Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૧૨. મહાપરિવારવગ્ગો

    12. Mahāparivāravaggo

    ૧. મહાપરિવારકત્થેરઅપદાનં

    1. Mahāparivārakattheraapadānaṃ

    .

    1.

    ‘‘વિપસ્સી નામ ભગવા, લોકજેટ્ઠો નરાસભો;

    ‘‘Vipassī nāma bhagavā, lokajeṭṭho narāsabho;

    અટ્ઠસટ્ઠિસહસ્સેહિ, પાવિસિ બન્ધુમં તદા.

    Aṭṭhasaṭṭhisahassehi, pāvisi bandhumaṃ tadā.

    .

    2.

    ‘‘નગરા અભિનિક્ખમ્મ, અગમં દીપચેતિયં;

    ‘‘Nagarā abhinikkhamma, agamaṃ dīpacetiyaṃ;

    અદ્દસં વિરજં બુદ્ધં, આહુતીનં પટિગ્ગહં.

    Addasaṃ virajaṃ buddhaṃ, āhutīnaṃ paṭiggahaṃ.

    .

    3.

    ‘‘ચુલ્લાસીતિસહસ્સાનિ, યક્ખા મય્હં ઉપન્તિકે;

    ‘‘Cullāsītisahassāni, yakkhā mayhaṃ upantike;

    ઉપટ્ઠહન્તિ સક્કચ્ચં 1, ઇન્દંવ તિદસા ગણા.

    Upaṭṭhahanti sakkaccaṃ 2, indaṃva tidasā gaṇā.

    .

    4.

    ‘‘ભવના અભિનિક્ખમ્મ, દુસ્સં પગ્ગય્હહં તદા;

    ‘‘Bhavanā abhinikkhamma, dussaṃ paggayhahaṃ tadā;

    સિરસા અભિવાદેસિં, તઞ્ચાદાસિં મહેસિનો.

    Sirasā abhivādesiṃ, tañcādāsiṃ mahesino.

    .

    5.

    ‘‘અહો બુદ્ધો અહો ધમ્મો, અહો નો સત્થુ સમ્પદા;

    ‘‘Aho buddho aho dhammo, aho no satthu sampadā;

    બુદ્ધસ્સ આનુભાવેન, વસુધાયં પકમ્પથ.

    Buddhassa ānubhāvena, vasudhāyaṃ pakampatha.

    .

    6.

    ‘‘તઞ્ચ અચ્છરિયં દિસ્વા, અબ્ભુતં લોમહંસનં;

    ‘‘Tañca acchariyaṃ disvā, abbhutaṃ lomahaṃsanaṃ;

    બુદ્ધે ચિત્તં પસાદેમિ, દ્વિપદિન્દમ્હિ તાદિને.

    Buddhe cittaṃ pasādemi, dvipadindamhi tādine.

    .

    7.

    ‘‘સોહં ચિત્તં પસાદેત્વા, દુસ્સં દત્વાન સત્થુનો;

    ‘‘Sohaṃ cittaṃ pasādetvā, dussaṃ datvāna satthuno;

    સરણઞ્ચ ઉપાગચ્છિં, સામચ્ચો સપરિજ્જનો.

    Saraṇañca upāgacchiṃ, sāmacco saparijjano.

    .

    8.

    ‘‘એકનવુતિતો કપ્પે, યં કમ્મમકરિં તદા;

    ‘‘Ekanavutito kappe, yaṃ kammamakariṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, બુદ્ધપૂજાયિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    .

    9.

    ‘‘ઇતો પન્નરસે કપ્પે, સોળસાસું સુવાહના 3;

    ‘‘Ito pannarase kappe, soḷasāsuṃ suvāhanā 4;

    સત્તરતનસમ્પન્ના, ચક્કવત્તી મહબ્બલા.

    Sattaratanasampannā, cakkavattī mahabbalā.

    ૧૦.

    10.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા મહાપરિવારકો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā mahāparivārako thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    મહાપરિવારકત્થેરસ્સાપદાનં પઠમં.

    Mahāparivārakattherassāpadānaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. મં નિચ્ચં (ક॰)
    2. maṃ niccaṃ (ka.)
    3. સોળસાસિંસુ વાહનો (સ્યા॰)
    4. soḷasāsiṃsu vāhano (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧. મહાપરિવારકત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 1. Mahāparivārakattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact