Gacchati na cireneva, aggiriva nirindhano.
૧૬૨.
162.
‘‘એવં વિલાપમાનં તં, આનન્દં આહ ગોતમી;
‘‘Evaṃ vilāpamānaṃ taṃ, ānandaṃ āha gotamī;
સુતસાગરગમ્ભીર , બુદ્ધોપટ્ઠાનતપ્પર.
Sutasāgaragambhīra , buddhopaṭṭhānatappara.
૧૬૩.
163.
‘‘‘ન યુત્તં સોચિતું પુત્ત, હાસકાલે ઉપટ્ઠિતે;
‘‘‘Na yuttaṃ socituṃ putta, hāsakāle upaṭṭhite;
તયા મે સરણં પુત્ત, નિબ્બાનં તમુપાગતં.
Tayā me saraṇaṃ putta, nibbānaṃ tamupāgataṃ.
૧૬૪.
164.
‘‘‘તયા તાત સમજ્ઝિટ્ઠો, પબ્બજ્જં અનુજાનિ નો;
‘‘‘Tayā tāta samajjhiṭṭho, pabbajjaṃ anujāni no;
મા પુત્ત વિમનો હોહિ, સફલો તે પરિસ્સમો.
Mā putta vimano hohi, saphalo te parissamo.
૧૬૫.
165.
‘‘‘યં ન દિટ્ઠં પુરાણેહિ, તિત્થિકાચરિયેહિપિ;
‘‘‘Yaṃ na diṭṭhaṃ purāṇehi, titthikācariyehipi;
તં પદં સુકુમારીહિ, સત્તવસ્સાહિ વેદિતં.
Taṃ padaṃ sukumārīhi, sattavassāhi veditaṃ.
૧૬૬.
166.
‘‘‘બુદ્ધસાસનપાલેત, પચ્છિમં દસ્સનં તવ;
‘‘‘Buddhasāsanapāleta, pacchimaṃ dassanaṃ tava;
તત્થ ગચ્છામહં પુત્ત, ગતો યત્થ ન દિસ્સતે.
Tattha gacchāmahaṃ putta, gato yattha na dissate.
૧૬૭.
167.
‘‘‘કદાચિ ધમ્મં દેસેન્તો, ખિપી લોકગ્ગનાયકો;
‘‘‘Kadāci dhammaṃ desento, khipī lokagganāyako;
તદાહં આસીસવાચં, અવોચં અનુકમ્પિકા.
Tadāhaṃ āsīsavācaṃ, avocaṃ anukampikā.
૧૬૮.
168.
‘‘‘ચિરં જીવ મહાવીર, કપ્પં તિટ્ઠ મહામુને;
‘‘‘Ciraṃ jīva mahāvīra, kappaṃ tiṭṭha mahāmune;
સબ્બલોકસ્સ અત્થાય, ભવસ્સુ અજરામરો.
Sabbalokassa atthāya, bhavassu ajarāmaro.
૧૬૯.
169.
‘‘‘તં તથાવાદિનિં બુદ્ધો, મમં સો એતદબ્રવિ;
‘‘‘Taṃ tathāvādiniṃ buddho, mamaṃ so etadabravi;
‘ન હેવં વન્દિયા બુદ્ધા, યથા વન્દસિ ગોતમી.
‘Na hevaṃ vandiyā buddhā, yathā vandasi gotamī.
૧૭૦.
170.
‘‘‘કથં ચરહિ સબ્બઞ્ઞૂ, વન્દિતબ્બા તથાગતા;
‘‘‘Kathaṃ carahi sabbaññū, vanditabbā tathāgatā;
કથં અવન્દિયા બુદ્ધા, તં મે અક્ખાહિ પુચ્છિતો.
Kathaṃ avandiyā buddhā, taṃ me akkhāhi pucchito.
૧૭૧.
171.
‘‘‘આરદ્ધવીરિયે પહિતત્તે, નિચ્ચં દળ્હપરક્કમે;
‘‘‘Āraddhavīriye pahitatte, niccaṃ daḷhaparakkame;
સમગ્ગે સાવકે પસ્સ, એતં બુદ્ધાનવન્દનં.
Samagge sāvake passa, etaṃ buddhānavandanaṃ.
૧૭૨.
172.
‘‘‘તતો ઉપસ્સયં ગન્ત્વા, એકિકાહં વિચિન્તયિં;
‘‘‘Tato upassayaṃ gantvā, ekikāhaṃ vicintayiṃ;
સમગ્ગપરિસં નાથો, રોધેસિ તિભવન્તગો.
Samaggaparisaṃ nātho, rodhesi tibhavantago.
૧૭૩.
173.
‘‘‘હન્દાહં પરિનિબ્બિસ્સં, મા વિપત્તિતમદ્દસં;
‘‘‘Handāhaṃ parinibbissaṃ, mā vipattitamaddasaṃ;
એવાહં ચિન્તયિત્વાન, દિસ્વાન ઇસિસત્તમં.
Evāhaṃ cintayitvāna, disvāna isisattamaṃ.
૧૭૪.
174.
તતો સો સમનુઞ્ઞાસિ, કાલં જાનાહિ ગોતમી.
Tato so samanuññāsi, kālaṃ jānāhi gotamī.
૧૭૫.
175.
‘‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવા.
‘‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavā.
૧૭૬.
176.
‘‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.
‘‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.
૧૭૭.
177.
