Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૯૫] ૫. મહાસુદસ્સનજાતકવણ્ણના

    [95] 5. Mahāsudassanajātakavaṇṇanā

    અનિચ્ચા વત સઙ્ખારાતિ ઇદં સત્થા પરિનિબ્બાનમઞ્ચે નિપન્નો આનન્દત્થેરસ્સ ‘‘મા, ભન્તે, ભગવા ઇમસ્મિં ખુદ્દકનગરકે’’ત્યાદિવચનં (દી॰ નિ॰ ૨.૨૧૦) આરબ્ભ કથેસિ. તથાગતે હિ જેતવને વિહરન્તે સારિપુત્તત્થેરો કત્તિકપુણ્ણમાયં નાળકગામકે જાતોવરકે પરિનિબ્બાયિ, મહામોગ્ગલ્લાનો કત્તિકમાસસ્સેવ કાળપક્ખઅમાવસિયં. એવં પરિનિબ્બુતે અગ્ગસાવકયુગે ‘‘અહમ્પિ કુસિનારાયં પરિનિબ્બાયિસ્સામી’’તિ અનુપુબ્બેન ચારિકં ચરમાનો તત્થ ગન્ત્વા યમકસાલાનમન્તરે ઉત્તરસીસકે મઞ્ચકે અનુટ્ઠાનસેય્યાય નિપજ્જિ. અથ નં આયસ્મા આનન્દત્થેરો ‘‘મા, ભન્તે, ભગવા ઇમસ્મિં ખુદ્દકનગરકે વિસમે ઉજ્જઙ્ગલનગરકે, સાખાનગરકે પરિનિબ્બાયિ, અઞ્ઞેસં ચમ્પારાજગહાદીનં મહાનગરાનં અઞ્ઞતરસ્મિં ભગવા પરિનિબ્બાયતૂ’’તિ યાચિ. સત્થા ‘‘મા, આનન્દ, ઇમં ‘ખુદ્દકનગરકં, ઉજ્જઙ્ગલનગરકં સાખાનગરક’ન્તિ વદેહિ, અહઞ્હિ પુબ્બે સુદસ્સનચક્કવત્તિરાજકાલે ઇમસ્મિં નગરે વસિં, તદા ઇદં દ્વાદસયોજનિકેન રતનપાકારેન પરિક્ખિત્તં મહાનગરં અહોસી’’તિ વત્વા થેરેન યાચિતો અતીતં આહરન્તો મહાસુદસ્સનસુત્તં (દી॰ નિ॰ ૨.૨૪૧ આદયો) કથેસિ.

    Aniccā vata saṅkhārāti idaṃ satthā parinibbānamañce nipanno ānandattherassa ‘‘mā, bhante, bhagavā imasmiṃ khuddakanagarake’’tyādivacanaṃ (dī. ni. 2.210) ārabbha kathesi. Tathāgate hi jetavane viharante sāriputtatthero kattikapuṇṇamāyaṃ nāḷakagāmake jātovarake parinibbāyi, mahāmoggallāno kattikamāsasseva kāḷapakkhaamāvasiyaṃ. Evaṃ parinibbute aggasāvakayuge ‘‘ahampi kusinārāyaṃ parinibbāyissāmī’’ti anupubbena cārikaṃ caramāno tattha gantvā yamakasālānamantare uttarasīsake mañcake anuṭṭhānaseyyāya nipajji. Atha naṃ āyasmā ānandatthero ‘‘mā, bhante, bhagavā imasmiṃ khuddakanagarake visame ujjaṅgalanagarake, sākhānagarake parinibbāyi, aññesaṃ campārājagahādīnaṃ mahānagarānaṃ aññatarasmiṃ bhagavā parinibbāyatū’’ti yāci. Satthā ‘‘mā, ānanda, imaṃ ‘khuddakanagarakaṃ, ujjaṅgalanagarakaṃ sākhānagaraka’nti vadehi, ahañhi pubbe sudassanacakkavattirājakāle imasmiṃ nagare vasiṃ, tadā idaṃ dvādasayojanikena ratanapākārena parikkhittaṃ mahānagaraṃ ahosī’’ti vatvā therena yācito atītaṃ āharanto mahāsudassanasuttaṃ (dī. ni. 2.241 ādayo) kathesi.

    તદા પન મહાસુદસ્સનં સુધમ્મપાસાદા ઓતરિત્વા અવિદૂરે સત્તરતનમયે તાલવને પઞ્ઞત્તસ્મિં કપ્પિયમઞ્ચકે દક્ખિણેન પસ્સેન અનુટ્ઠાનસેય્યાય નિપન્નં દિસ્વા ‘‘ઇમાનિ તે, દેવ, ચતુરાસીતિ નગરસહસ્સાનિ કુસાવતિરાજધાનિપ્પમુખાનિ, એત્થ છન્દં કરોહી’’તિ સુભદ્દાય દેવિયા વુત્તે મહાસુદસ્સનો ‘‘મા દેવિ એવં અવચ, અથ ખો ‘એત્થ છન્દં વિનેહિ, મા અપેક્ખં અકાસી’તિ એવં મં ઓવદા’’તિ વત્વા ‘‘કિંકારણા, દેવા’’તિ પુચ્છિતો ‘‘અજ્જાહં કાલકિરિયં કરિસ્સામી’’તિ. અથ નં દેવી રોદમાના અક્ખીનિ પુઞ્છિત્વા કિચ્છેન કસિરેન તથા વત્વા રોદિ પરિદેવિ. સેસાપિ ચતુરાસીતિસહસ્સઇત્થિયો રોદિંસુ પરિદેવિંસુ. અમચ્ચાદીસુપિ એકોપિ અધિવાસેતું નાસક્ખિ, સબ્બેપિ રોદિંસુ. બોધિસત્તો ‘‘અલં, ભણે, મા સદ્દમકત્થા’’તિ સબ્બે નિવારેત્વા દેવિં આમન્તેત્વા ‘‘મા ત્વં દેવિ રોદિ, મા પરિદેવિ. તિલફલમત્તોપિ હિ સઙ્ખારો નિચ્ચો નામ નત્થિ, સબ્બેપિ અનિચ્ચા ભેદનધમ્મા એવા’’તિ વત્વા દેવિં ઓવદન્તો ઇમં ગાથમાહ –

    Tadā pana mahāsudassanaṃ sudhammapāsādā otaritvā avidūre sattaratanamaye tālavane paññattasmiṃ kappiyamañcake dakkhiṇena passena anuṭṭhānaseyyāya nipannaṃ disvā ‘‘imāni te, deva, caturāsīti nagarasahassāni kusāvatirājadhānippamukhāni, ettha chandaṃ karohī’’ti subhaddāya deviyā vutte mahāsudassano ‘‘mā devi evaṃ avaca, atha kho ‘ettha chandaṃ vinehi, mā apekkhaṃ akāsī’ti evaṃ maṃ ovadā’’ti vatvā ‘‘kiṃkāraṇā, devā’’ti pucchito ‘‘ajjāhaṃ kālakiriyaṃ karissāmī’’ti. Atha naṃ devī rodamānā akkhīni puñchitvā kicchena kasirena tathā vatvā rodi paridevi. Sesāpi caturāsītisahassaitthiyo rodiṃsu parideviṃsu. Amaccādīsupi ekopi adhivāsetuṃ nāsakkhi, sabbepi rodiṃsu. Bodhisatto ‘‘alaṃ, bhaṇe, mā saddamakatthā’’ti sabbe nivāretvā deviṃ āmantetvā ‘‘mā tvaṃ devi rodi, mā paridevi. Tilaphalamattopi hi saṅkhāro nicco nāma natthi, sabbepi aniccā bhedanadhammā evā’’ti vatvā deviṃ ovadanto imaṃ gāthamāha –

    ૯૫.

    95.

    ‘‘અનિચ્ચા વત સઙ્ખારા, ઉપ્પાદવયધમ્મિનો;

    ‘‘Aniccā vata saṅkhārā, uppādavayadhammino;

    ઉપ્પજ્જિત્વા નિરુજ્ઝન્તિ, તેસં વૂપસમો સુખો’’તિ.

    Uppajjitvā nirujjhanti, tesaṃ vūpasamo sukho’’ti.

    તત્થ અનિચ્ચા વત સઙ્ખારાતિ ભદ્દે સુભદ્દાદેવિ, યત્તકા કેહિચિ પચ્ચયેહિ સમાગન્ત્વા કતા ખન્ધાયતનાદયો સઙ્ખારા, સબ્બે તે અનિચ્ચાયેવ નામ. એતેસુ હિ રૂપં અનિચ્ચં…પે॰… વિઞ્ઞાણં અનિચ્ચં. ચક્ખુ અનિચ્ચં…પે॰… ધમ્મા અનિચ્ચા. યંકિઞ્ચિ સવિઞ્ઞાણકં અવિઞ્ઞાણકં રતનં, સબ્બં તં અનિચ્ચમેવ. ઇતિ ‘‘અનિચ્ચા વત સઙ્ખારા’’તિ ગણ્હ. કસ્મા? ઉપ્પાદવયધમ્મિનોતિ, સબ્બે હેતે ઉપ્પાદધમ્મિનો ચેવ વયધમ્મિનો ચ ઉપ્પજ્જનભિજ્જનસભાવાયેવ, તસ્મા ‘‘અનિચ્ચા’’તિ વેદિતબ્બા. યસ્મા ચ અનિચ્ચા, તસ્મા ઉપ્પજ્જિત્વા નિરુજ્ઝન્તિ, ઉપ્પજ્જિત્વા ઠિતિં પત્વાપિ નિરુજ્ઝન્તિયેવ. સબ્બેવ હેતે નિબ્બત્તમાના ઉપ્પજ્જન્તિ નામ, ભિજ્જમાના નિરુજ્ઝન્તિ નામ. તેસં ઉપ્પાદે સતિયેવ ચ ઠિતિ નામ હોતિ, ઠિતિયા સતિયેવ ભઙ્ગો નામ હોતિ, ન હિ અનુપ્પન્નસ્સ ઠિતિ નામ , નાપિ ઠિતં અભિજ્જનકં નામ અત્થિ. ઇતિ સબ્બેપિ સઙ્ખારા તીણિ લક્ખણાનિ પત્વા તત્થ તત્થેવ નિરુજ્ઝન્તિ, તસ્મા સબ્બેપિમે અનિચ્ચા ખણિકા ઇત્તરા અધુવા પભઙ્ગુનો ચલિતા સમીરિતા અનદ્ધનિયા પયાતા તાવકાલિકા નિસ્સારા, તાવકાલિકટ્ઠેન માયામરીચિફેણસદિસા. તેસુ ભદ્દે સુભદ્દાદેવિ, કસ્મા સુખસઞ્ઞં ઉપ્પાદેસિ, એવં પન ગણ્હ તેસં વૂપસમો સુખોતિ, સબ્બવટ્ટવૂપસમનતો તેસં વૂપસમો નામ નિબ્બાનં, તદેવેકં એકન્તતો સુખં, તતો અઞ્ઞં સુખં નામ નત્થીતિ.

    Tattha aniccā vata saṅkhārāti bhadde subhaddādevi, yattakā kehici paccayehi samāgantvā katā khandhāyatanādayo saṅkhārā, sabbe te aniccāyeva nāma. Etesu hi rūpaṃ aniccaṃ…pe… viññāṇaṃ aniccaṃ. Cakkhu aniccaṃ…pe… dhammā aniccā. Yaṃkiñci saviññāṇakaṃ aviññāṇakaṃ ratanaṃ, sabbaṃ taṃ aniccameva. Iti ‘‘aniccā vata saṅkhārā’’ti gaṇha. Kasmā? Uppādavayadhamminoti, sabbe hete uppādadhammino ceva vayadhammino ca uppajjanabhijjanasabhāvāyeva, tasmā ‘‘aniccā’’ti veditabbā. Yasmā ca aniccā, tasmā uppajjitvā nirujjhanti, uppajjitvā ṭhitiṃ patvāpi nirujjhantiyeva. Sabbeva hete nibbattamānā uppajjanti nāma, bhijjamānā nirujjhanti nāma. Tesaṃ uppāde satiyeva ca ṭhiti nāma hoti, ṭhitiyā satiyeva bhaṅgo nāma hoti, na hi anuppannassa ṭhiti nāma , nāpi ṭhitaṃ abhijjanakaṃ nāma atthi. Iti sabbepi saṅkhārā tīṇi lakkhaṇāni patvā tattha tattheva nirujjhanti, tasmā sabbepime aniccā khaṇikā ittarā adhuvā pabhaṅguno calitā samīritā anaddhaniyā payātā tāvakālikā nissārā, tāvakālikaṭṭhena māyāmarīcipheṇasadisā. Tesu bhadde subhaddādevi, kasmā sukhasaññaṃ uppādesi, evaṃ pana gaṇha tesaṃ vūpasamo sukhoti, sabbavaṭṭavūpasamanato tesaṃ vūpasamo nāma nibbānaṃ, tadevekaṃ ekantato sukhaṃ, tato aññaṃ sukhaṃ nāma natthīti.

    એવં મહાસુદસ્સનો અમતમહાનિબ્બાનેન દેસનાય કૂટં ગહેત્વા અવસેસસ્સપિ મહાજનસ્સ ‘‘દાનં દેથ, સીલં રક્ખથ, ઉપોસથકમ્મં કરોથા’’તિ ઓવાદં દત્વા દેવલોકપરાયણો અહોસિ.

    Evaṃ mahāsudassano amatamahānibbānena desanāya kūṭaṃ gahetvā avasesassapi mahājanassa ‘‘dānaṃ detha, sīlaṃ rakkhatha, uposathakammaṃ karothā’’ti ovādaṃ datvā devalokaparāyaṇo ahosi.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા સુભદ્દા દેવી રાહુલમાતા અહોસિ, પરિણાયકરતનં રાહુલો, સેસપરિસા બુદ્ધપરિસા, મહાસુદસ્સનો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā subhaddā devī rāhulamātā ahosi, pariṇāyakaratanaṃ rāhulo, sesaparisā buddhaparisā, mahāsudassano pana ahameva ahosi’’nti.

    મહાસુદસ્સનજાતકવણ્ણના પઞ્ચમા.

    Mahāsudassanajātakavaṇṇanā pañcamā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૯૫. મહાસુદસ્સનજાતકં • 95. Mahāsudassanajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact