Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૨૪૦] ૧૦. મહાપિઙ્ગલજાતકવણ્ણના

    [240] 10. Mahāpiṅgalajātakavaṇṇanā

    સબ્બો જનોતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો દેવદત્તં આરબ્ભ કથેસિ. દેવદત્તે સત્થરિ આઘાતં બન્ધિત્વા નવમાસચ્ચયેન જેતવનદ્વારકોટ્ઠકે પથવિયં નિમુગ્ગે જેતવનવાસિનો ચ સકલરટ્ઠવાસિનો ચ ‘‘બુદ્ધપટિકણ્ટકો દેવદત્તો પથવિયા ગિલિતો, નિહતપચ્ચામિત્તો દાનિ સમ્માસમ્બુદ્ધો જાતો’’તિ તુટ્ઠહટ્ઠા અહેસું. તેસં કથં સુત્વા પરમ્પરઘોસેન સકલજમ્બુદીપવાસિનો યક્ખભૂતદેવગણા ચ તુટ્ઠહટ્ઠા એવ અહેસું. અથેકદિવસં ભિક્ખૂ ધમ્મસભાયં કથં સમુટ્ઠાપેસું – ‘‘આવુસો, દેવદત્તે પથવિયં નિમુગ્ગે ‘બુદ્ધપટિકણ્ટકો દેવદત્તો પથવિયા ગિલિતો’તિ મહાજનો અત્તમનો જાતો’’તિ. સત્થા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઇમાય નામા’’તિ વુત્તે ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ દેવદત્તે મતે મહાજનો તુસ્સતિ ચેવ હસતિ ચ, પુબ્બેપિ તુસ્સિ ચેવ હસિ ચા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    Sabbo janoti idaṃ satthā jetavane viharanto devadattaṃ ārabbha kathesi. Devadatte satthari āghātaṃ bandhitvā navamāsaccayena jetavanadvārakoṭṭhake pathaviyaṃ nimugge jetavanavāsino ca sakalaraṭṭhavāsino ca ‘‘buddhapaṭikaṇṭako devadatto pathaviyā gilito, nihatapaccāmitto dāni sammāsambuddho jāto’’ti tuṭṭhahaṭṭhā ahesuṃ. Tesaṃ kathaṃ sutvā paramparaghosena sakalajambudīpavāsino yakkhabhūtadevagaṇā ca tuṭṭhahaṭṭhā eva ahesuṃ. Athekadivasaṃ bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘āvuso, devadatte pathaviyaṃ nimugge ‘buddhapaṭikaṇṭako devadatto pathaviyā gilito’ti mahājano attamano jāto’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva devadatte mate mahājano tussati ceva hasati ca, pubbepi tussi ceva hasi cā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં મહાપિઙ્ગલો નામ રાજા અધમ્મેન વિસમેન રજ્જં કારેસિ, છન્દાદિવસેન પાપકમ્માનિ કરોન્તો દણ્ડબલિજઙ્ઘકહાપણાદિગ્ગહણેન ઉચ્છુયન્તે ઉચ્છું વિય મહાજનં પીળેસિ કક્ખળો ફરુસો સાહસિકો, પરેસુ અનુદ્દયામત્તમ્પિ નામસ્સ નત્થિ, ગેહે ઇત્થીનમ્પિ પુત્તધીતાનમ્પિ અમચ્ચબ્રાહ્મણગહપતિકાદીનમ્પિ અપ્પિયો અમનાપો, અક્ખિમ્હિ પતિતરજં વિય, ભત્તપિણ્ડે સક્ખરા વિય, પણ્હિં વિજ્ઝિત્વા પવિટ્ઠકણ્ટકો વિય ચ અહોસિ . તદા બોધિસત્તો મહાપિઙ્ગલસ્સ પુત્તો હુત્વા નિબ્બત્તિ. મહાપિઙ્ગલો દીઘરત્તં રજ્જં કારેત્વા કાલમકાસિ. તસ્મિં કાલકતે સકલબારાણસિવાસિનો હટ્ઠતુટ્ઠા મહાહસિતં હસિત્વા દારૂનં સકટસહસ્સેન મહાપિઙ્ગલં ઝાપેત્વા અનેકેહિ ઘટસહસ્સેહિ આળાહનં નિબ્બાપેત્વા બોધિસત્તં રજ્જે અભિસિઞ્ચિત્વા ‘‘ધમ્મિકો નો રાજા લદ્ધો’’તિ હટ્ઠતુટ્ઠા નગરે ઉસ્સવભેરિં ચરાપેત્વા સમુસ્સિતધજપટાકં નગરં અલઙ્કરિત્વા દ્વારે દ્વારે મણ્ડપં કારેત્વા વિપ્પકિણ્ણલાજકુસુમમણ્ડિતતલેસુ અલઙ્કતમણ્ડપેસુ નિસીદિત્વા ખાદિંસુ ચેવ પિવિંસુ ચ.

    Atīte bārāṇasiyaṃ mahāpiṅgalo nāma rājā adhammena visamena rajjaṃ kāresi, chandādivasena pāpakammāni karonto daṇḍabalijaṅghakahāpaṇādiggahaṇena ucchuyante ucchuṃ viya mahājanaṃ pīḷesi kakkhaḷo pharuso sāhasiko, paresu anuddayāmattampi nāmassa natthi, gehe itthīnampi puttadhītānampi amaccabrāhmaṇagahapatikādīnampi appiyo amanāpo, akkhimhi patitarajaṃ viya, bhattapiṇḍe sakkharā viya, paṇhiṃ vijjhitvā paviṭṭhakaṇṭako viya ca ahosi . Tadā bodhisatto mahāpiṅgalassa putto hutvā nibbatti. Mahāpiṅgalo dīgharattaṃ rajjaṃ kāretvā kālamakāsi. Tasmiṃ kālakate sakalabārāṇasivāsino haṭṭhatuṭṭhā mahāhasitaṃ hasitvā dārūnaṃ sakaṭasahassena mahāpiṅgalaṃ jhāpetvā anekehi ghaṭasahassehi āḷāhanaṃ nibbāpetvā bodhisattaṃ rajje abhisiñcitvā ‘‘dhammiko no rājā laddho’’ti haṭṭhatuṭṭhā nagare ussavabheriṃ carāpetvā samussitadhajapaṭākaṃ nagaraṃ alaṅkaritvā dvāre dvāre maṇḍapaṃ kāretvā vippakiṇṇalājakusumamaṇḍitatalesu alaṅkatamaṇḍapesu nisīditvā khādiṃsu ceva piviṃsu ca.

    બોધિસત્તોપિ અલઙ્કતે મહાતલે સમુસ્સિતસેતચ્છત્તસ્સ પલ્લઙ્કવરસ્સ મજ્ઝે મહાયસં અનુભવન્તો નિસીદિ. અમચ્ચા ચ બ્રાહ્મણગહપતિરટ્ઠિકદોવારિકાદયો ચ રાજાનં પરિવારેત્વા અટ્ઠંસુ. અથેકો દોવારિકો નાતિદૂરે ઠત્વા અસ્સસન્તો પસ્સસન્તો પરોદિ. બોધિસત્તો તં દિસ્વા ‘‘સમ્મ દોવારિક, મમ પિતરિ કાલકતે સબ્બે તુટ્ઠપહટ્ઠા ઉસ્સવં કીળન્તા વિચરન્તિ, ત્વં પન રોદમાનો ઠિતો , કિં નુ ખો મમ પિતા તવેવ પિયો અહોસિ મનાપો’’તિ પુચ્છન્તો પઠમં ગાથમાહ –

    Bodhisattopi alaṅkate mahātale samussitasetacchattassa pallaṅkavarassa majjhe mahāyasaṃ anubhavanto nisīdi. Amaccā ca brāhmaṇagahapatiraṭṭhikadovārikādayo ca rājānaṃ parivāretvā aṭṭhaṃsu. Atheko dovāriko nātidūre ṭhatvā assasanto passasanto parodi. Bodhisatto taṃ disvā ‘‘samma dovārika, mama pitari kālakate sabbe tuṭṭhapahaṭṭhā ussavaṃ kīḷantā vicaranti, tvaṃ pana rodamāno ṭhito , kiṃ nu kho mama pitā taveva piyo ahosi manāpo’’ti pucchanto paṭhamaṃ gāthamāha –

    ૧૭૯.

    179.

    ‘‘સબ્બો જનો હિંસિતો પિઙ્ગલેન, તસ્મિં મતે પચ્ચયા વેદયન્તિ;

    ‘‘Sabbo jano hiṃsito piṅgalena, tasmiṃ mate paccayā vedayanti;

    પિયો નુ તે આસિ અકણ્હનેત્તો, કસ્મા નુ ત્વં રોદસિ દ્વારપાલા’’તિ.

    Piyo nu te āsi akaṇhanetto, kasmā nu tvaṃ rodasi dvārapālā’’ti.

    તત્થ હિંસિતોતિ નાનપ્પકારેહિ દણ્ડબલિઆદીહિ પીળિતો. પિઙ્ગલેનાતિ પિઙ્ગલક્ખેન. તસ્સ કિર દ્વેપિ અક્ખીનિ નિબ્બિદ્ધપિઙ્ગલાનિ બિળારક્ખિવણ્ણાનિ અહેસું, તેનેવસ્સ ‘‘પિઙ્ગલો’’તિ નામં અકંસુ. પચ્ચયા વેદયન્તીતિ પીતિયો પવેદયન્તિ. અકણ્હનેત્તોતિ પિઙ્ગલનેત્તો. કસ્મા નુ ત્વન્તિ કેન નુ કારણેન ત્વં રોદસિ. અટ્ઠકથાયં પન ‘‘કસ્મા તુવ’’ન્તિ પાઠો.

    Tattha hiṃsitoti nānappakārehi daṇḍabaliādīhi pīḷito. Piṅgalenāti piṅgalakkhena. Tassa kira dvepi akkhīni nibbiddhapiṅgalāni biḷārakkhivaṇṇāni ahesuṃ, tenevassa ‘‘piṅgalo’’ti nāmaṃ akaṃsu. Paccayā vedayantīti pītiyo pavedayanti. Akaṇhanettoti piṅgalanetto. Kasmā nu tvanti kena nu kāraṇena tvaṃ rodasi. Aṭṭhakathāyaṃ pana ‘‘kasmā tuva’’nti pāṭho.

    સો તસ્સ વચનં સુત્વા ‘‘નાહં, મહારાજ, ‘મહાપિઙ્ગલો મતો’તિ સોકેન રોદામિ, સીસસ્સ મે સુખં જાતં. પિઙ્ગલરાજા હિ પાસાદા ઓતરન્તો ચ આરોહન્તો ચ કમ્મારમુટ્ઠિકાય પહરન્તો વિય મય્હં સીસે અટ્ઠટ્ઠ ખટકે દેતિ, સો પરલોકં ગન્ત્વાપિ મમ સીસે દદમાનો વિય નિરયપાલાનમ્પિ યમસ્સપિ સીલે ખટકે દસ્સતિ, અથ નં તે ‘અતિવિય અયં અમ્હે બાધતી’તિ પુન ઇધેવ આનેત્વા વિસ્સજ્જેય્યું, અથ મે સો પુનપિ સીસે ખટકે દદેય્યાતિ ભયેનાહં રોદામી’’તિ ઇમમત્થં પકાસેન્તો દુતિયં ગાથમાહ –

    So tassa vacanaṃ sutvā ‘‘nāhaṃ, mahārāja, ‘mahāpiṅgalo mato’ti sokena rodāmi, sīsassa me sukhaṃ jātaṃ. Piṅgalarājā hi pāsādā otaranto ca ārohanto ca kammāramuṭṭhikāya paharanto viya mayhaṃ sīse aṭṭhaṭṭha khaṭake deti, so paralokaṃ gantvāpi mama sīse dadamāno viya nirayapālānampi yamassapi sīle khaṭake dassati, atha naṃ te ‘ativiya ayaṃ amhe bādhatī’ti puna idheva ānetvā vissajjeyyuṃ, atha me so punapi sīse khaṭake dadeyyāti bhayenāhaṃ rodāmī’’ti imamatthaṃ pakāsento dutiyaṃ gāthamāha –

    ૧૮૦.

    180.

    ‘‘ન મે પિયો આસિ અકણ્હનેત્તો, ભાયામિ પચ્ચાગમનાય તસ્સ;

    ‘‘Na me piyo āsi akaṇhanetto, bhāyāmi paccāgamanāya tassa;

    ઇતો ગતો હિંસેય્ય મચ્ચુરાજં, સો હિંસિતો આનેય્ય પુન ઇધા’’તિ.

    Ito gato hiṃseyya maccurājaṃ, so hiṃsito āneyya puna idhā’’ti.

    અથ નં બોધિસત્તો ‘‘સો રાજા દારૂનં વાહસહસ્સેન દડ્ઢો ઉદકઘટસતેહિ સિત્તો, સાપિસ્સ આળાહનભૂમિ સમન્તતો ખતા, પકતિયાપિ ચ પરલોકં ગતા નામ અઞ્ઞત્થ ગતિવસા પુન તેનેવ સરીરેન નાગચ્છન્તિ, મા ત્વં ભાયી’’તિ તં સમસ્સાસેન્તો ઇમં ગાથમાહ –

    Atha naṃ bodhisatto ‘‘so rājā dārūnaṃ vāhasahassena daḍḍho udakaghaṭasatehi sitto, sāpissa āḷāhanabhūmi samantato khatā, pakatiyāpi ca paralokaṃ gatā nāma aññattha gativasā puna teneva sarīrena nāgacchanti, mā tvaṃ bhāyī’’ti taṃ samassāsento imaṃ gāthamāha –

    ૧૮૧.

    181.

    ‘‘દડ્ઢો વાહસહસ્સેહિ, સિત્તો ઘટસતેહિ સો;

    ‘‘Daḍḍho vāhasahassehi, sitto ghaṭasatehi so;

    પરિક્ખતા ચ સા ભૂમિ, મા ભાયિ નાગમિસ્સતી’’તિ.

    Parikkhatā ca sā bhūmi, mā bhāyi nāgamissatī’’ti.

    તતો પટ્ઠાય દોવારિકો અસ્સાસં પટિલભિ. બોધિસત્તો ધમ્મેન રજ્જં કારેત્વા દાનાદીનિ પુઞ્ઞાનિ કત્વા યથાકમ્મં ગતો.

    Tato paṭṭhāya dovāriko assāsaṃ paṭilabhi. Bodhisatto dhammena rajjaṃ kāretvā dānādīni puññāni katvā yathākammaṃ gato.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા મહાપિઙ્ગલો દેવદત્તો અહોસિ, પુત્તો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā mahāpiṅgalo devadatto ahosi, putto pana ahameva ahosi’’nti.

    મહાપિઙ્ગલજાતકવણ્ણના દસમા.

    Mahāpiṅgalajātakavaṇṇanā dasamā.

    ઉપાહનવગ્ગો નવમો.

    Upāhanavaggo navamo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    ઉપાહનં વીણાથૂણં, વિકણ્ણકં અસિતાભુ;

    Upāhanaṃ vīṇāthūṇaṃ, vikaṇṇakaṃ asitābhu;

    વચ્છનખં બકઞ્ચેવ, સાકેતઞ્ચ એકપદં;

    Vacchanakhaṃ bakañceva, sāketañca ekapadaṃ;

    હરિતમાતુ પિઙ્ગલં.

    Haritamātu piṅgalaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૨૪૦. મહાપિઙ્ગલજાતકં • 240. Mahāpiṅgalajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact