Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / દીઘનિકાય (ટીકા) • Dīghanikāya (ṭīkā) |
૯. મહાસતિપટ્ઠાનસુત્તવણ્ણના
9. Mahāsatipaṭṭhānasuttavaṇṇanā
ઉદ્દેસવારકથાવણ્ણના
Uddesavārakathāvaṇṇanā
૩૭૩. ‘‘કસ્મા ભગવા ઇદં સુત્તમભાસી’’તિ અસાધારણં સમુટ્ઠાનં પુચ્છતિ, સાધારણં પન ‘‘પાકટ’’ન્તિ અનામસિત્વા ‘‘કુરુરટ્ઠવાસીન’’ન્તિઆદિ વુત્તં. સમુટ્ઠાનન્તિ હિ દેસનાનિદાનં, તં સાધારણાસાધારણભેદતો દુવિધં, સાધારણમ્પિ અજ્ઝત્તિકબાહિરભેદતો દુવિધં. તત્થ સાધારણં અજ્ઝત્તિકં સમુટ્ઠાનં નામ ભગવતો મહાકરુણા. તાય હિ સમુસ્સાહિતસ્સ ભગવતો વેનેય્યાનં ધમ્મદેસનાય ચિત્તં ઉદપાદિ. યથાહ ‘‘સત્તેસુ ચ કારુઞ્ઞતં પટિચ્ચ બુદ્ધચક્ખુના લોકં વોલોકેસી’’તિઆદિ. (દી॰ નિ॰ ૨.૬૯; મ॰ નિ॰ ૧.૨૮૩; ૨.૩૩૯; સં॰ નિ॰ ૧.૧૭૨; મહાવ॰ ૯) બાહિરં પન સાધારણં સમુટ્ઠાનં નામ દસસહસ્સમહાબ્રહ્મપરિવારસ્સ સહમ્પતિમહાબ્રહ્મુનો અજ્ઝેસનં. તથા ચાહ ‘‘બ્રહ્મુનો ચ અજ્ઝેસનં વિદિત્વા’’તિ. (દી॰ નિ॰ ૨.૬૯; મ॰ નિ॰ ૧.૨૮૩; ૨.૩૩૯; સં॰ નિ॰ ૧.૧૭૯; મહાવ॰ ૯) તદજ્ઝેસનુત્તરકાલઞ્હિ ધમ્મપચ્ચવેક્ખણાજનિતં અપ્પોસ્સુક્કતં પટિપસ્સમ્ભેત્વા ભગવા ધમ્મં દેસેતું ઉસ્સાહજાતો અહોસિ. યથા ચ મહાકરુણા, એવં દસબલઞાણાદયો ચ દેસનાય અજ્ઝત્તસમુટ્ઠાનભાવે વત્તબ્બા. સબ્બઞ્હિ ઞેય્યધમ્મં, તેસં દેસેતબ્બપ્પકારં, સત્તાનઞ્ચ આસયાનુસયાદિં યાથાવતો જાનિત્વા ભગવા ઠાનાટ્ઠાનાદીસુ કોસલ્લેન વેનેય્યજ્ઝાસયાનુરૂપં વિચિત્તનયદેસનં પવત્તેસીતિ. અસાધારણમ્પિ અજ્ઝત્તિકબાહિરભેદતો દુવિધમેવ. તત્થ અજ્ઝત્તિકં યાય મહાકરુણાય, યેન ચ દેસનાઞાણેન ઇદં સુત્તં પવત્તિતં, તદુભયં વેદિતબ્બં, બાહિરં પન દસ્સેતું ‘‘કુરુરટ્ઠવાસીન’’ન્તિઆદિમાહ. તેન વુત્તં ‘‘અસાધારણં સમુટ્ઠાનં પુચ્છતી’’તિ, તેન ‘‘અત્તજ્ઝાસયાદીસુ ચતૂસુ સુત્તનિક્ખેપેસુ કતરોય’’ન્તિ સુત્તનિક્ખેપો પુચ્છિતો હોતીતિ ઇતરો ‘‘કુરુરટ્ઠવાસીન’’ન્તિઆદિના ‘‘પરજ્ઝાસયોયં સુત્તનિક્ખેપો’’તિ દસ્સેતિ.
373. ‘‘Kasmā bhagavā idaṃ suttamabhāsī’’ti asādhāraṇaṃ samuṭṭhānaṃ pucchati, sādhāraṇaṃ pana ‘‘pākaṭa’’nti anāmasitvā ‘‘kururaṭṭhavāsīna’’ntiādi vuttaṃ. Samuṭṭhānanti hi desanānidānaṃ, taṃ sādhāraṇāsādhāraṇabhedato duvidhaṃ, sādhāraṇampi ajjhattikabāhirabhedato duvidhaṃ. Tattha sādhāraṇaṃ ajjhattikaṃ samuṭṭhānaṃ nāma bhagavato mahākaruṇā. Tāya hi samussāhitassa bhagavato veneyyānaṃ dhammadesanāya cittaṃ udapādi. Yathāha ‘‘sattesu ca kāruññataṃ paṭicca buddhacakkhunā lokaṃ volokesī’’tiādi. (Dī. ni. 2.69; ma. ni. 1.283; 2.339; saṃ. ni. 1.172; mahāva. 9) bāhiraṃ pana sādhāraṇaṃ samuṭṭhānaṃ nāma dasasahassamahābrahmaparivārassa sahampatimahābrahmuno ajjhesanaṃ. Tathā cāha ‘‘brahmuno ca ajjhesanaṃ viditvā’’ti. (Dī. ni. 2.69; ma. ni. 1.283; 2.339; saṃ. ni. 1.179; mahāva. 9) tadajjhesanuttarakālañhi dhammapaccavekkhaṇājanitaṃ appossukkataṃ paṭipassambhetvā bhagavā dhammaṃ desetuṃ ussāhajāto ahosi. Yathā ca mahākaruṇā, evaṃ dasabalañāṇādayo ca desanāya ajjhattasamuṭṭhānabhāve vattabbā. Sabbañhi ñeyyadhammaṃ, tesaṃ desetabbappakāraṃ, sattānañca āsayānusayādiṃ yāthāvato jānitvā bhagavā ṭhānāṭṭhānādīsu kosallena veneyyajjhāsayānurūpaṃ vicittanayadesanaṃ pavattesīti. Asādhāraṇampi ajjhattikabāhirabhedato duvidhameva. Tattha ajjhattikaṃ yāya mahākaruṇāya, yena ca desanāñāṇena idaṃ suttaṃ pavattitaṃ, tadubhayaṃ veditabbaṃ, bāhiraṃ pana dassetuṃ ‘‘kururaṭṭhavāsīna’’ntiādimāha. Tena vuttaṃ ‘‘asādhāraṇaṃ samuṭṭhānaṃ pucchatī’’ti, tena ‘‘attajjhāsayādīsu catūsu suttanikkhepesu kataroya’’nti suttanikkhepo pucchito hotīti itaro ‘‘kururaṭṭhavāsīna’’ntiādinā ‘‘parajjhāsayoyaṃ suttanikkhepo’’ti dasseti.
કુરુરટ્ઠં કિર તદા તંનિવાસિસત્તાનં યોનિસોમનસિકારવન્તતાદિના યેભુય્યેન સુપ્પટિપન્નતાય, પુબ્બે ચ કતપુઞ્ઞતાબલેન તદા ઉતુઆદિસમ્પત્તિયુત્તમેવ અહોસિ. તેન વુત્તં ‘‘ઉતુપચ્ચયાદિસમ્પન્નત્તા’’તિ. આદિ-સદ્દેન ભોજનાદિસમ્પત્તિં સઙ્ગણ્હાતિ. કેચિ પન ‘‘પુબ્બે પવત્તકુરુવત્તધમ્માનુટ્ઠાનવાસનાય ઉત્તરકુરુ વિય યેભુય્યેન ઉતુઆદિસમ્પન્નમેવ હોન્તં ભગવતો કાલે સાતિસયં ઉતુસપ્પાયાદિયુત્તં તં રટ્ઠં અહોસી’’તિ વદન્તિ. ચિત્તસરીરકલ્લતાયાતિ ચિત્તસ્સ, સરીરસ્સ ચ અરોગતાય. અનુગ્ગહિતપઞ્ઞાબલાતિ લદ્ધૂપકારઞાણાનુભાવા, અનુ અનુ વા આચિણ્ણપઞ્ઞાતેજા. એકવીસતિયા ઠાનેસુતિ કાયાનુપસ્સનાવસેન ચુદ્દસસુ ઠાનેસુ, વેદનાનુપસ્સનાવસેન એકસ્મિં ઠાને, તથા ચિત્તાનુપસ્સનાવસેન, ધમ્માનુપસ્સનાવસેન પઞ્ચસુ ઠાનેસૂતિ એવં એકવીસતિયા ઠાનેસુ. કમ્મટ્ઠાનં અરહત્તે પક્ખિપિત્વાતિ ચતુસચ્ચકમ્મટ્ઠાનં યથા અરહત્તં પાપેતિ, એવં દેસનાવસેન અરહત્તે પક્ખિપિત્વા. સુવણ્ણચઙ્કોટકસુવણ્ણમઞ્જૂસાસુ પક્ખિત્તાનિ સુમનચમ્પકાદિનાનાપુપ્ફાનિ, મણિમુત્તાદિસત્તરતનાનિ ચ યથા ભાજનસમ્પત્તિયા સવિસેસં સોભન્તિ, કિચ્ચકરાનિ ચ હોન્તિ મનુઞ્ઞભાવતો, એવં સીલદસ્સનાદિસમ્પત્તિયા ભાજનવિસેસભૂતાય કુરુરટ્ઠવાસિપરિસાય દેસિતા ભગવતો અયં દેસના ભિય્યોસો મત્તાય સોભતિ, કિચ્ચકારી ચ હોતીતિ ઇમમત્થં દસ્સેતિ ‘‘યથા હિ પુરિસો’’તિઆદિના. એત્થાતિ કુરુરટ્ઠે.
Kururaṭṭhaṃ kira tadā taṃnivāsisattānaṃ yonisomanasikāravantatādinā yebhuyyena suppaṭipannatāya, pubbe ca katapuññatābalena tadā utuādisampattiyuttameva ahosi. Tena vuttaṃ ‘‘utupaccayādisampannattā’’ti. Ādi-saddena bhojanādisampattiṃ saṅgaṇhāti. Keci pana ‘‘pubbe pavattakuruvattadhammānuṭṭhānavāsanāya uttarakuru viya yebhuyyena utuādisampannameva hontaṃ bhagavato kāle sātisayaṃ utusappāyādiyuttaṃ taṃ raṭṭhaṃ ahosī’’ti vadanti. Cittasarīrakallatāyāti cittassa, sarīrassa ca arogatāya. Anuggahitapaññābalāti laddhūpakārañāṇānubhāvā, anu anu vā āciṇṇapaññātejā. Ekavīsatiyā ṭhānesuti kāyānupassanāvasena cuddasasu ṭhānesu, vedanānupassanāvasena ekasmiṃ ṭhāne, tathā cittānupassanāvasena, dhammānupassanāvasena pañcasu ṭhānesūti evaṃ ekavīsatiyā ṭhānesu. Kammaṭṭhānaṃ arahatte pakkhipitvāti catusaccakammaṭṭhānaṃ yathā arahattaṃ pāpeti, evaṃ desanāvasena arahatte pakkhipitvā. Suvaṇṇacaṅkoṭakasuvaṇṇamañjūsāsu pakkhittāni sumanacampakādinānāpupphāni, maṇimuttādisattaratanāni ca yathā bhājanasampattiyā savisesaṃ sobhanti, kiccakarāni ca honti manuññabhāvato, evaṃ sīladassanādisampattiyā bhājanavisesabhūtāya kururaṭṭhavāsiparisāya desitā bhagavato ayaṃ desanā bhiyyoso mattāya sobhati, kiccakārī ca hotīti imamatthaṃ dasseti ‘‘yathā hi puriso’’tiādinā. Etthāti kururaṭṭhe.
પકતિયાતિ સરસતોપિ, ઇમિસ્સા સતિપટ્ઠાનસુત્તદેસનાય પુબ્બેપીતિ અધિપ્પાયો. અનુયુત્તા વિહરન્તિ સત્થુ દેસનાનુસારતો ભાવનાનુયોગં.
Pakatiyāti sarasatopi, imissā satipaṭṭhānasuttadesanāya pubbepīti adhippāyo. Anuyuttā viharanti satthu desanānusārato bhāvanānuyogaṃ.
વિસ્સટ્ઠઅત્તભાવેનાતિ અનિચ્ચાદિવસેન કિસ્મિઞ્ચિ યોનિસોમનસિકારે ચિત્તં અનિયોજેત્વા રૂપાદિઆરમ્મણે અભિરતિવસેન વિસ્સટ્ઠચિત્તેન ભવિતું ન વટ્ટતિ, પમાદવિહારં પહાય અપ્પમત્તેન ભવિતબ્બન્તિ અધિપ્પાયો.
Vissaṭṭhaattabhāvenāti aniccādivasena kismiñci yonisomanasikāre cittaṃ aniyojetvā rūpādiārammaṇe abhirativasena vissaṭṭhacittena bhavituṃ na vaṭṭati, pamādavihāraṃ pahāya appamattena bhavitabbanti adhippāyo.
એકાયનોતિ એત્થ અયન-સદ્દો મગ્ગપરિયાયો. ન કેવલં અયનમેવ, અથ ખો અઞ્ઞેપિ બહૂ મગ્ગપરિયાયાતિ પદુદ્ધારં કરોન્તો ‘‘મગ્ગસ્સ હી’’તિ આદિં વત્વા યદિ મગ્ગપરિયાયો અયન-સદ્દો, કસ્મા પુન ‘‘મગ્ગો’’તિ વુત્તન્તિ ચોદનં સન્ધાયાહ ‘‘તસ્મા’’તિઆદિ. તત્થ એકમગ્ગોતિ એકો એવ મગ્ગો. ન હિ નિબ્બાનગામિમગ્ગો અઞ્ઞો અત્થીતિ. નનુ સતિપટ્ઠાનં ઇધ મગ્ગોતિ અધિપ્પેતં, તદઞ્ઞે ચ બહૂ મગ્ગધમ્મા અત્થીતિ? સચ્ચં અત્થિ, તે પન સતિપટ્ઠાનગ્ગહણેનેવ ગહિતા તદવિનાભાવતો. તથા હિ ઞાણવીરિયાદયો નિદ્દેસે ગહિતા, ઉદ્દેસે પન સતિયા એવ ગહણં વેનેય્યજ્ઝાસયવસેનાતિ દટ્ઠબ્બં. ‘‘ન દ્વિધાપથભૂતો’’તિ ઇમિના ઇમસ્સ મગ્ગસ્સ અનેકમગ્ગભાવાભાવં વિય અનિબ્બાનગામિભાવાભાવઞ્ચ દસ્સેતિ. એકેનાતિ અસહાયેન. અસહાયતા ચ દુવિધા અત્તદુતિયતાભાવેન વા, યા ‘‘વૂપકટ્ઠકાયતા’’તિ વુચ્ચતિ, તણ્હાદુતિયતાભાવેન વા, યા ‘‘પવિવિત્તચિત્તતા’’તિ વુચ્ચતિ. તેનાહ ‘‘વૂપકટ્ઠેન પવિવિત્તચિત્તેના’’તિ. સેટ્ઠોપિ લોકે ‘‘એકો’’તિ વુચ્ચતિ ‘‘યાવ પરે એકાહં વો કરોમી’’તિઆદીસૂતિ આહ ‘‘એકસ્સાતિ સેટ્ઠસ્સા’’તિ. યદિ સંસારતો નિસ્સરણટ્ઠો અયનટ્ઠો, અઞ્ઞેસમ્પિ ઉપનિસ્સયસમ્પન્નાનં સાધારણતો, કથં ભગવતોતિ આહ ‘‘કિઞ્ચાપી’’તિઆદિ. ઇમસ્મિં ખોતિ એત્થ ખો-સદ્દો અવધારણે, તસ્મા ઇમસ્મિં યેવાતિ અત્થો. દેસનાભેદોયેવ હેસો, યદિદં ‘‘મગ્ગો’’તિ વા ‘‘અયનો’’તિ વા. અયન-સદ્દો વા કમ્મકરણાદિવિભાગો. તેનાહ ‘‘અત્થતો પન એકો વા’’તિ.
Ekāyanoti ettha ayana-saddo maggapariyāyo. Na kevalaṃ ayanameva, atha kho aññepi bahū maggapariyāyāti paduddhāraṃ karonto ‘‘maggassa hī’’ti ādiṃ vatvā yadi maggapariyāyo ayana-saddo, kasmā puna ‘‘maggo’’ti vuttanti codanaṃ sandhāyāha ‘‘tasmā’’tiādi. Tattha ekamaggoti eko eva maggo. Na hi nibbānagāmimaggo añño atthīti. Nanu satipaṭṭhānaṃ idha maggoti adhippetaṃ, tadaññe ca bahū maggadhammā atthīti? Saccaṃ atthi, te pana satipaṭṭhānaggahaṇeneva gahitā tadavinābhāvato. Tathā hi ñāṇavīriyādayo niddese gahitā, uddese pana satiyā eva gahaṇaṃ veneyyajjhāsayavasenāti daṭṭhabbaṃ. ‘‘Na dvidhāpathabhūto’’ti iminā imassa maggassa anekamaggabhāvābhāvaṃ viya anibbānagāmibhāvābhāvañca dasseti. Ekenāti asahāyena. Asahāyatā ca duvidhā attadutiyatābhāvena vā, yā ‘‘vūpakaṭṭhakāyatā’’ti vuccati, taṇhādutiyatābhāvena vā, yā ‘‘pavivittacittatā’’ti vuccati. Tenāha ‘‘vūpakaṭṭhena pavivittacittenā’’ti. Seṭṭhopi loke ‘‘eko’’ti vuccati ‘‘yāva pare ekāhaṃ vo karomī’’tiādīsūti āha ‘‘ekassāti seṭṭhassā’’ti. Yadi saṃsārato nissaraṇaṭṭho ayanaṭṭho, aññesampi upanissayasampannānaṃ sādhāraṇato, kathaṃ bhagavatoti āha ‘‘kiñcāpī’’tiādi. Imasmiṃ khoti ettha kho-saddo avadhāraṇe, tasmā imasmiṃ yevāti attho. Desanābhedoyeva heso, yadidaṃ ‘‘maggo’’ti vā ‘‘ayano’’ti vā. Ayana-saddo vā kammakaraṇādivibhāgo. Tenāha ‘‘atthato pana eko vā’’ti.
નાનામુખભાવનાનયપ્પવત્તોતિ કાયાનુપસ્સનાદિમુખેન તત્થાપિ આનાપાનાદિમુખેન ભાવનાનયેન પવત્તો. એકાયનન્તિ એકગામિનં, નિબ્બાનગામિનન્તિ અત્થો. નિબ્બાનઞ્હિ અદુતિયભાવતો, સેટ્ઠભાવતો ચ ‘‘એક’’ન્તિ વુચ્ચતિ. યથાહ ‘‘એકઞ્હિ સચ્ચં ન દુતીયમત્થી’’તિ (સુ॰ નિ॰ ૮૯૦). ‘‘યાવતા ભિક્ખવે ધમ્મા સઙ્ખતા વા અસઙ્ખતા વા વિરાગો તેસં અગ્ગં અક્ખાયતી’’તિ. (અ॰ નિ॰ ૪.૩૪; ઇતિવુ॰ ૯૦) ખયો એવ અન્તોતિ ખયન્તો, જાતિયા ખયન્તં દિટ્ઠવાતિ જાતિખયન્તદસ્સી. અવિભાગેન સબ્બેપિ સત્તે હિતેન અનુકમ્પતીતિ હિતાનુકમ્પી. અતરિંસૂતિ તરિંસુ. પુબ્બેતિ પુરિમકા બુદ્ધા, પુબ્બે વા અતીતકાલે.
Nānāmukhabhāvanānayappavattoti kāyānupassanādimukhena tatthāpi ānāpānādimukhena bhāvanānayena pavatto. Ekāyananti ekagāminaṃ, nibbānagāminanti attho. Nibbānañhi adutiyabhāvato, seṭṭhabhāvato ca ‘‘eka’’nti vuccati. Yathāha ‘‘ekañhi saccaṃ na dutīyamatthī’’ti (su. ni. 890). ‘‘Yāvatā bhikkhave dhammā saṅkhatā vā asaṅkhatā vā virāgo tesaṃ aggaṃ akkhāyatī’’ti. (A. ni. 4.34; itivu. 90) khayo eva antoti khayanto, jātiyā khayantaṃ diṭṭhavāti jātikhayantadassī. Avibhāgena sabbepi satte hitena anukampatīti hitānukampī. Atariṃsūti tariṃsu. Pubbeti purimakā buddhā, pubbe vā atītakāle.
તન્તિ તેસં વચનં, તં વા કિરિયાવુત્તિવાચકત્તં ન યુજ્જતિ. ન હિ સઙ્ખેય્યપ્પધાનતાય સત્તવાચિનો એકસદ્દસ્સ કિરિયાવુત્તિવાચકતા અત્થિ. ‘‘સકિમ્પિ ઉદ્ધં ગચ્છેય્યા’’તિઆદીસુ (અ॰ નિ॰ ૭.૭૨) વિય સકિં અયનોતિ ઇમિના બ્યઞ્જનેન ભવિતબ્બં. એવમત્થં યોજેત્વાતિ ‘‘એકં અયનં અસ્સા’’તિ એવં સમાસપદત્થં યોજેત્વા. ઉભયથાપીતિ પુરિમનયેન, પચ્છિમનયેન ચ. ન યુજ્જતિ ઇધાધિપ્પેતમગ્ગસ્સ અનેકવારં પવત્તિસબ્ભાવતો. તેનાહ ‘‘કસ્મા’’તિઆદિ. ‘‘અનેકવારમ્પિ અયતી’’તિ પુરિમનયસ્સ અયુત્તતાદસ્સનં, ‘‘અનેકઞ્ચસ્સ અયનં હોતી’’તિ પચ્છિમનયસ્સ.
Tanti tesaṃ vacanaṃ, taṃ vā kiriyāvuttivācakattaṃ na yujjati. Na hi saṅkheyyappadhānatāya sattavācino ekasaddassa kiriyāvuttivācakatā atthi. ‘‘Sakimpi uddhaṃ gaccheyyā’’tiādīsu (a. ni. 7.72) viya sakiṃ ayanoti iminā byañjanena bhavitabbaṃ. Evamatthaṃ yojetvāti ‘‘ekaṃ ayanaṃ assā’’ti evaṃ samāsapadatthaṃ yojetvā. Ubhayathāpīti purimanayena, pacchimanayena ca. Na yujjati idhādhippetamaggassa anekavāraṃ pavattisabbhāvato. Tenāha ‘‘kasmā’’tiādi. ‘‘Anekavārampi ayatī’’ti purimanayassa ayuttatādassanaṃ, ‘‘anekañcassa ayanaṃ hotī’’ti pacchimanayassa.
ઇમસ્મિં પદેતિ ‘‘એકાયનો અયં ભિક્ખવે મગ્ગો’’તિ ઇમસ્મિં વાક્યે, ઇમસ્મિં વા ‘‘પુબ્બભાગમગ્ગો, લોકુત્તરમગ્ગો’’તિ વિધાનપદે. મિસ્સકમગ્ગોતિ લોકિયેન મિસ્સકો લોકુત્તરમગ્ગો . વિસુદ્ધિઆદીનં નિપ્પરિયાયહેતુકં સઙ્ગણ્હન્તો આચરિયત્થેરો ‘‘મિસ્સકમગ્ગો’’તિ આહ. ઇતરો પરિયાયહેતુ ઇધાધિપ્પેતોતિ ‘‘પુબ્બભાગમગ્ગો’’તિ અવોચ.
Imasmiṃpadeti ‘‘ekāyano ayaṃ bhikkhave maggo’’ti imasmiṃ vākye, imasmiṃ vā ‘‘pubbabhāgamaggo, lokuttaramaggo’’ti vidhānapade. Missakamaggoti lokiyena missako lokuttaramaggo . Visuddhiādīnaṃ nippariyāyahetukaṃ saṅgaṇhanto ācariyatthero ‘‘missakamaggo’’ti āha. Itaro pariyāyahetu idhādhippetoti ‘‘pubbabhāgamaggo’’ti avoca.
સદ્દં સુત્વાતિ ‘‘કાલો ભન્તે ધમ્મસવનાયા’’તિ કાલારોચનસદ્દં પચ્ચક્ખતો, પરમ્પરાય ચ સુત્વા. એવં ઉક્ખિપિત્વાતિ એવં ‘‘સુન્દરં મનોહરં ઇમં કથં છડ્ડેમા’’તિ અછડ્ડેન્તા ઉચ્છુભારં વિય પગ્ગહેત્વા ન વિચરન્તિ. આલુળેતીતિ વિલુળિતો આકુલો હોતીતિ અત્થો. એકાયનમગ્ગો વુચ્ચતિ પુબ્બભાગસતિપટ્ઠાનમગ્ગોતિ એત્તાવતા ઇધાધિપ્પેતત્થે સિદ્ધે તસ્સેવ અલઙ્કારત્થં સો પન યસ્સ પુબ્બભાગમગ્ગો, તં દસ્સેતું ‘‘મગ્ગાનટ્ઠઙ્ગિકો’’તિઆદિકા ગાથાપિ પટિસમ્ભિદામગ્ગતોવ આનેત્વા ઠપિતા.
Saddaṃ sutvāti ‘‘kālo bhante dhammasavanāyā’’ti kālārocanasaddaṃ paccakkhato, paramparāya ca sutvā. Evaṃ ukkhipitvāti evaṃ ‘‘sundaraṃ manoharaṃ imaṃ kathaṃ chaḍḍemā’’ti achaḍḍentā ucchubhāraṃ viya paggahetvā na vicaranti. Āluḷetīti viluḷito ākulo hotīti attho. Ekāyanamaggo vuccati pubbabhāgasatipaṭṭhānamaggoti ettāvatā idhādhippetatthe siddhe tasseva alaṅkāratthaṃ so pana yassa pubbabhāgamaggo, taṃ dassetuṃ ‘‘maggānaṭṭhaṅgiko’’tiādikā gāthāpi paṭisambhidāmaggatova ānetvā ṭhapitā.
નિબ્બાનગમનટ્ઠેનાતિ નિબ્બાનં ગચ્છતિ અધિગચ્છતિ એતેનાતિ નિબ્બાનગમનં,સોયેવ અવિપરીતસભાવતાય અત્થો, તેન નિબ્બાનગમનટ્ઠેન, નિબ્બાનાધિગમૂપાયતાયાતિ અત્થો. મગ્ગનીયટ્ઠેનાતિ ગવેસિતબ્બતાય. ‘‘ગમનીયટ્ઠેના’’તિ વા પાઠો, ઉપગન્તબ્બતાયાતિ અત્થો. ‘‘રાગાદીહી’’તિ ઇમિના રાગદોસમોહાનંયેવ ગહણં ‘‘રાગો મલં, દોસો મલં, મોહો મલ’’ન્તિ (વિભ॰ ૯૨૪) વચનતો. ‘‘અભિજ્ઝાવિસમલોભાદીહી’’તિ પન ઇમિના સબ્બેસમ્પિ ઉપક્કિલેસાનં સઙ્ગણ્હનત્થં તે વિસું ઉદ્ધટા. ‘‘સત્તાનં વિસુદ્ધિયા’’તિ વુત્તસ્સ અત્થસ્સ એકન્તિકતં દસ્સેન્તો ‘‘તથા હી’’તિઆદિમાહ. કામં ‘‘વિસુદ્ધિયા’’તિ સામઞ્ઞજોતના, ચિત્તસ્સેવ પન વિસુદ્ધિ ઇધાધિપ્પેતાતિ દસ્સેતું ‘‘રૂપમલવસેન પના’’તિઆદિ વુત્તં. ન કેવલં અટ્ઠકથાવચનમેવ, અથ ખો ઇદં એત્થ આહચ્ચ ભાસિતન્તિ દસ્સેન્તો ‘‘તથા હી’’તિઆદિમાહ.
Nibbānagamanaṭṭhenāti nibbānaṃ gacchati adhigacchati etenāti nibbānagamanaṃ,soyeva aviparītasabhāvatāya attho, tena nibbānagamanaṭṭhena, nibbānādhigamūpāyatāyāti attho. Magganīyaṭṭhenāti gavesitabbatāya. ‘‘Gamanīyaṭṭhenā’’ti vā pāṭho, upagantabbatāyāti attho. ‘‘Rāgādīhī’’ti iminā rāgadosamohānaṃyeva gahaṇaṃ ‘‘rāgo malaṃ, doso malaṃ, moho mala’’nti (vibha. 924) vacanato. ‘‘Abhijjhāvisamalobhādīhī’’ti pana iminā sabbesampi upakkilesānaṃ saṅgaṇhanatthaṃ te visuṃ uddhaṭā. ‘‘Sattānaṃ visuddhiyā’’ti vuttassa atthassa ekantikataṃ dassento ‘‘tathā hī’’tiādimāha. Kāmaṃ ‘‘visuddhiyā’’ti sāmaññajotanā, cittasseva pana visuddhi idhādhippetāti dassetuṃ ‘‘rūpamalavasena panā’’tiādi vuttaṃ. Na kevalaṃ aṭṭhakathāvacanameva, atha kho idaṃ ettha āhacca bhāsitanti dassento ‘‘tathā hī’’tiādimāha.
સા પનાયં ચિત્તવિસુદ્ધિ સિજ્ઝમાના યસ્મા સોકાદીનં અનુપ્પાદાય સંવત્તતિ, તસ્મા વુત્તં ‘‘સોકપરિદેવાનં સમતિક્કમાયા’’તિઆદિ. તત્થ સોચનં ઞાતિબ્યસનાદિનિમિત્તં ચેતસો સન્તાપો અન્તોનિજ્ઝાનં સોકો. ઞાતિબ્યસનાદિનિમિત્તમેવ સોકાવતિણ્ણતો ‘‘કહં એકપુત્તક કહં એકપુત્તકા’’તિઆદિના (મ॰ નિ॰ ૨.૩૫૩, ૩૫૪; સં॰ નિ॰ ૨.૬૩) પરિદેવનવસેન વાચાવિપ્પલાપો પરિદવનં પરિદેવો. આયતિં અનુપ્પજ્જનં ઇધ સમતિક્કમોતિ આહ ‘‘પહાનાયા’’તિ. તં પનસ્સ સમતિક્કમાવહતં નિદસ્સનવસેન દસ્સેન્તો ‘‘અયઞ્હી’’તિઆદિમાહ.
Sā panāyaṃ cittavisuddhi sijjhamānā yasmā sokādīnaṃ anuppādāya saṃvattati, tasmā vuttaṃ ‘‘sokaparidevānaṃ samatikkamāyā’’tiādi. Tattha socanaṃ ñātibyasanādinimittaṃ cetaso santāpo antonijjhānaṃ soko. Ñātibyasanādinimittameva sokāvatiṇṇato ‘‘kahaṃ ekaputtaka kahaṃ ekaputtakā’’tiādinā (ma. ni. 2.353, 354; saṃ. ni. 2.63) paridevanavasena vācāvippalāpo paridavanaṃ paridevo. Āyatiṃ anuppajjanaṃ idha samatikkamoti āha ‘‘pahānāyā’’ti. Taṃ panassa samatikkamāvahataṃ nidassanavasena dassento ‘‘ayañhī’’tiādimāha.
તત્થ યં પુબ્બે, તં વિસોધેહીતિ અતીતેસુ ખન્ધેસુ તણ્હાસંકિલેસવિસોધનં વુત્તં. પચ્છાતિ પરતો . તેતિ તુય્હં. માહૂતિ મા અહુ. કિઞ્ચનન્તિ રાગાદિકિઞ્ચનં, એતેન અનાગતેસુ ખન્ધેસુ સંકિલેસવિસોધનં વુત્તં. મજ્ઝેતિ તદુભયવેમજ્ઝે. નો ચે ગહેસ્સસીતિ ન ઉપાદિયિસ્સસિ ચે, એતેન પચ્ચુપ્પન્ને ખન્ધપ્પબન્ધે ઉપાદાનપ્પવત્તિ વુત્તા. ઉપસન્તો ચરિસ્સસીતિ એવં અદ્ધત્તયગતસંકિલેસવિસોધને સતિ નિબ્બુતસબ્બપરિળાહતાય ઉપસન્તો હુત્વા વિહરિસ્સસીતિ અરહત્તનિકૂટેન ગાથં નિટ્ઠપેસિ. તેનાહ ‘‘ઇમં ગાથ’’ન્તિઆદિ.
Tattha yaṃ pubbe, taṃ visodhehīti atītesu khandhesu taṇhāsaṃkilesavisodhanaṃ vuttaṃ. Pacchāti parato . Teti tuyhaṃ. Māhūti mā ahu. Kiñcananti rāgādikiñcanaṃ, etena anāgatesu khandhesu saṃkilesavisodhanaṃ vuttaṃ. Majjheti tadubhayavemajjhe. No ce gahessasīti na upādiyissasi ce, etena paccuppanne khandhappabandhe upādānappavatti vuttā. Upasanto carissasīti evaṃ addhattayagatasaṃkilesavisodhane sati nibbutasabbapariḷāhatāya upasanto hutvā viharissasīti arahattanikūṭena gāthaṃ niṭṭhapesi. Tenāha ‘‘imaṃ gātha’’ntiādi.
પુત્તાતિ ઓરસા, અઞ્ઞેપિ વા દિન્નકકિત્તિમાદયો યે કેચિ. પિતાતિ જનકો, અઞ્ઞેપિ વા પિતુટ્ઠાનિયા. બન્ધવાતિ ઞાતકા. અયઞ્હેત્થ અત્થો – પુત્તા વા પિતા વા બન્ધવા વા અન્તકેન મચ્ચુના અધિપન્નસ્સ અભિભૂતસ્સ મરણતો તાણાય ન હોન્તિ. કસ્મા? નત્થિ ઞાતીસુ તાણતાતિ. ન હિ ઞાતીનં વસેન મરણતો આરક્ખા અત્થિ, તસ્મા પટાચારે ‘‘ઉભો પુત્તા કાલઙ્કતા’’તિઆદિના (અપ॰ થેરી ૧.૪૯૮) મા નિરત્થકં પરિદેવિ, ધમ્મંયેવ પન યાથાવતો પસ્સાતિ અધિપ્પાયો. સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠિતાતિ યથાનુલોમં પવત્તિતાય સામુક્કંસિકાય ધમ્મદેસનાય પરિયોસાને સહસ્સનયપટિમણ્ડિતે સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠહિ. કથં પનાયં સતિપટ્ઠાનમગ્ગવસેન સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠાસીતિ આહ ‘‘યસ્મા પના’’તિઆદિ. ન હિ ચતુસચ્ચકમ્મટ્ઠાનકથાય વિના સાવકાનં અરિયમગ્ગાધિગમો અત્થિ. ‘‘ઇમં ગાથં સુત્વા’’તિ પનિદં સોકવિનોદનવસેન પવત્તિતાય ગાથાય પઠમં સુતત્તા વુત્તં, સાપિ હિ સચ્ચદેસનાય પરિવારબન્ધા એવ અનિચ્ચતાકથાતિ કત્વા. ઇતરગાથાયં પન વત્તબ્બમેવ નત્થિ. ભાવનાતિ પઞ્ઞાભાવના. સા હિ ઇધ અધિપ્પેતા. તસ્માતિ યસ્મા રૂપાદીનં અનિચ્ચાદિતો અનુપસ્સનાપિ સતિપટ્ઠાનભાવનાવ, તસ્મા. તેપીતિ સન્તતિમહામત્તપટાચારાપિ.
Puttāti orasā, aññepi vā dinnakakittimādayo ye keci. Pitāti janako, aññepi vā pituṭṭhāniyā. Bandhavāti ñātakā. Ayañhettha attho – puttā vā pitā vā bandhavā vā antakena maccunā adhipannassa abhibhūtassa maraṇato tāṇāya na honti. Kasmā? Natthi ñātīsu tāṇatāti. Na hi ñātīnaṃ vasena maraṇato ārakkhā atthi, tasmā paṭācāre ‘‘ubho puttā kālaṅkatā’’tiādinā (apa. therī 1.498) mā niratthakaṃ paridevi, dhammaṃyeva pana yāthāvato passāti adhippāyo. Sotāpattiphale patiṭṭhitāti yathānulomaṃ pavattitāya sāmukkaṃsikāya dhammadesanāya pariyosāne sahassanayapaṭimaṇḍite sotāpattiphale patiṭṭhahi. Kathaṃ panāyaṃ satipaṭṭhānamaggavasena sotāpattiphale patiṭṭhāsīti āha ‘‘yasmā panā’’tiādi. Na hi catusaccakammaṭṭhānakathāya vinā sāvakānaṃ ariyamaggādhigamo atthi. ‘‘Imaṃ gāthaṃ sutvā’’ti panidaṃ sokavinodanavasena pavattitāya gāthāya paṭhamaṃ sutattā vuttaṃ, sāpi hi saccadesanāya parivārabandhā eva aniccatākathāti katvā. Itaragāthāyaṃ pana vattabbameva natthi. Bhāvanāti paññābhāvanā. Sā hi idha adhippetā. Tasmāti yasmā rūpādīnaṃ aniccādito anupassanāpi satipaṭṭhānabhāvanāva, tasmā. Tepīti santatimahāmattapaṭācārāpi.
પઞ્ચસતે ચોરેતિ સતસતચોરપરિવારે પઞ્ચચોરે પટિપાટિયા પેસેસિ, તે અરઞ્ઞં પવિસિત્વા થેરં પરિયેસન્તા અનુક્કમેન થેરસ્સ સમીપે સમાગચ્છિંસુ. તેનાહ ‘‘તે ગન્ત્વા થેરં પરિવારેત્વા નિસીદિંસૂ’’તિ. વેદનં વિક્ખમ્ભેત્વાતિ ઊરુટ્ઠિભેદપચ્ચયં દુક્ખવેદનં અમનસિકારેન વિનોદેત્વા. પીતિપામોજ્જં ઉપ્પજ્જિ વિપ્પટિસારલેસસ્સપિ અસમ્ભવતો. તેનાહ ‘‘પરિસુદ્ધં સીલં નિસ્સાયા’’તિ. થેરસ્સ હિ સીલં પચ્ચવેક્ખતો પરિસુદ્ધં સીલં નિસ્સાય ઉળારં પીતિપામોજ્જં ઉપ્પજ્જમાનં ઊરુટ્ઠિભેદજનિતં દુક્ખવેદનં વિક્ખમ્ભેસિ. તિયામરત્તિન્તિ અચ્ચન્તસંયોગે ઉપયોગવચનં, તેનસ્સ વિપસ્સનાયં અપ્પમાદં, પટિપત્તિઉસ્સુક્કાપનઞ્ચ દસ્સેતિ. પાદાનીતિ પાદે. સંયમેસ્સામીતિ સઞ્ઞપેસ્સામિ, સઞ્ઞત્તિં કરિસ્સામીતિ અત્થો. અટ્ટિયામીતિ જિગુચ્છામિ. હરાયામીતિ લજ્જામિ. વિપસ્સિસન્તિ સમ્પસ્સિં.
