Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā)

    2. மஹாஸீஹனாத³ஸுத்தவண்ணனா

    2. Mahāsīhanādasuttavaṇṇanā

    வேஸாலினக³ரவண்ணனா

    Vesālinagaravaṇṇanā

    146. ஏவங் மே ஸுதந்தி மஹாஸீஹனாத³ஸுத்தங். தத்த² வேஸாலியந்தி ஏவங்னாமகே நக³ரே. தங் கிர அபராபரங் விஸாலீபூ⁴ததாய ‘‘வேஸாலீ’’தி ஸங்க²ங் க³தங். தத்ராயங் அனுபுப்³ப³கதா² – பா³ராணஸிரஞ்ஞோ கிர அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ம்ஹி க³ப்³போ⁴ ஸண்டா²ஸி. ஸா ஞத்வா ரஞ்ஞோ நிவேதே³ஸி. ராஜா க³ப்³ப⁴பரிஹாரங் அதா³ஸி. ஸா ஸம்மா பரிஹரீயமானா க³ப்³ப⁴பரிபாககாலே விஜாயனக⁴ரங் பாவிஸி. புஞ்ஞவந்தீனங் பச்சூஸஸமயே க³ப்³ப⁴வுட்டா²னங் ஹோதி, ஸா ச தாஸங் அஞ்ஞதரா, தேன பச்சூஸஸமயே அலத்தகபடலப³ந்து⁴ஜீவகபுப்ப²ஸதி³ஸங் மங்ஸபேஸிங் விஜாயி. ததோ ‘‘அஞ்ஞா தே³வியோ ஸுவண்ணபி³ம்ப³ஸதி³ஸே புத்தே விஜாயந்தி, அக்³க³மஹேஸீ மங்ஸபேஸிந்தி ரஞ்ஞோ புரதோ மம அவண்ணோ உப்பஜ்ஜெய்யா’’தி சிந்தெத்வா தேன அவண்ணப⁴யேன தங் மங்ஸபேஸிங் ஏகஸ்மிங் பா⁴ஜனே பக்கி²பித்வா படிகுஜ்ஜித்வா ராஜமுத்³தி³காய லஞ்செ²த்வா க³ங்கா³ய ஸோதே பக்கி²பாபேஸி. மனுஸ்ஸேஹி ச²ட்³டி³தமத்தே தே³வதா ஆரக்க²ங் ஸங்வித³ஹிங்ஸு. ஸுவண்ணபட்டகஞ்செத்த² ஜாதிஹிங்கு³லகேன ‘‘பா³ராணஸிரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸியா பஜா’’தி லிகி²த்வா ப³ந்தி⁴ங்ஸு. ததோ தங் பா⁴ஜனங் ஊமிப⁴யாதீ³ஹி அனுபத்³து³தங் க³ங்கா³ஸோதேன பாயாஸி.

    146.Evaṃme sutanti mahāsīhanādasuttaṃ. Tattha vesāliyanti evaṃnāmake nagare. Taṃ kira aparāparaṃ visālībhūtatāya ‘‘vesālī’’ti saṅkhaṃ gataṃ. Tatrāyaṃ anupubbakathā – bārāṇasirañño kira aggamahesiyā kucchimhi gabbho saṇṭhāsi. Sā ñatvā rañño nivedesi. Rājā gabbhaparihāraṃ adāsi. Sā sammā pariharīyamānā gabbhaparipākakāle vijāyanagharaṃ pāvisi. Puññavantīnaṃ paccūsasamaye gabbhavuṭṭhānaṃ hoti, sā ca tāsaṃ aññatarā, tena paccūsasamaye alattakapaṭalabandhujīvakapupphasadisaṃ maṃsapesiṃ vijāyi. Tato ‘‘aññā deviyo suvaṇṇabimbasadise putte vijāyanti, aggamahesī maṃsapesinti rañño purato mama avaṇṇo uppajjeyyā’’ti cintetvā tena avaṇṇabhayena taṃ maṃsapesiṃ ekasmiṃ bhājane pakkhipitvā paṭikujjitvā rājamuddikāya lañchetvā gaṅgāya sote pakkhipāpesi. Manussehi chaḍḍitamatte devatā ārakkhaṃ saṃvidahiṃsu. Suvaṇṇapaṭṭakañcettha jātihiṅgulakena ‘‘bārāṇasirañño aggamahesiyā pajā’’ti likhitvā bandhiṃsu. Tato taṃ bhājanaṃ ūmibhayādīhi anupaddutaṃ gaṅgāsotena pāyāsi.

    தேன ச ஸமயேன அஞ்ஞதரோ தாபஸோ கோ³பாலககுலங் நிஸ்ஸாய க³ங்கா³தீரே விஹரதி. ஸோ பாதோவ க³ங்க³ங் ஓதிண்ணோ தங் பா⁴ஜனங் ஆக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா பங்ஸுகூலஸஞ்ஞாய அக்³க³ஹேஸி. அதெ²த்த² தங் அக்க²ரபட்டிகங் ராஜமுத்³தி³காலஞ்ச²னங் ச தி³ஸ்வா முஞ்சித்வா தங் மங்ஸபேஸிங் அத்³த³ஸ, தி³ஸ்வானஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி ‘‘ஸியா க³ப்³போ⁴, ததா² ஹிஸ்ஸ து³க்³க³ந்த⁴பூதிகபா⁴வோ நத்தீ²’’தி. அஸ்ஸமங் நெத்வா ஸுத்³தே⁴ ஓகாஸே ட²பேஸி. அத² அட்³ட⁴மாஸச்சயேன த்³வே மங்ஸபேஸியோ அஹேஸுங். தாபஸோ தி³ஸ்வா ஸாது⁴தரங் ட²பேஸி. ததோ புன அட்³ட⁴மாஸச்சயேன ஏகமேகிஸ்ஸா மங்ஸபேஸியா ஹத்த²பாத³ஸீஸானமத்தா²ய பஞ்ச பஞ்ச பிளகா உட்ட²ஹிங்ஸு. அத² ததோ அட்³ட⁴மாஸச்சயேன ஏகா மங்ஸபேஸி ஸுவண்ணபி³ம்ப³ஸதி³ஸோ தா³ரகோ, ஏகா தா³ரிகா அஹோஸி.

    Tena ca samayena aññataro tāpaso gopālakakulaṃ nissāya gaṅgātīre viharati. So pātova gaṅgaṃ otiṇṇo taṃ bhājanaṃ āgacchantaṃ disvā paṃsukūlasaññāya aggahesi. Athettha taṃ akkharapaṭṭikaṃ rājamuddikālañchanaṃ ca disvā muñcitvā taṃ maṃsapesiṃ addasa, disvānassa etadahosi ‘‘siyā gabbho, tathā hissa duggandhapūtikabhāvo natthī’’ti. Assamaṃ netvā suddhe okāse ṭhapesi. Atha aḍḍhamāsaccayena dve maṃsapesiyo ahesuṃ. Tāpaso disvā sādhutaraṃ ṭhapesi. Tato puna aḍḍhamāsaccayena ekamekissā maṃsapesiyā hatthapādasīsānamatthāya pañca pañca piḷakā uṭṭhahiṃsu. Atha tato aḍḍhamāsaccayena ekā maṃsapesi suvaṇṇabimbasadiso dārako, ekā dārikā ahosi.

    தேஸு தாபஸஸ்ஸ புத்தஸினேஹோ உப்பஜ்ஜி, அங்கு³ட்ட²கதோ சஸ்ஸ கீ²ரங் நிப்³ப³த்தி. ததோ பபு⁴தி ச கீ²ரப⁴த்தங் அலபி⁴த்த², ஸோ ப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜித்வா கீ²ரங் தா³ரகானங் முகே² ஆஸிஞ்சதி. தேஸங் உத³ரங் யங் யங் பவிஸதி, தங் தங் ஸப்³ப³ங் மணிபா⁴ஜனக³தங் விய தி³ஸ்ஸதி, ஏவங் நிச்ச²வீ அஹேஸுங். அபரே ஆஹு ‘‘ஸிப்³பெ³த்வா ட²பிதா விய நேஸங் அஞ்ஞமஞ்ஞங் லீனா ச²வி அஹோஸீ’’தி. ஏவங் தே நிச்ச²விதாய வா லீனச்ச²விதாய வா லிச்ச²வீதி பஞ்ஞாயிங்ஸு.

    Tesu tāpasassa puttasineho uppajji, aṅguṭṭhakato cassa khīraṃ nibbatti. Tato pabhuti ca khīrabhattaṃ alabhittha, so bhattaṃ bhuñjitvā khīraṃ dārakānaṃ mukhe āsiñcati. Tesaṃ udaraṃ yaṃ yaṃ pavisati, taṃ taṃ sabbaṃ maṇibhājanagataṃ viya dissati, evaṃ nicchavī ahesuṃ. Apare āhu ‘‘sibbetvā ṭhapitā viya nesaṃ aññamaññaṃ līnā chavi ahosī’’ti. Evaṃ te nicchavitāya vā līnacchavitāya vā licchavīti paññāyiṃsu.

    தாபஸோ தா³ரகே போஸெந்தோ உஸ்ஸூரே கா³மங் ஸிக்கா²ய பவிஸதி, அதிதி³வா படிக்கமதி. தஸ்ஸ தங் ப்³யாபாரங் ஞத்வா கோ³பாலகா ஆஹங்ஸு – ‘‘ப⁴ந்தே, பப்³ப³ஜிதானங் தா³ரகபோஸனங் பலிபோ³தோ⁴, அம்ஹாகங் தா³ரகே தே³த², மயங் போஸெஸ்ஸாம, தும்ஹே அத்தனோ கம்மங் கரோதா²’’தி. தாபஸோ ஸாதூ⁴தி படிஸ்ஸுணி. கோ³பாலகா து³தியதி³வஸே மக்³க³ங் ஸமங் கத்வா புப்பே²ஹி ஓகிரித்வா த⁴ஜபடாகா உஸ்ஸாபெத்வா தூரியேஹி வஜ்ஜமானேஹி அஸ்ஸமங் ஆக³தா. தாபஸோ – ‘‘மஹாபுஞ்ஞா தா³ரகா அப்பமாதே³ன வட்³டே⁴த², வட்³டெ⁴த்வா ச அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஆவாஹவிவாஹங் கரோத², பஞ்சகோ³ரஸேன ராஜானங் தோஸெத்வா பூ⁴மிபா⁴க³ங் க³ஹெத்வா நக³ரங் மாபேத², தத்த² குமாரங் அபி⁴ஸிஞ்சதா²’’தி வத்வா தா³ரகே அதா³ஸி. தே ஸாதூ⁴தி படிஸ்ஸுணித்வா தா³ரகே நெத்வா போஸேஸுங்.

    Tāpaso dārake posento ussūre gāmaṃ sikkhāya pavisati, atidivā paṭikkamati. Tassa taṃ byāpāraṃ ñatvā gopālakā āhaṃsu – ‘‘bhante, pabbajitānaṃ dārakaposanaṃ palibodho, amhākaṃ dārake detha, mayaṃ posessāma, tumhe attano kammaṃ karothā’’ti. Tāpaso sādhūti paṭissuṇi. Gopālakā dutiyadivase maggaṃ samaṃ katvā pupphehi okiritvā dhajapaṭākā ussāpetvā tūriyehi vajjamānehi assamaṃ āgatā. Tāpaso – ‘‘mahāpuññā dārakā appamādena vaḍḍhetha, vaḍḍhetvā ca aññamaññaṃ āvāhavivāhaṃ karotha, pañcagorasena rājānaṃ tosetvā bhūmibhāgaṃ gahetvā nagaraṃ māpetha, tattha kumāraṃ abhisiñcathā’’ti vatvā dārake adāsi. Te sādhūti paṭissuṇitvā dārake netvā posesuṃ.

    தா³ரகா வுத்³தி⁴மன்வாய கீளந்தா விவாத³ட்டா²னேஸு அஞ்ஞே கோ³பாலகதா³ரகே ஹத்தே²னபி பாதே³னபி பஹரந்தி. தே ரோத³ந்தி. ‘‘கிஸ்ஸ ரோத³தா²’’தி ச மாதாபிதூஹி வுத்தா ‘‘இமே நிம்மாதாபிதிகா தாபஸபோஸிதா அம்ஹே அதிபஹரந்தீ’’தி வத³ந்தி. ததோ தேஸங் மாதாபிதரோ ‘‘இமே தா³ரகா அஞ்ஞே தா³ரகே வினாஸெந்தி து³க்கா²பெந்தி, ந இமே ஸங்க³ஹேதப்³பா³, வஜ்ஜேதப்³பா³ இமே’’தி ஆஹங்ஸு. ததோ பபு⁴தி கிர ஸோ பதே³ஸோ வஜ்ஜீதி வுச்சதி யோஜனஸதிகோ பரிமாணேன. அத² தங் பதே³ஸங் கோ³பாலகா ராஜானங் தோஸெத்வா அக்³க³ஹேஸுங். தத்த² ச நக³ரங் மாபெத்வா ஸோளஸவஸ்ஸுத்³தே³ஸிகங் குமாரங் அபி⁴ஸிஞ்சித்வா ராஜானங் அகங்ஸு. தாய சஸ்ஸ தா³ரிகாய ஸத்³தி⁴ங் விவாஹங் கத்வா கதிகங் அகங்ஸு ‘‘பா³ஹிரகதா³ரிகா ந ஆனேதப்³பா³, இதோ தா³ரிகா ந கஸ்ஸசி தா³தப்³பா³’’தி. தேஸங் பட²மஸங்வாஸேன த்³வே தா³ரகா ஜாதா தீ⁴தா ச புத்தோ ச. ஏவங் ஸோளஸக்க²த்துங் த்³வே த்³வே ஜாதா. ததோ தேஸங் தா³ரகானங் யதா²க்கமங் வட்³ட⁴ந்தானங் ஆராமுய்யானநிவாஸட்டா²னபரிவாரஸம்பத்திங் க³ஹேதுங் அப்பஹொந்தா நக³ரங் திக்க²த்துங் கா³வுதந்தரேன கா³வுதந்தரேன பரிக்கி²பிங்ஸு . தஸ்ஸ புனப்புனங் விஸாலீகதத்தா வேஸாலீத்வேவ நாமங் ஜாதங். தேன வுத்தங் ‘‘வேஸாலியந்தி ஏவங் நாமகே நக³ரே’’தி.

    Dārakā vuddhimanvāya kīḷantā vivādaṭṭhānesu aññe gopālakadārake hatthenapi pādenapi paharanti. Te rodanti. ‘‘Kissa rodathā’’ti ca mātāpitūhi vuttā ‘‘ime nimmātāpitikā tāpasapositā amhe atipaharantī’’ti vadanti. Tato tesaṃ mātāpitaro ‘‘ime dārakā aññe dārake vināsenti dukkhāpenti, na ime saṅgahetabbā, vajjetabbā ime’’ti āhaṃsu. Tato pabhuti kira so padeso vajjīti vuccati yojanasatiko parimāṇena. Atha taṃ padesaṃ gopālakā rājānaṃ tosetvā aggahesuṃ. Tattha ca nagaraṃ māpetvā soḷasavassuddesikaṃ kumāraṃ abhisiñcitvā rājānaṃ akaṃsu. Tāya cassa dārikāya saddhiṃ vivāhaṃ katvā katikaṃ akaṃsu ‘‘bāhirakadārikā na ānetabbā, ito dārikā na kassaci dātabbā’’ti. Tesaṃ paṭhamasaṃvāsena dve dārakā jātā dhītā ca putto ca. Evaṃ soḷasakkhattuṃ dve dve jātā. Tato tesaṃ dārakānaṃ yathākkamaṃ vaḍḍhantānaṃ ārāmuyyānanivāsaṭṭhānaparivārasampattiṃ gahetuṃ appahontā nagaraṃ tikkhattuṃ gāvutantarena gāvutantarena parikkhipiṃsu . Tassa punappunaṃ visālīkatattā vesālītveva nāmaṃ jātaṃ. Tena vuttaṃ ‘‘vesāliyanti evaṃ nāmake nagare’’ti.

    01 ப³ஹினக³ரேதி நக³ரஸ்ஸ ப³ஹி, ந அம்ப³பாலிவனங் விய அந்தோனக³ரஸ்மிங். அயங் பன ஜீவகம்ப³வனங் விய நக³ரஸ்ஸ ப³ஹித்³தா⁴ வனஸண்டோ³. தேன வுத்தங் ‘‘ப³ஹினக³ரே’’தி. அபரபுரேதி புரஸ்ஸ அபரே, பச்சி²மதி³ஸாயந்தி அத்தோ². வனஸண்டே³தி ஸோ கிர வனஸண்டோ³ நக³ரஸ்ஸ பச்சி²மதி³ஸாயங் கா³வுதமத்தே டா²னே. தத்த² மனுஸ்ஸா ப⁴க³வதோ க³ந்த⁴குடிங் கத்வா தங் பரிவாரெத்வா பி⁴க்கூ²னங் ரத்திட்டா²னதி³வாட்டா²னசங்கமலேணகுடிமண்ட³பாதீ³னி பதிட்ட²பேஸுங், ப⁴க³வா தத்த² விஹரதி. தேன வுத்தங் ‘‘அபரபுரே வனஸண்டே³’’தி. ஸுனக்க²த்தோதி தஸ்ஸ நாமங். லிச்ச²வீனங் பன புத்தத்தா லிச்ச²விபுத்தோதி வுத்தோ. அசிரபக்கந்தோதி விப்³ப⁴மித்வா கி³ஹிபா⁴வூபக³மனேன அது⁴னாபக்கந்தோ. பரிஸதீதி பரிஸமஜ்ஜே². உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மாதி எத்த² மனுஸ்ஸத⁴ம்மா நாம த³ஸகுஸலகம்மபதா². தே படிஸேதே⁴துங் ந ஸக்கோதி. கஸ்மா? உபாரம்ப⁴ப⁴யா. வேஸாலியஞ்ஹி ப³ஹூ மனுஸ்ஸா ரதனத்தயே பஸன்னா பு³த்³த⁴மாமகா த⁴ம்மமாமகா ஸங்க⁴மாமகா. தே த³ஸகுஸலகம்மபத²மத்தம்பி நத்தி² ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸாதி வுத்தே த்வங் கத்த² ப⁴க³வந்தங் பாணங் ஹனந்தங் அத்³த³ஸ, கத்த² அதி³ன்னங் ஆதி³யந்தந்திஆதீ³னி வத்வா அத்தனோ பமாணங் ந ஜானாஸி? கிங் த³ந்தா மே அத்தீ²தி பாஸாணஸக்க²ரா கா²த³ஸி, அஹினங்கு³ட்டே² க³ண்ஹிதுங் வாயமஸி, ககசத³ந்தேஸு புப்பா²வளிகங் கீளிதுங் இச்ச²ஸி? முக²தோ தே த³ந்தே பாதெஸ்ஸாமாதி வதெ³ய்யுங். ஸோ தேஸங் உபாரம்ப⁴ப⁴யா ஏவங் வத்துங் ந ஸக்கோதி.

    01Bahinagareti nagarassa bahi, na ambapālivanaṃ viya antonagarasmiṃ. Ayaṃ pana jīvakambavanaṃ viya nagarassa bahiddhā vanasaṇḍo. Tena vuttaṃ ‘‘bahinagare’’ti. Aparapureti purassa apare, pacchimadisāyanti attho. Vanasaṇḍeti so kira vanasaṇḍo nagarassa pacchimadisāyaṃ gāvutamatte ṭhāne. Tattha manussā bhagavato gandhakuṭiṃ katvā taṃ parivāretvā bhikkhūnaṃ rattiṭṭhānadivāṭṭhānacaṅkamaleṇakuṭimaṇḍapādīni patiṭṭhapesuṃ, bhagavā tattha viharati. Tena vuttaṃ ‘‘aparapure vanasaṇḍe’’ti. Sunakkhattoti tassa nāmaṃ. Licchavīnaṃ pana puttattā licchaviputtoti vutto. Acirapakkantoti vibbhamitvā gihibhāvūpagamanena adhunāpakkanto. Parisatīti parisamajjhe. Uttarimanussadhammāti ettha manussadhammā nāma dasakusalakammapathā. Te paṭisedhetuṃ na sakkoti. Kasmā? Upārambhabhayā. Vesāliyañhi bahū manussā ratanattaye pasannā buddhamāmakā dhammamāmakā saṅghamāmakā. Te dasakusalakammapathamattampi natthi samaṇassa gotamassāti vutte tvaṃ kattha bhagavantaṃ pāṇaṃ hanantaṃ addasa, kattha adinnaṃ ādiyantantiādīni vatvā attano pamāṇaṃ na jānāsi? Kiṃ dantā me atthīti pāsāṇasakkharā khādasi, ahinaṅguṭṭhe gaṇhituṃ vāyamasi, kakacadantesu pupphāvaḷikaṃ kīḷituṃ icchasi? Mukhato te dante pātessāmāti vadeyyuṃ. So tesaṃ upārambhabhayā evaṃ vattuṃ na sakkoti.

    வேஸாலினக³ரவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Vesālinagaravaṇṇanā niṭṭhitā.

    உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மாதி³வண்ணனா

    Uttarimanussadhammādivaṇṇanā

    ததோ உத்தரிங் பன விஸேஸாதி⁴க³மங் படிஸேதெ⁴ந்தோ உத்தரி மனுஸ்ஸத⁴ம்மா அலமரியஞாணத³ஸ்ஸனவிஸேஸோதி ஆஹ.

    Tato uttariṃ pana visesādhigamaṃ paṭisedhento uttari manussadhammā alamariyañāṇadassanavisesoti āha.

    தத்த² அலமரியங் ஞாதுந்தி அலமரியோ, அரியபா⁴வாய ஸமத்தோ²தி வுத்தங் ஹோதி. ஞாணத³ஸ்ஸனமேவ ஞாணத³ஸ்ஸனவிஸேஸோ. அலமரியோ ச ஸோ ஞாணத³ஸ்ஸனவிஸேஸோ சாதி அலமரியஞாணத³ஸ்ஸனவிஸேஸோ. ஞாணத³ஸ்ஸனந்தி தி³ப்³ப³சக்கு²பி விபஸ்ஸனாபி மக்³கோ³பி ப²லம்பி பச்சவெக்க²ணஞாணம்பி ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணம்பி வுச்சதி. ‘‘அப்பமத்தோ ஸமானோ ஞாணத³ஸ்ஸனங் ஆராதே⁴தீ’’தி (ம॰ நி॰ 1.311) ஹி எத்த² தி³ப்³ப³சக்கு² ஞாணத³ஸ்ஸனங் நாம. ‘‘ஞாணத³ஸ்ஸனாய சித்தங் அபி⁴னீஹரதி அபி⁴னின்னாமேதீ’’தி (தீ³॰ நி॰ 1.235) எத்த² விபஸ்ஸனாஞாணங். ‘‘அப⁴ப்³பா³ தே ஞாணத³ஸ்ஸனாய அனுத்தராய ஸம்போ³தா⁴யா’’தி (அ॰ நி॰ 4.196) எத்த² மக்³கோ³. ‘‘அயமஞ்ஞோ உத்தரி மனுஸ்ஸத⁴ம்மா அலமரியஞாணத³ஸ்ஸனவிஸேஸோ அதி⁴க³தோ பா²ஸு விஹாரோ’’தி (ம॰ நி॰ 1.328) எத்த² ப²லங். ‘‘ஞாணஞ்ச பன மே த³ஸ்ஸனங் உத³பாதி³, அகுப்பா மே சேதோவிமுத்தி, அயமந்திமா ஜாதி, நத்தி² தா³னி புனப்³ப⁴வோ’’தி (மஹாவ॰ 16) எத்த² பச்சவெக்க²ணஞாணங். ‘‘ஞாணஞ்ச பன மே த³ஸ்ஸனங் உத³பாதி³ ஸத்தாஹகாலங்கதோ ஆளாரோ காளாமோ’’தி (ம॰ நி॰ 2.340) எத்த² ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணங். இத⁴ பன லோகுத்தரமக்³கோ³ அதி⁴ப்பேதோ. தஞ்ஹி ஸோ ப⁴க³வதோ படிஸேதே⁴தி.

