Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā)

    2. மஹாராஹுலோவாத³ஸுத்தவண்ணனா

    2. Mahārāhulovādasuttavaṇṇanā

    113. ஏவங் மே ஸுதந்தி மஹாராஹுலோவாத³ஸுத்தங். தத்த² பிட்டி²தோ பிட்டி²தோ அனுப³ந்தீ⁴தி த³ஸ்ஸனங் அவிஜஹித்வா க³மனங் அப்³பொ³ச்சி²ன்னங் கத்வா பச்ச²தோ பச்ச²தோ இரியாபதா²னுப³ந்த⁴னேன அனுப³ந்தி⁴. ததா³ ஹி ப⁴க³வா பதே³ பத³ங் நிக்கி²பந்தோ விலாஸிதக³மனேன புரதோ புரதோ க³ச்ச²தி, ராஹுலத்தே²ரோ த³ஸப³லஸ்ஸ பதா³னுபதி³கோ ஹுத்வா பச்ச²தோ பச்ச²தோ.

    113.Evaṃme sutanti mahārāhulovādasuttaṃ. Tattha piṭṭhito piṭṭhito anubandhīti dassanaṃ avijahitvā gamanaṃ abbocchinnaṃ katvā pacchato pacchato iriyāpathānubandhanena anubandhi. Tadā hi bhagavā pade padaṃ nikkhipanto vilāsitagamanena purato purato gacchati, rāhulatthero dasabalassa padānupadiko hutvā pacchato pacchato.

    தத்த² ப⁴க³வா ஸுபுப்பி²தஸாலவனமஜ்ஜ²க³தோ ஸுபூ⁴மிஓதரணத்தா²ய நிக்க²ந்தமத்தவரவாரணோ விய விரோசித்த², ராஹுலப⁴த்³தோ³ ச வரவாரணஸ்ஸ பச்ச²தோ நிக்க²ந்தக³ஜபோதகோ விய. ப⁴க³வா ஸாயன்ஹஸமயே மணிகு³ஹதோ நிக்க²மித்வா கோ³சரங் படிபன்னோ கேஸரஸீஹோ விய, ராஹுலப⁴த்³தோ³ ச ஸீஹமிக³ராஜானங் அனுப³ந்த⁴ந்தோ நிக்க²ந்தஸீஹபோதகோ விய. ப⁴க³வா மணிபப்³ப³தஸஸ்ஸிரிகவனஸண்ட³தோ தா³ட²ப³லோ மஹாப்³யக்³கோ⁴ விய, ராஹுலப⁴த்³தோ³ ச ப்³யக்³க⁴ராஜானங் அனுப³ந்த⁴ப்³யக்³க⁴போதகோ விய. ப⁴க³வா ஸிம்ப³லிதா³யதோ நிக்க²ந்தஸுபண்ணராஜா விய, ராஹுலப⁴த்³தோ³ ச ஸுபண்ணராஜஸ்ஸ பச்ச²தோ நிக்க²ந்தஸுபண்ணபோதகோ விய. ப⁴க³வா சித்தகூடபப்³ப³ததோ க³க³னதலங் பக்க²ந்த³ஸுவண்ணஹங்ஸராஜா விய, ராஹுலப⁴த்³தோ³ ச ஹங்ஸாதி⁴பதிங் அனுபக்க²ந்த³ஹங்ஸபோதகோ விய. ப⁴க³வா மஹாஸரங் அஜ்ஜோ²கா³ள்ஹா ஸுவண்ணமஹானாவா விய, ராஹுலப⁴த்³தோ³ ச ஸுவண்ணனாவங் பச்சா² அனுப³ந்த⁴னாவாபோதகோ விய. ப⁴க³வா சக்கரதனானுபா⁴வேன க³க³னதலே ஸம்பயாதசக்கவத்திராஜா விய, ராஹுலப⁴த்³தோ³ ச ராஜானங் அனுஸம்பயாதபரிணாயகரதனங் விய. ப⁴க³வா விக³தவலாஹகங் நப⁴ங் படிபன்னதாரகராஜா விய, ராஹுலப⁴த்³தோ³ ச தாரகாதி⁴பதினோ அனுமக்³க³படிபன்னா பரிஸுத்³த⁴ஓஸதி⁴தாரகா விய.

    Tattha bhagavā supupphitasālavanamajjhagato subhūmiotaraṇatthāya nikkhantamattavaravāraṇo viya virocittha, rāhulabhaddo ca varavāraṇassa pacchato nikkhantagajapotako viya. Bhagavā sāyanhasamaye maṇiguhato nikkhamitvā gocaraṃ paṭipanno kesarasīho viya, rāhulabhaddo ca sīhamigarājānaṃ anubandhanto nikkhantasīhapotako viya. Bhagavā maṇipabbatasassirikavanasaṇḍato dāṭhabalo mahābyaggho viya, rāhulabhaddo ca byaggharājānaṃ anubandhabyagghapotako viya. Bhagavā simbalidāyato nikkhantasupaṇṇarājā viya, rāhulabhaddo ca supaṇṇarājassa pacchato nikkhantasupaṇṇapotako viya. Bhagavā cittakūṭapabbatato gaganatalaṃ pakkhandasuvaṇṇahaṃsarājā viya, rāhulabhaddo ca haṃsādhipatiṃ anupakkhandahaṃsapotako viya. Bhagavā mahāsaraṃ ajjhogāḷhā suvaṇṇamahānāvā viya, rāhulabhaddo ca suvaṇṇanāvaṃ pacchā anubandhanāvāpotako viya. Bhagavā cakkaratanānubhāvena gaganatale sampayātacakkavattirājā viya, rāhulabhaddo ca rājānaṃ anusampayātapariṇāyakaratanaṃ viya. Bhagavā vigatavalāhakaṃ nabhaṃ paṭipannatārakarājā viya, rāhulabhaddo ca tārakādhipatino anumaggapaṭipannā parisuddhaosadhitārakā viya.

    ப⁴க³வாபி மஹாஸம்மதபவேணியங் ஓக்காகராஜவங்ஸே ஜாதோ, ராஹுலப⁴த்³தோ³பி. ப⁴க³வாபி ஸங்கே² பக்கி²த்தகீ²ரஸதி³ஸோ ஸுபரிஸுத்³த⁴ஜாதிக²த்தியகுலே ஜாதோ, ராஹுலப⁴த்³தோ³பி. ப⁴க³வாபி ரஜ்ஜங் பஹாய பப்³ப³ஜிதோ, ராஹுலப⁴த்³தோ³பி. ப⁴க³வதோபி ஸரீரங் த்³வத்திங்ஸமஹாபுரிஸலக்க²ணபடிமண்டி³தங் தே³வனக³ரேஸு ஸமுஸ்ஸிதரதனதோரணங் விய ஸப்³ப³பாலிபு²ல்லோ பாரிச்ச²த்தகோ விய ச அதிமனோஹரணங், ராஹுலப⁴த்³த³ஸ்ஸாபி. இதி த்³வேபி அபி⁴னீஹாரஸம்பன்னா, த்³வேபி ராஜபப்³ப³ஜிதா, த்³வேபி க²த்தியஸுகு²மாலா, த்³வேபி ஸுவண்ணவண்ணா, த்³வேபி லக்க²ணஸம்பன்னா ஏகமக்³க³ங் படிபன்னா படிபாடியா க³ச்ச²ந்தானங் த்³வின்னங் சந்த³மண்ட³லானங் த்³வின்னங் ஸூரியமண்ட³லானங் த்³வின்னங் ஸக்கஸுயாமஸந்துஸிதஸுனிம்மிதவஸவத்திமஹாப்³ரஹ்மாதீ³னங் ஸிரியா ஸிரிங் அபி⁴ப⁴வமானா விய விரோசிங்ஸு.

    Bhagavāpi mahāsammatapaveṇiyaṃ okkākarājavaṃse jāto, rāhulabhaddopi. Bhagavāpi saṅkhe pakkhittakhīrasadiso suparisuddhajātikhattiyakule jāto, rāhulabhaddopi. Bhagavāpi rajjaṃ pahāya pabbajito, rāhulabhaddopi. Bhagavatopi sarīraṃ dvattiṃsamahāpurisalakkhaṇapaṭimaṇḍitaṃ devanagaresu samussitaratanatoraṇaṃ viya sabbapāliphullo pāricchattako viya ca atimanoharaṇaṃ, rāhulabhaddassāpi. Iti dvepi abhinīhārasampannā, dvepi rājapabbajitā, dvepi khattiyasukhumālā, dvepi suvaṇṇavaṇṇā, dvepi lakkhaṇasampannā ekamaggaṃ paṭipannā paṭipāṭiyā gacchantānaṃ dvinnaṃ candamaṇḍalānaṃ dvinnaṃ sūriyamaṇḍalānaṃ dvinnaṃ sakkasuyāmasantusitasunimmitavasavattimahābrahmādīnaṃ siriyā siriṃ abhibhavamānā viya virociṃsu.

    தத்ராயஸ்மா ராஹுலோ ப⁴க³வதோ பிட்டி²தோ பிட்டி²தோ க³ச்ச²ந்தோவ பாத³தலதோ யாவ உபரி கேஸந்தா ததா²க³தங் ஆலோகேஸி. ஸோ ப⁴க³வதோ பு³த்³த⁴வேஸவிலாஸங் தி³ஸ்வா ‘‘ஸோப⁴தி ப⁴க³வா த்³வத்திங்ஸமஹாபுரிஸலக்க²ணவிசித்தஸரீரோ ப்³யாமப்பபா⁴பரிக்கி²த்ததாய விப்பகிண்ணஸுவண்ணசுண்ணமஜ்ஜ²க³தோ விய, விஜ்ஜுலதாபரிக்கி²த்தோ கனகபப்³ப³தோ விய, யந்தஸுத்தஸமாகட்³டி⁴தரதனவிசித்தங் ஸுவண்ணஅக்³கி⁴கங் விய, ரத்தபங்ஸுகூலசீவரபடிச்ச²ன்னோபி ரத்தகம்ப³லபரிக்கி²த்தகனகபப்³ப³தோ விய, பவாளலதாபடிமண்டி³தங் ஸுவண்ணஅக்³கி⁴கங் விய , சீனபிட்ட²சுண்ணபூஜிதங் ஸுவண்ணசேதியங் விய, லாகா²ரஸானுலித்தோ கனகயூபோ விய, ரத்தவலாஹகந்தரதோ தங்க²ணப்³பு⁴க்³க³தபுண்ணசந்தோ³ விய, அஹோ ஸமதிங்ஸபாரமிதானுபா⁴வஸஜ்ஜிதஸ்ஸ அத்தபா⁴வஸ்ஸ ஸிரீஸம்பத்தீ’’தி சிந்தேஸி. ததோ அத்தானம்பி ஓலோகெத்வா – ‘‘அஹம்பி ஸோபா⁴மி. ஸசே ப⁴க³வா சதூஸு மஹாதீ³பேஸு சக்கவத்திரஜ்ஜங் அகரிஸ்ஸா, மய்ஹங் பரிணாயகட்டா²னந்தரங் அத³ஸ்ஸா. ஏவங் ஸந்தே அதிவிய ஜம்பு³தீ³பதலங் அஸோபி⁴ஸ்ஸா’’தி அத்தபா⁴வங் நிஸ்ஸாய கே³ஹஸ்ஸிதங் ச²ந்த³ராக³ங் உப்பாதே³ஸி.

    Tatrāyasmā rāhulo bhagavato piṭṭhito piṭṭhito gacchantova pādatalato yāva upari kesantā tathāgataṃ ālokesi. So bhagavato buddhavesavilāsaṃ disvā ‘‘sobhati bhagavā dvattiṃsamahāpurisalakkhaṇavicittasarīro byāmappabhāparikkhittatāya vippakiṇṇasuvaṇṇacuṇṇamajjhagato viya, vijjulatāparikkhitto kanakapabbato viya, yantasuttasamākaḍḍhitaratanavicittaṃ suvaṇṇaagghikaṃ viya, rattapaṃsukūlacīvarapaṭicchannopi rattakambalaparikkhittakanakapabbato viya, pavāḷalatāpaṭimaṇḍitaṃ suvaṇṇaagghikaṃ viya , cīnapiṭṭhacuṇṇapūjitaṃ suvaṇṇacetiyaṃ viya, lākhārasānulitto kanakayūpo viya, rattavalāhakantarato taṅkhaṇabbhuggatapuṇṇacando viya, aho samatiṃsapāramitānubhāvasajjitassa attabhāvassa sirīsampattī’’ti cintesi. Tato attānampi oloketvā – ‘‘ahampi sobhāmi. Sace bhagavā catūsu mahādīpesu cakkavattirajjaṃ akarissā, mayhaṃ pariṇāyakaṭṭhānantaraṃ adassā. Evaṃ sante ativiya jambudīpatalaṃ asobhissā’’ti attabhāvaṃ nissāya gehassitaṃ chandarāgaṃ uppādesi.

    ப⁴க³வாபி புரதோ க³ச்ச²ந்தோவ சிந்தேஸி – ‘‘பரிபுண்ணச்ச²விமங்ஸலோஹிதோ தா³னி ராஹுலஸ்ஸ அத்தபா⁴வோ. ரஜனீயேஸு ரூபாரம்மணாதீ³ஸு ஹி சித்தஸ்ஸ பக்க²ந்த³னகாலோ ஜாதோ, கிங் ப³ஹுலதாய நு கோ² ராஹுலோ வீதினாமேதீ’’தி. அத² ஸஹாவஜ்ஜனேனேவ பஸன்னஉத³கே மச்ச²ங் விய, பரிஸுத்³தே⁴ ஆதா³ஸமண்ட³லே முக²னிமித்தங் விய ச தஸ்ஸ தங் சித்துப்பாத³ங் அத்³த³ஸ. தி³ஸ்வாவ – ‘‘அயங் ராஹுலோ மய்ஹங் அத்ரஜோ ஹுத்வா மம பச்ச²தோ ஆக³ச்ச²ந்தோ ‘அஹங் ஸோபா⁴மி, மய்ஹங் வண்ணாயதனங் பஸன்ன’ந்தி அத்தபா⁴வங் நிஸ்ஸாய கே³ஹஸ்ஸிதச²ந்த³ராக³ங் உப்பாதே³தி, அதித்தே² பக்க²ந்தோ³ உப்பத²ங் படிபன்னோ அகோ³சரே சரதி, தி³ஸாமூள்ஹஅத்³தி⁴கோ விய அக³ந்தப்³ப³ங் தி³ஸங் க³ச்ச²தி. அயங் கோ² பனஸ்ஸ கிலேஸோ அப்³ப⁴ந்தரே வட்³ட⁴ந்தோ அத்தத்த²ம்பி யதா²பூ⁴தங் பஸ்ஸிதுங் ந த³ஸ்ஸதி, பரத்த²ம்பி, உப⁴யத்த²ம்பி. ததோ நிரயேபி படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹாபெஸ்ஸதி, திரச்சா²னயோனியம்பி, பெத்திவிஸயேபி, அஸுரகாயேபி, ஸம்பா³தே⁴பி மாதுகுச்சி²ஸ்மிந்தி அனமதக்³கே³ ஸங்ஸாரவட்டே பரிபாதெஸ்ஸதி. அயஞ்ஹி –

    Bhagavāpi purato gacchantova cintesi – ‘‘paripuṇṇacchavimaṃsalohito dāni rāhulassa attabhāvo. Rajanīyesu rūpārammaṇādīsu hi cittassa pakkhandanakālo jāto, kiṃ bahulatāya nu kho rāhulo vītināmetī’’ti. Atha sahāvajjaneneva pasannaudake macchaṃ viya, parisuddhe ādāsamaṇḍale mukhanimittaṃ viya ca tassa taṃ cittuppādaṃ addasa. Disvāva – ‘‘ayaṃ rāhulo mayhaṃ atrajo hutvā mama pacchato āgacchanto ‘ahaṃ sobhāmi, mayhaṃ vaṇṇāyatanaṃ pasanna’nti attabhāvaṃ nissāya gehassitachandarāgaṃ uppādeti, atitthe pakkhando uppathaṃ paṭipanno agocare carati, disāmūḷhaaddhiko viya agantabbaṃ disaṃ gacchati. Ayaṃ kho panassa kileso abbhantare vaḍḍhanto attatthampi yathābhūtaṃ passituṃ na dassati, paratthampi, ubhayatthampi. Tato nirayepi paṭisandhiṃ gaṇhāpessati, tiracchānayoniyampi, pettivisayepi, asurakāyepi, sambādhepi mātukucchisminti anamatagge saṃsāravaṭṭe paripātessati. Ayañhi –

    அனத்த²ஜனநோ லோபோ⁴, லோபோ⁴ சித்தப்பகோபனோ;

    Anatthajanano lobho, lobho cittappakopano;

    ப⁴யமந்தரதோ ஜாதங், தங் ஜனோ நாவபு³ஜ்ஜ²தி.

    Bhayamantarato jātaṃ, taṃ jano nāvabujjhati.

    லுத்³தோ⁴ அத்த²ங் ந ஜானாதி, லுத்³தோ⁴ த⁴ம்மங் ந பஸ்ஸதி;

    Luddho atthaṃ na jānāti, luddho dhammaṃ na passati;

    அந்த⁴தமங் ததா³ ஹோதி, யங் லோபோ⁴ ஸஹதே நரங். (இதிவு॰ 88) –

    Andhatamaṃ tadā hoti, yaṃ lobho sahate naraṃ. (itivu. 88) –

    யதா² கோ² பன அனேகரதனபூரா மஹானாவா பி⁴ன்னப²லகந்தரேன உத³கங் ஆதி³யமானா முஹுத்தம்பி ந அஜ்ஜு²பெக்கி²தப்³பா³ ஹோதி, வேகே³னஸ்ஸா விவரங் பித³ஹிதுங் வட்டதி, ஏவமேவங் அயம்பி ந அஜ்ஜு²பெக்கி²தப்³போ³. யாவஸ்ஸ அயங் கிலேஸோ அப்³ப⁴ந்தரே ஸீலரதனாதீ³னி ந வினாஸேதி, தாவதே³வ நங் நிக்³க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி அஜ்ஜா²ஸயமகாஸி. ஏவரூபேஸு பன டா²னேஸு பு³த்³தா⁴னங் நாக³விலோகனங் நாம ஹோதி. தஸ்மா யந்தேன பரிவத்திதஸுவண்ணபடிமா விய ஸகலகாயேனேவ பரிவத்தெத்வா டி²தோ ராஹுலப⁴த்³த³ங் ஆமந்தேஸி. தங் ஸந்தா⁴ய ‘‘அத² கோ² ப⁴க³வா அபலோகெத்வா’’திஆதி³ வுத்தங்.

    Yathā kho pana anekaratanapūrā mahānāvā bhinnaphalakantarena udakaṃ ādiyamānā muhuttampi na ajjhupekkhitabbā hoti, vegenassā vivaraṃ pidahituṃ vaṭṭati, evamevaṃ ayampi na ajjhupekkhitabbo. Yāvassa ayaṃ kileso abbhantare sīlaratanādīni na vināseti, tāvadeva naṃ niggaṇhissāmī’’ti ajjhāsayamakāsi. Evarūpesu pana ṭhānesu buddhānaṃ nāgavilokanaṃ nāma hoti. Tasmā yantena parivattitasuvaṇṇapaṭimā viya sakalakāyeneva parivattetvā ṭhito rāhulabhaddaṃ āmantesi. Taṃ sandhāya ‘‘atha kho bhagavā apaloketvā’’tiādi vuttaṃ.

    தத்த² யங்கிஞ்சி ரூபந்திஆதீ³னி ஸப்³பா³காரேன விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ க²ந்த⁴னித்³தே³ஸே வித்தா²ரிதானி. நேதங் மமாதிஆதீ³னி மஹாஹத்தி²பதோ³பமே வுத்தானி. ரூபமேவ நு கோ² ப⁴க³வாதி கஸ்மா புச்ச²தி? தஸ்ஸ கிர – ‘‘ஸப்³ப³ங் ரூபங் நேதங் மம, நேஸோஹமஸ்மி ந மேஸோ அத்தா’’தி ஸுத்வா – ‘‘ப⁴க³வா ஸப்³ப³ங் ரூபங் விபஸ்ஸனாபஞ்ஞாய ஏவங் த³ட்ட²ப்³ப³ந்தி வத³தி, வேத³னாதீ³ஸு நு கோ² கத²ங் படிபஜ்ஜிதப்³ப³’’ந்தி நயோ உத³பாதி³. தஸ்மா தஸ்மிங் நயே டி²தோ புச்ச²தி. நயகுஸலோ ஹேஸ ஆயஸ்மா ராஹுலோ, இத³ங் ந கத்தப்³ப³ந்தி வுத்தே இத³ம்பி ந கத்தப்³ப³ங் இத³ம்பி ந கத்தப்³ப³மேவாதி நயஸதேனபி நயஸஹஸ்ஸேனபி படிவிஜ்ஜ²தி. இத³ங் கத்தப்³ப³ந்தி வுத்தேபி ஏஸேவ நயோ.

    Tattha yaṃkiñci rūpantiādīni sabbākārena visuddhimagge khandhaniddese vitthāritāni. Netaṃ mamātiādīni mahāhatthipadopame vuttāni. Rūpameva nu kho bhagavāti kasmā pucchati? Tassa kira – ‘‘sabbaṃ rūpaṃ netaṃ mama, nesohamasmi na meso attā’’ti sutvā – ‘‘bhagavā sabbaṃ rūpaṃ vipassanāpaññāya evaṃ daṭṭhabbanti vadati, vedanādīsu nu kho kathaṃ paṭipajjitabba’’nti nayo udapādi. Tasmā tasmiṃ naye ṭhito pucchati. Nayakusalo hesa āyasmā rāhulo, idaṃ na kattabbanti vutte idampi na kattabbaṃ idampi na kattabbamevāti nayasatenapi nayasahassenapi paṭivijjhati. Idaṃ kattabbanti vuttepi eseva nayo.

    ஸிக்கா²காமோ ஹி அயங் ஆயஸ்மா, பாதோவ க³ந்த⁴குடிபரிவேணே பத்த²மத்தங் வாலிகங் ஓகிரதி – ‘‘அஜ்ஜ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸந்திகா மய்ஹங் உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ ஸந்திகா எத்தகங் ஓவாத³ங் எத்தகங் பரிபா⁴ஸங் லபா⁴மீ’’தி. ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴பி நங் ஏதத³க்³கே³ ட²பெந்தோ – ‘‘ஏதத³க்³க³ங், பி⁴க்க²வே, மம ஸாவகானங் பி⁴க்கூ²னங் ஸிக்கா²காமானங் யதி³த³ங் ராஹுலோ’’தி (அ॰ நி॰ 1.209) ஸிக்கா²யமேவ அக்³க³ங் கத்வா ட²பேஸி. ஸோபி ஆயஸ்மா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴மஜ்ஜே² தமேவ ஸீஹனாத³ங் நதி³ –

    Sikkhākāmo hi ayaṃ āyasmā, pātova gandhakuṭipariveṇe patthamattaṃ vālikaṃ okirati – ‘‘ajja sammāsambuddhassa santikā mayhaṃ upajjhāyassa santikā ettakaṃ ovādaṃ ettakaṃ paribhāsaṃ labhāmī’’ti. Sammāsambuddhopi naṃ etadagge ṭhapento – ‘‘etadaggaṃ, bhikkhave, mama sāvakānaṃ bhikkhūnaṃ sikkhākāmānaṃ yadidaṃ rāhulo’’ti (a. ni. 1.209) sikkhāyameva aggaṃ katvā ṭhapesi. Sopi āyasmā bhikkhusaṅghamajjhe tameva sīhanādaṃ nadi –

    ‘‘ஸப்³ப³மேதங் அபி⁴ஞ்ஞாய, த⁴ம்மராஜா பிதா மம;

    ‘‘Sabbametaṃ abhiññāya, dhammarājā pitā mama;

    ஸம்முகா² பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ, ஏதத³க்³கே³ ட²பேஸி மங்.

    Sammukhā bhikkhusaṅghassa, etadagge ṭhapesi maṃ.

    ஸிக்கா²காமானஹங் அக்³கோ³, த⁴ம்மராஜேன தோ²மிதோ;

    Sikkhākāmānahaṃ aggo, dhammarājena thomito;

    ஸத்³தா⁴பப்³ப³ஜிதானஞ்ச, ஸஹாயோ பவரோ மம.

    Saddhāpabbajitānañca, sahāyo pavaro mama.

    த⁴ம்மராஜா பிதா மய்ஹங், த⁴ம்மாரக்கோ² ச பெத்தியோ;

    Dhammarājā pitā mayhaṃ, dhammārakkho ca pettiyo;

    ஸாரிபுத்தோ உபஜ்ஜா²யோ, ஸப்³ப³ங் மே ஜினஸாஸன’’ந்தி.

    Sāriputto upajjhāyo, sabbaṃ me jinasāsana’’nti.

    அத²ஸ்ஸ ப⁴க³வா யஸ்மா ந கேவலங் ரூபமேவ, வேத³னாத³யோபி ஏவங் த³ட்ட²ப்³பா³, தஸ்மா ரூபம்பி ராஹுலாதிஆதி³மாஹ. கோ நஜ்ஜாதி கோ நு அஜ்ஜ. தே²ரஸ்ஸ கிர ஏதத³ஹோஸி ‘‘ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ மய்ஹங் அத்தபா⁴வனிஸ்ஸிதங் ச²ந்த³ராக³ங் ஞத்வா ‘ஸமணேன நாம ஏவரூபோ விதக்கோ ந விதக்கிதப்³போ³’தி நேவ பரியாயேன கத²ங் கதே²ஸி, க³ச்ச² பி⁴க்கு² ராஹுலங் வதே³ஹி ‘மா புன ஏவரூபங் விதக்கங் விதக்கேஸீ’தி ந தூ³தங் பேஸேஸி. மங் ஸம்முக்கே² ட²த்வாயேவ பன ஸப⁴ண்ட³கங் சோரங் சூளாய க³ண்ஹந்தோ விய ஸம்முகா² ஸுக³தோவாத³ங் அதா³ஸி. ஸுக³தோவாதோ³ ச நாம அஸங்கெ²ய்யேஹிபி கப்பேஹி து³ல்லபோ⁴. ஏவரூபஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸம்முகா² ஓவாத³ங் லபி⁴த்வா கோ நு விஞ்ஞூ பண்டி³தஜாதிகோ அஜ்ஜ கா³மங் பிண்டா³ய பவிஸிஸ்ஸதீ’’தி. அதே²ஸ ஆயஸ்மா ஆஹாரகிச்சங் பஹாய யஸ்மிங் நிஸின்னட்டா²னே டி²தேன ஓவாதோ³ லத்³தோ⁴, ததோவ படினிவத்தெத்வா அஞ்ஞதரஸ்மிங் ருக்க²மூலே நிஸீதி³. ப⁴க³வாபி தங் ஆயஸ்மந்தங் நிவத்தமானங் தி³ஸ்வா ந ஏவமாஹ – ‘‘மா நிவத்த தாவ, ராஹுல, பி⁴க்கா²சாரகாலோ தே’’தி. கஸ்மா? ஏவங் கிரஸ்ஸ அஹோஸி – ‘‘அஜ்ஜ தாவ காயக³தாஸதிஅமதபோ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜதூ’’தி.

    Athassa bhagavā yasmā na kevalaṃ rūpameva, vedanādayopi evaṃ daṭṭhabbā, tasmā rūpampi rāhulātiādimāha. Ko najjāti ko nu ajja. Therassa kira etadahosi ‘‘sammāsambuddho mayhaṃ attabhāvanissitaṃ chandarāgaṃ ñatvā ‘samaṇena nāma evarūpo vitakko na vitakkitabbo’ti neva pariyāyena kathaṃ kathesi, gaccha bhikkhu rāhulaṃ vadehi ‘mā puna evarūpaṃ vitakkaṃ vitakkesī’ti na dūtaṃ pesesi. Maṃ sammukkhe ṭhatvāyeva pana sabhaṇḍakaṃ coraṃ cūḷāya gaṇhanto viya sammukhā sugatovādaṃ adāsi. Sugatovādo ca nāma asaṅkheyyehipi kappehi dullabho. Evarūpassa buddhassa sammukhā ovādaṃ labhitvā ko nu viññū paṇḍitajātiko ajja gāmaṃ piṇḍāya pavisissatī’’ti. Athesa āyasmā āhārakiccaṃ pahāya yasmiṃ nisinnaṭṭhāne ṭhitena ovādo laddho, tatova paṭinivattetvā aññatarasmiṃ rukkhamūle nisīdi. Bhagavāpi taṃ āyasmantaṃ nivattamānaṃ disvā na evamāha – ‘‘mā nivatta tāva, rāhula, bhikkhācārakālo te’’ti. Kasmā? Evaṃ kirassa ahosi – ‘‘ajja tāva kāyagatāsatiamatabhojanaṃ bhuñjatū’’ti.

    அத்³த³ஸா கோ² ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோதி ப⁴க³வதி க³தே பச்சா² க³ச்ச²ந்தோ அத்³த³ஸ. ஏதஸ்ஸ கிராயஸ்மதோ ஏககஸ்ஸ விஹரதோ அஞ்ஞங் வத்தங், ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் விஹரதோ அஞ்ஞங். யதா³ ஹி த்³வே அக்³க³ஸாவகா ஏகாகினோ வஸந்தி, ததா³ பாதோவ ஸேனாஸனங் ஸம்மஜ்ஜித்வா ஸரீரபடிஜக்³க³னங் கத்வா ஸமாபத்திங் அப்பெத்வா ஸன்னிஸின்னா அத்தனோ சித்தருசியா பி⁴க்கா²சாரங் க³ச்ச²ந்தி. ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் விஹரந்தா பன தே²ரா ஏவங் ந கரொந்தி. ததா³ ஹி ப⁴க³வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவாரோ பட²மங் பி⁴க்கா²சாரங் க³ச்ச²தி. தஸ்மிங் க³தே தே²ரோ அத்தனோ ஸேனாஸனா நிக்க²மித்வா – ‘‘ப³ஹூனங் வஸனட்டா²னே நாம ஸப்³பே³வ பாஸாதி³கங் காதுங் ஸக்கொந்தி வா, ந வா ஸக்கொந்தீ’’தி தத்த² தத்த² க³ந்த்வா அஸம்மட்ட²ங் டா²னங் ஸம்மஜ்ஜதி. ஸசே கசவரோ அச²ட்³டி³தோ ஹோதி, தங் ச²ட்³டே³தி. பானீயட்ட²பேதப்³ப³ட்டா²னம்ஹி பானீயகூடே அஸதி பானீயக⁴டங் ட²பேதி. கி³லானானங் ஸந்திகங் க³ந்த்வா, ‘‘ஆவுஸோ, தும்ஹாகங் கிங் ஆஹராமி, கிங் வோ இச்சி²தப்³ப³’’ந்தி? புச்ச²தி. அவஸ்ஸிகத³ஹரானங் ஸந்திகங் க³ந்த்வா – ‘‘அபி⁴ரமத², ஆவுஸோ, மா உக்கண்டி²த்த², படிபத்திஸாரகங் பு³த்³த⁴ஸாஸன’’ந்தி ஓவத³தி. ஏவங் கத்வா ஸப்³ப³பச்சா² பி⁴க்கா²சாரங் க³ச்ச²தி. யதா² ஹி சக்கவத்தி குஹிஞ்சி க³ந்துகாமோ ஸேனாய பரிவாரிதோ பட²மங் நிக்க²மதி, பரிணாயகரதனங் ஸேனங்கா³னி ஸங்விதா⁴ய பச்சா² நிக்க²மதி, ஏவங் ஸத்³த⁴ம்மசக்கவத்தி ப⁴க³வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவாரோ பட²மங் நிக்க²மதி, தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ பரிணாயகரதனபூ⁴தோ த⁴ம்மஸேனாபதி இமங் கிச்சங் கத்வா ஸப்³ப³பச்சா² நிக்க²மதி. ஸோ ஏவங் நிக்க²ந்தோ தஸ்மிங் தி³வஸே அஞ்ஞதரஸ்மிங் ருக்க²மூலே நிஸின்னங் ராஹுலப⁴த்³த³ங் அத்³த³ஸ. தேன வுத்தங் ‘‘பச்சா² க³ச்ச²ந்தோ அத்³த³ஸா’’தி.

    Addasā kho āyasmā sāriputtoti bhagavati gate pacchā gacchanto addasa. Etassa kirāyasmato ekakassa viharato aññaṃ vattaṃ, bhagavatā saddhiṃ viharato aññaṃ. Yadā hi dve aggasāvakā ekākino vasanti, tadā pātova senāsanaṃ sammajjitvā sarīrapaṭijagganaṃ katvā samāpattiṃ appetvā sannisinnā attano cittaruciyā bhikkhācāraṃ gacchanti. Bhagavatā saddhiṃ viharantā pana therā evaṃ na karonti. Tadā hi bhagavā bhikkhusaṅghaparivāro paṭhamaṃ bhikkhācāraṃ gacchati. Tasmiṃ gate thero attano senāsanā nikkhamitvā – ‘‘bahūnaṃ vasanaṭṭhāne nāma sabbeva pāsādikaṃ kātuṃ sakkonti vā, na vā sakkontī’’ti tattha tattha gantvā asammaṭṭhaṃ ṭhānaṃ sammajjati. Sace kacavaro achaḍḍito hoti, taṃ chaḍḍeti. Pānīyaṭṭhapetabbaṭṭhānamhi pānīyakūṭe asati pānīyaghaṭaṃ ṭhapeti. Gilānānaṃ santikaṃ gantvā, ‘‘āvuso, tumhākaṃ kiṃ āharāmi, kiṃ vo icchitabba’’nti? Pucchati. Avassikadaharānaṃ santikaṃ gantvā – ‘‘abhiramatha, āvuso, mā ukkaṇṭhittha, paṭipattisārakaṃ buddhasāsana’’nti ovadati. Evaṃ katvā sabbapacchā bhikkhācāraṃ gacchati. Yathā hi cakkavatti kuhiñci gantukāmo senāya parivārito paṭhamaṃ nikkhamati, pariṇāyakaratanaṃ senaṅgāni saṃvidhāya pacchā nikkhamati, evaṃ saddhammacakkavatti bhagavā bhikkhusaṅghaparivāro paṭhamaṃ nikkhamati, tassa bhagavato pariṇāyakaratanabhūto dhammasenāpati imaṃ kiccaṃ katvā sabbapacchā nikkhamati. So evaṃ nikkhanto tasmiṃ divase aññatarasmiṃ rukkhamūle nisinnaṃ rāhulabhaddaṃ addasa. Tena vuttaṃ ‘‘pacchā gacchanto addasā’’ti.

    அத² கஸ்மா ஆனாபானஸ்ஸதியங் நியோஜேஸி? நிஸஜ்ஜானுச்ச²விகத்தா. தே²ரோ கிர ‘‘ஏதஸ்ஸ ப⁴க³வதா ரூபகம்மட்டா²னங் கதி²த’’ந்தி அனாவஜ்ஜித்வாவ யேனாகாரேன அயங் அசலோ அனோப³த்³தோ⁴ ஹுத்வா நிஸின்னோ, இத³மஸ்ஸ ஏதிஸ்ஸா நிஸஜ்ஜாய கம்மட்டா²னங் அனுச்ச²விகந்தி சிந்தெத்வா ஏவமாஹ. தத்த² ஆனாபானஸ்ஸதிந்தி அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸே பரிக்³க³ஹெத்வா தத்த² சதுக்கபஞ்சகஜ்ஜா²னங் நிப்³ப³த்தெத்வா விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா அரஹத்தங் க³ண்ஹாஹீதி த³ஸ்ஸேதி.

    Atha kasmā ānāpānassatiyaṃ niyojesi? Nisajjānucchavikattā. Thero kira ‘‘etassa bhagavatā rūpakammaṭṭhānaṃ kathita’’nti anāvajjitvāva yenākārena ayaṃ acalo anobaddho hutvā nisinno, idamassa etissā nisajjāya kammaṭṭhānaṃ anucchavikanti cintetvā evamāha. Tattha ānāpānassatinti assāsapassāse pariggahetvā tattha catukkapañcakajjhānaṃ nibbattetvā vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattaṃ gaṇhāhīti dasseti.

    மஹப்ப²லா ஹோதீதி கீவமஹப்ப²லா ஹோதி? இத⁴ பி⁴க்கு² ஆனாபானஸ்ஸதிங் அனுயுத்தோ ஏகாஸனே நிஸின்னோவ ஸப்³பா³ஸவே கே²பெத்வா அரஹத்தங் பாபுணாதி, ததா² அஸக்கொந்தோ மரணகாலே ஸமஸீஸீ ஹோதி, ததா² அஸக்கொந்தோ தே³வலோகே நிப்³ப³த்தித்வா த⁴ம்மகதி²கதே³வபுத்தஸ்ஸ த⁴ம்மங் ஸுத்வா அரஹத்தங் பாபுணாதி, ததோ விரத்³தோ⁴ அனுப்பன்னே பு³த்³து⁴ப்பாதே³ பச்சேகபோ³தி⁴ங் ஸச்சி²கரோதி, தங் அஸச்சி²கரொந்தோ பு³த்³தா⁴னங் ஸம்முகீ²பா⁴வே பா³ஹியத்தே²ராத³யோ விய கி²ப்பாபி⁴ஞ்ஞோ ஹோதி, ஏவங் மஹப்ப²லா. மஹானிஸங்ஸாதி தஸ்ஸேவ வேவசனங். வுத்தம்பி சேதங் –

    Mahapphalā hotīti kīvamahapphalā hoti? Idha bhikkhu ānāpānassatiṃ anuyutto ekāsane nisinnova sabbāsave khepetvā arahattaṃ pāpuṇāti, tathā asakkonto maraṇakāle samasīsī hoti, tathā asakkonto devaloke nibbattitvā dhammakathikadevaputtassa dhammaṃ sutvā arahattaṃ pāpuṇāti, tato viraddho anuppanne buddhuppāde paccekabodhiṃ sacchikaroti, taṃ asacchikaronto buddhānaṃ sammukhībhāve bāhiyattherādayo viya khippābhiñño hoti, evaṃ mahapphalā. Mahānisaṃsāti tasseva vevacanaṃ. Vuttampi cetaṃ –

    ‘‘ஆனாபானஸ்ஸதீ யஸ்ஸ, பரிபுண்ணா ஸுபா⁴விதா;

    ‘‘Ānāpānassatī yassa, paripuṇṇā subhāvitā;

    அனுபுப்³ப³ங் பரிசிதா, யதா² பு³த்³தே⁴ன தே³ஸிதா;

    Anupubbaṃ paricitā, yathā buddhena desitā;

    ஸோமங் லோகங் பபா⁴ஸேதி, அப்³பா⁴ முத்தோவ சந்தி³மா’’தி. (தே²ரகா³॰ 548; படி॰ ம॰ 1.1.60) –

    Somaṃ lokaṃ pabhāseti, abbhā muttova candimā’’ti. (theragā. 548; paṭi. ma. 1.1.60) –

    இமங் மஹப்ப²லதங் ஸம்பஸ்ஸமானோ தே²ரோ ஸத்³தி⁴விஹாரிகங் தத்த² நியோஜேதி.

    Imaṃ mahapphalataṃ sampassamāno thero saddhivihārikaṃ tattha niyojeti.

    இதி ப⁴க³வா ரூபகம்மட்டா²னங், தே²ரோ ஆனாபானஸ்ஸதிந்தி உபோ⁴பி கம்மட்டா²னங் ஆசிக்கி²த்வா க³தா, ராஹுலப⁴த்³தோ³ விஹாரேயேவ ஓஹீனோ. ப⁴க³வா தஸ்ஸ ஓஹீனபா⁴வங் ஜானந்தோபி நேவ அத்தனா கா²த³னீயங் போ⁴ஜனீயங் க³ஹெத்வா அக³மாஸி, ந ஆனந்த³த்தே²ரஸ்ஸ ஹத்தே² பேஸேஸி, ந பஸேனதி³மஹாராஜஅனாத²பிண்டி³காதீ³னங் ஸஞ்ஞங் அதா³ஸி. ஸஞ்ஞாமத்தகஞ்ஹி லபி⁴த்வா தே காஜப⁴த்தங் அபி⁴ஹரெய்யுங். யதா² ச ப⁴க³வா, ஏவங் ஸாரிபுத்தத்தே²ரோபி ந கிஞ்சி அகாஸி. ராஹுலத்தே²ரோ நிராஹாரோ சி²ன்னப⁴த்தோ அஹோஸி. தஸ்ஸ பனாயஸ்மதோ – ‘‘ப⁴க³வா மங் விஹாரே ஓஹீனங் ஜானந்தோபி அத்தனா லத்³த⁴பிண்ட³பாதங் நாபி ஸயங் க³ஹெத்வா ஆக³தோ, ந அஞ்ஞஸ்ஸ ஹத்தே² பஹிணி , ந மனுஸ்ஸானங் ஸஞ்ஞங் அதா³ஸி, உபஜ்ஜா²யோபி மே ஓஹீனபா⁴வங் ஜானந்தோ ததே²வ ந கிஞ்சி அகாஸீ’’தி சித்தம்பி ந உப்பன்னங், குதோ தப்பச்சயா ஓமானங் வா அதிமானங் வா ஜனெஸ்ஸதி. ப⁴க³வதா பன ஆசிக்கி²தகம்மட்டா²னமேவ புரேப⁴த்தம்பி பச்சா²ப⁴த்தம்பி – ‘‘இதிபி ரூபங் அனிச்சங், இதிபி து³க்க²ங், இதிபி அஸுப⁴ங், இதிபி அனத்தா’’தி அக்³கி³ங் அபி⁴மத்தெ²ந்தோ விய நிரந்தரங் மனஸிகத்வா ஸாயன்ஹஸமயே சிந்தேஸி – ‘‘அஹங் உபஜ்ஜா²யேன ஆனாபானஸ்ஸதிங் பா⁴வேஹீதி வுத்தோ , தஸ்ஸ வசனங் ந கரிஸ்ஸாமி. ஆசரியுபஜ்ஜா²யானஞ்ஹி வசனங் அகரொந்தோ து³ப்³ப³சோ நாம ஹோதி. ‘து³ப்³ப³சோ ராஹுலோ, உபஜ்ஜா²யஸ்ஸபி வசனங் ந கரோதீ’தி ச க³ரஹுப்பத்திதோ கக்க²ளதரா பீளா நாம நத்தீ²’’தி பா⁴வனாவிதா⁴னங் புச்சி²துகாமோ ப⁴க³வதோ ஸந்திகங் அக³மாஸி. தங் த³ஸ்ஸேதுங் அத² கோ² ஆயஸ்மா ராஹுலோதிஆதி³ வுத்தங்.

    Iti bhagavā rūpakammaṭṭhānaṃ, thero ānāpānassatinti ubhopi kammaṭṭhānaṃ ācikkhitvā gatā, rāhulabhaddo vihāreyeva ohīno. Bhagavā tassa ohīnabhāvaṃ jānantopi neva attanā khādanīyaṃ bhojanīyaṃ gahetvā agamāsi, na ānandattherassa hatthe pesesi, na pasenadimahārājaanāthapiṇḍikādīnaṃ saññaṃ adāsi. Saññāmattakañhi labhitvā te kājabhattaṃ abhihareyyuṃ. Yathā ca bhagavā, evaṃ sāriputtattheropi na kiñci akāsi. Rāhulatthero nirāhāro chinnabhatto ahosi. Tassa panāyasmato – ‘‘bhagavā maṃ vihāre ohīnaṃ jānantopi attanā laddhapiṇḍapātaṃ nāpi sayaṃ gahetvā āgato, na aññassa hatthe pahiṇi , na manussānaṃ saññaṃ adāsi, upajjhāyopi me ohīnabhāvaṃ jānanto tatheva na kiñci akāsī’’ti cittampi na uppannaṃ, kuto tappaccayā omānaṃ vā atimānaṃ vā janessati. Bhagavatā pana ācikkhitakammaṭṭhānameva purebhattampi pacchābhattampi – ‘‘itipi rūpaṃ aniccaṃ, itipi dukkhaṃ, itipi asubhaṃ, itipi anattā’’ti aggiṃ abhimatthento viya nirantaraṃ manasikatvā sāyanhasamaye cintesi – ‘‘ahaṃ upajjhāyena ānāpānassatiṃ bhāvehīti vutto , tassa vacanaṃ na karissāmi. Ācariyupajjhāyānañhi vacanaṃ akaronto dubbaco nāma hoti. ‘Dubbaco rāhulo, upajjhāyassapi vacanaṃ na karotī’ti ca garahuppattito kakkhaḷatarā pīḷā nāma natthī’’ti bhāvanāvidhānaṃ pucchitukāmo bhagavato santikaṃ agamāsi. Taṃ dassetuṃ atha kho āyasmā rāhulotiādi vuttaṃ.

    114. தத்த² படிஸல்லானாதி ஏகீபா⁴வதோ. யங்கிஞ்சி ராஹுலாதி கஸ்மா? ப⁴க³வா ஆனாபானஸ்ஸதிங் புட்டோ² ரூபகம்மட்டா²னங் கதே²தீதி. ரூபே ச²ந்த³ராக³ப்பஹானத்த²ங். ஏவங் கிரஸ்ஸ அஹோஸி – ‘‘ராஹுலஸ்ஸ அத்தபா⁴வங் நிஸ்ஸாய ச²ந்த³ராகோ³ உப்பன்னோ, ஹெட்டா² சஸ்ஸ ஸங்கே²பேன ரூபகம்மட்டா²னங் கதி²தங். இதா³னிஸ்ஸாபி த்³விசத்தாலீஸாய ஆகாரேஹி அத்தபா⁴வங் விராஜெத்வா விஸங்க²ரித்வா தங்னிஸ்ஸிதங் ச²ந்த³ராக³ங் அனுப்பத்தித⁴ம்மதங் ஆபாதெ³ஸ்ஸாமீ’’தி. அத² ஆகாஸதா⁴துங் கஸ்மா வித்தா²ரேஸீதி? உபாதா³ரூபத³ஸ்ஸனத்த²ங். ஹெட்டா² ஹி சத்தாரி மஹாபூ⁴தானேவ கதி²தானி, ந உபாதா³ரூபங். தஸ்மா இமினா முகே²ன தங் த³ஸ்ஸேதுங் ஆகாஸதா⁴துங் வித்தா²ரேஸி. அபிச அஜ்ஜ²த்திகேன ஆகாஸேன பரிச்சி²ன்னரூபம்பி பாகடங் ஹோதி.

    114. Tattha paṭisallānāti ekībhāvato. Yaṃkiñci rāhulāti kasmā? Bhagavā ānāpānassatiṃ puṭṭho rūpakammaṭṭhānaṃ kathetīti. Rūpe chandarāgappahānatthaṃ. Evaṃ kirassa ahosi – ‘‘rāhulassa attabhāvaṃ nissāya chandarāgo uppanno, heṭṭhā cassa saṅkhepena rūpakammaṭṭhānaṃ kathitaṃ. Idānissāpi dvicattālīsāya ākārehi attabhāvaṃ virājetvā visaṅkharitvā taṃnissitaṃ chandarāgaṃ anuppattidhammataṃ āpādessāmī’’ti. Atha ākāsadhātuṃ kasmā vitthāresīti? Upādārūpadassanatthaṃ. Heṭṭhā hi cattāri mahābhūtāneva kathitāni, na upādārūpaṃ. Tasmā iminā mukhena taṃ dassetuṃ ākāsadhātuṃ vitthāresi. Apica ajjhattikena ākāsena paricchinnarūpampi pākaṭaṃ hoti.

    ஆகாஸேன பரிச்சி²ன்னங், ரூபங் யாதி விபூ⁴ததங்;

    Ākāsena paricchinnaṃ, rūpaṃ yāti vibhūtataṃ;

    தஸ்ஸேவங் ஆவிபா⁴வத்த²ங், தங் பகாஸேஸி நாயகோ.

    Tassevaṃ āvibhāvatthaṃ, taṃ pakāsesi nāyako.

    எத்த² பன புரிமாஸு தாவ சதூஸு தா⁴தூஸு யங் வத்தப்³ப³ங், தங் மஹாஹத்தி²பதோ³பமே வுத்தமேவ.

    Ettha pana purimāsu tāva catūsu dhātūsu yaṃ vattabbaṃ, taṃ mahāhatthipadopame vuttameva.

    118. ஆகாஸதா⁴துயங் ஆகாஸக³தந்தி ஆகாஸபா⁴வங் க³தங். உபாதி³ன்னந்திஆதி³ன்னங் க³ஹிதங் பராமட்ட²ங், ஸரீரட்ட²கந்தி அத்தோ². கண்ணச்சி²த்³த³ந்தி மங்ஸலோஹிதாதீ³ஹி அஸம்பு²ட்ட²கண்ணவிவரங். நாஸச்சி²த்³தா³தீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. யேன சாதி யேன சி²த்³தே³ன. அஜ்ஜோ²ஹரதீதி அந்தோ பவேஸேதி, ஜிவ்ஹாப³ந்த⁴னதோ ஹி யாவ உத³ரபடலா மனுஸ்ஸானங் வித³த்தி²சதுரங்கு³லங் சி²த்³த³ட்டா²னங் ஹோதி. தங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங். யத்த² சாதி யஸ்மிங் ஓகாஸே. ஸந்திட்ட²தீதி பதிட்டா²தி. மனுஸ்ஸானஞ்ஹி மஹந்தங் படபரிஸ்ஸாவனமத்தஞ்ச உத³ரபடலங் நாம ஹோதி. தங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங். அதோ⁴பா⁴க³ங் நிக்க²மதீதி யேன ஹெட்டா² நிக்க²மதி. த்³வத்திங்ஸஹத்த²மத்தங் ஏகவீஸதியா டா²னேஸு வங்கங் அந்தங் நாம ஹோதி. தங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங். யங் வா பனஞ்ஞம்பீதி இமினா ஸுகு²மஸுகு²மங் சம்மமங்ஸாதி³அந்தரக³தஞ்சேவ லோமகூபபா⁴வேன ச டி²தங் ஆகாஸங் த³ஸ்ஸேதி. ஸேஸமெத்தா²பி பத²வீதா⁴துஆதீ³ஸு வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங்.

    118. Ākāsadhātuyaṃ ākāsagatanti ākāsabhāvaṃ gataṃ. Upādinnantiādinnaṃ gahitaṃ parāmaṭṭhaṃ, sarīraṭṭhakanti attho. Kaṇṇacchiddanti maṃsalohitādīhi asamphuṭṭhakaṇṇavivaraṃ. Nāsacchiddādīsupi eseva nayo. Yenati yena chiddena. Ajjhoharatīti anto paveseti, jivhābandhanato hi yāva udarapaṭalā manussānaṃ vidatthicaturaṅgulaṃ chiddaṭṭhānaṃ hoti. Taṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ. Yattha cāti yasmiṃ okāse. Santiṭṭhatīti patiṭṭhāti. Manussānañhi mahantaṃ paṭaparissāvanamattañca udarapaṭalaṃ nāma hoti. Taṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ. Adhobhāgaṃ nikkhamatīti yena heṭṭhā nikkhamati. Dvattiṃsahatthamattaṃ ekavīsatiyā ṭhānesu vaṅkaṃ antaṃ nāma hoti. Taṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ. Yaṃ vā panaññampīti iminā sukhumasukhumaṃ cammamaṃsādiantaragatañceva lomakūpabhāvena ca ṭhitaṃ ākāsaṃ dasseti. Sesametthāpi pathavīdhātuādīsu vuttanayeneva veditabbaṃ.

    119. இதா³னிஸ்ஸ தாதி³பா⁴வலக்க²ணங் ஆசிக்க²ந்தோ பத²வீஸமந்திஆதி³மாஹ. இட்டா²னிட்டே²ஸு ஹி அரஜ்ஜந்தோ அது³ஸ்ஸந்தோ தாதீ³ நாம ஹோதி. மனாபாமனாபாதி எத்த² அட்ட² லோப⁴ஸஹக³தசித்தஸம்பயுத்தா மனாபா நாம, த்³வே தோ³மனஸ்ஸசித்தஸம்பயுத்தா அமனாபா நாம. சித்தங் ந பரியாதா³ய ட²ஸ்ஸந்தீதி ஏதே ப²ஸ்ஸா உப்பஜ்ஜித்வா தவ சித்தங் அந்தோமுட்டி²க³தங் கரொந்தோ விய பரியாதா³ய க³ஹெத்வா டா²துங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸந்தி ‘‘அஹங் ஸோபா⁴மி, மய்ஹங் வண்ணாயதனங் பஸன்ன’’ந்தி புன அத்தபா⁴வங் நிஸ்ஸாய ச²ந்த³ராகோ³ நுப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி. கூ³த²க³தந்திஆதீ³ஸு கூ³த²மேவ கூ³த²க³தங். ஏவங் ஸப்³ப³த்த².

    119. Idānissa tādibhāvalakkhaṇaṃ ācikkhanto pathavīsamantiādimāha. Iṭṭhāniṭṭhesu hi arajjanto adussanto tādī nāma hoti. Manāpāmanāpāti ettha aṭṭha lobhasahagatacittasampayuttā manāpā nāma, dve domanassacittasampayuttā amanāpā nāma. Cittaṃ na pariyādāya ṭhassantīti ete phassā uppajjitvā tava cittaṃ antomuṭṭhigataṃ karonto viya pariyādāya gahetvā ṭhātuṃ na sakkhissanti ‘‘ahaṃ sobhāmi, mayhaṃ vaṇṇāyatanaṃ pasanna’’nti puna attabhāvaṃ nissāya chandarāgo nuppajjissati. Gūthagatantiādīsu gūthameva gūthagataṃ. Evaṃ sabbattha.

    ந கத்த²சி பதிட்டி²தோதி பத²வீபப்³ப³தருக்கா²தீ³ஸு ஏகஸ்மிம்பி ந பதிட்டி²தோ, யதி³ ஹி பத²வியங் பதிட்டி²தோ ப⁴வெய்ய, பத²வியா பி⁴ஜ்ஜமானாய ஸஹேவ பி⁴ஜ்ஜெய்ய, பப்³ப³தே பதமானே ஸஹேவ பதெய்ய, ருக்கே² சி²ஜ்ஜமானே ஸஹேவ சி²ஜ்ஜெய்ய.

    Na katthaci patiṭṭhitoti pathavīpabbatarukkhādīsu ekasmimpi na patiṭṭhito, yadi hi pathaviyaṃ patiṭṭhito bhaveyya, pathaviyā bhijjamānāya saheva bhijjeyya, pabbate patamāne saheva pateyya, rukkhe chijjamāne saheva chijjeyya.

    120. மெத்தங் ராஹுலாதி கஸ்மா ஆரபி⁴? தாதி³பா⁴வஸ்ஸ காரணத³ஸ்ஸனத்த²ங். ஹெட்டா² ஹி தாதி³பா⁴வலக்க²ணங் த³ஸ்ஸிதங், ந ச ஸக்கா அஹங் தாதீ³ ஹோமீதி அகாரணா ப⁴விதுங், நபி ‘‘அஹங் உச்சாகுலப்பஸுதோ ப³ஹுஸ்ஸுதோ லாபீ⁴, மங் ராஜராஜமஹாமத்தாத³யோ ப⁴ஜந்தி, அஹங் தாதீ³ ஹோமீ’’தி இமேஹி காரணேஹி கோசி தாதீ³ நாம ஹோதி, மெத்தாதி³பா⁴வனாய பன ஹோதீதி தாதி³பா⁴வஸ்ஸ காரணத³ஸ்ஸனத்த²ங் இமங் தே³ஸனங் ஆரபி⁴.

    120.Mettaṃrāhulāti kasmā ārabhi? Tādibhāvassa kāraṇadassanatthaṃ. Heṭṭhā hi tādibhāvalakkhaṇaṃ dassitaṃ, na ca sakkā ahaṃ tādī homīti akāraṇā bhavituṃ, napi ‘‘ahaṃ uccākulappasuto bahussuto lābhī, maṃ rājarājamahāmattādayo bhajanti, ahaṃ tādī homī’’ti imehi kāraṇehi koci tādī nāma hoti, mettādibhāvanāya pana hotīti tādibhāvassa kāraṇadassanatthaṃ imaṃ desanaṃ ārabhi.

    தத்த² பா⁴வயதோதி உபசாரங் வா அப்பனங் வா பாபெந்தஸ்ஸ. யோ ப்³யாபாதோ³தி யோ ஸத்தே கோபோ, ஸோ பஹீயிஸ்ஸதி. விஹேஸாதி பாணிஆதீ³ஹி ஸத்தானங் விஹிங்ஸனங். அரதீதி பந்தஸேனாஸனேஸு சேவ அதி⁴குஸலத⁴ம்மேஸு ச உக்கண்டி²ததா. படிகோ⁴தி யத்த² கத்த²சி ஸத்தேஸு ஸங்கா²ரேஸு ச படிஹஞ்ஞனகிலேஸோ. அஸுப⁴ந்தி உத்³து⁴மாதகாதீ³ஸு உபசாரப்பனங். உத்³து⁴மாதகாதீ³ஸு அஸுப⁴பா⁴வனா ச நாமேஸா வித்தா²ரதோ விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ கதி²தாவ. ராகோ³தி பஞ்சகாமகு³ணிகராகோ³. அனிச்சஸஞ்ஞந்தி அனிச்சானுபஸ்ஸனாய ஸஹஜாதஸஞ்ஞங். விபஸ்ஸனா ஏவ வா ஏஸா அஸஞ்ஞாபி ஸஞ்ஞாஸீஸேன ஸஞ்ஞாதி வுத்தா. அஸ்மிமானோதி ரூபாதீ³ஸு அஸ்மீதி மானோ.

    Tattha bhāvayatoti upacāraṃ vā appanaṃ vā pāpentassa. Yo byāpādoti yo satte kopo, so pahīyissati. Vihesāti pāṇiādīhi sattānaṃ vihiṃsanaṃ. Aratīti pantasenāsanesu ceva adhikusaladhammesu ca ukkaṇṭhitatā. Paṭighoti yattha katthaci sattesu saṅkhāresu ca paṭihaññanakileso. Asubhanti uddhumātakādīsu upacārappanaṃ. Uddhumātakādīsu asubhabhāvanā ca nāmesā vitthārato visuddhimagge kathitāva. Rāgoti pañcakāmaguṇikarāgo. Aniccasaññanti aniccānupassanāya sahajātasaññaṃ. Vipassanā eva vā esā asaññāpi saññāsīsena saññāti vuttā. Asmimānoti rūpādīsu asmīti māno.

    121. இதா³னி தே²ரேன புச்சி²தங் பஞ்ஹங் வித்தா²ரெந்தோ ஆனாபானஸ்ஸதிந்திஆதி³மாஹ. தத்த² இத³ங் கம்மட்டா²னஞ்ச கம்மட்டா²னபா⁴வனா ச பாளிஅத்தோ² ச ஸத்³தி⁴ங் ஆனிஸங்ஸகதா²ய ஸப்³போ³ ஸப்³பா³காரேன விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ அனுஸ்ஸதினித்³தே³ஸே வித்தா²ரிதோயேவ. இமங் தே³ஸனங் ப⁴க³வா நெய்யபுக்³க³லவஸேனேவ பரினிட்டா²பேஸீதி.

    121. Idāni therena pucchitaṃ pañhaṃ vitthārento ānāpānassatintiādimāha. Tattha idaṃ kammaṭṭhānañca kammaṭṭhānabhāvanā ca pāḷiattho ca saddhiṃ ānisaṃsakathāya sabbo sabbākārena visuddhimagge anussatiniddese vitthāritoyeva. Imaṃ desanaṃ bhagavā neyyapuggalavaseneva pariniṭṭhāpesīti.

    பபஞ்சஸூத³னியா மஜ்ஜி²மனிகாயட்ட²கதா²ய

    Papañcasūdaniyā majjhimanikāyaṭṭhakathāya

    மாஹாராஹுலோவாத³ஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Māhārāhulovādasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய • Majjhimanikāya / 2. மஹாராஹுலோவாத³ஸுத்தங் • 2. Mahārāhulovādasuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / மஜ்ஜி²மனிகாய (டீகா) • Majjhimanikāya (ṭīkā) / 2. மஹாராஹுலோவாத³ஸுத்தவண்ணனா • 2. Mahārāhulovādasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact