Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā |
૧૦. ભિક્ખુનિક્ખન્ધકો
10. Bhikkhunikkhandhako
મહાપજાપતિગોતમીવત્થુકથાવણ્ણના
Mahāpajāpatigotamīvatthukathāvaṇṇanā
૪૦૩. ભિક્ખુનિક્ખન્ધકે ‘‘માતુગામસ્સ પબ્બજિતત્તા’’તિ ઇદં પઞ્ચવસ્સસતતો ઉદ્ધં સદ્ધમ્મસ્સ અપ્પવત્તનકારણદસ્સનં. સુક્ખવિપસ્સકખીણાસવવસેન વસ્સસહસ્સન્તિઆદિ ખન્ધકભાણકાનં મતં ગહેત્વા વુત્તં. દીઘનિકાયટ્ઠકથાયં પન ‘‘પટિસમ્ભિદાપ્પત્તેહિ વસ્સસહસ્સં અટ્ઠાસિ, છળભિઞ્ઞેહિ વસ્સસહસ્સં, તેવિજ્જેહિ વસ્સસહસ્સં, સુક્ખવિપસ્સકેહિ વસ્સસહસ્સં, પાતિમોક્ખેહિ વસ્સસહસ્સં અટ્ઠાસી’’તિ (દી॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૩.૧૬૧) વુત્તં. અઙ્ગુત્તર (અ॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૩.૮.૫૧) -સંયુત્તટ્ઠકથાસુપિ (સં॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૨.૨.૧૫૬) અઞ્ઞથાવ વુત્તં, તં સબ્બં અઞ્ઞમઞ્ઞવિરુદ્ધમ્પિ તંતંભાણકાનં મતેન લિખિતસીહળટ્ઠકથાસુ આગતનયમેવ ગહેત્વા આચરિયેન લિખિતં ઈદિસે કથાવિરોધે સાસનપરિહાનિયા અભાવતો, સોધનુપાયાભાવા ચ. પરમત્થવિરોધો એવ હિ સુત્તાદિનયેન સોધનીયો, ન કથામગ્ગવિરોધોતિ.
403. Bhikkhunikkhandhake ‘‘mātugāmassa pabbajitattā’’ti idaṃ pañcavassasatato uddhaṃ saddhammassa appavattanakāraṇadassanaṃ. Sukkhavipassakakhīṇāsavavasena vassasahassantiādi khandhakabhāṇakānaṃ mataṃ gahetvā vuttaṃ. Dīghanikāyaṭṭhakathāyaṃ pana ‘‘paṭisambhidāppattehi vassasahassaṃ aṭṭhāsi, chaḷabhiññehi vassasahassaṃ, tevijjehi vassasahassaṃ, sukkhavipassakehi vassasahassaṃ, pātimokkhehi vassasahassaṃ aṭṭhāsī’’ti (dī. ni. aṭṭha. 3.161) vuttaṃ. Aṅguttara (a. ni. aṭṭha. 3.8.51) -saṃyuttaṭṭhakathāsupi (saṃ. ni. aṭṭha. 2.2.156) aññathāva vuttaṃ, taṃ sabbaṃ aññamaññaviruddhampi taṃtaṃbhāṇakānaṃ matena likhitasīhaḷaṭṭhakathāsu āgatanayameva gahetvā ācariyena likhitaṃ īdise kathāvirodhe sāsanaparihāniyā abhāvato, sodhanupāyābhāvā ca. Paramatthavirodho eva hi suttādinayena sodhanīyo, na kathāmaggavirodhoti.
મહાપજાપતિગોતમીવત્થુકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Mahāpajāpatigotamīvatthukathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi / અટ્ઠગરુધમ્મા • Aṭṭhagarudhammā
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / મહાપજાપતિગોતમીવત્થુકથા • Mahāpajāpatigotamīvatthukathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / અટ્ઠગરુધમ્મકથાવણ્ણના • Aṭṭhagarudhammakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / મહાપજાપતિગોતમીવત્થુકથાવણ્ણના • Mahāpajāpatigotamīvatthukathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / મહાપજાપતિગોતમીવત્થુકથા • Mahāpajāpatigotamīvatthukathā