    Tattha alamariyaṃ ñātunti alamariyo, ariyabhāvāya samatthoti vuttaṃ hoti. Ñāṇadassanameva ñāṇadassanaviseso. Alamariyo ca so ñāṇadassanaviseso cāti alamariyañāṇadassanaviseso. Ñāṇadassananti dibbacakkhupi vipassanāpi maggopi phalampi paccavekkhaṇañāṇampi sabbaññutaññāṇampi vuccati. ‘‘Appamatto samāno ñāṇadassanaṃ ārādhetī’’ti (ma. ni. 1.311) hi ettha dibbacakkhu ñāṇadassanaṃ nāma. ‘‘Ñāṇadassanāya cittaṃ abhinīharati abhininnāmetī’’ti (dī. ni. 1.235) ettha vipassanāñāṇaṃ. ‘‘Abhabbā te ñāṇadassanāya anuttarāya sambodhāyā’’ti (a. ni. 4.196) ettha maggo. ‘‘Ayamañño uttari manussadhammā alamariyañāṇadassanaviseso adhigato phāsu vihāro’’ti (ma. ni. 1.328) ettha phalaṃ. ‘‘Ñāṇañca pana me dassanaṃ udapādi, akuppā me cetovimutti, ayamantimā jāti, natthi dāni punabbhavo’’ti (mahāva. 16) ettha paccavekkhaṇañāṇaṃ. ‘‘Ñāṇañca pana me dassanaṃ udapādi sattāhakālaṅkato āḷāro kāḷāmo’’ti (ma. ni. 2.340) ettha sabbaññutaññāṇaṃ. Idha pana lokuttaramaggo adhippeto. Tañhi so bhagavato paṭisedheti.

    தக்கபரியாஹதந்தி இமினா ஆசரியங் படிபா³ஹதி. ஏவங் கிரஸ்ஸ அஹோஸி – ஸமணேன கோ³தமேன ஆசரியே உபஸங்கமித்வா ஸுகு²மங் த⁴ம்மந்தரங் க³ஹிதங் நாம நத்தி², தக்கபரியாஹதங் பன தக்கெத்வா ஏவங் ப⁴விஸ்ஸதி ஏவங் ப⁴விஸ்ஸதீதி தக்கபரியாஹதங் த⁴ம்மங் தே³ஸேதீதி. வீமங்ஸானுசரிதந்தி இமினா சஸ்ஸ லோகியபஞ்ஞங் அனுஜானாதி. ஸமணோ கோ³தமோ பஞ்ஞவா, ஸோ தங் பஞ்ஞாஸங்கா²தங் இந்த³வஜிரூபமங் வீமங்ஸங் ஏவங் வட்டிஸ்ஸதி, ஏவங் வட்டிஸ்ஸதீதி இதோ சிதோ ச அனுசராபெத்வா வீமங்ஸாய அனுசரிதங் த⁴ம்மங் தே³ஸேதி. ஸயங்படிபா⁴னந்தி இமினாஸ்ஸ த⁴ம்மேஸு பச்சக்க²பா⁴வங் படிபா³ஹதி. ஏவங் ஹிஸ்ஸ அஹோஸி – ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ ஸுகு²மங் த⁴ம்மந்தரங் விபஸ்ஸனா வா மக்³கோ³ வா ப²லங் வா பச்சவெக்க²ணா வா நத்தி², அயங் பன லத்³த⁴பரிஸோ, ராஜானங் சக்கவத்திங் விய நங் சத்தாரோ வண்ணா பரிவாரெந்தி, ஸுபு²ஸிதங் பனஸ்ஸ த³ந்தாவரணங், முது³கா ஜிவ்ஹா, மது⁴ரோ ஸரோ, அனேலக³ளா வாசா, ஸோ யங் யதே³வஸ்ஸ உபட்டா²தி, தங் தங் க³ஹெத்வா ஸயங்படிபா⁴னங் கதெ²ந்தோ மஹாஜனங் ரஞ்ஜேதீதி.

    Takkapariyāhatanti iminā ācariyaṃ paṭibāhati. Evaṃ kirassa ahosi – samaṇena gotamena ācariye upasaṅkamitvā sukhumaṃ dhammantaraṃ gahitaṃ nāma natthi, takkapariyāhataṃ pana takketvā evaṃ bhavissati evaṃ bhavissatīti takkapariyāhataṃ dhammaṃ desetīti. Vīmaṃsānucaritanti iminā cassa lokiyapaññaṃ anujānāti. Samaṇo gotamo paññavā, so taṃ paññāsaṅkhātaṃ indavajirūpamaṃ vīmaṃsaṃ evaṃ vaṭṭissati, evaṃ vaṭṭissatīti ito cito ca anucarāpetvā vīmaṃsāya anucaritaṃ dhammaṃ deseti. Sayaṃpaṭibhānanti imināssa dhammesu paccakkhabhāvaṃ paṭibāhati. Evaṃ hissa ahosi – samaṇassa gotamassa sukhumaṃ dhammantaraṃ vipassanā vā maggo vā phalaṃ vā paccavekkhaṇā vā natthi, ayaṃ pana laddhapariso, rājānaṃ cakkavattiṃ viya naṃ cattāro vaṇṇā parivārenti, suphusitaṃ panassa dantāvaraṇaṃ, mudukā jivhā, madhuro saro, anelagaḷā vācā, so yaṃ yadevassa upaṭṭhāti, taṃ taṃ gahetvā sayaṃpaṭibhānaṃ kathento mahājanaṃ rañjetīti.

    யஸ்ஸ ச க்²வாஸ்ஸ அத்தா²ய த⁴ம்மோ தே³ஸிதோதி யஸ்ஸ ச கோ² அத்தா²ய அஸ்ஸ த⁴ம்மோ தே³ஸிதோ. ஸெய்யதி²த³ங், ராக³படிகா⁴தத்தா²ய அஸுப⁴கம்மட்டா²னங், தோ³ஸப்படிகா⁴தத்தா²ய மெத்தாபா⁴வனா, மோஹபடிகா⁴தத்தா²ய பஞ்ச த⁴ம்மா, விதக்கூபச்சே²தா³ய ஆனாபானஸ்ஸதி.

    Yassa ca khvāssa atthāya dhammo desitoti yassa ca kho atthāya assa dhammo desito. Seyyathidaṃ, rāgapaṭighātatthāya asubhakammaṭṭhānaṃ, dosappaṭighātatthāya mettābhāvanā, mohapaṭighātatthāya pañca dhammā, vitakkūpacchedāya ānāpānassati.

    ஸோ நிய்யாதி தக்கரஸ்ஸ ஸம்மா து³க்க²க்க²யாயாதி ஸோ த⁴ம்மோ யோ தங் யதா²தே³ஸிதங் கரோதி, தஸ்ஸ தக்கரஸ்ஸ ஸம்மா ஹேதுனா நயேன காரணேன வட்டது³க்க²க்க²யாய நிய்யாதி க³ச்ச²தி தமத்த²ங் ஸாதே⁴தீதி தீ³பேதி . இத³ங் பனேஸ ந அத்தனோ அஜ்ஜா²ஸயேன வத³தி. பு³த்³தா⁴னஞ்ஹி த⁴ம்மோ அனிய்யானிகோதி ஏவமேவங் பவேதெ³ய்ய, ந பன ஸக்கோதி வத்துங். கஸ்மா? உபாரம்ப⁴ப⁴யா. வேஸாலியஞ்ஹி ப³ஹூ ஸோதாபன்ன-ஸகதா³கா³மி-அனாகா³மிஉபாஸகா. தே ஏவங் வதெ³ய்யுங் ‘‘ஸுனக்க²த்த த்வங் ப⁴க³வதா தே³ஸிதத⁴ம்மோ அனிய்யானிகோதி வத³ஸி, யதி³ அயங் த⁴ம்மோ அனிய்யானிகோ, இமஸ்மிங் நக³ரே இமே கஸ்மா எத்தகா ஸோதாபன்னா ஜாதா, எத்தகா ஸகதா³கா³மீ, எத்தகா அனாகா³மீதி புப்³பே³ வுத்தனயேன உபாரம்ப⁴ங் கரெய்யு’’ந்தி. ஸோ இமினா உபாரம்ப⁴ப⁴யேன அனிய்யானிகோதி வத்துங் அஸக்கொந்தோ அஜ்ஜுனேன விஸ்ஸட்ட²கண்ட³ங் விய அஸ்ஸ த⁴ம்மோ அமோகோ⁴ நிய்யாதி, அப்³ப⁴ந்தரே பனஸ்ஸ கிஞ்சி நத்தீ²தி வத³தி.

    So niyyāti takkarassa sammā dukkhakkhayāyāti so dhammo yo taṃ yathādesitaṃ karoti, tassa takkarassa sammā hetunā nayena kāraṇena vaṭṭadukkhakkhayāya niyyāti gacchati tamatthaṃ sādhetīti dīpeti . Idaṃ panesa na attano ajjhāsayena vadati. Buddhānañhi dhammo aniyyānikoti evamevaṃ pavedeyya, na pana sakkoti vattuṃ. Kasmā? Upārambhabhayā. Vesāliyañhi bahū sotāpanna-sakadāgāmi-anāgāmiupāsakā. Te evaṃ vadeyyuṃ ‘‘sunakkhatta tvaṃ bhagavatā desitadhammo aniyyānikoti vadasi, yadi ayaṃ dhammo aniyyāniko, imasmiṃ nagare ime kasmā ettakā sotāpannā jātā, ettakā sakadāgāmī, ettakā anāgāmīti pubbe vuttanayena upārambhaṃ kareyyu’’nti. So iminā upārambhabhayena aniyyānikoti vattuṃ asakkonto ajjunena vissaṭṭhakaṇḍaṃ viya assa dhammo amogho niyyāti, abbhantare panassa kiñci natthīti vadati.

    அஸ்ஸோஸி கோ²தி வேஸாலியங் ப்³ராஹ்மணகுலஸெட்டி²குலாதீ³ஸு தத்த² தத்த² பரிஸமஜ்ஜே² ஏவங் பா⁴ஸமானஸ்ஸ தங் வசனங் ஸுணி, ந பன படிஸேதே⁴ஸி. கஸ்மா? காருஞ்ஞதாய. ஏவங் கிரஸ்ஸ அஹோஸி அயங் குத்³தோ⁴ ஜா²யமானங் வேளுவனங் விய பக்கி²த்தலோணங் உத்³த⁴னங் விய ச கோத⁴வஸேன படபடாயதி, மயா படிபா³ஹிதோ பன மயிபி ஆகா⁴தங் ப³ந்தி⁴ஸ்ஸதி, ஏவமஸ்ஸ ததா²க³தே ச மயி சாதி த்³வீஸு ஜனேஸு ஆகா⁴தோ அதிபா⁴ரியோ ப⁴விஸ்ஸதீதி காருஞ்ஞதாய ந படிஸேதே⁴ஸி. அபி சஸ்ஸ ஏவங் அஹோஸி, பு³த்³தா⁴னங் அவண்ணகத²னங் நாம புண்ணசந்தே³ தோ³ஸாரோபனஸதி³ஸங், கோ இமஸ்ஸ கத²ங் க³ண்ஹிஸ்ஸதி? ஸயமேவ கே²ளே பச்சி²ன்னே முகே² ஸுக்கே² ஓரமிஸ்ஸதீதி இமினா காரணேன ந படிஸேதே⁴ஸி. பிண்ட³பாதபடிக்கந்தோதி பிண்ட³பாதபரியேஸனதோ அபக³தோ.

    Assosi khoti vesāliyaṃ brāhmaṇakulaseṭṭhikulādīsu tattha tattha parisamajjhe evaṃ bhāsamānassa taṃ vacanaṃ suṇi, na pana paṭisedhesi. Kasmā? Kāruññatāya. Evaṃ kirassa ahosi ayaṃ kuddho jhāyamānaṃ veḷuvanaṃ viya pakkhittaloṇaṃ uddhanaṃ viya ca kodhavasena paṭapaṭāyati, mayā paṭibāhito pana mayipi āghātaṃ bandhissati, evamassa tathāgate ca mayi cāti dvīsu janesu āghāto atibhāriyo bhavissatīti kāruññatāya na paṭisedhesi. Api cassa evaṃ ahosi, buddhānaṃ avaṇṇakathanaṃ nāma puṇṇacande dosāropanasadisaṃ, ko imassa kathaṃ gaṇhissati? Sayameva kheḷe pacchinne mukhe sukkhe oramissatīti iminā kāraṇena na paṭisedhesi. Piṇḍapātapaṭikkantoti piṇḍapātapariyesanato apagato.

    147. கோத⁴னோதி சண்டோ³ ப²ருஸோ. மோக⁴புரிஸோதி துச்ச²புரிஸோ. யஸ்ஸ ஹி தஸ்மிங் அத்தபா⁴வே மக்³க³ப²லானங் உபனிஸ்ஸயோ நத்தி², தங் பு³த்³தா⁴ ‘‘மோக⁴புரிஸோ’’தி வத³ந்தி. உபனிஸ்ஸயே ஸதிபி தஸ்மிங் க²ணே மக்³கே³ வா ப²லே வா அஸதி ‘‘மோக⁴புரிஸோ’’தி வத³ந்தியேவ. இமஸ்ஸ பன தஸ்மிங் அத்தபா⁴வே மக்³க³ப²லானங் உபனிஸ்ஸயோ ஸமுச்சி²ன்னோயேவ, தேன தங் ‘‘மோக⁴புரிஸோ’’தி ஆஹ. கோதா⁴ ச பனஸ்ஸ ஏஸா வாசா பா⁴ஸிதாதி ஏஸா ச பனஸ்ஸ வாசா கோதே⁴ன பா⁴ஸிதா.

    147.Kodhanoti caṇḍo pharuso. Moghapurisoti tucchapuriso. Yassa hi tasmiṃ attabhāve maggaphalānaṃ upanissayo natthi, taṃ buddhā ‘‘moghapuriso’’ti vadanti. Upanissaye satipi tasmiṃ khaṇe magge vā phale vā asati ‘‘moghapuriso’’ti vadantiyeva. Imassa pana tasmiṃ attabhāve maggaphalānaṃ upanissayo samucchinnoyeva, tena taṃ ‘‘moghapuriso’’ti āha. Kodhā ca panassa esā vācā bhāsitāti esā ca panassa vācā kodhena bhāsitā.

    கஸ்மா பனேஸ ப⁴க³வதோ குத்³தோ⁴தி? அயஞ்ஹி புப்³பே³ ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமித்வா தி³ப்³ப³சக்கு²பரிகம்மங் புச்சி². அத²ஸ்ஸ ப⁴க³வா கதே²ஸி. ஸோ தி³ப்³ப³சக்கு²ங் நிப்³ப³த்தெத்வா ஆலோகங் வட்³டெ⁴த்வா தே³வலோகே ஓலோகெந்தோ நந்த³னவனசித்தலதாவனபா²ருஸகவனமிஸ்ஸகவனேஸு தி³ப்³ப³ஸம்பத்திங் அனுப⁴வமானே தே³வபுத்தே ச தே³வதீ⁴தரோ ச தி³ஸ்வா ஏதேஸங் ஏவரூபாய அத்தபா⁴வஸம்பத்தியா டி²தானங் கீவமது⁴ரோ நு கோ² ஸத்³தோ³ ப⁴விஸ்ஸதீதி ஸத்³த³ங் ஸோதுகாமோ ஹுத்வா த³ஸப³லங் உபஸங்கமித்வா தி³ப்³ப³ஸோததா⁴துபரிகம்மங் புச்சி². ப⁴க³வா பனஸ்ஸ தி³ப்³ப³ஸோததா⁴துயா உபனிஸ்ஸயோ நத்தீ²தி ஞத்வா பரிகம்மங் ந கதே²ஸி. ந ஹி பு³த்³தா⁴ உபனிஸ்ஸயவிரஹித தஸ்ஸ பரிகம்மங் கதெ²ந்தி. ஸோ ப⁴க³வதி ஆகா⁴தங் ப³ந்தி⁴த்வா சிந்தேஸி ‘‘அஹங் ஸமணங் கோ³தமங் பட²மங் தி³ப்³ப³சக்கு²பரிகம்மங் புச்சி²ங், ஸோ ‘மய்ஹங் தங் ஸம்பஜ்ஜது வா மா வா ஸம்பஜ்ஜதூ’தி கதே²ஸி. அஹங் பன பச்சத்தபுரிஸகாரேன தங் நிப்³ப³த்தெத்வா தி³ப்³ப³ஸோததா⁴துபரிகம்மங் புச்சி²ங், தங் மே ந கதே²ஸி. அத்³தா⁴ஸ்ஸ ஏவங் ஹோதி ‘அயங் ராஜபப்³ப³ஜிதோ தி³ப்³ப³சக்கு²ஞாணங் நிப்³ப³த்தெத்வா தி³ப்³ப³ஸோததா⁴துஞாணங் நிப்³ப³த்தெத்வா சேதோபரியஞாணங் நிப்³ப³த்தெத்வா ஆஸவானங் க²யஞாணங் நிப்³ப³த்தெத்வா மயா ஸமஸமோ ப⁴விஸ்ஸதீ’தி இஸ்ஸாமச்ச²ரியவஸேன மய்ஹங் ந கதே²தீ’’தி. பி⁴ய்யோஸோ ஆகா⁴தங் ப³ந்தி⁴த்வா காஸாயானி ச²ட்³டெ³த்வா கி³ஹிபா⁴வங் பத்வாபி ந துண்ஹீபூ⁴தோ விசரதி. த³ஸப³லங் பன அஸதா துச்சே²ன அப்³பா⁴சிக்க²ந்தோ விசரதி. தேனாஹ ப⁴க³வா ‘‘கோதா⁴ ச பனஸ்ஸ ஏஸா வாசா பா⁴ஸிதா’’தி.

    Kasmā panesa bhagavato kuddhoti? Ayañhi pubbe bhagavantaṃ upasaṅkamitvā dibbacakkhuparikammaṃ pucchi. Athassa bhagavā kathesi. So dibbacakkhuṃ nibbattetvā ālokaṃ vaḍḍhetvā devaloke olokento nandanavanacittalatāvanaphārusakavanamissakavanesu dibbasampattiṃ anubhavamāne devaputte ca devadhītaro ca disvā etesaṃ evarūpāya attabhāvasampattiyā ṭhitānaṃ kīvamadhuro nu kho saddo bhavissatīti saddaṃ sotukāmo hutvā dasabalaṃ upasaṅkamitvā dibbasotadhātuparikammaṃ pucchi. Bhagavā panassa dibbasotadhātuyā upanissayo natthīti ñatvā parikammaṃ na kathesi. Na hi buddhā upanissayavirahita tassa parikammaṃ kathenti. So bhagavati āghātaṃ bandhitvā cintesi ‘‘ahaṃ samaṇaṃ gotamaṃ paṭhamaṃ dibbacakkhuparikammaṃ pucchiṃ, so ‘mayhaṃ taṃ sampajjatu vā mā vā sampajjatū’ti kathesi. Ahaṃ pana paccattapurisakārena taṃ nibbattetvā dibbasotadhātuparikammaṃ pucchiṃ, taṃ me na kathesi. Addhāssa evaṃ hoti ‘ayaṃ rājapabbajito dibbacakkhuñāṇaṃ nibbattetvā dibbasotadhātuñāṇaṃ nibbattetvā cetopariyañāṇaṃ nibbattetvā āsavānaṃ khayañāṇaṃ nibbattetvā mayā samasamo bhavissatī’ti issāmacchariyavasena mayhaṃ na kathetī’’ti. Bhiyyoso āghātaṃ bandhitvā kāsāyāni chaḍḍetvā gihibhāvaṃ patvāpi na tuṇhībhūto vicarati. Dasabalaṃ pana asatā tucchena abbhācikkhanto vicarati. Tenāha bhagavā ‘‘kodhā ca panassa esā vācā bhāsitā’’ti.

    வண்ணோ ஹேஸோ, ஸாரிபுத்தாதி, ஸாரிபுத்த, ததா²க³தேன ஸதஸஹஸ்ஸகப்பாதி⁴கானி சத்தாரி அஸங்க்²யெய்யானி பாரமியோ பூரெந்தேன ஏதத³த்த²மேவ வாயாமோ கதோ ‘‘தே³ஸனாத⁴ம்மோ மே நிய்யானிகோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. தஸ்மா யோ ஏவங் வதெ³ய்ய, ஸோ வண்ணங்யேவ ததா²க³தஸ்ஸ பா⁴ஸதி. வண்ணோ ஹேஸோ, ஸாரிபுத்த, ததா²க³தஸ்ஸ கு³ணோ ஏஸோ ததா²க³தஸ்ஸ, ந அகு³ணோதி த³ஸ்ஸேதி.

    Vaṇṇo heso, sāriputtāti, sāriputta, tathāgatena satasahassakappādhikāni cattāri asaṅkhyeyyāni pāramiyo pūrentena etadatthameva vāyāmo kato ‘‘desanādhammo me niyyāniko bhavissatī’’ti. Tasmā yo evaṃ vadeyya, so vaṇṇaṃyeva tathāgatassa bhāsati. Vaṇṇo heso, sāriputta, tathāgatassa guṇo eso tathāgatassa, na aguṇoti dasseti.

    அயம்பி ஹி நாம ஸாரிபுத்தாதிஆதி³னா கிங் த³ஸ்ஸேதி? ஸுனக்க²த்தேன படிஸித்³த⁴ஸ்ஸ உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மஸ்ஸ அத்தனி அத்தி²தங் த³ஸ்ஸேதி. ப⁴க³வா கிர அயங், ஸாரிபுத்த, ஸுனக்க²த்தோ மோக⁴புரிஸோ நத்தி² ததா²க³தஸ்ஸ உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மோதி வத³தி. மய்ஹஞ்ச ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணங் நாம அத்தி², இத்³தி⁴வித⁴ஞாணங் நாம அத்தி², தி³ப்³ப³ஸோததா⁴துஞாணங் நாம அத்தி², சேதோபரியஞாணங் நாம அத்தி², த³ஸப³லஞாணங் நாம அத்தி², சதுவேஸாரஜ்ஜஞாணங் நாம அத்தி², அட்ட²ஸு பரிஸாஸு அகம்பனஞாணங் நாம அத்தி², சதுயோனிபரிச்சே²த³கஞாணங் நாம அத்தி², பஞ்சக³திபரிச்சே²த³கஞாணங் நாம அத்தி², ஸப்³பே³பி சேதே உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மாயேவ. ஏவரூபேஸு உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மேஸு ஏகஸ்ஸாபி விஜானநஸமத்த²ங் த⁴ம்மன்வயமத்தம்பி நாம ஏதஸ்ஸ மோக⁴புரிஸஸ்ஸ ந ப⁴விஸ்ஸதீதி ஏதமத்த²ங் த³ஸ்ஸேதுங் அயம்பி ஹி நாம ஸாரிபுத்தாதிஆதி³னா நயேன இமங் தே³ஸனங் ஆரபி⁴. தத்த² அன்வேதீதி அன்வயோ, ஜானாதி , அனுபு³ஜ்ஜ²தீதி அத்தோ². த⁴ம்மஸ்ஸ அன்வயோ த⁴ம்மன்வயோ, தங் தங் ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணாதி³த⁴ம்மங் ஜானநபஞ்ஞாயேதங் அதி⁴வசனங். ‘‘இதிபி ஸோ ப⁴க³வா’’திஆதீ³ஹி ஏவரூபம்பி நாம மய்ஹங் ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணஸங்கா²தங் உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மங் விஜ்ஜமானமேவ அத்தீ²தி ஜானிதுங் தஸ்ஸ மோக⁴புரிஸஸ்ஸ த⁴ம்மன்வயோபி ந ப⁴விஸ்ஸதீதி த³ஸ்ஸேதி. இத்³தி⁴வித⁴ஞாணாதீ³ஸுபி ஏவங் யோஜனா வேதி³தப்³பா³.

    Ayampihi nāma sāriputtātiādinā kiṃ dasseti? Sunakkhattena paṭisiddhassa uttarimanussadhammassa attani atthitaṃ dasseti. Bhagavā kira ayaṃ, sāriputta, sunakkhatto moghapuriso natthi tathāgatassa uttarimanussadhammoti vadati. Mayhañca sabbaññutaññāṇaṃ nāma atthi, iddhividhañāṇaṃ nāma atthi, dibbasotadhātuñāṇaṃ nāma atthi, cetopariyañāṇaṃ nāma atthi, dasabalañāṇaṃ nāma atthi, catuvesārajjañāṇaṃ nāma atthi, aṭṭhasu parisāsu akampanañāṇaṃ nāma atthi, catuyoniparicchedakañāṇaṃ nāma atthi, pañcagatiparicchedakañāṇaṃ nāma atthi, sabbepi cete uttarimanussadhammāyeva. Evarūpesu uttarimanussadhammesu ekassāpi vijānanasamatthaṃ dhammanvayamattampi nāma etassa moghapurisassa na bhavissatīti etamatthaṃ dassetuṃ ayampi hi nāma sāriputtātiādinā nayena imaṃ desanaṃ ārabhi. Tattha anvetīti anvayo, jānāti , anubujjhatīti attho. Dhammassa anvayo dhammanvayo, taṃ taṃ sabbaññutaññāṇādidhammaṃ jānanapaññāyetaṃ adhivacanaṃ. ‘‘Itipi so bhagavā’’tiādīhi evarūpampi nāma mayhaṃ sabbaññutaññāṇasaṅkhātaṃ uttarimanussadhammaṃ vijjamānameva atthīti jānituṃ tassa moghapurisassa dhammanvayopi na bhavissatīti dasseti. Iddhividhañāṇādīsupi evaṃ yojanā veditabbā.

    உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மாதி³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Uttarimanussadhammādivaṇṇanā niṭṭhitā.

    த³ஸப³லஞாணாதி³வண்ணனா

    Dasabalañāṇādivaṇṇanā

    148. எத்த² ச கிஞ்சாபி சேதோபரியஞாணானந்தரங் திஸ்ஸோ விஜ்ஜா வத்தப்³பா³ ஸியுங், யஸ்மா பன தாஸு வுத்தாஸு உபரி த³ஸப³லஞாணங் ந பரிபூரதி, தஸ்மா தா அவத்வா ததா²க³தஸ்ஸ த³ஸப³லஞாணங் பரிபூரங் கத்வா த³ஸ்ஸெந்தோ த³ஸ கோ² பனிமானி ஸாரிபுத்தாதிஆதி³மாஹ. தத்த² ததா²க³தப³லானீதி அஞ்ஞேஹி அஸாதா⁴ரணானி ததா²க³தஸ்ஸேவ ப³லானி. யதா² வா புப்³ப³பு³த்³தா⁴னங் ப³லானி புஞ்ஞுஸ்ஸயஸம்பத்தியா ஆக³தானி, ததா² ஆக³தப³லானீதிபி அத்தோ². தத்த² து³வித⁴ங் ததா²க³தப³லங் காயப³லஞ்ச ஞாணப³லஞ்ச. தேஸு காயப³லங் ஹத்தி²குலானுஸாரேன வேதி³தப்³ப³ங். வுத்தஞ்ஹேதங் போராணேஹி –

    148. Ettha ca kiñcāpi cetopariyañāṇānantaraṃ tisso vijjā vattabbā siyuṃ, yasmā pana tāsu vuttāsu upari dasabalañāṇaṃ na paripūrati, tasmā tā avatvā tathāgatassa dasabalañāṇaṃ paripūraṃ katvā dassento dasa kho panimāni sāriputtātiādimāha. Tattha tathāgatabalānīti aññehi asādhāraṇāni tathāgatasseva balāni. Yathā vā pubbabuddhānaṃ balāni puññussayasampattiyā āgatāni, tathā āgatabalānītipi attho. Tattha duvidhaṃ tathāgatabalaṃ kāyabalañca ñāṇabalañca. Tesu kāyabalaṃ hatthikulānusārena veditabbaṃ. Vuttañhetaṃ porāṇehi –

    ‘‘காலாவகஞ்ச க³ங்கெ³ய்யங், பண்ட³ரங் தம்ப³பிங்க³லங்;

    ‘‘Kālāvakañca gaṅgeyyaṃ, paṇḍaraṃ tambapiṅgalaṃ;

    க³ந்த⁴மங்க³லஹேமஞ்ச, உபோஸத²ச²த்³த³ந்திமே த³ஸா’’தி.

    Gandhamaṅgalahemañca, uposathachaddantime dasā’’ti.

    இமானி ஹி த³ஸ ஹத்தி²குலானி. தத்த² காலாவகந்தி பகதிஹத்தி²குலங் த³ட்ட²ப்³ப³ங். யங் த³ஸன்னங் புரிஸானங் காயப³லங், தங் ஏகஸ்ஸ காலாவகஹத்தி²னோ. யங் த³ஸன்னங் காலாவகானங் ப³லங், தங் ஏகஸ்ஸ க³ங்கெ³ய்யஸ்ஸ. யங் த³ஸன்னங் க³ங்கெ³ய்யானங், தங் ஏகஸ்ஸ பண்ட³ரஸ்ஸ. யங் த³ஸன்னங் பண்ட³ரானங், தங் ஏகஸ்ஸ தம்ப³ஸ்ஸ. யங் த³ஸன்னங் தம்பா³னங், தங் ஏகஸ்ஸ பிங்க³லஸ்ஸ. யங் த³ஸன்னங் பிங்க³லானங், தங் ஏகஸ்ஸ க³ந்த⁴ஹத்தி²னோ. யங் த³ஸன்னங் க³ந்த⁴ஹத்தீ²னங், தங் ஏகஸ்ஸ மங்க³லஸ்ஸ. யங் த³ஸன்னங் மங்க³லானங், தங் ஏகஸ்ஸ ஹேமவதஸ்ஸ. யங் த³ஸன்னங் ஹேமவதானங், தங் ஏகஸ்ஸ உபோஸத²ஸ்ஸ. யங் த³ஸன்னங் உபோஸதா²னங், தங் ஏகஸ்ஸ ச²த்³த³ந்தஸ்ஸ. யங் த³ஸன்னங் ச²த்³த³ந்தானங் தங் ஏகஸ்ஸ ததா²க³தஸ்ஸ. நாராயனஸங்கா⁴தப³லந்திபி இத³மேவ வுச்சதி . ததே³தங் பகதிஹத்தி²க³ணனாய ஹத்தீ²னங் கோடிஸஹஸ்ஸானங் புரிஸக³ணனாய த³ஸன்னங் புரிஸகோடிஸஹஸ்ஸானங் ப³லங் ஹோதி. இத³ங் தாவ ததா²க³தஸ்ஸ காயப³லங்.

    Imāni hi dasa hatthikulāni. Tattha kālāvakanti pakatihatthikulaṃ daṭṭhabbaṃ. Yaṃ dasannaṃ purisānaṃ kāyabalaṃ, taṃ ekassa kālāvakahatthino. Yaṃ dasannaṃ kālāvakānaṃ balaṃ, taṃ ekassa gaṅgeyyassa. Yaṃ dasannaṃ gaṅgeyyānaṃ, taṃ ekassa paṇḍarassa. Yaṃ dasannaṃ paṇḍarānaṃ, taṃ ekassa tambassa. Yaṃ dasannaṃ tambānaṃ, taṃ ekassa piṅgalassa. Yaṃ dasannaṃ piṅgalānaṃ, taṃ ekassa gandhahatthino. Yaṃ dasannaṃ gandhahatthīnaṃ, taṃ ekassa maṅgalassa. Yaṃ dasannaṃ maṅgalānaṃ, taṃ ekassa hemavatassa. Yaṃ dasannaṃ hemavatānaṃ, taṃ ekassa uposathassa. Yaṃ dasannaṃ uposathānaṃ, taṃ ekassa chaddantassa. Yaṃ dasannaṃ chaddantānaṃ taṃ ekassa tathāgatassa. Nārāyanasaṅghātabalantipi idameva vuccati . Tadetaṃ pakatihatthigaṇanāya hatthīnaṃ koṭisahassānaṃ purisagaṇanāya dasannaṃ purisakoṭisahassānaṃ balaṃ hoti. Idaṃ tāva tathāgatassa kāyabalaṃ.

    ஞாணப³லங் பன பாளியங் தாவ ஆக³தமேவ. த³ஸப³லஞாணங், சதுவேஸாரஜ்ஜஞாணங், அட்ட²ஸு பரிஸாஸு அகம்பனஞாணங், சதுயோனிபரிச்சே²த³கஞாணங், பஞ்சக³திபரிச்சே²த³கஞாணங். ஸங்யுத்தகே (ஸங்॰ நி॰ 2.34) ஆக³தானி தேஸத்ததி ஞாணானி ஸத்தஸத்ததி ஞாணானீதி ஏவங் அஞ்ஞானிபி அனேகானி ஞாணஸஹஸ்ஸானி, ஏதங் ஞாணப³லங் நாம. இதா⁴பி ஞாணப³லமேவ அதி⁴ப்பேதங். ஞாணஞ்ஹி அகம்பியட்டே²ன உபத்த²ம்ப⁴னட்டே²ன ச ப³லந்தி வுத்தங்.

    Ñāṇabalaṃ pana pāḷiyaṃ tāva āgatameva. Dasabalañāṇaṃ, catuvesārajjañāṇaṃ, aṭṭhasu parisāsu akampanañāṇaṃ, catuyoniparicchedakañāṇaṃ, pañcagatiparicchedakañāṇaṃ. Saṃyuttake (saṃ. ni. 2.34) āgatāni tesattati ñāṇāni sattasattati ñāṇānīti evaṃ aññānipi anekāni ñāṇasahassāni, etaṃ ñāṇabalaṃ nāma. Idhāpi ñāṇabalameva adhippetaṃ. Ñāṇañhi akampiyaṭṭhena upatthambhanaṭṭhena ca balanti vuttaṃ.

    யேஹி ப³லேஹி ஸமன்னாக³தோதி யேஹி த³ஸஹி ஞாணப³லேஹி உபேதோ ஸமுபேதோ. ஆஸப⁴ங் டா²னந்தி ஸெட்ட²ட்டா²னங் உத்தமட்டா²னங். ஆஸபா⁴ வா புப்³ப³பு³த்³தா⁴, தேஸங் டா²னந்தி அத்தோ². அபிச க³வஸதஜெட்ட²கோ உஸபோ⁴, க³வஸஹஸ்ஸஜெட்ட²கோ வஸபோ⁴. வஜஸதஜெட்ட²கோ வா உஸபோ⁴, வஜஸஹஸ்ஸஜெட்ட²கோ வஸபோ⁴. ஸப்³ப³க³வஸெட்டோ² ஸப்³ப³பரிஸ்ஸயஸஹோ ஸேதோ பாஸாதி³கோ மஹாபா⁴ரவஹோ அஸனிஸதஸத்³தே³ஹிபி அகம்பனியோ நிஸபோ⁴, ஸோ இத⁴ உஸபோ⁴தி அதி⁴ப்பேதோ. இத³ம்பி ஹி தஸ்ஸ பரியாயவசனங். உஸப⁴ஸ்ஸ இத³ந்தி ஆஸப⁴ங். டா²னந்தி சதூஹி பாதே³ஹி பத²விங் உப்பீளெத்வா அசலட்டா²னங். இத³ங் பன ஆஸப⁴ங் வியாதி ஆஸப⁴ங். யதே²வ ஹி நிஸப⁴ஸங்கா²தோ உஸபோ⁴ உஸப⁴ப³லேன ஸமன்னாக³தோ சதூஹி பாதே³ஹி பத²விங் உப்பீளெத்வா அசலட்டா²னேன திட்ட²தி, ஏவங் ததா²க³தோபி த³ஸஹி ததா²க³தப³லேஹி ஸமன்னாக³தோ சதூஹி வேஸாரஜ்ஜபாதே³ஹி அட்ட²பரிஸபத²விங் உப்பீளெத்வா ஸதே³வகே லோகே கேனசி பச்சத்தி²கேன பச்சாமித்தேன அகம்பியோ அசலட்டா²னேன திட்ட²தி. ஏவங் திட்ட²மானோவ தங் ஆஸப⁴ங் டா²னங் படிஜானாதி, உபக³ச்ச²தி ந பச்சக்கா²தி அத்தனி ஆரோபேதி. தேன வுத்தங் ‘‘ஆஸப⁴ங் டா²னங் படிஜானாதீ’’தி.

    Yehi balehi samannāgatoti yehi dasahi ñāṇabalehi upeto samupeto. Āsabhaṃ ṭhānanti seṭṭhaṭṭhānaṃ uttamaṭṭhānaṃ. Āsabhā vā pubbabuddhā, tesaṃ ṭhānanti attho. Apica gavasatajeṭṭhako usabho, gavasahassajeṭṭhako vasabho. Vajasatajeṭṭhako vā usabho, vajasahassajeṭṭhako vasabho. Sabbagavaseṭṭho sabbaparissayasaho seto pāsādiko mahābhāravaho asanisatasaddehipi akampaniyo nisabho, so idha usabhoti adhippeto. Idampi hi tassa pariyāyavacanaṃ. Usabhassa idanti āsabhaṃ. Ṭhānanti catūhi pādehi pathaviṃ uppīḷetvā acalaṭṭhānaṃ. Idaṃ pana āsabhaṃ viyāti āsabhaṃ. Yatheva hi nisabhasaṅkhāto usabho usabhabalena samannāgato catūhi pādehi pathaviṃ uppīḷetvā acalaṭṭhānena tiṭṭhati, evaṃ tathāgatopi dasahi tathāgatabalehi samannāgato catūhi vesārajjapādehi aṭṭhaparisapathaviṃ uppīḷetvā sadevake loke kenaci paccatthikena paccāmittena akampiyo acalaṭṭhānena tiṭṭhati. Evaṃ tiṭṭhamānova taṃ āsabhaṃ ṭhānaṃ paṭijānāti, upagacchati na paccakkhāti attani āropeti. Tena vuttaṃ ‘‘āsabhaṃ ṭhānaṃ paṭijānātī’’ti.