Pañcasatecoreti satasatacoraparivāre pañcacore paṭipāṭiyā pesesi, te araññaṃ pavisitvā theraṃ pariyesantā anukkamena therassa samīpe samāgacchiṃsu. Tenāha ‘‘te gantvā theraṃ parivāretvā nisīdiṃsū’’ti. Vedanaṃ vikkhambhetvāti ūruṭṭhibhedapaccayaṃ dukkhavedanaṃ amanasikārena vinodetvā. Pītipāmojjaṃ uppajji vippaṭisāralesassapi asambhavato. Tenāha ‘‘parisuddhaṃ sīlaṃ nissāyā’’ti. Therassa hi sīlaṃ paccavekkhato parisuddhaṃ sīlaṃ nissāya uḷāraṃ pītipāmojjaṃ uppajjamānaṃ ūruṭṭhibhedajanitaṃ dukkhavedanaṃ vikkhambhesi. Tiyāmarattinti accantasaṃyoge upayogavacanaṃ, tenassa vipassanāyaṃ appamādaṃ, paṭipattiussukkāpanañca dasseti. Pādānīti pāde. Saṃyamessāmīti saññapessāmi, saññattiṃ karissāmīti attho. Aṭṭiyāmīti jigucchāmi. Harāyāmīti lajjāmi. Vipassisanti sampassiṃ.
પચલાયન્તાનન્તિ પચલાયિકાનં નિદ્દં ઉપગતાનં. અગતિન્તિ અગોચરં. વતસમ્પન્નોતિ ધુતગુણસમ્પન્નો. પમાદન્તિ પચલાયનં સન્ધાયાહ. ઓરુદ્ધમાનસોતિ ઉપરુદ્ધઅધિચિત્તો. પઞ્જરસ્મિન્તિ સરીરે. સરીરઞ્હિ ન્હારુસમ્બન્ધઅટ્ઠિસઙ્ઘાટતાય ઇધ ‘‘પઞ્જર’’ન્તિ વુત્તં.
Pacalāyantānanti pacalāyikānaṃ niddaṃ upagatānaṃ. Agatinti agocaraṃ. Vatasampannoti dhutaguṇasampanno. Pamādanti pacalāyanaṃ sandhāyāha. Oruddhamānasoti uparuddhaadhicitto. Pañjarasminti sarīre. Sarīrañhi nhārusambandhaaṭṭhisaṅghāṭatāya idha ‘‘pañjara’’nti vuttaṃ.
પીતવણ્ણાય પન પટાકાય કાયં પરિહરણતો, મલ્લયુદ્ધચિત્તકતાય ચ ‘‘પીતમલ્લો’’તિ પઞ્ઞાતો પબ્બજિત્વા પીતમલ્લત્થેરો નામ જાતો. તીસુ રજ્જેસૂતિ પણ્ડુચોળગોળરજ્જેસુ. ‘‘સબ્બમલ્લા સીહળદીપે સક્કારસમ્માનં લભન્તી’’તિ તમ્બપણ્ણિદીપં આગમ્મ. તંયેવ અઙ્કુસં કત્વાતિ ‘‘રૂપાદયો ‘મમા’તિ ન ગહેતબ્બા’’તિ નતુમ્હાકવગ્ગેન પકાસિતમત્થં અત્તનો ચિત્તમત્તહત્થિનો અઙ્કુસં કત્વા. પાદેસુ અવહન્તેસૂતિ અતિવેલં ચઙ્કમનેન અક્કમિતું અસમત્થેસુ. જણ્ણુકેહિ ચઙ્કમતિ ‘‘નિસિન્ને નિદ્દાય અવસરો હોતી’’તિ. બ્યાકરિત્વાતિ અત્તનો વીરિયારમ્ભસ્સ સફલતાપવેદનમુખેન સબ્રહ્મચારીનં તત્થ ઉસ્સાહં જનેન્તો અઞ્ઞં બ્યાકરિત્વા. ભાસિતન્તિ વચનં, કસ્સ પન તન્તિ આહ ‘‘બુદ્ધસેટ્ઠસ્સ સબ્બલોકગ્ગવાદિનો’’તિ. ‘‘ન તુમ્હાક’’ન્તિઆદિ તસ્સ પવત્તિઆકારદસ્સનં. તયિદં મે સઙ્ખારાનં અચ્ચન્તવૂપસમકારણન્તિ દસ્સેન્તો ‘‘અનિચ્ચા વતા’’તિ ગાથમાહરિ, તેન ઇદાનાહં સઙ્ખારાનં ખણે ખણે ભઙ્ગસઙ્ખાતસ્સ રોગસ્સ અભાવેન અરોગો પરિનિબ્બુતોતિ દસ્સેતિ.
Pītavaṇṇāya pana paṭākāya kāyaṃ pariharaṇato, mallayuddhacittakatāya ca ‘‘pītamallo’’ti paññāto pabbajitvā pītamallatthero nāma jāto. Tīsu rajjesūti paṇḍucoḷagoḷarajjesu. ‘‘Sabbamallā sīhaḷadīpe sakkārasammānaṃ labhantī’’ti tambapaṇṇidīpaṃ āgamma. Taṃyeva aṅkusaṃ katvāti ‘‘rūpādayo ‘mamā’ti na gahetabbā’’ti natumhākavaggena pakāsitamatthaṃ attano cittamattahatthino aṅkusaṃ katvā. Pādesu avahantesūti ativelaṃ caṅkamanena akkamituṃ asamatthesu. Jaṇṇukehi caṅkamati ‘‘nisinne niddāya avasaro hotī’’ti. Byākaritvāti attano vīriyārambhassa saphalatāpavedanamukhena sabrahmacārīnaṃ tattha ussāhaṃ janento aññaṃ byākaritvā. Bhāsitanti vacanaṃ, kassa pana tanti āha ‘‘buddhaseṭṭhassa sabbalokaggavādino’’ti. ‘‘Na tumhāka’’ntiādi tassa pavattiākāradassanaṃ. Tayidaṃ me saṅkhārānaṃ accantavūpasamakāraṇanti dassento ‘‘aniccā vatā’’ti gāthamāhari, tena idānāhaṃ saṅkhārānaṃ khaṇe khaṇe bhaṅgasaṅkhātassa rogassa abhāvena arogo parinibbutoti dasseti.
અસ્સાતિ સક્કસ્સ. ઉપપત્તીતિ દેવૂપપત્તિ. પુન પાકતિકાવ અહોસિ સક્કભાવેનેવ ઉપપન્નત્તા.
Assāti sakkassa. Upapattīti devūpapatti. Puna pākatikāva ahosi sakkabhāveneva upapannattā.
સુબ્રહ્માતિ એવંનામો. અચ્છરાનં નિરયૂપપત્તિં દિસ્વા તતો પભુતિ સતતં પવત્તમાનં અત્તનો ચિત્તુત્રાસં સન્ધાયાહ ‘‘નિચ્ચં ઉત્રસ્તમિદં ચિત્ત’’ન્તિઆદિ. તત્થ ઉત્રસ્તન્તિ સન્તસ્તં ભીતં . ઉબ્બિગ્ગન્તિ સંવિગ્ગં. ઉત્રસ્તન્તિ વા સંવિગ્ગં. ઉબ્બિગ્ગન્તિ ભયવસેન સહ નિસ્સયેન સઞ્ચલિતં. અનુપ્પન્નેસૂતિ અનાગતેસુ. કિચ્ચેસૂતિ તેસુ તેસુ ઇતિકત્તબ્બેસુ. ‘‘કિચ્છેસૂ’’તિ વા પાઠો, દુક્ખેસૂતિ અત્થો, નિમિત્તત્થે ચેતં ભુમ્મં, ભાવિદુક્ખનિમિત્તન્તિ અત્થો. ઉપ્પતિતેસૂતિ ઉપ્પન્નેસુ કિચ્ચેસૂતિ યોજના. તદા અત્તનો પરિવારસ્સ ઉપ્પન્નં દુક્ખં સન્ધાય વદતિ.
Subrahmāti evaṃnāmo. Accharānaṃ nirayūpapattiṃ disvā tato pabhuti satataṃ pavattamānaṃ attano cittutrāsaṃ sandhāyāha ‘‘niccaṃ utrastamidaṃ citta’’ntiādi. Tattha utrastanti santastaṃ bhītaṃ . Ubbigganti saṃviggaṃ. Utrastanti vā saṃviggaṃ. Ubbigganti bhayavasena saha nissayena sañcalitaṃ. Anuppannesūti anāgatesu. Kiccesūti tesu tesu itikattabbesu. ‘‘Kicchesū’’ti vā pāṭho, dukkhesūti attho, nimittatthe cetaṃ bhummaṃ, bhāvidukkhanimittanti attho. Uppatitesūti uppannesu kiccesūti yojanā. Tadā attano parivārassa uppannaṃ dukkhaṃ sandhāya vadati.
બોજ્ઝાતિ બોધિતો, અરિયમગ્ગતોતિ અત્થો. ‘‘અઞ્ઞત્રા’’તિ ચ પદં અપેક્ખિત્વા નિસ્સક્કવચનં, બોધિં ઠપેત્વાતિ અત્થો. સેસેસુપિ એસેવ નયો. તપસાતિ તપોકમ્મતો, તેન મગ્ગાધિગમસ્સ ઉપાયભૂતં સલ્લેખપટિપદં દસ્સેતિ. ઇન્દ્રિયસંવરાતિ મનચ્છટ્ઠાનં ઇન્દ્રિયાનં સંવરણતો , એતેન સતિસંવરસીસેન સબ્બમ્પિ સંવરસીલં, લક્ખણહારનયેન વા સબ્બમ્પિ ચતુપારિસુદ્ધિસીલં દસ્સેતિ. સબ્બનિસ્સગ્ગાતિ સબ્બસ્સપિ નિસ્સજ્જનતો સબ્બકિલેસપ્પહાનતો. કિલેસેસુ હિ નિસ્સટ્ઠેસુ કમ્મવટ્ટં, વિપાકવટ્ટઞ્ચ નિસ્સટ્ઠમેવ હોતીતિ. સોત્થિન્તિ ખેમં અનુપદ્દવતં.
Bojjhāti bodhito, ariyamaggatoti attho. ‘‘Aññatrā’’ti ca padaṃ apekkhitvā nissakkavacanaṃ, bodhiṃ ṭhapetvāti attho. Sesesupi eseva nayo. Tapasāti tapokammato, tena maggādhigamassa upāyabhūtaṃ sallekhapaṭipadaṃ dasseti. Indriyasaṃvarāti manacchaṭṭhānaṃ indriyānaṃ saṃvaraṇato , etena satisaṃvarasīsena sabbampi saṃvarasīlaṃ, lakkhaṇahāranayena vā sabbampi catupārisuddhisīlaṃ dasseti. Sabbanissaggāti sabbassapi nissajjanato sabbakilesappahānato. Kilesesu hi nissaṭṭhesu kammavaṭṭaṃ, vipākavaṭṭañca nissaṭṭhameva hotīti. Sotthinti khemaṃ anupaddavataṃ.
ઞાયતિ નિચ્છયેન કમતિ નિબ્બાનં, તં વા ઞાયતિ પટિવિજ્ઝીયતિ એતેનાતિ ઞાયો, અરિયમગ્ગોતિ આહ ‘‘ઞાયો વુચ્ચતિ અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો’’તિ. તણ્હાવાનવિરહિતત્તાતિ તણ્હાસઙ્ખાતવાનવિવિત્તત્તા. તણ્હા હિ ખન્ધેહિ ખન્ધં, કમ્મુના ફલં, સત્તેહિ ચ દુક્ખં વિનતિ સંસિબ્બતીતિ ‘‘વાન’’ન્તિ વુચ્ચતિ, તયિદં નત્થિ એત્થ વાનં, ન વા એતસ્મિં અધિગતે પુગ્ગલસ્સ વાનન્તિ નિબ્બાનં, અસઙ્ખતા ધાતુ. પરપ્પચ્ચયેન વિના પચ્ચક્ખકરણં સચ્છિકિરિયાતિ આહ ‘‘અત્તપચ્ચક્ખતાયા’’તિ.
Ñāyati nicchayena kamati nibbānaṃ, taṃ vā ñāyati paṭivijjhīyati etenāti ñāyo, ariyamaggoti āha ‘‘ñāyo vuccati ariyo aṭṭhaṅgiko maggo’’ti. Taṇhāvānavirahitattāti taṇhāsaṅkhātavānavivittattā. Taṇhā hi khandhehi khandhaṃ, kammunā phalaṃ, sattehi ca dukkhaṃ vinati saṃsibbatīti ‘‘vāna’’nti vuccati, tayidaṃ natthi ettha vānaṃ, na vā etasmiṃ adhigate puggalassa vānanti nibbānaṃ, asaṅkhatā dhātu. Parappaccayena vinā paccakkhakaraṇaṃ sacchikiriyāti āha ‘‘attapaccakkhatāyā’’ti.
નનુ ‘‘વિસુદ્ધિયા’’તિ ચિત્તવિસુદ્ધિયા અધિપ્પેતત્તા વિસુદ્ધિગ્ગહણેનેવેત્થ સોકસમતિક્કમાદયોપિ ગહિતા એવ હોન્તિ, તે પુન કસ્મા ગહિતાતિ અનુયોગં સન્ધાય ‘‘તત્થ કિઞ્ચાપી’’તિઆદિ વુત્તં. સાસનયુત્તિકોવિદેતિ સચ્ચપટિચ્ચસમુપ્પાદાદિલક્ખણાયં ધમ્મનીતિયં છેકે. તં તમત્થં ઞાપેતીતિ યે યે બોધનેય્યપુગ્ગલા સઙ્ખેપવિત્થારાદિવસેન યથા યથા બોધેતબ્બા, અત્તનો દેસનાવિલાસેન ભગવા તે તે તથા તથા બોધેન્તો તં તમત્થં ઞાપેતિ. તં તં પાકટં કત્વા દસ્સેન્તોતિ અત્થાપત્તિં અગણેન્તો તં તમત્થં પાકટં કત્વા દસ્સેન્તો. ન હિ સમ્માસમ્બુદ્ધો અત્થાપત્તિઞાપકાદિસાધનીયવચનાતિ. સંવત્તતીતિ જાયતિ, હોતીતિ અત્થો. યસ્મા અનતિક્કન્તસોકપરિદેવસ્સ ન કદાચિ ચિત્તવિસુદ્ધિ અત્થિ સોકપરિદેવસમતિક્કમનમુખેનેવ ચિત્તવિસુદ્ધિયા ઇજ્ઝનતો, તસ્મા આહ ‘‘સોકપરિદેવાનં સમતિક્કમેન હોતી’’તિ. યસ્મા પન દોમનસ્સપચ્ચયેહિ દુક્ખધમ્મેહિ ફુટ્ઠં પુથુજ્જનં સોકાદયો અભિભવન્તિ, પરિઞ્ઞાતેસુ ચ તેસુ તે ન હોન્તિ, તસ્મા વુત્તં ‘‘સોકપરિદેવાનં સમતિક્કમો દુક્ખદોમનસ્સાનં અત્થઙ્ગમેના’’તિ. ઞાયસ્સાતિ અગ્ગમગ્ગસ્સ, તતિયમગ્ગસ્સ ચ. તદધિગમેન હિ યથાક્કમં દુક્ખદોમનસ્સાનં અત્થઙ્ગમો. સચ્છિકિરિયાભિસમયસહભાવીપિ ઇતરાભિસમયો તદવિનાભાવતો સચ્છિકિરિયાભિસમયહેતુકો વિય વુત્તો. ઞાયસ્સાધિગમો નિબ્બાનસ્સ સચ્છિકિરિયાયાતિ ફલઞાણેન વા પચ્ચક્ખકરણં સન્ધાય વુત્તં, ‘‘નિબ્બાનસ્સ સચ્છિકિરિયાયા’’તિ સમ્પદાનવચનઞ્ચેતં દટ્ઠબ્બં.
Nanu ‘‘visuddhiyā’’ti cittavisuddhiyā adhippetattā visuddhiggahaṇenevettha sokasamatikkamādayopi gahitā eva honti, te puna kasmā gahitāti anuyogaṃ sandhāya ‘‘tattha kiñcāpī’’tiādi vuttaṃ. Sāsanayuttikovideti saccapaṭiccasamuppādādilakkhaṇāyaṃ dhammanītiyaṃ cheke. Taṃ tamatthaṃñāpetīti ye ye bodhaneyyapuggalā saṅkhepavitthārādivasena yathā yathā bodhetabbā, attano desanāvilāsena bhagavā te te tathā tathā bodhento taṃ tamatthaṃ ñāpeti. Taṃ taṃ pākaṭaṃ katvā dassentoti atthāpattiṃ agaṇento taṃ tamatthaṃ pākaṭaṃ katvā dassento. Na hi sammāsambuddho atthāpattiñāpakādisādhanīyavacanāti. Saṃvattatīti jāyati, hotīti attho. Yasmā anatikkantasokaparidevassa na kadāci cittavisuddhi atthi sokaparidevasamatikkamanamukheneva cittavisuddhiyā ijjhanato, tasmā āha ‘‘sokaparidevānaṃ samatikkamena hotī’’ti. Yasmā pana domanassapaccayehi dukkhadhammehi phuṭṭhaṃ puthujjanaṃ sokādayo abhibhavanti, pariññātesu ca tesu te na honti, tasmā vuttaṃ ‘‘sokaparidevānaṃ samatikkamo dukkhadomanassānaṃ atthaṅgamenā’’ti. Ñāyassāti aggamaggassa, tatiyamaggassa ca. Tadadhigamena hi yathākkamaṃ dukkhadomanassānaṃ atthaṅgamo. Sacchikiriyābhisamayasahabhāvīpi itarābhisamayo tadavinābhāvato sacchikiriyābhisamayahetuko viya vutto. Ñāyassādhigamo nibbānassa sacchikiriyāyāti phalañāṇena vā paccakkhakaraṇaṃ sandhāya vuttaṃ, ‘‘nibbānassa sacchikiriyāyā’’ti sampadānavacanañcetaṃ daṭṭhabbaṃ.
વણ્ણભણનન્તિ પસંસાવચનં. તયિદં ન ઇધેવ, અથ ખો અઞ્ઞત્થાપિ સત્થુ આચિણ્ણં એવાતિ દસ્સેન્તો ‘‘યથેવ હી’’તિઆદિમાહ. તત્થ આદિમ્હિ કલ્યાણમાદિ વા કલ્યાણં એતસ્સાતિ આદિકલ્યાણં. સેસપદદ્વયેપિ એસેવ નયો. અત્થસમ્પત્તિયા સાત્થં. બ્યઞ્જનસમ્પત્તિયા સબ્યઞ્જનં. સીલાદિપઞ્ચધમ્મક્ખન્ધપારિપૂરિતો, ઉપનેતબ્બસ્સ અભાવતો ચ કેવલપરિપુણ્ણં. નિરુપક્કિલેસતો અપનેતબ્બસ્સ ચ અભાવતો પરિસુદ્ધં. સેટ્ઠચરિયભાવતો સાસનબ્રહ્મચરિયં, મગ્ગબ્રહ્મચરિયઞ્ચ વો પકાસેસ્સામીતિ. અયમેત્થ સઙ્ખેપો, વિત્થારો પન વિસુદ્ધિમગ્ગે (વિસુદ્ધિ॰ ૧.૧૪૭) વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બો. અરિયવંસાતિ અરિયાનં બુદ્ધાદીનં વંસા પવેણિયો. અગ્ગઞ્ઞાતિ અગ્ગાતિ જાનિતબ્બા સબ્બવંસેહિ સેટ્ઠભાવતો. રત્તઞ્ઞાતિ ચિરરત્તાતિ જાનિતબ્બા. વંસઞ્ઞાતિ બુદ્ધાદીનં વંસાતિ જાનિતબ્બા. પોરાણાતિ પુરાતના અનધુનાતનત્તા. અસઙ્કિણ્ણાતિ અવિકિણ્ણા અનપનીતા. અસઙ્કિણ્ણપુબ્બાતિ ‘‘કિં ઇમેહી’’તિ અરિયેહિ ન અપનીતપુબ્બા . ન સઙ્કીયન્તીતિ ઇદાનિપિ તેહિ ન અપનીયન્તિ. ન સઙ્કીયિસ્સન્તીતિ અનાગતેપિ તેહિ ન અપનીયિસ્સન્તિ. અપ્પટિકુટ્ઠા…પે॰… વિઞ્ઞૂહીતિ યે લોકે વિઞ્ઞૂ સમણબ્રાહ્મણા, તેહિ અપ્પચ્ચક્ખતા અનિન્દિતા, અગરહિતાતિ અત્થો. ‘‘વિસુદ્ધિયા’’તિઆદીહીતિ વિસુદ્ધિઆદિદીપનેહિ. પદેહીતિ વાક્યેહિ, વિસુદ્ધિઅત્થતાદિભેદભિન્નેહિ વા ધમ્મકોટ્ઠાસેહિ. ઉપદ્દવેતિ અનત્થે. વિસુદ્ધિન્તિ વિસુજ્ઝનં સંકિલેસપ્પહાનં. વાચુગ્ગતકરણં ઉગ્ગહો. પરિયાપુણનં પરિચયો. અત્થસ્સ હદયે ઠપનં ધારણં. પરિવત્તનં વાચનં.
Vaṇṇabhaṇananti pasaṃsāvacanaṃ. Tayidaṃ na idheva, atha kho aññatthāpi satthu āciṇṇaṃ evāti dassento ‘‘yatheva hī’’tiādimāha. Tattha ādimhi kalyāṇamādi vā kalyāṇaṃ etassāti ādikalyāṇaṃ. Sesapadadvayepi eseva nayo. Atthasampattiyā sātthaṃ. Byañjanasampattiyā sabyañjanaṃ. Sīlādipañcadhammakkhandhapāripūrito, upanetabbassa abhāvato ca kevalaparipuṇṇaṃ. Nirupakkilesato apanetabbassa ca abhāvato parisuddhaṃ. Seṭṭhacariyabhāvato sāsanabrahmacariyaṃ, maggabrahmacariyañca vo pakāsessāmīti. Ayamettha saṅkhepo, vitthāro pana visuddhimagge (visuddhi. 1.147) vuttanayeneva veditabbo. Ariyavaṃsāti ariyānaṃ buddhādīnaṃ vaṃsā paveṇiyo. Aggaññāti aggāti jānitabbā sabbavaṃsehi seṭṭhabhāvato. Rattaññāti cirarattāti jānitabbā. Vaṃsaññāti buddhādīnaṃ vaṃsāti jānitabbā. Porāṇāti purātanā anadhunātanattā. Asaṅkiṇṇāti avikiṇṇā anapanītā. Asaṅkiṇṇapubbāti ‘‘kiṃ imehī’’ti ariyehi na apanītapubbā . Na saṅkīyantīti idānipi tehi na apanīyanti. Na saṅkīyissantīti anāgatepi tehi na apanīyissanti. Appaṭikuṭṭhā…pe… viññūhīti ye loke viññū samaṇabrāhmaṇā, tehi appaccakkhatā aninditā, agarahitāti attho. ‘‘Visuddhiyā’’tiādīhīti visuddhiādidīpanehi. Padehīti vākyehi, visuddhiatthatādibhedabhinnehi vā dhammakoṭṭhāsehi. Upaddaveti anatthe. Visuddhinti visujjhanaṃ saṃkilesappahānaṃ. Vācuggatakaraṇaṃ uggaho. Pariyāpuṇanaṃ paricayo. Atthassa hadaye ṭhapanaṃ dhāraṇaṃ. Parivattanaṃ vācanaṃ.