‘‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.
‘‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.
૧૭૮.
178.
‘‘‘થીનં ધમ્માભિસમયે, યે બાલા વિમતિં ગતા;
‘‘‘Thīnaṃ dhammābhisamaye, ye bālā vimatiṃ gatā;
તેસં દિટ્ઠિપ્પહાનત્થં, ઇદ્ધિં દસ્સેહિ ગોતમી’.
Tesaṃ diṭṭhippahānatthaṃ, iddhiṃ dassehi gotamī’.
૧૭૯.
179.
‘‘તદા નિપચ્ચ સમ્બુદ્ધં, ઉપ્પતિત્વાન અમ્બરં;
‘‘Tadā nipacca sambuddhaṃ, uppatitvāna ambaraṃ;
ઇદ્ધી અનેકા દસ્સેસિ, બુદ્ધાનુઞ્ઞાય ગોતમી.
Iddhī anekā dassesi, buddhānuññāya gotamī.
૧૮૦.
180.
‘‘એકિકા બહુધા આસિ, બહુકા ચેતિકા તથા;
‘‘Ekikā bahudhā āsi, bahukā cetikā tathā;
૧૮૧.
181.
‘‘અસજ્જમાના અગમા, ભૂમિયમ્પિ નિમુજ્જથ;
‘‘Asajjamānā agamā, bhūmiyampi nimujjatha;
અભિજ્જમાને ઉદકે, અગઞ્છિ મહિયા યથા.
Abhijjamāne udake, agañchi mahiyā yathā.
૧૮૨.
182.
‘‘સકુણીવ તથાકાસે, પલ્લઙ્કેન કમી તદા;
‘‘Sakuṇīva tathākāse, pallaṅkena kamī tadā;
વસં વત્તેસિ કાયેન, યાવ બ્રહ્મનિવેસનં.
Vasaṃ vattesi kāyena, yāva brahmanivesanaṃ.
૧૮૩.
183.
‘‘સિનેરું દણ્ડં કત્વાન, છત્તં કત્વા મહામહિં;
‘‘Sineruṃ daṇḍaṃ katvāna, chattaṃ katvā mahāmahiṃ;
સમૂલં પરિવત્તેત્વા, ધારયં ચઙ્કમી નભે.
Samūlaṃ parivattetvā, dhārayaṃ caṅkamī nabhe.
૧૮૪.
184.
‘‘છસ્સૂરોદયકાલેવ, લોકઞ્ચાકાસિ ધૂમિકં;
‘‘Chassūrodayakāleva, lokañcākāsi dhūmikaṃ;
યુગન્તે વિય લોકં સા, જાલામાલાકુલં અકા.
Yugante viya lokaṃ sā, jālāmālākulaṃ akā.
૧૮૫.
185.
સાસપારિવ સબ્બાનિ, એકેનગ્ગહિ મુટ્ઠિના.
Sāsapāriva sabbāni, ekenaggahi muṭṭhinā.
૧૮૬.
186.
‘‘અઙ્ગુલગ્ગેન છાદેસિ, ભાકરં સનિસાકરં;
‘‘Aṅgulaggena chādesi, bhākaraṃ sanisākaraṃ;
ચન્દસૂરસહસ્સાનિ, આવેળમિવ ધારયિ.
Candasūrasahassāni, āveḷamiva dhārayi.
૧૮૭.
187.
‘‘ચતુસાગરતોયાનિ, ધારયી એકપાણિના;
‘‘Catusāgaratoyāni, dhārayī ekapāṇinā;
યુગન્તજલદાકારં, મહાવસ્સં પવસ્સથ.
Yugantajaladākāraṃ, mahāvassaṃ pavassatha.
૧૮૮.
188.
‘‘ચક્કવત્તિં સપરિસં, માપયી સા નભત્તલે;
‘‘Cakkavattiṃ saparisaṃ, māpayī sā nabhattale;
ગરુળં દ્વિરદં સીહં, વિનદન્તં પદસ્સયિ.
Garuḷaṃ dviradaṃ sīhaṃ, vinadantaṃ padassayi.
૧૮૯.
189.
‘‘એકિકા અભિનિમ્મિત્વા, અપ્પમેય્યં ભિક્ખુનીગણં;
‘‘Ekikā abhinimmitvā, appameyyaṃ bhikkhunīgaṇaṃ;
પુન અન્તરધાપેત્વા, એકિકા મુનિમબ્રવિ.
Puna antaradhāpetvā, ekikā munimabravi.
૧૯૦.
190.
‘‘‘માતુચ્છા તે મહાવીર, તવ સાસનકારિકા;
‘‘‘Mātucchā te mahāvīra, tava sāsanakārikā;
અનુપ્પત્તા સકં અત્થં, પાદે વન્દામિ ચક્ખુમ’.
Anuppattā sakaṃ atthaṃ, pāde vandāmi cakkhuma’.
૧૯૧.
191.
‘‘દસ્સેત્વા વિવિધા ઇદ્ધી, ઓરોહિત્વા નભત્તલા;
‘‘Dassetvā vividhā iddhī, orohitvā nabhattalā;
વન્દિત્વા લોકપજ્જોતં, એકમન્તં નિસીદિ સા.
Vanditvā lokapajjotaṃ, ekamantaṃ nisīdi sā.
૧૯૨.
192.
‘‘સા વીસવસ્સસતિકા, જાતિયાહં મહામુને;
‘‘Sā vīsavassasatikā, jātiyāhaṃ mahāmune;
અલમેત્તાવતા વીર, નિબ્બાયિસ્સામિ નાયક.
Alamettāvatā vīra, nibbāyissāmi nāyaka.
૧૯૩.
193.
‘‘તદાતિવિમ્હિતા સબ્બા, પરિસા સા કતઞ્જલી;
‘‘Tadātivimhitā sabbā, parisā sā katañjalī;
અવોચય્યે કથં આસિ, અતુલિદ્ધિપરક્કમા.
Avocayye kathaṃ āsi, atuliddhiparakkamā.
૧૯૪.
194.
‘‘પદુમુત્તરો નામ જિનો, સબ્બધમ્મેસુ ચક્ખુમા;
‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammesu cakkhumā;
ઇતો સતસહસ્સમ્હિ, કપ્પે ઉપ્પજ્જિ નાયકો.
Ito satasahassamhi, kappe uppajji nāyako.
૧૯૫.
195.
‘‘તદાહં હંસવતિયં, જાતામચ્ચકુલે અહું;
‘‘Tadāhaṃ haṃsavatiyaṃ, jātāmaccakule ahuṃ;
સબ્બોપકારસમ્પન્ને, ઇદ્ધે ફીતે મહદ્ધને.
Sabbopakārasampanne, iddhe phīte mahaddhane.
૧૯૬.
196.
‘‘કદાચિ પિતુના સદ્ધિં, દાસિગણપુરક્ખતા;
‘‘Kadāci pitunā saddhiṃ, dāsigaṇapurakkhatā;
મહતા પરિવારેન, તં ઉપેચ્ચ નરાસભં.
Mahatā parivārena, taṃ upecca narāsabhaṃ.
૧૯૭.
197.
૧૯૮.
198.
‘‘દિસ્વા ચિત્તં પસાદેત્વા, સુત્વા ચસ્સ સુભાસિતં;
‘‘Disvā cittaṃ pasādetvā, sutvā cassa subhāsitaṃ;
માતુચ્છં ભિક્ખુનિં અગ્ગે, ઠપેન્તં નરનાયકં.
Mātucchaṃ bhikkhuniṃ agge, ṭhapentaṃ naranāyakaṃ.
૧૯૯.
199.
‘‘સુત્વા દત્વા મહાદાનં, સત્તાહં તસ્સ તાદિનો;
‘‘Sutvā datvā mahādānaṃ, sattāhaṃ tassa tādino;
સસઙ્ઘસ્સ નરગ્ગસ્સ, પચ્ચયાનિ બહૂનિ ચ.
Sasaṅghassa naraggassa, paccayāni bahūni ca.
૨૦૦.
200.
‘‘નિપચ્ચ પાદમૂલમ્હિ, તં ઠાનમભિપત્થયિં;
‘‘Nipacca pādamūlamhi, taṃ ṭhānamabhipatthayiṃ;
તતો મહાપરિસતિં, અવોચ ઇસિસત્તમો.
Tato mahāparisatiṃ, avoca isisattamo.
૨૦૧.
201.
‘‘‘યા સસઙ્ઘં અભોજેસિ, સત્તાહં લોકનાયકં;
‘‘‘Yā sasaṅghaṃ abhojesi, sattāhaṃ lokanāyakaṃ;
તમહં કિત્તયિસ્સામિ, સુણાથ મમ ભાસતો.
Tamahaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.
૨૦૨.
202.
‘‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, ઓક્કાકકુલસમ્ભવો;
‘‘‘Satasahassito kappe, okkākakulasambhavo;
ગોતમો નામ ગોત્તેન, સત્થા લોકે ભવિસ્સતિ.
Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.
૨૦૩.
203.
‘‘‘તસ્સ ધમ્મેસુ દાયાદા, ઓરસા ધમ્મનિમ્મિતા;
‘‘‘Tassa dhammesu dāyādā, orasā dhammanimmitā;
ગોતમી નામ નામેન, હેસ્સતિ સત્થુ સાવિકા.
Gotamī nāma nāmena, hessati satthu sāvikā.
૨૦૪.
204.
રત્તઞ્ઞૂનઞ્ચ અગ્ગત્તં, ભિક્ખુનીનં લભિસ્સતિ’.
Rattaññūnañca aggattaṃ, bhikkhunīnaṃ labhissati’.
૨૦૫.
205.
પચ્ચયેહિ ઉપટ્ઠિત્વા, તતો કાલઙ્કતા અહં.
Paccayehi upaṭṭhitvā, tato kālaṅkatā ahaṃ.
૨૦૬.
206.
‘‘તાવતિંસેસુ દેવેસુ, સબ્બકામસમિદ્ધિસુ;
‘‘Tāvatiṃsesu devesu, sabbakāmasamiddhisu;
નિબ્બત્તા દસહઙ્ગેહિ, અઞ્ઞે અભિભવિં અહં.
Nibbattā dasahaṅgehi, aññe abhibhaviṃ ahaṃ.
૨૦૭.
207.
‘‘રૂપસદ્દેહિ ગન્ધેહિ, રસેહિ ફુસનેહિ ચ;
‘‘Rūpasaddehi gandhehi, rasehi phusanehi ca;
આયુનાપિ ચ વણ્ણેન, સુખેન યસસાપિ ચ.
Āyunāpi ca vaṇṇena, sukhena yasasāpi ca.
૨૦૮.
208.
‘‘તથેવાધિપતેય્યેન, અધિગય્હ વિરોચહં;
‘‘Tathevādhipateyyena, adhigayha virocahaṃ;
અહોસિં અમરિન્દસ્સ, મહેસી દયિતા તહિં.
Ahosiṃ amarindassa, mahesī dayitā tahiṃ.
૨૦૯.
209.
‘‘સંસારે સંસરન્તીહં, કમ્મવાયુસમેરિતા;
‘‘Saṃsāre saṃsarantīhaṃ, kammavāyusameritā;
કાસિસ્સ રઞ્ઞો વિસયે, અજાયિં દાસગામકે.
Kāsissa rañño visaye, ajāyiṃ dāsagāmake.
૨૧૦.
210.
‘‘પઞ્ચદાસસતાનૂના, નિવસન્તિ તહિં તદા;
‘‘Pañcadāsasatānūnā, nivasanti tahiṃ tadā;
સબ્બેસં તત્થ યો જેટ્ઠો, તસ્સ જાયા અહોસહં.
Sabbesaṃ tattha yo jeṭṭho, tassa jāyā ahosahaṃ.
૨૧૧.
211.
‘‘સયમ્ભુનો પઞ્ચસતા, ગામં પિણ્ડાય પાવિસું;
‘‘Sayambhuno pañcasatā, gāmaṃ piṇḍāya pāvisuṃ;
૨૧૨.
212.
૨૧૩.
213.
‘‘તતો ચુતા સબ્બાપિ તા, તાવતિંસગતા મયં;
‘‘Tato cutā sabbāpi tā, tāvatiṃsagatā mayaṃ;
પચ્છિમે ચ ભવે દાનિ, જાતા દેવદહે પુરે.
Pacchime ca bhave dāni, jātā devadahe pure.
૨૧૪.
214.
‘‘પિતા અઞ્જનસક્કો મે, માતા મમ સુલક્ખણા;
‘‘Pitā añjanasakko me, mātā mama sulakkhaṇā;
તતો કપિલવત્થુસ્મિં, સુદ્ધોદનઘરં ગતા.
Tato kapilavatthusmiṃ, suddhodanagharaṃ gatā.
૨૧૫.
215.
અહં વિસિટ્ઠા સબ્બાસં, જિનસ્સાપાદિકા અહું.
Ahaṃ visiṭṭhā sabbāsaṃ, jinassāpādikā ahuṃ.
૨૧૬.
216.
પચ્છાહં પબ્બજિત્વાન, સતેહિ સહ પઞ્ચહિ.
Pacchāhaṃ pabbajitvāna, satehi saha pañcahi.
૨૧૭.
217.
‘‘સાકિયાનીહિ ધીરાહિ, સહ સન્તિસુખં ફુસિં;
‘‘Sākiyānīhi dhīrāhi, saha santisukhaṃ phusiṃ;
યે તદા પુબ્બજાતિયં, અમ્હાકં આસુ સામિનો.
Ye tadā pubbajātiyaṃ, amhākaṃ āsu sāmino.
૨૧૮.
218.
‘‘સહપુઞ્ઞસ્સ કત્તારો, મહાસમયકારકા;
‘‘Sahapuññassa kattāro, mahāsamayakārakā;
ફુસિંસુ અરહત્તં તે, સુગતેનાનુકમ્પિતા.
Phusiṃsu arahattaṃ te, sugatenānukampitā.
૨૧૯.
219.
‘‘તદેતરા ભિક્ખુનિયો, આરુહિંસુ નભત્તલં;
‘‘Tadetarā bhikkhuniyo, āruhiṃsu nabhattalaṃ;
૨૨૦.
220.
‘‘ઇદ્ધી અનેકા દસ્સેસું, પિળન્ધવિકતિં યથા;
‘‘Iddhī anekā dassesuṃ, piḷandhavikatiṃ yathā;
૨૨૧.
221.
તોસેત્વા વાદિપવરં, મુનિં સપરિસં તદા.
Tosetvā vādipavaraṃ, muniṃ saparisaṃ tadā.
૨૨૨.
222.
‘‘ઓરોહિત્વાન ગગના, વન્દિત્વા ઇસિસત્તમં;
‘‘Orohitvāna gaganā, vanditvā isisattamaṃ;
અનુઞ્ઞાતા નરગ્ગેન, યથાઠાને નિસીદિસું.
Anuññātā naraggena, yathāṭhāne nisīdisuṃ.
૨૨૩.
223.
‘‘‘અહોનુકમ્પિકા અમ્હં, સબ્બાસં ચિર ગોતમી;
‘‘‘Ahonukampikā amhaṃ, sabbāsaṃ cira gotamī;
વાસિતા તવ પુઞ્ઞેહિ, પત્તા નો આસવક્ખયં.
Vāsitā tava puññehi, pattā no āsavakkhayaṃ.
૨૨૪.
224.
‘‘‘કિલેસા ઝાપિતા અમ્હં, ભવા સબ્બે સમૂહતા;
‘‘‘Kilesā jhāpitā amhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;
નાગીવ બન્ધનં છેત્વા, વિહરામ અનાસવા.
Nāgīva bandhanaṃ chetvā, viharāma anāsavā.
૨૨૫.
225.
‘‘‘સ્વાગતં વત નો આસિ, બુદ્ધસેટ્ઠસ્સ સન્તિકે;
‘‘‘Svāgataṃ vata no āsi, buddhaseṭṭhassa santike;
તિસ્સો વિજ્જા અનુપ્પત્તા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.
Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.
૨૨૬.
226.
‘‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;
‘‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;
છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.
Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.
૨૨૭.
227.
‘‘‘ઇદ્ધીસુ ચ વસી હોમ, દિબ્બાય સોતધાતુયા;
‘‘‘Iddhīsu ca vasī homa, dibbāya sotadhātuyā;
ચેતોપરિયઞાણસ્સ, વસી હોમ મહામુને.
Cetopariyañāṇassa, vasī homa mahāmune.
૨૨૮.
228.
‘‘‘પુબ્બેનિવાસં જાનામ, દિબ્બચક્ખુ વિસોધિતં;
‘‘‘Pubbenivāsaṃ jānāma, dibbacakkhu visodhitaṃ;
સબ્બાસવપરિક્ખીણા, નત્થિ દાનિ પુનબ્ભવો.
Sabbāsavaparikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.
૨૨૯.
229.
‘‘‘અત્થે ધમ્મે ચ નેરુત્તે, પટિભાને 77 ચ વિજ્જતિ;
‘‘‘Atthe dhamme ca nerutte, paṭibhāne 78 ca vijjati;
ઞાણં અમ્હં મહાવીર, ઉપ્પન્નં તવ સન્તિકે.
Ñāṇaṃ amhaṃ mahāvīra, uppannaṃ tava santike.
૨૩૦.
230.
‘‘‘અસ્માભિ પરિચિણ્ણોસિ, મેત્તચિત્તાહિ નાયક;
‘‘‘Asmābhi pariciṇṇosi, mettacittāhi nāyaka;
૨૩૧.
231.
‘‘નિબ્બાયિસ્સામ ઇચ્ચેવં, કિં વક્ખામિ વદન્તિયો;
‘‘Nibbāyissāma iccevaṃ, kiṃ vakkhāmi vadantiyo;
યસ્સ દાનિ ચ વો કાલં, મઞ્ઞથાતિ જિનોબ્રવિ.
Yassa dāni ca vo kālaṃ, maññathāti jinobravi.
૨૩૨.
232.
‘‘ગોતમીઆદિકા તાયો, તદા ભિક્ખુનિયો જિનં;
‘‘Gotamīādikā tāyo, tadā bhikkhuniyo jinaṃ;
વન્દિત્વા આસના તમ્હા, વુટ્ઠાય અગમિંસુ તા.
Vanditvā āsanā tamhā, vuṭṭhāya agamiṃsu tā.
૨૩૩.
233.
‘‘મહતા જનકાયેન, સહ લોકગ્ગનાયકો;
‘‘Mahatā janakāyena, saha lokagganāyako;
૨૩૪.
234.
‘‘તદા નિપતિ પાદેસુ, ગોતમી લોકબન્ધુનો;
‘‘Tadā nipati pādesu, gotamī lokabandhuno;
સહેવ તાહિ સબ્બાહિ, પચ્છિમં પાદવન્દનં.
Saheva tāhi sabbāhi, pacchimaṃ pādavandanaṃ.
૨૩૫.
235.
‘‘‘ઇદં પચ્છિમકં મય્હં, લોકનાથસ્સ દસ્સનં;
‘‘‘Idaṃ pacchimakaṃ mayhaṃ, lokanāthassa dassanaṃ;
ન પુનો અમતાકારં, પસ્સિસ્સામિ મુખં તવ.
Na puno amatākāraṃ, passissāmi mukhaṃ tava.
૨૩૬.
236.
સમ્ફુસિસ્સતિ લોકગ્ગ, અજ્જ ગચ્છામિ નિબ્બુતિં’.
Samphusissati lokagga, ajja gacchāmi nibbutiṃ’.
૨૩૭.
237.
‘‘રૂપેન કિં તવાનેન, દિટ્ઠે ધમ્મે યથાતથે;
‘‘Rūpena kiṃ tavānena, diṭṭhe dhamme yathātathe;
સબ્બં સઙ્ખતમેવેતં, અનસ્સાસિકમિત્તરં.
Sabbaṃ saṅkhatamevetaṃ, anassāsikamittaraṃ.
૨૩૮.
238.
‘‘સા સહ તાહિ ગન્ત્વાન, ભિક્ખુનુપસ્સયં સકં;
‘‘Sā saha tāhi gantvāna, bhikkhunupassayaṃ sakaṃ;
અડ્ઢપલ્લઙ્કમાભુજ્જ, નિસીદિ પરમાસને.
Aḍḍhapallaṅkamābhujja, nisīdi paramāsane.
૨૩૯.
239.
‘‘તદા ઉપાસિકા તત્થ, બુદ્ધસાસનવચ્છલા;
‘‘Tadā upāsikā tattha, buddhasāsanavacchalā;
તસ્સા પવત્તિં સુત્વાન, ઉપેસું પાદવન્દિકા.
Tassā pavattiṃ sutvāna, upesuṃ pādavandikā.
૨૪૦.
240.
‘‘કરેહિ ઉરં પહન્તા, છિન્નમૂલા યથા લતા;
‘‘Karehi uraṃ pahantā, chinnamūlā yathā latā;
રોદન્તા કરુણં રવં, સોકટ્ટા ભૂમિપાતિતા.
Rodantā karuṇaṃ ravaṃ, sokaṭṭā bhūmipātitā.
૨૪૧.
241.
‘‘મા નો સરણદે નાથે, વિહાય ગમિ નિબ્બુતિં;
‘‘Mā no saraṇade nāthe, vihāya gami nibbutiṃ;
નિપતિત્વાન યાચામ, સબ્બાયો સિરસા મયં.
Nipatitvāna yācāma, sabbāyo sirasā mayaṃ.
૨૪૨.
242.
‘‘યા પધાનતમા તાસં, સદ્ધા પઞ્ઞા ઉપાસિકા;
‘‘Yā padhānatamā tāsaṃ, saddhā paññā upāsikā;
તસ્સા સીસં પમજ્જન્તી, ઇદં વચનમબ્રવિ.
Tassā sīsaṃ pamajjantī, idaṃ vacanamabravi.
૨૪૩.
243.
‘‘‘અલં પુત્તા વિસાદેન, મારપાસાનુવત્તિના;
‘‘‘Alaṃ puttā visādena, mārapāsānuvattinā;
અનિચ્ચં સઙ્ખતં સબ્બં, વિયોગન્તં ચલાચલં’.
Aniccaṃ saṅkhataṃ sabbaṃ, viyogantaṃ calācalaṃ’.
૨૪૪.
244.
‘‘તતો સા તા વિસજ્જિત્વા, પઠમં ઝાનમુત્તમં;
‘‘Tato sā tā visajjitvā, paṭhamaṃ jhānamuttamaṃ;
દુતિયઞ્ચ તતિયઞ્ચ, સમાપજ્જિ ચતુત્થકં.
Dutiyañca tatiyañca, samāpajji catutthakaṃ.
૨૪૫.
245.
‘‘આકાસાયતનઞ્ચેવ, વિઞ્ઞાણાયતનં તથા;
‘‘Ākāsāyatanañceva, viññāṇāyatanaṃ tathā;
આકિઞ્ચં નેવસઞ્ઞઞ્ચ, સમાપજ્જિ યથાક્કમં.
Ākiñcaṃ nevasaññañca, samāpajji yathākkamaṃ.
૨૪૬.
246.
‘‘પટિલોમેન ઝાનાનિ, સમાપજ્જિત્થ ગોતમી;
‘‘Paṭilomena jhānāni, samāpajjittha gotamī;
યાવતા પઠમં ઝાનં, તતો યાવચતુત્થકં.
Yāvatā paṭhamaṃ jhānaṃ, tato yāvacatutthakaṃ.
૨૪૭.
247.
ભૂમિચાલો મહા આસિ, નભસા વિજ્જુતા પતિ.
Bhūmicālo mahā āsi, nabhasā vijjutā pati.
૨૪૮.
248.
‘‘પનાદિતા દુન્દુભિયો, પરિદેવિંસુ દેવતા;
‘‘Panāditā dundubhiyo, parideviṃsu devatā;
પુપ્ફવુટ્ઠી ચ ગગના, અભિવસ્સથ મેદનિં.
Pupphavuṭṭhī ca gaganā, abhivassatha medaniṃ.
૨૪૯.
249.
‘‘કમ્પિતો મેરુરાજાપિ, રઙ્ગમજ્ઝે યથા નટો;
‘‘Kampito merurājāpi, raṅgamajjhe yathā naṭo;
સોકેન ચાતિદીનોવ વિરવો આસિ સાગરો.
Sokena cātidīnova viravo āsi sāgaro.
૨૫૦.
250.
‘‘દેવા નાગાસુરા બ્રહ્મા, સંવિગ્ગાહિંસુ તઙ્ખણે;
‘‘Devā nāgāsurā brahmā, saṃviggāhiṃsu taṅkhaṇe;
‘અનિચ્ચા વત સઙ્ખારા, યથાયં વિલયં ગતા’.
‘Aniccā vata saṅkhārā, yathāyaṃ vilayaṃ gatā’.
૨૫૧.
251.
‘‘યા ચે મં પરિવારિંસુ, સત્થુ સાસનકારિકા;
‘‘Yā ce maṃ parivāriṃsu, satthu sāsanakārikā;
૨૫૨.
252.
‘‘હા યોગા વિપ્પયોગન્તા, હાનિચ્ચં સબ્બસઙ્ખતં;
‘‘Hā yogā vippayogantā, hāniccaṃ sabbasaṅkhataṃ;
હા જીવિતં વિનાસન્તં, ઇચ્ચાસિ પરિદેવના.
Hā jīvitaṃ vināsantaṃ, iccāsi paridevanā.
૨૫૩.
253.
‘‘તતો દેવા ચ બ્રહ્મા ચ, લોકધમ્માનુવત્તનં;
‘‘Tato devā ca brahmā ca, lokadhammānuvattanaṃ;
કાલાનુરૂપં કુબ્બન્તિ, ઉપેત્વા ઇસિસત્તમં.
Kālānurūpaṃ kubbanti, upetvā isisattamaṃ.
૨૫૪.
254.
‘ગચ્છાનન્દ નિવેદેહિ, ભિક્ખૂનં માતુ નિબ્બુતિં’.
‘Gacchānanda nivedehi, bhikkhūnaṃ mātu nibbutiṃ’.
૨૫૫.
255.
‘‘તદાનન્દો નિરાનન્દો, અસ્સુના પુણ્ણલોચનો;
‘‘Tadānando nirānando, assunā puṇṇalocano;
ગગ્ગરેન સરેનાહ, ‘સમાગચ્છન્તુ ભિક્ખવો.
Gaggarena sarenāha, ‘samāgacchantu bhikkhavo.
૨૫૬.
256.
‘‘‘પુબ્બદક્ખિણપચ્છાસુ, ઉત્તરાય ચ સન્તિકે;
‘‘‘Pubbadakkhiṇapacchāsu, uttarāya ca santike;
સુણન્તુ ભાસિતં મય્હં, ભિક્ખવો સુગતોરસા.
Suṇantu bhāsitaṃ mayhaṃ, bhikkhavo sugatorasā.
૨૫૭.
257.
‘‘‘યા વડ્ઢયિ પયત્તેન, સરીરં પચ્છિમં મુને;
‘‘‘Yā vaḍḍhayi payattena, sarīraṃ pacchimaṃ mune;
સા ગોતમી ગતા સન્તિં, તારાવ સૂરિયોદયે.
Sā gotamī gatā santiṃ, tārāva sūriyodaye.
૨૫૮.
258.
૨૫૯.
259.
‘‘‘યસ્સત્થિ સુગતે સદ્ધા, યો ચ પિયો મહામુને;
‘‘‘Yassatthi sugate saddhā, yo ca piyo mahāmune;
૨૬૦.
260.
‘‘સુદૂરટ્ઠાપિ તં સુત્વા, સીઘમાગચ્છુ ભિક્ખવો;
‘‘Sudūraṭṭhāpi taṃ sutvā, sīghamāgacchu bhikkhavo;
કેચિ બુદ્ધાનુભાવેન, કેચિ ઇદ્ધીસુ કોવિદા.
Keci buddhānubhāvena, keci iddhīsu kovidā.
૨૬૧.
261.
‘‘કૂટાગારવરે રમ્મે, સબ્બસોણ્ણમયે સુભે;
‘‘Kūṭāgāravare ramme, sabbasoṇṇamaye subhe;
મઞ્ચકં સમારોપેસું, યત્થ સુત્તાસિ ગોતમી.
Mañcakaṃ samāropesuṃ, yattha suttāsi gotamī.
૨૬૨.
262.
‘‘ચત્તારો લોકપાલા તે, અંસેહિ સમધારયું;
‘‘Cattāro lokapālā te, aṃsehi samadhārayuṃ;
સેસા સક્કાદિકા દેવા, કૂટાગારે સમગ્ગહું.
Sesā sakkādikā devā, kūṭāgāre samaggahuṃ.
૨૬૩.
263.
‘‘કૂટાગારાનિ સબ્બાનિ, આસું પઞ્ચસતાનિપિ;
‘‘Kūṭāgārāni sabbāni, āsuṃ pañcasatānipi;
સરદાદિચ્ચવણ્ણાનિ, વિસ્સકમ્મકતાનિ હિ.
Saradādiccavaṇṇāni, vissakammakatāni hi.
૨૬૪.
264.
‘‘સબ્બા તાપિ ભિક્ખુનિયો, આસું મઞ્ચેસુ સાયિતા;
‘‘Sabbā tāpi bhikkhuniyo, āsuṃ mañcesu sāyitā;
દેવાનં ખન્ધમારુળ્હા, નિય્યન્તિ અનુપુબ્બસો.
Devānaṃ khandhamāruḷhā, niyyanti anupubbaso.
૨૬૫.
265.
‘‘સબ્બસો છાદિતં આસિ, વિતાનેન નભત્તલં;
‘‘Sabbaso chāditaṃ āsi, vitānena nabhattalaṃ;
સતારા ચન્દસૂરા ચ, લઞ્છિતા કનકામયા.
Satārā candasūrā ca, lañchitā kanakāmayā.
૨૬૬.
266.
‘‘પટાકા ઉસ્સિતાનેકા, વિતતા પુપ્ફકઞ્ચુકા;
‘‘Paṭākā ussitānekā, vitatā pupphakañcukā;
૨૬૭.
267.
‘‘દસ્સન્તિ ચન્દસૂરિયા, પજ્જલન્તિ ચ તારકા;
‘‘Dassanti candasūriyā, pajjalanti ca tārakā;
મજ્ઝં ગતોપિ ચાદિચ્ચો, ન તાપેસિ સસી યથા.
Majjhaṃ gatopi cādicco, na tāpesi sasī yathā.
૨૬૮.
268.
‘‘દેવા દિબ્બેહિ ગન્ધેહિ, માલેહિ સુરભીહિ ચ;
‘‘Devā dibbehi gandhehi, mālehi surabhīhi ca;
વાદિતેહિ ચ નચ્ચેહિ, સઙ્ગીતીહિ ચ પૂજયું.
Vāditehi ca naccehi, saṅgītīhi ca pūjayuṃ.
૨૬૯.
269.
‘‘નાગાસુરા ચ બ્રહ્માનો, યથાસત્તિ યથાબલં;
‘‘Nāgāsurā ca brahmāno, yathāsatti yathābalaṃ;
પૂજયિંસુ ચ નિય્યન્તિં, નિબ્બુતં બુદ્ધમાતરં.
Pūjayiṃsu ca niyyantiṃ, nibbutaṃ buddhamātaraṃ.
૨૭૦.
270.
‘‘સબ્બાયો પુરતો નીતા, નિબ્બુતા સુગતોરસા;
‘‘Sabbāyo purato nītā, nibbutā sugatorasā;
ગોતમી નિય્યતે પચ્છા, સક્કતા બુદ્ધપોસિકા.
Gotamī niyyate pacchā, sakkatā buddhaposikā.
૨૭૧.
271.
‘‘પુરતો દેવમનુજા, સનાગાસુરબ્રહ્મકા;
‘‘Purato devamanujā, sanāgāsurabrahmakā;
પચ્છા સસાવકો બુદ્ધો, પૂજત્થં યાતિ માતુયા.
Pacchā sasāvako buddho, pūjatthaṃ yāti mātuyā.
૨૭૨.
272.
‘‘બુદ્ધસ્સ પરિનિબ્બાનં, નેદિસં આસિ યાદિસં;
‘‘Buddhassa parinibbānaṃ, nedisaṃ āsi yādisaṃ;
૨૭૩.
273.
૨૭૪.
274.
‘‘ચિતકાનિ કરિત્વાન, સબ્બગન્ધમયાનિ તે;
‘‘Citakāni karitvāna, sabbagandhamayāni te;
ગન્ધચુણ્ણપકિણ્ણાનિ, ઝાપયિંસુ ચ તા તહિં.
Gandhacuṇṇapakiṇṇāni, jhāpayiṃsu ca tā tahiṃ.
૨૭૫.
275.
‘‘સેસભાગાનિ ડય્હિંસુ, અટ્ઠી સેસાનિ સબ્બસો;
‘‘Sesabhāgāni ḍayhiṃsu, aṭṭhī sesāni sabbaso;
આનન્દો ચ તદાવોચ, સંવેગજનકં વચો.
Ānando ca tadāvoca, saṃvegajanakaṃ vaco.
૨૭૬.
276.
‘‘‘ગોતમી નિધનં યાતા, ડય્હઞ્ચસ્સા સરીરકં;
‘‘‘Gotamī nidhanaṃ yātā, ḍayhañcassā sarīrakaṃ;
સઙ્કેતં બુદ્ધનિબ્બાનં, ન ચિરેન ભવિસ્સતિ’.
Saṅketaṃ buddhanibbānaṃ, na cirena bhavissati’.
૨૭૭.
277.
‘‘તતો ગોતમિધાતૂનિ, તસ્સા પત્તગતાનિ સો;
‘‘Tato gotamidhātūni, tassā pattagatāni so;
ઉપનામેસિ નાથસ્સ, આનન્દો બુદ્ધચોદિતો.
Upanāmesi nāthassa, ānando buddhacodito.
૨૭૮.
278.
‘‘પાણિના તાનિ પગ્ગય્હ, અવોચ ઇસિસત્તમો;
‘‘Pāṇinā tāni paggayha, avoca isisattamo;
‘મહતો સારવન્તસ્સ, યથા રુક્ખસ્સ તિટ્ઠતો.
‘Mahato sāravantassa, yathā rukkhassa tiṭṭhato.
૨૭૯.
279.
‘‘‘યો સો મહત્તરો ખન્ધો, પલુજ્જેય્ય અનિચ્ચતા;
‘‘‘Yo so mahattaro khandho, palujjeyya aniccatā;
તથા ભિક્ખુનિસઙ્ઘસ્સ, ગોતમી પરિનિબ્બુતા.
Tathā bhikkhunisaṅghassa, gotamī parinibbutā.
૨૮૦.
280.
૨૮૧.
281.
‘‘‘ન સોચિયા પરેસં સા, તિણ્ણસંસારસાગરા;
‘‘‘Na sociyā paresaṃ sā, tiṇṇasaṃsārasāgarā;
પરિવજ્જિતસન્તાપા, સીતિભૂતા સુનિબ્બુતા.
Parivajjitasantāpā, sītibhūtā sunibbutā.
૨૮૨.
282.
‘‘‘પણ્ડિતાસિ મહાપઞ્ઞા, પુથુપઞ્ઞા તથેવ ચ;
‘‘‘Paṇḍitāsi mahāpaññā, puthupaññā tatheva ca;
રત્તઞ્ઞૂ ભિક્ખુનીનં સા, એવં ધારેથ ભિક્ખવો.
Rattaññū bhikkhunīnaṃ sā, evaṃ dhāretha bhikkhavo.
૨૮૩.
283.
‘‘‘ઇદ્ધીસુ ચ વસી આસિ, દિબ્બાય સોતધાતુયા;
‘‘‘Iddhīsu ca vasī āsi, dibbāya sotadhātuyā;
ચેતોપરિયઞાણસ્સ, વસી આસિ ચ ગોતમી.
Cetopariyañāṇassa, vasī āsi ca gotamī.
૨૮૪.
284.
‘‘‘પુબ્બેનિવાસમઞ્ઞાસિ, દિબ્બચક્ખુ વિસોધિતં;
‘‘‘Pubbenivāsamaññāsi, dibbacakkhu visodhitaṃ;
સબ્બાસવપરિક્ખીણા, નત્થિ તસ્સા પુનબ્ભવો.
Sabbāsavaparikkhīṇā, natthi tassā punabbhavo.
૨૮૫.
285.
‘‘‘અત્થધમ્મનિરુત્તીસુ, પટિભાને તથેવ ચ;