Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય (અટ્ઠકથા) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā)

    ૭. મહાસકુલુદાયિસુત્તવણ્ણના

    7. Mahāsakuludāyisuttavaṇṇanā

    ૨૩૭. એવં મે સુતન્તિ મહાસકુલુદાયિસુત્તં. તત્થ મોરનિવાપેતિ તસ્મિં ઠાને મોરાનં અભયં ઘોસેત્વા ભોજનં અદંસુ. તસ્મા તં ઠાનં મોરનિવાપોતિ સઙ્ખં ગતં. અન્નભારોતિ એકસ્સ પરિબ્બાજકસ્સ નામં. તથા વરધરોતિ. અઞ્ઞે ચાતિ ન કેવલં ઇમે તયો, અઞ્ઞેપિ અભિઞ્ઞાતા બહૂ પરિબ્બાજકા. અપ્પસદ્દસ્સ વણ્ણવાદીતિ ઇધ અપ્પસદ્દવિનીતોતિ અવત્વાવ ઇદં વુત્તં. કસ્મા? ન હિ ભગવા અઞ્ઞેન વિનીતોતિ.

    237.Evaṃme sutanti mahāsakuludāyisuttaṃ. Tattha moranivāpeti tasmiṃ ṭhāne morānaṃ abhayaṃ ghosetvā bhojanaṃ adaṃsu. Tasmā taṃ ṭhānaṃ moranivāpoti saṅkhaṃ gataṃ. Annabhāroti ekassa paribbājakassa nāmaṃ. Tathā varadharoti. Aññe cāti na kevalaṃ ime tayo, aññepi abhiññātā bahū paribbājakā. Appasaddassa vaṇṇavādīti idha appasaddavinītoti avatvāva idaṃ vuttaṃ. Kasmā? Na hi bhagavā aññena vinītoti.

    ૨૩૮. પુરિમાનીતિ હિય્યોદિવસં ઉપાદાય પુરિમાનિ નામ હોન્તિ, તતો પરં પુરિમતરાનિ. કુતૂહલસાલાયન્તિ કુતૂહલસાલા નામ પચ્ચેકસાલા નત્થિ, યત્થ પન નાનાતિત્થિયા સમણબ્રાહ્મણા નાનાવિધં કથં પવત્તેન્તિ, સા બહૂનં – ‘‘અયં કિં વદતિ , અયં કિં વદતી’’તિ કુતૂહલુપ્પત્તિટ્ઠાનતો ‘‘કુતૂહલસાલા’’તિ વુચ્ચતિ. ‘‘કોતૂહલસાલા’’તિપિ પાઠો. લાભાતિ યે એવરૂપે સમણબ્રાહ્મણે દટ્ઠું પઞ્હં પુચ્છિતું ધમ્મકથં વા નેસં સોતું લભન્તિ, તેસં અઙ્ગમગધાનં ઇમે લાભાતિ અત્થો.

    238.Purimānīti hiyyodivasaṃ upādāya purimāni nāma honti, tato paraṃ purimatarāni. Kutūhalasālāyanti kutūhalasālā nāma paccekasālā natthi, yattha pana nānātitthiyā samaṇabrāhmaṇā nānāvidhaṃ kathaṃ pavattenti, sā bahūnaṃ – ‘‘ayaṃ kiṃ vadati , ayaṃ kiṃ vadatī’’ti kutūhaluppattiṭṭhānato ‘‘kutūhalasālā’’ti vuccati. ‘‘Kotūhalasālā’’tipi pāṭho. Lābhāti ye evarūpe samaṇabrāhmaṇe daṭṭhuṃ pañhaṃ pucchituṃ dhammakathaṃ vā nesaṃ sotuṃ labhanti, tesaṃ aṅgamagadhānaṃ ime lābhāti attho.

    સઙ્ઘિનોતિઆદીસુ પબ્બજિતસમૂહસઙ્ખાતો સઙ્ઘો એતેસં અત્થીતિ સઙ્ઘિનો. સ્વેવ ગણો એતેસં અત્થીતિ ગણિનો. આચારસિક્ખાપનવસેન તસ્સ ગણસ્સ આચરિયાતિ ગણાચરિયા. ઞાતાતિ પઞ્ઞાતા પાકટા. યથાભુચ્ચગુણેહિ ચેવ અયથાભૂતગુણેહિ ચ સમુગ્ગતો યસો એતેસં અત્થીતિ યસસ્સિનો. પૂરણાદીનઞ્હિ ‘‘અપ્પિચ્છો સન્તુટ્ઠો, અપ્પિચ્છતાય વત્થમ્પિ ન નિવાસેતી’’તિઆદિના નયેન યસો સમુગ્ગતો, તથાગતસ્સ ‘‘ઇતિપિ સો ભગવા’’તિઆદીહિ યથાભૂતગુણેહિ. તિત્થકરાતિ લદ્ધિકરા. સાધુસમ્મતાતિ ઇમે સાધૂ સુન્દરા સપ્પુરિસાતિ એવં સમ્મતા. બહુજનસ્સાતિ અસ્સુતવતો ચેવ અન્ધબાલપુથુજ્જનસ્સ વિભાવિનો ચ પણ્ડિતજનસ્સ. તત્થ તિત્થિયા બાલજનસ્સ એવં સમ્મતા, તથાગતો પણ્ડિતજનસ્સ. ઇમિના નયેન પૂરણો કસ્સપો સઙ્ઘીતિઆદીસુ અત્થો વેદિતબ્બો. ભગવા પન યસ્મા અટ્ઠતિંસ આરમ્મણાનિ વિભજન્તો બહૂનિ નિબ્બાનઓતરણતિત્થાનિ અકાસિ, તસ્મા ‘‘તિત્થકરો’’તિ વત્તું વટ્ટતિ.

    Saṅghinotiādīsu pabbajitasamūhasaṅkhāto saṅgho etesaṃ atthīti saṅghino. Sveva gaṇo etesaṃ atthīti gaṇino. Ācārasikkhāpanavasena tassa gaṇassa ācariyāti gaṇācariyā. Ñātāti paññātā pākaṭā. Yathābhuccaguṇehi ceva ayathābhūtaguṇehi ca samuggato yaso etesaṃ atthīti yasassino. Pūraṇādīnañhi ‘‘appiccho santuṭṭho, appicchatāya vatthampi na nivāsetī’’tiādinā nayena yaso samuggato, tathāgatassa ‘‘itipi so bhagavā’’tiādīhi yathābhūtaguṇehi. Titthakarāti laddhikarā. Sādhusammatāti ime sādhū sundarā sappurisāti evaṃ sammatā. Bahujanassāti assutavato ceva andhabālaputhujjanassa vibhāvino ca paṇḍitajanassa. Tattha titthiyā bālajanassa evaṃ sammatā, tathāgato paṇḍitajanassa. Iminā nayena pūraṇo kassapo saṅghītiādīsu attho veditabbo. Bhagavā pana yasmā aṭṭhatiṃsa ārammaṇāni vibhajanto bahūni nibbānaotaraṇatitthāni akāsi, tasmā ‘‘titthakaro’’ti vattuṃ vaṭṭati.

    કસ્મા પનેતે સબ્બેપિ તત્થ ઓસટાતિ? ઉપટ્ઠાકરક્ખણત્થઞ્ચેવ લાભસક્કારત્થઞ્ચ. તેસઞ્હિ એવં હોતિ – ‘‘અમ્હાકં ઉપટ્ઠાકા સમણં ગોતમં સરણં ગચ્છેય્યું, તે ચ રક્ખિસ્સામ. સમણસ્સ ચ ગોતમસ્સ ઉપટ્ઠાકે સક્કારં કરોન્તે દિસ્વા અમ્હાકમ્પિ ઉપટ્ઠાકા અમ્હાકં સક્કારં કરિસ્સન્તી’’તિ. તસ્મા યત્થ યત્થ ભગવા ઓસરતિ, તત્થ તત્થ સબ્બે ઓસરન્તિ.

    Kasmā panete sabbepi tattha osaṭāti? Upaṭṭhākarakkhaṇatthañceva lābhasakkāratthañca. Tesañhi evaṃ hoti – ‘‘amhākaṃ upaṭṭhākā samaṇaṃ gotamaṃ saraṇaṃ gaccheyyuṃ, te ca rakkhissāma. Samaṇassa ca gotamassa upaṭṭhāke sakkāraṃ karonte disvā amhākampi upaṭṭhākā amhākaṃ sakkāraṃ karissantī’’ti. Tasmā yattha yattha bhagavā osarati, tattha tattha sabbe osaranti.

    ૨૩૯. વાદં આરોપેત્વાતિ વાદે દોસં આરોપેત્વા. અપક્કન્તાતિ, અપગતા, કેચિ દિસં પક્કન્તા, કેચિ ગિહિભાવં પત્તા, કેચિ ઇમં સાસનં આગતા. સહિતં મેતિ મય્હં વચનં સહિતં સિલિટ્ઠં, અત્થયુત્તં કારણયુત્તન્તિ અત્થો. અસહિતં તેતિ તુય્હં વચનં અસહિતં. અધિચિણ્ણં તે વિપરાવત્તન્તિ યં તુય્હં દીઘરત્તાચિણ્ણવસેન સુપ્પગુણં, તં મય્હં એકવચનેનેવ વિપરાવત્તં વિપરિવત્તિત્વા ઠિતં, ન કિઞ્ચિ જાતન્તિ અત્થો. આરોપિતો તે વાદોતિ મયા તવ વાદે દોસો આરોપિતો. ચર વાદપ્પમોક્ખાયાતિ દોસમોચનત્થં ચર વિચર, તત્થ તત્થ ગન્ત્વા સિક્ખાતિ અત્થો. નિબ્બેઠેહિ વા સચે પહોસીતિ અથ સયં પહોસિ, ઇદાનેવ નિબ્બેઠેહિ. ધમ્મક્કોસેનાતિ સભાવક્કોસેન.

    239.Vādaṃ āropetvāti vāde dosaṃ āropetvā. Apakkantāti, apagatā, keci disaṃ pakkantā, keci gihibhāvaṃ pattā, keci imaṃ sāsanaṃ āgatā. Sahitaṃ meti mayhaṃ vacanaṃ sahitaṃ siliṭṭhaṃ, atthayuttaṃ kāraṇayuttanti attho. Asahitaṃ teti tuyhaṃ vacanaṃ asahitaṃ. Adhiciṇṇaṃ te viparāvattanti yaṃ tuyhaṃ dīgharattāciṇṇavasena suppaguṇaṃ, taṃ mayhaṃ ekavacaneneva viparāvattaṃ viparivattitvā ṭhitaṃ, na kiñci jātanti attho. Āropito te vādoti mayā tava vāde doso āropito. Cara vādappamokkhāyāti dosamocanatthaṃ cara vicara, tattha tattha gantvā sikkhāti attho. Nibbeṭhehi vā sace pahosīti atha sayaṃ pahosi, idāneva nibbeṭhehi. Dhammakkosenāti sabhāvakkosena.

    ૨૪૦. તં નો સોસ્સામાતિ તં અમ્હાકં દેસિતં ધમ્મં સુણિસ્સામ. ખુદ્દમધુન્તિ ખુદ્દકમક્ખિકાહિ કતં દણ્ડકમધું. અનેલકન્તિ નિદ્દોસં અપગતમચ્છિકણ્ડકં. પીળેય્યાતિ દદેય્ય. પચ્ચાસીસમાનરૂપોતિ પૂરેત્વા નુ ખો નો ભોજનં દસ્સતીતિ ભાજનહત્થો પચ્ચાસીસમાનો પચ્ચુપટ્ઠિતો અસ્સ. સમ્પયોજેત્વાતિ અપ્પમત્તકં વિવાદં કત્વા.

    240.Taṃ no sossāmāti taṃ amhākaṃ desitaṃ dhammaṃ suṇissāma. Khuddamadhunti khuddakamakkhikāhi kataṃ daṇḍakamadhuṃ. Anelakanti niddosaṃ apagatamacchikaṇḍakaṃ. Pīḷeyyāti dadeyya. Paccāsīsamānarūpoti pūretvā nu kho no bhojanaṃ dassatīti bhājanahattho paccāsīsamāno paccupaṭṭhito assa. Sampayojetvāti appamattakaṃ vivādaṃ katvā.

    ૨૪૧. ઇતરીતરેનાતિ લામકલામકેન. પવિવિત્તોતિ ઇદં પરિબ્બાજકો કાયવિવેકમત્તં સન્ધાય વદતિ, ભગવા પન તીહિ વિવેકેહિ વિવિત્તોવ.

    241.Itarītarenāti lāmakalāmakena. Pavivittoti idaṃ paribbājako kāyavivekamattaṃ sandhāya vadati, bhagavā pana tīhi vivekehi vivittova.

    ૨૪૨. કોસકાહારાપીતિ દાનપતીનં ઘરે અગ્ગભિક્ખાઠપનત્થં ખુદ્દકસરાવા હોન્તિ, દાનપતિનો અગ્ગભત્તં વા તત્થ ઠપેત્વા ભુઞ્જન્તિ, પબ્બજિતે સમ્પત્તે તં ભત્તં તસ્સ દેન્તિ. તં સરાવકં કોસકોતિ વુચ્ચતિ. તસ્મા યે ચ એકેનેવ ભત્તકોસકેન યાપેન્તિ, તે કોસકાહારાતિ. બેલુવાહારાતિ બેલુવમત્તભત્તાહારા. સમતિત્તિકન્તિ ઓટ્ઠવટ્ટિયા હેટ્ઠિમલેખાસમં . ઇમિના ધમ્મેનાતિ ઇમિના અપ્પાહારતાધમ્મેન. એત્થ પન સબ્બાકારેનેવ ભગવા અનપ્પાહારોતિ ન વત્તબ્બો. પધાનભૂમિયં છબ્બસ્સાનિ અપ્પાહારોવ અહોસિ, વેરઞ્જાયં તયો માસે પત્થોદનેનેવ યાપેસિ પાલિલેય્યકવનસણ્ડે તયો માસે ભિસમુળાલેહેવ યાપેસિ. ઇધ પન એતમત્થં દસ્સેતિ – ‘‘અહં એકસ્મિં કાલે અપ્પાહારો અહોસિં, મય્હં પન સાવકા ધુતઙ્ગસમાદાનતો પટ્ઠાય યાવજીવં ધુતઙ્ગં ન ભિન્દન્તી’’તિ. તસ્મા યદિ તે ઇમિના ધમ્મેન સક્કરેય્યું, મયા હિ તે વિસેસતરા. અઞ્ઞો ચેવ પન ધમ્મો અત્થિ, યેન મં તે સક્કરોન્તીતિ દસ્સેતિ. ઇમિના નયેન સબ્બવારેસુ યોજના વેદિતબ્બા.

    242.Kosakāhārāpīti dānapatīnaṃ ghare aggabhikkhāṭhapanatthaṃ khuddakasarāvā honti, dānapatino aggabhattaṃ vā tattha ṭhapetvā bhuñjanti, pabbajite sampatte taṃ bhattaṃ tassa denti. Taṃ sarāvakaṃ kosakoti vuccati. Tasmā ye ca ekeneva bhattakosakena yāpenti, te kosakāhārāti. Beluvāhārāti beluvamattabhattāhārā. Samatittikanti oṭṭhavaṭṭiyā heṭṭhimalekhāsamaṃ . Iminā dhammenāti iminā appāhāratādhammena. Ettha pana sabbākāreneva bhagavā anappāhāroti na vattabbo. Padhānabhūmiyaṃ chabbassāni appāhārova ahosi, verañjāyaṃ tayo māse patthodaneneva yāpesi pālileyyakavanasaṇḍe tayo māse bhisamuḷāleheva yāpesi. Idha pana etamatthaṃ dasseti – ‘‘ahaṃ ekasmiṃ kāle appāhāro ahosiṃ, mayhaṃ pana sāvakā dhutaṅgasamādānato paṭṭhāya yāvajīvaṃ dhutaṅgaṃ na bhindantī’’ti. Tasmā yadi te iminā dhammena sakkareyyuṃ, mayā hi te visesatarā. Añño ceva pana dhammo atthi, yena maṃ te sakkarontīti dasseti. Iminā nayena sabbavāresu yojanā veditabbā.

    પંસુકૂલિકાતિ સમાદિન્નપંસુકૂલિકઙ્ગા. લૂખચીવરધરાતિ સત્થસુત્તલૂખાનિ ચીવરાનિ ધારયમાના. નન્તકાનીતિ અન્તવિરહિતાનિ વત્થખણ્ડાનિ, યદિ હિ નેસં અન્તો ભવેય્ય, પિલોતિકાતિ સઙ્ખં ગચ્છેય્યું. ઉચ્ચિનિત્વાતિ ફાલેત્વા દુબ્બલટ્ઠાનં પહાય થિરટ્ઠાનમેવ ગહેત્વા. અલાબુલોમસાનીતિ અલાબુલોમસદિસસુત્તાનિ સુખુમાનીતિ દીપેતિ. એત્તાવતા ચ સત્થા ચીવરસન્તોસેન અસન્તુટ્ઠોતિ ન વત્તબ્બો. અતિમુત્તકસુસાનતો હિસ્સ પુણ્ણદાસિયા પારુપિત્વા પાતિતસાણપંસુકૂલં ગહણદિવસે ઉદકપરિયન્તં કત્વા મહાપથવી અકમ્પિ. ઇધ પન એતમત્થં દસ્સેતિ – ‘‘અહં એકસ્મિંયેવ કાલે પંસુકૂલં ગણ્હિં, મય્હં પન સાવકા ધુતઙ્ગસમાદાનતો પટ્ઠાય યાવજીવં ધુતઙ્ગં ન ભિન્દન્તી’’તિ.

    Paṃsukūlikāti samādinnapaṃsukūlikaṅgā. Lūkhacīvaradharāti satthasuttalūkhāni cīvarāni dhārayamānā. Nantakānīti antavirahitāni vatthakhaṇḍāni, yadi hi nesaṃ anto bhaveyya, pilotikāti saṅkhaṃ gaccheyyuṃ. Uccinitvāti phāletvā dubbalaṭṭhānaṃ pahāya thiraṭṭhānameva gahetvā. Alābulomasānīti alābulomasadisasuttāni sukhumānīti dīpeti. Ettāvatā ca satthā cīvarasantosena asantuṭṭhoti na vattabbo. Atimuttakasusānato hissa puṇṇadāsiyā pārupitvā pātitasāṇapaṃsukūlaṃ gahaṇadivase udakapariyantaṃ katvā mahāpathavī akampi. Idha pana etamatthaṃ dasseti – ‘‘ahaṃ ekasmiṃyeva kāle paṃsukūlaṃ gaṇhiṃ, mayhaṃ pana sāvakā dhutaṅgasamādānato paṭṭhāya yāvajīvaṃ dhutaṅgaṃ na bhindantī’’ti.

    પિણ્ડપાતિકાતિ અતિરેકલાભં પટિક્ખિપિત્વા સમાદિન્નપિણ્ડપાતિકઙ્ગા. સપદાનચારિનોતિ લોલુપ્પચારં પટિક્ખિપિત્વા સમાદિન્નસપદાનચારા. ઉઞ્છાસકે વતે રતાતિ ઉઞ્છાચરિયસઙ્ખાતે ભિક્ખૂનં પકતિવતે રતા, ઉચ્ચનીચઘરદ્વારટ્ઠાયિનો હુત્વા કબરમિસ્સકં ભત્તં સંહરિત્વા પરિભુઞ્જન્તીતિ અત્થો. અન્તરઘરન્તિ બ્રહ્માયુસુત્તે ઉમ્મારતો પટ્ઠાય અન્તરઘરં, ઇધ ઇન્દખીલતો પટ્ઠાય અધિપ્પેતં. એત્તાવતા ચ સત્થા પિણ્ડપાતસન્તોસેન અસન્તુટ્ઠોતિ ન વત્તબ્બો, અપ્પાહારતાય વુત્તનિયામેનેવ પન સબ્બં વિત્થારેતબ્બં. ઇધ પન એતમત્થં દસ્સેતિ – ‘‘અહં એકસ્મિંયેવ કાલે નિમન્તનં ન સાદયિં, મય્હં પન સાવકા ધુતઙ્ગસમાદાનતો પટ્ઠાય યાવજીવં ધુતઙ્ગં ન ભિન્દન્તી’’તિ.

    Piṇḍapātikāti atirekalābhaṃ paṭikkhipitvā samādinnapiṇḍapātikaṅgā. Sapadānacārinoti loluppacāraṃ paṭikkhipitvā samādinnasapadānacārā. Uñchāsake vate ratāti uñchācariyasaṅkhāte bhikkhūnaṃ pakativate ratā, uccanīcagharadvāraṭṭhāyino hutvā kabaramissakaṃ bhattaṃ saṃharitvā paribhuñjantīti attho. Antaragharanti brahmāyusutte ummārato paṭṭhāya antaragharaṃ, idha indakhīlato paṭṭhāya adhippetaṃ. Ettāvatā ca satthā piṇḍapātasantosena asantuṭṭhoti na vattabbo, appāhāratāya vuttaniyāmeneva pana sabbaṃ vitthāretabbaṃ. Idha pana etamatthaṃ dasseti – ‘‘ahaṃ ekasmiṃyeva kāle nimantanaṃ na sādayiṃ, mayhaṃ pana sāvakā dhutaṅgasamādānato paṭṭhāya yāvajīvaṃ dhutaṅgaṃ na bhindantī’’ti.

    રુક્ખમૂલિકાતિ છન્નં પટિક્ખિપિત્વા સમાદિન્નરુક્ખમૂલિકઙ્ગા. અબ્ભોકાસિકાતિ છન્નઞ્ચ રુક્ખમૂલઞ્ચ પટિક્ખિપિત્વા સમાદિન્નઅબ્ભોકાસિકઙ્ગા. અટ્ઠમાસેતિ હેમન્તગિમ્હિકે માસે. અન્તોવસ્સે પન ચીવરાનુગ્ગહત્થં છન્નં પવિસન્તિ. એત્તાવતા ચ સત્થા સેનાસનસન્તોસેન અસન્તુટ્ઠોતિ ન વત્તબ્બો, સેનાસનસન્તોસો પનસ્સ છબ્બસ્સિકમહાપધાનેન ચ પાલિલેય્યકવનસણ્ડેન ચ દીપેતબ્બો. ઇધ પન એતમત્થં દસ્સેતિ – ‘‘અહં એકસ્મિંયેવ કાલે છન્નં ન પાવિસિં, મય્હં પન સાવકા ધુતઙ્ગસમાદાનતો પટ્ઠાય યાવજીવં ધુતઙ્ગં ન ભિન્દન્તી’’તિ.

    Rukkhamūlikāti channaṃ paṭikkhipitvā samādinnarukkhamūlikaṅgā. Abbhokāsikāti channañca rukkhamūlañca paṭikkhipitvā samādinnaabbhokāsikaṅgā. Aṭṭhamāseti hemantagimhike māse. Antovasse pana cīvarānuggahatthaṃ channaṃ pavisanti. Ettāvatā ca satthā senāsanasantosena asantuṭṭhoti na vattabbo, senāsanasantoso panassa chabbassikamahāpadhānena ca pālileyyakavanasaṇḍena ca dīpetabbo. Idha pana etamatthaṃ dasseti – ‘‘ahaṃ ekasmiṃyeva kāle channaṃ na pāvisiṃ, mayhaṃ pana sāvakā dhutaṅgasamādānato paṭṭhāya yāvajīvaṃ dhutaṅgaṃ na bhindantī’’ti.

    આરઞ્ઞિકાતિ ગામન્તસેનાસનં પટિક્ખિપિત્વા સમાદિન્નઆરઞ્ઞિકઙ્ગા. સઙ્ઘમજ્ઝે ઓસરન્તીતિ અબદ્ધસીમાય કથિતં, બદ્ધસીમાયં પન વસન્તા અત્તનો વસનટ્ઠાનેયેવ ઉપોસથં કરોન્તિ. એત્તાવતા ચ સત્થા નો પવિવિત્તોતિ ન વત્તબ્બો, ‘‘ઇચ્છામહં, ભિક્ખવે, અડ્ઢમાસં પટિસલ્લિયિતુ’’ન્તિ (પારા॰ ૧૬૨; ૫૬૫) એવઞ્હિસ્સ પવિવેકો પઞ્ઞાયતિ. ઇધ પન એતમત્થં દસ્સેતિ ‘‘અહં એકસ્મિંયેવ તથારૂપે કાલે પટિસલ્લિયિં, મય્હં પન સાવકા ધુતઙ્ગસમાદાનતો પટ્ઠાય યાવજીવં ધુતઙ્ગં ન ભિન્દન્તી’’તિ. મમં સાવકાતિ મં સાવકા.

    Āraññikāti gāmantasenāsanaṃ paṭikkhipitvā samādinnaāraññikaṅgā. Saṅghamajjhe osarantīti abaddhasīmāya kathitaṃ, baddhasīmāyaṃ pana vasantā attano vasanaṭṭhāneyeva uposathaṃ karonti. Ettāvatā ca satthā no pavivittoti na vattabbo, ‘‘icchāmahaṃ, bhikkhave, aḍḍhamāsaṃ paṭisalliyitu’’nti (pārā. 162; 565) evañhissa paviveko paññāyati. Idha pana etamatthaṃ dasseti ‘‘ahaṃ ekasmiṃyeva tathārūpe kāle paṭisalliyiṃ, mayhaṃ pana sāvakā dhutaṅgasamādānato paṭṭhāya yāvajīvaṃ dhutaṅgaṃ na bhindantī’’ti. Mamaṃ sāvakāti maṃ sāvakā.

    ૨૪૪. સનિદાનન્તિ સપ્પચ્ચયં. કિં પન અપ્પચ્ચયં નિબ્બાનં ન દેસેતીતિ. નો ન દેસેતિ, સહેતુકં પન તં દેસનં કત્વા દેસેતિ, નો અહેતુકન્તિ. સપ્પાટિહારિયન્તિ પુરિમસ્સેવેતં વેવચનં, સકારણન્તિ અત્થો. તં વતાતિ એત્થ વતાતિ નિપાતમત્તં.

    244.Sanidānanti sappaccayaṃ. Kiṃ pana appaccayaṃ nibbānaṃ na desetīti. No na deseti, sahetukaṃ pana taṃ desanaṃ katvā deseti, no ahetukanti. Sappāṭihāriyanti purimassevetaṃ vevacanaṃ, sakāraṇanti attho. Taṃ vatāti ettha vatāti nipātamattaṃ.

    ૨૪૫. અનાગતં વાદપથન્તિ અજ્જ ઠપેત્વા સ્વે વા પુનદિવસે વા અડ્ઢમાસે વા માસે વા સંવચ્છરે વા તસ્સ તસ્સ પઞ્હસ્સ ઉપરિ આગમનવાદપથં. દક્ખતીતિ યથા સચ્ચકો નિગણ્ઠો અત્તનો નિગ્ગહણત્થં આગતકારણં વિસેસેત્વા વદન્તો ન અદ્દસ, એવં ન દક્ખતીતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ. સહધમ્મેનાતિ સકારણેન. અન્તરન્તરા કથં ઓપાતેય્યુન્તિ મમ કથાવારં પચ્છિન્દિત્વા અન્તરન્તરે અત્તનો કથં પવેસેય્યુન્તિ અત્થો. ન ખો પનાહં, ઉદાયીતિ, ઉદાયિ, અહં અમ્બટ્ઠસોણદણ્ડકૂટદન્તસચ્ચકનિગણ્ઠાદીહિ સદ્ધિં મહાવાદે વત્તમાનેપિ – ‘‘અહો વત મે એકસાવકોપિ ઉપમં વા કારણં વા આહરિત્વા દદેય્યા’’તિ એવં સાવકેસુ અનુસાસનિં ન પચ્ચાસીસામિ. મમયેવાતિ એવરૂપેસુ ઠાનેસુ સાવકા મમયેવ અનુસાસનિં ઓવાદં પચ્ચાસીસન્તિ.

    245.Anāgataṃ vādapathanti ajja ṭhapetvā sve vā punadivase vā aḍḍhamāse vā māse vā saṃvacchare vā tassa tassa pañhassa upari āgamanavādapathaṃ. Nadakkhatīti yathā saccako nigaṇṭho attano niggahaṇatthaṃ āgatakāraṇaṃ visesetvā vadanto na addasa, evaṃ na dakkhatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. Sahadhammenāti sakāraṇena. Antarantarā kathaṃ opāteyyunti mama kathāvāraṃ pacchinditvā antarantare attano kathaṃ paveseyyunti attho. Na kho panāhaṃ, udāyīti, udāyi, ahaṃ ambaṭṭhasoṇadaṇḍakūṭadantasaccakanigaṇṭhādīhi saddhiṃ mahāvāde vattamānepi – ‘‘aho vata me ekasāvakopi upamaṃ vā kāraṇaṃ vā āharitvā dadeyyā’’ti evaṃ sāvakesu anusāsaniṃ na paccāsīsāmi. Mamayevāti evarūpesu ṭhānesu sāvakā mamayeva anusāsaniṃ ovādaṃ paccāsīsanti.

    ૨૪૬. તેસાહં ચિત્તં આરાધેમીતિ તેસં અહં તસ્સ પઞ્હસ્સ વેય્યાકરણેન ચિત્તં ગણ્હામિ સમ્પાદેમિ પરિપૂરેમિ, અઞ્ઞં પુટ્ઠો અઞ્ઞં ન બ્યાકરોમિ, અમ્બં પુટ્ઠો લબુજં વિય લબુજં વા પુટ્ઠો અમ્બં વિય. એત્થ ચ ‘‘અધિસીલે સમ્ભાવેન્તી’’તિ વુત્તટ્ઠાને બુદ્ધસીલં નામ કથિતં, ‘‘અભિક્કન્તે ઞાણદસ્સને સમ્ભાવેન્તી’’તિ વુત્તટ્ઠાને સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણં, ‘‘અધિપઞ્ઞાય સમ્ભાવેન્તી’’તિ વુત્તટ્ઠાને ઠાનુપ્પત્તિકપઞ્ઞા, ‘‘યેન દુક્ખેના’’તિ વુત્તટ્ઠાને સચ્ચબ્યાકરણપઞ્ઞા. તત્થ સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણઞ્ચ સચ્ચબ્યાકરણપઞ્ઞઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસા પઞ્ઞા અધિપઞ્ઞં ભજતિ.

    246.Tesāhaṃcittaṃ ārādhemīti tesaṃ ahaṃ tassa pañhassa veyyākaraṇena cittaṃ gaṇhāmi sampādemi paripūremi, aññaṃ puṭṭho aññaṃ na byākaromi, ambaṃ puṭṭho labujaṃ viya labujaṃ vā puṭṭho ambaṃ viya. Ettha ca ‘‘adhisīle sambhāventī’’ti vuttaṭṭhāne buddhasīlaṃ nāma kathitaṃ, ‘‘abhikkante ñāṇadassane sambhāventī’’ti vuttaṭṭhāne sabbaññutaññāṇaṃ, ‘‘adhipaññāya sambhāventī’’ti vuttaṭṭhāne ṭhānuppattikapaññā, ‘‘yena dukkhenā’’ti vuttaṭṭhāne saccabyākaraṇapaññā. Tattha sabbaññutaññāṇañca saccabyākaraṇapaññañca ṭhapetvā avasesā paññā adhipaññaṃ bhajati.

    ૨૪૭. ઇદાનિ તેસં તેસં વિસેસાધિગમાનં પટિપદં આચિક્ખન્તો પુન ચપરં ઉદાયીતિઆદિમાહ. તત્થ અભિઞ્ઞાવોસાનપારમિપ્પત્તાતિ અભિઞ્ઞાવોસાનસઙ્ખાતઞ્ચેવ અભિઞ્ઞાપારમીસઙ્ખાતઞ્ચ અરહત્તં પત્તા.

    247. Idāni tesaṃ tesaṃ visesādhigamānaṃ paṭipadaṃ ācikkhanto puna caparaṃ udāyītiādimāha. Tattha abhiññāvosānapāramippattāti abhiññāvosānasaṅkhātañceva abhiññāpāramīsaṅkhātañca arahattaṃ pattā.

    સમ્મપ્પધાનેતિ ઉપાયપધાને. છન્દં જનેતીતિ કત્તુકમ્યતાકુસલચ્છન્દં જનેતિ. વાયમતીતિ વાયામં કરોતિ. વીરિયં આરભતીતિ વીરિયં પવત્તેતિ. ચિત્તં પગ્ગણ્હાતીતિ ચિત્તં ઉક્ખિપતિ. પદહતીતિ ઉપાયપધાનં કરોતિ. ભાવનાય પારિપૂરિયાતિ વડ્ઢિયા પરિપૂરણત્થં. અપિચેત્થ – ‘‘યા ઠિતિ, સો અસમ્મોસો…પે॰… યં વેપુલ્લં, સા ભાવનાપારિપૂરી’’તિ (વિભ॰ ૪૦૬) એવં પુરિમં પુરિમસ્સ પચ્છિમં પચ્છિમસ્સ અત્થોતિપિ વેદિતબ્બં.

    Sammappadhāneti upāyapadhāne. Chandaṃ janetīti kattukamyatākusalacchandaṃ janeti. Vāyamatīti vāyāmaṃ karoti. Vīriyaṃ ārabhatīti vīriyaṃ pavatteti. Cittaṃ paggaṇhātīti cittaṃ ukkhipati. Padahatīti upāyapadhānaṃ karoti. Bhāvanāya pāripūriyāti vaḍḍhiyā paripūraṇatthaṃ. Apicettha – ‘‘yā ṭhiti, so asammoso…pe… yaṃ vepullaṃ, sā bhāvanāpāripūrī’’ti (vibha. 406) evaṃ purimaṃ purimassa pacchimaṃ pacchimassa atthotipi veditabbaṃ.

    ઇમેહિ પન સમ્મપ્પધાનેહિ કિં કથિતં? કસ્સપસંયુત્તપરિયાયેન સાવકસ્સ પુબ્બભાગપટિપદા કથિતા. વુત્તઞ્હેતં તત્થ –

    Imehi pana sammappadhānehi kiṃ kathitaṃ? Kassapasaṃyuttapariyāyena sāvakassa pubbabhāgapaṭipadā kathitā. Vuttañhetaṃ tattha –

    ‘‘ચત્તારોમે , આવુસો, સમ્મપ્પધાના. કતમે ચત્તારો? ઇધાવુસો, ભિક્ખુ, અનુપ્પન્ના મે પાપકા અકુસલા ધમ્મા ઉપ્પજ્જમાના અનત્થાય સંવત્તેય્યુન્તિ આતપ્પં કરોતિ. ઉપ્પન્ના મે પાપકા અકુસલા ધમ્મા અપ્પહીયમાના અનત્થાય સંવત્તેય્યુન્તિ આતપ્પં કરોતિ. અનુપ્પન્ના મે કુસલા ધમ્મા અનુપ્પજ્જમાના અનત્થાય સંવત્તેય્યુન્તિ આતપ્પં કરોતિ. ઉપ્પન્ના મે કુસલા ધમ્મા નિરુજ્ઝમાના અનત્થાય સંવત્તેય્યુન્તિ આતપ્પં કરોતી’’તિ (સં॰ નિ॰ ૨.૧૪૫).

    ‘‘Cattārome , āvuso, sammappadhānā. Katame cattāro? Idhāvuso, bhikkhu, anuppannā me pāpakā akusalā dhammā uppajjamānā anatthāya saṃvatteyyunti ātappaṃ karoti. Uppannā me pāpakā akusalā dhammā appahīyamānā anatthāya saṃvatteyyunti ātappaṃ karoti. Anuppannā me kusalā dhammā anuppajjamānā anatthāya saṃvatteyyunti ātappaṃ karoti. Uppannā me kusalā dhammā nirujjhamānā anatthāya saṃvatteyyunti ātappaṃ karotī’’ti (saṃ. ni. 2.145).

    એત્થ ચ પાપકા અકુસલાતિ લોભાદયો વેદિતબ્બા. અનુપ્પન્ના કુસલા ધમ્માતિ સમથવિપસ્સના ચેવ મગ્ગો ચ, ઉપ્પન્ના કુસલા નામ સમથવિપસ્સનાવ. મગ્ગો પન સકિં ઉપ્પજ્જિત્વા નિરુજ્ઝમાનો અનત્થાય સંવત્તનકો નામ નત્થિ. સો હિ ફલસ્સ પચ્ચયં દત્વાવ નિરુજ્ઝતિ. પુરિમસ્મિમ્પિ વા સમથવિપસ્સનાવ ગહેતબ્બાતિ વુત્તં, તં પન ન યુત્તં.

    Ettha ca pāpakā akusalāti lobhādayo veditabbā. Anuppannā kusalā dhammāti samathavipassanā ceva maggo ca, uppannā kusalā nāma samathavipassanāva. Maggo pana sakiṃ uppajjitvā nirujjhamāno anatthāya saṃvattanako nāma natthi. So hi phalassa paccayaṃ datvāva nirujjhati. Purimasmimpi vā samathavipassanāva gahetabbāti vuttaṃ, taṃ pana na yuttaṃ.

    તત્થ ‘‘ઉપ્પન્ના સમથવિપસ્સના નિરુજ્ઝમાના અનત્થાય સંવત્તન્તી’’તિ અત્થસ્સ આવિભાવત્થમિદં વત્થુ – એકો કિર ખીણાસવત્થેરો ‘‘મહાચેતિયઞ્ચ મહાબોધિઞ્ચ વન્દિસ્સામી’’તિ સમાપત્તિલાભિના ભણ્ડગાહકસામણેરેન સદ્ધિં જનપદતો મહાવિહારં આગન્ત્વા વિહારપરિવેણં પાવિસિ. સાયન્હસમયે મહાભિક્ખુસઙ્ઘે ચેતિયં વન્દમાને ચેતિયં વન્દનત્થાય ન નિક્ખમિ. કસ્મા? ખીણાસવાનઞ્હિ તીસુ રતનેસુ મહન્તં ગારવં હોતિ. તસ્મા ભિક્ખુસઙ્ઘે વન્દિત્વા પટિક્કમન્તે મનુસ્સાનં સાયમાસભુત્તવેલાયં સામણેરમ્પિ અજાનાપેત્વા ‘‘ચેતિયં વન્દિસ્સામી’’તિ એકકોવ નિક્ખમિ. સામણેરો – ‘‘કિં નુ ખો થેરો અવેલાય એકકોવ ગચ્છતિ, જાનિસ્સામી’’તિ ઉપજ્ઝાયસ્સ પદાનુપદિકો નિક્ખમિ. થેરો અનાવજ્જનેન તસ્સ આગમનં અજાનન્તો દક્ખિણદ્વારેન ચેતિયઙ્ગણં આરુહિ. સામણેરોપિ અનુપદંયેવ આરુળ્હો.

    Tattha ‘‘uppannā samathavipassanā nirujjhamānā anatthāya saṃvattantī’’ti atthassa āvibhāvatthamidaṃ vatthu – eko kira khīṇāsavatthero ‘‘mahācetiyañca mahābodhiñca vandissāmī’’ti samāpattilābhinā bhaṇḍagāhakasāmaṇerena saddhiṃ janapadato mahāvihāraṃ āgantvā vihārapariveṇaṃ pāvisi. Sāyanhasamaye mahābhikkhusaṅghe cetiyaṃ vandamāne cetiyaṃ vandanatthāya na nikkhami. Kasmā? Khīṇāsavānañhi tīsu ratanesu mahantaṃ gāravaṃ hoti. Tasmā bhikkhusaṅghe vanditvā paṭikkamante manussānaṃ sāyamāsabhuttavelāyaṃ sāmaṇerampi ajānāpetvā ‘‘cetiyaṃ vandissāmī’’ti ekakova nikkhami. Sāmaṇero – ‘‘kiṃ nu kho thero avelāya ekakova gacchati, jānissāmī’’ti upajjhāyassa padānupadiko nikkhami. Thero anāvajjanena tassa āgamanaṃ ajānanto dakkhiṇadvārena cetiyaṅgaṇaṃ āruhi. Sāmaṇeropi anupadaṃyeva āruḷho.

    મહાથેરો મહાચેતિયં ઉલ્લોકેત્વા બુદ્ધારમ્મણં પીતિં ગહેત્વા સબ્બં ચેતસો સમન્નાહરિત્વા હટ્ઠપહટ્ઠો ચેતિયં વન્દતિ. સામણેરો થેરસ્સ વન્દનાકારં દિસ્વા ‘‘ઉપજ્ઝાયો મે અતિવિય પસન્નચિત્તો વન્દતિ, કિં નુ ખો પુપ્ફાનિ લભિત્વા પૂજં કરેય્યા’’તિ ચિન્તેસિ. થેરો વન્દિત્વા ઉટ્ઠાય સિરસિ અઞ્જલિં ઠપેત્વા મહાચેતિયં ઉલ્લોકેત્વા ઠિતો. સામણેરો ઉક્કાસિત્વા અત્તનો આગતભાવં જાનાપેસિ. થેરો પરિવત્તેત્વા ઓલોકેન્તો ‘‘કદા આગતોસી’’તિ પુચ્છિ. તુમ્હાકં ચેતિયં વન્દનકાલે, ભન્તે. અતિવિય પસન્ના ચેતિયં વન્દિત્થ કિં નુ ખો પુપ્ફાનિ લભિત્વા પૂજેય્યાથાતિ? આમ સામણેર ઇમસ્મિં ચેતિયે વિય અઞ્ઞત્ર એત્તકં ધાતૂનં નિધાનં નામ નત્થિ, એવરૂપં અસદિસં મહાથૂપં પુપ્ફાનિ લભિત્વા કો ન પૂજેય્યાતિ. તેન હિ, ભન્તે, અધિવાસેથ, આહરિસ્સામીતિ તાવદેવ ઝાનં સમાપજ્જિત્વા ઇદ્ધિયા હિમવન્તં ગન્ત્વા વણ્ણગન્ધસમ્પન્નપુપ્ફાનિ પરિસ્સાવનં પૂરેત્વા મહાથેરે દક્ખિણમુખતો પચ્છિમં મુખં અસમ્પત્તેયેવ આગન્ત્વા પુપ્ફપરિસ્સાવનં હત્થે ઠપેત્વા ‘‘પૂજેથ, ભન્તે,’’તિ આહ . થેરો ‘‘અતિમન્દાનિ નો સામણેર પુપ્ફાની’’તિ આહ. ગચ્છથ, ભન્તે, ભગવતો ગુણે આવજ્જિત્વા પૂજેથાતિ.

    Mahāthero mahācetiyaṃ ulloketvā buddhārammaṇaṃ pītiṃ gahetvā sabbaṃ cetaso samannāharitvā haṭṭhapahaṭṭho cetiyaṃ vandati. Sāmaṇero therassa vandanākāraṃ disvā ‘‘upajjhāyo me ativiya pasannacitto vandati, kiṃ nu kho pupphāni labhitvā pūjaṃ kareyyā’’ti cintesi. Thero vanditvā uṭṭhāya sirasi añjaliṃ ṭhapetvā mahācetiyaṃ ulloketvā ṭhito. Sāmaṇero ukkāsitvā attano āgatabhāvaṃ jānāpesi. Thero parivattetvā olokento ‘‘kadā āgatosī’’ti pucchi. Tumhākaṃ cetiyaṃ vandanakāle, bhante. Ativiya pasannā cetiyaṃ vandittha kiṃ nu kho pupphāni labhitvā pūjeyyāthāti? Āma sāmaṇera imasmiṃ cetiye viya aññatra ettakaṃ dhātūnaṃ nidhānaṃ nāma natthi, evarūpaṃ asadisaṃ mahāthūpaṃ pupphāni labhitvā ko na pūjeyyāti. Tena hi, bhante, adhivāsetha, āharissāmīti tāvadeva jhānaṃ samāpajjitvā iddhiyā himavantaṃ gantvā vaṇṇagandhasampannapupphāni parissāvanaṃ pūretvā mahāthere dakkhiṇamukhato pacchimaṃ mukhaṃ asampatteyeva āgantvā pupphaparissāvanaṃ hatthe ṭhapetvā ‘‘pūjetha, bhante,’’ti āha . Thero ‘‘atimandāni no sāmaṇera pupphānī’’ti āha. Gacchatha, bhante, bhagavato guṇe āvajjitvā pūjethāti.

    થેરો પચ્છિમમુખનિસ્સિતેન સોપાણેન આરુય્હ કુચ્છિવેદિકાભૂમિયં પુપ્ફપૂજં કાતું આરદ્ધો. વેદિકાભૂમિયં પરિપુણ્ણાનિ પુપ્ફાનિ પતિત્વા દુતિયભૂમિયં જણ્ણુપમાણેન ઓધિના પૂરયિંસુ. તતો ઓતરિત્વા પાદપિટ્ઠિકપન્તિં પૂજેસિ. સાપિ પરિપૂરિ. પરિપુણ્ણભાવં ઞત્વા હેટ્ઠિમતલે વિકિરન્તો અગમાસિ. સબ્બં ચેતિયઙ્ગણં પરિપૂરિ. તસ્મિં પરિપુણ્ણે ‘‘સામણેર પુપ્ફાનિ ન ખીયન્તી’’તિ આહ. પરિસ્સાવનં, ભન્તે, અધોમુખં કરોથાતિ. અધોમુખં કત્વા ચાલેસિ, તદા પુપ્ફાનિ ખીણાનિ. પરિસ્સાવનં સામણેરસ્સ દત્વા સદ્ધિં હત્થિપાકારેન ચેતિયં તિક્ખત્તું પદક્ખિણં કત્વા ચતૂસુ ઠાનેસુ વન્દિત્વા પરિવેણં ગચ્છન્તો ચિન્તેસિ – ‘‘યાવ મહિદ્ધિકો વતાયં સામણેરો, સક્ખિસ્સતિ નુ ખો ઇમં ઇદ્ધાનુભાવં રક્ખિતુ’’ન્તિ. તતો ‘‘ન સક્ખિસ્સતી’’તિ દિસ્વા સામણેરમાહ – ‘‘સામણેર ત્વં ઇદાનિ મહિદ્ધિકો, એવરૂપં પન ઇદ્ધિં નાસેત્વા પચ્છિમકાલે કાણપેસકારિયા હત્થેન મદ્દિતકઞ્જિયં પિવિસ્સસી’’તિ. દહરકભાવસ્સ નામેસ દોસોયં, સો ઉપજ્ઝાયસ્સ કથાયં સંવિજ્જિત્વા – ‘‘કમ્મટ્ઠાનં મે, ભન્તે, આચિક્ખથા’’તિ ન યાચિ, અમ્હાકં ઉપજ્ઝાયો કિં વદતીતિ તં પન અસુણન્તો વિય અગમાસિ.

    Thero pacchimamukhanissitena sopāṇena āruyha kucchivedikābhūmiyaṃ pupphapūjaṃ kātuṃ āraddho. Vedikābhūmiyaṃ paripuṇṇāni pupphāni patitvā dutiyabhūmiyaṃ jaṇṇupamāṇena odhinā pūrayiṃsu. Tato otaritvā pādapiṭṭhikapantiṃ pūjesi. Sāpi paripūri. Paripuṇṇabhāvaṃ ñatvā heṭṭhimatale vikiranto agamāsi. Sabbaṃ cetiyaṅgaṇaṃ paripūri. Tasmiṃ paripuṇṇe ‘‘sāmaṇera pupphāni na khīyantī’’ti āha. Parissāvanaṃ, bhante, adhomukhaṃ karothāti. Adhomukhaṃ katvā cālesi, tadā pupphāni khīṇāni. Parissāvanaṃ sāmaṇerassa datvā saddhiṃ hatthipākārena cetiyaṃ tikkhattuṃ padakkhiṇaṃ katvā catūsu ṭhānesu vanditvā pariveṇaṃ gacchanto cintesi – ‘‘yāva mahiddhiko vatāyaṃ sāmaṇero, sakkhissati nu kho imaṃ iddhānubhāvaṃ rakkhitu’’nti. Tato ‘‘na sakkhissatī’’ti disvā sāmaṇeramāha – ‘‘sāmaṇera tvaṃ idāni mahiddhiko, evarūpaṃ pana iddhiṃ nāsetvā pacchimakāle kāṇapesakāriyā hatthena madditakañjiyaṃ pivissasī’’ti. Daharakabhāvassa nāmesa dosoyaṃ, so upajjhāyassa kathāyaṃ saṃvijjitvā – ‘‘kammaṭṭhānaṃ me, bhante, ācikkhathā’’ti na yāci, amhākaṃ upajjhāyo kiṃ vadatīti taṃ pana asuṇanto viya agamāsi.

    થેરો મહાચેતિયઞ્ચ મહાબોધિઞ્ચ વન્દિત્વા સામણેરં પત્તચીવરં ગાહાપેત્વા અનુપુબ્બેન કુટેળિતિસ્સમહાવિહારં અગમાસિ. સામણેરો ઉપજ્ઝાયસ્સ પદાનુપદિકો હુત્વા ભિક્ખાચારં ન ગચ્છતિ, ‘‘કતરં ગામં પવિસથ, ભન્તે,’’તિ પુચ્છિત્વા પન ‘‘ઇદાનિ મે ઉપજ્ઝાયો ગામદ્વારં પત્તો ભવિસ્સતી’’તિ ઞત્વા અત્તનો ચ ઉપજ્ઝાયસ્સ ચ પત્તચીવરં ગહેત્વા આકાસેન ગન્ત્વા થેરસ્સ પત્તચીવરં દત્વા પિણ્ડાય પવિસતિ. થેરો સબ્બકાલં ઓવદતિ – ‘‘સામણેર મા એવમકાસિ, પુથુજ્જનિદ્ધિ નામ ચલા અનિબદ્ધા, અસપ્પાયં રૂપાદિઆરમ્મણં લભિત્વા અપ્પમત્તકેનેવ ભિજ્જતિ, સન્તાય સમાપત્તિયા પરિહીનાય બ્રહ્મચરિયવાસો સન્થમ્ભિતું ન સક્કોતી’’તિ. સામણેરો ‘‘કિં કથેતિ મય્હં ઉપજ્ઝાયો’’તિ સોતું ન ઇચ્છતિ, તથેવ કરોતિ. થેરો અનુપુબ્બેન ચેતિયવન્દનં કરોન્તો કમ્મુબિન્દુવિહારં નામ ગતો. તત્થ વસન્તેપિ થેરે સામણેરો તથેવ કરોતિ.

    Thero mahācetiyañca mahābodhiñca vanditvā sāmaṇeraṃ pattacīvaraṃ gāhāpetvā anupubbena kuṭeḷitissamahāvihāraṃ agamāsi. Sāmaṇero upajjhāyassa padānupadiko hutvā bhikkhācāraṃ na gacchati, ‘‘kataraṃ gāmaṃ pavisatha, bhante,’’ti pucchitvā pana ‘‘idāni me upajjhāyo gāmadvāraṃ patto bhavissatī’’ti ñatvā attano ca upajjhāyassa ca pattacīvaraṃ gahetvā ākāsena gantvā therassa pattacīvaraṃ datvā piṇḍāya pavisati. Thero sabbakālaṃ ovadati – ‘‘sāmaṇera mā evamakāsi, puthujjaniddhi nāma calā anibaddhā, asappāyaṃ rūpādiārammaṇaṃ labhitvā appamattakeneva bhijjati, santāya samāpattiyā parihīnāya brahmacariyavāso santhambhituṃ na sakkotī’’ti. Sāmaṇero ‘‘kiṃ katheti mayhaṃ upajjhāyo’’ti sotuṃ na icchati, tatheva karoti. Thero anupubbena cetiyavandanaṃ karonto kammubinduvihāraṃ nāma gato. Tattha vasantepi there sāmaṇero tatheva karoti.

    અથેકદિવસં એકા પેસકારધીતા અભિરૂપા પઠમવયે ઠિતા કમ્મબિન્દુગામતો નિક્ખમિત્વા પદુમસ્સરં ઓરુય્હ ગાયમાના પુપ્ફાનિ ભઞ્જતિ. તસ્મિં સમયે સામણેરો પદુમસ્સરમત્થકેન ગચ્છતિ, ગચ્છન્તો પન સિલેસિકાય કાણમચ્છિકા વિય તસ્સા ગીતસદ્દે બજ્ઝિ. તાવદેવસ્સ ઇદ્ધિ અન્તરહિતા, છિન્નપક્ખકાકો વિય અહોસિ. સન્તસમાપત્તિબલેન પન તત્થેવ ઉદકપિટ્ઠે અપતિત્વા સિમ્બલિતૂલં વિય પતમાનં અનુપુબ્બેન પદુમસરતીરે અટ્ઠાસિ. સો વેગેન ગન્ત્વા ઉપજ્ઝાયસ્સ પત્તચીવરં દત્વા નિવત્તિ. મહાથેરો ‘‘પગેવેતં મયા દિટ્ઠં, નિવારિયમાનોપિ ન નિવત્તિસ્સતી’’તિ કિઞ્ચિ અવત્વા પિણ્ડાય પાવિસિ.

    Athekadivasaṃ ekā pesakāradhītā abhirūpā paṭhamavaye ṭhitā kammabindugāmato nikkhamitvā padumassaraṃ oruyha gāyamānā pupphāni bhañjati. Tasmiṃ samaye sāmaṇero padumassaramatthakena gacchati, gacchanto pana silesikāya kāṇamacchikā viya tassā gītasadde bajjhi. Tāvadevassa iddhi antarahitā, chinnapakkhakāko viya ahosi. Santasamāpattibalena pana tattheva udakapiṭṭhe apatitvā simbalitūlaṃ viya patamānaṃ anupubbena padumasaratīre aṭṭhāsi. So vegena gantvā upajjhāyassa pattacīvaraṃ datvā nivatti. Mahāthero ‘‘pagevetaṃ mayā diṭṭhaṃ, nivāriyamānopi na nivattissatī’’ti kiñci avatvā piṇḍāya pāvisi.

    સામણેરો ગન્ત્વા પદુમસરતીરે અટ્ઠાસિ તસ્સા પચ્ચુત્તરણં આગમયમાનો. સાપિ સામણેરં આકાસેન ગચ્છન્તઞ્ચ પુન આગન્ત્વા ઠિતઞ્ચ દિસ્વા ‘‘અદ્ધા એસ મં નિસ્સાય ઉક્કણ્ઠિતો’’તિ ઞત્વા ‘‘પટિક્કમ સામણેરા’’તિ આહ. સો પટિક્કમિ. ઇતરા પચ્ચુત્તરિત્વા સાટકં નિવાસેત્વા તં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘કિં, ભન્તે,’’તિ પુચ્છિ. સો તમત્થં આરોચેસિ. સા બહૂહિ કારણેહિ ઘરાવાસે આદીનવં બ્રહ્મચરિયવાસે આનિસંસઞ્ચ દસ્સેત્વા ઓવદમાનાપિ તસ્સ ઉક્કણ્ઠં વિનોદેતું અસક્કોન્તી – ‘‘અયં મમ કારણા એવરૂપાય ઇદ્ધિયા પરિહીનો, ન દાનિ યુત્તં પરિચ્ચજિતુ’’ન્તિ ઇધેવ તિટ્ઠાતિ વત્વા ઘરં ગન્ત્વા માતાપિતૂનં તં પવત્તિં આરોચેસિ. તેપિ આગન્ત્વા નાનપ્પકારં ઓવદમાના વચનં અગ્ગણ્હન્તં આહંસુ – ‘‘ત્વં અમ્હે ઉચ્ચકુલાતિ સલ્લક્ખેસિ, મયં પેસકારા. સક્ખિસ્સસિ પેસકારકમ્મં કાતુ’’ન્તિ સામણેરો આહ – ‘‘ઉપાસક ગિહિભૂતો નામ પેસકારકમ્મં વા કરેય્ય નળકારકમ્મં વા, કિં ઇમિના સાટકમત્તેન લોભં કરોથા’’તિ. પેસકારો ઉદરે બદ્ધસાટકં દત્વા ઘરં નેત્વા ધીતરં અદાસિ.

    Sāmaṇero gantvā padumasaratīre aṭṭhāsi tassā paccuttaraṇaṃ āgamayamāno. Sāpi sāmaṇeraṃ ākāsena gacchantañca puna āgantvā ṭhitañca disvā ‘‘addhā esa maṃ nissāya ukkaṇṭhito’’ti ñatvā ‘‘paṭikkama sāmaṇerā’’ti āha. So paṭikkami. Itarā paccuttaritvā sāṭakaṃ nivāsetvā taṃ upasaṅkamitvā ‘‘kiṃ, bhante,’’ti pucchi. So tamatthaṃ ārocesi. Sā bahūhi kāraṇehi gharāvāse ādīnavaṃ brahmacariyavāse ānisaṃsañca dassetvā ovadamānāpi tassa ukkaṇṭhaṃ vinodetuṃ asakkontī – ‘‘ayaṃ mama kāraṇā evarūpāya iddhiyā parihīno, na dāni yuttaṃ pariccajitu’’nti idheva tiṭṭhāti vatvā gharaṃ gantvā mātāpitūnaṃ taṃ pavattiṃ ārocesi. Tepi āgantvā nānappakāraṃ ovadamānā vacanaṃ aggaṇhantaṃ āhaṃsu – ‘‘tvaṃ amhe uccakulāti sallakkhesi, mayaṃ pesakārā. Sakkhissasi pesakārakammaṃ kātu’’nti sāmaṇero āha – ‘‘upāsaka gihibhūto nāma pesakārakammaṃ vā kareyya naḷakārakammaṃ vā, kiṃ iminā sāṭakamattena lobhaṃ karothā’’ti. Pesakāro udare baddhasāṭakaṃ datvā gharaṃ netvā dhītaraṃ adāsi.

    સો પેસકારકમ્મં ઉગ્ગણ્હિત્વા પેસકારેહિ સદ્ધિં સાલાય કમ્મં કરોતિ. અઞ્ઞેસં ઇત્થિયો પાતોવ ભત્તં સમ્પાદેત્વા આહરિંસુ, તસ્સ ભરિયા ન તાવ આગચ્છતિ. સો ઇતરેસુ કમ્મં વિસ્સજ્જેત્વા ભુઞ્જમાનેસુ તસરં વટ્ટેન્તો નિસીદિ. સા પચ્છા અગમાસિ. અથ નં સો ‘‘અતિચિરેન આગતાસી’’તિ તજ્જેસિ. માતુગામો ચ નામ અપિ ચક્કવત્તિરાજાનં અત્તનિ પટિબદ્ધચિત્તં ઞત્વા દાસં વિય સલ્લક્ખેતિ. તસ્મા સા એવમાહ – ‘‘અઞ્ઞેસં ઘરે દારુપણ્ણલોણાદીનિ સન્નિહિતાનિ, બાહિરતો આહરિત્વા દાયકા પેસનતકારકાપિ અત્થિ, અહં પન એકિકાવ, ત્વમ્પિ મય્હં ઘરે ઇદં અત્થિ ઇદં નત્થીતિ ન જાનાસિ. સચે ઇચ્છસિ, ભુઞ્જ, નો ચે ઇચ્છસિ, મા ભુઞ્જા’’તિ. સો ‘‘ન કેવલઞ્ચ ઉસ્સૂરે ભત્તં આહરસિ, વાચાયપિ મં ઘટ્ટેસી’’તિ કુજ્ઝિત્વા અઞ્ઞં પહરણં અપસ્સન્તો તમેવ તસરદણ્ડકં તસરતો લુઞ્ચિત્વા ખિપિ. સા તં આગચ્છન્તં દિસ્વા ઈસકં પરિવત્તિ. તસરદણ્ડકસ્સ ચ કોટિ નામ તિખિણા હોતિ, સા તસ્સા પરિવત્તમાનાય અક્ખિકોટિયં પવિસિત્વા અટ્ઠાસિ. સા ઉભોહિ હત્થેહિ વેગેન અક્ખિં અગ્ગહેસિ, ભિન્નટ્ઠાનતો લોહિતં પગ્ઘરતિ. સો તસ્મિં કાલે ઉપજ્ઝાયસ્સ વચનં અનુસ્સરિ – ‘‘ઇદં સન્ધાય મં ઉપજ્ઝાયો ‘અનાગતે કાલે કાણપેસકારિયા હત્થેહિ મદ્દિતકઞ્જિયં પિવિસ્સસી’તિ આહ, ઇદં થેરેન દિટ્ઠં ભવિસ્સતિ, અહો દીઘદસ્સી અય્યો’’તિ મહાસદ્દેન રોદિતું આરભિ. તમેનં અઞ્ઞે – ‘‘અલં, આવુસો, મા રોદિ, અક્ખિ નામ ભિન્નં ન સક્કા રોદનેન પટિપાકતિકં કાતુ’’ન્તિ આહંસુ. સો ‘‘નાહમેતમત્થં રોદામિ, અપિચ ખો ઇમં સન્ધાય રોદામી’’તિ સબ્બં પટિપાટિયા કથેસિ. એવં ઉપ્પન્ના સમથવિપસ્સના નિરુજ્ઝમાના અનત્થાય સંવત્તન્તિ.
