Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā)

    6. மஹாஸச்சகஸுதவண்ணனா

    6. Mahāsaccakasutavaṇṇanā

    364. ஏவங் மே ஸுதந்தி மஹாஸச்சகஸுத்தங். தத்த² ஏகங் ஸமயந்தி ச தேன கோ² பன ஸமயேனாதி ச புப்³ப³ண்ஹஸமயந்தி ச தீஹி பதே³ஹி ஏகோவ ஸமயோ வுத்தோ. பி⁴க்கூ²னஞ்ஹி வத்தபடிபத்திங் கத்வா முக²ங் தோ⁴வித்வா பத்தசீவரமாதா³ய சேதியங் வந்தி³த்வா கதரங் கா³மங் பவிஸிஸ்ஸாமாதி விதக்கமாளகே டி²தகாலோ நாம ஹோதி. ப⁴க³வா ஏவரூபே ஸமயே ரத்தது³பட்டங் நிவாஸெத்வா காயப³ந்த⁴னங் ப³ந்தி⁴த்வா பங்ஸுகூலசீவரங் ஏகங்ஸங் பாருபித்வா க³ந்த⁴குடிதோ நிக்க²ம்ம பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதோ க³ந்த⁴குடிபமுகே² அட்டா²ஸி. தங் ஸந்தா⁴ய, – ‘‘ஏகங் ஸமயந்தி ச தேன கோ² பன ஸமயேனாதி ச புப்³ப³ண்ஹஸமய’’ந்தி ச வுத்தங். பவிஸிதுகாமோதி பிண்டா³ய பவிஸிஸ்ஸாமீதி ஏவங் கதஸன்னிட்டா²னோ. தேனுபஸங்கமீதி கஸ்மா உபஸங்கமீதி? வாதா³ரோபனஜ்ஜா²ஸயேன. ஏவங் கிரஸ்ஸ அஹோஸி – ‘‘புப்³பே³பாஹங் அபண்டி³ததாய ஸகலங் வேஸாலிபரிஸங் க³ஹெத்வா ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா பரிஸமஜ்ஜே² மங்கு ஜாதோ. இதா³னி ததா² அகத்வா ஏககோவ க³ந்த்வா வாத³ங் ஆரோபெஸ்ஸாமி. யதி³ ஸமணங் கோ³தமங் பராஜேதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸாமி, அத்தனோ லத்³தி⁴ங் தீ³பெத்வா ஜயங் கரிஸ்ஸாமி. யதி³ ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ ஜயோ ப⁴விஸ்ஸதி, அந்த⁴காரே நச்சங் விய ந கோசி ஜானிஸ்ஸதீ’’தி நித்³தா³பஞ்ஹங் நாம க³ஹெத்வா இமினா வாத³ஜ்ஜா²ஸயேன உபஸங்கமி.

    364.Evaṃme sutanti mahāsaccakasuttaṃ. Tattha ekaṃ samayanti ca tena kho pana samayenāti ca pubbaṇhasamayanti ca tīhi padehi ekova samayo vutto. Bhikkhūnañhi vattapaṭipattiṃ katvā mukhaṃ dhovitvā pattacīvaramādāya cetiyaṃ vanditvā kataraṃ gāmaṃ pavisissāmāti vitakkamāḷake ṭhitakālo nāma hoti. Bhagavā evarūpe samaye rattadupaṭṭaṃ nivāsetvā kāyabandhanaṃ bandhitvā paṃsukūlacīvaraṃ ekaṃsaṃ pārupitvā gandhakuṭito nikkhamma bhikkhusaṅghaparivuto gandhakuṭipamukhe aṭṭhāsi. Taṃ sandhāya, – ‘‘ekaṃ samayanti ca tena kho pana samayenāti ca pubbaṇhasamaya’’nti ca vuttaṃ. Pavisitukāmoti piṇḍāya pavisissāmīti evaṃ katasanniṭṭhāno. Tenupasaṅkamīti kasmā upasaṅkamīti? Vādāropanajjhāsayena. Evaṃ kirassa ahosi – ‘‘pubbepāhaṃ apaṇḍitatāya sakalaṃ vesāliparisaṃ gahetvā samaṇassa gotamassa santikaṃ gantvā parisamajjhe maṅku jāto. Idāni tathā akatvā ekakova gantvā vādaṃ āropessāmi. Yadi samaṇaṃ gotamaṃ parājetuṃ sakkhissāmi, attano laddhiṃ dīpetvā jayaṃ karissāmi. Yadi samaṇassa gotamassa jayo bhavissati, andhakāre naccaṃ viya na koci jānissatī’’ti niddāpañhaṃ nāma gahetvā iminā vādajjhāsayena upasaṅkami.

    அனுகம்பங் உபாதா³யாதி ஸச்சகஸ்ஸ நிக³ண்ட²புத்தஸ்ஸ அனுகம்பங் படிச்ச. தே²ரஸ்ஸ கிரஸ்ஸ ஏவங் அஹோஸி – ‘‘ப⁴க³வதி முஹுத்தங் நிஸின்னே பு³த்³த⁴த³ஸ்ஸனங் த⁴ம்மஸ்ஸவனஞ்ச லபி⁴ஸ்ஸதி. தத³ஸ்ஸ தீ³க⁴ரத்தங் ஹிதாய ஸுகா²ய ஸங்வத்திஸ்ஸதீ’’தி. தஸ்மா ப⁴க³வந்தங் யாசித்வா பங்ஸுகூலசீவரங் சதுக்³கு³ணங் பஞ்ஞபெத்வா நிஸீத³து ப⁴க³வாதி ஆஹ. ‘‘காரணங் ஆனந்தோ³ வத³தீ’’தி ஸல்லக்கெ²த்வா நிஸீதி³ ப⁴க³வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே. ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோசாதி யங் பன பஞ்ஹங் ஓவட்டிகஸாரங் கத்வா ஆதா³ய ஆக³தோ தங் ட²பெத்வா பஸ்ஸேன தாவ பரிஹரந்தோ ஏதங் ஸந்தி, போ⁴ கோ³தமாதிஆதி³வசனங் அவோச.

    Anukampaṃ upādāyāti saccakassa nigaṇṭhaputtassa anukampaṃ paṭicca. Therassa kirassa evaṃ ahosi – ‘‘bhagavati muhuttaṃ nisinne buddhadassanaṃ dhammassavanañca labhissati. Tadassa dīgharattaṃ hitāya sukhāya saṃvattissatī’’ti. Tasmā bhagavantaṃ yācitvā paṃsukūlacīvaraṃ catugguṇaṃ paññapetvā nisīdatu bhagavāti āha. ‘‘Kāraṇaṃ ānando vadatī’’ti sallakkhetvā nisīdi bhagavā paññatte āsane. Bhagavantaṃ etadavocāti yaṃ pana pañhaṃ ovaṭṭikasāraṃ katvā ādāya āgato taṃ ṭhapetvā passena tāva pariharanto etaṃ santi, bho gotamātiādivacanaṃ avoca.

    365. பு²ஸந்தி ஹி தே, போ⁴ கோ³தமாதி தே ஸமணப்³ராஹ்மணா ஸரீரே உப்பன்னங் ஸாரீரிகங் து³க்க²ங் வேத³னங் பு²ஸந்தி லப⁴ந்தி, அனுப⁴வந்தீதி அத்தோ². ஊருக்க²ம்போ⁴தி க²ம்ப⁴கதஊருபா⁴வோ, ஊருத²த்³த⁴தாதி அத்தோ². விம்ஹயத்த²வஸேன பனெத்த² ப⁴விஸ்ஸதீதி அனாக³தவசனங் கதங். காயன்வயங் ஹோதீதி காயானுக³தங் ஹோதி காயஸ்ஸ வஸவத்தி. காயபா⁴வனாதி பன விபஸ்ஸனா வுச்சதி, தாய சித்தவிக்கே²பங் பாபுணந்தோ நாம நத்தி², இதி நிக³ண்டோ² அஸந்தங் அபூ⁴தங் யங் நத்தி², ததே³வாஹ. சித்தபா⁴வனாதிபி ஸமதோ² வுச்சதி, ஸமாதி⁴யுத்தஸ்ஸ ச புக்³க³லஸ்ஸ ஊருக்க²ம்பா⁴த³யோ நாம நத்தி², இதி நிக³ண்டோ² இத³ங் அபூ⁴தமேவ ஆஹ. அட்ட²கதா²யங் பன வுத்தங் – ‘‘யதே²வ ‘பூ⁴தபுப்³ப³ந்தி வத்வா ஊருக்க²ம்போ⁴பி நாம ப⁴விஸ்ஸதீ’திஆதீ³னி வத³தோ அனாக³தரூபங் ந ஸமேதி, ததா² அத்தோ²பி ந ஸமேதி, அஸந்தங் அபூ⁴தங் யங் நத்தி², தங் கதே²தீ’’தி.

    365.Phusanti hi te, bho gotamāti te samaṇabrāhmaṇā sarīre uppannaṃ sārīrikaṃ dukkhaṃ vedanaṃ phusanti labhanti, anubhavantīti attho. Ūrukkhambhoti khambhakataūrubhāvo, ūruthaddhatāti attho. Vimhayatthavasena panettha bhavissatīti anāgatavacanaṃ kataṃ. Kāyanvayaṃ hotīti kāyānugataṃ hoti kāyassa vasavatti. Kāyabhāvanāti pana vipassanā vuccati, tāya cittavikkhepaṃ pāpuṇanto nāma natthi, iti nigaṇṭho asantaṃ abhūtaṃ yaṃ natthi, tadevāha. Cittabhāvanātipi samatho vuccati, samādhiyuttassa ca puggalassa ūrukkhambhādayo nāma natthi, iti nigaṇṭho idaṃ abhūtameva āha. Aṭṭhakathāyaṃ pana vuttaṃ – ‘‘yatheva ‘bhūtapubbanti vatvā ūrukkhambhopi nāma bhavissatī’tiādīni vadato anāgatarūpaṃ na sameti, tathā atthopi na sameti, asantaṃ abhūtaṃ yaṃ natthi, taṃ kathetī’’ti.

    நோ காயபா⁴வனந்தி பஞ்சாதபதப்பனாதி³ங் அத்தகிலமதா²னுயோக³ங் ஸந்தா⁴யாஹ. அயஞ்ஹி தேஸங் காயபா⁴வனா நாம. கிங் பன ஸோ தி³ஸ்வா ஏவமாஹ? ஸோ கிர தி³வாதி³வஸ்ஸ விஹாரங் ஆக³ச்ச²தி, தஸ்மிங் கோ² பன ஸமயே பி⁴க்கூ² பத்தசீவரங் படிஸாமெத்வா அத்தனோ அத்தனோ ரத்திட்டா²னதி³வாட்டா²னேஸு படிஸல்லானங் உபக³ச்ச²ந்தி. ஸோ தே படிஸல்லீனே தி³ஸ்வா சித்தபா⁴வனாமத்தங் ஏதே அனுயுஞ்ஜந்தி, காயபா⁴வனா பனேதேஸங் நத்தீ²தி மஞ்ஞமானோ ஏவமாஹ.

    No kāyabhāvananti pañcātapatappanādiṃ attakilamathānuyogaṃ sandhāyāha. Ayañhi tesaṃ kāyabhāvanā nāma. Kiṃ pana so disvā evamāha? So kira divādivassa vihāraṃ āgacchati, tasmiṃ kho pana samaye bhikkhū pattacīvaraṃ paṭisāmetvā attano attano rattiṭṭhānadivāṭṭhānesu paṭisallānaṃ upagacchanti. So te paṭisallīne disvā cittabhāvanāmattaṃ ete anuyuñjanti, kāyabhāvanā panetesaṃ natthīti maññamāno evamāha.

    366. அத² நங் ப⁴க³வா அனுயுஞ்ஜந்தோ கிந்தி பன தே, அக்³கி³வெஸ்ஸன, காயபா⁴வனா ஸுதாதி ஆஹ. ஸோ தங் வித்தா²ரெந்தோ ஸெய்யதி²த³ங், நந்தோ³ வச்சோ²திஆதி³மாஹ. தத்த² நந்தோ³தி தஸ்ஸ நாமங். வச்சோ²தி கொ³த்தங். கிஸோதி நாமங். ஸங்கிச்சோதி கொ³த்தங். மக்க²லிகோ³ஸாலோ ஹெட்டா² ஆக³தோவ. ஏதேதி ஏதே தயோ ஜனா, தே கிர கிலிட்ட²தபானங் மத்த²கபத்தா அஹேஸுங். உளாரானி உளாரானீதி பணீதானி பணீதானி. கா³ஹெந்தி நாமாதி ப³லங் க³ண்ஹாபெந்தி நாம. ப்³ரூஹெந்தீதி வட்³டெ⁴ந்தி. மேதெ³ந்தீதி ஜாதமேத³ங் கரொந்தி. புரிமங் பஹாயாதி புரிமங் து³க்கரகாரங் பஹாய. பச்சா² உபசினந்தீதி பச்சா² உளாரகா²த³னீயாதீ³ஹி ஸந்தப்பெந்தி, வட்³டெ⁴ந்தி. ஆசயாபசயோ ஹோதீதி வட்³டி⁴ ச அவட்³டி⁴ ச ஹோதி, இதி இமஸ்ஸ காயஸ்ஸ காலேன வட்³டி⁴, காலேன பரிஹானீதி வட்³டி⁴பரிஹானிமத்தமேவ பஞ்ஞாயதி, காயபா⁴வனா பன ந பஞ்ஞாயதீதி தீ³பெத்வா சித்தபா⁴வனங் புச்ச²ந்தோ, ‘‘கிந்தி பன தே, அக்³கி³வெஸ்ஸன, சித்தபா⁴வனா ஸுதா’’தி ஆஹ. ந ஸம்பாயாஸீதி ஸம்பாதெ³த்வா கதே²துங் நாஸக்கி², யதா² தங் பா³லபுது²ஜ்ஜனோ.

    366. Atha naṃ bhagavā anuyuñjanto kinti pana te, aggivessana, kāyabhāvanā sutāti āha. So taṃ vitthārento seyyathidaṃ, nando vacchotiādimāha. Tattha nandoti tassa nāmaṃ. Vacchoti gottaṃ. Kisoti nāmaṃ. Saṃkiccoti gottaṃ. Makkhaligosālo heṭṭhā āgatova. Eteti ete tayo janā, te kira kiliṭṭhatapānaṃ matthakapattā ahesuṃ. Uḷārāni uḷārānīti paṇītāni paṇītāni. Gāhenti nāmāti balaṃ gaṇhāpenti nāma. Brūhentīti vaḍḍhenti. Medentīti jātamedaṃ karonti. Purimaṃ pahāyāti purimaṃ dukkarakāraṃ pahāya. Pacchā upacinantīti pacchā uḷārakhādanīyādīhi santappenti, vaḍḍhenti. Ācayāpacayo hotīti vaḍḍhi ca avaḍḍhi ca hoti, iti imassa kāyassa kālena vaḍḍhi, kālena parihānīti vaḍḍhiparihānimattameva paññāyati, kāyabhāvanā pana na paññāyatīti dīpetvā cittabhāvanaṃ pucchanto, ‘‘kinti pana te, aggivessana, cittabhāvanā sutā’’ti āha. Na sampāyāsīti sampādetvā kathetuṃ nāsakkhi, yathā taṃ bālaputhujjano.

    367. குதோ பன த்வந்தி யோ த்வங் ஏவங் ஓளாரிகங் து³ப்³ப³லங் காயபா⁴வனங் ந ஜானாஸி? ஸோ த்வங் குதோ ஸண்ஹங் ஸுகு²மங் சித்தபா⁴வனங் ஜானிஸ்ஸஸீதி. இமஸ்மிங் பன டா²னே சோத³னாலயத்தே²ரோ, ‘‘அபு³த்³த⁴வசனங் நாமேதங் பத³’’ந்தி பீ³ஜனிங் ட²பெத்வா பக்கமிதுங் ஆரபி⁴. அத² நங் மஹாஸீவத்தே²ரோ ஆஹ – ‘‘தி³ஸ்ஸதி, பி⁴க்க²வே, இமஸ்ஸ சாதுமஹாபூ⁴திகஸ்ஸ காயஸ்ஸ ஆசயோபி அபசயோபி ஆதா³னம்பி நிக்கே²பனம்பீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 2.62). தங் ஸுத்வா ஸல்லக்கே²ஸி – ‘‘ஓளாரிகங் காயங் பரிக்³க³ண்ஹந்தஸ்ஸ உப்பன்னவிபஸ்ஸனா ஓளாரிகாதி வத்துங் வட்டதீ’’தி.

    367.Kutopana tvanti yo tvaṃ evaṃ oḷārikaṃ dubbalaṃ kāyabhāvanaṃ na jānāsi? So tvaṃ kuto saṇhaṃ sukhumaṃ cittabhāvanaṃ jānissasīti. Imasmiṃ pana ṭhāne codanālayatthero, ‘‘abuddhavacanaṃ nāmetaṃ pada’’nti bījaniṃ ṭhapetvā pakkamituṃ ārabhi. Atha naṃ mahāsīvatthero āha – ‘‘dissati, bhikkhave, imassa cātumahābhūtikassa kāyassa ācayopi apacayopi ādānampi nikkhepanampī’’ti (saṃ. ni. 2.62). Taṃ sutvā sallakkhesi – ‘‘oḷārikaṃ kāyaṃ pariggaṇhantassa uppannavipassanā oḷārikāti vattuṃ vaṭṭatī’’ti.

    368. ஸுக²ஸாராகீ³தி ஸுக²ஸாராகே³ன ஸமன்னாக³தோ. ஸுகா²ய வேத³னாய நிரோதா⁴ உப்பஜ்ஜதி து³க்கா² வேத³னாதி ந அனந்தராவ உப்பஜ்ஜதி, ஸுக²து³க்கா²னஞ்ஹி அனந்தரபச்சயதா பட்டா²னே (பட்டா²॰ 1.2.45-46) படிஸித்³தா⁴. யஸ்மா பன ஸுகே² அனிருத்³தே⁴ து³க்க²ங் நுப்பஜ்ஜதி, தஸ்மா இத⁴ ஏவங் வுத்தங். பரியாதா³ய திட்ட²தீதி கே²பெத்வா க³ண்ஹித்வா திட்ட²தி. உப⁴தோபக்க²ந்தி ஸுக²ங் ஏகங் பக்க²ங் து³க்க²ங் ஏகங் பக்க²ந்தி ஏவங் உப⁴தோபக்க²ங் ஹுத்வா.

    368.Sukhasārāgīti sukhasārāgena samannāgato. Sukhāya vedanāya nirodhā uppajjati dukkhā vedanāti na anantarāva uppajjati, sukhadukkhānañhi anantarapaccayatā paṭṭhāne (paṭṭhā. 1.2.45-46) paṭisiddhā. Yasmā pana sukhe aniruddhe dukkhaṃ nuppajjati, tasmā idha evaṃ vuttaṃ. Pariyādāya tiṭṭhatīti khepetvā gaṇhitvā tiṭṭhati. Ubhatopakkhanti sukhaṃ ekaṃ pakkhaṃ dukkhaṃ ekaṃ pakkhanti evaṃ ubhatopakkhaṃ hutvā.

    369. உப்பன்னாபி ஸுகா² வேத³னா சித்தங் ந பரியாதா³ய திட்ட²தி, பா⁴விதத்தா காயஸ்ஸ. உப்பன்னாபி து³க்கா² வேத³னா சித்தங் ந பரியாதா³ய திட்ட²தி, பா⁴விதத்தா சித்தஸ்ஸாதி எத்த² காயபா⁴வனா விபஸ்ஸனா, சித்தபா⁴வனா ஸமாதி⁴. விபஸ்ஸனா ச ஸுக²ஸ்ஸ பச்சனீகா, து³க்க²ஸ்ஸ ஆஸன்னா. ஸமாதி⁴ து³க்க²ஸ்ஸ பச்சனீகோ, ஸுக²ஸ்ஸ ஆஸன்னோ. கத²ங்? விபஸ்ஸனங் பட்ட²பெத்வா நிஸின்னஸ்ஸ ஹி அத்³தா⁴னே க³ச்ச²ந்தே க³ச்ச²ந்தே தத்த² தத்த² அக்³கி³உட்டா²னங் விய ஹோதி, கச்சே²ஹி ஸேதா³ முச்சந்தி, மத்த²கதோ உஸுமவட்டிஉட்டா²னங் விய ஹோதீதி சித்தங் ஹஞ்ஞதி விஹஞ்ஞதி விப்ப²ந்த³தி. ஏவங் தாவ விபஸ்ஸனா ஸுக²ஸ்ஸ பச்சனீகா, து³க்க²ஸ்ஸ ஆஸன்னா. உப்பன்னே பன காயிகே வா சேதஸிகே வா து³க்கே² தங் து³க்க²ங் விக்க²ம்பெ⁴த்வா ஸமாபத்திங் ஸமாபன்னஸ்ஸ ஸமாபத்திக்க²ணே து³க்க²ங் தூ³ராபக³தங் ஹோதி, அனப்பகங் ஸுக²ங் ஓக்கமதி. ஏவங் ஸமாதி⁴ து³க்க²ஸ்ஸ பச்சனீகோ, ஸுக²ஸ்ஸ ஆஸன்னோ. யதா² விபஸ்ஸனா ஸுக²ஸ்ஸ பச்சனீகா, து³க்க²ஸ்ஸ ஆஸன்னா, ந ததா² ஸமாதி⁴. யதா² ஸமாதி⁴ து³க்க²ஸ்ஸ பச்சனீகோ, ஸுக²ஸ்ஸ ஆஸன்னோ, ந ச ததா² விபஸ்ஸனாதி. தேன வுத்தங் – ‘‘உப்பன்னாபி ஸுகா² வேத³னா சித்தங் ந பரியாதா³ய திட்ட²தி, பா⁴விதத்தா காயஸ்ஸ. உப்பன்னாபி து³க்கா² வேத³னா சித்தங் ந பரியாதா³ய திட்ட²தி, பா⁴விதத்தா சித்தஸ்ஸா’’தி.

    369.Uppannāpi sukhā vedanā cittaṃ na pariyādāya tiṭṭhati, bhāvitattā kāyassa. Uppannāpi dukkhā vedanā cittaṃ na pariyādāya tiṭṭhati, bhāvitattā cittassāti ettha kāyabhāvanā vipassanā, cittabhāvanā samādhi. Vipassanā ca sukhassa paccanīkā, dukkhassa āsannā. Samādhi dukkhassa paccanīko, sukhassa āsanno. Kathaṃ? Vipassanaṃ paṭṭhapetvā nisinnassa hi addhāne gacchante gacchante tattha tattha aggiuṭṭhānaṃ viya hoti, kacchehi sedā muccanti, matthakato usumavaṭṭiuṭṭhānaṃ viya hotīti cittaṃ haññati vihaññati vipphandati. Evaṃ tāva vipassanā sukhassa paccanīkā, dukkhassa āsannā. Uppanne pana kāyike vā cetasike vā dukkhe taṃ dukkhaṃ vikkhambhetvā samāpattiṃ samāpannassa samāpattikkhaṇe dukkhaṃ dūrāpagataṃ hoti, anappakaṃ sukhaṃ okkamati. Evaṃ samādhi dukkhassa paccanīko, sukhassa āsanno. Yathā vipassanā sukhassa paccanīkā, dukkhassa āsannā, na tathā samādhi. Yathā samādhi dukkhassa paccanīko, sukhassa āsanno, na ca tathā vipassanāti. Tena vuttaṃ – ‘‘uppannāpi sukhā vedanā cittaṃ na pariyādāya tiṭṭhati, bhāvitattā kāyassa. Uppannāpi dukkhā vedanā cittaṃ na pariyādāya tiṭṭhati, bhāvitattā cittassā’’ti.

    370. ஆஸஜ்ஜ உபனீயாதி கு³ணே க⁴ட்டெத்வா சேவ உபனெத்வா ச. தங் வத மேதி தங் வத மம சித்தங்.

    370.Āsajjaupanīyāti guṇe ghaṭṭetvā ceva upanetvā ca. Taṃ vata meti taṃ vata mama cittaṃ.

    371. கிஞ்ஹி நோ ஸியா, அக்³கி³வெஸ்ஸனாதி, அக்³கி³வெஸ்ஸன, கிங் ந ப⁴விஸ்ஸதி, ப⁴விஸ்ஸதேவ, மா ஏவங் ஸஞ்ஞீ ஹோஹி, உப்பஜ்ஜியேவ மே ஸுகா²பி து³க்கா²பி வேத³னா, உப்பன்னாய பனஸ்ஸா அஹங் சித்தங் பரியாதா³ய டா²துங் ந தே³மி. இதா³னிஸ்ஸ தமத்த²ங் பகாஸேதுங் உபரி பஸாதா³வஹங் த⁴ம்மதே³ஸனங் தே³ஸேதுகாமோ மூலதோ பட்டா²ய மஹாபி⁴னிக்க²மனங் ஆரபி⁴. தத்த² இத⁴ மே, அக்³கி³வெஸ்ஸன, புப்³பே³வ ஸம்போ³தா⁴…பே॰… தத்தே²வ நிஸீதி³ங், அலமித³ங் பதா⁴னாயாதி இத³ங் ஸப்³ப³ங் ஹெட்டா² பாஸராஸிஸுத்தே வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங். அயங் பன விஸேஸோ, தத்த² போ³தி⁴பல்லங்கே நிஸஜ்ஜா, இத⁴ து³க்கரகாரிகா.

    371.Kiñhi no siyā, aggivessanāti, aggivessana, kiṃ na bhavissati, bhavissateva, mā evaṃ saññī hohi, uppajjiyeva me sukhāpi dukkhāpi vedanā, uppannāya panassā ahaṃ cittaṃ pariyādāya ṭhātuṃ na demi. Idānissa tamatthaṃ pakāsetuṃ upari pasādāvahaṃ dhammadesanaṃ desetukāmo mūlato paṭṭhāya mahābhinikkhamanaṃ ārabhi. Tattha idha me, aggivessana, pubbeva sambodhā…pe… tattheva nisīdiṃ, alamidaṃ padhānāyāti idaṃ sabbaṃ heṭṭhā pāsarāsisutte vuttanayeneva veditabbaṃ. Ayaṃ pana viseso, tattha bodhipallaṅke nisajjā, idha dukkarakārikā.

    374. அல்லகட்ட²ந்தி அல்லங் உது³ம்ப³ரகட்ட²ங். ஸஸ்னேஹந்தி ஸகீ²ரங். காமேஹீதி வத்து²காமேஹி. அவூபகட்டா²தி அனபக³தா. காமச்ச²ந்தோ³திஆதீ³ஸு கிலேஸகாமோவ ச²ந்த³கரணவஸேன ச²ந்தோ³. ஸினேஹகரணவஸேன ஸ்னேஹோ. முச்சா²கரணவஸேன முச்சா². பிபாஸாகரணவஸேன பிபாஸா. அனுத³ஹனவஸேன பரிளாஹோதி வேதி³தப்³போ³. ஓபக்கமிகாதி உபக்கமனிப்³ப³த்தா. ஞாணாய த³ஸ்ஸனாய அனுத்தராய ஸம்போ³தா⁴யாதி ஸப்³ப³ங் லோகுத்தரமக்³க³வேவசனமேவ.

    374.Allakaṭṭhanti allaṃ udumbarakaṭṭhaṃ. Sasnehanti sakhīraṃ. Kāmehīti vatthukāmehi. Avūpakaṭṭhāti anapagatā. Kāmacchandotiādīsu kilesakāmova chandakaraṇavasena chando. Sinehakaraṇavasena sneho. Mucchākaraṇavasena mucchā. Pipāsākaraṇavasena pipāsā. Anudahanavasena pariḷāhoti veditabbo. Opakkamikāti upakkamanibbattā. Ñāṇāya dassanāya anuttarāya sambodhāyāti sabbaṃ lokuttaramaggavevacanameva.

    இத³ங் பனெத்த² ஓபம்மஸங்ஸந்த³னங் – அல்லங் ஸகீ²ரங் உது³ம்ப³ரகட்ட²ங் விய ஹி கிலேஸகாமேன வத்து²காமதோ அனிஸ்ஸடபுக்³க³லா. உத³கே பக்கி²த்தபா⁴வோ விய கிலேஸகாமேன திந்ததா; மந்த²னேனாபி அக்³கி³னோ அனபி⁴னிப்³ப³த்தனங் விய கிலேஸகாமேன வத்து²காமதோ அனிஸ்ஸடானங் ஓபக்கமிகாஹி வேத³னாஹி லோகுத்தரமக்³க³ஸ்ஸ அனதி⁴க³மோ. அமந்த²னேனாபி அக்³கி³னோ அனபி⁴னிப்³ப³த்தனங் விய தேஸங் புக்³க³லானங் வினாபி ஓபக்கமிகாஹி வேத³னாஹி லோகுத்தரமக்³க³ஸ்ஸ அனதி⁴க³மோ. து³தியஉபமாபி இமினாவ நயேன வேதி³தப்³பா³. அயங் பன விஸேஸோ, புரிமா ஸபுத்தப⁴ரியபப்³ப³ஜ்ஜாய உபமா; பச்சி²மா ப்³ராஹ்மணத⁴ம்மிகபப்³ப³ஜ்ஜாய.

    Idaṃ panettha opammasaṃsandanaṃ – allaṃ sakhīraṃ udumbarakaṭṭhaṃ viya hi kilesakāmena vatthukāmato anissaṭapuggalā. Udake pakkhittabhāvo viya kilesakāmena tintatā; manthanenāpi aggino anabhinibbattanaṃ viya kilesakāmena vatthukāmato anissaṭānaṃ opakkamikāhi vedanāhi lokuttaramaggassa anadhigamo. Amanthanenāpi aggino anabhinibbattanaṃ viya tesaṃ puggalānaṃ vināpi opakkamikāhi vedanāhi lokuttaramaggassa anadhigamo. Dutiyaupamāpi imināva nayena veditabbā. Ayaṃ pana viseso, purimā saputtabhariyapabbajjāya upamā; pacchimā brāhmaṇadhammikapabbajjāya.

    376. ததியஉபமாய கோளாபந்தி சி²ன்னஸினேஹங் நிராபங். த²லே நிக்கி²த்தந்தி பப்³ப³தத²லே வா பூ⁴மித²லே வா நிக்கி²த்தங். எத்தா²பி இத³ங் ஓபம்மஸங்ஸந்த³னங் – ஸுக்க²கோளாபகட்ட²ங் விய ஹி கிலேஸகாமேன வத்து²காமதோ நிஸ்ஸடபுக்³க³லா, ஆரகா உத³கா த²லே நிக்கி²த்தபா⁴வோ விய கிலேஸகாமேன அதிந்ததா. மந்த²னேனாபி அக்³கி³னோ அபி⁴னிப்³ப³த்தனங் விய கிலேஸகாமேன வத்து²காமதோ நிஸ்ஸடானங் அப்³போ⁴காஸிகனேஸஜ்ஜிகாதி³வஸேன ஓபக்கமிகாஹிபி வேத³னாஹி லோகுத்தரமக்³க³ஸ்ஸ அதி⁴க³மோ. அஞ்ஞஸ்ஸ ருக்க²ஸ்ஸ ஸுக்க²ஸாகா²ய ஸத்³தி⁴ங் க⁴ங்ஸனமத்தேனேவ அக்³கி³னோ அபி⁴னிப்³ப³த்தனங் விய வினாபி ஓபக்கமிகாஹி வேத³னாஹி ஸுகா²யேவ படிபதா³ய லோகுத்தரமக்³க³ஸ்ஸ அதி⁴க³மோதி. அயங் உபமா ப⁴க³வதா அத்தனோ அத்தா²ய ஆஹடா.

    376. Tatiyaupamāya koḷāpanti chinnasinehaṃ nirāpaṃ. Thale nikkhittanti pabbatathale vā bhūmithale vā nikkhittaṃ. Etthāpi idaṃ opammasaṃsandanaṃ – sukkhakoḷāpakaṭṭhaṃ viya hi kilesakāmena vatthukāmato nissaṭapuggalā, ārakā udakā thale nikkhittabhāvo viya kilesakāmena atintatā. Manthanenāpi aggino abhinibbattanaṃ viya kilesakāmena vatthukāmato nissaṭānaṃ abbhokāsikanesajjikādivasena opakkamikāhipi vedanāhi lokuttaramaggassa adhigamo. Aññassa rukkhassa sukkhasākhāya saddhiṃ ghaṃsanamatteneva aggino abhinibbattanaṃ viya vināpi opakkamikāhi vedanāhi sukhāyeva paṭipadāya lokuttaramaggassa adhigamoti. Ayaṃ upamā bhagavatā attano atthāya āhaṭā.

    377. இதா³னி அத்தனோ து³க்கரகாரிகங் த³ஸ்ஸெந்தோ, தஸ்ஸ மய்ஹந்திஆதி³மாஹ. கிங் பன ப⁴க³வா து³க்கரங் அகத்வா பு³த்³தோ⁴ ப⁴விதுங் ந ஸமத்தோ²தி? கத்வாபி அகத்வாபி ஸமத்தோ²வ. அத² கஸ்மா அகாஸீதி? ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ அத்தனோ பரக்கமங் த³ஸ்ஸெஸ்ஸாமி. ஸோ ச மங் வீரியனிம்மத²னகு³ணோ ஹாஸெஸ்ஸதீதி. பாஸாதே³ நிஸின்னோயேவ ஹி பவேணிஆக³தங் ரஜ்ஜங் லபி⁴த்வாபி க²த்தியோ ந ததா²பமுதி³தோ ஹோதி, யதா² ப³லகாயங் க³ஹெத்வா ஸங்கா³மே த்³வே தயோ ஸம்பஹாரே த³த்வா அமித்தமத²னங் கத்வா பத்தரஜ்ஜோ. ஏவங் பத்தரஜ்ஜஸ்ஸ ஹி ரஜ்ஜஸிரிங் அனுப⁴வந்தஸ்ஸ பரிஸங் ஓலோகெத்வா அத்தனோ பரக்கமங் அனுஸ்ஸரித்வா, ‘‘அஸுகட்டா²னே அஸுககம்மங் கத்வா அஸுகஞ்ச அஸுகஞ்ச அமித்தங் ஏவங் விஜ்ஜி²த்வா ஏவங் பஹரித்வா இமங் ரஜ்ஜஸிரிங் பத்தொஸ்மீ’’தி சிந்தயதோ ப³லவஸோமனஸ்ஸங் உப்பஜ்ஜதி. ஏவமேவங் ப⁴க³வாபி ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ பரக்கமங் த³ஸ்ஸெஸ்ஸாமி, ஸோ ஹி மங் பரக்கமோ அதிவிய ஹாஸெஸ்ஸதி, ஸோமனஸ்ஸங் உப்பாதெ³ஸ்ஸதீதி து³க்கரமகாஸி.

    377. Idāni attano dukkarakārikaṃ dassento, tassa mayhantiādimāha. Kiṃ pana bhagavā dukkaraṃ akatvā buddho bhavituṃ na samatthoti? Katvāpi akatvāpi samatthova. Atha kasmā akāsīti? Sadevakassa lokassa attano parakkamaṃ dassessāmi. So ca maṃ vīriyanimmathanaguṇo hāsessatīti. Pāsāde nisinnoyeva hi paveṇiāgataṃ rajjaṃ labhitvāpi khattiyo na tathāpamudito hoti, yathā balakāyaṃ gahetvā saṅgāme dve tayo sampahāre datvā amittamathanaṃ katvā pattarajjo. Evaṃ pattarajjassa hi rajjasiriṃ anubhavantassa parisaṃ oloketvā attano parakkamaṃ anussaritvā, ‘‘asukaṭṭhāne asukakammaṃ katvā asukañca asukañca amittaṃ evaṃ vijjhitvā evaṃ paharitvā imaṃ rajjasiriṃ pattosmī’’ti cintayato balavasomanassaṃ uppajjati. Evamevaṃ bhagavāpi sadevakassa lokassa parakkamaṃ dassessāmi, so hi maṃ parakkamo ativiya hāsessati, somanassaṃ uppādessatīti dukkaramakāsi.

    அபிச பச்சி²மங் ஜனதங் அனுகம்பமானோபி அகாஸியேவ, பச்சி²மா ஹி ஜனதா ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ கப்பஸதஸஹஸ்ஸாதி⁴கானி சத்தாரி அஸங்க்²யெய்யானி பாரமியோ பூரெத்வாபி பதா⁴னங் பத³ஹித்வாவ ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணங் பத்தோ, கிமங்க³ங் பன மயந்தி பதா⁴னவீரியங் கத்தப்³ப³ங் மஞ்ஞிஸ்ஸதி; ஏவங் ஸந்தே கி²ப்பமேவ ஜாதிஜராமரணஸ்ஸ அந்தங் கரிஸ்ஸதீதி பச்சி²மங் ஜனதங் அனுகம்பமானோ அகாஸியேவ.

    Apica pacchimaṃ janataṃ anukampamānopi akāsiyeva, pacchimā hi janatā sammāsambuddho kappasatasahassādhikāni cattāri asaṅkhyeyyāni pāramiyo pūretvāpi padhānaṃ padahitvāva sabbaññutaññāṇaṃ patto, kimaṅgaṃ pana mayanti padhānavīriyaṃ kattabbaṃ maññissati; evaṃ sante khippameva jātijarāmaraṇassa antaṃ karissatīti pacchimaṃ janataṃ anukampamāno akāsiyeva.

    த³ந்தேபி⁴த³ந்தமாதா⁴யாதி ஹெட்டா²த³ந்தே உபரித³ந்தங் ட²பெத்வா. சேதஸா சித்தந்தி குஸலசித்தேன அகுஸலசித்தங். அபி⁴னிக்³க³ண்ஹெய்யந்தி நிக்³க³ண்ஹெய்யங். அபி⁴னிப்பீளெய்யந்தி நிப்பீளெய்யங். அபி⁴ஸந்தாபெய்யந்தி தாபெத்வா வீரியனிம்மத²னங் கரெய்யங். ஸாரத்³தோ⁴தி ஸத³ரதோ². பதா⁴னாபி⁴துன்னஸ்ஸாதி பதா⁴னேன அபி⁴துன்னஸ்ஸ, வித்³த⁴ஸ்ஸ ஸதோதி அத்தோ².

    Dantebhidantamādhāyāti heṭṭhādante uparidantaṃ ṭhapetvā. Cetasā cittanti kusalacittena akusalacittaṃ. Abhiniggaṇheyyanti niggaṇheyyaṃ. Abhinippīḷeyyanti nippīḷeyyaṃ. Abhisantāpeyyanti tāpetvā vīriyanimmathanaṃ kareyyaṃ. Sāraddhoti sadaratho. Padhānābhitunnassāti padhānena abhitunnassa, viddhassa satoti attho.

    378. அப்பாணகந்தி நிரஸ்ஸாஸகங். கம்மாரக³க்³க³ரியாதி கம்மாரஸ்ஸ க³க்³க³ரனாளியா. ஸீஸவேத³னா ஹொந்தீதி குதோசி நிக்க²மிதுங் அலப⁴மானேஹி வாதேஹி ஸமுட்டா²பிதா ப³லவதியோ ஸீஸவேத³னா ஹொந்தி. ஸீஸவேட²ங் த³தெ³ய்யாதி ஸீஸவேட²னங் த³தெ³ய்ய. தே³வதாதி போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ சங்கமனகோடியங் பண்ணஸாலபரிவேணஸாமந்தா ச அதி⁴வத்தா² தே³வதா.

    378.Appāṇakanti nirassāsakaṃ. Kammāragaggariyāti kammārassa gaggaranāḷiyā. Sīsavedanā hontīti kutoci nikkhamituṃ alabhamānehi vātehi samuṭṭhāpitā balavatiyo sīsavedanā honti. Sīsaveṭhaṃ dadeyyāti sīsaveṭhanaṃ dadeyya. Devatāti bodhisattassa caṅkamanakoṭiyaṃ paṇṇasālapariveṇasāmantā ca adhivatthā devatā.

    ததா³ கிர போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ அதி⁴மத்தே காயதா³ஹே உப்பன்னே முச்சா² உத³பாதி³. ஸோ சங்கமேவ நிஸின்னோ ஹுத்வா பபதி. தங் தி³ஸ்வா தே³வதா ஏவமாஹங்ஸு – ‘‘விஹாரொத்வேவ ஸோ அரஹதோ’’தி, ‘‘அரஹந்தோ நாம ஏவரூபா ஹொந்தி மதகஸதி³ஸா’’தி லத்³தி⁴யா வத³ந்தி. தத்த² யா தே³வதா ‘‘காலங்கதோ’’தி ஆஹங்ஸு, தா க³ந்த்வா ஸுத்³தோ⁴த³னமஹாராஜஸ்ஸ ஆரோசேஸுங் – ‘‘தும்ஹாகங் புத்தோ காலங்கதோ’’தி. மம புத்தோ பு³த்³தோ⁴ ஹுத்வா காலங்கதோ, நோ அஹுத்வாதி? பு³த்³தோ⁴ ப⁴விதுங் நாஸக்கி², பதா⁴னபூ⁴மியங்யேவ பதித்வா காலங்கதோதி. நாஹங் ஸத்³த³ஹாமி, மம புத்தஸ்ஸ போ³தி⁴ங் அபத்வா காலங்கிரியா நாம நத்தீ²தி.

    Tadā kira bodhisattassa adhimatte kāyadāhe uppanne mucchā udapādi. So caṅkameva nisinno hutvā papati. Taṃ disvā devatā evamāhaṃsu – ‘‘vihārotveva so arahato’’ti, ‘‘arahanto nāma evarūpā honti matakasadisā’’ti laddhiyā vadanti. Tattha yā devatā ‘‘kālaṅkato’’ti āhaṃsu, tā gantvā suddhodanamahārājassa ārocesuṃ – ‘‘tumhākaṃ putto kālaṅkato’’ti. Mama putto buddho hutvā kālaṅkato, no ahutvāti? Buddho bhavituṃ nāsakkhi, padhānabhūmiyaṃyeva patitvā kālaṅkatoti. Nāhaṃ saddahāmi, mama puttassa bodhiṃ apatvā kālaṅkiriyā nāma natthīti.

    அபரபா⁴கே³ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ த⁴ம்மசக்கங் பவத்தெத்வா அனுபுப்³பே³ன ராஜக³ஹங் க³ந்த்வா கபிலவத்து²ங் அனுப்பத்தஸ்ஸ ஸுத்³தோ⁴த³னமஹாராஜா பத்தங் க³ஹெத்வா பாஸாத³ங் ஆரோபெத்வா யாகு³க²ஜ்ஜகங் த³த்வா அந்தராப⁴த்தஸமயே ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸி – தும்ஹாகங் ப⁴க³வா பதா⁴னகரணகாலே தே³வதா ஆக³ந்த்வா, ‘‘புத்தோ தே, மஹாராஜ, காலங்கதோ’’தி ஆஹங்ஸூதி. கிங் ஸத்³த³ஹஸி மஹாராஜாதி? ந ப⁴க³வா ஸத்³த³ஹிந்தி. இதா³னி, மஹாராஜ, ஸுபினப்படிக்³க³ஹணதோ பட்டா²ய அச்ச²ரியானி பஸ்ஸந்தோ கிங் ஸத்³த³ஹிஸ்ஸஸி? அஹம்பி பு³த்³தோ⁴ ஜாதோ, த்வம்பி பு³த்³த⁴பிதா ஜாதோ, புப்³பே³ பன மய்ஹங் அபரிபக்கே ஞாணே போ³தி⁴சரியங் சரந்தஸ்ஸ த⁴ம்மபாலகுமாரகாலேபி ஸிப்பங் உக்³க³ஹேதுங் க³தஸ்ஸ, ‘‘தும்ஹாகங் புத்தோ த⁴ம்மபாலகுமாரோ காலங்கதோ, இத³மஸ்ஸ அட்டீ²’’தி ஏளகட்டி²ங் ஆஹரித்வா த³ஸ்ஸேஸுங், ததா³பி தும்ஹே, ‘‘மம புத்தஸ்ஸ அந்தராமரணங் நாம நத்தி², நாஹங் ஸத்³த³ஹாமீ’’தி அவோசுத்த², மஹாராஜாதி இமிஸ்ஸா அட்டு²ப்பத்தியா ப⁴க³வா மஹாத⁴ம்மபாலஜாதகங் கதே²ஸி.

    Aparabhāge sammāsambuddhassa dhammacakkaṃ pavattetvā anupubbena rājagahaṃ gantvā kapilavatthuṃ anuppattassa suddhodanamahārājā pattaṃ gahetvā pāsādaṃ āropetvā yāgukhajjakaṃ datvā antarābhattasamaye etamatthaṃ ārocesi – tumhākaṃ bhagavā padhānakaraṇakāle devatā āgantvā, ‘‘putto te, mahārāja, kālaṅkato’’ti āhaṃsūti. Kiṃ saddahasi mahārājāti? Na bhagavā saddahinti. Idāni, mahārāja, supinappaṭiggahaṇato paṭṭhāya acchariyāni passanto kiṃ saddahissasi? Ahampi buddho jāto, tvampi buddhapitā jāto, pubbe pana mayhaṃ aparipakke ñāṇe bodhicariyaṃ carantassa dhammapālakumārakālepi sippaṃ uggahetuṃ gatassa, ‘‘tumhākaṃ putto dhammapālakumāro kālaṅkato, idamassa aṭṭhī’’ti eḷakaṭṭhiṃ āharitvā dassesuṃ, tadāpi tumhe, ‘‘mama puttassa antarāmaraṇaṃ nāma natthi, nāhaṃ saddahāmī’’ti avocuttha, mahārājāti imissā aṭṭhuppattiyā bhagavā mahādhammapālajātakaṃ kathesi.

    379. மா கோ² த்வங் மாரிஸாதி ஸம்பியாயமானா ஆஹங்ஸு. தே³வதானங் கிராயங் பியமனாபவோஹாரோ, யதி³த³ங் மாரிஸாதி. அஜஜ்ஜிதந்தி அபோ⁴ஜனங். ஹலந்தி வதா³மீதி அலந்தி வதா³மி, அலங் இமினா ஏவங் மா கரித்த², யாபெஸ்ஸாமஹந்தி ஏவங் படிஸேதே⁴மீதி அத்தோ².

    379.kho tvaṃ mārisāti sampiyāyamānā āhaṃsu. Devatānaṃ kirāyaṃ piyamanāpavohāro, yadidaṃ mārisāti. Ajajjitanti abhojanaṃ. Halanti vadāmīti alanti vadāmi, alaṃ iminā evaṃ mā karittha, yāpessāmahanti evaṃ paṭisedhemīti attho.

    380-1. மங்கு³ரச்ச²வீதி மங்கு³ரமச்ச²ச்ச²வி. ஏதாவ பரமந்தி தாஸம்பி வேத³னானமேதங்யேவ பரமங், உத்தமங் பமாணங். பிது ஸக்கஸ்ஸ கம்மந்தே…பே॰… பட²மங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரிதாதி ரஞ்ஞோ கிர வப்பமங்க³லதி³வஸோ நாம ஹோதி, ததா³ அனேகப்பகாரங் கா²த³னீயங் போ⁴ஜனீயங் படியாதெ³ந்தி. நக³ரவீதி²யோ ஸோதா⁴பெத்வா புண்ணக⁴டே ட²பாபெத்வா த⁴ஜபடாகாத³யோ உஸ்ஸாபெத்வா ஸகலனக³ரங் தே³வவிமானங் விய அலங்கரொந்தி. ஸப்³பே³ தா³ஸகம்மகராத³யோ அஹதவத்த²னிவத்தா² க³ந்த⁴மாலாதி³படிமண்டி³தா ராஜகுலே ஸன்னிபதந்தி. ரஞ்ஞோ கம்மந்தே நங்க³லஸதஸஹஸ்ஸங் யோஜீயதி. தஸ்மிங் பன தி³வஸே ஏகேன ஊனங் அட்ட²ஸதங் யோஜெந்தி. ஸப்³ப³னங்க³லானி ஸத்³தி⁴ங் ப³லிப³த்³த³ரஸ்மியொத்தேஹி ஜாணுஸ்ஸோணிஸ்ஸ ரதோ² விய ரஜதபரிக்கி²த்தானி ஹொந்தி. ரஞ்ஞோ ஆலம்ப³னநங்க³லங் ரத்தஸுவண்ணபரிக்கி²த்தங் ஹோதி. ப³லிப³த்³தா³னங் ஸிங்கா³னிபி ரஸ்மிபதோதா³பி ஸுவண்ணபரிக்கி²த்தா ஹொந்தி. ராஜா மஹாபரிவாரேன நிக்க²மந்தோ புத்தங் க³ஹெத்வா அக³மாஸி.

    380-1.Maṅguracchavīti maṅguramacchacchavi. Etāva paramanti tāsampi vedanānametaṃyeva paramaṃ, uttamaṃ pamāṇaṃ. Pitu sakkassa kammante…pe… paṭhamaṃ jhānaṃ upasampajja viharitāti rañño kira vappamaṅgaladivaso nāma hoti, tadā anekappakāraṃ khādanīyaṃ bhojanīyaṃ paṭiyādenti. Nagaravīthiyo sodhāpetvā puṇṇaghaṭe ṭhapāpetvā dhajapaṭākādayo ussāpetvā sakalanagaraṃ devavimānaṃ viya alaṅkaronti. Sabbe dāsakammakarādayo ahatavatthanivatthā gandhamālādipaṭimaṇḍitā rājakule sannipatanti. Rañño kammante naṅgalasatasahassaṃ yojīyati. Tasmiṃ pana divase ekena ūnaṃ aṭṭhasataṃ yojenti. Sabbanaṅgalāni saddhiṃ balibaddarasmiyottehi jāṇussoṇissa ratho viya rajataparikkhittāni honti. Rañño ālambananaṅgalaṃ rattasuvaṇṇaparikkhittaṃ hoti. Balibaddānaṃ siṅgānipi rasmipatodāpi suvaṇṇaparikkhittā honti. Rājā mahāparivārena nikkhamanto puttaṃ gahetvā agamāsi.

    கம்மந்தட்டா²னே ஏகோ ஜம்பு³ருக்கோ² ப³ஹலபத்தபலாஸோ ஸந்த³ச்சா²யோ அஹோஸி. தஸ்ஸ ஹெட்டா² குமாரஸ்ஸ ஸயனங் பஞ்ஞபெத்வா உபரி ஸுவண்ணதாரகக²சிதங் விதானங் ப³ந்தா⁴பெத்வா ஸாணிபாகாரேன பரிக்கி²பாபெத்வா ஆரக்க²ங் ட²பெத்வா ராஜா ஸப்³பா³லங்காரங் அலங்கரித்வா அமச்சக³ணபரிவுதோ நங்க³லகரணட்டா²னங் அக³மாஸி. தத்த² ராஜா ஸுவண்ணனங்க³லங் க³ண்ஹாதி. அமச்சா ஏகேனூனஅட்ட²ஸதரஜதனங்க³லானி க³ஹெத்வா இதோ சிதோ ச கஸந்தி. ராஜா பன ஓரதோ பாரங் க³ச்ச²தி, பாரதோ வா ஓரங் க³ச்ச²தி. ஏதஸ்மிங் டா²னே மஹாஸம்பத்தி ஹோதி, போ³தி⁴ஸத்தங் பரிவாரெத்வா நிஸின்னா தா⁴தியோ ரஞ்ஞோ ஸம்பத்திங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமாதி அந்தோஸாணிதோ ப³ஹி நிக்க²ந்தா. போ³தி⁴ஸத்தோ இதோ சிதோ ச ஓலோகெந்தோ கஞ்சி அதி³ஸ்வா வேகே³ன உட்டா²ய பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வா ஆனாபானே பரிக்³க³ஹெத்வா பட²மஜ்ஜா²னங் நிப்³ப³த்தேஸி. தா⁴தியோ க²ஜ்ஜபோ⁴ஜ்ஜந்தரே விசரமானா தோ²கங் சிராயிங்ஸு, ஸேஸருக்கா²னங் சா²யா நிவத்தா, தஸ்ஸ பன ருக்க²ஸ்ஸ பரிமண்ட³லா ஹுத்வா அட்டா²ஸி. தா⁴தியோ அய்யபுத்தோ ஏககோதி வேகே³ன ஸாணிங் உக்கி²பித்வா அந்தோ பவிஸமானா போ³தி⁴ஸத்தங் ஸயனே பல்லங்கேன நிஸின்னங் தஞ்ச பாடிஹாரியங் தி³ஸ்வா க³ந்த்வா ரஞ்ஞோ ஆரோசயிங்ஸு – ‘‘குமாரோ தே³வ, ஏவங் நிஸின்னோ அஞ்ஞேஸங் ருக்கா²னங் சா²யா நிவத்தா, ஜம்பு³ருக்க²ஸ்ஸ பரிமண்ட³லா டி²தா’’தி. ராஜா வேகே³னாக³ந்த்வா பாடிஹாரியங் தி³ஸ்வா, ‘‘இத³ங் தே, தாத, து³தியங் வந்த³ன’’ந்தி புத்தங் வந்தி³. இத³மேதங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் – ‘‘பிது ஸக்கஸ்ஸ கம்மந்தே…பே॰… பட²மஜ்ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரிதா’’தி. ஸியா நு கோ² ஏஸோ மக்³கோ³ போ³தா⁴யாதி ப⁴வெய்ய நு கோ² ஏதங் ஆனாபானஸ்ஸதிபட²மஜ்ஜா²னங் பு³ஜ்ஜ²னத்தா²ய மக்³கோ³தி. ஸதானுஸாரிவிஞ்ஞாணந்தி நயித³ங் போ³தா⁴ய மக்³கோ³ ப⁴விஸ்ஸதி, ஆனாபானஸ்ஸதிபட²மஜ்ஜா²னங் பன ப⁴விஸ்ஸதீதி ஏவங் ஏகங் த்³வே வாரே உப்பன்னஸதியா அனந்தரங் உப்பன்னவிஞ்ஞாணங் ஸதானுஸாரிவிஞ்ஞாணங் நாம. யங் தங் ஸுக²ந்தி யங் தங் ஆனாபானஸ்ஸதிபட²மஜ்ஜா²னஸுக²ங்.

    Kammantaṭṭhāne eko jamburukkho bahalapattapalāso sandacchāyo ahosi. Tassa heṭṭhā kumārassa sayanaṃ paññapetvā upari suvaṇṇatārakakhacitaṃ vitānaṃ bandhāpetvā sāṇipākārena parikkhipāpetvā ārakkhaṃ ṭhapetvā rājā sabbālaṅkāraṃ alaṅkaritvā amaccagaṇaparivuto naṅgalakaraṇaṭṭhānaṃ agamāsi. Tattha rājā suvaṇṇanaṅgalaṃ gaṇhāti. Amaccā ekenūnaaṭṭhasatarajatanaṅgalāni gahetvā ito cito ca kasanti. Rājā pana orato pāraṃ gacchati, pārato vā oraṃ gacchati. Etasmiṃ ṭhāne mahāsampatti hoti, bodhisattaṃ parivāretvā nisinnā dhātiyo rañño sampattiṃ passissāmāti antosāṇito bahi nikkhantā. Bodhisatto ito cito ca olokento kañci adisvā vegena uṭṭhāya pallaṅkaṃ ābhujitvā ānāpāne pariggahetvā paṭhamajjhānaṃ nibbattesi. Dhātiyo khajjabhojjantare vicaramānā thokaṃ cirāyiṃsu, sesarukkhānaṃ chāyā nivattā, tassa pana rukkhassa parimaṇḍalā hutvā aṭṭhāsi. Dhātiyo ayyaputto ekakoti vegena sāṇiṃ ukkhipitvā anto pavisamānā bodhisattaṃ sayane pallaṅkena nisinnaṃ tañca pāṭihāriyaṃ disvā gantvā rañño ārocayiṃsu – ‘‘kumāro deva, evaṃ nisinno aññesaṃ rukkhānaṃ chāyā nivattā, jamburukkhassa parimaṇḍalā ṭhitā’’ti. Rājā vegenāgantvā pāṭihāriyaṃ disvā, ‘‘idaṃ te, tāta, dutiyaṃ vandana’’nti puttaṃ vandi. Idametaṃ sandhāya vuttaṃ – ‘‘pitu sakkassa kammante…pe… paṭhamajjhānaṃ upasampajja viharitā’’ti. Siyā nu kho eso maggo bodhāyāti bhaveyya nu kho etaṃ ānāpānassatipaṭhamajjhānaṃ bujjhanatthāya maggoti. Satānusāriviññāṇanti nayidaṃ bodhāya maggo bhavissati, ānāpānassatipaṭhamajjhānaṃ pana bhavissatīti evaṃ ekaṃ dve vāre uppannasatiyā anantaraṃ uppannaviññāṇaṃ satānusāriviññāṇaṃ nāma. Yaṃ taṃ sukhanti yaṃ taṃ ānāpānassatipaṭhamajjhānasukhaṃ.

    382. பச்சுபட்டி²தா ஹொந்தீதி பண்ணஸாலபரிவேணஸம்மஜ்ஜனாதி³வத்தகரணேன உபட்டி²தா ஹொந்தி. பா³ஹுல்லிகோதி பச்சயபா³ஹுல்லிகோ. ஆவத்தோ பா³ஹுல்லாயாதி ரஸகி³த்³தோ⁴ ஹுத்வா பணீதபிண்ட³பாதாதீ³னங் அத்தா²ய ஆவத்தோ. நிப்³பி³ஜ்ஜ பக்கமிங்ஸூதி உக்கண்டி²த்வா த⁴ம்மனியாமேனேவ பக்கந்தா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஸம்போ³தி⁴ங் பத்தகாலே காயவிவேகஸ்ஸ ஓகாஸதா³னத்த²ங் த⁴ம்மதாய க³தா. க³ச்ச²ந்தா ச அஞ்ஞட்டா²னங் அக³ந்த்வா பா³ராணஸிமேவ அக³மங்ஸு. போ³தி⁴ஸத்தோ தேஸு க³தேஸு அத்³த⁴மாஸங் காயவிவேகங் லபி⁴த்வா போ³தி⁴மண்டே³ அபராஜிதபல்லங்கே நிஸீதி³த்வா ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணங் படிவிஜ்ஜி².

    382.Paccupaṭṭhitā hontīti paṇṇasālapariveṇasammajjanādivattakaraṇena upaṭṭhitā honti. Bāhullikoti paccayabāhulliko. Āvatto bāhullāyāti rasagiddho hutvā paṇītapiṇḍapātādīnaṃ atthāya āvatto. Nibbijja pakkamiṃsūti ukkaṇṭhitvā dhammaniyāmeneva pakkantā bodhisattassa sambodhiṃ pattakāle kāyavivekassa okāsadānatthaṃ dhammatāya gatā. Gacchantā ca aññaṭṭhānaṃ agantvā bārāṇasimeva agamaṃsu. Bodhisatto tesu gatesu addhamāsaṃ kāyavivekaṃ labhitvā bodhimaṇḍe aparājitapallaṅke nisīditvā sabbaññutaññāṇaṃ paṭivijjhi.

    383. விவிச்சேவ காமேஹீதிஆதி³ ப⁴யபே⁴ரவே வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங்.

    383.Vivicceva kāmehītiādi bhayabherave vuttanayeneva veditabbaṃ.

    387. அபி⁴ஜானாமி கோ² பனாஹந்தி அயங் பாடியேக்கோ அனுஸந்தி⁴. நிக³ண்டோ² கிர சிந்தேஸி – ‘‘அஹங் ஸமணங் கோ³தமங் ஏகங் பஞ்ஹங் புச்சி²ங். ஸமணோ கோ³தமோ ‘அபராபி மங், அக்³கி³வெஸ்ஸன, அபராபி மங், அக்³கி³வெஸ்ஸனா’தி பரியோஸானங் அத³ஸ்ஸெந்தோ கதே²தியேவ. குபிதோ நு கோ²’’தி? அத² ப⁴க³வா, அக்³கி³வெஸ்ஸன , ததா²க³தே அனேகஸதாய பரிஸாய த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தே குபிதோ ஸமணோ கோ³தமோதி ஏகோபி வத்தா நத்தி², பரேஸங் போ³த⁴னத்தா²ய படிவிஜ்ஜ²னத்தா²ய ஏவ ததா²க³தோ த⁴ம்மங் தே³ஸேதீதி த³ஸ்ஸெந்தோ இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆரபி⁴. தத்த² ஆரப்³பா⁴தி ஸந்தா⁴ய. யாவதே³வாதி பயோஜனவிதி⁴ பரிச்சே²த³னியமனங். இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – பரேஸங் விஞ்ஞாபனமேவ ததா²க³தஸ்ஸ த⁴ம்மதே³ஸனாய பயோஜனங், தஸ்மா ந ஏகஸ்ஸேவ தே³ஸேதி, யத்தகா விஞ்ஞாதாரோ அத்தி², ஸப்³பே³ஸங் தே³ஸேதீதி. தஸ்மிங்யேவ புரிமஸ்மிந்தி இமினா கிங் த³ஸ்ஸேதீதி? ஸச்சகோ கிர சிந்தேஸி – ‘‘ஸமணோ கோ³தமோ அபி⁴ரூபோ பாஸாதி³கோ ஸுபு²ஸிதங் த³ந்தாவரணங், ஜிவ்ஹா முது³கா, மது⁴ரங் வாக்கரணங், பரிஸங் ரஞ்ஜெந்தோ மஞ்ஞே விசரதி, அந்தோ பனஸ்ஸ சித்தேகக்³க³தா நத்தீ²’’தி. அத² ப⁴க³வா, அக்³கி³வெஸ்ஸன, ந ததா²க³தோ பரிஸங் ரஞ்ஜெந்தோ விசரதி, சக்கவாளபரியந்தாயபி பரிஸாய ததா²க³தோ த⁴ம்மங் தே³ஸேதி, அஸல்லீனோ அனுபலித்தோ எத்தகங் ஏகவிஹாரீ, ஸுஞ்ஞதப²லஸமாபத்திங் அனுயுத்தோதி த³ஸ்ஸேதுங் ஏவமாஹ.
