Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / દીઘનિકાય (ટીકા) • Dīghanikāya (ṭīkā) |
૮. મહાસીહનાદસુત્તવણ્ણના
8. Mahāsīhanādasuttavaṇṇanā
અચેલકસ્સપવત્થુવણ્ણના
Acelakassapavatthuvaṇṇanā
૩૮૧. યસ્મિં રટ્ઠે તં નગરં, તસ્સ રટ્ઠસ્સપિ યસ્મિં નગરે તદા ભગવા વિહાસિ, તસ્સ નગરસ્સપિ એતદેવ નામં, તસ્મા ઉરુઞ્ઞાયન્તિ ઉરુઞ્ઞાજનપદે ઉરુઞ્ઞાસઙ્ખાતે નગરેતિ અત્થો. રમણીયોતિ મનોહરભૂમિભાગતાય છાયૂદકસમ્પત્તિયા, જનવિવિત્તતાય ચ મનોરમો. નામન્તિ ગોત્તનામં. તપનં સન્તપનં કાયસ્સ ખેદનં તપો, સો એતસ્સ અત્થીતિ તપસ્સી, તં તપસ્સિં. યસ્મા તથાભૂતો તપં નિસ્સિતો, તપો વા તં નિસ્સિતો, તસ્મા આહ ‘‘તપનિસ્સિતક’’ન્તિ. લૂખં વા ફરુસં સાધુસમ્મતાચારવિરહતો નપસાદનીયં આજીવતિ વત્તતીતિ લૂખાજીવી, તં લૂખાજીવિં. મુત્તાચારાદીતિ આદિ-સદ્દેન પરતો પાળિયં (દી॰ નિ॰ ૧.૩૯૭) આગતા હત્થાપલેખનાદયો સઙ્ગહિતા. ઉપ્પણ્ડેતીતિ ઉહસનવસેન પરિભાસતિ. ઉપવદતીતિ અવઞ્ઞાપુબ્બકં અપવદતિ, તેનાહ ‘‘હીળેતિ વમ્ભેતી’’તિ. ધમ્મસ્સ ચ અનુધમ્મંતિ એત્થ ધમ્મો નામ હેતુ ‘‘હેતુમ્હિ ઞાણં ધમ્મપટિસમ્ભિદા’’તિઆદીસુ (વિભ॰ ૭૨૦) વિયાતિ આહ ‘‘કારણસ્સ અનુકારણ’’ન્તિ. કારણન્તિ ચેત્થ તથાપવત્તસ્સ સદ્દસ્સ અત્થો અધિપ્પેતો તસ્સ પવત્તિહેતુભાવતો. અત્થપ્પયુત્તો હિ સદ્દપ્પયોગો. અનુકારણન્તિ ચ સો એવ પરેહિ તથા વુચ્ચમાનો. પરેહીતિ ‘‘યે તે’’તિ વુત્તસત્તેહિ પરેહિ. વુત્તકારણેનાતિ યથા તેહિ વુત્તં, તથા ચે તુમ્હેહિ ન વુત્તં, એવં સતિ તેહિ વુત્તકારણેન સકારણો હુત્વા તુમ્હાકં વાદો વા તતો પરં તસ્સ અનુવાદો કોચિ અપ્પમત્તકોપિ વિઞ્ઞૂહિ ગરહિતબ્બં ઠાનં કારણં નાગચ્છેય્ય, કિમેવં નાગચ્છતીતિ યોજના. ‘‘ઇદં વુત્તં હોતી’’તિઆદિના તમેવત્થં સઙ્ખેપતો દસ્સેતિ.
381. Yasmiṃ raṭṭhe taṃ nagaraṃ, tassa raṭṭhassapi yasmiṃ nagare tadā bhagavā vihāsi, tassa nagarassapi etadeva nāmaṃ, tasmā uruññāyanti uruññājanapade uruññāsaṅkhāte nagareti attho. Ramaṇīyoti manoharabhūmibhāgatāya chāyūdakasampattiyā, janavivittatāya ca manoramo. Nāmanti gottanāmaṃ. Tapanaṃ santapanaṃ kāyassa khedanaṃ tapo, so etassa atthīti tapassī, taṃ tapassiṃ. Yasmā tathābhūto tapaṃ nissito, tapo vā taṃ nissito, tasmā āha ‘‘tapanissitaka’’nti. Lūkhaṃ vā pharusaṃ sādhusammatācāravirahato napasādanīyaṃ ājīvati vattatīti lūkhājīvī, taṃ lūkhājīviṃ. Muttācārādīti ādi-saddena parato pāḷiyaṃ (dī. ni. 1.397) āgatā hatthāpalekhanādayo saṅgahitā. Uppaṇḍetīti uhasanavasena paribhāsati. Upavadatīti avaññāpubbakaṃ apavadati, tenāha ‘‘hīḷeti vambhetī’’ti. Dhammassa ca anudhammaṃti ettha dhammo nāma hetu ‘‘hetumhi ñāṇaṃ dhammapaṭisambhidā’’tiādīsu (vibha. 720) viyāti āha ‘‘kāraṇassa anukāraṇa’’nti. Kāraṇanti cettha tathāpavattassa saddassa attho adhippeto tassa pavattihetubhāvato. Atthappayutto hi saddappayogo. Anukāraṇanti ca so eva parehi tathā vuccamāno. Parehīti ‘‘ye te’’ti vuttasattehi parehi. Vuttakāraṇenāti yathā tehi vuttaṃ, tathā ce tumhehi na vuttaṃ, evaṃ sati tehi vuttakāraṇena sakāraṇo hutvā tumhākaṃ vādo vā tato paraṃ tassa anuvādo koci appamattakopi viññūhi garahitabbaṃ ṭhānaṃ kāraṇaṃ nāgaccheyya, kimevaṃ nāgacchatīti yojanā. ‘‘Idaṃ vuttaṃ hotī’’tiādinā tamevatthaṃ saṅkhepato dasseti.
૩૮૨. ઇદાનિ યં વિભજ્જવાદં સન્ધાય ભગવતા ‘‘ન મે તે વુત્તવાદિનો’’તિ સઙ્ખેપતો વત્વા તં વિભજિત્વા દસ્સેતું ‘‘ઇધાહં કસ્સપા’’તિઆદિ વુત્તં, તં વિભાગેન દસ્સેન્તો ‘‘ઇધેકચ્ચો’’તિઆદિમાહ . ભગવા હિ નિરત્થકં અનુપસમસંવત્તનિકં કાયકિલમથં ‘‘અત્તકિલમથાનુયોગો દુક્ખો અનરિયો અનત્થસંહિતો’’તિઆદિના (સં॰ નિ॰ ૩.૧૦૮૧; મહાવ॰ ૧૩; પટિ॰ મ॰ ૨.૩૦) ગરહતિ. સાત્થકં પન ઉપસમસંવત્તનિકં ‘‘આરઞ્ઞિકો હોતિ, પંસુકૂલિકો હોતી’’તિઆદિના વણ્ણેતિ. અપ્પપુઞ્ઞતાયાતિ અપુઞ્ઞતાય. તીણિ દુચ્ચરિતાનિ પૂરેત્વાતિ મિચ્છાદિટ્ઠિભાવતો કમ્મફલં પટિક્ખિપન્તો ‘‘નત્થિ દિન્ન’’ન્તિઆદિના (દી॰ નિ॰ ૧.૧૭૧; મ॰ નિ॰ ૧.૪૪૫; ૨.૯૪, ૯૫, ૨૨૫; ૩.૯૧, ૧૧૫; સં॰ નિ॰ ૩.૨૧૦; ધ॰ સ॰ ૧૨૨૧; વિભ॰ ૯૩૮) મિચ્છાદિટ્ઠિં પુરક્ખત્વા તથા તથા તીણિ દુચ્ચરિતાનિ પૂરેત્વા. અનેસનવસેનાતિ કોહઞ્ઞે ઠત્વા અસન્તગુણસમ્ભાવનિચ્છાય મિચ્છાજીવવસેન. ઇમે દ્વેતિ ‘‘અપ્પપુઞ્ઞો પુઞ્ઞવા’’તિ ચ વુત્તે દુચ્ચરિતકારિનો દ્વે પુગ્ગલે સન્ધાય.
382. Idāni yaṃ vibhajjavādaṃ sandhāya bhagavatā ‘‘na me te vuttavādino’’ti saṅkhepato vatvā taṃ vibhajitvā dassetuṃ ‘‘idhāhaṃ kassapā’’tiādi vuttaṃ, taṃ vibhāgena dassento ‘‘idhekacco’’tiādimāha . Bhagavā hi niratthakaṃ anupasamasaṃvattanikaṃ kāyakilamathaṃ ‘‘attakilamathānuyogo dukkho anariyo anatthasaṃhito’’tiādinā (saṃ. ni. 3.1081; mahāva. 13; paṭi. ma. 2.30) garahati. Sātthakaṃ pana upasamasaṃvattanikaṃ ‘‘āraññiko hoti, paṃsukūliko hotī’’tiādinā vaṇṇeti. Appapuññatāyāti apuññatāya. Tīṇi duccaritāni pūretvāti micchādiṭṭhibhāvato kammaphalaṃ paṭikkhipanto ‘‘natthi dinna’’ntiādinā (dī. ni. 1.171; ma. ni. 1.445; 2.94, 95, 225; 3.91, 115; saṃ. ni. 3.210; dha. sa. 1221; vibha. 938) micchādiṭṭhiṃ purakkhatvā tathā tathā tīṇi duccaritāni pūretvā. Anesanavasenāti kohaññe ṭhatvā asantaguṇasambhāvanicchāya micchājīvavasena. Ime dveti ‘‘appapuñño puññavā’’ti ca vutte duccaritakārino dve puggale sandhāya.
‘‘ઇમે દ્વે સન્ધાયા’’તિ એત્થ પન દુતિયનયે ‘‘અપ્પપુઞ્ઞો, પુઞ્ઞવા’’તિ ચ વુત્તે સુચરિતકારિનોતિ આદિના યોજેતબ્બં. કમ્મકિરિયવાદિનો હિ ઇમે દ્વે પુગ્ગલા. ઇતિ પઠમદુતિયનયેસુ વુત્તનયેનેવ તતિયચતુત્થનયેસુ યોજના વેદિતબ્બા.
‘‘Imedve sandhāyā’’ti ettha pana dutiyanaye ‘‘appapuñño, puññavā’’ti ca vutte sucaritakārinoti ādinā yojetabbaṃ. Kammakiriyavādino hi ime dve puggalā. Iti paṭhamadutiyanayesu vuttanayeneva tatiyacatutthanayesu yojanā veditabbā.
બાહિરકાચારયુત્તો તિત્થિયાચારયુત્તો, ન વિમુત્તાચારો. અત્તાનં સુખેત્વાતિ અધમ્મિકેન સુખેન અત્તાનં સુખેત્વા, તેનાહ ‘‘દુચ્ચરિતાનિ પૂરેત્વા’’તિ. ‘‘ન દાનિ મયા સદિસો અત્થી’’તિઆદિના તિસ્સન્નં મઞ્ઞનાનં વસેન દુચ્ચરિતપૂરણમાહ. મિચ્છાદિટ્ઠિવસેનાતિ ‘‘નત્થિ કામેસુ દોસો’’તિ એવં પવત્તમિચ્છાદિટ્ઠિવસેન. પરિબ્બાજિકાયાતિ પબ્બજ્જં ઉપગતાય તાપસદારિકાય. દહરાયાતિ તરુણાય. મુદુકાયાતિ સુખુમાલાય. લોમસાયાતિ તનુતમ્બલોમતાય અપ્પલોમાય. કામેસૂતિ વત્થુકામેસુ. પાતબ્યતન્તિ પરિભુઞ્જિતબ્બં, પાતબ્યતન્તિ વા પરિભુઞ્જનકતં. આપજ્જન્તોતિ ઉપગચ્છન્તો. પરિભોગત્થો હિ અયં પા-સદ્દો, કત્તુસાધનો ચ તબ્બ-સદ્દો, યથારુચિ પરિભુઞ્જન્તોતિ અત્થો. કિલેસકામોપિ હિ અસ્સાદિયમાનો વત્થુકામન્તોગધોયેવ.
Bāhirakācārayutto titthiyācārayutto, na vimuttācāro. Attānaṃ sukhetvāti adhammikena sukhena attānaṃ sukhetvā, tenāha ‘‘duccaritāni pūretvā’’ti. ‘‘Na dāni mayā sadiso atthī’’tiādinā tissannaṃ maññanānaṃ vasena duccaritapūraṇamāha. Micchādiṭṭhivasenāti ‘‘natthi kāmesu doso’’ti evaṃ pavattamicchādiṭṭhivasena. Paribbājikāyāti pabbajjaṃ upagatāya tāpasadārikāya. Daharāyāti taruṇāya. Mudukāyāti sukhumālāya. Lomasāyāti tanutambalomatāya appalomāya. Kāmesūti vatthukāmesu. Pātabyatanti paribhuñjitabbaṃ, pātabyatanti vā paribhuñjanakataṃ. Āpajjantoti upagacchanto. Paribhogattho hi ayaṃ pā-saddo, kattusādhano ca tabba-saddo, yathāruci paribhuñjantoti attho. Kilesakāmopi hi assādiyamāno vatthukāmantogadhoyeva.
ઇદન્તિ યથાવુત્તં અત્થપ્પભેદં વિભજ્જનં. તિત્થિયવસેન આગતં અટ્ઠકથાયં તથા વિભત્તત્તા. સાસનેપીતિ ઇમસ્મિં સાસનેપિ.
Idanti yathāvuttaṃ atthappabhedaṃ vibhajjanaṃ. Titthiyavasena āgataṃ aṭṭhakathāyaṃ tathā vibhattattā. Sāsanepīti imasmiṃ sāsanepi.
અરહત્તં વા અત્તનિ અસન્તં ‘‘અત્થી’’તિ વિપ્પટિજાનિત્વા. સામન્તજપ્પનં, પચ્ચયપટિસેવનં, ઇરિયાપથનિસ્સિતન્તિ ઇમાનિ તીણિ વા કુહનવત્થૂનિ. તાદિસો વાતિ ધુતઙ્ગ- (મિ॰ પ॰ ૪.૨; વિસુદ્ધિ॰ ૧.૨૨) સમાદાનવસેન લૂખાજીવી એવ. દુલ્લભસુખો ભવિસ્સામિ દુગ્ગતીસુ ઉપપત્તિયાતિ અધિપ્પાયો.
Arahattaṃvā attani asantaṃ ‘‘atthī’’ti vippaṭijānitvā. Sāmantajappanaṃ, paccayapaṭisevanaṃ, iriyāpathanissitanti imāni tīṇi vā kuhanavatthūni. Tādisovāti dhutaṅga- (mi. pa. 4.2; visuddhi. 1.22) samādānavasena lūkhājīvī eva. Dullabhasukho bhavissāmi duggatīsu upapattiyāti adhippāyo.
૩૮૩. અસુકટ્ઠાનતોતિ અસુકભવતો. આગતાતિ નિબ્બત્તનવસેન ઇધાગતા. ઇદાનિ ગન્તબ્બટ્ઠાનન્તિ આયતિં નિબ્બત્તનટ્ઠાનં. પુન ઉપપત્તિન્તિ આયતિં અનન્તરભવતો તતિયં ઉપપત્તિં, પુન ઉપપત્તીતિ પુનપ્પુનં નિબ્બત્તિ. કેન કારણેનાતિ યથાભૂતં અજાનન્તો હિ ઇચ્છાદોસવસેન યં કિઞ્ચિ ગરહેય્ય, અહં પન યથાભૂતં જાનન્તો સબ્બં તં કેન કારણેન ગરહિસ્સામિ, તં કારણં નત્થીતિ અધિપ્પાયો, તેનાહ ‘‘ગરહિતબ્બમેવા’’તિઆદિ. તમત્થન્તિ ગરહિતબ્બસ્સેવ ગરહણં, પસંસિતબ્બસ્સ ચ પસંસનં.
383.Asukaṭṭhānatoti asukabhavato. Āgatāti nibbattanavasena idhāgatā. Idāni gantabbaṭṭhānanti āyatiṃ nibbattanaṭṭhānaṃ. Puna upapattinti āyatiṃ anantarabhavato tatiyaṃ upapattiṃ, puna upapattīti punappunaṃ nibbatti. Kena kāraṇenāti yathābhūtaṃ ajānanto hi icchādosavasena yaṃ kiñci garaheyya, ahaṃ pana yathābhūtaṃ jānanto sabbaṃ taṃ kena kāraṇena garahissāmi, taṃ kāraṇaṃ natthīti adhippāyo, tenāha ‘‘garahitabbamevā’’tiādi. Tamatthanti garahitabbasseva garahaṇaṃ, pasaṃsitabbassa ca pasaṃsanaṃ.
ન કોચિ ‘‘ન સાધૂ’’તિ વદતિ દિટ્ઠધમ્મિકસ્સ, સમ્પરાયિકસ્સ ચ અત્થસ્સ સાધનવસેનેવ પવત્તિયા ભદ્દકત્તા. પઞ્ચવિધં વેરન્તિ પાણાતિપાતાદિપઞ્ચવિધં વેરં. તઞ્હિ પઞ્ચવિધસ્સ સીલસ્સ પટિસત્તુભાવતો, સત્તાનં વેરહેતુતાય ચ ‘‘વેર’’ન્તિ વુચ્ચતિ. તતો એવ તં ન કોચિ ‘‘સાધૂ’’તિ વદતિ, તથા દિટ્ઠધમ્મિકાદિઅત્થાનં અસાધનતો, સત્તાનં સાધુભાવસ્સ ચ દૂસનતો. ન નિરુન્ધિતબ્બન્તિ રૂપગ્ગહણે ન નિવારેતબ્બં. દસ્સનીયદસ્સનત્થો હિ ચક્ખુપટિલાભોતિ તેસં અધિપ્પાયો. યદગ્ગેન તેસં પઞ્ચદ્વારે અસંવરો સાધુ , તદગ્ગેન તત્થ સંવરો ન સાધૂતિ આહ ‘‘પુન યં તે એકચ્ચન્તિ પઞ્ચદ્વારે સંવર’’ન્તિ.
Na koci ‘‘na sādhū’’ti vadati diṭṭhadhammikassa, samparāyikassa ca atthassa sādhanavaseneva pavattiyā bhaddakattā. Pañcavidhaṃ veranti pāṇātipātādipañcavidhaṃ veraṃ. Tañhi pañcavidhassa sīlassa paṭisattubhāvato, sattānaṃ verahetutāya ca ‘‘vera’’nti vuccati. Tato eva taṃ na koci ‘‘sādhū’’ti vadati, tathā diṭṭhadhammikādiatthānaṃ asādhanato, sattānaṃ sādhubhāvassa ca dūsanato. Na nirundhitabbanti rūpaggahaṇe na nivāretabbaṃ. Dassanīyadassanattho hi cakkhupaṭilābhoti tesaṃ adhippāyo. Yadaggena tesaṃ pañcadvāre asaṃvaro sādhu , tadaggena tattha saṃvaro na sādhūti āha ‘‘puna yaṃ te ekaccanti pañcadvāre saṃvara’’nti.
અથ વા યં તે એકચ્ચં વદન્તિ ‘‘સાધૂ’’તિ તે ‘‘એકે સમણબ્રાહ્મણા’’તિ વુત્તા તિત્થિયા યં અત્તકિલમથાનુયોગાદિં ‘‘સાધૂ’’તિ વદન્તિ, મયં તં ન ‘‘સાધૂ’’તિ વદામ. યં તે એકચ્ચં વદન્તિ ‘‘ન સાધૂ’’તિ યં પન તે અનવજ્જપચ્ચયપરિભોગં, સુનિવત્થસુપારુપનાદિસમ્માપટિપત્તિઞ્ચ ‘‘ન સાધૂ’’તિ વદન્તિ, તં મયં ‘‘સાધૂ’’તિ વદામાતિ એવં પેત્થ અત્થો વેદિતબ્બો.
Atha vā yaṃ te ekaccaṃ vadanti ‘‘sādhū’’ti te ‘‘eke samaṇabrāhmaṇā’’ti vuttā titthiyā yaṃ attakilamathānuyogādiṃ ‘‘sādhū’’ti vadanti, mayaṃ taṃ na ‘‘sādhū’’ti vadāma. Yaṃ te ekaccaṃ vadanti ‘‘na sādhū’’ti yaṃ pana te anavajjapaccayaparibhogaṃ, sunivatthasupārupanādisammāpaṭipattiñca ‘‘na sādhū’’ti vadanti, taṃ mayaṃ ‘‘sādhū’’ti vadāmāti evaṃ pettha attho veditabbo.
એવં યં પરવાદમૂલકં ચતુક્કં દસ્સિતં, તદેવ પુન સકવાદમૂલકં કત્વા દસ્સિતન્તિ પકાસેન્તો ‘‘એવ’’ન્તિઆદિમાહ. યઞ્હિ કિઞ્ચિ કેનચિ સમાનં, તેનપિ તં સમાનમેવ, તથા અસમાનં પીતિ. સમાનાસમાનતન્તિ સમાનાસમાનતામત્તં. અનવસેસતો હિ પહાતબ્બાનં ધમ્માનં પહાનં સકવાદે દિસ્સતિ, ન પરવાદે. તથા પરિપુણ્ણમેવ ચ ઉપસમ્પાદેતબ્બધમ્માનં ઉપસમ્પાદનં સકવાદે, ન પરવાદે. તેન વુત્તં ‘‘ત્યાહ’’ન્તિઆદિ.
Evaṃ yaṃ paravādamūlakaṃ catukkaṃ dassitaṃ, tadeva puna sakavādamūlakaṃ katvā dassitanti pakāsento ‘‘eva’’ntiādimāha. Yañhi kiñci kenaci samānaṃ, tenapi taṃ samānameva, tathā asamānaṃ pīti. Samānāsamānatanti samānāsamānatāmattaṃ. Anavasesato hi pahātabbānaṃ dhammānaṃ pahānaṃ sakavāde dissati, na paravāde. Tathā paripuṇṇameva ca upasampādetabbadhammānaṃ upasampādanaṃ sakavāde, na paravāde. Tena vuttaṃ ‘‘tyāha’’ntiādi.
સમનુયુઞ્જાપનકથાવણ્ણના
Samanuyuñjāpanakathāvaṇṇanā
૩૮૫. લદ્ધિં પુચ્છન્તોતિ ‘‘કિં સમણો ગોતમો સંકિલેસધમ્મે અનવસેસં પહાય વત્તતિ, ઉદાહુ પરે ગણાચરિયા. એત્થ તાવ અત્તનો લદ્ધિં વદા’’તિ લદ્ધિં પુચ્છન્તો. કારણં પુચ્છન્તોતિ ‘‘સમણો ગોતમો સંકિલેસધમ્મે અનવસેસં પહાય વત્તતી’’તિ વુત્તે ‘‘કેન કારણેન એવમત્થં ગાહયા’’તિ કારણં પુચ્છન્તો. ઉભયં પુચ્છન્તોતિ ‘‘ઇદં નામેત્થ કારણ’’ન્તિ કારણં વત્વા પટિઞ્ઞાતે અત્થે સાધિયમાને અન્વયતો, બ્યતિરેકતો ચ કારણં સમત્થેતું સદિસાસદિસભેદં ઉપમોદાહરણદ્વયં પુચ્છન્તો, ઉભયં પુચ્છન્તો કારણસ્સ ચ તિલક્ખણસમ્પત્તિયા યથાપટિઞ્ઞાતે અત્થે સાધિતે સમ્મદેવ અનુપચ્છા ભાસન્તો નિગમેન્તો સમનુભાસતિ નામ. ઉપસંહરિત્વાતિ ઉપનેત્વા. ‘‘કિં તે’’તિઆદિ ઉપસંહરણાકારદસ્સનં. દુતિયપદેતિ ‘‘સઙ્ઘેન વા સઙ્ઘ’’ન્તિ ઇમસ્મિં પદે.
385.Laddhiṃpucchantoti ‘‘kiṃ samaṇo gotamo saṃkilesadhamme anavasesaṃ pahāya vattati, udāhu pare gaṇācariyā. Ettha tāva attano laddhiṃ vadā’’ti laddhiṃ pucchanto. Kāraṇaṃ pucchantoti ‘‘samaṇo gotamo saṃkilesadhamme anavasesaṃ pahāya vattatī’’ti vutte ‘‘kena kāraṇena evamatthaṃ gāhayā’’ti kāraṇaṃ pucchanto. Ubhayaṃ pucchantoti ‘‘idaṃ nāmettha kāraṇa’’nti kāraṇaṃ vatvā paṭiññāte atthe sādhiyamāne anvayato, byatirekato ca kāraṇaṃ samatthetuṃ sadisāsadisabhedaṃ upamodāharaṇadvayaṃ pucchanto, ubhayaṃ pucchanto kāraṇassa ca tilakkhaṇasampattiyā yathāpaṭiññāte atthe sādhite sammadeva anupacchā bhāsanto nigamento samanubhāsati nāma. Upasaṃharitvāti upanetvā. ‘‘Kiṃ te’’tiādi upasaṃharaṇākāradassanaṃ. Dutiyapadeti ‘‘saṅghena vā saṅgha’’nti imasmiṃ pade.
તમત્થન્તિ તં પહાતબ્બધમ્માનં અનવસેસં પહાય વત્તનસઙ્ખાતઞ્ચ સમાદાતબ્બધમ્માનં અનવસેસં સમાદાય વત્તનસઙ્ખાતઞ્ચ અત્થં. યોજેત્વાતિ અકુસલાદિપદેહિ યોજેત્વા. અકોસલ્લસમ્ભૂતટ્ઠેન અકુસલા ચેવ તતોયેવ અકુસલાતિ ચ સઙ્ખં ગતાતિ સઙ્ખાતા તત્થ પુરિમપદેન એકન્તાકુસલે વદતિ, દુતિયપદેન તંસહગતે, તંપક્ખિયે ચ, તેનાહ ‘‘કોટ્ઠાસં વા કત્વા ઠપિતા’’તિ, અકુસલપક્ખિયભાવેન વવત્થાપિતાતિ અત્થો. અવજ્જટ્ઠો દોસટ્ઠો ગારય્હપરિયાયત્તાતિ આહ ‘‘સાવજ્જાતિ સદોસા’’તિ. અરિયા નામ નિદ્દોસા, ઇમે પન કત્થચિપિ નિદ્દોસા ન હોન્તીતિ નિદ્દોસટ્ઠેન અરિયા ભવિતું નાલં અસમત્થા.
Tamatthanti taṃ pahātabbadhammānaṃ anavasesaṃ pahāya vattanasaṅkhātañca samādātabbadhammānaṃ anavasesaṃ samādāya vattanasaṅkhātañca atthaṃ. Yojetvāti akusalādipadehi yojetvā. Akosallasambhūtaṭṭhena akusalā ceva tatoyeva akusalāti ca saṅkhaṃ gatāti saṅkhātā tattha purimapadena ekantākusale vadati, dutiyapadena taṃsahagate, taṃpakkhiye ca, tenāha ‘‘koṭṭhāsaṃ vā katvā ṭhapitā’’ti, akusalapakkhiyabhāvena vavatthāpitāti attho. Avajjaṭṭho dosaṭṭho gārayhapariyāyattāti āha ‘‘sāvajjāti sadosā’’ti. Ariyā nāma niddosā, ime pana katthacipi niddosā na hontīti niddosaṭṭhena ariyā bhavituṃ nālaṃ asamatthā.
૩૮૬-૩૯૨. યન્તિ કારણે એતં પચ્ચત્તવચનન્તિ આહ ‘‘યેન વિઞ્ઞૂ’’તિ. યં વા પનાતિ ‘‘યં પન કિઞ્ચી’’તિ અસમ્ભાવનવચનમેતન્તિ આહ ‘‘યં વા તં વા અપ્પમત્તક’’ન્તિ. ગણાચરિયા પૂરણાદયો. સત્થુપ્પભવત્તા સઙ્ઘસ્સ સઙ્ઘસમ્પત્તિયાપિ સત્થુસમ્પત્તિ વિભાવીયતીતિ આહ ‘‘સઙ્ઘપસંસાયપિ સત્થુયેવ પસંસાસિદ્ધિતો’’તિ. સા પન પસંસા પસાદહેતુકાતિ પસાદમુખેન તં દસ્સેતું ‘‘પસીદમાનાપિ હી’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ પિ-સદ્દેન યથા અન્વયતો પસંસા સમુચ્ચીયતિ, એવં સત્થુવિપ્પટિપત્તિયા સાવકેસુ, સાવકવિપ્પટિપત્તિયા ચ સત્થરિ અપ્પસાદો સમુચ્ચીયતીતિ દટ્ઠબ્બં. સરીરસમ્પત્તિન્તિ રૂપસમ્પત્તિં, રૂપકાયપારિપૂરિન્તિ અત્થો. ભવન્તિ વત્તારો રૂપપ્પમાણા , ઘોસધમ્મપ્પમાણા ચ. પુન ભવન્તિ વત્તારોતિ ધમ્મપ્પમાણવસેનેવ યોજેતબ્બં. યા સઙ્ઘસ્સ પસંસાતિ આનેત્વા સમ્બન્ધો.
386-392.Yanti kāraṇe etaṃ paccattavacananti āha ‘‘yena viññū’’ti. Yaṃ vā panāti ‘‘yaṃ pana kiñcī’’ti asambhāvanavacanametanti āha ‘‘yaṃ vā taṃ vā appamattaka’’nti. Gaṇācariyā pūraṇādayo. Satthuppabhavattā saṅghassa saṅghasampattiyāpi satthusampatti vibhāvīyatīti āha ‘‘saṅghapasaṃsāyapi satthuyeva pasaṃsāsiddhito’’ti. Sā pana pasaṃsā pasādahetukāti pasādamukhena taṃ dassetuṃ ‘‘pasīdamānāpi hī’’tiādi vuttaṃ. Tattha pi-saddena yathā anvayato pasaṃsā samuccīyati, evaṃ satthuvippaṭipattiyā sāvakesu, sāvakavippaṭipattiyā ca satthari appasādo samuccīyatīti daṭṭhabbaṃ. Sarīrasampattinti rūpasampattiṃ, rūpakāyapāripūrinti attho. Bhavanti vattāro rūpappamāṇā , ghosadhammappamāṇā ca. Puna bhavanti vattāroti dhammappamāṇavaseneva yojetabbaṃ. Yā saṅghassa pasaṃsāti ānetvā sambandho.
તત્થ યા બુદ્ધાનં, બુદ્ધસાવકાનંયેવ ચ પાસંસતા, અઞ્ઞેસઞ્ચ તદભાવો જોતિતો, તં વિરતિપ્પહાનસંવરુદ્દેસવસેન નીહરિત્વા દસ્સેતું ‘‘અયમધિપ્પાયો’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ સેતુઘાતવિરતિ નામ અરિયમગ્ગવિરતિ. વિપસ્સનામત્તવસેનાતિ ‘‘અનિચ્ચ’’ન્તિ વા ‘‘દુક્ખ’’ન્તિ વા વિવિધં દસ્સનમત્તવસેન, ન પન નામરૂપવવત્થાનપચ્ચયપરિગ્ગણ્હનપુબ્બકં લક્ખણત્તયં આરોપેત્વા સઙ્ખારાનં સમ્મસનવસેન. ઇતરાનીતિ સમુચ્છેદપટિપ્પસ્સદ્ધિનિસ્સરણપ્પહાનાનિ. ‘‘સેસ’’ન્તિ પઞ્ચસીલતો અઞ્ઞો સબ્બો સીલસંવરો, ‘‘ખમો હોતી’’તિઆદિના (મ॰ નિ॰ ૧.૨૪; ૩.૧૫૯; અ॰ નિ॰ ૪.૧૧૪) વુત્તો સુપરિસુદ્ધો ખન્તિસંવરો, ‘‘પઞ્ઞાયેતે પિધિય્યરે’’તિ (સુ॰ નિ॰ ૧૦૪૧; ચૂળનિ॰ ૬૦) એવં વુત્તો કિલેસાનં સમુચ્છેદકો મગ્ગઞાણસઙ્ખાતો ઞાણસંવરો, મનચ્છટ્ઠાનં ઇન્દ્રિયાનં પિદહનવસેન પવત્તો પરિસુદ્ધો ઇન્દ્રિયસંવરો, ‘‘અનુપ્પન્નાનં પાપકાનં અકુસલાનં ધમ્માનં અનુપ્પાદાયા’’તિઆદિના (દી॰ નિ॰ ૨.૪૦૨; મ॰ નિ॰ ૧.૧૩૫; સં॰ નિ॰ ૫.૮; વિભ॰ ૨૦૫) વુત્તો સમ્મપ્પધાનસઙ્ખાતો વીરિયસંવરોતિ ઇમં સંવરપઞ્ચકં સન્ધાયાહ. પઞ્ચ ખો પનિમે પાતિમોક્ખુદ્દેસાતિઆદિ સાસને સીલસ્સ બહુભાવં દસ્સેત્વા તદેકદેસે એવ પરેસં અવટ્ઠાનદસ્સનત્થં યથાવુત્તસીલસંવરસ્સેવ પુન ગહણં.
Tattha yā buddhānaṃ, buddhasāvakānaṃyeva ca pāsaṃsatā, aññesañca tadabhāvo jotito, taṃ viratippahānasaṃvaruddesavasena nīharitvā dassetuṃ ‘‘ayamadhippāyo’’tiādi vuttaṃ. Tattha setughātavirati nāma ariyamaggavirati. Vipassanāmattavasenāti ‘‘anicca’’nti vā ‘‘dukkha’’nti vā vividhaṃ dassanamattavasena, na pana nāmarūpavavatthānapaccayapariggaṇhanapubbakaṃ lakkhaṇattayaṃ āropetvā saṅkhārānaṃ sammasanavasena. Itarānīti samucchedapaṭippassaddhinissaraṇappahānāni. ‘‘Sesa’’nti pañcasīlato añño sabbo sīlasaṃvaro, ‘‘khamo hotī’’tiādinā (ma. ni. 1.24; 3.159; a. ni. 4.114) vutto suparisuddho khantisaṃvaro, ‘‘paññāyete pidhiyyare’’ti (su. ni. 1041; cūḷani. 60) evaṃ vutto kilesānaṃ samucchedako maggañāṇasaṅkhāto ñāṇasaṃvaro, manacchaṭṭhānaṃ indriyānaṃ pidahanavasena pavatto parisuddho indriyasaṃvaro, ‘‘anuppannānaṃ pāpakānaṃ akusalānaṃ dhammānaṃ anuppādāyā’’tiādinā (dī. ni. 2.402; ma. ni. 1.135; saṃ. ni. 5.8; vibha. 205) vutto sammappadhānasaṅkhāto vīriyasaṃvaroti imaṃ saṃvarapañcakaṃ sandhāyāha. Pañca kho panime pātimokkhuddesātiādi sāsane sīlassa bahubhāvaṃ dassetvā tadekadese eva paresaṃ avaṭṭhānadassanatthaṃ yathāvuttasīlasaṃvarasseva puna gahaṇaṃ.
અરિયઅટ્ઠઙ્ગિકમગ્ગવણ્ણના
Ariyaaṭṭhaṅgikamaggavaṇṇanā
૩૯૩. સીહનાદન્તિ સેટ્ઠનાદં, અભીતનાદં કેનચિ અપ્પટિવત્તિયનાદન્તિ અત્થો. ‘‘અયં યથાવુત્તો મમ વાદો અવિપરીતો, તસ્સ અવિપરીતભાવો ઇમં મગ્ગં પટિપજ્જિત્વા અપરપ્પચ્ચયતો જાનિતબ્બો’’તિ એવં અવિપરીતભાવાવબોધનત્થં. ‘‘અત્થિ કસ્સપા’’તિઆદીસુ યં મગ્ગં પટિપન્નો સમણો ગોતમો વદન્તો યુત્તપત્તકાલે, તથભાવતો ભૂતં, એકંસતો હિતાવિહભાવેન અત્થં, ધમ્મતો અનપેતત્તા ધમ્મં, વિનયયોગતો પરેસં વિનયનતો ચ વિનયં વદતીતિ સામંયેવ અત્તપચ્ચક્ખતોવ જાનિસ્સતિ, સો મયા સયં અભિઞ્ઞા સચ્છિકત્વા પવેદિતો સકલવટ્ટદુક્ખનિસ્સરણભૂતો અત્થિ કસ્સપ મગ્ગો, તસ્સ ચ અધિગમૂપાયભૂતા પુબ્બભાગપટિપદાતિ અયમેત્થ યોજના. તેન ‘‘સમણો ગોતમો ઇમે ધમ્મે’’તિઆદિનયપ્પવત્તો વાદો કેનચિ અસંકમ્પિયો યથાભૂતસીહનાદોતિ દસ્સેતિ.
393.Sīhanādanti seṭṭhanādaṃ, abhītanādaṃ kenaci appaṭivattiyanādanti attho. ‘‘Ayaṃ yathāvutto mama vādo aviparīto, tassa aviparītabhāvo imaṃ maggaṃ paṭipajjitvā aparappaccayato jānitabbo’’ti evaṃ aviparītabhāvāvabodhanatthaṃ. ‘‘Atthi kassapā’’tiādīsu yaṃ maggaṃ paṭipanno samaṇo gotamo vadanto yuttapattakāle, tathabhāvato bhūtaṃ, ekaṃsato hitāvihabhāvena atthaṃ, dhammato anapetattā dhammaṃ, vinayayogato paresaṃ vinayanato ca vinayaṃ vadatīti sāmaṃyeva attapaccakkhatova jānissati, so mayā sayaṃ abhiññā sacchikatvā pavedito sakalavaṭṭadukkhanissaraṇabhūto atthi kassapa maggo, tassa ca adhigamūpāyabhūtā pubbabhāgapaṭipadāti ayamettha yojanā. Tena ‘‘samaṇo gotamo ime dhamme’’tiādinayappavatto vādo kenaci asaṃkampiyo yathābhūtasīhanādoti dasseti.
‘‘એવમેતં યથાભૂતં સમ્મપ્પઞ્ઞાય પસ્સતી’’તિઆદીસુ (અ॰ નિ॰ ૩.૧૩૪) વિય મગ્ગઞ્ચ પટિપદઞ્ચ એકતો કત્વા દસ્સેન્તો. ‘‘અયમેવા’’તિ વચનં મગ્ગસ્સ પુથુભાવપટિક્ખેપનત્થં, સબ્બઅરિયસાધારણભાવદસ્સનત્થં, સાસને પાકટભાવદસ્સનત્થઞ્ચ. તેનાહ ‘‘એકાયનો અયં ભિક્ખવે મગ્ગો’’તિ, (દી॰ નિ॰ ૨.૩૭૩; મ॰ નિ॰ ૧.૧૦૬; સં॰ નિ॰ ૫.૩૬૭, ૩૮૪, ૪૦૯)‘‘એસેવ મગ્ગો નત્થઞ્ઞો દસ્સનસ્સ વિસુદ્ધિયા’’તિ (ધ॰ પ॰ ૨૭૪),
‘‘Evametaṃ yathābhūtaṃ sammappaññāya passatī’’tiādīsu (a. ni. 3.134) viya maggañca paṭipadañca ekato katvā dassento. ‘‘Ayamevā’’ti vacanaṃ maggassa puthubhāvapaṭikkhepanatthaṃ, sabbaariyasādhāraṇabhāvadassanatthaṃ, sāsane pākaṭabhāvadassanatthañca. Tenāha ‘‘ekāyano ayaṃ bhikkhave maggo’’ti, (dī. ni. 2.373; ma. ni. 1.106; saṃ. ni. 5.367, 384, 409)‘‘eseva maggo natthañño dassanassa visuddhiyā’’ti (dha. pa. 274),
‘‘એકાયનં જાતિખયન્તદસ્સી,
‘‘Ekāyanaṃ jātikhayantadassī,
મગ્ગં પજાનાતિ હિતાનુકમ્પી;
Maggaṃ pajānāti hitānukampī;
એતેન મગ્ગેન તરિંસુ પુબ્બે,
Etena maggena tariṃsu pubbe,
તરિસ્સન્તિ યે ચ તરન્તિ ઓઘ’’ન્તિ. (સં॰ નિ॰ ૫.૩૮૪, ૪૦૯; મહાનિ॰ ૧૯૧; ચૂળનિ॰ ૧૦૭, ૧૨૧; નેત્તિ॰ ૧૭૦);
Tarissanti ye ca taranti ogha’’nti. (saṃ. ni. 5.384, 409; mahāni. 191; cūḷani. 107, 121; netti. 170);
સબ્બેસુ સુત્તપદેસેસુ અભિધમ્મપદેસેસુ ચ એકોવાયં મગ્ગો પાકટો પઞ્ઞાતો આગતો ચાતિ.
Sabbesu suttapadesesu abhidhammapadesesu ca ekovāyaṃ maggo pākaṭo paññāto āgato cāti.
તપોપક્કમકથાવણ્ણના
Tapopakkamakathāvaṇṇanā
૩૯૪. તપોયેવ ઉપક્કમિતબ્બતો આરભિતબ્બતો તપોપક્કમોતિ આહ ‘‘તપારમ્ભા’’તિ. આરમ્ભનઞ્ચેત્થ કરણમેવાતિ આહ ‘‘તપોકમ્માનીતિ અત્થો’’તિ. સમણકમ્મસઙ્ખાતાતિ સમણેહિ કત્તબ્બકમ્મસઞ્ઞિતા. નિચ્ચોલોતિ નિસ્સટ્ઠચેલો સબ્બેન સબ્બં પટિક્ખિત્તચેલો. નગ્ગિયવતસમાદાનેન નગ્ગો. ‘‘ઠિતકોવ ઉચ્ચારં કરોતી’’તિઆદિ નિદસ્સનમત્તં, વમિત્વા મુખવિક્ખાલનાદિઆચારસ્સપિ તેન વિસ્સટ્ઠત્તા. જિવ્હાય હત્થં અપલિખતિ અપલિહતિ ઉદકેન અધોવનતો. દુતિયવિકપ્પેપિ એસેવ નયો. ‘‘એહિ ભદ્દન્તે’’તિ વુત્તે ઉપગમનસઙ્ખાતો વિધિ એહિભદ્દન્તો, તં ચરતીતિ એહિભદ્દન્તિકો, તપ્પટિક્ખેપેન ન એહિભદ્દન્તિકો. ન કરોતિ સમણેન નામ પરસ્સ વચનકરેન ન ભવિતબ્બન્તિ અધિપ્પાયેન. પુરેતરન્તિ તં ઠાનં અત્તનો ઉપગમનતો પુરેતરં. તં કિર સો ‘‘ભિક્ખુના નામ યાદિચ્છકી એવ ભિક્ખા ગહેતબ્બા’’તિ અધિપ્પાયેન ન ગણ્હાતિ. ઉદ્દિસ્સકતં ‘‘મમ નિમિત્તભાવેન બહૂ ખુદ્દકા પાણા સઙ્ઘાતં આપાદિતા’’તિ ન ગણ્હાતિ. નિમન્તનં ન સાદિયતિ ‘‘એવં તેસં વચનં કતં ભવિસ્સતી’’તિ. કુમ્ભીઆદીસુપિ સો સત્તસઞ્ઞીતિ આહ ‘‘કુમ્ભીકળોપિયો’’તિઆદિ.
394. Tapoyeva upakkamitabbato ārabhitabbato tapopakkamoti āha ‘‘tapārambhā’’ti. Ārambhanañcettha karaṇamevāti āha ‘‘tapokammānītiattho’’ti. Samaṇakammasaṅkhātāti samaṇehi kattabbakammasaññitā. Niccoloti nissaṭṭhacelo sabbena sabbaṃ paṭikkhittacelo. Naggiyavatasamādānena naggo. ‘‘Ṭhitakova uccāraṃ karotī’’tiādi nidassanamattaṃ, vamitvā mukhavikkhālanādiācārassapi tena vissaṭṭhattā. Jivhāya hatthaṃ apalikhati apalihati udakena adhovanato. Dutiyavikappepi eseva nayo. ‘‘Ehi bhaddante’’ti vutte upagamanasaṅkhāto vidhi ehibhaddanto, taṃ caratīti ehibhaddantiko, tappaṭikkhepena na ehibhaddantiko. Na karoti samaṇena nāma parassa vacanakarena na bhavitabbanti adhippāyena. Puretaranti taṃ ṭhānaṃ attano upagamanato puretaraṃ. Taṃ kira so ‘‘bhikkhunā nāma yādicchakī eva bhikkhā gahetabbā’’ti adhippāyena na gaṇhāti. Uddissakataṃ ‘‘mama nimittabhāvena bahū khuddakā pāṇā saṅghātaṃ āpāditā’’ti na gaṇhāti. Nimantanaṃ na sādiyati ‘‘evaṃ tesaṃ vacanaṃ kataṃ bhavissatī’’ti. Kumbhīādīsupi so sattasaññīti āha ‘‘kumbhīkaḷopiyo’’tiādi.
કબળન્તરાયોતિ કબળસ્સ અન્તરાયો હોતીતિ. ગામસભાગાદિવસેન સઙ્ગમ્મ કિત્તેન્તિ એતિસ્સાતિ સઙ્કિત્તિ, તથા સંહટતણ્ડુલાદિસઞ્ચયો. મનુસ્સાતિ વેય્યાવચ્ચકરમનુસ્સા.
Kabaḷantarāyoti kabaḷassa antarāyo hotīti. Gāmasabhāgādivasena saṅgamma kittenti etissāti saṅkitti, tathā saṃhaṭataṇḍulādisañcayo. Manussāti veyyāvaccakaramanussā.
સુરાપાનમેવાતિ મજ્જલક્ખણપ્પત્તાય સુરાય પાનમેવ સુરાગ્ગહણેન ચેત્થ મેરયમ્પિ સઙ્ગહિતં. એકાગારમેવ ઉઞ્છતીતિ એકાગારિકો. એકાલોપેનેવ વત્તતીતિ એકાલોપિકો. દીયતિ એતાયાતિ દત્તિ, દ્વત્તિઆલોપમત્તગાહિ ખુદ્દકં ભિક્ખાદાનભાજનં, તેનાહ ‘‘ખુદ્દકપાતી’’તિ. અભુઞ્જનવસેન એકો અહો એતસ્સ અત્થીતિ એકાહિકો, આહારો. તં એકાહિકં, સો પન અત્થતો એકદિવસલઙ્ઘકોતિ આહ ‘‘એકદિવસન્તરિક’’ન્તિ. ‘‘દ્વીહિક’’ન્તિઆદીસુપિ એસેવ નયો. એકાહં અભુઞ્જિત્વા એકાહં ભુઞ્જનં એકાહવારો, તં એકાહિકમેવ અત્થતો. દ્વીહં અભુઞ્જિત્વા દ્વીહં ભુઞ્જનં દ્વીહવારો. સેસદ્વયેપિ એસેવ નયો. ઉક્કટ્ઠો પન પરિયાયભત્તભોજનિકો દ્વીહં અભુઞ્જિત્વા એકાહમેવ ભુઞ્જતિ. સેસદ્વયેપિ એસેવ નયો.
Surāpānamevāti majjalakkhaṇappattāya surāya pānameva surāggahaṇena cettha merayampi saṅgahitaṃ. Ekāgārameva uñchatīti ekāgāriko. Ekālopeneva vattatīti ekālopiko. Dīyati etāyāti datti, dvattiālopamattagāhi khuddakaṃ bhikkhādānabhājanaṃ, tenāha ‘‘khuddakapātī’’ti. Abhuñjanavasena eko aho etassa atthīti ekāhiko, āhāro. Taṃ ekāhikaṃ, so pana atthato ekadivasalaṅghakoti āha ‘‘ekadivasantarika’’nti. ‘‘Dvīhika’’ntiādīsupi eseva nayo. Ekāhaṃ abhuñjitvā ekāhaṃ bhuñjanaṃ ekāhavāro, taṃ ekāhikameva atthato. Dvīhaṃ abhuñjitvā dvīhaṃ bhuñjanaṃ dvīhavāro. Sesadvayepi eseva nayo. Ukkaṭṭho pana pariyāyabhattabhojaniko dvīhaṃ abhuñjitvā ekāhameva bhuñjati. Sesadvayepi eseva nayo.
૩૯૫. કુણ્ડકન્તિ તનુતરં તણ્ડુલસકલં.
395.Kuṇḍakanti tanutaraṃ taṇḍulasakalaṃ.
૩૯૬. સણેહિ સણવાકેહિ નિબ્બત્તવત્થાનિ સાણાનિ. મિસ્સસાણાનિ મસાણાનિ, ન ભઙ્ગાનિ. એરકતિણાદીનીતિ આદિ-સદ્દેન અક્કમકચિકદલીવાકાદીનં સઙ્ગહો. એરકાદીહિ કતાનિ હિ છવાનિ લામકાનિ દુસ્સાનીતિ વત્તબ્બતં લભન્તિ.
396. Saṇehi saṇavākehi nibbattavatthāni sāṇāni. Missasāṇāni masāṇāni, na bhaṅgāni. Erakatiṇādīnīti ādi-saddena akkamakacikadalīvākādīnaṃ saṅgaho. Erakādīhi katāni hi chavāni lāmakāni dussānīti vattabbataṃ labhanti.
મિચ્છાવાયામવસેનેવ ઉક્કુટિકવતાનુયોગોતિ આહ ‘‘ઉક્કુટિકવીરિયં અનુયુત્તો’’તિ. થણ્ડિલન્તિ વા સમા પકતિભૂમિ વુચ્ચતિ ‘‘પત્થણ્ડિલે પાતુરહોસી’’તિઆદીસુ (મ॰ નિ॰ ૪.૧૦) વિય, તસ્મા થણ્ડિલસેય્યન્તિ અનન્તરહિતાય પકતિભૂમિયં સેય્યન્તિ વુત્તં હોતિ. લદ્ધં આસનન્તિ નિસીદિતું યથાલદ્ધં આસનં. અકોપેત્વાતિ અઞ્ઞત્થ અનુપગન્ત્વા, તેનાહ ‘‘તત્થેવ નિસીદનસીલો’’તિ. સો હિ તં અછડ્ડેન્તો અપરિચ્ચજન્તો અકોપેન્તો નામ હોતિ. વિકટન્તિ ગૂથં વુચ્ચતિ આસયવસેન વિરૂપં જાતન્તિ કત્વા.
Micchāvāyāmavaseneva ukkuṭikavatānuyogoti āha ‘‘ukkuṭikavīriyaṃ anuyutto’’ti. Thaṇḍilanti vā samā pakatibhūmi vuccati ‘‘patthaṇḍile pāturahosī’’tiādīsu (ma. ni. 4.10) viya, tasmā thaṇḍilaseyyanti anantarahitāya pakatibhūmiyaṃ seyyanti vuttaṃ hoti. Laddhaṃ āsananti nisīdituṃ yathāladdhaṃ āsanaṃ. Akopetvāti aññattha anupagantvā, tenāha ‘‘tattheva nisīdanasīlo’’ti. So hi taṃ achaḍḍento apariccajanto akopento nāma hoti. Vikaṭanti gūthaṃ vuccati āsayavasena virūpaṃ jātanti katvā.
એત્થ ચ ‘‘અચેલકો હોતી’’તિઆદીનિ વતપદાનિ યાવ ‘‘ન થુસોદકં પિવતી’’તિ એતાનિ એકવારાનિ. ‘‘એકાગારિકો વા’’તિઆદીનિ નાનાવારાનિ, નાનાકાલિકાનિ વા. તથા ‘‘સાકભક્ખો વા’’તિઆદીનિ, ‘‘સાણાનિપિ ધારેતી’’તિઆદીનિ ચ. તથા હેત્થ વા-સદ્દગ્ગહણં, પિ-સદ્દગ્ગહણઞ્ચ કતં. પિ-સદ્દોપિ વિકપ્પત્થો એવ દટ્ઠબ્બો. પુરિમેસુ પન ન કતં. એવઞ્ચ કત્વા ‘‘અચેલકો હોતી’’તિ વત્વા ‘‘સાણાનિપિ ધારેતી’’તિઆદિ વચનસ્સ, ‘‘રજોજલ્લધરો હોતી’’તિ વત્વા ‘‘ઉદકોરોહનાનુયોગં અનુયુત્તો’’તિ વચનસ્સ ચ અવિરોધો સિદ્ધો હોતિ. અથ વા કિમેત્થ અવિરોધચિન્તાય. ઉમ્મત્તકપચ્છિસદિસો હિ તિત્થિયવાદો. અથ વા ‘‘અચેલકો હોતી’’તિ આરભિત્વા તપ્પસઙ્ગેન સબ્બમ્પિ અત્તકિલમથાનુયોગં દસ્સેન્તેન ‘‘સાણાનિપિ ધારેતી’’તિઆદિ વુત્તન્તિ દટ્ઠબ્બં.
Ettha ca ‘‘acelako hotī’’tiādīni vatapadāni yāva ‘‘na thusodakaṃ pivatī’’ti etāni ekavārāni. ‘‘Ekāgāriko vā’’tiādīni nānāvārāni, nānākālikāni vā. Tathā ‘‘sākabhakkho vā’’tiādīni, ‘‘sāṇānipi dhāretī’’tiādīni ca. Tathā hettha vā-saddaggahaṇaṃ, pi-saddaggahaṇañca kataṃ. Pi-saddopi vikappattho eva daṭṭhabbo. Purimesu pana na kataṃ. Evañca katvā ‘‘acelako hotī’’ti vatvā ‘‘sāṇānipi dhāretī’’tiādi vacanassa, ‘‘rajojalladharo hotī’’ti vatvā ‘‘udakorohanānuyogaṃ anuyutto’’ti vacanassa ca avirodho siddho hoti. Atha vā kimettha avirodhacintāya. Ummattakapacchisadiso hi titthiyavādo. Atha vā ‘‘acelako hotī’’ti ārabhitvā tappasaṅgena sabbampi attakilamathānuyogaṃ dassentena ‘‘sāṇānipi dhāretī’’tiādi vuttanti daṭṭhabbaṃ.
તપોપક્કમનિરત્થકથાવણ્ણના
Tapopakkamaniratthakathāvaṇṇanā
૩૯૭. સીલસમ્પદાદીહિ વિનાતિ સીલસમ્પદા, સમાધિસમ્પદા, પઞ્ઞાસમ્પદાતિ ઇમાહિ લોકુત્તરાહિ સમ્પદાહિ વિના ન કદાચિ સામઞ્ઞં વા બ્રહ્મઞ્ઞં વા સમ્ભવતિ, યસ્મા ચ તદેવં, તસ્મા તેસં તપોપક્કમાનં નિરત્થકતં દસ્સેન્તોતિ યોજના. ‘‘દોસવેરવિરહિત’’ન્તિ ઇદં દોસસ્સ મેત્તાય ઉજુપટિપક્ખતાય વુત્તં. દોસ-ગ્ગહણેન વા સબ્બેપિ ઝાનપટિપક્ખા સંકિલેસધમ્મા ગહિતા, વેર-ગ્ગહણેન પચ્ચત્થિકભૂતા સત્તા. યદગ્ગેન હિ દોસરહિતં, તદગ્ગેન વેરરહિતન્તિ.
397.Sīlasampadādīhi vināti sīlasampadā, samādhisampadā, paññāsampadāti imāhi lokuttarāhi sampadāhi vinā na kadāci sāmaññaṃ vā brahmaññaṃ vā sambhavati, yasmā ca tadevaṃ, tasmā tesaṃ tapopakkamānaṃ niratthakataṃ dassentoti yojanā. ‘‘Dosaveravirahita’’nti idaṃ dosassa mettāya ujupaṭipakkhatāya vuttaṃ. Dosa-ggahaṇena vā sabbepi jhānapaṭipakkhā saṃkilesadhammā gahitā, vera-ggahaṇena paccatthikabhūtā sattā. Yadaggena hi dosarahitaṃ, tadaggena verarahitanti.
૩૯૮. પાકટભાવેન કાયતિ ગમેતીતિ પકતિ, લોકસિદ્ધવાદો, તેનાહ ‘‘પકતિ ખો એસાતિ પકતિકથા એસા’’તિ. મત્તાયાતિ મત્તા-સદ્દો ‘‘મત્તા સુખપરિચ્ચાગા’’તિઆદીસુ (ધ॰ પ॰ ૨૯૦) વિય અપ્પત્થં અન્તોનીતં કત્વા પમાણવાચકોતિ આહ ‘‘ઇમિના પમાણેન એવં પરિત્તકેના’’તિ. તેન પન પમાણેન પહાતબ્બો પકરણપ્પત્તો પટિપત્તિક્કમોતિ આહ ‘‘પટિપત્તિક્કમેના’’તિ. સબ્બત્થાતિ સબ્બવારેસુ.
398. Pākaṭabhāvena kāyati gametīti pakati, lokasiddhavādo, tenāha ‘‘pakati kho esāti pakatikathā esā’’ti. Mattāyāti mattā-saddo ‘‘mattā sukhapariccāgā’’tiādīsu (dha. pa. 290) viya appatthaṃ antonītaṃ katvā pamāṇavācakoti āha ‘‘iminā pamāṇena evaṃ parittakenā’’ti. Tena pana pamāṇena pahātabbo pakaraṇappatto paṭipattikkamoti āha ‘‘paṭipattikkamenā’’ti. Sabbatthāti sabbavāresu.
૩૯૯. અઞ્ઞથા વદથાતિ યદિ અચેલકભાવાદિના સામઞ્ઞં વા બ્રહ્મઞ્ઞં વા અભવિસ્સ, સુવિજાનોવ સમણો સુવિજાનો બ્રાહ્મણો. યસ્મા પન તુમ્હે ઇતો અઞ્ઞથાવ સામઞ્ઞં બ્રહ્મઞ્ઞઞ્ચ વદથ, તસ્મા દુજ્જાનોવ સમણો દુજ્જાનો બ્રાહ્મણો, તેનાહ ‘‘ઇદં સન્ધાયાહા’’તિ. તં પકતિવાદં પટિક્ખિપિત્વાતિ પુબ્બે યં પાકતિકં સામઞ્ઞં બ્રહ્મઞ્ઞઞ્ચ હદયે ઠપેત્વા તેન ‘‘દુક્કર’’ન્તિઆદિ વુત્તં, તમેવ સન્ધાય ભગવતાપિ ‘‘પકતિ ખો એસા’’તિઆદિ વુત્તં. ઇધ પન તં પકતિવાદં પાકતિકસમણબ્રાહ્મણવિસયં કથં પટિક્ખિપિત્વા પટિસંહરિત્વા સભાવતોવ પરમત્થતોવ સમણસ્સ બ્રાહ્મણસ્સ ચ દુજ્જાનભાવં આવિકરોન્તો પકાસેન્તો. તત્રાપીતિ સમણબ્રાહ્મણવાદેપિ વુત્તનયેનેવ.
399.Aññathā vadathāti yadi acelakabhāvādinā sāmaññaṃ vā brahmaññaṃ vā abhavissa, suvijānova samaṇo suvijāno brāhmaṇo. Yasmā pana tumhe ito aññathāva sāmaññaṃ brahmaññañca vadatha, tasmā dujjānova samaṇo dujjāno brāhmaṇo, tenāha ‘‘idaṃ sandhāyāhā’’ti. Taṃ pakativādaṃ paṭikkhipitvāti pubbe yaṃ pākatikaṃ sāmaññaṃ brahmaññañca hadaye ṭhapetvā tena ‘‘dukkara’’ntiādi vuttaṃ, tameva sandhāya bhagavatāpi ‘‘pakati kho esā’’tiādi vuttaṃ. Idha pana taṃ pakativādaṃ pākatikasamaṇabrāhmaṇavisayaṃ kathaṃ paṭikkhipitvā paṭisaṃharitvā sabhāvatova paramatthatova samaṇassa brāhmaṇassa ca dujjānabhāvaṃ āvikaronto pakāsento. Tatrāpīti samaṇabrāhmaṇavādepi vuttanayeneva.
સીલસમાધિપઞ્ઞાસમ્પદાવણ્ણના
Sīlasamādhipaññāsampadāvaṇṇanā
૪૦૦-૧. પણ્ડિતોતિ હેતુસમ્પત્તિસિદ્ધેન પણ્ડિચ્ચેન સમન્નાગતો, કથં ઉગ્ગહેસિ પરિપક્કઞાણત્તા ઘટે પદીપેન વિય અબ્ભન્તરે સમુજ્જલન્તેન પઞ્ઞાવેય્યત્તિયેન તત્થ તત્થ ભગવતા દેસિતમત્થં પરિગ્ગણ્હન્તો તમ્પિ દેસનં ઉપધારેસિ. તસ્સ ચાતિ યો અચેલકો હોતિ યાવ ઉદકોરોહનાનુયોગં અનુયુત્તો વિહરતિ, તસ્સ ચ. તા સમ્પત્તિયો પુચ્છામિ, યાહિ સમણો ચ હોતીતિ અધિપ્પાયો. સીલસમ્પદાયાતિ ઇતિ-સદ્દો આદિઅત્થો, તેન ‘‘ચિત્તસમ્પદાય પઞ્ઞાસમ્પદાયા’’તિ પદદ્વયં સઙ્ગણ્હાતિ અસેક્ખસીલાદિખન્ધત્તયસઙ્ગહિતઞ્હિ અરહત્તં, તેનાહ ‘‘અરહત્તફલમેવ સન્ધાય વુત્ત’’ન્તિઆદિ. તત્થ ઇદન્તિ ઇદં વચનં.
400-1.Paṇḍitoti hetusampattisiddhena paṇḍiccena samannāgato, kathaṃ uggahesi paripakkañāṇattā ghaṭe padīpena viya abbhantare samujjalantena paññāveyyattiyena tattha tattha bhagavatā desitamatthaṃ pariggaṇhanto tampi desanaṃ upadhāresi. Tassa cāti yo acelako hoti yāva udakorohanānuyogaṃ anuyutto viharati, tassa ca. Tā sampattiyo pucchāmi, yāhi samaṇo ca hotīti adhippāyo. Sīlasampadāyāti iti-saddo ādiattho, tena ‘‘cittasampadāya paññāsampadāyā’’ti padadvayaṃ saṅgaṇhāti asekkhasīlādikhandhattayasaṅgahitañhi arahattaṃ, tenāha ‘‘arahattaphalameva sandhāya vutta’’ntiādi. Tattha idanti idaṃ vacanaṃ.
સીહનાદકથાવણ્ણના
Sīhanādakathāvaṇṇanā