Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
૬. આસીસવગ્ગો
6. Āsīsavaggo
[૫૧] ૧. મહાસીલવજાતકવણ્ણના
[51] 1. Mahāsīlavajātakavaṇṇanā
આસીસેથેવ પુરિસોતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો ઓસ્સટ્ઠવીરિયં ભિક્ખું આરબ્ભ કથેસિ. તઞ્હિ સત્થા ‘‘સચ્ચં કિર ત્વં ભિક્ખુ ઓસ્સટ્ઠવીરિયોસી’’તિ પુચ્છિ. ‘‘આમ, ભન્તે’’તિ ચ વુત્તે ‘‘કસ્મા ત્વં ભિક્ખુ એવરૂપે નિય્યાનિકસાસને પબ્બજિત્વા વીરિયં ઓસ્સજિ, પુબ્બે પણ્ડિતા રજ્જા પરિહાયિત્વાપિ અત્તનો વીરિયે ઠત્વાવ નટ્ઠમ્પિ યસં પુન ઉપ્પાદયિંસૂ’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Āsīsethevapurisoti idaṃ satthā jetavane viharanto ossaṭṭhavīriyaṃ bhikkhuṃ ārabbha kathesi. Tañhi satthā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu ossaṭṭhavīriyosī’’ti pucchi. ‘‘Āma, bhante’’ti ca vutte ‘‘kasmā tvaṃ bhikkhu evarūpe niyyānikasāsane pabbajitvā vīriyaṃ ossaji, pubbe paṇḍitā rajjā parihāyitvāpi attano vīriye ṭhatvāva naṭṭhampi yasaṃ puna uppādayiṃsū’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો રઞ્ઞો અગ્ગમહેસિયા કુચ્છિમ્હિ નિબ્બત્તો. તસ્સ નામગ્ગહણદિવસે ‘‘સીલવકુમારો’’તિ નામં અકંસુ. સો સોળસવસ્સુદ્દેસિકોવ સબ્બસિપ્પેસુ નિપ્ફત્તિં પત્વા અપરભાગે પિતુ અચ્ચયેન રજ્જે પતિટ્ઠિતો મહાસીલવરાજા નામ અહોસિ ધમ્મિકો ધમ્મરાજા. સો નગરસ્સ ચતૂસુ દ્વારેસુ ચતસ્સો, મજ્ઝે એકં, નિવેસનદ્વારે એકન્તિ નિચ્ચં છ દાનસાલાયો કારાપેત્વા કપણદ્ધિકાનં દાનં દેતિ, સીલં રક્ખતિ, ઉપોસથકમ્મં કરોતિ, ખન્તિમેત્તાનુદ્દયસમ્પન્નો અઙ્કે નિસિન્નં પુત્તં પરિતોસયમાનો વિય સબ્બસત્તે પરિતોસયમાનો ધમ્મેન રજ્જં કારેતિ. તસ્સેકો અમચ્ચો અન્તેપુરે પદુબ્ભિત્વા અપરભાગે પાકટો જાતો. અમચ્ચા રઞ્ઞો આરોચેસું. રાજા પરિગ્ગણ્હન્તો અત્તના પચ્ચક્ખતો ઞત્વા તં અમચ્ચં પક્કોસાપેત્વા ‘‘અન્ધબાલ અયુત્તં તે કતં, ન ત્વં મમ વિજિતે વસિતું અરહસિ, અત્તનો ધનઞ્ચ પુત્તદારે ચ ગહેત્વા અઞ્ઞત્થ યાહી’’તિ રટ્ઠા પબ્બાજેસિ. સો નિક્ખમિત્વા કાસિરટ્ઠં અતિક્કમ્મ કોસલજનપદં ગન્ત્વા કોસલરાજાનં ઉપટ્ઠહન્તો અનુક્કમેન રઞ્ઞો અબ્ભન્તરિકો વિસ્સાસિકો જાતો.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto rañño aggamahesiyā kucchimhi nibbatto. Tassa nāmaggahaṇadivase ‘‘sīlavakumāro’’ti nāmaṃ akaṃsu. So soḷasavassuddesikova sabbasippesu nipphattiṃ patvā aparabhāge pitu accayena rajje patiṭṭhito mahāsīlavarājā nāma ahosi dhammiko dhammarājā. So nagarassa catūsu dvāresu catasso, majjhe ekaṃ, nivesanadvāre ekanti niccaṃ cha dānasālāyo kārāpetvā kapaṇaddhikānaṃ dānaṃ deti, sīlaṃ rakkhati, uposathakammaṃ karoti, khantimettānuddayasampanno aṅke nisinnaṃ puttaṃ paritosayamāno viya sabbasatte paritosayamāno dhammena rajjaṃ kāreti. Tasseko amacco antepure padubbhitvā aparabhāge pākaṭo jāto. Amaccā rañño ārocesuṃ. Rājā pariggaṇhanto attanā paccakkhato ñatvā taṃ amaccaṃ pakkosāpetvā ‘‘andhabāla ayuttaṃ te kataṃ, na tvaṃ mama vijite vasituṃ arahasi, attano dhanañca puttadāre ca gahetvā aññattha yāhī’’ti raṭṭhā pabbājesi. So nikkhamitvā kāsiraṭṭhaṃ atikkamma kosalajanapadaṃ gantvā kosalarājānaṃ upaṭṭhahanto anukkamena rañño abbhantariko vissāsiko jāto.
સો એકદિવસં કોસલરાજાનં આહ – ‘‘દેવ બારાણસિરજ્જં નામ નિમ્મક્ખિકમધુપટલસદિસં, રાજા અતિમુદુકો, અપ્પેનેવ બલવાહનેન સક્કા બારાણસિરજ્જં ગણ્હિતુ’’ન્તિ. રાજા તસ્સ વચનં સુત્વા ‘‘બારાણસિરજ્જં નામ મહા, અયઞ્ચ ‘અપ્પેનેવ બલવાહનેન સક્કા બારાણસિરજ્જં ગણ્હિતુ’ન્તિ આહ, કિં નુ ખો પન પયુત્તકચોરો સિયા’’તિ ચિન્તેત્વા ‘‘પયુત્તકોસિ મઞ્ઞે’’તિ આહ. ‘‘નાહં, દેવ, પયુત્તકો, સચ્ચમેવ વદામિ. સચે મે ન સદ્દહથ, મનુસ્સે પેસેત્વા પચ્ચન્તગામં હનાપેથ, તે મનુસ્સે ગહેત્વા અત્તનો સન્તિકં નીતે ધનં દત્વા વિસ્સજ્જેસ્સતી’’તિ. રાજા ‘‘અયં અતિવિય સૂરો હુત્વા વદતિ, વીમંસિસ્સામિ તાવા’’તિ અત્તનો પુરિસે પેસેત્વા પચ્ચન્તગામં હનાપેસિ. મનુસ્સા તે ચોરે ગહેત્વા બારાણસિરઞ્ઞો દસ્સેસું. રાજા તે દિસ્વા ‘‘તાતા, કસ્મા ગામં હનથા’’તિ પુચ્છિ. ‘‘જીવિતું અસક્કોન્તા, દેવા’’તિ વુત્તે રાજા ‘‘અથ કસ્મા મમ સન્તિકં નાગમિત્થ, ઇતોદાનિ પટ્ઠાય એવરૂપં કમ્મં મા કરિત્થા’’તિ તેસં ધનં દત્વા વિસ્સજ્જેસિ. તે ગન્ત્વા કોસલરઞ્ઞો તં પવત્તિં આરોચેસું. સો એત્તકેનાપિ ગન્તું અવિસહન્તો પુન મજ્ઝેજનપદં હનાપેસિ. તેપિ ચોરે રાજા તથેવ ધનં દત્વા વિસ્સજ્જેસિ. સો એત્તકેનાપિ અગન્ત્વા પુન પેસેત્વા અન્તરવીથિયં વિલુમ્પાપેસિ, રાજા તેસમ્પિ ચોરાનં ધનં દત્વા વિસ્સજ્જેસિયેવ. તદા કોસલરાજા ‘‘અતિવિય ધમ્મિકો રાજા’’તિ ઞત્વા ‘‘બારાણસિરજ્જં ગહેસ્સામી’’તિ બલવાહનં આદાય નિય્યાસિ.
So ekadivasaṃ kosalarājānaṃ āha – ‘‘deva bārāṇasirajjaṃ nāma nimmakkhikamadhupaṭalasadisaṃ, rājā atimuduko, appeneva balavāhanena sakkā bārāṇasirajjaṃ gaṇhitu’’nti. Rājā tassa vacanaṃ sutvā ‘‘bārāṇasirajjaṃ nāma mahā, ayañca ‘appeneva balavāhanena sakkā bārāṇasirajjaṃ gaṇhitu’nti āha, kiṃ nu kho pana payuttakacoro siyā’’ti cintetvā ‘‘payuttakosi maññe’’ti āha. ‘‘Nāhaṃ, deva, payuttako, saccameva vadāmi. Sace me na saddahatha, manusse pesetvā paccantagāmaṃ hanāpetha, te manusse gahetvā attano santikaṃ nīte dhanaṃ datvā vissajjessatī’’ti. Rājā ‘‘ayaṃ ativiya sūro hutvā vadati, vīmaṃsissāmi tāvā’’ti attano purise pesetvā paccantagāmaṃ hanāpesi. Manussā te core gahetvā bārāṇasirañño dassesuṃ. Rājā te disvā ‘‘tātā, kasmā gāmaṃ hanathā’’ti pucchi. ‘‘Jīvituṃ asakkontā, devā’’ti vutte rājā ‘‘atha kasmā mama santikaṃ nāgamittha, itodāni paṭṭhāya evarūpaṃ kammaṃ mā karitthā’’ti tesaṃ dhanaṃ datvā vissajjesi. Te gantvā kosalarañño taṃ pavattiṃ ārocesuṃ. So ettakenāpi gantuṃ avisahanto puna majjhejanapadaṃ hanāpesi. Tepi core rājā tatheva dhanaṃ datvā vissajjesi. So ettakenāpi agantvā puna pesetvā antaravīthiyaṃ vilumpāpesi, rājā tesampi corānaṃ dhanaṃ datvā vissajjesiyeva. Tadā kosalarājā ‘‘ativiya dhammiko rājā’’ti ñatvā ‘‘bārāṇasirajjaṃ gahessāmī’’ti balavāhanaṃ ādāya niyyāsi.
તદા પન બારાણસિરઞ્ઞો મત્તવારણેપિ અભિમુખં આગચ્છન્તે અનિવત્તનધમ્મા અસનિયાપિ સીસે પતન્તિયા અસન્તસનસભાવા સીલવમહારાજસ્સ રુચિયા સતિ સકલજમ્બુદીપે રજ્જં ગહેતું સમત્થા સહસ્સમત્તા અભેજ્જવરસૂરા મહાયોધા હોન્તિ. તે ‘‘કોસલરાજા આગચ્છતી’’તિ સુત્વા રાજાનં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘દેવ, કોસલરાજા કિર ‘બારાણસિરજ્જં ગણ્હિસ્સામી’તિ આગચ્છતિ, ગચ્છામ, નં અમ્હાકં રજ્જસીમં અનોક્કન્તમેવ પોથેત્વા ગણ્હામા’’તિ વદિંસુ. રાજા ‘‘તાતા, મં નિસ્સાય અઞ્ઞેસં કિલમનકિચ્ચં નત્થિ, રજ્જત્થિકો રજ્જં ગણ્હાતુ, માગમિત્થા’’તિ નિવારેસિ. કોસલરાજા રજ્જસીમં અતિક્કમિત્વા જનપદમજ્ઝં પાવિસિ. અમચ્ચા પુનપિ રાજાનં ઉપસઙ્કમિત્વા તથેવ વદિંસુ, રાજા પુરિમનયેનેવ નિવારેસિ. કોસલરાજા બહિનગરે ઠત્વા ‘‘રજ્જં વા દેતુ યુદ્ધં વા’’તિ સીલવમહારાજસ્સ સાસનં પેસેસિ. રાજા તં સુત્વા ‘‘નત્થિ મયા સદ્ધિં યુદ્ધં, રજ્જં ગણ્હાતૂ’’તિ પટિસાસનં પેસેસિ. પુનપિ અમચ્ચા રાજાનં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘દેવ, ન મયં કોસલરઞ્ઞો નગરં પવિસિતું દેમ, બહિનગરેયેવ નં પોથેત્વા ગણ્હામા’’તિ આહંસુ, રાજા પુરિમનયેનેવ નિવારેત્વા નગરદ્વારાનિ વિવરાપેત્વા સદ્ધિં અમચ્ચસહસ્સેન મહાતલે પલ્લઙ્કમજ્ઝે નિસીદિ.
Tadā pana bārāṇasirañño mattavāraṇepi abhimukhaṃ āgacchante anivattanadhammā asaniyāpi sīse patantiyā asantasanasabhāvā sīlavamahārājassa ruciyā sati sakalajambudīpe rajjaṃ gahetuṃ samatthā sahassamattā abhejjavarasūrā mahāyodhā honti. Te ‘‘kosalarājā āgacchatī’’ti sutvā rājānaṃ upasaṅkamitvā ‘‘deva, kosalarājā kira ‘bārāṇasirajjaṃ gaṇhissāmī’ti āgacchati, gacchāma, naṃ amhākaṃ rajjasīmaṃ anokkantameva pothetvā gaṇhāmā’’ti vadiṃsu. Rājā ‘‘tātā, maṃ nissāya aññesaṃ kilamanakiccaṃ natthi, rajjatthiko rajjaṃ gaṇhātu, māgamitthā’’ti nivāresi. Kosalarājā rajjasīmaṃ atikkamitvā janapadamajjhaṃ pāvisi. Amaccā punapi rājānaṃ upasaṅkamitvā tatheva vadiṃsu, rājā purimanayeneva nivāresi. Kosalarājā bahinagare ṭhatvā ‘‘rajjaṃ vā detu yuddhaṃ vā’’ti sīlavamahārājassa sāsanaṃ pesesi. Rājā taṃ sutvā ‘‘natthi mayā saddhiṃ yuddhaṃ, rajjaṃ gaṇhātū’’ti paṭisāsanaṃ pesesi. Punapi amaccā rājānaṃ upasaṅkamitvā ‘‘deva, na mayaṃ kosalarañño nagaraṃ pavisituṃ dema, bahinagareyeva naṃ pothetvā gaṇhāmā’’ti āhaṃsu, rājā purimanayeneva nivāretvā nagaradvārāni vivarāpetvā saddhiṃ amaccasahassena mahātale pallaṅkamajjhe nisīdi.
કોસલરાજા મહન્તેન બલવાહનેન બારાણસિં પાવિસિ. સો એકમ્પિ પટિસત્તું અપસ્સન્તો રઞ્ઞો નિવેસનદ્વારં ગન્ત્વા અમચ્ચગણપરિવુતો અપારુતદ્વારે નિવેસને અલઙ્કતપટિયત્તં મહાતલં આરુય્હ નિસિન્નં નિરાપરાધં સીલવમહારાજાનં સદ્ધિં અમચ્ચસહસ્સેન ગણ્હાપેત્વા ‘‘ગચ્છથ, ઇમં રાજાનં સદ્ધિં અમચ્ચેહિ પચ્છાબાહં ગાળ્હબન્ધનં બન્ધિત્વા આમકસુસાનં નેત્વા ગલપ્પમાણે આવાટે ખનિત્વા યથા એકોપિ હત્થં ઉક્ખિપિતું ન સક્કોતિ, એવં પંસું પક્ખિપિત્વા નિખનથ, રત્તિં સિઙ્ગાલા આગન્ત્વા એતેસં કાતબ્બયુત્તકં કરિસ્સન્તી’’તિ આહ. મનુસ્સા ચોરરઞ્ઞો આણં સુત્વા રાજાનં સદ્ધિં અમચ્ચેહિ પચ્છાબાહં ગાળ્હબન્ધનં બન્ધિત્વા નિક્ખમિંસુ. તસ્મિમ્પિ કાલે સીલવમહારાજા ચોરરઞ્ઞો આઘાતમત્તમ્પિ નાકાસિ. તેસુપિ અમચ્ચેસુ એવં બન્ધિત્વા નીયમાનેસુ એકોપિ રઞ્ઞો વચનં ભિન્દિતું સમત્થો નામ નાહોસિ. એવં સુવિનીતા કિરસ્સ પરિસા. અથ તે રાજપુરિસા સામચ્ચં સીલવમહારાજાનં આમકસુસાનં નેત્વા ગલપ્પમાણે આવાટે ખનિત્વા સીલવમહારાજાનં મજ્ઝે , ઉભોસુ પસ્સેસુ સેસઅમચ્ચેતિ એવં સબ્બેપિ આવાટેસુ ઓતારેત્વા પંસું આકિરિત્વા ઘનં આકોટેત્વા અગમંસુ. તદા સીલવમહારાજા અમચ્ચે આમન્તેત્વા ‘‘ચોરરઞ્ઞો ઉપરિ કોપં અકત્વા મેત્તં એવ ભાવેથ, તાતા’’તિ ઓવદિ.
Kosalarājā mahantena balavāhanena bārāṇasiṃ pāvisi. So ekampi paṭisattuṃ apassanto rañño nivesanadvāraṃ gantvā amaccagaṇaparivuto apārutadvāre nivesane alaṅkatapaṭiyattaṃ mahātalaṃ āruyha nisinnaṃ nirāparādhaṃ sīlavamahārājānaṃ saddhiṃ amaccasahassena gaṇhāpetvā ‘‘gacchatha, imaṃ rājānaṃ saddhiṃ amaccehi pacchābāhaṃ gāḷhabandhanaṃ bandhitvā āmakasusānaṃ netvā galappamāṇe āvāṭe khanitvā yathā ekopi hatthaṃ ukkhipituṃ na sakkoti, evaṃ paṃsuṃ pakkhipitvā nikhanatha, rattiṃ siṅgālā āgantvā etesaṃ kātabbayuttakaṃ karissantī’’ti āha. Manussā corarañño āṇaṃ sutvā rājānaṃ saddhiṃ amaccehi pacchābāhaṃ gāḷhabandhanaṃ bandhitvā nikkhamiṃsu. Tasmimpi kāle sīlavamahārājā corarañño āghātamattampi nākāsi. Tesupi amaccesu evaṃ bandhitvā nīyamānesu ekopi rañño vacanaṃ bhindituṃ samattho nāma nāhosi. Evaṃ suvinītā kirassa parisā. Atha te rājapurisā sāmaccaṃ sīlavamahārājānaṃ āmakasusānaṃ netvā galappamāṇe āvāṭe khanitvā sīlavamahārājānaṃ majjhe , ubhosu passesu sesaamacceti evaṃ sabbepi āvāṭesu otāretvā paṃsuṃ ākiritvā ghanaṃ ākoṭetvā agamaṃsu. Tadā sīlavamahārājā amacce āmantetvā ‘‘corarañño upari kopaṃ akatvā mettaṃ eva bhāvetha, tātā’’ti ovadi.
અથ અડ્ઢરત્તસમયે ‘‘મનુસ્સમંસં ખાદિસ્સામા’’તિ સિઙ્ગાલા આગમિંસુ. તે દિસ્વા રાજા ચ અમચ્ચા ચ એકપ્પહારેનેવ સદ્દમકંસુ, સિઙ્ગાલા ભીતા પલાયિંસુ. તે નિવત્તિત્વા ઓલોકેન્તા પચ્છતો કસ્સચિ અનાગમનભાવં ઞત્વા પુન પચ્ચાગમિંસુ. ઇતરેપિ તથેવ સદ્દમકંસુ. એવં યાવતતિયં પલાયિત્વા પુન ઓલોકેન્તા તેસુ એકસ્સપિ અનાગમનભાવં ઞત્વા ‘‘વજ્ઝપ્પત્તા એતે ભવિસ્સન્તી’’તિ સૂરા હુત્વા નિવત્તિત્વા પુન તેસુ સદ્દં કરોન્તેસુપિ ન પલાયિંસુ. જેટ્ઠકસિઙ્ગાલો રાજાનં ઉપગઞ્છિ, સેસા સિઙ્ગાલા સેસાનં અમચ્ચાનં સન્તિકં અગમંસુ. ઉપાયકુસલો રાજા તસ્સ અત્તનો સન્તિકં આગતભાવં ઞત્વા ડંસિતું ઓકાસં દેન્તો વિય ગીવં ઉક્ખિપિત્વા તં ગીવાય ડંસમાનં હનુકટ્ઠિકેન આકડ્ઢિત્વા યન્તે પક્ખિપિત્વા વિય ગાળ્હં ગણ્હિ, નાગબલેન રઞ્ઞા હનુકટ્ઠિકેન આકડ્ઢિત્વા ગીવાય ગાળ્હં ગહિતસિઙ્ગાલો અત્તાનં મોચેતું અસક્કોન્તો મરણભયતજ્જિતો મહાવિરવં વિરવિ. અવસેસા સિઙ્ગાલા તસ્સ તં અટ્ટસ્સરં સુત્વા ‘‘એકેન પુરિસેન સુગ્ગહિતો ભવિસ્સતી’’તિ અમચ્ચે ઉપસઙ્કમિતું અસક્કોન્તા મરણભયતજ્જિતા સબ્બે પલાયિંસુ. રઞ્ઞો હનુકટ્ઠિકેન દળ્હં કત્વા ગહિતસિઙ્ગાલે અપરાપરં સઞ્ચરન્તે પંસુ સિથિલા અહોસિ. સોપિ સિઙ્ગાલો મરણભયભીતો ચતૂહિ પાદેહિ રઞ્ઞો ઉપરિભાગે પંસું અપબ્યૂહિ, રાજા પંસુનો સિથિલભાવં ઞત્વા સિઙ્ગાલં વિસ્સજ્જેત્વા નાગબલો થામસમ્પન્નો અપરાપરં સઞ્ચરન્તો ઉભો હત્થે ઉક્ખિપિત્વા આવાટમુખવટ્ટિયં ઓલુબ્ભ વાતચ્છિન્નવલાહકો વિય નિક્ખમિત્વા ઠિતો અમચ્ચે અસ્સાસેત્વા પંસું વિયૂહિત્વા સબ્બે ઉદ્ધરિત્વા અમચ્ચપરિવુતો આમકસુસાને અટ્ઠાસિ.
Atha aḍḍharattasamaye ‘‘manussamaṃsaṃ khādissāmā’’ti siṅgālā āgamiṃsu. Te disvā rājā ca amaccā ca ekappahāreneva saddamakaṃsu, siṅgālā bhītā palāyiṃsu. Te nivattitvā olokentā pacchato kassaci anāgamanabhāvaṃ ñatvā puna paccāgamiṃsu. Itarepi tatheva saddamakaṃsu. Evaṃ yāvatatiyaṃ palāyitvā puna olokentā tesu ekassapi anāgamanabhāvaṃ ñatvā ‘‘vajjhappattā ete bhavissantī’’ti sūrā hutvā nivattitvā puna tesu saddaṃ karontesupi na palāyiṃsu. Jeṭṭhakasiṅgālo rājānaṃ upagañchi, sesā siṅgālā sesānaṃ amaccānaṃ santikaṃ agamaṃsu. Upāyakusalo rājā tassa attano santikaṃ āgatabhāvaṃ ñatvā ḍaṃsituṃ okāsaṃ dento viya gīvaṃ ukkhipitvā taṃ gīvāya ḍaṃsamānaṃ hanukaṭṭhikena ākaḍḍhitvā yante pakkhipitvā viya gāḷhaṃ gaṇhi, nāgabalena raññā hanukaṭṭhikena ākaḍḍhitvā gīvāya gāḷhaṃ gahitasiṅgālo attānaṃ mocetuṃ asakkonto maraṇabhayatajjito mahāviravaṃ viravi. Avasesā siṅgālā tassa taṃ aṭṭassaraṃ sutvā ‘‘ekena purisena suggahito bhavissatī’’ti amacce upasaṅkamituṃ asakkontā maraṇabhayatajjitā sabbe palāyiṃsu. Rañño hanukaṭṭhikena daḷhaṃ katvā gahitasiṅgāle aparāparaṃ sañcarante paṃsu sithilā ahosi. Sopi siṅgālo maraṇabhayabhīto catūhi pādehi rañño uparibhāge paṃsuṃ apabyūhi, rājā paṃsuno sithilabhāvaṃ ñatvā siṅgālaṃ vissajjetvā nāgabalo thāmasampanno aparāparaṃ sañcaranto ubho hatthe ukkhipitvā āvāṭamukhavaṭṭiyaṃ olubbha vātacchinnavalāhako viya nikkhamitvā ṭhito amacce assāsetvā paṃsuṃ viyūhitvā sabbe uddharitvā amaccaparivuto āmakasusāne aṭṭhāsi.
તસ્મિં સમયે મનુસ્સા એકં મતમનુસ્સં આમકસુસાને છડ્ડેન્તા દ્વિન્નં યક્ખાનં સીમન્તરિકાય છડ્ડેસું. તે યક્ખા તં મતમનુસ્સં ભાજેતું અસક્કોન્તા ‘‘ન મયં ઇમં ભાજેતું સક્કોમ, અયં સીલવરાજા ધમ્મિકો, એસ નો ભાજેત્વા દસ્સતિ, એતસ્સ સન્તિકં ગચ્છામા’’તિ તં મતમનુસ્સં પાદે ગહેત્વા આકડ્ઢન્તા રઞ્ઞો સન્તિકં ગન્ત્વા ‘‘દેવ, અમ્હાકં ઇમં મતકં ભાજેત્વા દેહી’’તિ આહંસુ. ‘‘ભો યક્ખા, અહં ઇમં તુમ્હાકં ભાજેત્વા દદેય્યં, અપરિસુદ્ધો પનમ્હિ, ન્હાયિસ્સામિ તાવા’’તિ. યક્ખા ચોરરઞ્ઞો ઠપિતં વાસિતઉદકં અત્તનો આનુભાવેન આહરિત્વા રઞ્ઞો ન્હાનત્થાય અદંસુ. ન્હત્વા ઠિતસ્સ સંહરિત્વા ઠપિતે ચોરરઞ્ઞો સાટકે આહરિત્વા અદંસુ, તે નિવાસેત્વા ઠિતસ્સ ચતુજ્જાતિયગન્ધસમુગ્ગં આહરિત્વા અદંસુ, ગન્ધે વિલિમ્પિત્વા ઠિતસ્સ સુવણ્ણસમુગ્ગે મણિતાલવણ્ટેસુ ઠપિતાનિ નાનાપુપ્ફાનિ આહરિત્વા અદંસુ. પુપ્ફાનિ પિળન્ધિત્વા ઠિતકાલે ‘‘અઞ્ઞં કિં કરોમા’’તિ પુચ્છિંસુ. રાજા અત્તનો છાતકાકારં દસ્સેસિ, તે ગન્ત્વા ચોરરઞ્ઞો સમ્પાદિતં નાનગ્ગરસભોજનં આહરિત્વા અદંસુ, રાજા ન્હાતાનુલિત્તો સુમણ્ડિતપ્પસાધિતો નાનગ્ગરસભોજનં ભુઞ્જિ. યક્ખા ચોરરઞ્ઞો ઠપિતં વાસિતપાનીયં સુવણ્ણભિઙ્કારેનેવ સુવણ્ણસરકેનપિ સદ્ધિં આહરિંસુ. અથસ્સ પાનીયં પિવિત્વા મુખં વિક્ખાલેત્વા હત્થે ધોવિત્વા ઠિતકાલે ચોરરઞ્ઞો સમ્પાદિતં પઞ્ચસુગન્ધિકસુપરિભાવિતં તમ્બૂલં આહરિત્વા અદંસુ. તં ખાદિત્વા ઠિતકાલે ‘‘અઞ્ઞં કિં કરોમા’’તિ પુચ્છિંસુ. ગન્ત્વા ચોરરઞ્ઞો ઉસ્સીસકે નિક્ખિત્તં મઙ્ગલખગ્ગં આહરથાતિ. તમ્પિ ગન્ત્વા આહરિંસુ. રાજા તં ખગ્ગં ગહેત્વા તં મતમનુસ્સં ઉજુકં ઠપાપેત્વા મત્થકમજ્ઝે અસિના પહરિત્વા દ્વે કોટ્ઠાસે કત્વા દ્વિન્નં યક્ખાનં સમવિભત્તમેવ વિભજિત્વા અદાસિ, દત્વા ચ પન ખગ્ગં ધોવિત્વા સન્નય્હિત્વા અટ્ઠાસિ. અથ તે યક્ખા મનુસ્સમંસં ખાદિત્વા સુહિતા હુત્વા તુટ્ઠચિત્તા ‘‘અઞ્ઞં તે, મહારાજ, કિં કરોમા’’તિ પુચ્છિંસુ. તેન હિ તુમ્હે અત્તનો આનુભાવેન મં ચોરરઞ્ઞો સિરિગબ્ભે ઓતારેથ, ઇમે ચ અમચ્ચે અત્તનો અત્તનો ગેહેસુ પતિટ્ઠાપેથાતિ. તે ‘‘સાધુ દેવા’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા તથા અકંસુ.
Tasmiṃ samaye manussā ekaṃ matamanussaṃ āmakasusāne chaḍḍentā dvinnaṃ yakkhānaṃ sīmantarikāya chaḍḍesuṃ. Te yakkhā taṃ matamanussaṃ bhājetuṃ asakkontā ‘‘na mayaṃ imaṃ bhājetuṃ sakkoma, ayaṃ sīlavarājā dhammiko, esa no bhājetvā dassati, etassa santikaṃ gacchāmā’’ti taṃ matamanussaṃ pāde gahetvā ākaḍḍhantā rañño santikaṃ gantvā ‘‘deva, amhākaṃ imaṃ matakaṃ bhājetvā dehī’’ti āhaṃsu. ‘‘Bho yakkhā, ahaṃ imaṃ tumhākaṃ bhājetvā dadeyyaṃ, aparisuddho panamhi, nhāyissāmi tāvā’’ti. Yakkhā corarañño ṭhapitaṃ vāsitaudakaṃ attano ānubhāvena āharitvā rañño nhānatthāya adaṃsu. Nhatvā ṭhitassa saṃharitvā ṭhapite corarañño sāṭake āharitvā adaṃsu, te nivāsetvā ṭhitassa catujjātiyagandhasamuggaṃ āharitvā adaṃsu, gandhe vilimpitvā ṭhitassa suvaṇṇasamugge maṇitālavaṇṭesu ṭhapitāni nānāpupphāni āharitvā adaṃsu. Pupphāni piḷandhitvā ṭhitakāle ‘‘aññaṃ kiṃ karomā’’ti pucchiṃsu. Rājā attano chātakākāraṃ dassesi, te gantvā corarañño sampāditaṃ nānaggarasabhojanaṃ āharitvā adaṃsu, rājā nhātānulitto sumaṇḍitappasādhito nānaggarasabhojanaṃ bhuñji. Yakkhā corarañño ṭhapitaṃ vāsitapānīyaṃ suvaṇṇabhiṅkāreneva suvaṇṇasarakenapi saddhiṃ āhariṃsu. Athassa pānīyaṃ pivitvā mukhaṃ vikkhāletvā hatthe dhovitvā ṭhitakāle corarañño sampāditaṃ pañcasugandhikasuparibhāvitaṃ tambūlaṃ āharitvā adaṃsu. Taṃ khāditvā ṭhitakāle ‘‘aññaṃ kiṃ karomā’’ti pucchiṃsu. Gantvā corarañño ussīsake nikkhittaṃ maṅgalakhaggaṃ āharathāti. Tampi gantvā āhariṃsu. Rājā taṃ khaggaṃ gahetvā taṃ matamanussaṃ ujukaṃ ṭhapāpetvā matthakamajjhe asinā paharitvā dve koṭṭhāse katvā dvinnaṃ yakkhānaṃ samavibhattameva vibhajitvā adāsi, datvā ca pana khaggaṃ dhovitvā sannayhitvā aṭṭhāsi. Atha te yakkhā manussamaṃsaṃ khāditvā suhitā hutvā tuṭṭhacittā ‘‘aññaṃ te, mahārāja, kiṃ karomā’’ti pucchiṃsu. Tena hi tumhe attano ānubhāvena maṃ corarañño sirigabbhe otāretha, ime ca amacce attano attano gehesu patiṭṭhāpethāti. Te ‘‘sādhu devā’’ti sampaṭicchitvā tathā akaṃsu.
તસ્મિં સમયે ચોરરાજા અલઙ્કતસિરિગબ્ભે સિરિસયનપિટ્ઠે નિપન્નો નિદ્દાયતિ. રાજા તસ્સ પમત્તસ્સ નિદ્દાયન્તસ્સ ખગ્ગતલેન ઉદરં પહરિ. સો ભીતો પબુજ્ઝિત્વા દીપાલોકેન સીલવમહારાજાનં સઞ્જાનિત્વા સયના ઉટ્ઠાય સતિં ઉપટ્ઠપેત્વા ઠિતો રાજાનં આહ ‘‘મહારાજ, એવરૂપાય રત્તિયા ગહિતારક્ખે પિહિતદ્વારે ભવને આરક્ખમનુસ્સેહિ નિરોકાસે ઠાને ખગ્ગં સન્નય્હિત્વા અલઙ્કતપટિયત્તો કથં નામ ત્વં ઇમં સયનપિટ્ઠં આગતોસી’’તિ. રાજા અત્તનો આગમનાકારં સબ્બં વિત્થારતો કથેસિ. તં સુત્વા ચોરરાજા સંવિગ્ગમાનસો ‘‘મહારાજ, અહં મનુસ્સભૂતોપિ સમાનો તુમ્હાકં ગુણે ન જાનામિ, પરેસં લોહિતમંસખાદકેહિ પન કક્ખળેહિ ફરુસેહિ યક્ખેહિ તવ ગુણા ઞાતા, ન દાનાહં, નરિન્દ , એવરૂપે સીલસમ્પન્ને તયિ દુબ્ભિસ્સામી’’તિ ખગ્ગં આદાય સપથં કત્વા રાજાનં ખમાપેત્વા મહાસયને નિપજ્જાપેત્વા અત્તના ખુદ્દકમઞ્ચકે નિપજ્જિત્વા પભાતાય રત્તિયા ઉટ્ઠિતે સૂરિયે ભેરિં ચરાપેત્વા સબ્બસેનિયો ચ અમચ્ચબ્રાહ્મણગહપતિકે ચ સન્નિપાતાપેત્વા તેસં પુરતો આકાસે પુણ્ણચન્દં ઉક્ખિપન્તો વિય સીલવરઞ્ઞો ગુણે કથેત્વા પરિસમજ્ઝેયેવ પુન રાજાનં ખમાપેત્વા રજ્જં પટિચ્છાપેત્વા ‘‘મહારાજ, ઇતો પટ્ઠાય તુમ્હાકં ઉપ્પન્નો ચોરૂપદ્દવો મય્હં ભારો, મયા ગહિતારક્ખા તુમ્હે રજ્જં કરોથા’’તિ વત્વા પેસુઞ્ઞકારકસ્સ આણં કારેત્વા અત્તનો બલવાહનં આદાય સકરટ્ઠમેવ ગતો.
Tasmiṃ samaye corarājā alaṅkatasirigabbhe sirisayanapiṭṭhe nipanno niddāyati. Rājā tassa pamattassa niddāyantassa khaggatalena udaraṃ pahari. So bhīto pabujjhitvā dīpālokena sīlavamahārājānaṃ sañjānitvā sayanā uṭṭhāya satiṃ upaṭṭhapetvā ṭhito rājānaṃ āha ‘‘mahārāja, evarūpāya rattiyā gahitārakkhe pihitadvāre bhavane ārakkhamanussehi nirokāse ṭhāne khaggaṃ sannayhitvā alaṅkatapaṭiyatto kathaṃ nāma tvaṃ imaṃ sayanapiṭṭhaṃ āgatosī’’ti. Rājā attano āgamanākāraṃ sabbaṃ vitthārato kathesi. Taṃ sutvā corarājā saṃviggamānaso ‘‘mahārāja, ahaṃ manussabhūtopi samāno tumhākaṃ guṇe na jānāmi, paresaṃ lohitamaṃsakhādakehi pana kakkhaḷehi pharusehi yakkhehi tava guṇā ñātā, na dānāhaṃ, narinda , evarūpe sīlasampanne tayi dubbhissāmī’’ti khaggaṃ ādāya sapathaṃ katvā rājānaṃ khamāpetvā mahāsayane nipajjāpetvā attanā khuddakamañcake nipajjitvā pabhātāya rattiyā uṭṭhite sūriye bheriṃ carāpetvā sabbaseniyo ca amaccabrāhmaṇagahapatike ca sannipātāpetvā tesaṃ purato ākāse puṇṇacandaṃ ukkhipanto viya sīlavarañño guṇe kathetvā parisamajjheyeva puna rājānaṃ khamāpetvā rajjaṃ paṭicchāpetvā ‘‘mahārāja, ito paṭṭhāya tumhākaṃ uppanno corūpaddavo mayhaṃ bhāro, mayā gahitārakkhā tumhe rajjaṃ karothā’’ti vatvā pesuññakārakassa āṇaṃ kāretvā attano balavāhanaṃ ādāya sakaraṭṭhameva gato.
સીલવરાજાપિ ખો અલઙ્કતપટિયત્તો સેતચ્છત્તસ્સ હેટ્ઠા સરભપાદકે કઞ્ચનપલ્લઙ્કે નિસિન્નો અત્તનો સમ્પત્તિં ઓલોકેત્વા ‘‘અયઞ્ચ એવરૂપા સમ્પત્તિ અમચ્ચસહસ્સસ્સ ચ જીવિતપટિલાભો મયિ વીરિયં અકરોન્તે ન કિઞ્ચિ અભવિસ્સ, વીરિયબલેન પનાહં નટ્ઠઞ્ચ ઇમં યસં પટિલભિં, અમચ્ચસહસ્સસ્સ ચ જીવિતદાનં અદાસિં, આસચ્છેદં વત અકત્વા વીરિયમેવ કત્તબ્બં. કતવીરિયસ્સ હિ ફલં નામ એવં સમિજ્ઝતી’’તિ ચિન્તેત્વા ઉદાનવસેન ઇમં ગાથમાહ –
Sīlavarājāpi kho alaṅkatapaṭiyatto setacchattassa heṭṭhā sarabhapādake kañcanapallaṅke nisinno attano sampattiṃ oloketvā ‘‘ayañca evarūpā sampatti amaccasahassassa ca jīvitapaṭilābho mayi vīriyaṃ akaronte na kiñci abhavissa, vīriyabalena panāhaṃ naṭṭhañca imaṃ yasaṃ paṭilabhiṃ, amaccasahassassa ca jīvitadānaṃ adāsiṃ, āsacchedaṃ vata akatvā vīriyameva kattabbaṃ. Katavīriyassa hi phalaṃ nāma evaṃ samijjhatī’’ti cintetvā udānavasena imaṃ gāthamāha –
૫૧.
51.
‘‘આસીસેથેવ પુરિસો, ન નિબ્બિન્દેય્ય પણ્ડિતો;
‘‘Āsīsetheva puriso, na nibbindeyya paṇḍito;
પસ્સામિ વોહં અત્તાનં, યથા ઇચ્છિં તથા અહૂ’’તિ.
Passāmi vohaṃ attānaṃ, yathā icchiṃ tathā ahū’’ti.
તત્થ આસીસેથેવાતિ ‘‘એવાહં વીરિયં આરભન્તો ઇમમ્હા દુક્ખા મુચ્ચિસ્સામી’’તિ અત્તનો વીરિયબલેન આસં કરોથેવ. ન નિબ્બિન્દેય્ય પણ્ડિતોતિ પણ્ડિતો ઉપાયકુસલો યુત્તટ્ઠાને વીરિયં કરોન્તો ‘‘અહં ઇમસ્સ વીરિયસ્સ ફલં ન લભિસ્સામી’’તિ ન ઉક્કણ્ઠેય્ય, આસચ્છેદં કરેય્યાતિ અત્થો. પસ્સામિ વોહં અત્તાનન્તિ એત્થ વોતિ નિપાતમત્તં , અહં અજ્જ અત્તાનં પસ્સામિ. યથા ઇચ્છિં તથા અહૂતિ અહઞ્હિ આવાટે નિખાતો તમ્હા દુક્ખા મુચ્ચિત્વા પુન અત્તનો રજ્જસમ્પત્તિં ઇચ્છિં, સો અહં ઇમં સમ્પત્તિં પત્તં અત્તાનં પસ્સામિ. યથેવાહં પુબ્બે ઇચ્છિં, તથેવ મે અત્તા જાતોતિ. એવં બોધિસત્તો ‘‘અહો વત ભો સીલસમ્પન્નાનં વીરિયફલં નામ સમિજ્ઝતી’’તિ ઇમાય ગાથાય ઉદાનં ઉદાનેત્વા યાવજીવં પુઞ્ઞાનિ કત્વા યથાકમ્મં ગતો.
Tattha āsīsethevāti ‘‘evāhaṃ vīriyaṃ ārabhanto imamhā dukkhā muccissāmī’’ti attano vīriyabalena āsaṃ karotheva. Na nibbindeyya paṇḍitoti paṇḍito upāyakusalo yuttaṭṭhāne vīriyaṃ karonto ‘‘ahaṃ imassa vīriyassa phalaṃ na labhissāmī’’ti na ukkaṇṭheyya, āsacchedaṃ kareyyāti attho. Passāmi vohaṃ attānanti ettha voti nipātamattaṃ , ahaṃ ajja attānaṃ passāmi. Yathā icchiṃ tathā ahūti ahañhi āvāṭe nikhāto tamhā dukkhā muccitvā puna attano rajjasampattiṃ icchiṃ, so ahaṃ imaṃ sampattiṃ pattaṃ attānaṃ passāmi. Yathevāhaṃ pubbe icchiṃ, tatheva me attā jātoti. Evaṃ bodhisatto ‘‘aho vata bho sīlasampannānaṃ vīriyaphalaṃ nāma samijjhatī’’ti imāya gāthāya udānaṃ udānetvā yāvajīvaṃ puññāni katvā yathākammaṃ gato.
સત્થાપિ ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા સચ્ચાનિ પકાસેસિ, સચ્ચપરિયોસાને ઓસ્સટ્ઠવીરિયો ભિક્ખુ અરહત્તે પતિટ્ઠાસિ. સત્થા અનુસન્ધિં ઘટેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા પદુટ્ઠામચ્ચો દેવદત્તો અહોસિ, અમચ્ચસહસ્સં બુદ્ધપરિસા, સીલવમહારાજા પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthāpi imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsesi, saccapariyosāne ossaṭṭhavīriyo bhikkhu arahatte patiṭṭhāsi. Satthā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā paduṭṭhāmacco devadatto ahosi, amaccasahassaṃ buddhaparisā, sīlavamahārājā pana ahameva ahosi’’nti.
મહાસીલવજાતકવણ્ણના પઠમા.
Mahāsīlavajātakavaṇṇanā paṭhamā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૫૧.મહાસીલવજાતકં • 51.Mahāsīlavajātakaṃ