Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā)

    2. மஹாஸுஞ்ஞதஸுத்தவண்ணனா

    2. Mahāsuññatasuttavaṇṇanā

    185. ஏவங் மே ஸுதந்தி மஹாஸுஞ்ஞதஸுத்தங். தத்த² காளகே²மகஸ்ஸாதி ச²விவண்ணேன ஸோ காளோ, கே²மகோதி பனஸ்ஸ நாமங். விஹாரோதி தஸ்மிங்யேவ நிக்³ரோதா⁴ராமே ஏகஸ்மிங் பதே³ஸே பாகாரேன பரிக்கி²பித்வா த்³வாரகொட்ட²கங் மாபெத்வா ஹங்ஸவட்டகாதி³ஸேனாஸனானி சேவ மண்ட³லமாளபோ⁴ஜனஸாலாதீ³னி ச பதிட்ட²பெத்வா கதோ விஹாரோ. ஸம்ப³ஹுலானி ஸேனாஸனானீதி மஞ்சோ பீட²ங் பி⁴ஸிபி³ம்போ³ஹனங் தட்டிகா சம்மக²ண்டோ³ திணஸந்தா²ரோ பண்ணஸந்தா²ரோ பலாலஸந்தா²ரோதிஆதீ³னி பஞ்ஞத்தானி ஹொந்தி, மஞ்சேன மஞ்சங்…பே॰… பலாலஸந்தா²ரேனேவ பலாலஸந்தா²ரங் ஆஹச்ச ட²பிதானி, க³ணபி⁴க்கூ²னங் வஸனட்டா²னஸதி³ஸங் அஹோஸி.

    185.Evaṃme sutanti mahāsuññatasuttaṃ. Tattha kāḷakhemakassāti chavivaṇṇena so kāḷo, khemakoti panassa nāmaṃ. Vihāroti tasmiṃyeva nigrodhārāme ekasmiṃ padese pākārena parikkhipitvā dvārakoṭṭhakaṃ māpetvā haṃsavaṭṭakādisenāsanāni ceva maṇḍalamāḷabhojanasālādīni ca patiṭṭhapetvā kato vihāro. Sambahulāni senāsanānīti mañco pīṭhaṃ bhisibimbohanaṃ taṭṭikā cammakhaṇḍo tiṇasanthāro paṇṇasanthāro palālasanthārotiādīni paññattāni honti, mañcena mañcaṃ…pe… palālasanthāreneva palālasanthāraṃ āhacca ṭhapitāni, gaṇabhikkhūnaṃ vasanaṭṭhānasadisaṃ ahosi.

    ஸம்ப³ஹுலா நு கோ²தி ப⁴க³வதோ போ³தி⁴பல்லங்கேயேவ ஸப்³ப³கிலேஸானங் ஸமுக்³கா⁴டிதத்தா ஸங்ஸயோ நாம நத்தி², விதக்கபுப்³ப³பா⁴கா³ புச்சா², விதக்கபுப்³ப³பா⁴கே³ சாயங் நுகாரோ நிபாதமத்தோ. பாடிமத்த²கங் க³ச்ச²ந்தே அவினிச்சி²தோ நாம ந ஹோதி. இதோ கிர புப்³பே³ ப⁴க³வதா த³ஸ த்³வாத³ஸ பி⁴க்கூ² ஏகட்டா²னே வஸந்தா ந தி³ட்ட²புப்³பா³.

    Sambahulānu khoti bhagavato bodhipallaṅkeyeva sabbakilesānaṃ samugghāṭitattā saṃsayo nāma natthi, vitakkapubbabhāgā pucchā, vitakkapubbabhāge cāyaṃ nukāro nipātamatto. Pāṭimatthakaṃ gacchante avinicchito nāma na hoti. Ito kira pubbe bhagavatā dasa dvādasa bhikkhū ekaṭṭhāne vasantā na diṭṭhapubbā.

    அத²ஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – க³ணவாஸோ நாமாயங் வட்டே ஆசிண்ணஸமாசிண்ணோ நதீ³ஓதிண்ணஉத³கஸதி³ஸோ, நிரயதிரச்சா²னயோனிபெத்திவிஸயாஸுரகாயேஸுபி, மனுஸ்ஸலோக-தே³வலோகப்³ரஹ்மலோகேஸுபி க³ணவாஸோவ ஆசிண்ணோ. த³ஸயோஜனஸஹஸ்ஸோ ஹி நிரயோ திபுசுண்ணப⁴ரிதா நாளி விய ஸத்தேஹி நிரந்தரோ, பஞ்சவித⁴ப³ந்த⁴னகம்மகாரணகரணட்டா²னே ஸத்தானங் பமாணங் வா பரிச்சே²தோ³ வா நத்தி², ததா² வாஸீஹி தச்ச²னாதி³டா²னேஸு, இதி க³ணபூ⁴தாவ பச்சந்தி. திரச்சா²னயோனியங் ஏகஸ்மிங் வம்மிகே உபஸிகானங் பமாணங் வா பரிச்சே²தோ³ வா நத்தி², ததா² ஏகேகபி³லாதீ³ஸுபி கிபில்லிகாதீ³னங். திரச்சா²னயோனியம்பி க³ணவாஸோவ. பேதனக³ரானி ச கா³வுதிகானி அட்³ட⁴யோஜனிகானிபி பேதப⁴ரிதானி ஹொந்தி. ஏவங் பெத்திவிஸயேபி க³ணவாஸோவ. அஸுரப⁴வனங் த³ஸயோஜனஸஹஸ்ஸங் கண்ணே பக்கி²த்தஸூசியா கண்ணபி³லங் விய ஹோதி. இதி அஸுரகாயேபி க³ணவாஸோவ. மனுஸ்ஸலோகே ஸாவத்தி²யங் ஸத்தபண்ணாஸ குலஸதஸஹஸ்ஸானி, ராஜக³ஹே அந்தோ ச ப³ஹி ச அட்டா²ரஸ மனுஸ்ஸகோடியோ வஸிங்ஸு. ஏவங் அஞ்ஞேஸுபி டா²னேஸூதி மனுஸ்ஸலோகேபி க³ணவாஸோவ. பு⁴ம்மதே³வதா ஆதி³ங் கத்வா தே³வலோகப்³ரஹ்மலோகேஸுபி க³ணவாஸோவ. ஏகேகஸ்ஸ ஹி தே³வபுத்தஸ்ஸ அட்³ட⁴தியா நாடககோடியோ ஹொந்தி, நவபி கோடியோ ஹொந்தி, ஏகட்டா²னே த³ஸஸஹஸ்ஸாபி ப்³ரஹ்மானோ வஸந்தி.

    Athassa etadahosi – gaṇavāso nāmāyaṃ vaṭṭe āciṇṇasamāciṇṇo nadīotiṇṇaudakasadiso, nirayatiracchānayonipettivisayāsurakāyesupi, manussaloka-devalokabrahmalokesupi gaṇavāsova āciṇṇo. Dasayojanasahasso hi nirayo tipucuṇṇabharitā nāḷi viya sattehi nirantaro, pañcavidhabandhanakammakāraṇakaraṇaṭṭhāne sattānaṃ pamāṇaṃ vā paricchedo vā natthi, tathā vāsīhi tacchanādiṭhānesu, iti gaṇabhūtāva paccanti. Tiracchānayoniyaṃ ekasmiṃ vammike upasikānaṃ pamāṇaṃ vā paricchedo vā natthi, tathā ekekabilādīsupi kipillikādīnaṃ. Tiracchānayoniyampi gaṇavāsova. Petanagarāni ca gāvutikāni aḍḍhayojanikānipi petabharitāni honti. Evaṃ pettivisayepi gaṇavāsova. Asurabhavanaṃ dasayojanasahassaṃ kaṇṇe pakkhittasūciyā kaṇṇabilaṃ viya hoti. Iti asurakāyepi gaṇavāsova. Manussaloke sāvatthiyaṃ sattapaṇṇāsa kulasatasahassāni, rājagahe anto ca bahi ca aṭṭhārasa manussakoṭiyo vasiṃsu. Evaṃ aññesupi ṭhānesūti manussalokepi gaṇavāsova. Bhummadevatā ādiṃ katvā devalokabrahmalokesupi gaṇavāsova. Ekekassa hi devaputtassa aḍḍhatiyā nāṭakakoṭiyo honti, navapi koṭiyo honti, ekaṭṭhāne dasasahassāpi brahmāno vasanti.

    ததோ சிந்தேஸி – ‘‘மயா ஸதஸஹஸ்ஸகப்பாதி⁴கானி சத்தாரி அஸங்க்²யெய்யானி க³ணவாஸவித்³த⁴ங்ஸனத்த²ங் த³ஸ பாரமியோ பூரிதா, இமே ச பி⁴க்கூ² இதோ பட்டா²யேவ க³ணங் ப³ந்தி⁴த்வா க³ணாபி⁴ரதா ஜாதா அனநுச்ச²விகங் கரொந்தீ’’தி. ஸோ த⁴ம்மஸங்வேக³ங் உப்பாதெ³த்வா புன சிந்தேஸி – ‘‘ஸசே ‘ஏகட்டா²னே த்³வீஹி பி⁴க்கூ²ஹி ந வஸிதப்³ப³’ந்தி ஸக்கா ப⁴வெய்ய ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞபேதுங், ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞாபெய்யங், ந கோ² பனேதங் ஸக்கா. ஹந்தா³ஹங் மஹாஸுஞ்ஞதாபடிபத்திங் நாம ஸுத்தந்தங் தே³ஸேமி, யங் ஸிக்கா²காமானங் குலபுத்தானங் ஸிக்கா²பத³பஞ்ஞத்தி விய நக³ரத்³வாரே நிக்கி²த்தஸப்³ப³காயிகஆதா³ஸோ விய ச ப⁴விஸ்ஸதி. ததோ யதா² நாமேகஸ்மிங் ஆதா³ஸே க²த்தியாத³யோ அத்தனோ வஜ்ஜங் தி³ஸ்வா தங் பஹாய அனவஜ்ஜா ஹொந்தி, ஏவமேவங் மயி பரினிப்³பு³தேபி பஞ்சவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி இமங் ஸுத்தங் ஆவஜ்ஜித்வா க³ணங் வினோதெ³த்வா ஏகீபா⁴வாபி⁴ரதா குலபுத்தா வட்டது³க்க²ஸ்ஸ அந்தங் கரிஸ்ஸந்தீ’’தி. ப⁴க³வதோ ச மனோரத²ங் பூரெந்தா விய இமங் ஸுத்தங் ஆவஜ்ஜித்வா க³ணங் வினோதெ³த்வா வட்டது³க்க²ங் கே²பெத்வா பரினிப்³பு³தா குலபுத்தா க³ணனபத²ங் வீதிவத்தா. வாலிகபிட்டி²விஹாரேபி ஹி ஆபி⁴த⁴ம்மிகஅப⁴யத்தே²ரோ நாம வஸ்ஸூபனாயிகஸமயே ஸம்ப³ஹுலேஹி பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் இமங் ஸுத்தங் ஸஞ்ஜா²யித்வா ‘‘ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ ஏவங் காரேதி, மயங் கிங் கரோமா’’தி ஆஹ. தே ஸப்³பே³பி அந்தோவஸ்ஸே க³ணங் வினோதெ³த்வா ஏகீபா⁴வாபி⁴ரதா அரஹத்தங் பாபுணிங்ஸு. க³ணபே⁴த³னங் நாம இத³ங் ஸுத்தந்தி.

    Tato cintesi – ‘‘mayā satasahassakappādhikāni cattāri asaṅkhyeyyāni gaṇavāsaviddhaṃsanatthaṃ dasa pāramiyo pūritā, ime ca bhikkhū ito paṭṭhāyeva gaṇaṃ bandhitvā gaṇābhiratā jātā ananucchavikaṃ karontī’’ti. So dhammasaṃvegaṃ uppādetvā puna cintesi – ‘‘sace ‘ekaṭṭhāne dvīhi bhikkhūhi na vasitabba’nti sakkā bhaveyya sikkhāpadaṃ paññapetuṃ, sikkhāpadaṃ paññāpeyyaṃ, na kho panetaṃ sakkā. Handāhaṃ mahāsuññatāpaṭipattiṃ nāma suttantaṃ desemi, yaṃ sikkhākāmānaṃ kulaputtānaṃ sikkhāpadapaññatti viya nagaradvāre nikkhittasabbakāyikaādāso viya ca bhavissati. Tato yathā nāmekasmiṃ ādāse khattiyādayo attano vajjaṃ disvā taṃ pahāya anavajjā honti, evamevaṃ mayi parinibbutepi pañcavassasahassāni imaṃ suttaṃ āvajjitvā gaṇaṃ vinodetvā ekībhāvābhiratā kulaputtā vaṭṭadukkhassa antaṃ karissantī’’ti. Bhagavato ca manorathaṃ pūrentā viya imaṃ suttaṃ āvajjitvā gaṇaṃ vinodetvā vaṭṭadukkhaṃ khepetvā parinibbutā kulaputtā gaṇanapathaṃ vītivattā. Vālikapiṭṭhivihārepi hi ābhidhammikaabhayatthero nāma vassūpanāyikasamaye sambahulehi bhikkhūhi saddhiṃ imaṃ suttaṃ sañjhāyitvā ‘‘sammāsambuddho evaṃ kāreti, mayaṃ kiṃ karomā’’ti āha. Te sabbepi antovasse gaṇaṃ vinodetvā ekībhāvābhiratā arahattaṃ pāpuṇiṃsu. Gaṇabhedanaṃ nāma idaṃ suttanti.

    186. க⁴டாயாதி ஏவங்னாமகஸ்ஸ ஸக்கஸ்ஸ. விஹாரேதி அயம்பி விஹாரோ நிக்³ரோதா⁴ராமஸ்ஸேவ ஏகதே³ஸே காளகே²மகஸ்ஸ விஹாரோ விய கதோதி வேதி³தப்³போ³. சீவரகம்மந்தி ஜிண்ணமலினானங் அக்³க³ளட்டா²னுப்பாத³னதோ⁴வனாதீ³ஹி கதபரிப⁴ண்ட³ம்பி, சீவரத்தா²ய உப்பன்னவத்தா²னங் விசாரணஸிப்³ப³னாதீ³ஹி அகதங் ஸங்விதா⁴னம்பி வட்டதி, இத⁴ பன அகதங் ஸங்விதா⁴னங் அதி⁴ப்பேதங். மனுஸ்ஸா ஹி ஆனந்த³த்தே²ரஸ்ஸ சீவரஸாடகே அத³ங்ஸு. தஸ்மா தே²ரோ ஸம்ப³ஹுலே பி⁴க்கூ² க³ஹெத்வா தத்த² சீவரகம்மங் அகாஸி. தேபி பி⁴க்கூ² பாதோவ ஸூசிபாஸகஸ்ஸ பஞ்ஞாயனகாலதோ பட்டா²ய நிஸின்னா அபஞ்ஞாயனகாலே உட்ட²ஹந்தி. ஸூசிகம்மே நிட்டி²தேயேவ ஸேனாஸனானி ஸங்வித³ஹிஸ்ஸாமாதி ந ஸங்வித³ஹிங்ஸு. சீவரகாரஸமயோ நோதி தே²ரோ கிர சிந்தேஸி – ‘‘அத்³தா⁴ ஏதேஹி பி⁴க்கூ²ஹி ந படிஸாமிதானி ஸேனாஸனானி, ப⁴க³வதா ச தி³ட்டா²னி ப⁴விஸ்ஸந்தி. இதி அனத்தமனோ ஸத்தா² ஸுட்டு² நிக்³க³ஹேதுகாமோ, இமேஸங் பி⁴க்கூ²னங் உபத்த²ம்போ⁴ ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி; தஸ்மா ஏவமாஹ. அயங் பனெத்த² அதி⁴ப்பாயோ – ‘‘ந, ப⁴ந்தே, இமே பி⁴க்கூ² கம்மாராமா ஏவ, சீவரகிச்சவஸேன பன ஏவங் வஸந்தீ’’தி.

    186.Ghaṭāyāti evaṃnāmakassa sakkassa. Vihāreti ayampi vihāro nigrodhārāmasseva ekadese kāḷakhemakassa vihāro viya katoti veditabbo. Cīvarakammanti jiṇṇamalinānaṃ aggaḷaṭṭhānuppādanadhovanādīhi kataparibhaṇḍampi, cīvaratthāya uppannavatthānaṃ vicāraṇasibbanādīhi akataṃ saṃvidhānampi vaṭṭati, idha pana akataṃ saṃvidhānaṃ adhippetaṃ. Manussā hi ānandattherassa cīvarasāṭake adaṃsu. Tasmā thero sambahule bhikkhū gahetvā tattha cīvarakammaṃ akāsi. Tepi bhikkhū pātova sūcipāsakassa paññāyanakālato paṭṭhāya nisinnā apaññāyanakāle uṭṭhahanti. Sūcikamme niṭṭhiteyeva senāsanāni saṃvidahissāmāti na saṃvidahiṃsu. Cīvarakārasamayo noti thero kira cintesi – ‘‘addhā etehi bhikkhūhi na paṭisāmitāni senāsanāni, bhagavatā ca diṭṭhāni bhavissanti. Iti anattamano satthā suṭṭhu niggahetukāmo, imesaṃ bhikkhūnaṃ upatthambho bhavissāmī’’ti; tasmā evamāha. Ayaṃ panettha adhippāyo – ‘‘na, bhante, ime bhikkhū kammārāmā eva, cīvarakiccavasena pana evaṃ vasantī’’ti.

    ந கோ², ஆனந்தா³தி, ஆனந்த³, கம்மஸமயோ வா ஹோது அகம்மஸமயோ வா, சீவரகாரஸமயோ வா ஹோது அசீவரகாரஸமயோ வா, அத² கோ² ஸங்க³ணிகாராமோ பி⁴க்கு² ந ஸோப⁴தியேவ. மா த்வங் அனுபத்த²ம்ப⁴ட்டா²னே உபத்த²ம்போ⁴ அஹோஸீதி. தத்த² ஸங்க³ணிகாதி ஸகபரிஸஸமோதா⁴னங். க³ணோதி நானாஜனஸமோதா⁴னங். இதி ஸங்க³ணிகாராமோ வா ஹோது க³ணாராமோ வா, ஸப்³ப³தா²பி க³ணபா³ஹுல்லாபி⁴ரதோ க³ணப³ந்த⁴னப³த்³தோ⁴ பி⁴க்கு² ந ஸோப⁴தி. பச்சா²ப⁴த்தே பன தி³வாட்டா²னங் ஸம்மஜ்ஜித்வா ஸுதோ⁴தஹத்த²பாதோ³ மூலகம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா ஏகாராமதமனுயுத்தோ பி⁴க்கு² பு³த்³த⁴ஸாஸனே ஸோப⁴தி. நெக்க²ம்மஸுக²ந்தி காமதோ நிக்க²ந்தஸ்ஸ ஸுக²ங். பவிவேகஸுக²ம்பி காமபவிவேகஸுக²மேவ. ராகா³தீ³னங் பன வூபஸமத்தா²ய ஸங்வத்ததீதி உபஸமஸுக²ங். மக்³க³ஸம்போ³த⁴த்தா²ய ஸங்வத்ததீதி ஸம்போ³தி⁴ஸுக²ங். நிகாமலாபீ⁴தி காமலாபீ⁴ இச்சி²தலாபீ⁴. அகிச்ச²லாபீ⁴தி அது³க்க²லாபீ⁴. அகஸிரலாபீ⁴தி விபுலலாபீ⁴.

    Na kho, ānandāti, ānanda, kammasamayo vā hotu akammasamayo vā, cīvarakārasamayo vā hotu acīvarakārasamayo vā, atha kho saṅgaṇikārāmo bhikkhu na sobhatiyeva. Mā tvaṃ anupatthambhaṭṭhāne upatthambho ahosīti. Tattha saṅgaṇikāti sakaparisasamodhānaṃ. Gaṇoti nānājanasamodhānaṃ. Iti saṅgaṇikārāmo vā hotu gaṇārāmo vā, sabbathāpi gaṇabāhullābhirato gaṇabandhanabaddho bhikkhu na sobhati. Pacchābhatte pana divāṭṭhānaṃ sammajjitvā sudhotahatthapādo mūlakammaṭṭhānaṃ gahetvā ekārāmatamanuyutto bhikkhu buddhasāsane sobhati. Nekkhammasukhanti kāmato nikkhantassa sukhaṃ. Pavivekasukhampi kāmapavivekasukhameva. Rāgādīnaṃ pana vūpasamatthāya saṃvattatīti upasamasukhaṃ. Maggasambodhatthāya saṃvattatīti sambodhisukhaṃ. Nikāmalābhīti kāmalābhī icchitalābhī. Akicchalābhīti adukkhalābhī. Akasiralābhīti vipulalābhī.

    ஸாமாயிகந்தி அப்பிதப்பிதஸமயே கிலேஸேஹி விமுத்தங். கந்தந்தி மனாபங். சேதோவிமுத்திந்தி ரூபாரூபாவசரசித்தவிமுத்திங். வுத்தஞ்ஹேதங் – ‘‘சத்தாரி ச ஜா²னானி சதஸ்ஸோ ச அரூபஸமாபத்தியோ, அயங் ஸாமாயிகோ விமொக்கோ²’’தி (படி॰ ம॰ 1.213). அஸாமாயிகந்தி ந ஸமயவஸேன கிலேஸேஹி விமுத்தங், அத² கோ² அச்சந்தவிமுத்தங் லோகுத்தரங் வுத்தங். வுத்தஞ்ஹேதங் – ‘‘சத்தாரோ ச அரியமக்³கா³ சத்தாரி ச ஸாமஞ்ஞப²லானி, அயங் அஸாமாயிகோ விமொக்கோ²’’தி. அகுப்பந்தி கிலேஸேஹி அகோபேதப்³ப³ங்.

    Sāmāyikanti appitappitasamaye kilesehi vimuttaṃ. Kantanti manāpaṃ. Cetovimuttinti rūpārūpāvacaracittavimuttiṃ. Vuttañhetaṃ – ‘‘cattāri ca jhānāni catasso ca arūpasamāpattiyo, ayaṃ sāmāyiko vimokkho’’ti (paṭi. ma. 1.213). Asāmāyikanti na samayavasena kilesehi vimuttaṃ, atha kho accantavimuttaṃ lokuttaraṃ vuttaṃ. Vuttañhetaṃ – ‘‘cattāro ca ariyamaggā cattāri ca sāmaññaphalāni, ayaṃ asāmāyiko vimokkho’’ti. Akuppanti kilesehi akopetabbaṃ.

    எத்தாவதா கிங் கதி²தங் ஹோதி? ஸங்க³ணிகாராமோ பி⁴க்கு² க³ணப³ந்த⁴னப³த்³தோ⁴ நேவ லோகியகு³ணங், ந ச லோகுத்தரகு³ணங் நிப்³ப³த்தேதுங் ஸக்கோதி, க³ணங் வினோதெ³த்வா பன ஏகாபி⁴ரதோ ஸக்கோதி. ததா² ஹி விபஸ்ஸீ போ³தி⁴ஸத்தோ சதுராஸீதியா பப்³ப³ஜிதஸஹஸ்ஸேஹி பரிவுதோ ஸத்த வஸ்ஸானி விசரந்தோ ஸப்³ப³ஞ்ஞுகு³ணங் நிப்³ப³த்தேதுங் நாஸக்கி², க³ணங் வினோதெ³த்வா ஸத்ததி³வஸே ஏகீபா⁴வாபி⁴ரதோ போ³தி⁴மண்ட³ங் ஆருய்ஹ ஸப்³ப³ஞ்ஞுகு³ணங் நிப்³ப³த்தேஸி. அம்ஹாகங் போ³தி⁴ஸத்தோ பஞ்சவக்³கி³யேஹி ஸத்³தி⁴ங் ச²ப்³ப³ஸ்ஸானி விசரந்தோ ஸப்³ப³ஞ்ஞுகு³ணங் நிப்³ப³த்தேதுங் நாஸக்கி², தேஸு பக்கந்தேஸு ஏகீபா⁴வாபி⁴ரதோ போ³தி⁴மண்ட³ங் ஆருய்ஹ ஸப்³ப³ஞ்ஞுகு³ணங் நிப்³ப³த்தேஸி.

    Ettāvatā kiṃ kathitaṃ hoti? Saṅgaṇikārāmo bhikkhu gaṇabandhanabaddho neva lokiyaguṇaṃ, na ca lokuttaraguṇaṃ nibbattetuṃ sakkoti, gaṇaṃ vinodetvā pana ekābhirato sakkoti. Tathā hi vipassī bodhisatto caturāsītiyā pabbajitasahassehi parivuto satta vassāni vicaranto sabbaññuguṇaṃ nibbattetuṃ nāsakkhi, gaṇaṃ vinodetvā sattadivase ekībhāvābhirato bodhimaṇḍaṃ āruyha sabbaññuguṇaṃ nibbattesi. Amhākaṃ bodhisatto pañcavaggiyehi saddhiṃ chabbassāni vicaranto sabbaññuguṇaṃ nibbattetuṃ nāsakkhi, tesu pakkantesu ekībhāvābhirato bodhimaṇḍaṃ āruyha sabbaññuguṇaṃ nibbattesi.

    ஏவங் ஸங்க³ணிகாராமஸ்ஸ கு³ணாதி⁴க³மாபா⁴வங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி தோ³ஸுப்பத்திங் த³ஸ்ஸெந்தோ நாஹங் ஆனந்தா³திஆதி³மாஹ. தத்த² ரூபந்தி ஸரீரங். யத்த² ரத்தஸ்ஸாதி யஸ்மிங் ரூபே ராக³வஸேன ரத்தஸ்ஸ. ந உப்பஜ்ஜெய்யுந்தி யஸ்மிங் ரூபே ரத்தஸ்ஸ ந உப்பஜ்ஜெய்யுங், தங் ரூபங் ந ஸமனுபஸ்ஸாமி, அத² கோ² ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானானங் த³ஸப³லஸாவகத்துபக³மனஸங்கா²தேன அஞ்ஞதா²பா⁴வேன ஸஞ்சயஸ்ஸ விய, உபாலிக³ஹபதினோ அஞ்ஞதா²பா⁴வேன நாடபுத்தஸ்ஸ விய, பியஜாதிகஸுத்தே ஸெட்டி²ஆதீ³னங் விய ச உப்பஜ்ஜந்தியேவ.

    Evaṃ saṅgaṇikārāmassa guṇādhigamābhāvaṃ dassetvā idāni dosuppattiṃ dassento nāhaṃ ānandātiādimāha. Tattha rūpanti sarīraṃ. Yattha rattassāti yasmiṃ rūpe rāgavasena rattassa. Na uppajjeyyunti yasmiṃ rūpe rattassa na uppajjeyyuṃ, taṃ rūpaṃ na samanupassāmi, atha kho sāriputtamoggallānānaṃ dasabalasāvakattupagamanasaṅkhātena aññathābhāvena sañcayassa viya, upāligahapatino aññathābhāvena nāṭaputtassa viya, piyajātikasutte seṭṭhiādīnaṃ viya ca uppajjantiyeva.

    187. அயங் கோ² பனானந்தா³தி கோ அனுஸந்தி⁴? ஸசே ஹி கோசி து³ப்³பு³த்³தீ⁴ நவபப்³ப³ஜிதோ வதெ³ய்ய – ‘‘ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ கெ²த்தங் பவிட்டா² கா³வியோ விய அம்ஹேயேவ க³ணதோ நீஹரதி, ஏகீபா⁴வே நியோஜேதி, ஸயங் பன ராஜராஜமஹாமத்தாதீ³ஹி பரிவுதோ விஹரதீ’’தி, தஸ்ஸ வசனோகாஸுபச்சே²த³னத்த²ங் – ‘‘சக்கவாளபரியந்தாய பரிஸாய மஜ்ஜே² நிஸின்னோபி ததா²க³தோ ஏககோவா’’தி த³ஸ்ஸேதுங் இமங் தே³ஸனங் ஆரபி⁴. தத்த² ஸப்³ப³னிமித்தானந்தி ரூபாதீ³னங் ஸங்க²னிமித்தானங். அஜ்ஜ²த்தந்தி விஸயஜ்ஜ²த்தங். ஸுஞ்ஞதந்தி ஸுஞ்ஞதப²லஸமாபத்திங். தத்ர சேதி உபயோக³த்தே² பு⁴ம்மங், தங் சேதி வுத்தங் ஹோதி. புன தத்ராதி தஸ்மிங் பரிஸமஜ்ஜே² டி²தோ. விவேகனின்னேனாதி நிப்³பா³னநின்னேன. ப்³யந்தீபூ⁴தேனாதி ஆஸவட்டா²னீயத⁴ம்மேஹி விக³தந்தேன நிஸ்ஸடேன விஸங்யுத்தேன. உய்யோஜனிகபடிஸங்யுத்தந்தி க³ச்ச²த² தும்ஹேதி ஏவங் உய்யோஜனிகேன வசனேன படிஸங்யுத்தங்.

    187.Ayaṃkho panānandāti ko anusandhi? Sace hi koci dubbuddhī navapabbajito vadeyya – ‘‘sammāsambuddho khettaṃ paviṭṭhā gāviyo viya amheyeva gaṇato nīharati, ekībhāve niyojeti, sayaṃ pana rājarājamahāmattādīhi parivuto viharatī’’ti, tassa vacanokāsupacchedanatthaṃ – ‘‘cakkavāḷapariyantāya parisāya majjhe nisinnopi tathāgato ekakovā’’ti dassetuṃ imaṃ desanaṃ ārabhi. Tattha sabbanimittānanti rūpādīnaṃ saṅkhanimittānaṃ. Ajjhattanti visayajjhattaṃ. Suññatanti suññataphalasamāpattiṃ. Tatra ceti upayogatthe bhummaṃ, taṃ ceti vuttaṃ hoti. Puna tatrāti tasmiṃ parisamajjhe ṭhito. Vivekaninnenāti nibbānaninnena. Byantībhūtenāti āsavaṭṭhānīyadhammehi vigatantena nissaṭena visaṃyuttena. Uyyojanikapaṭisaṃyuttanti gacchatha tumheti evaṃ uyyojanikena vacanena paṭisaṃyuttaṃ.

    காய பன வேலாய ப⁴க³வா ஏவங் கதே²தி? பச்சா²ப⁴த்தகிச்சவேலாய, வா புரிமயாமகிச்சவேலாய வா. ப⁴க³வா ஹி பச்சா²ப⁴த்தே க³ந்த⁴குடியங் ஸீஹஸெய்யங் கப்பெத்வா வுட்டா²ய ப²லஸமாபத்திங் அப்பெத்வா நிஸீத³தி. தஸ்மிங் ஸமயே த⁴ம்மஸ்ஸவனத்தா²ய பரிஸா ஸன்னிபதந்தி. அத² ப⁴க³வா காலங் விதி³த்வா க³ந்த⁴குடிதோ நிக்க²மித்வா பு³த்³தா⁴ஸனவரக³தோ த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா பே⁴ஸஜ்ஜதேலபாகங் க³ண்ஹந்தோ விய காலங் அனதிக்கமித்வா விவேகனின்னேன சித்தேன பரிஸங் உய்யோஜேதி . புரிமயாமேபி ‘‘அபி⁴க்கந்தா கோ² வாஸெட்டா² ரத்தி, யஸ்ஸ தா³னி காலங் மஞ்ஞதா²’’தி (தீ³॰ நி॰ 3.299) ஏவங் உய்யோஜேதி . பு³த்³தா⁴னஞ்ஹி போ³தி⁴பத்திதோ பட்டா²ய த்³வே பஞ்சவிஞ்ஞாணானிபி நிப்³பா³னநின்னானேவ. தஸ்மாதிஹானந்தா³தி யஸ்மா ஸுஞ்ஞதாவிஹாரோ ஸந்தோ பணீதோ, தஸ்மா.

    Kāya pana velāya bhagavā evaṃ katheti? Pacchābhattakiccavelāya, vā purimayāmakiccavelāya vā. Bhagavā hi pacchābhatte gandhakuṭiyaṃ sīhaseyyaṃ kappetvā vuṭṭhāya phalasamāpattiṃ appetvā nisīdati. Tasmiṃ samaye dhammassavanatthāya parisā sannipatanti. Atha bhagavā kālaṃ viditvā gandhakuṭito nikkhamitvā buddhāsanavaragato dhammaṃ desetvā bhesajjatelapākaṃ gaṇhanto viya kālaṃ anatikkamitvā vivekaninnena cittena parisaṃ uyyojeti . Purimayāmepi ‘‘abhikkantā kho vāseṭṭhā ratti, yassa dāni kālaṃ maññathā’’ti (dī. ni. 3.299) evaṃ uyyojeti . Buddhānañhi bodhipattito paṭṭhāya dve pañcaviññāṇānipi nibbānaninnāneva. Tasmātihānandāti yasmā suññatāvihāro santo paṇīto, tasmā.

    188. அஜ்ஜ²த்தமேவாதி கோ³சரஜ்ஜ²த்தமேவ. அஜ்ஜ²த்தங் ஸுஞ்ஞதந்தி இத⁴ நியகஜ்ஜ²த்தங், அத்தனோ பஞ்சஸு க²ந்தே⁴ஸு நிஸ்ஸிதந்தி அத்தோ². ஸம்பஜானோ ஹோதீதி கம்மட்டா²னஸ்ஸ அஸம்பஜ்ஜனபா⁴வஜானநேன ஸம்பஜானோ. ப³ஹித்³தா⁴தி பரஸ்ஸ பஞ்சஸு க²ந்தே⁴ஸு. அஜ்ஜ²த்தப³ஹித்³தா⁴தி காலேன அஜ்ஜ²த்தங் காலேன ப³ஹித்³தா⁴ . ஆனேஞ்ஜந்தி உப⁴தோபா⁴க³விமுத்தோ ப⁴விஸ்ஸாமாதி ஆனேஞ்ஜங் அரூபஸமாபத்திங் மனஸி கரோதி.

    188.Ajjhattamevāti gocarajjhattameva. Ajjhattaṃ suññatanti idha niyakajjhattaṃ, attano pañcasu khandhesu nissitanti attho. Sampajāno hotīti kammaṭṭhānassa asampajjanabhāvajānanena sampajāno. Bahiddhāti parassa pañcasu khandhesu. Ajjhattabahiddhāti kālena ajjhattaṃ kālena bahiddhā . Āneñjanti ubhatobhāgavimutto bhavissāmāti āneñjaṃ arūpasamāpattiṃ manasi karoti.

    தஸ்மிங்யேவ புரிமஸ்மிந்தி பாத³கஜ்ஜா²னங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். அபகு³ணபாத³கஜ்ஜா²னதோ வுட்டி²தஸ்ஸ ஹி அஜ்ஜ²த்தங் ஸுஞ்ஞதங் மனஸிகரோதோ தத்த² சித்தங் ந பக்க²ந்த³தி. ததோ ‘‘பரஸ்ஸ ஸந்தானே நு கோ² கத²’’ந்தி ப³ஹித்³தா⁴ மனஸி கரோதி, தத்த²பி ந பக்க²ந்த³தி. ததோ – ‘‘காலேன அத்தனோ ஸந்தானே, காலேன பரஸ்ஸ ஸந்தானே நு கோ² கத²’’ந்தி அஜ்ஜ²த்தப³ஹித்³தா⁴ மனஸி கரோதி, தத்த²பி ந பக்க²ந்த³தி. ததோ உப⁴தோபா⁴க³விமுத்தோ ஹோதுகாமோ ‘‘அரூபஸமாபத்தியங் நு கோ² கத²’’ந்தி ஆனேஞ்ஜங் மனஸி கரோதி, தத்த²பி ந பக்க²ந்த³தி. இதா³னி – ‘‘ந மே சித்தங் பக்க²ந்த³தீதி விஸ்ஸட்ட²வீரியேன உபட்டா²காதீ³னங் பச்ச²தோ ந சரிதப்³ப³ங், பாத³கஜ்ஜா²னமேவ பன ஸாது⁴கங் புனப்புனங் மனஸிகாதப்³ப³ங். ஏவமஸ்ஸ ருக்கே² சி²ந்த³தோ ப²ரஸும்ஹி அவஹந்தே புன நிஸிதங் காரெத்வா சி²ந்த³ந்தஸ்ஸ சி²ஜ்ஜேஸு ப²ரஸு விய கம்மட்டா²னே மனஸிகாரோ வஹதீ’’தி த³ஸ்ஸேதுங் தஸ்மிங்யேவாதிஆதி³மாஹ. இதா³னிஸ்ஸ ஏவங் படிபன்னஸ்ஸ யங் யங் மனஸி கரோதி, தத்த² தத்த² மனஸிகாரோ ஸம்பஜ்ஜதீதி த³ஸ்ஸெந்தோ பக்க²ந்த³தீதி ஆஹ.

    Tasmiṃyeva purimasminti pādakajjhānaṃ sandhāya vuttaṃ. Apaguṇapādakajjhānato vuṭṭhitassa hi ajjhattaṃ suññataṃ manasikaroto tattha cittaṃ na pakkhandati. Tato ‘‘parassa santāne nu kho katha’’nti bahiddhā manasi karoti, tatthapi na pakkhandati. Tato – ‘‘kālena attano santāne, kālena parassa santāne nu kho katha’’nti ajjhattabahiddhā manasi karoti, tatthapi na pakkhandati. Tato ubhatobhāgavimutto hotukāmo ‘‘arūpasamāpattiyaṃ nu kho katha’’nti āneñjaṃ manasi karoti, tatthapi na pakkhandati. Idāni – ‘‘na me cittaṃ pakkhandatīti vissaṭṭhavīriyena upaṭṭhākādīnaṃ pacchato na caritabbaṃ, pādakajjhānameva pana sādhukaṃ punappunaṃ manasikātabbaṃ. Evamassa rukkhe chindato pharasumhi avahante puna nisitaṃ kāretvā chindantassa chijjesu pharasu viya kammaṭṭhāne manasikāro vahatī’’ti dassetuṃ tasmiṃyevātiādimāha. Idānissa evaṃ paṭipannassa yaṃ yaṃ manasi karoti, tattha tattha manasikāro sampajjatīti dassento pakkhandatīti āha.

    189. இமினா விஹாரேனாதி இமினா ஸமத²விபஸ்ஸனாவிஹாரேன. இதிஹ தத்த² ஸம்பஜானோதி இதி சங்கமந்தோபி தஸ்மிங் கம்மட்டா²னே ஸம்பஜ்ஜமானே ‘‘ஸம்பஜ்ஜதி மே கம்மட்டா²ன’’ந்தி ஜானநேன ஸம்பஜானோ ஹோதி. ஸயதீதி நிபஜ்ஜதி. எத்த² கஞ்சி காலங் சங்கமித்வா – ‘‘இதா³னி எத்தகங் காலங் சங்கமிதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி ஞத்வா இரியாபத²ங் அஹாபெத்வா டா²தப்³ப³ங். ஏஸ நயோ ஸப்³ப³வாரேஸு . ந கதெ²ஸ்ஸாமீதி, இதிஹ தத்தா²தி ஏவங் ந கதெ²ஸ்ஸாமீதி ஜானநேன தத்த² ஸம்பஜானகாரீ ஹோதி.

    189.Iminā vihārenāti iminā samathavipassanāvihārena. Itiha tattha sampajānoti iti caṅkamantopi tasmiṃ kammaṭṭhāne sampajjamāne ‘‘sampajjati me kammaṭṭhāna’’nti jānanena sampajāno hoti. Sayatīti nipajjati. Ettha kañci kālaṃ caṅkamitvā – ‘‘idāni ettakaṃ kālaṃ caṅkamituṃ sakkhissāmī’’ti ñatvā iriyāpathaṃ ahāpetvā ṭhātabbaṃ. Esa nayo sabbavāresu . Na kathessāmīti, itiha tatthāti evaṃ na kathessāmīti jānanena tattha sampajānakārī hoti.

    புன து³தியவாரே ஏவரூபிங் கத²ங் கதெ²ஸ்ஸாமீதி ஜானநேன ஸம்பஜானகாரீ ஹோதி, இமஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஸமத²விபஸ்ஸனா தருணாவ, தாஸங் அனுரக்க²ணத்த²ங் –

    Puna dutiyavāre evarūpiṃ kathaṃ kathessāmīti jānanena sampajānakārī hoti, imassa bhikkhuno samathavipassanā taruṇāva, tāsaṃ anurakkhaṇatthaṃ –

    ‘‘ஆவாஸோ கோ³சரோ ப⁴ஸ்ஸங், புக்³க³லோ அத² போ⁴ஜனங்;

    ‘‘Āvāso gocaro bhassaṃ, puggalo atha bhojanaṃ;

    உது இரியாபதோ² சேவ, ஸப்பாயோ ஸேவிதப்³ப³கோ’’தி.

    Utu iriyāpatho ceva, sappāyo sevitabbako’’ti.

    ஸத்த ஸப்பாயானி இச்சி²தப்³பா³னி. தேஸங் த³ஸ்ஸனத்த²மித³ங் வுத்தங். விதக்கவாரேஸு அவிதக்கனஸ்ஸ ச விதக்கனஸ்ஸ ச ஜானநேன ஸம்பஜானதா வேதி³தப்³பா³.

    Satta sappāyāni icchitabbāni. Tesaṃ dassanatthamidaṃ vuttaṃ. Vitakkavāresu avitakkanassa ca vitakkanassa ca jānanena sampajānatā veditabbā.

    190. இதி விதக்கபஹானேன த்³வே மக்³கே³ கதெ²த்வா இதா³னி ததியமக்³க³ஸ்ஸ விபஸ்ஸனங் ஆசிக்க²ந்தோ பஞ்ச கோ² இமே, ஆனந்த³, காமகு³ணாதிஆதி³மாஹ. ஆயதனேதி தேஸுயேவ காமகு³ணேஸு கிஸ்மிஞ்சிதே³வ கிலேஸுப்பத்திகாரணே. ஸமுதா³சாரோதி ஸமுதா³சரணதோ அப்பஹீனகிலேஸோ. ஏவங் ஸந்தந்தி ஏவங் விஜ்ஜமானமேவ. ஸம்பஜானோதி கம்மட்டா²னஸ்ஸ அஸம்பத்திஜானநேன ஸம்பஜானோ. து³தியவாரே ஏவங் ஸந்தமேதந்தி ஏவங் ஸந்தே ஏதங். ஸம்பஜானோதி கம்மட்டா²னஸம்பத்திஜானநேன ஸம்பஜானோ. அயஞ்ஹி ‘‘பஹீனோ நு கோ² மே பஞ்சஸு காமகு³ணேஸு ச²ந்த³ராகோ³ நோ’’தி பச்சவெக்க²மானோ அபஹீனபா⁴வங் ஞத்வா வீரியங் பக்³க³ஹெத்வா தங் அனாகா³மிமக்³கே³ன ஸமுக்³கா⁴டேதி, ததோ மக்³கா³னந்தரங் ப²லங், ப²லதோ வுட்டா²ய பச்சவெக்க²மானோ பஹீனபா⁴வங் ஜானாதி, தஸ்ஸ ஜானநேன ‘‘ஸம்பஜானோ ஹோதீ’’தி வுத்தங்.

    190. Iti vitakkapahānena dve magge kathetvā idāni tatiyamaggassa vipassanaṃ ācikkhanto pañca kho ime, ānanda, kāmaguṇātiādimāha. Āyataneti tesuyeva kāmaguṇesu kismiñcideva kilesuppattikāraṇe. Samudācāroti samudācaraṇato appahīnakileso. Evaṃsantanti evaṃ vijjamānameva. Sampajānoti kammaṭṭhānassa asampattijānanena sampajāno. Dutiyavāre evaṃ santametanti evaṃ sante etaṃ. Sampajānoti kammaṭṭhānasampattijānanena sampajāno. Ayañhi ‘‘pahīno nu kho me pañcasu kāmaguṇesu chandarāgo no’’ti paccavekkhamāno apahīnabhāvaṃ ñatvā vīriyaṃ paggahetvā taṃ anāgāmimaggena samugghāṭeti, tato maggānantaraṃ phalaṃ, phalato vuṭṭhāya paccavekkhamāno pahīnabhāvaṃ jānāti, tassa jānanena ‘‘sampajāno hotī’’ti vuttaṃ.

    191. இதா³னி அரஹத்தமக்³க³ஸ்ஸ விபஸ்ஸனங் ஆசிக்க²ந்தோ பஞ்ச கோ² இமே, ஆனந்த³, உபாதா³னக்க²ந்தா⁴திஆதி³மாஹ. தத்த² ஸோ பஹீயதீதி ரூபே அஸ்மீதி மானோ அஸ்மீதி ச²ந்தோ³ அஸ்மீதி அனுஸயோ பஹீயதி. ததா² வேத³னாதீ³ஸு ஸம்பஜானதா வுத்தனாயேனேவ வேதி³தப்³பா³.

    191. Idāni arahattamaggassa vipassanaṃ ācikkhanto pañca kho ime, ānanda, upādānakkhandhātiādimāha. Tattha so pahīyatīti rūpe asmīti māno asmīti chando asmīti anusayo pahīyati. Tathā vedanādīsu sampajānatā vuttanāyeneva veditabbā.

    இமே கோ² தே, ஆனந்த³, த⁴ம்மாதி ஹெட்டா² கதி²தே ஸமத²விபஸ்ஸனாமக்³க³ப²லத⁴ம்மே ஸந்தா⁴யாஹ. குஸலாயதிகாதி குஸலதோ ஆக³தா. குஸலா ஹி குஸலாபி ஹொந்தி குஸலாயதிகாபி, ஸெய்யதி²த³ங், பட²மஜ்ஜா²னங் குஸலங், து³தியஜ்ஜா²னங் குஸலஞ்சேவ குஸலாயதிகஞ்ச…பே॰… ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனங் குஸலங், நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனங் குஸலஞ்சேவ குஸலாயதிகஞ்ச, நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனங் குஸலங், ஸோதாபத்திமக்³கோ³ குஸலோ சேவ குஸலாயதிகோ ச…பே॰… அனாகா³மிமக்³கோ³ குஸலோ, அரஹத்தமக்³கோ³ குஸலோ சேவ குஸலாயதிகோ ச. ததா² பட²மஜ்ஜா²னங் குஸலங், தங்ஸம்பயுத்தகா த⁴ம்மா குஸலா சேவ குஸலாயதிகா ச…பே॰… அரஹத்தமக்³கோ³ குஸலோ, தங்ஸம்பயுத்தகா த⁴ம்மா குஸலா சேவ குஸலாயதிகா ச.

    Ime kho te, ānanda, dhammāti heṭṭhā kathite samathavipassanāmaggaphaladhamme sandhāyāha. Kusalāyatikāti kusalato āgatā. Kusalā hi kusalāpi honti kusalāyatikāpi, seyyathidaṃ, paṭhamajjhānaṃ kusalaṃ, dutiyajjhānaṃ kusalañceva kusalāyatikañca…pe… ākiñcaññāyatanaṃ kusalaṃ, nevasaññānāsaññāyatanaṃ kusalañceva kusalāyatikañca, nevasaññānāsaññāyatanaṃ kusalaṃ, sotāpattimaggo kusalo ceva kusalāyatiko ca…pe… anāgāmimaggo kusalo, arahattamaggo kusalo ceva kusalāyatiko ca. Tathā paṭhamajjhānaṃ kusalaṃ, taṃsampayuttakā dhammā kusalā ceva kusalāyatikā ca…pe… arahattamaggo kusalo, taṃsampayuttakā dhammā kusalā ceva kusalāyatikā ca.

    அரியாதி நிக்கிலேஸா விஸுத்³தா⁴. லோகுத்தராதி லோகே உத்தரா விஸிட்டா². அனவக்கந்தா பாபிமதாதி பாபிமந்தேன மாரேன அனோக்கந்தா. விபஸ்ஸனாபாத³கா அட்ட² ஸமாபத்தியோ அப்பெத்வா நிஸின்னஸ்ஸ ஹி பி⁴க்கு²னோ சித்தங் மாரோ ந பஸ்ஸதி, ‘‘இத³ங் நாம ஆரம்மணங் நிஸ்ஸாய ஸங்வத்ததீ’’தி ஜாதிதுங் ந ஸக்கோதி. தஸ்மா ‘‘அனவக்கந்தா’’தி வுத்தங்.

    Ariyāti nikkilesā visuddhā. Lokuttarāti loke uttarā visiṭṭhā. Anavakkantāpāpimatāti pāpimantena mārena anokkantā. Vipassanāpādakā aṭṭha samāpattiyo appetvā nisinnassa hi bhikkhuno cittaṃ māro na passati, ‘‘idaṃ nāma ārammaṇaṃ nissāya saṃvattatī’’ti jātituṃ na sakkoti. Tasmā ‘‘anavakkantā’’ti vuttaṃ.

    தங் கிங் மஞ்ஞஸீதி இத³ங் கஸ்மா ஆஹ? க³ணேபி ஏகோ ஆனிஸங்ஸோ அத்தி², தங் த³ஸ்ஸேதுங் இத³மாஹ. அனுப³ந்தி⁴துந்தி அனுக³ச்சி²துங் பரிசரிதுங்.

    Taṃ kiṃ maññasīti idaṃ kasmā āha? Gaṇepi eko ānisaṃso atthi, taṃ dassetuṃ idamāha. Anubandhitunti anugacchituṃ paricarituṃ.

    ந கோ², ஆனந்தா³தி எத்த² கிஞ்சாபி ப⁴க³வதா – ‘‘ஸுதாவுதோ⁴, பி⁴க்க²வே, அரியஸாவகோ அகுஸலங் பஜஹதி, குஸலங் பா⁴வேதி, ஸாவஜ்ஜங் பஜஹதி, அனவஜ்ஜங் பா⁴வேதி, ஸுத்³த⁴ங் அத்தானங் பரிஹரதீ’’தி (அ॰ நி॰ 7.67) ப³ஹுஸ்ஸுதோ பஞ்சாவுத⁴ஸம்பன்னோ யோதோ⁴ விய கதோ. யஸ்மா பன ஸோ ஸுதபரியத்திங் உக்³க³ஹெத்வாபி தத³னுச்ச²விகங் அனுலோமபடிபத³ங் ந படிபஜ்ஜதி, ந தஸ்ஸ தங் ஆவுத⁴ங் ஹோதி. யோ படிபஜ்ஜதி, தஸ்ஸேவ ஹோதி. தஸ்மா ஏதத³த்த²ங் அனுப³ந்தி⁴துங் நாரஹதீதி த³ஸ்ஸெந்தோ ந கோ², ஆனந்தா³தி ஆஹ.

    Na kho, ānandāti ettha kiñcāpi bhagavatā – ‘‘sutāvudho, bhikkhave, ariyasāvako akusalaṃ pajahati, kusalaṃ bhāveti, sāvajjaṃ pajahati, anavajjaṃ bhāveti, suddhaṃ attānaṃ pariharatī’’ti (a. ni. 7.67) bahussuto pañcāvudhasampanno yodho viya kato. Yasmā pana so sutapariyattiṃ uggahetvāpi tadanucchavikaṃ anulomapaṭipadaṃ na paṭipajjati, na tassa taṃ āvudhaṃ hoti. Yo paṭipajjati, tasseva hoti. Tasmā etadatthaṃ anubandhituṃ nārahatīti dassento na kho, ānandāti āha.

    இதா³னி யத³த்த²ங் அனுப³ந்தி⁴தப்³போ³, தங் த³ஸ்ஸேதுங் யா ச கோ²திஆதி³மாஹ. இதி இமஸ்மிங் ஸுத்தே தீஸு டா²னேஸு த³ஸ கதா²வத்தூ²னி ஆக³தானி. ‘‘இதி ஏவரூபங் கத²ங் கதெ²ஸ்ஸாமீ’’தி ஸப்பாயாஸப்பாயவஸேன ஆக³தானி, ‘‘யதி³த³ங் ஸுத்தங் கெ³ய்ய’’ந்தி எத்த² ஸுதபரியத்திவஸேன ஆக³தானி, இமஸ்மிங் டா²னே பரிபூரணவஸேன ஆக³தானி. தஸ்மா இமஸ்மிங் ஸுத்தே த³ஸ கதா²வத்தூ²னி கதெ²ந்தேன இமஸ்மிங் டா²னே ட²த்வா கதே²தப்³பா³னி.

    Idāni yadatthaṃ anubandhitabbo, taṃ dassetuṃ yā ca khotiādimāha. Iti imasmiṃ sutte tīsu ṭhānesu dasa kathāvatthūni āgatāni. ‘‘Iti evarūpaṃ kathaṃ kathessāmī’’ti sappāyāsappāyavasena āgatāni, ‘‘yadidaṃ suttaṃ geyya’’nti ettha sutapariyattivasena āgatāni, imasmiṃ ṭhāne paripūraṇavasena āgatāni. Tasmā imasmiṃ sutte dasa kathāvatthūni kathentena imasmiṃ ṭhāne ṭhatvā kathetabbāni.

    இதா³னி யஸ்மா ஏகச்சஸ்ஸ ஏககஸ்ஸ விஹரதோபி அத்தோ² ந ஸம்பஜ்ஜதி, தஸ்மா தங் ஸந்தா⁴ய ஏகீபா⁴வே ஆதீ³னவங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஏவங் ஸந்தே கோ², ஆனந்தா³திஆதி³மாஹ. தத்த² ஏவங் ஸந்தேதி ஏவங் ஏகீபா⁴வே ஸந்தே.

    Idāni yasmā ekaccassa ekakassa viharatopi attho na sampajjati, tasmā taṃ sandhāya ekībhāve ādīnavaṃ dassento evaṃ sante kho, ānandātiādimāha. Tattha evaṃ santeti evaṃ ekībhāve sante.

    193. ஸத்தா²தி பா³ஹிரகோ தித்த²கரஸத்தா². அன்வாவத்தந்தீதி அனுஆவத்தந்தி உபஸங்கமந்தி. முச்ச²ங் காமயதீதி முச்ச²னதண்ஹங் பத்தே²தி, பவத்தேதீதி அத்தோ². ஆசரியூபத்³த³வேனாதி அப்³ப⁴ந்தரே உப்பன்னேன கிலேஸூபத்³த³வேன ஆசரியஸ்ஸுபத்³த³வோ. ஸேஸுபத்³த³வேஸுபி ஏஸேவ நயோ. அவதி⁴ங்ஸு நந்தி மாரயிங்ஸு நங். ஏதேன ஹி கு³ணமரணங் கதி²தங்.

    193.Satthāti bāhirako titthakarasatthā. Anvāvattantīti anuāvattanti upasaṅkamanti. Mucchaṃ kāmayatīti mucchanataṇhaṃ pattheti, pavattetīti attho. Ācariyūpaddavenāti abbhantare uppannena kilesūpaddavena ācariyassupaddavo. Sesupaddavesupi eseva nayo. Avadhiṃsu nanti mārayiṃsu naṃ. Etena hi guṇamaraṇaṃ kathitaṃ.

    வினிபாதாயாதி ஸுட்டு² நிபதனாய. கஸ்மா பன ப்³ரஹ்மசாருபத்³த³வோவ – ‘‘து³க்க²விபாகதரோ ச கடுகவிபாகதரோ ச வினிபாதாய ச ஸங்வத்ததீ’’தி வுத்தோதி. பா³ஹிரபப்³ப³ஜ்ஜா ஹி அப்பலாபா⁴, தத்த² மஹந்தோ நிப்³ப³த்தேதப்³ப³கு³ணோ நத்தி², அட்ட²ஸமாபத்திபஞ்சாபி⁴ஞ்ஞாமத்தகமேவ ஹோதி. இதி யதா² க³த்³ரப⁴பிட்டி²தோ பதிதஸ்ஸ மஹந்தங் து³க்க²ங் ந ஹோதி, ஸரீரஸ்ஸ பங்ஸுமக்க²னமத்தமேவ ஹோதி, ஏவங் பா³ஹிரஸமயே லோகியகு³ணமத்ததோவ பரிஹாயதி, தேன புரிமங் உபத்³த³வத்³வயங் ந ஏவங் வுத்தங். ஸாஸனே பன பப்³ப³ஜ்ஜா மஹாலாபா⁴, தத்த² சத்தாரோ மக்³கா³ சத்தாரி ப²லானி நிப்³பா³னந்தி மஹந்தா அதி⁴க³ந்தப்³ப³கு³ணா. இதி யதா² உப⁴தோ ஸுஜாதோ க²த்தியகுமாரோ ஹத்தி²க்க²ந்த⁴வரக³தோ நக³ரங் அனுஸஞ்சரந்தோ ஹத்தி²க்க²ந்த⁴தோ பதிதோ மஹாது³க்க²ங் நிக³ச்ச²தி, ஏவங் ஸாஸனதோ பரிஹாயமானோ நவஹி லோகுத்தரகு³ணேஹி பரிஹாயதி. தேனாயங் ப்³ரஹ்மசாருபத்³த³வோ ஏவங் வுத்தோ.

    Vinipātāyāti suṭṭhu nipatanāya. Kasmā pana brahmacārupaddavova – ‘‘dukkhavipākataro ca kaṭukavipākataro ca vinipātāya ca saṃvattatī’’ti vuttoti. Bāhirapabbajjā hi appalābhā, tattha mahanto nibbattetabbaguṇo natthi, aṭṭhasamāpattipañcābhiññāmattakameva hoti. Iti yathā gadrabhapiṭṭhito patitassa mahantaṃ dukkhaṃ na hoti, sarīrassa paṃsumakkhanamattameva hoti, evaṃ bāhirasamaye lokiyaguṇamattatova parihāyati, tena purimaṃ upaddavadvayaṃ na evaṃ vuttaṃ. Sāsane pana pabbajjā mahālābhā, tattha cattāro maggā cattāri phalāni nibbānanti mahantā adhigantabbaguṇā. Iti yathā ubhato sujāto khattiyakumāro hatthikkhandhavaragato nagaraṃ anusañcaranto hatthikkhandhato patito mahādukkhaṃ nigacchati, evaṃ sāsanato parihāyamāno navahi lokuttaraguṇehi parihāyati. Tenāyaṃ brahmacārupaddavo evaṃ vutto.

    196. தஸ்மாதி யஸ்மா ஸேஸுபத்³த³வேஹி ப்³ரஹ்மசாருபத்³த³வோ து³க்க²விபாகதரோ, யஸ்மா வா ஸபத்தபடிபத்திங் வீதிக்கமந்தோ தீ³க⁴ரத்தங் அஹிதாய து³க்கா²ய ஸங்வத்ததி, மித்தபடிபத்தி ஹிதாய, தஸ்மா. ஏவங் உபரிமேனபி ஹெட்டி²மேனபி அத்தே²ன யோஜேதப்³ப³ங். மித்தவதாயாதி மித்தபடிபத்தியா. ஸபத்தவதாயாதி வேரபடிபத்தியா.

    196.Tasmāti yasmā sesupaddavehi brahmacārupaddavo dukkhavipākataro, yasmā vā sapattapaṭipattiṃ vītikkamanto dīgharattaṃ ahitāya dukkhāya saṃvattati, mittapaṭipatti hitāya, tasmā. Evaṃ uparimenapi heṭṭhimenapi atthena yojetabbaṃ. Mittavatāyāti mittapaṭipattiyā. Sapattavatāyāti verapaṭipattiyā.

    வோக்கம்ம ச ஸத்து²ஸாஸனாதி து³க்கடது³ப்³பா⁴ஸிதமத்தம்பி ஹி ஸஞ்சிச்ச வீதிக்கமந்தோ வோக்கம்ம வத்ததி நாம. ததே³வ அவீதிக்கமந்தோ ந வோக்கம்ம வத்ததி நாம.

    Vokkammaca satthusāsanāti dukkaṭadubbhāsitamattampi hi sañcicca vītikkamanto vokkamma vattati nāma. Tadeva avītikkamanto na vokkamma vattati nāma.

    ந வோ அஹங், ஆனந்த³, ததா² பரக்கமிஸ்ஸாமீதி அஹங் தும்ஹேஸு ததா² ந படிபஜ்ஜிஸ்ஸாமி. ஆமகேதி அபக்கே. ஆமகமத்தேதி ஆமகே நாதிஸுக்கே² பா⁴ஜனே. கும்ப⁴காரோ ஹி ஆமகங் நாதிஸுக்க²ங் அபக்கங் உபோ⁴ஹி ஹத்தே²ஹி ஸண்ஹிகங் க³ண்ஹாதி ‘‘மா பி⁴ஜ்ஜதூ’’தி. இதி யதா² கும்ப⁴காரோ தத்த² படிபஜ்ஜதி, நாஹங் தும்ஹேஸு ததா² படிபஜ்ஜிஸ்ஸாமி. நிக்³க³ய்ஹ நிக்³க³ய்ஹாதி ஸகிங் ஓவதி³த்வா துண்ஹீ ந ப⁴விஸ்ஸாமி, நிக்³க³ண்ஹித்வா நிக்³க³ண்ஹித்வா புனப்புனங் ஓவதி³ஸ்ஸாமி அனுஸாஸிஸ்ஸாமி. பவய்ஹ பவய்ஹாதி தோ³ஸே பவாஹெத்வா பவாஹெத்வா. யதா² பக்கபா⁴ஜனேஸு கும்ப⁴காரோ பி⁴ன்னசி²ன்னஜஜ்ஜரானி பவாஹெத்வா ஏகதோ கத்வா ஸுபக்கானேவ ஆகோடெத்வா ஆகோடெத்வா க³ண்ஹாதி, ஏவமேவ அஹம்பி பவாஹெத்வா பவாஹெத்வா புனப்புனங் ஓவதி³ஸ்ஸாமி அனுஸாஸிஸ்ஸாமி. யோ ஸாரோ ஸோ ட²ஸ்ஸதீதி ஏவங் வோ மயா ஓவதி³யமானானங் யோ மக்³க³ப²லஸாரோ, ஸோ ட²ஸ்ஸதி. அபிச லோகியகு³ணாபி இத⁴ ஸாரொத்வேவ அதி⁴ப்பேதா. ஸேஸங் ஸப்³ப³த்த² உத்தானமேவாதி.
