Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચરિયાપિટકપાળિ • Cariyāpiṭakapāḷi

    ૪. મહાસુદસ્સનચરિયા

    4. Mahāsudassanacariyā

    ૨૮.

    28.

    ‘‘કુસાવતિમ્હિ નગરે, યદા આસિં મહીપતિ;

    ‘‘Kusāvatimhi nagare, yadā āsiṃ mahīpati;

    મહાસુદસ્સનો નામ, ચક્કવત્તી મહબ્બલો.

    Mahāsudassano nāma, cakkavattī mahabbalo.

    ૨૯.

    29.

    ‘‘તત્થાહં દિવસે તિક્ખત્તું, ઘોસાપેમિ તહિં તહિં;

    ‘‘Tatthāhaṃ divase tikkhattuṃ, ghosāpemi tahiṃ tahiṃ;

    ‘કો કિં ઇચ્છતિ પત્થેતિ, કસ્સ કિં દીયતૂ ધનં.

    ‘Ko kiṃ icchati pattheti, kassa kiṃ dīyatū dhanaṃ.

    ૩૦.

    30.

    ‘‘‘કો છાતકો કો તસિતો, કો માલં કો વિલેપનં;

    ‘‘‘Ko chātako ko tasito, ko mālaṃ ko vilepanaṃ;

    નાનારત્તાનિ વત્થાનિ, કો નગ્ગો પરિદહિસ્સતિ.

    Nānārattāni vatthāni, ko naggo paridahissati.

    ૩૧.

    31.

    ‘‘‘કો પથે છત્તમાદેતિ, કોપાહના મુદૂ સુભા’;

    ‘‘‘Ko pathe chattamādeti, kopāhanā mudū subhā’;

    ઇતિ સાયઞ્ચ પાતો ચ, ઘોસાપેમિ તહિં તહિં.

    Iti sāyañca pāto ca, ghosāpemi tahiṃ tahiṃ.

    ૩૨.

    32.

    ‘‘ન તં દસસુ ઠાનેસુ, નપિ ઠાનસતેસુ વા;

    ‘‘Na taṃ dasasu ṭhānesu, napi ṭhānasatesu vā;

    અનેકસતઠાનેસુ, પટિયત્તં યાચકે ધનં.

    Anekasataṭhānesu, paṭiyattaṃ yācake dhanaṃ.

    ૩૩.

    33.

    ‘‘દિવા વા યદિ વા રત્તિં, યદિ એતિ વનિબ્બકો;

    ‘‘Divā vā yadi vā rattiṃ, yadi eti vanibbako;

    લદ્ધા યદિચ્છકં ભોગં, પૂરહત્થોવ ગચ્છતિ.

    Laddhā yadicchakaṃ bhogaṃ, pūrahatthova gacchati.

    ૩૪.

    34.

    ‘‘એવરૂપં મહાદાનં, અદાસિં યાવજીવિકં;

    ‘‘Evarūpaṃ mahādānaṃ, adāsiṃ yāvajīvikaṃ;

    નપાહં દેસ્સં ધનં દમ્મિ, નપિ નત્થિ નિચયો મયિ.

    Napāhaṃ dessaṃ dhanaṃ dammi, napi natthi nicayo mayi.

    ૩૫.

    35.

    ‘‘યથાપિ આતુરો નામ, રોગતો પરિમુત્તિયા;

    ‘‘Yathāpi āturo nāma, rogato parimuttiyā;

    ધનેન વેજ્જં તપ્પેત્વા, રોગતો પરિમુચ્ચતિ.

    Dhanena vejjaṃ tappetvā, rogato parimuccati.

    ૩૬.

    36.

    ‘‘તથેવાહં જાનમાનો, પરિપૂરેતુમસેસતો;

    ‘‘Tathevāhaṃ jānamāno, paripūretumasesato;

    ઊનમનં પૂરયિતું, દેમિ દાનં વનિબ્બકે;

    Ūnamanaṃ pūrayituṃ, demi dānaṃ vanibbake;

    નિરાલયો અપચ્ચાસો, સમ્બોધિમનુપત્તિયા’’તિ.

    Nirālayo apaccāso, sambodhimanupattiyā’’ti.

    મહાસુદસ્સનચરિયં ચતુત્થં.

    Mahāsudassanacariyaṃ catutthaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ચરિયાપિટક-અટ્ઠકથા • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā / ૪. મહાસુદસ્સનચરિયાવણ્ણના • 4. Mahāsudassanacariyāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact