Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    507. மஹாபலோப⁴னஜாதகங் (11)

    507. Mahāpalobhanajātakaṃ (11)

    284.

    284.

    ப்³ரஹ்மலோகா சவித்வான, தே³வபுத்தோ மஹித்³தி⁴கோ;

    Brahmalokā cavitvāna, devaputto mahiddhiko;

    ரஞ்ஞோ புத்தோ உத³பாதி³, ஸப்³ப³காமஸமித்³தி⁴ஸு.

    Rañño putto udapādi, sabbakāmasamiddhisu.

    285.

    285.

    காமா வா காமஸஞ்ஞா வா, ப்³ரஹ்மலோகே ந விஜ்ஜதி;

    Kāmā vā kāmasaññā vā, brahmaloke na vijjati;

    ஸ்வாஸ்ஸு 1 தாயேவ ஸஞ்ஞாய, காமேஹி விஜிகு³ச்ச²த².

    Svāssu 2 tāyeva saññāya, kāmehi vijigucchatha.

    286.

    286.

    தஸ்ஸ சந்தேபுரே ஆஸி, ஜா²னாகா³ரங் ஸுமாபிதங்;

    Tassa cantepure āsi, jhānāgāraṃ sumāpitaṃ;

    ஸோ தத்த² படிஸல்லீனோ 3, ஏகோ ரஹஸி ஜா²யத².

    So tattha paṭisallīno 4, eko rahasi jhāyatha.

    287.

    287.

    ஸ ராஜா பரிதே³வேஸி, புத்தஸோகேன அட்டிதோ;

    Sa rājā paridevesi, puttasokena aṭṭito;

    ஏகபுத்தோ சயங் மய்ஹங், ந ச காமானி பு⁴ஞ்ஜதி.

    Ekaputto cayaṃ mayhaṃ, na ca kāmāni bhuñjati.

    288.

    288.

    கோ நு க்²வெத்த² 5 உபாயோ ஸோ, கோ வா ஜானாதி கிஞ்சனங்;

    Ko nu khvettha 6 upāyo so, ko vā jānāti kiñcanaṃ;

    யோ 7 மே புத்தங் பலோபெ⁴ய்ய, யதா² காமானி பத்த²யே.

    Yo 8 me puttaṃ palobheyya, yathā kāmāni patthaye.

    289.

    289.

    அஹு குமாரீ தத்தே²வ, வண்ணரூபஸமாஹிதா;

    Ahu kumārī tattheva, vaṇṇarūpasamāhitā;

    குஸலா நச்சகீ³தஸ்ஸ, வாதி³தே ச பத³க்கி²ணா.

    Kusalā naccagītassa, vādite ca padakkhiṇā.

    290.

    290.

    ஸா தத்த² உபஸங்கம்ம, ராஜானங் ஏதத³ப்³ரவி;

    Sā tattha upasaṅkamma, rājānaṃ etadabravi;

    அஹங் கோ² நங் பலோபெ⁴ய்யங், ஸசே ப⁴த்தா ப⁴விஸ்ஸதி.

    Ahaṃ kho naṃ palobheyyaṃ, sace bhattā bhavissati.

    291.

    291.

    தங் ததா²வாதி³னிங் ராஜா, குமாரிங் ஏதத³ப்³ரவி;

    Taṃ tathāvādiniṃ rājā, kumāriṃ etadabravi;

    த்வஞ்ஞேவ நங் பலோபே⁴ஹி, தவ ப⁴த்தா ப⁴விஸ்ஸதி.

    Tvaññeva naṃ palobhehi, tava bhattā bhavissati.

    292.

    292.

    ஸா ச அந்தேபுரங் க³ந்த்வா, ப³ஹுங் காமுபஸங்ஹிதங்;

    Sā ca antepuraṃ gantvā, bahuṃ kāmupasaṃhitaṃ;

    ஹத³யங்க³மா பேமனீயா, சித்ரா கா³தா² அபா⁴ஸத².

    Hadayaṅgamā pemanīyā, citrā gāthā abhāsatha.

    293.

    293.

    தஸ்ஸா ச கா³யமானாய, ஸத்³த³ங் ஸுத்வான நாரியா;

    Tassā ca gāyamānāya, saddaṃ sutvāna nāriyā;

    காமச்ச²ந்த³ஸ்ஸ உப்பஜ்ஜி, ஜனங் ஸோ பரிபுச்ச²த².

    Kāmacchandassa uppajji, janaṃ so paripucchatha.

    294.

    294.

    கஸ்ஸேஸோ ஸத்³தோ³ கோ வா ஸோ, ப⁴ணதி உச்சாவசங் ப³ஹுங்;

    Kasseso saddo ko vā so, bhaṇati uccāvacaṃ bahuṃ;

    ஹத³யங்க³மங் பேமனீயங், அஹோ 9 கண்ணஸுக²ங் மம.

    Hadayaṅgamaṃ pemanīyaṃ, aho 10 kaṇṇasukhaṃ mama.

    295.

    295.

    ஏஸா கோ² பமதா³ தே³வ, கி²ட்³டா³ ஏஸா அனப்பிகா 11;

    Esā kho pamadā deva, khiḍḍā esā anappikā 12;

    ஸசே த்வங் காமே பு⁴ஞ்ஜெய்ய, பி⁴ய்யோ பி⁴ய்யோ சா²தெ³ய்யு தங்.

    Sace tvaṃ kāme bhuñjeyya, bhiyyo bhiyyo chādeyyu taṃ.

    296.

    296.

    இங்க⁴ ஆக³ச்ச²தோரேன 13, அவிதூ³ரம்ஹி கா³யது;

    Iṅgha āgacchatorena 14, avidūramhi gāyatu;

    அஸ்ஸமஸ்ஸ ஸமீபம்ஹி, ஸந்திகே மய்ஹங் கா³யது.

    Assamassa samīpamhi, santike mayhaṃ gāyatu.

    297.

    297.

    திரோகுட்டம்ஹி கா³யித்வா, ஜா²னாகா³ரம்ஹி பாவிஸி;

    Tirokuṭṭamhi gāyitvā, jhānāgāramhi pāvisi;

    ப³ந்தி⁴ நங் 15 அனுபுப்³பே³ன, ஆரஞ்ஞமிவ குஞ்ஜரங்.

    Bandhi naṃ 16 anupubbena, āraññamiva kuñjaraṃ.

    298.

    298.

    தஸ்ஸ 17 காமரஸங் ஞத்வா, இஸ்ஸாத⁴ம்மோ அஜாயத²;

    Tassa 18 kāmarasaṃ ñatvā, issādhammo ajāyatha;

    ‘‘அஹமேவ காமே பு⁴ஞ்ஜெய்யங், மா அஞ்ஞோ புரிஸோ அஹு’’.

    ‘‘Ahameva kāme bhuñjeyyaṃ, mā añño puriso ahu’’.

    299.

    299.

    ததோ அஸிங் க³ஹெத்வான, புரிஸே ஹந்துங் உபக்கமி;

    Tato asiṃ gahetvāna, purise hantuṃ upakkami;

    அஹமேவேகோ பு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸங், மா அஞ்ஞோ புரிஸோ ஸியா.

    Ahameveko bhuñjissaṃ, mā añño puriso siyā.

    300.

    300.

    ததோ ஜானபதா³ ஸப்³பே³, விக்கந்தி³ங்ஸு ஸமாக³தா;

    Tato jānapadā sabbe, vikkandiṃsu samāgatā;

    புத்தோ த்யாயங் மஹாராஜ, ஜனங் ஹேடெ²த்யதூ³ஸகங்.

    Putto tyāyaṃ mahārāja, janaṃ heṭhetyadūsakaṃ.

    301.

    301.

    தஞ்ச ராஜா விவாஹேஸி 19, ஸம்ஹா ரட்டா² ச 20 க²த்தியோ;

    Tañca rājā vivāhesi 21, samhā raṭṭhā ca 22 khattiyo;

    யாவதா விஜிதங் மய்ஹங், ந தே வத்த²ப்³ப³ 23 தாவதே³.

    Yāvatā vijitaṃ mayhaṃ, na te vatthabba 24 tāvade.

    302.

    302.

    ததோ ஸோ ப⁴ரியமாதா³ய, ஸமுத்³த³ங் உபஸங்கமி;

    Tato so bhariyamādāya, samuddaṃ upasaṅkami;

    பண்ணஸாலங் கரித்வான, வனமுஞ்சா²ய பாவிஸி.

    Paṇṇasālaṃ karitvāna, vanamuñchāya pāvisi.

    303.

    303.

    அதெ²த்த² இஸி மாக³ச்சி², ஸமுத்³த³ங் உபரூபரி;

    Athettha isi māgacchi, samuddaṃ uparūpari;

    ஸோ தஸ்ஸ கே³ஹங் பாவெக்கி², ப⁴த்தகாலே உபட்டி²தே.

    So tassa gehaṃ pāvekkhi, bhattakāle upaṭṭhite.

    304.

    304.

    தஞ்ச ப⁴ரியா பலோபே⁴ஸி, பஸ்ஸ யாவ ஸுதா³ருணங்;

    Tañca bhariyā palobhesi, passa yāva sudāruṇaṃ;

    சுதோ ஸோ ப்³ரஹ்மசரியம்ஹா, இத்³தி⁴யா பரிஹாயத².

    Cuto so brahmacariyamhā, iddhiyā parihāyatha.

    305.

    305.

    ராஜபுத்தோ ச உஞ்சா²தோ, வனமூலப²லங் ப³ஹுங்;

    Rājaputto ca uñchāto, vanamūlaphalaṃ bahuṃ;

    ஸாயங் காஜேன 25 ஆதா³ய, அஸ்ஸமங் உபஸங்கமி.

    Sāyaṃ kājena 26 ādāya, assamaṃ upasaṅkami.

    306.

    306.

    இஸீ ச க²த்தியங் தி³ஸ்வா, ஸமுத்³த³ங் உபஸங்கமி;

    Isī ca khattiyaṃ disvā, samuddaṃ upasaṅkami;

    ‘‘வேஹாயஸங் க³மிஸ்ஸ’’ந்தி, ஸீத³தே ஸோ மஹண்ணவே.

    ‘‘Vehāyasaṃ gamissa’’nti, sīdate so mahaṇṇave.

    307.

    307.

    க²த்தியோ ச இஸிங் தி³ஸ்வா, ஸீத³மானங் மஹண்ணவே;

    Khattiyo ca isiṃ disvā, sīdamānaṃ mahaṇṇave;

    தஸ்ஸேவ அனுகம்பாய, இமா கா³தா² அபா⁴ஸத².

    Tasseva anukampāya, imā gāthā abhāsatha.

    308.

    308.

    அபி⁴ஜ்ஜமானே வாரிஸ்மிங், ஸயங் ஆக³ம்ம இத்³தி⁴யா;

    Abhijjamāne vārismiṃ, sayaṃ āgamma iddhiyā;

    மிஸ்ஸீபா⁴வித்தி²யா க³ந்த்வா, ஸங்ஸீத³ஸி மஹண்ணவே.

    Missībhāvitthiyā gantvā, saṃsīdasi mahaṇṇave.

    309.

    309.

    ஆவட்டனீ மஹாமாயா, ப்³ரஹ்மசரியவிகோபனா;

    Āvaṭṭanī mahāmāyā, brahmacariyavikopanā;

    ஸீத³ந்தி நங் விதி³த்வான, ஆரகா பரிவஜ்ஜயே.

    Sīdanti naṃ viditvāna, ārakā parivajjaye.

    310.

    310.

    அனலா முது³ஸம்பா⁴ஸா, து³ப்பூரா தா நதீ³ஸமா;

    Analā mudusambhāsā, duppūrā tā nadīsamā;

    ஸீத³ந்தி நங் விதி³த்வான, ஆரகா பரிவஜ்ஜயே.

    Sīdanti naṃ viditvāna, ārakā parivajjaye.

    311.

    311.

    யங் ஏதா உபஸேவந்தி, ச²ந்த³ஸா வா த⁴னேன வா;

    Yaṃ etā upasevanti, chandasā vā dhanena vā;

    ஜாதவேதோ³வ ஸங் டா²னங், கி²ப்பங் அனுத³ஹந்தி நங்.

    Jātavedova saṃ ṭhānaṃ, khippaṃ anudahanti naṃ.

    312.

    312.

    க²த்தியஸ்ஸ வசோ ஸுத்வா, இஸிஸ்ஸ நிப்³பி³தா³ அஹு;

    Khattiyassa vaco sutvā, isissa nibbidā ahu;

    லத்³தா⁴ போராணகங் மக்³க³ங், க³ச்ச²தே ஸோ விஹாயஸங்.

    Laddhā porāṇakaṃ maggaṃ, gacchate so vihāyasaṃ.

    313.

    313.

    க²த்தியோ ச இஸிங் தி³ஸ்வா, க³ச்ச²மானங் விஹாயஸங்;

    Khattiyo ca isiṃ disvā, gacchamānaṃ vihāyasaṃ;

    ஸங்வேக³ங் அலபீ⁴ தீ⁴ரோ, பப்³ப³ஜ்ஜங் ஸமரோசயி.

    Saṃvegaṃ alabhī dhīro, pabbajjaṃ samarocayi.

    314.

    314.

    ததோ ஸோ பப்³ப³ஜித்வான, காமராக³ங் விராஜயி;

    Tato so pabbajitvāna, kāmarāgaṃ virājayi;

    காமராக³ங் விராஜெத்வா, ப்³ரஹ்மலோகூபகோ³ அஹூதி.

    Kāmarāgaṃ virājetvā, brahmalokūpago ahūti.

    மஹாபலோப⁴னஜாதகங் ஏகாத³ஸமங்.

    Mahāpalobhanajātakaṃ ekādasamaṃ.







    Footnotes:
    1. ய்வாஸ்ஸ (ஸீ॰)
    2. yvāssa (sī.)
    3. படிஸல்லானோ (க॰)
    4. paṭisallāno (ka.)
    5. கெ²த்த² (ஸீ॰ பீ॰)
    6. khettha (sī. pī.)
    7. கோ (ஸீ॰ பீ॰)
    8. ko (sī. pī.)
    9. அதோ² (ஸீ॰ பீ॰)
    10. atho (sī. pī.)
    11. அனப்பகா (க॰)
    12. anappakā (ka.)
    13. ஆக³ச்ச²தோரேனங் (க॰) ஆக³ச்ச²து + ஓரேன
    14. āgacchatorenaṃ (ka.) āgacchatu + orena
    15. ப⁴ந்தி⁴துங் (ஸ்யா॰ க॰)
    16. bhandhituṃ (syā. ka.)
    17. தஸ்ஸா (ஸ்யா॰)
    18. tassā (syā.)
    19. நிவாஹேஸி (ஸ்யா॰), விஹாஹேஸி (பீ॰)
    20. ரட்டா²தோ (ஸீ॰ பீ॰), ரட்ட²தோ (க॰)
    21. nivāhesi (syā.), vihāhesi (pī.)
    22. raṭṭhāto (sī. pī.), raṭṭhato (ka.)
    23. வத்தப்³ப³ (ஸீ॰ பீ॰)
    24. vattabba (sī. pī.)
    25. காசேன (பீ॰)
    26. kācena (pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [507] 11. மஹாபலோப⁴னஜாதகவண்ணனா • [507] 11. Mahāpalobhanajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact