Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૨૬૪] ૪. મહાપનાદજાતકવણ્ણના

    [264] 4. Mahāpanādajātakavaṇṇanā

    પનાદો નામ સો રાજાતિ ઇદં સત્થા ગઙ્ગાતીરે નિસિન્નો ભદ્દજિત્થેરસ્સાનુભાવં આરબ્ભ કથેસિ. એકસ્મિઞ્હિ સમયે સત્થા સાવત્થિયં વસ્સં વસિત્વા ‘‘ભદ્દજિકુમારસ્સ સઙ્ગહં કરિસ્સામી’’તિ ભિક્ખુસઙ્ઘપરિવુતો ચારિકં ચરમાનો ભદ્દિયનગરં પત્વા જાતિયાવને તયો માસે વસિ કુમારસ્સ ઞાણપરિપાકં આગમયમાનો. ભદ્દજિકુમારો મહાયસો અસીતિકોટિવિભવસ્સ ભદ્દિયસેટ્ઠિનો એકપુત્તકો. તસ્સ તિણ્ણં ઉતૂનં અનુચ્છવિકા તયો પાસાદા અહેસું. એકેકસ્મિં ચત્તારો ચત્તારો માસે વસતિ. એકસ્મિં વસિત્વા નાટકપરિવુતો મહન્તેન યસેન અઞ્ઞં પાસાદં ગચ્છતિ. તસ્મિં ખણે ‘‘કુમારસ્સ યસં પસ્સિસ્સામા’’તિ સકલનગરં સઙ્ખુભિ, પાસાદન્તરે ચક્કાતિચક્કાનિ મઞ્ચાતિમઞ્ચાનિ બન્ધન્તિ.

    Panādo nāma so rājāti idaṃ satthā gaṅgātīre nisinno bhaddajittherassānubhāvaṃ ārabbha kathesi. Ekasmiñhi samaye satthā sāvatthiyaṃ vassaṃ vasitvā ‘‘bhaddajikumārassa saṅgahaṃ karissāmī’’ti bhikkhusaṅghaparivuto cārikaṃ caramāno bhaddiyanagaraṃ patvā jātiyāvane tayo māse vasi kumārassa ñāṇaparipākaṃ āgamayamāno. Bhaddajikumāro mahāyaso asītikoṭivibhavassa bhaddiyaseṭṭhino ekaputtako. Tassa tiṇṇaṃ utūnaṃ anucchavikā tayo pāsādā ahesuṃ. Ekekasmiṃ cattāro cattāro māse vasati. Ekasmiṃ vasitvā nāṭakaparivuto mahantena yasena aññaṃ pāsādaṃ gacchati. Tasmiṃ khaṇe ‘‘kumārassa yasaṃ passissāmā’’ti sakalanagaraṃ saṅkhubhi, pāsādantare cakkāticakkāni mañcātimañcāni bandhanti.

    સત્થા તયો માસે વસિત્વા ‘‘મયં ગચ્છામા’’તિ નગરવાસીનં આરોચેસિ. નાગરા ‘‘ભન્તે, સ્વે ગમિસ્સથા’’તિ સત્થારં નિમન્તેત્વા દુતિયદિવસે બુદ્ધપ્પમુખસ્સ ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ મહાદાનં સજ્જેત્વા નગરમજ્ઝે મણ્ડપં કત્વા અલઙ્કરિત્વા આસનાનિ પઞ્ઞપેત્વા કાલં આરોચેસું. સત્થા ભિક્ખુસઙ્ઘપરિવુતો તત્થ ગન્ત્વા નિસીદિ, મનુસ્સા મહાદાનં અદંસુ. સત્થા નિટ્ઠિતભત્તકિચ્ચો મધુરસ્સરેન અનુમોદનં આરભિ. તસ્મિં ખણે ભદ્દજિકુમારોપિ પાસાદતો પાસાદં ગચ્છતિ , તસ્સ સમ્પત્તિદસ્સનત્થાય તં દિવસં ન કોચિ અગમાસિ, અત્તનો મનુસ્સાવ પરિવારેસું. સો મનુસ્સે પુચ્છિ – ‘‘અઞ્ઞસ્મિં કાલે મયિ પાસાદતો પાસાદં ગચ્છન્તે સકલનગરં સઙ્ખુભતિ, ચક્કાતિચક્કાનિ મઞ્ચાતિમઞ્ચાનિ બન્ધન્તિ, અજ્જ પન ઠપેત્વા મય્હં મનુસ્સે અઞ્ઞો કોચિ નત્થિ, કિં નુ ખો કારણ’’ન્તિ. ‘‘સામિ, સમ્માસમ્બુદ્ધો ઇમં ભદ્દિયનગરં ઉપનિસ્સાય તયો માસે વસિત્વા અજ્જેવ ગમિસ્સતિ, સો ભત્તકિચ્ચં નિટ્ઠાપેત્વા મહાજનસ્સ ધમ્મં દેસેતિ, સકલનગરવાસિનોપિ તસ્સ ધમ્મકથં સુણન્તી’’તિ. સો ‘‘તેન હિ એથ, મયમ્પિ સુણિસ્સામા’’તિ સબ્બાભરણપટિમણ્ડિતોવ મહન્તેન પરિવારેન ઉપસઙ્કમિત્વા પરિસપરિયન્તે ઠિતો ધમ્મં સુણન્તો ઠિતોવ સબ્બકિલેસે ખેપેત્વા અગ્ગફલં અરહત્તં પાપુણિ.

    Satthā tayo māse vasitvā ‘‘mayaṃ gacchāmā’’ti nagaravāsīnaṃ ārocesi. Nāgarā ‘‘bhante, sve gamissathā’’ti satthāraṃ nimantetvā dutiyadivase buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa mahādānaṃ sajjetvā nagaramajjhe maṇḍapaṃ katvā alaṅkaritvā āsanāni paññapetvā kālaṃ ārocesuṃ. Satthā bhikkhusaṅghaparivuto tattha gantvā nisīdi, manussā mahādānaṃ adaṃsu. Satthā niṭṭhitabhattakicco madhurassarena anumodanaṃ ārabhi. Tasmiṃ khaṇe bhaddajikumāropi pāsādato pāsādaṃ gacchati , tassa sampattidassanatthāya taṃ divasaṃ na koci agamāsi, attano manussāva parivāresuṃ. So manusse pucchi – ‘‘aññasmiṃ kāle mayi pāsādato pāsādaṃ gacchante sakalanagaraṃ saṅkhubhati, cakkāticakkāni mañcātimañcāni bandhanti, ajja pana ṭhapetvā mayhaṃ manusse añño koci natthi, kiṃ nu kho kāraṇa’’nti. ‘‘Sāmi, sammāsambuddho imaṃ bhaddiyanagaraṃ upanissāya tayo māse vasitvā ajjeva gamissati, so bhattakiccaṃ niṭṭhāpetvā mahājanassa dhammaṃ deseti, sakalanagaravāsinopi tassa dhammakathaṃ suṇantī’’ti. So ‘‘tena hi etha, mayampi suṇissāmā’’ti sabbābharaṇapaṭimaṇḍitova mahantena parivārena upasaṅkamitvā parisapariyante ṭhito dhammaṃ suṇanto ṭhitova sabbakilese khepetvā aggaphalaṃ arahattaṃ pāpuṇi.

    સત્થા ભદ્દિયસેટ્ઠિં આમન્તેત્વા ‘‘મહાસેટ્ઠિ, પુત્તો તે અલઙ્કતપટિયત્તોવ ધમ્મકથં સુણન્તો અરહત્તે પતિટ્ઠિતો, તેનસ્સ અજ્જેવ પબ્બજિતું વા વટ્ટતિ પરિનિબ્બાયિતું વા’’તિ આહ. ‘‘ભન્તે, મય્હં પુત્તસ્સ પરિનિબ્બાનેન કિચ્ચં નત્થિ, પબ્બાજેથ નં, પબ્બાજેત્વા ચ પન નં ગહેત્વા સ્વે અમ્હાકં ગેહં ઉપસઙ્કમથા’’તિ. ભગવા નિમન્તનં અધિવાસેત્વા કુલપુત્તં આદાય વિહારં ગન્ત્વા પબ્બાજેત્વા ઉપસમ્પદં દાપેસિ. તસ્સ માતાપિતરો સત્તાહં મહાસક્કારં કરિંસુ. સત્થા સત્તાહં વસિત્વા કુલપુત્તમાદાય ચારિકં ચરન્તો કોટિગામં પાપુણિ. કોટિગામવાસિનો મનુસ્સા બુદ્ધપ્પમુખસ્સ ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ મહાદાનં અદંસુ. સત્થા ભત્તકિચ્ચાવસાને અનુમોદનં આરભિ. કુલપુત્તો અનુમોદનકરણકાલે બહિગામં ગન્ત્વા ‘‘સત્થુ આગતકાલેયેવ ઉટ્ઠહિસ્સામી’’તિ ગઙ્ગાતિત્થસમીપે એકસ્મિં રુક્ખમૂલે ઝાનં સમાપજ્જિત્વા નિસીદિ . મહલ્લકત્થેરેસુ આગચ્છન્તેસુપિ અનુટ્ઠહિત્વા સત્થુ આગતકાલેયેવ ઉટ્ઠહિ. પુથુજ્જના ભિક્ખૂ ‘‘અયં પુરે વિય પબ્બજિત્વા મહાથેરે આગચ્છન્તેપિ દિસ્વા ન ઉટ્ઠહતી’’તિ કુજ્ઝિંસુ.

    Satthā bhaddiyaseṭṭhiṃ āmantetvā ‘‘mahāseṭṭhi, putto te alaṅkatapaṭiyattova dhammakathaṃ suṇanto arahatte patiṭṭhito, tenassa ajjeva pabbajituṃ vā vaṭṭati parinibbāyituṃ vā’’ti āha. ‘‘Bhante, mayhaṃ puttassa parinibbānena kiccaṃ natthi, pabbājetha naṃ, pabbājetvā ca pana naṃ gahetvā sve amhākaṃ gehaṃ upasaṅkamathā’’ti. Bhagavā nimantanaṃ adhivāsetvā kulaputtaṃ ādāya vihāraṃ gantvā pabbājetvā upasampadaṃ dāpesi. Tassa mātāpitaro sattāhaṃ mahāsakkāraṃ kariṃsu. Satthā sattāhaṃ vasitvā kulaputtamādāya cārikaṃ caranto koṭigāmaṃ pāpuṇi. Koṭigāmavāsino manussā buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa mahādānaṃ adaṃsu. Satthā bhattakiccāvasāne anumodanaṃ ārabhi. Kulaputto anumodanakaraṇakāle bahigāmaṃ gantvā ‘‘satthu āgatakāleyeva uṭṭhahissāmī’’ti gaṅgātitthasamīpe ekasmiṃ rukkhamūle jhānaṃ samāpajjitvā nisīdi . Mahallakattheresu āgacchantesupi anuṭṭhahitvā satthu āgatakāleyeva uṭṭhahi. Puthujjanā bhikkhū ‘‘ayaṃ pure viya pabbajitvā mahāthere āgacchantepi disvā na uṭṭhahatī’’ti kujjhiṃsu.

    કોટિગામવાસિનો મનુસ્સા નાવાસઙ્ઘાતે બન્ધિંસુ. સત્થા નાવાસઙ્ઘાતે ઠત્વા ‘‘કહં , ભદ્દજી’’તિ પુચ્છિ. ‘‘એસ, ભન્તે, ઇધેવા’’તિ. ‘‘એહિ, ભદ્દજિ, અમ્હેહિ સદ્ધિં એકનાવં અભિરુહા’’તિ. થેરોપિ ઉપ્પતિત્વા એકનાવાય અટ્ઠાસિ. અથ નં ગઙ્ગાય મજ્ઝં ગતકાલે સત્થા આહ – ‘‘ભદ્દજિ, તયા મહાપનાદરાજકાલે અજ્ઝાવુત્થપાસાદો કહ’’ન્તિ. ઇમસ્મિં ઠાને નિમુગ્ગો, ભન્તેતિ. પુથુજ્જના ભિક્ખૂ ‘‘ભદ્દજિત્થેરો અઞ્ઞં બ્યાકરોતી’’તિ આહંસુ. સત્થા ‘‘તેન હિ, ભદ્દજિ, સબ્રહ્મચારીનં કઙ્ખં છિન્દા’’તિ આહ. તસ્મિં ખણે થેરો સત્થારં વન્દિત્વા ઇદ્ધિબલેન ગન્ત્વા પાસાદથૂપિકં પાદઙ્ગુલિયા ગહેત્વા પઞ્ચવીસતિયોજનં પાસાદં ગહેત્વા આકાસે ઉપ્પતિ. ઉપ્પતિતો ચ પન હેટ્ઠાપાસાદે ઠિતાનં પાસાદં ભિન્દિત્વા પઞ્ઞાયિ. સો એકયોજનં દ્વિયોજનં તિયોજનન્તિ યાવ વીસતિયોજના ઉદકતો પાસાદં ઉક્ખિપિ. અથસ્સ પુરિમભવે ઞાતકા પાસાદલોભેન મચ્છકચ્છપનાગમણ્ડૂકા હુત્વા તસ્મિંયેવ પાસાદે નિબ્બત્તા પાસાદે ઉટ્ઠહન્તે પરિવત્તિત્વા પરિવત્તિત્વા ઉદકેયેવ પતિંસુ. સત્થા તે પતન્તે દિસ્વા ‘‘ઞાતકા તે, ભદ્દજિ, કિલમન્તી’’તિ આહ. થેરો સત્થુ વચનં સુત્વા પાસાદં વિસ્સજ્જેસિ, પાસાદો યથાઠાનેયેવ પતિટ્ઠહિ, સત્થા પારગઙ્ગં ગતો. અથસ્સ ગઙ્ગાતીરેયેવ આસનં પઞ્ઞાપયિંસુ, સો પઞ્ઞત્તે વરબુદ્ધાસને તરુણસૂરિયો વિય રસ્મિયો મુઞ્ચન્તો નિસીદિ. અથ નં ભિક્ખૂ ‘‘કસ્મિં કાલે, ભન્તે, અયં પાસાદો ભદ્દજિત્થેરેન અજ્ઝાવુત્થો’’તિ પુચ્છિંસુ. સત્થા ‘‘મહાપનાદરાજકાલે’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    Koṭigāmavāsino manussā nāvāsaṅghāte bandhiṃsu. Satthā nāvāsaṅghāte ṭhatvā ‘‘kahaṃ , bhaddajī’’ti pucchi. ‘‘Esa, bhante, idhevā’’ti. ‘‘Ehi, bhaddaji, amhehi saddhiṃ ekanāvaṃ abhiruhā’’ti. Theropi uppatitvā ekanāvāya aṭṭhāsi. Atha naṃ gaṅgāya majjhaṃ gatakāle satthā āha – ‘‘bhaddaji, tayā mahāpanādarājakāle ajjhāvutthapāsādo kaha’’nti. Imasmiṃ ṭhāne nimuggo, bhanteti. Puthujjanā bhikkhū ‘‘bhaddajitthero aññaṃ byākarotī’’ti āhaṃsu. Satthā ‘‘tena hi, bhaddaji, sabrahmacārīnaṃ kaṅkhaṃ chindā’’ti āha. Tasmiṃ khaṇe thero satthāraṃ vanditvā iddhibalena gantvā pāsādathūpikaṃ pādaṅguliyā gahetvā pañcavīsatiyojanaṃ pāsādaṃ gahetvā ākāse uppati. Uppatito ca pana heṭṭhāpāsāde ṭhitānaṃ pāsādaṃ bhinditvā paññāyi. So ekayojanaṃ dviyojanaṃ tiyojananti yāva vīsatiyojanā udakato pāsādaṃ ukkhipi. Athassa purimabhave ñātakā pāsādalobhena macchakacchapanāgamaṇḍūkā hutvā tasmiṃyeva pāsāde nibbattā pāsāde uṭṭhahante parivattitvā parivattitvā udakeyeva patiṃsu. Satthā te patante disvā ‘‘ñātakā te, bhaddaji, kilamantī’’ti āha. Thero satthu vacanaṃ sutvā pāsādaṃ vissajjesi, pāsādo yathāṭhāneyeva patiṭṭhahi, satthā pāragaṅgaṃ gato. Athassa gaṅgātīreyeva āsanaṃ paññāpayiṃsu, so paññatte varabuddhāsane taruṇasūriyo viya rasmiyo muñcanto nisīdi. Atha naṃ bhikkhū ‘‘kasmiṃ kāle, bhante, ayaṃ pāsādo bhaddajittherena ajjhāvuttho’’ti pucchiṃsu. Satthā ‘‘mahāpanādarājakāle’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    અતીતે વિદેહરટ્ઠે મિથિલાયં સુરુચિ નામ રાજા અહોસિ, પુત્તોપિ તસ્સ સુરુચિયેવ, તસ્સ પન પુત્તો મહાપનાદો નામ અહોસિ, તે ઇમં પાસાદં પટિલભિંસુ. પટિલાભત્થાય પનસ્સ ઇદં પુબ્બકમ્મં – દ્વે પિતાપુત્તા નળેહિ ચ ઉદુમ્બરદારૂહિ ચ પચ્ચેકબુદ્ધસ્સ વસનપણ્ણસાલં કરિંસુ. ઇમસ્મિં જાતકે સબ્બં અતીતવત્થુ પકિણ્ણકનિપાતે સુરુચિજાતકે (જા॰ ૧.૧૪.૧૦૨ આદયો) આવિભવિસ્સતિ.

    Atīte videharaṭṭhe mithilāyaṃ suruci nāma rājā ahosi, puttopi tassa suruciyeva, tassa pana putto mahāpanādo nāma ahosi, te imaṃ pāsādaṃ paṭilabhiṃsu. Paṭilābhatthāya panassa idaṃ pubbakammaṃ – dve pitāputtā naḷehi ca udumbaradārūhi ca paccekabuddhassa vasanapaṇṇasālaṃ kariṃsu. Imasmiṃ jātake sabbaṃ atītavatthu pakiṇṇakanipāte surucijātake (jā. 1.14.102 ādayo) āvibhavissati.

    સત્થા ઇમં અતીતં આહરિત્વા સમ્માસમ્બુદ્ધો હુત્વા ઇમા ગાથા અવોચ –

    Satthā imaṃ atītaṃ āharitvā sammāsambuddho hutvā imā gāthā avoca –

    ૪૦.

    40.

    ‘‘પનાદો નામ સો રાજા, યસ્સ યૂપો સુવણ્ણયો;

    ‘‘Panādo nāma so rājā, yassa yūpo suvaṇṇayo;

    તિરિયં સોળસુબ્બેધો, ઉદ્ધમાહુ સહસ્સધા.

    Tiriyaṃ soḷasubbedho, uddhamāhu sahassadhā.

    ૪૧.

    41.

    ‘‘સહસ્સકણ્ડો સતગેણ્ડુ, ધજાલુ હરિતામયો;

    ‘‘Sahassakaṇḍo satageṇḍu, dhajālu haritāmayo;

    અનચ્ચું તત્થ ગન્ધબ્બા, છ સહસ્સાનિ સત્તધા.

    Anaccuṃ tattha gandhabbā, cha sahassāni sattadhā.

    ૪૨.

    42.

    ‘‘એવમેતં તદા આસિ, યથા ભાસસિ ભદ્દજિ;

    ‘‘Evametaṃ tadā āsi, yathā bhāsasi bhaddaji;

    સક્કો અહં તદા આસિં, વેય્યાવચ્ચકરો તવા’’તિ.

    Sakko ahaṃ tadā āsiṃ, veyyāvaccakaro tavā’’ti.

    તત્થ યૂપોતિ પાસાદો. તિરિયં સોળસુબ્બેધોતિ વિત્થારતો સોળસકણ્ડપાતવિત્થારો અહોસિ. ઉદ્ધમાહુ સહસ્સધાતિ ઉબ્બેધેન સહસ્સકણ્ડગમનમત્તં ઉચ્ચો અહુ, સહસ્સકણ્ડગમનગણનાય પઞ્ચવીસતિયોજનપ્પમાણં હોતિ. વિત્થારો પનસ્સ અટ્ઠયોજનમત્તો.

    Tattha yūpoti pāsādo. Tiriyaṃ soḷasubbedhoti vitthārato soḷasakaṇḍapātavitthāro ahosi. Uddhamāhu sahassadhāti ubbedhena sahassakaṇḍagamanamattaṃ ucco ahu, sahassakaṇḍagamanagaṇanāya pañcavīsatiyojanappamāṇaṃ hoti. Vitthāro panassa aṭṭhayojanamatto.

    સહસ્સકણ્ડો સતગેણ્ડૂતિ સો પનેસ સહસ્સકણ્ડુબ્બેધો પાસાદો સતભૂમિકો અહોસિ. ધજાલૂતિ ધજસમ્પન્નો. હરિતામયોતિ હરિતમણિપરિક્ખિત્તો. અટ્ઠકથાયં પન ‘‘સમાલુહરિતામયો’’તિ પાઠો, હરિતમણિમયેહિ દ્વારકવાટવાતપાનેહિ સમન્નાગતોતિ અત્થો. સમાલૂતિ કિર દ્વારકવાટવાતપાનાનં નામં. ગન્ધબ્બાતિ નટા, છ સહસ્સાનિ સત્તધાતિ છ ગન્ધબ્બસહસ્સાનિ સત્તધા હુત્વા તસ્સ પાસાદસ્સ સત્તસુ ઠાનેસુ રઞ્ઞો રતિજનનત્થાય નચ્ચિંસૂતિ અત્થો. તે એવં નચ્ચન્તાપિ રાજાનં હાસેતું નાસક્ખિંસુ, અથ સક્કો દેવરાજા દેવનટં પેસેત્વા સમજ્જં કારેસિ, તદા મહાપનાદો હસિ.

    Sahassakaṇḍo satageṇḍūti so panesa sahassakaṇḍubbedho pāsādo satabhūmiko ahosi. Dhajālūti dhajasampanno. Haritāmayoti haritamaṇiparikkhitto. Aṭṭhakathāyaṃ pana ‘‘samāluharitāmayo’’ti pāṭho, haritamaṇimayehi dvārakavāṭavātapānehi samannāgatoti attho. Samālūti kira dvārakavāṭavātapānānaṃ nāmaṃ. Gandhabbāti naṭā, cha sahassāni sattadhāti cha gandhabbasahassāni sattadhā hutvā tassa pāsādassa sattasu ṭhānesu rañño ratijananatthāya nacciṃsūti attho. Te evaṃ naccantāpi rājānaṃ hāsetuṃ nāsakkhiṃsu, atha sakko devarājā devanaṭaṃ pesetvā samajjaṃ kāresi, tadā mahāpanādo hasi.

    યથા ભાસસિ, ભદ્દજીતિ ભદ્દજિત્થેરેન હિ ‘‘ભદ્દજિ, તયા મહાપનાદરાજકાલે અજ્ઝાવુત્થપાસાદો કહ’’ન્તિ વુત્તે ‘‘ઇમસ્મિં ઠાને નિમુગ્ગો, ભન્તે’’તિ વદન્તેન તસ્મિં કાલે અત્તનો અત્થાય તસ્સ પાસાદસ્સ નિબ્બત્તભાવો ચ મહાપનાદરાજભાવો ચ ભાસિતો હોતિ. તં ગહેત્વા સત્થા ‘‘યથા ત્વં, ભદ્દજિ, ભાસસિ, તદા એતં તથેવ અહોસિ, અહં તદા તવ કાયવેય્યાવચ્ચકરો સક્કો દેવાનમિન્દો અહોસિ’’ન્તિ આહ. તસ્મિં ખણે પુથુજ્જનભિક્ખૂ નિક્કઙ્ખા અહેસું.

    Yathā bhāsasi, bhaddajīti bhaddajittherena hi ‘‘bhaddaji, tayā mahāpanādarājakāle ajjhāvutthapāsādo kaha’’nti vutte ‘‘imasmiṃ ṭhāne nimuggo, bhante’’ti vadantena tasmiṃ kāle attano atthāya tassa pāsādassa nibbattabhāvo ca mahāpanādarājabhāvo ca bhāsito hoti. Taṃ gahetvā satthā ‘‘yathā tvaṃ, bhaddaji, bhāsasi, tadā etaṃ tatheva ahosi, ahaṃ tadā tava kāyaveyyāvaccakaro sakko devānamindo ahosi’’nti āha. Tasmiṃ khaṇe puthujjanabhikkhū nikkaṅkhā ahesuṃ.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા મહાપનાદો રાજા ભદ્દજિ અહોસિ, સક્કો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā mahāpanādo rājā bhaddaji ahosi, sakko pana ahameva ahosi’’nti.

    મહાપનાદજાતકવણ્ણના ચતુત્થા.

    Mahāpanādajātakavaṇṇanā catutthā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૨૬૪. મહાપનાદજાતકં • 264. Mahāpanādajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact