Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    537. மஹாஸுதஸோமஜாதகங் (5)

    537. Mahāsutasomajātakaṃ (5)

    371.

    371.

    ‘‘கஸ்மா துவங் ரஸக ஏதி³ஸானி, கரோஸி கம்மானி ஸுதா³ருணானி;

    ‘‘Kasmā tuvaṃ rasaka edisāni, karosi kammāni sudāruṇāni;

    ஹனாஸி இத்தீ² புரிஸே ச மூள்ஹோ, மங்ஸஸ்ஸ ஹேது அது³ 1 த⁴னஸ்ஸ காரணா’’.

    Hanāsi itthī purise ca mūḷho, maṃsassa hetu adu 2 dhanassa kāraṇā’’.

    372.

    372.

    ‘‘நங் அத்தஹேதூ ந த⁴னஸ்ஸ காரணா, ந புத்ததா³ரஸ்ஸ ஸஹாயஞாதினங்;

    ‘‘Naṃ attahetū na dhanassa kāraṇā, na puttadārassa sahāyañātinaṃ;

    ப⁴த்தா ச மே ப⁴க³வா பூ⁴மிபாலோ, ஸோ கா²த³தி மங்ஸங் ப⁴த³ந்தேதி³ஸங்’’.

    Bhattā ca me bhagavā bhūmipālo, so khādati maṃsaṃ bhadantedisaṃ’’.

    373.

    373.

    ‘‘ஸசே துவங் ப⁴த்துரத்தே² பயுத்தோ, கரோஸி கம்மானி ஸுதா³ருணானி;

    ‘‘Sace tuvaṃ bhatturatthe payutto, karosi kammāni sudāruṇāni;

    பாதோவ அந்தேபுரங் பாபுணித்வா, லபெய்யாஸி மே ராஜினோ ஸம்முகே² தங்’’.

    Pātova antepuraṃ pāpuṇitvā, lapeyyāsi me rājino sammukhe taṃ’’.

    374.

    374.

    ‘‘ததா² கரிஸ்ஸாமி அஹங் ப⁴த³ந்தே, யதா² துவங் 3 பா⁴ஸஸி காளஹத்தி²;

    ‘‘Tathā karissāmi ahaṃ bhadante, yathā tuvaṃ 4 bhāsasi kāḷahatthi;

    பாதோவ அந்தேபுரங் பாபுணித்வா, வக்கா²மி தே ராஜினோ ஸம்முகே² தங்’’.

    Pātova antepuraṃ pāpuṇitvā, vakkhāmi te rājino sammukhe taṃ’’.

    375.

    375.

    ததோ ரத்யா விவஸானே 5, ஸூரியுக்³க³மனங் பதி;

    Tato ratyā vivasāne 6, sūriyuggamanaṃ pati;

    காளோ ரஸகமாதா³ய, ராஜானங் உபஸங்கமி;

    Kāḷo rasakamādāya, rājānaṃ upasaṅkami;

    உபஸங்கம்ம 7 ராஜானங், இத³ங் வசனமப்³ரவி.

    Upasaṅkamma 8 rājānaṃ, idaṃ vacanamabravi.

    376.

    376.

    ‘‘ஸச்சங் கிர மஹாராஜ, ரஸகோ பேஸிதோ தயா;

    ‘‘Saccaṃ kira mahārāja, rasako pesito tayā;

    ஹனதி இத்தி²புரிஸே, துவங் மங்ஸானி கா²த³ஸி’’.

    Hanati itthipurise, tuvaṃ maṃsāni khādasi’’.

    377.

    377.

    ‘‘ஏவமேவ ததா² காள, ரஸகோ பேஸிதோ மயா;

    ‘‘Evameva tathā kāḷa, rasako pesito mayā;

    மம அத்த²ங் கரொந்தஸ்ஸ, கிமேதங் பரிபா⁴ஸஸி’’.

    Mama atthaṃ karontassa, kimetaṃ paribhāsasi’’.

    378.

    378.

    ‘‘ஆனந்தோ³ ஸப்³ப³மச்சா²னங், கா²தி³த்வா ரஸகி³த்³தி⁴மா;

    ‘‘Ānando sabbamacchānaṃ, khāditvā rasagiddhimā;

    பரிக்கீ²ணாய பரிஸாய, அத்தானங் கா²தி³யா மதோ.

    Parikkhīṇāya parisāya, attānaṃ khādiyā mato.

    379.

    379.

    ‘‘ஏவங் பமத்தோ ரஸகா³ரவே ரத்தோ 9, பா³லோ யதீ³ ஆயதி நாவபு³ஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Evaṃ pamatto rasagārave ratto 10, bālo yadī āyati nāvabujjhati;

    வித⁴ம்ம புத்தே சஜி 11 ஞாதகே ச, பரிவத்திய அத்தானஞ்ஞேவ 12 கா²த³தி.

    Vidhamma putte caji 13 ñātake ca, parivattiya attānaññeva 14 khādati.

    380.

    380.

    ‘‘இத³ங் தே ஸுத்வான விகே³து 15 ச²ந்தோ³, மா ப⁴க்க²யீ 16 ராஜ மனுஸ்ஸமங்ஸங்;

    ‘‘Idaṃ te sutvāna vigetu 17 chando, mā bhakkhayī 18 rāja manussamaṃsaṃ;

    மா த்வங் இமங் கேவலங் வாரிஜோவ, த்³விபதா³தி⁴ப 19 ஸுஞ்ஞமகாஸி ரட்ட²ங்’’.

    Mā tvaṃ imaṃ kevalaṃ vārijova, dvipadādhipa 20 suññamakāsi raṭṭhaṃ’’.

    381.

    381.

    ‘‘ஸுஜாதோ நாம நாமேன, ஓரஸோ தஸ்ஸ அத்ரஜோ 21;

    ‘‘Sujāto nāma nāmena, oraso tassa atrajo 22;

    ஜம்பு³பேஸிமலத்³தா⁴ன, மதோ ஸோ தஸ்ஸ ஸங்க²யே.

    Jambupesimaladdhāna, mato so tassa saṅkhaye.

    382.

    382.

    ‘‘ஏவமேவ அஹங் காள, பு⁴த்வா ப⁴க்க²ங் ரஸுத்தமங்;

    ‘‘Evameva ahaṃ kāḷa, bhutvā bhakkhaṃ rasuttamaṃ;

    அலத்³தா⁴ மானுஸங் மங்ஸங், மஞ்ஞே ஹிஸ்ஸாமி 23 ஜீவிதங்’’.

    Aladdhā mānusaṃ maṃsaṃ, maññe hissāmi 24 jīvitaṃ’’.

    383.

    383.

    ‘‘மாணவ அபி⁴ரூபோஸி, குலே ஜாதோஸி ஸொத்தி²யே;

    ‘‘Māṇava abhirūposi, kule jātosi sotthiye;

    ந த்வங் அரஹஸி தாத, அப⁴க்க²ங் ப⁴க்க²யேதவே’’.

    Na tvaṃ arahasi tāta, abhakkhaṃ bhakkhayetave’’.

    384.

    384.

    ‘‘ரஸானங் அஞ்ஞதரங் ஏதங், கஸ்மா 25 மங் த்வங் நிவாரயே;

    ‘‘Rasānaṃ aññataraṃ etaṃ, kasmā 26 maṃ tvaṃ nivāraye;

    ஸோஹங் தத்த² க³மிஸ்ஸாமி, யத்த² லச்சா²மி ஏதி³ஸங்.

    Sohaṃ tattha gamissāmi, yattha lacchāmi edisaṃ.

    385.

    385.

    ‘‘ஸோவாஹங் நிப்பதிஸ்ஸாமி, ந தே வச்சா²மி ஸந்திகே;

    ‘‘Sovāhaṃ nippatissāmi, na te vacchāmi santike;

    யஸ்ஸ மே த³ஸ்ஸனேன த்வங், நாபி⁴னந்த³ஸி ப்³ராஹ்மண’’.

    Yassa me dassanena tvaṃ, nābhinandasi brāhmaṇa’’.

    386.

    386.

    ‘‘அத்³தா⁴ அஞ்ஞேபி தா³யாதே³, புத்தே லச்சா²ம மாணவ;

    ‘‘Addhā aññepi dāyāde, putte lacchāma māṇava;

    த்வஞ்ச ஜம்ம வினஸ்ஸஸ்ஸு, யத்த² பத்தங் ந தங் ஸுணே’’.

    Tvañca jamma vinassassu, yattha pattaṃ na taṃ suṇe’’.

    387.

    387.

    ‘‘ஏவமேவ துவங் ராஜ, த்³விபதி³ந்த³ ஸுணோஹி மே;

    ‘‘Evameva tuvaṃ rāja, dvipadinda suṇohi me;

    பப்³பா³ஜெஸ்ஸந்தி தங் ரட்டா², ஸொண்ட³ங் மாணவகங் யதா²’’.

    Pabbājessanti taṃ raṭṭhā, soṇḍaṃ māṇavakaṃ yathā’’.

    388.

    388.

    ‘‘ஸுஜாதோ நாம நாமேன, பா⁴விதத்தான ஸாவகோ;

    ‘‘Sujāto nāma nāmena, bhāvitattāna sāvako;

    அச்ச²ரங் காமயந்தோவ, ந ஸோ பு⁴ஞ்ஜி ந ஸோ பிவி.

    Accharaṃ kāmayantova, na so bhuñji na so pivi.

    389.

    389.

    ‘‘குஸக்³கே³னுத³கமாதா³ய 27, ஸமுத்³தே³ உத³கங் மினே;

    ‘‘Kusaggenudakamādāya 28, samudde udakaṃ mine;

    ஏவங் மானுஸகா காமா, தி³ப்³ப³காமான ஸந்திகே.

    Evaṃ mānusakā kāmā, dibbakāmāna santike.

    390.

    390.

    ‘‘ஏவமேவ அஹங் காள, பு⁴த்வா ப⁴க்க²ங் ரஸுத்தமங்;

    ‘‘Evameva ahaṃ kāḷa, bhutvā bhakkhaṃ rasuttamaṃ;

    அலத்³தா⁴ மானுஸங் மங்ஸங், மஞ்ஞே ஹிஸ்ஸாமி ஜீவிதங்’’.

    Aladdhā mānusaṃ maṃsaṃ, maññe hissāmi jīvitaṃ’’.

    391.

    391.

    ‘‘யதா²பி தே த⁴தரட்டா², ஹங்ஸா வேஹாயஸங்க³மா;

    ‘‘Yathāpi te dhataraṭṭhā, haṃsā vehāyasaṅgamā;

    அபு⁴த்தபரிபோ⁴கே³ன 29, ஸப்³பே³ அப்³ப⁴த்த²தங் க³தா.

    Abhuttaparibhogena 30, sabbe abbhatthataṃ gatā.

    392.

    392.

    ‘‘ஏவமேவ துவங் ராஜ, த்³விபதி³ந்த³ ஸுணோஹி மே;

    ‘‘Evameva tuvaṃ rāja, dvipadinda suṇohi me;

    அப⁴க்க²ங் ராஜ ப⁴க்கே²ஸி, தஸ்மா பப்³பா³ஜயந்தி தங்’’.

    Abhakkhaṃ rāja bhakkhesi, tasmā pabbājayanti taṃ’’.

    393.

    393.

    ‘‘திட்டா²ஹீதி மயா வுத்தோ, ஸோ த்வங் க³ச்ச²ஸி பம்முகோ² 31;

    ‘‘Tiṭṭhāhīti mayā vutto, so tvaṃ gacchasi pammukho 32;

    அட்டி²தோ த்வங் டி²தொம்ஹீதி, லபஸி ப்³ரஹ்மசாரினி;

    Aṭṭhito tvaṃ ṭhitomhīti, lapasi brahmacārini;

    இத³ங் தே ஸமணாயுத்தங், அஸிஞ்ச மே மஞ்ஞஸி கங்கபத்தங்’’ 33.

    Idaṃ te samaṇāyuttaṃ, asiñca me maññasi kaṅkapattaṃ’’ 34.

    394.

    394.

    ‘‘டி²தோஹமஸ்மீ ஸத⁴ம்மேஸு ராஜ, ந நாமகொ³த்தங் பரிவத்தயாமி;

    ‘‘Ṭhitohamasmī sadhammesu rāja, na nāmagottaṃ parivattayāmi;

    சோரஞ்ச லோகே அடி²தங் வத³ந்தி, ஆபாயிகங் நேரயிகங் இதோ சுதங்.

    Corañca loke aṭhitaṃ vadanti, āpāyikaṃ nerayikaṃ ito cutaṃ.

    395.

    395.

    ‘‘ஸசே த்வங் ஸத்³த³ஹஸி 35 ராஜ, ஸுதங் க³ண்ஹாஹி க²த்திய 36;

    ‘‘Sace tvaṃ saddahasi 37 rāja, sutaṃ gaṇhāhi khattiya 38;

    தேன யஞ்ஞங் யஜித்வான, ஏவங் ஸக்³க³ங் க³மிஸ்ஸஸி’’.

    Tena yaññaṃ yajitvāna, evaṃ saggaṃ gamissasi’’.

    396.

    396.

    ‘‘கிஸ்மிங் நு ரட்டே² தவ ஜாதிபூ⁴மி 39, அத² கேன அத்தே²ன இதா⁴னுபத்தோ;

    ‘‘Kismiṃ nu raṭṭhe tava jātibhūmi 40, atha kena atthena idhānupatto;

    அக்கா²ஹி மே ப்³ராஹ்மண ஏதமத்த²ங், கிமிச்ச²ஸீ தே³மி தயஜ்ஜ பத்தி²தங்’’.

    Akkhāhi me brāhmaṇa etamatthaṃ, kimicchasī demi tayajja patthitaṃ’’.

    397.

    397.

    ‘‘கா³தா² சதஸ்ஸோ த⁴ரணீமஹிஸ்ஸர, ஸுக³ம்பி⁴ரத்தா² வரஸாக³ரூபமா;

    ‘‘Gāthā catasso dharaṇīmahissara, sugambhiratthā varasāgarūpamā;

    தவேவ அத்தா²ய இதா⁴க³தொஸ்மி, ஸுணோஹி கா³தா² பரமத்த²ஸங்ஹிதா’’.

    Taveva atthāya idhāgatosmi, suṇohi gāthā paramatthasaṃhitā’’.

    398.

    398.

    ‘‘ந வே ருத³ந்தி மதிமந்தோ ஸபஞ்ஞா, ப³ஹுஸ்ஸுதா யே ப³ஹுட்டா²னசிந்தினோ;

    ‘‘Na ve rudanti matimanto sapaññā, bahussutā ye bahuṭṭhānacintino;

    தீ³பஞ்ஹி ஏதங் பரமங் நரானங், யங் பண்டி³தா ஸோகனுதா³ ப⁴வந்தி.

    Dīpañhi etaṃ paramaṃ narānaṃ, yaṃ paṇḍitā sokanudā bhavanti.

    399.

    399.

    ‘‘அத்தானங் ஞாதீ உதா³ஹு 41 புத்ததா³ரங், த⁴ஞ்ஞங் த⁴னங் ரஜதங் ஜாதரூபங்;

    ‘‘Attānaṃ ñātī udāhu 42 puttadāraṃ, dhaññaṃ dhanaṃ rajataṃ jātarūpaṃ;

    கிமேவ த்வங் 43 ஸுதஸோமானுதப்பே, கோரப்³யஸெட்ட² வசனங் ஸுணோம தேதங்’.

    Kimeva tvaṃ 44 sutasomānutappe, korabyaseṭṭha vacanaṃ suṇoma tetaṃ’.

    400.

    400.

    ‘‘நேவாஹமத்தானமனுத்து²னாமி, ந புத்ததா³ரங் ந த⁴னங் ந ரட்ட²ங்;

    ‘‘Nevāhamattānamanutthunāmi, na puttadāraṃ na dhanaṃ na raṭṭhaṃ;

    ஸதஞ்ச த⁴ம்மோ சரிதோ புராணோ, தங் ஸங்கரங் 45 ப்³ராஹ்மணஸ்ஸானுதப்பே.

    Satañca dhammo carito purāṇo, taṃ saṅkaraṃ 46 brāhmaṇassānutappe.

    401.

    401.

    ‘‘கதோ மயா ஸங்கரோ ப்³ராஹ்மணேன, ரட்டே² ஸகே இஸ்ஸரியே டி²தேன;

    ‘‘Kato mayā saṅkaro brāhmaṇena, raṭṭhe sake issariye ṭhitena;

    தங் ஸங்கரங் ப்³ராஹ்மணஸப்பதா³ய, ஸச்சானுரக்கீ² புனராவஜிஸ்ஸங்’’.

    Taṃ saṅkaraṃ brāhmaṇasappadāya, saccānurakkhī punarāvajissaṃ’’.

    402.

    402.

    ‘‘நேவாஹமேதங் அபி⁴ஸத்³த³ஹாமி, ஸுகீ² நரோ மச்சுமுகா² பமுத்தோ;

    ‘‘Nevāhametaṃ abhisaddahāmi, sukhī naro maccumukhā pamutto;

    அமித்தஹத்த²ங் புனராவஜெய்ய, கோரப்³யஸெட்ட² ந ஹி மங் உபேஸி.

    Amittahatthaṃ punarāvajeyya, korabyaseṭṭha na hi maṃ upesi.

    403.

    403.

    ‘‘முத்தோ துவங் போரிஸாத³ஸ்ஸ ஹத்தா², க³ந்த்வா ஸகங் மந்தி³ரங் காமகாமீ;

    ‘‘Mutto tuvaṃ porisādassa hatthā, gantvā sakaṃ mandiraṃ kāmakāmī;

    மது⁴ரங் பியங் ஜீவிதங் லத்³த⁴ ராஜ, குதோ துவங் ஏஹிஸி மே ஸகாஸங்’’.

    Madhuraṃ piyaṃ jīvitaṃ laddha rāja, kuto tuvaṃ ehisi me sakāsaṃ’’.

    404.

    404.

    ‘‘மதங் வரெய்ய பரிஸுத்³த⁴ஸீலோ, ந ஜீவிதங் 47 க³ரஹிதோ பாபத⁴ம்மோ;

    ‘‘Mataṃ vareyya parisuddhasīlo, na jīvitaṃ 48 garahito pāpadhammo;

    ந ஹி தங் நரங் தாயதி 49 து³க்³க³தீஹி, யஸ்ஸாபி ஹேது அலிகங் ப⁴ணெய்ய.

    Na hi taṃ naraṃ tāyati 50 duggatīhi, yassāpi hetu alikaṃ bhaṇeyya.

    405.

    405.

    ‘‘ஸசேபி வாதோ கி³ரிமாவஹெய்ய, சந்தோ³ ச ஸூரியோ ச ச²மா பதெய்யுங்;

    ‘‘Sacepi vāto girimāvaheyya, cando ca sūriyo ca chamā pateyyuṃ;

    ஸப்³பா³ ச நஜ்ஜோ படிஸோதங் வஜெய்யுங், ந த்வேவஹங் ராஜ முஸா ப⁴ணெய்யங்.

    Sabbā ca najjo paṭisotaṃ vajeyyuṃ, na tvevahaṃ rāja musā bhaṇeyyaṃ.

    406.

    406.

    51 ‘‘நப⁴ங் ப²லெய்ய உத³தீ⁴பி ஸுஸ்ஸே, ஸங்வட்டயே பூ⁴தத⁴ரா வஸுந்த⁴ரா;

    52 ‘‘Nabhaṃ phaleyya udadhīpi susse, saṃvaṭṭaye bhūtadharā vasundharā;

    ஸிலுச்சயோ மேரு ஸமூலமுப்பதே, ந த்வேவஹங் ராஜ முஸா ப⁴ணெய்யங்’’ 53.

    Siluccayo meru samūlamuppate, na tvevahaṃ rāja musā bhaṇeyyaṃ’’ 54.

    407.

    407.

    ‘‘அஸிஞ்ச ஸத்திஞ்ச பராமஸாமி, ஸபத²ம்பி தே ஸம்ம அஹங் கரோமி;

    ‘‘Asiñca sattiñca parāmasāmi, sapathampi te samma ahaṃ karomi;

    தயா பமுத்தோ அனணோ ப⁴வித்வா, ஸச்சானுரக்கீ² புனராவஜிஸ்ஸங்’’.

    Tayā pamutto anaṇo bhavitvā, saccānurakkhī punarāvajissaṃ’’.

    408.

    408.

    ‘‘யோ தே கதோ ஸங்கரோ ப்³ராஹ்மணேன, ரட்டே² ஸகே இஸ்ஸரியே டி²தேன;

    ‘‘Yo te kato saṅkaro brāhmaṇena, raṭṭhe sake issariye ṭhitena;

    தங் ஸங்கரங் ப்³ராஹ்மணஸப்பதா³ய, ஸச்சானுரக்கீ² புனராவஜஸ்ஸு’’.

    Taṃ saṅkaraṃ brāhmaṇasappadāya, saccānurakkhī punarāvajassu’’.

    409.

    409.

    ‘‘யோ மே கதோ ஸங்கரோ ப்³ராஹ்மணேன, ரட்டே² ஸகே இஸ்ஸரியே டி²தேன;

    ‘‘Yo me kato saṅkaro brāhmaṇena, raṭṭhe sake issariye ṭhitena;

    தங் ஸங்கரங் ப்³ராஹ்மணஸப்பதா³ய, ஸச்சானுரக்கீ² புனராவஜிஸ்ஸங்’’.

    Taṃ saṅkaraṃ brāhmaṇasappadāya, saccānurakkhī punarāvajissaṃ’’.

    410.

    410.

    ‘‘முத்தோ ச ஸோ போரிஸாத³ஸ்ஸ ஹத்தா², க³ந்த்வான தங் ப்³ராஹ்மணங் ஏதத³வோச;

    ‘‘Mutto ca so porisādassa hatthā, gantvāna taṃ brāhmaṇaṃ etadavoca;

    ஸுணோம 55 கா³தா²யோ ஸதாரஹாயோ, யா மே ஸுதா அஸ்ஸு ஹிதாய ப்³ரஹ்மே’’.

    Suṇoma 56 gāthāyo satārahāyo, yā me sutā assu hitāya brahme’’.

    411.

    411.

    ‘‘ஸகிதே³வ ஸுதஸோம, ஸப்³பி⁴ ஹோதி 57 ஸமாக³மோ;

    ‘‘Sakideva sutasoma, sabbhi hoti 58 samāgamo;

    ஸா நங் ஸங்க³தி பாலேதி, நாஸப்³பி⁴ ப³ஹுஸங்க³மோ.

    Sā naṃ saṅgati pāleti, nāsabbhi bahusaṅgamo.

    412.

    412.

    ‘‘ஸப்³பி⁴ரேவ ஸமாஸேத², ஸப்³பி⁴ குப்³பே³த² ஸந்த²வங்;

    ‘‘Sabbhireva samāsetha, sabbhi kubbetha santhavaṃ;

    ஸதங் ஸத்³த⁴ம்மமஞ்ஞாய, ஸெய்யோ ஹோதி ந பாபியோ.

    Sataṃ saddhammamaññāya, seyyo hoti na pāpiyo.

    413.

    413.

    ‘‘ஜீரந்தி வே ராஜரதா² ஸுசித்தா, அதோ² ஸரீரம்பி ஜரங் உபேதி;

    ‘‘Jīranti ve rājarathā sucittā, atho sarīrampi jaraṃ upeti;

    ஸதஞ்ச த⁴ம்மோ ந ஜரங் உபேதி, ஸந்தோ ஹவே ஸப்³பி⁴ பவேத³யந்தி.

    Satañca dhammo na jaraṃ upeti, santo have sabbhi pavedayanti.

    414.

    414.

    ‘‘நப⁴ஞ்சங் தூ³ரே பத²வீ ச தூ³ரே, பாரங் ஸமுத்³த³ஸ்ஸ ததா³ஹு தூ³ரே;

    ‘‘Nabhañcaṃ dūre pathavī ca dūre, pāraṃ samuddassa tadāhu dūre;

    ததோ ஹவே தூ³ரதரங் வத³ந்தி, ஸதஞ்ச த⁴ம்மோ 59 அஸதஞ்ச ராஜ’’.

    Tato have dūrataraṃ vadanti, satañca dhammo 60 asatañca rāja’’.

    415.

    415.

    ‘‘ஸஹஸ்ஸியா 61 இமா கா³தா², நஹிமா 62 கா³தா² ஸதாரஹா;

    ‘‘Sahassiyā 63 imā gāthā, nahimā 64 gāthā satārahā;

    சத்தாரி த்வங் ஸஹஸ்ஸானி, கி²ப்பங் க³ண்ஹாஹி ப்³ராஹ்மண’’.

    Cattāri tvaṃ sahassāni, khippaṃ gaṇhāhi brāhmaṇa’’.

    416.

    416.

    ‘‘ஆஸீதியா நாவுதியா 65 ச கா³தா², ஸதாரஹா சாபி ப⁴வெய்ய 66 கா³தா²;

    ‘‘Āsītiyā nāvutiyā 67 ca gāthā, satārahā cāpi bhaveyya 68 gāthā;

    பச்சத்தமேவ ஸுதஸோம ஜானஹி, ஸஹஸ்ஸியா நாம கா அத்தி² 69 கா³தா²’’.

    Paccattameva sutasoma jānahi, sahassiyā nāma kā atthi 70 gāthā’’.

    417.

    417.

    ‘‘இச்சா²மி வோஹங் ஸுதவுத்³தி⁴மத்தனோ, ஸந்தோதி மங் 71 ஸப்புரிஸா ப⁴ஜெய்யுங்;

    ‘‘Icchāmi vohaṃ sutavuddhimattano, santoti maṃ 72 sappurisā bhajeyyuṃ;

    அஹங் ஸவந்தீஹி மஹோத³தீ⁴வ, ந ஹி தாத தப்பாமி ஸுபா⁴ஸிதேன.

    Ahaṃ savantīhi mahodadhīva, na hi tāta tappāmi subhāsitena.

    418.

    418.

    ‘‘அக்³கி³ யதா² திணகட்ட²ங் த³ஹந்தோ, ந தப்பதீ ஸாக³ரோவ 73 நதீ³ஹி;

    ‘‘Aggi yathā tiṇakaṭṭhaṃ dahanto, na tappatī sāgarova 74 nadīhi;

    ஏவம்பி தே பண்டி³தா ராஜஸெட்ட², ஸுத்வா ந தப்பந்தி ஸுபா⁴ஸிதேன.

    Evampi te paṇḍitā rājaseṭṭha, sutvā na tappanti subhāsitena.

    419.

    419.

    ‘‘ஸகஸ்ஸ தா³ஸஸ்ஸ யதா³ ஸுணோமி, கா³த²ங் அஹங் அத்த²வதிங் 75 ஜனிந்த³;

    ‘‘Sakassa dāsassa yadā suṇomi, gāthaṃ ahaṃ atthavatiṃ 76 janinda;

    தமேவ ஸக்கச்ச நிஸாமயாமி, ந ஹி தாத த⁴ம்மேஸு மமத்தி² தித்தி’’.

    Tameva sakkacca nisāmayāmi, na hi tāta dhammesu mamatthi titti’’.

    420.

    420.

    ‘‘இத³ங் தே ரட்ட²ங் ஸத⁴னங் ஸயொக்³க³ங், ஸகாயுரங் ஸப்³ப³காமூபபன்னங்;

    ‘‘Idaṃ te raṭṭhaṃ sadhanaṃ sayoggaṃ, sakāyuraṃ sabbakāmūpapannaṃ;

    கிங் காமஹேது பரிபா⁴ஸஸிமங் 77, க³ச்சா²மஹங் போரிஸாத³ஸ்ஸ ஞத்தே’’ 78.

    Kiṃ kāmahetu paribhāsasimaṃ 79, gacchāmahaṃ porisādassa ñatte’’ 80.

    421.

    421.

    ‘‘அத்தானுரக்கா²ய ப⁴வந்தி ஹேதே, ஹத்தா²ரோஹா ரதி²கா பத்திகா ச;

    ‘‘Attānurakkhāya bhavanti hete, hatthārohā rathikā pattikā ca;

    அஸ்ஸாருஹா 81 யே ச த⁴னுக்³க³ஹாஸே, ஸேனங் பயுஞ்ஜாம ஹனாம ஸத்துங்’’.

    Assāruhā 82 ye ca dhanuggahāse, senaṃ payuñjāma hanāma sattuṃ’’.

    422.

    422.

    ‘‘ஸுது³க்கரங் போரிஸாதோ³ அகாஸி, ஜீவங் க³ஹெத்வான அவஸ்ஸஜீ மங்;

    ‘‘Sudukkaraṃ porisādo akāsi, jīvaṃ gahetvāna avassajī maṃ;

    தங் தாதி³ஸங் புப்³ப³கிச்சங் ஸரந்தோ, து³ப்³பே⁴ அஹங் தஸ்ஸ கத²ங் ஜனிந்த³’’.

    Taṃ tādisaṃ pubbakiccaṃ saranto, dubbhe ahaṃ tassa kathaṃ janinda’’.

    423.

    423.

    ‘‘வந்தி³த்வா ஸோ பிதரங் மாதரஞ்ச, அனுஸாஸெத்வா நேக³மஞ்ச ப³லஞ்ச;

    ‘‘Vanditvā so pitaraṃ mātarañca, anusāsetvā negamañca balañca;

    ஸச்சவாதீ³ ஸச்சானுரக்க²மானோ, அக³மாஸி ஸோ யத்த² போரிஸாதோ³’’.

    Saccavādī saccānurakkhamāno, agamāsi so yattha porisādo’’.

    424.

    424.

    ‘‘கதோ மயா ஸங்கரோ ப்³ராஹ்மணேன, ரட்டே² ஸகே இஸ்ஸரியே டி²தேன;

    ‘‘Kato mayā saṅkaro brāhmaṇena, raṭṭhe sake issariye ṭhitena;

    தங் ஸங்கரங் ப்³ராஹ்மணஸப்பதா³ய, ஸச்சானுரக்கீ² புனராக³தொஸ்மி;

    Taṃ saṅkaraṃ brāhmaṇasappadāya, saccānurakkhī punarāgatosmi;

    யஜஸ்ஸு யஞ்ஞங் கா²த³ மங் போரிஸாத³’’.

    Yajassu yaññaṃ khāda maṃ porisāda’’.

    425.

    425.

    ‘‘ந ஹாயதே கா²தி³தங் 83 மய்ஹங் பச்சா², சிதகா அயங் தாவ ஸதூ⁴மிகாவ 84;

    ‘‘Na hāyate khāditaṃ 85 mayhaṃ pacchā, citakā ayaṃ tāva sadhūmikāva 86;

    நித்³தூ⁴மகே பசிதங் ஸாது⁴பக்கங், ஸுணோம 87 கா³தா²யோ ஸதாரஹாயோ’’.

    Niddhūmake pacitaṃ sādhupakkaṃ, suṇoma 88 gāthāyo satārahāyo’’.

    426.

    426.

    ‘‘அத⁴ம்மிகோ த்வங் போரிஸாத³காஸி 89, ரட்டா² ச ப⁴ட்டோ² உத³ரஸ்ஸ ஹேது;

    ‘‘Adhammiko tvaṃ porisādakāsi 90, raṭṭhā ca bhaṭṭho udarassa hetu;

    த⁴ம்மஞ்சிமா அபி⁴வத³ந்தி கா³தா², த⁴ம்மோ ச அத⁴ம்மோ ச குஹிங் ஸமேதி.

    Dhammañcimā abhivadanti gāthā, dhammo ca adhammo ca kuhiṃ sameti.

    427.

    427.

    ‘‘அத⁴ம்மிகஸ்ஸ லுத்³த³ஸ்ஸ, நிச்சங் லோஹிதபாணினோ;

    ‘‘Adhammikassa luddassa, niccaṃ lohitapāṇino;

    நத்தி² ஸச்சங் குதோ த⁴ம்மோ, கிங் ஸுதேன கரிஸ்ஸஸி’’.

    Natthi saccaṃ kuto dhammo, kiṃ sutena karissasi’’.

    428.

    428.

    ‘‘யோ மங்ஸஹேது மிக³வங் சரெய்ய, யோ வா ஹனே புரிஸமத்தஹேது;

    ‘‘Yo maṃsahetu migavaṃ careyya, yo vā hane purisamattahetu;

    உபோ⁴பி தே பேச்ச ஸமா ப⁴வந்தி, கஸ்மா நோ 91 அத⁴ம்மிகங் ப்³ரூஸி மங் த்வங்’’.

    Ubhopi te pecca samā bhavanti, kasmā no 92 adhammikaṃ brūsi maṃ tvaṃ’’.

    429.

    429.

    ‘‘பஞ்ச பஞ்சனகா² ப⁴க்கா², க²த்தியேன பஜானதா;

    ‘‘Pañca pañcanakhā bhakkhā, khattiyena pajānatā;

    அப⁴க்க²ங் ராஜ ப⁴க்கே²ஸி, தஸ்மா அத⁴ம்மிகோ துவங்’’.

    Abhakkhaṃ rāja bhakkhesi, tasmā adhammiko tuvaṃ’’.

    430.

    430.

    ‘‘முத்தோ துவங் போரிஸாத³ஸ்ஸ ஹத்தா², க³ந்த்வா ஸகங் மந்தி³ரங் காமகாமீ;

    ‘‘Mutto tuvaṃ porisādassa hatthā, gantvā sakaṃ mandiraṃ kāmakāmī;

    அமித்தஹத்த²ங் புனராக³தோஸி, ந க²த்தத⁴ம்மே குஸலோஸி ராஜ’’.

    Amittahatthaṃ punarāgatosi, na khattadhamme kusalosi rāja’’.

    431.

    431.

    ‘‘யே க²த்தத⁴ம்மே குஸலா ப⁴வந்தி, பாயேன தே நேரயிகா ப⁴வந்தி;

    ‘‘Ye khattadhamme kusalā bhavanti, pāyena te nerayikā bhavanti;

    தஸ்மா அஹங் க²த்தத⁴ம்மங் பஹாய, ஸச்சானுரக்கீ² புனராக³தொஸ்மி;

    Tasmā ahaṃ khattadhammaṃ pahāya, saccānurakkhī punarāgatosmi;

    யஜஸ்ஸு யஞ்ஞங் கா²த³ மங் போரிஸாத³’’.

    Yajassu yaññaṃ khāda maṃ porisāda’’.

    432.

    432.

    ‘‘பாஸாத³வாஸா பத²வீக³வஸ்ஸா, காமித்தி²யோ காஸிகசந்த³னஞ்ச;

    ‘‘Pāsādavāsā pathavīgavassā, kāmitthiyo kāsikacandanañca;

    ஸப்³ப³ங் தஹிங் லப⁴ஸி 93 ஸாமிதாய, ஸச்சேன கிங் பஸ்ஸஸி ஆனிஸங்ஸங்’’.

    Sabbaṃ tahiṃ labhasi 94 sāmitāya, saccena kiṃ passasi ānisaṃsaṃ’’.

    433.

    433.

    ‘‘யே கேசிமே அத்தி² ரஸா பத²ப்³யா, ஸச்சங் தேஸங் ஸாது⁴தரங் ரஸானங்;

    ‘‘Ye kecime atthi rasā pathabyā, saccaṃ tesaṃ sādhutaraṃ rasānaṃ;

    ஸச்சே டி²தா ஸமணப்³ராஹ்மணா ச, தரந்தி ஜாதிமரணஸ்ஸ பாரங்’’.

    Sacce ṭhitā samaṇabrāhmaṇā ca, taranti jātimaraṇassa pāraṃ’’.

    434.

    434.

    ‘‘முத்தோ துவங் போரிஸாத³ஸ்ஸ ஹத்தா², க³ந்த்வா ஸகங் மந்தி³ரங் காமகாமீ;

    ‘‘Mutto tuvaṃ porisādassa hatthā, gantvā sakaṃ mandiraṃ kāmakāmī;

    அமித்தஹத்த²ங் புனராக³தோஸி, ந ஹி நூன தே மரணப⁴யங் ஜனிந்த³;

    Amittahatthaṃ punarāgatosi, na hi nūna te maraṇabhayaṃ janinda;

    அலீனசித்தோ அஸி 95 ஸச்சவாதீ³’’.

    Alīnacitto asi 96 saccavādī’’.

    435.

    435.

    ‘‘கதா மே கல்யாணா அனேகரூபா, யஞ்ஞா யிட்டா² யே விபுலா பஸத்தா²;

    ‘‘Katā me kalyāṇā anekarūpā, yaññā yiṭṭhā ye vipulā pasatthā;

    விஸோதி⁴தோ பரலோகஸ்ஸ மக்³கோ³, த⁴ம்மே டி²தோ கோ மரணஸ்ஸ பா⁴யே.

    Visodhito paralokassa maggo, dhamme ṭhito ko maraṇassa bhāye.

    436.

    436.

    ‘‘கதா மே கல்யாணா அனேகரூபா, யஞ்ஞா யிட்டா² யே விபுலா பஸத்தா²;

    ‘‘Katā me kalyāṇā anekarūpā, yaññā yiṭṭhā ye vipulā pasatthā;

    அனானுதப்பங் பரலோகங் க³மிஸ்ஸங், யஜஸ்ஸு யஞ்ஞங் அத³ 97 மங் போரிஸாத³.

    Anānutappaṃ paralokaṃ gamissaṃ, yajassu yaññaṃ ada 98 maṃ porisāda.

    437.

    437.

    ‘‘பிதா ச மாதா ச உபட்டி²தா மே, த⁴ம்மேன மே இஸ்ஸரியங் பஸத்த²ங்;

    ‘‘Pitā ca mātā ca upaṭṭhitā me, dhammena me issariyaṃ pasatthaṃ;

    விஸோதி⁴தோ பரலோகஸ்ஸ மக்³கோ³, த⁴ம்மே டி²தோ கோ மரணஸ்ஸ பா⁴யே.

    Visodhito paralokassa maggo, dhamme ṭhito ko maraṇassa bhāye.

    438.

    438.

    ‘‘பிதா ச மாதா ச உபட்டி²தா மே, த⁴ம்மேன மே இஸ்ஸரியங் பஸத்த²ங்;

    ‘‘Pitā ca mātā ca upaṭṭhitā me, dhammena me issariyaṃ pasatthaṃ;

    அனானுதப்பங் பரலோகங் க³மிஸ்ஸங், யஜஸ்ஸு யஞ்ஞங் அத³ மங் போரிஸாத³.

    Anānutappaṃ paralokaṃ gamissaṃ, yajassu yaññaṃ ada maṃ porisāda.

    439.

    439.

    ‘‘ஞாதீஸு மித்தேஸு கதா மே காரா 99, த⁴ம்மேன மே இஸ்ஸரியங் பஸத்த²ங்;

    ‘‘Ñātīsu mittesu katā me kārā 100, dhammena me issariyaṃ pasatthaṃ;

    விஸோதி⁴தோ பரலோகஸ்ஸ மக்³கோ³, த⁴ம்மே டி²தோ கோ மரணஸ்ஸ பா⁴யே.

    Visodhito paralokassa maggo, dhamme ṭhito ko maraṇassa bhāye.

    440.

    440.

    ‘‘ஞாதீஸுங் மித்தேஸு கதா மே காரா, த⁴ம்மேன மே இஸ்ஸரியங் பஸத்த²ங்;

    ‘‘Ñātīsuṃ mittesu katā me kārā, dhammena me issariyaṃ pasatthaṃ;

    அனானுதப்பங் பரலோகங் க³மிஸ்ஸங், யஜஸ்ஸு யஞ்ஞங் அத³ மங் போரிஸாத³.

    Anānutappaṃ paralokaṃ gamissaṃ, yajassu yaññaṃ ada maṃ porisāda.

    441.

    441.

    ‘‘தி³ன்னங் மே தா³னங் ப³ஹுதா⁴ ப³ஹூனங், ஸந்தப்பிதா ஸமணப்³ராஹ்மணா ச;

    ‘‘Dinnaṃ me dānaṃ bahudhā bahūnaṃ, santappitā samaṇabrāhmaṇā ca;

    விஸோதி⁴தோ பரலோகஸ்ஸ மக்³கோ³, த⁴ம்மே டி²தோ கோ மரணஸ்ஸ பா⁴யே.

    Visodhito paralokassa maggo, dhamme ṭhito ko maraṇassa bhāye.

    442.

    442.

    ‘‘தி³ன்னங் மே தா³னங் ப³ஹுதா⁴ ப³ஹூனங், ஸந்தப்பிதா ஸமணப்³ராஹ்மணா ச;

    ‘‘Dinnaṃ me dānaṃ bahudhā bahūnaṃ, santappitā samaṇabrāhmaṇā ca;

    அனானுதப்பங் பரலோகங் க³மிஸ்ஸங், யஜஸ்ஸு யஞ்ஞங் அத³ மங் போரிஸாத³’’.

    Anānutappaṃ paralokaṃ gamissaṃ, yajassu yaññaṃ ada maṃ porisāda’’.

    443.

    443.

    ‘‘விஸங் பஜானங் புரிஸோ அதெ³ய்ய, ஆஸீவிஸங் ஜலிதமுக்³க³தேஜங்;

    ‘‘Visaṃ pajānaṃ puriso adeyya, āsīvisaṃ jalitamuggatejaṃ;

    முத்³தா⁴பி தஸ்ஸ விப²லெய்ய 101 ஸத்ததா⁴, யோ தாதி³ஸங் ஸச்சவாதி³ங் அதெ³ய்ய’’.

    Muddhāpi tassa viphaleyya 102 sattadhā, yo tādisaṃ saccavādiṃ adeyya’’.

    444.

    444.

    ‘‘ஸுத்வா த⁴ம்மங் விஜானந்தி, நரா கல்யாணபாபகங்;

    ‘‘Sutvā dhammaṃ vijānanti, narā kalyāṇapāpakaṃ;

    அபி கா³தா² ஸுணித்வான, த⁴ம்மே மே ரமதே 103 மனோ’’.

    Api gāthā suṇitvāna, dhamme me ramate 104 mano’’.

    445.

    445.

    ‘‘ஸகிதே³வ மஹாராஜ 105, ஸப்³பி⁴ ஹோதி ஸமாக³மோ;

    ‘‘Sakideva mahārāja 106, sabbhi hoti samāgamo;

    ஸா நங் ஸங்க³தி பாலேதி, நாஸப்³பி⁴ ப³ஹுஸங்க³மோ.

    Sā naṃ saṅgati pāleti, nāsabbhi bahusaṅgamo.

    446.

    446.

    ‘‘ஸப்³பி⁴ரேவ ஸமாஸேத², ஸப்³பி⁴ குப்³பே³த² ஸந்த²வங்;

    ‘‘Sabbhireva samāsetha, sabbhi kubbetha santhavaṃ;

    ஸதங் ஸத்³த⁴ம்மமஞ்ஞாய, ஸெய்யோ ஹோதி ந பாபியோ.

    Sataṃ saddhammamaññāya, seyyo hoti na pāpiyo.

    447.

    447.

    ‘‘ஜீரந்தி வே ராஜரதா² ஸுசித்தா, அதோ² ஸரீரம்பி ஜரங் உபேதி;

    ‘‘Jīranti ve rājarathā sucittā, atho sarīrampi jaraṃ upeti;

    ஸதஞ்ச த⁴ம்மோ ந ஜரங் உபேதி, ஸந்தோ ஹவே ஸப்³பி⁴ பவேத³யந்தி.

    Satañca dhammo na jaraṃ upeti, santo have sabbhi pavedayanti.

    448.

    448.

    ‘‘நப⁴ஞ்சங் தூ³ரே பத²வீ ச தூ³ரே, பாரங் ஸமுத்³த³ஸ்ஸ ததா³ஹு தூ³ரே;

    ‘‘Nabhañcaṃ dūre pathavī ca dūre, pāraṃ samuddassa tadāhu dūre;

    ததோ ஹவே தூ³ரதரங் வத³ந்தி, ஸதஞ்ச த⁴ம்மோ 107 அஸதஞ்ச ராஜ’’.

    Tato have dūrataraṃ vadanti, satañca dhammo 108 asatañca rāja’’.

    449.

    449.

    ‘‘கா³தா² இமா அத்த²வதீ ஸுப்³யஞ்ஜனா, ஸுபா⁴ஸிதா துய்ஹ ஜனிந்த³ ஸுத்வா;

    ‘‘Gāthā imā atthavatī subyañjanā, subhāsitā tuyha janinda sutvā;

    ஆனந்தி³ வித்தோ ஸுமனோ பதீதோ, சத்தாரி தே ஸம்ம வரே த³தா³மி’’.

    Ānandi vitto sumano patīto, cattāri te samma vare dadāmi’’.

    450.

    450.

    ‘‘யோ நத்தனோ மரணங் பு³ஜ்ஜ²ஸி துவங் 109, ஹிதாஹிதங் வினிபாதஞ்ச ஸக்³க³ங்;

    ‘‘Yo nattano maraṇaṃ bujjhasi tuvaṃ 110, hitāhitaṃ vinipātañca saggaṃ;

    கி³த்³தோ⁴ ரஸே து³ச்சரிதே நிவிட்டோ², கிங் த்வங் வரங் த³ஸ்ஸஸி பாபத⁴ம்ம.

    Giddho rase duccarite niviṭṭho, kiṃ tvaṃ varaṃ dassasi pāpadhamma.

    451.

    451.

    ‘‘அஹஞ்ச தங் தே³ஹி வரந்தி வஜ்ஜங், த்வஞ்சாபி த³த்வான அவாகரெய்ய;

    ‘‘Ahañca taṃ dehi varanti vajjaṃ, tvañcāpi datvāna avākareyya;

    ஸந்தி³ட்டி²கங் கலஹமிமங் விவாத³ங், கோ பண்டி³தோ ஜானமுபப்³ப³ஜெய்ய’’.

    Sandiṭṭhikaṃ kalahamimaṃ vivādaṃ, ko paṇḍito jānamupabbajeyya’’.

    452.

    452.

    ‘‘ந தங் வரங் அரஹதி ஜந்து தா³துங், யங் வாபி த³த்வான அவாகரெய்ய;

    ‘‘Na taṃ varaṃ arahati jantu dātuṃ, yaṃ vāpi datvāna avākareyya;

    வரஸ்ஸு ஸம்ம அவிகம்பமானோ, பாணங் சஜித்வானபி த³ஸ்ஸமேவ’’.

    Varassu samma avikampamāno, pāṇaṃ cajitvānapi dassameva’’.

    453.

    453.

    ‘‘அரியஸ்ஸ அரியேன ஸமேதி ஸக்²யங் 111, பஞ்ஞஸ்ஸ பஞ்ஞாணவதா ஸமேதி;

    ‘‘Ariyassa ariyena sameti sakhyaṃ 112, paññassa paññāṇavatā sameti;

    பஸ்ஸெய்ய தங் வஸ்ஸஸதங் அரோக³ங் 113, ஏதங் வரானங் பட²மங் வராமி’’.

    Passeyya taṃ vassasataṃ arogaṃ 114, etaṃ varānaṃ paṭhamaṃ varāmi’’.

    454.

    454.

    ‘‘அரியஸ்ஸ அரியேன ஸமேதி ஸக்²யங், பஞ்ஞஸ்ஸ பஞ்ஞாணவதா ஸமேதி;

    ‘‘Ariyassa ariyena sameti sakhyaṃ, paññassa paññāṇavatā sameti;

    பஸ்ஸாஸி மங் வஸ்ஸஸதங் அரோக³ங், ஏதங் வரானங் பட²மங் த³தா³மி’’.

    Passāsi maṃ vassasataṃ arogaṃ, etaṃ varānaṃ paṭhamaṃ dadāmi’’.

    455.

    455.

    ‘‘யே க²த்தியாஸே இத⁴ பூ⁴மிபாலா, முத்³தா⁴பி⁴ஸித்தா கதனாமதெ⁴ய்யா;

    ‘‘Ye khattiyāse idha bhūmipālā, muddhābhisittā katanāmadheyyā;

    ந தாதி³ஸே பூ⁴மிபதீ அதே³ஸி, ஏதங் வரானங் து³தியங் வராமி’’.

    Na tādise bhūmipatī adesi, etaṃ varānaṃ dutiyaṃ varāmi’’.

    456.

    456.

    ‘‘யே க²த்தியாஸே இத⁴ பூ⁴மிபாலா, முத்³தா⁴பி⁴ஸித்தா கதனாமதெ⁴ய்யா;

    ‘‘Ye khattiyāse idha bhūmipālā, muddhābhisittā katanāmadheyyā;

    ந தாதி³ஸே பூ⁴மிபதீ அதே³மி, ஏதங் வரானங் து³தியங் த³தா³மி’’.

    Na tādise bhūmipatī ademi, etaṃ varānaṃ dutiyaṃ dadāmi’’.

    457.

    457.

    ‘‘பரோஸதங் க²த்தியா தே க³ஹிதா, தலாவுதா அஸ்ஸுமுகா² ருத³ந்தா;

    ‘‘Parosataṃ khattiyā te gahitā, talāvutā assumukhā rudantā;

    ஸகே தே ரட்டே² படிபாத³யாஹி, ஏதங் வரானங் ததியங் வராமி’’.

    Sake te raṭṭhe paṭipādayāhi, etaṃ varānaṃ tatiyaṃ varāmi’’.

    458.

    458.

    ‘‘பரோஸதங் க²த்தியா மே க³ஹிதா, தலாவுதா அஸ்ஸுமுகா² ருத³ந்தா;

    ‘‘Parosataṃ khattiyā me gahitā, talāvutā assumukhā rudantā;

    ஸகே தே ரட்டே² படிபாத³யாமி 115, ஏதங் வரானங் ததியங் த³தா³மி’’.

    Sake te raṭṭhe paṭipādayāmi 116, etaṃ varānaṃ tatiyaṃ dadāmi’’.

    459.

    459.

    ‘‘சி²த்³த³ங் தே ரட்ட²ங் ப்³யதி²தா 117 ப⁴யா ஹி, புதூ² நரா லேணமனுப்பவிட்டா²;

    ‘‘Chiddaṃ te raṭṭhaṃ byathitā 118 bhayā hi, puthū narā leṇamanuppaviṭṭhā;

    மனுஸ்ஸமங்ஸங் விரமேஹி 119 ராஜ, ஏதங் வரானங் சதுத்த²ங் வராமி’’.

    Manussamaṃsaṃ viramehi 120 rāja, etaṃ varānaṃ catutthaṃ varāmi’’.

    460.

    460.

    ‘‘அத்³தா⁴ ஹி ஸோ ப⁴க்கோ² மம 121 மனாபோ, ஏதஸ்ஸ ஹேதும்ஹி 122 வனங் பவிட்டோ²;

    ‘‘Addhā hi so bhakkho mama 123 manāpo, etassa hetumhi 124 vanaṃ paviṭṭho;

    ஸோஹங் கத²ங் எத்தோ உபாரமெய்யங், அஞ்ஞங் வரானங் சதுத்த²ங் வரஸ்ஸு’’.

    Sohaṃ kathaṃ etto upārameyyaṃ, aññaṃ varānaṃ catutthaṃ varassu’’.

    461.

    461.

    ‘‘நங் வே பியங் மேதி ஜனிந்த³ தாதி³ஸோ, அத்தங் நிரங்கச்ச 125 பியானி ஸேவதி;

    ‘‘Naṃ ve piyaṃ meti janinda tādiso, attaṃ niraṃkacca 126 piyāni sevati;

    அத்தாவ ஸெய்யோ பரமா ச 127 ஸெய்யோ, லப்³பா⁴ பியா ஓசிதத்தே²ன 128 பச்சா²’’.

    Attāva seyyo paramā ca 129 seyyo, labbhā piyā ocitatthena 130 pacchā’’.

    462.

    462.

    ‘‘பியங் மே மானுஸங் மங்ஸங், ஸுதஸோம விஜானஹி;

    ‘‘Piyaṃ me mānusaṃ maṃsaṃ, sutasoma vijānahi;

    நம்ஹி ஸக்கா 131 நிவாரேதுங், அஞ்ஞங் 132 வரங் ஸம்ம வரஸ்ஸு’’.

    Namhi sakkā 133 nivāretuṃ, aññaṃ 134 varaṃ samma varassu’’.

    463.

    463.

    ‘‘யோ வே பியங் மேதி பியானுரக்கீ² 135, அத்தங் நிரங்கச்ச பியானி ஸேவதி;

    ‘‘Yo ve piyaṃ meti piyānurakkhī 136, attaṃ niraṃkacca piyāni sevati;

    ஸொண்டோ³வ பித்வா விஸமிஸ்ஸபானங் 137, தேனேவ ஸோ ஹோதி து³க்கீ² பரத்த².

    Soṇḍova pitvā visamissapānaṃ 138, teneva so hoti dukkhī parattha.

    464.

    464.

    ‘‘யோ சீத⁴ ஸங்கா²ய பியானி ஹித்வா, கிச்சே²னபி ஸேவதி அரியத⁴ம்மே 139;

    ‘‘Yo cīdha saṅkhāya piyāni hitvā, kicchenapi sevati ariyadhamme 140;

    து³க்கி²தோவ பித்வான யதோ²ஸதா⁴னி, தேனேவ ஸோ ஹோதி ஸுகீ² பரத்த²’’.

    Dukkhitova pitvāna yathosadhāni, teneva so hoti sukhī parattha’’.

    465.

    465.

    ‘‘ஓஹாயஹங் பிதரங் மாதரஞ்ச, மனாபியே காமகு³ணே ச 141 பஞ்ச;

    ‘‘Ohāyahaṃ pitaraṃ mātarañca, manāpiye kāmaguṇe ca 142 pañca;

    ஏதஸ்ஸ ஹேதும்ஹி வனங் பவிட்டோ², தங் தே வரங் கிந்தி மஹங் த³தா³மி’’.

    Etassa hetumhi vanaṃ paviṭṭho, taṃ te varaṃ kinti mahaṃ dadāmi’’.

    466.

    466.

    ‘‘ந பண்டி³தா தி³கு³ணமாஹு வாக்யங், ஸச்சப்படிஞ்ஞாவ ப⁴வந்தி ஸந்தோ;

    ‘‘Na paṇḍitā diguṇamāhu vākyaṃ, saccappaṭiññāva bhavanti santo;

    வரஸ்ஸு ஸம்ம இதி மங் அவோச, இச்சப்³ரவீ த்வங் ந ஹி தே ஸமேதி’’.

    Varassu samma iti maṃ avoca, iccabravī tvaṃ na hi te sameti’’.

    467.

    467.

    ‘‘அபுஞ்ஞலாப⁴ங் அயஸங் அகித்திங், பாபங் ப³ஹுங் து³ச்சரிதங் கிலேஸங்;

    ‘‘Apuññalābhaṃ ayasaṃ akittiṃ, pāpaṃ bahuṃ duccaritaṃ kilesaṃ;

    மனுஸ்ஸமங்ஸஸ்ஸ கதே 143 உபாகா³, தங் தே வரங் கிந்தி மஹங் த³தெ³ய்யங்.

    Manussamaṃsassa kate 144 upāgā, taṃ te varaṃ kinti mahaṃ dadeyyaṃ.

    468.

    468.

    ‘‘நங் தங் வரங் அரஹதி ஜந்து தா³துங், யங் வாபி த³த்வான அவாகரெய்ய;

    ‘‘Naṃ taṃ varaṃ arahati jantu dātuṃ, yaṃ vāpi datvāna avākareyya;

    வரஸ்ஸு ஸம்ம அவிகம்பமானோ, பாணங் சஜித்வானபி த³ஸ்ஸமேவ’’.

    Varassu samma avikampamāno, pāṇaṃ cajitvānapi dassameva’’.

    469.

    469.

    ‘‘பாணங் சஜந்தி ஸந்தோ நாபி த⁴ம்மங், ஸச்சப்படிஞ்ஞாவ ப⁴வந்தி ஸந்தோ;

    ‘‘Pāṇaṃ cajanti santo nāpi dhammaṃ, saccappaṭiññāva bhavanti santo;

    த³த்வா வரங் கி²ப்பமவாகரோஹி, ஏதேன ஸம்பஜ்ஜ ஸுராஜஸெட்ட².

    Datvā varaṃ khippamavākarohi, etena sampajja surājaseṭṭha.

    470.

    470.

    ‘‘சஜே த⁴னங் 145 அங்க³வரஸ்ஸ ஹேது 146, அங்க³ங் சஜே ஜீவிதங் ரக்க²மானோ;

    ‘‘Caje dhanaṃ 147 aṅgavarassa hetu 148, aṅgaṃ caje jīvitaṃ rakkhamāno;

    அங்க³ங் த⁴னங் ஜீவிதஞ்சாபி ஸப்³ப³ங், சஜே நரோ த⁴ம்மமனுஸ்ஸரந்தோ’’.

    Aṅgaṃ dhanaṃ jīvitañcāpi sabbaṃ, caje naro dhammamanussaranto’’.

    471.

    471.

    ‘‘யஸ்மா ஹி த⁴ம்மங் புரிஸோ விஜஞ்ஞா, யே சஸ்ஸ கங்க²ங் வினயந்தி ஸந்தோ;

    ‘‘Yasmā hi dhammaṃ puriso vijaññā, ye cassa kaṅkhaṃ vinayanti santo;

    தங் ஹிஸ்ஸ தீ³பஞ்ச பராயணஞ்ச, ந தேன மித்திங் ஜிரயேத² 149 பஞ்ஞோ.

    Taṃ hissa dīpañca parāyaṇañca, na tena mittiṃ jirayetha 150 pañño.

    472.

    472.

    ‘‘அத்³தா⁴ ஹி ஸோ ப⁴க்கோ² மம மனாபோ, ஏதஸ்ஸ ஹேதும்ஹி வனங் பவிட்டோ²;

    ‘‘Addhā hi so bhakkho mama manāpo, etassa hetumhi vanaṃ paviṭṭho;

    ஸசே ச மங் யாசஸி ஏதமத்த²ங், ஏதம்பி தே ஸம்ம வரங் த³தா³மி.

    Sace ca maṃ yācasi etamatthaṃ, etampi te samma varaṃ dadāmi.

    473.

    473.

    ‘‘ஸத்தா² ச மே ஹோஸி ஸகா² ச மேஸி, வசனம்பி தே ஸம்ம அஹங் அகாஸிங்;

    ‘‘Satthā ca me hosi sakhā ca mesi, vacanampi te samma ahaṃ akāsiṃ;

    துவம்பி 151 மே ஸம்ம கரோஹி வாக்யங், உபோ⁴பி க³ந்த்வான பமோசயாம’’.

    Tuvampi 152 me samma karohi vākyaṃ, ubhopi gantvāna pamocayāma’’.

    474.

    474.

    ‘‘ஸத்தா² ச தே ஹோமி ஸகா² ச த்யம்ஹி, வசனம்பி மே ஸம்ம துவங் அகாஸி;

    ‘‘Satthā ca te homi sakhā ca tyamhi, vacanampi me samma tuvaṃ akāsi;

    அஹம்பி தே ஸம்ம கரோமி வாக்யங், உபோ⁴பி க³ந்த்வான பமோசயாம’’.

    Ahampi te samma karomi vākyaṃ, ubhopi gantvāna pamocayāma’’.

    475.

    475.

    ‘‘கம்மாஸபாதே³னங் விஹேடி²தத்த² 153, தலாவுதா அஸ்ஸுமுகா² ருத³ந்தா;

    ‘‘Kammāsapādenaṃ viheṭhitattha 154, talāvutā assumukhā rudantā;

    ந ஜாது து³ப்³பே⁴த² இமஸ்ஸ ரஞ்ஞோ, ஸச்சப்படிஞ்ஞங் மே படிஸ்ஸுணாத²’’.

    Na jātu dubbhetha imassa rañño, saccappaṭiññaṃ me paṭissuṇātha’’.

    476.

    476.

    ‘‘கம்மாஸபாதே³ன விஹேடி²தம்ஹா, தலாவுதா அஸ்ஸுமுகா² ருத³ந்தா;

    ‘‘Kammāsapādena viheṭhitamhā, talāvutā assumukhā rudantā;

    ந ஜாது து³ப்³பே⁴ம இமஸ்ஸ ரஞ்ஞோ, ஸச்சப்படிஞ்ஞங் தே படிஸ்ஸுணாம’’.
