Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય (અટ્ઠકથા) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) |
૩. મહાવેદલ્લસુત્તવણ્ણના
3. Mahāvedallasuttavaṇṇanā
૪૪૯. એવં મે સુતન્તિ મહાવેદલ્લસુત્તં. તત્થ આયસ્માતિ સગારવસપ્પતિસ્સવચનમેતં. મહાકોટ્ઠિકોતિ તસ્સ થેરસ્સ નામં. પટિસલ્લાના વુટ્ઠિતોતિ ફલસમાપત્તિતો વુટ્ઠિતો. દુપ્પઞ્ઞો દુપ્પઞ્ઞોતિ એત્થ પઞ્ઞાય દુટ્ઠં નામ નત્થિ, અપ્પઞ્ઞો નિપ્પઞ્ઞોતિ અત્થો. કિત્તાવતા નુ ખોતિ કારણપરિચ્છેદપુચ્છા, કિત્તકેન નુ ખો એવં વુચ્ચતીતિ અત્થો. પુચ્છા ચ નામેસા અદિટ્ઠજોતનાપુચ્છા, દિટ્ઠસંસન્દનાપુચ્છા, વિમતિચ્છેદનાપુચ્છા, અનુમતિપુચ્છા, કથેતુકમ્યતાપુચ્છાતિ પઞ્ચવિધા હોતિ. તાસમિદં નાનાકરણં –
449.Evaṃme sutanti mahāvedallasuttaṃ. Tattha āyasmāti sagāravasappatissavacanametaṃ. Mahākoṭṭhikoti tassa therassa nāmaṃ. Paṭisallānā vuṭṭhitoti phalasamāpattito vuṭṭhito. Duppañño duppaññoti ettha paññāya duṭṭhaṃ nāma natthi, appañño nippaññoti attho. Kittāvatā nu khoti kāraṇaparicchedapucchā, kittakena nu kho evaṃ vuccatīti attho. Pucchā ca nāmesā adiṭṭhajotanāpucchā, diṭṭhasaṃsandanāpucchā, vimaticchedanāpucchā, anumatipucchā, kathetukamyatāpucchāti pañcavidhā hoti. Tāsamidaṃ nānākaraṇaṃ –
કતમા અદિટ્ઠજોતનાપુચ્છા? પકતિયા લક્ખણં અઞ્ઞાતં હોતિ અદિટ્ઠં અતુલિતં અતીરિતં અવિભૂતં અવિભાવિતં, તસ્સ ઞાણાય દસ્સનાય તુલનાય તીરણાય વિભૂતાય વિભાવનત્થાય પઞ્હં પુચ્છતિ. અયં અદિટ્ઠજોતનાપુચ્છા.
Katamā adiṭṭhajotanāpucchā? Pakatiyā lakkhaṇaṃ aññātaṃ hoti adiṭṭhaṃ atulitaṃ atīritaṃ avibhūtaṃ avibhāvitaṃ, tassa ñāṇāya dassanāya tulanāya tīraṇāya vibhūtāya vibhāvanatthāya pañhaṃ pucchati. Ayaṃ adiṭṭhajotanāpucchā.
કતમા દિટ્ઠસંસન્દનાપુચ્છા? પકતિયા લક્ખણં ઞાતં હોતિ દિટ્ઠં તુલિતં તીરિતં વિભૂતં વિભાવિતં, અઞ્ઞેહિ પણ્ડિતેહિ સદ્ધિં સંસન્દનત્થાય પઞ્હં પુચ્છતિ. અયં દિટ્ઠસંસન્દનાપુચ્છા.
Katamā diṭṭhasaṃsandanāpucchā? Pakatiyā lakkhaṇaṃ ñātaṃ hoti diṭṭhaṃ tulitaṃ tīritaṃ vibhūtaṃ vibhāvitaṃ, aññehi paṇḍitehi saddhiṃ saṃsandanatthāya pañhaṃ pucchati. Ayaṃ diṭṭhasaṃsandanāpucchā.
કતમા વિમતિચ્છેદનાપુચ્છા? પકતિયા સંસયપક્ખન્દો હોતિ વિમતિપક્ખન્દો, દ્વેળ્હકજાતો, ‘‘એવં નુ ખો, ન નુ ખો, કિં નુ ખો, કથં નુ ખો’’તિ, સો વિમતિચ્છેદનત્થાય પઞ્હં પુચ્છતિ. અયં વિમતિચ્છેદનાપુચ્છા (મહાનિ॰ ૧૫૦; ચૂળનિ॰ પુણ્ણકમાણવપુચ્છાનિદ્દેસ ૧૨).
Katamā vimaticchedanāpucchā? Pakatiyā saṃsayapakkhando hoti vimatipakkhando, dveḷhakajāto, ‘‘evaṃ nu kho, na nu kho, kiṃ nu kho, kathaṃ nu kho’’ti, so vimaticchedanatthāya pañhaṃ pucchati. Ayaṃ vimaticchedanāpucchā (mahāni. 150; cūḷani. puṇṇakamāṇavapucchāniddesa 12).
‘‘તં કિં મઞ્ઞથ, ભિક્ખવે, રૂપં નિચ્ચં વા અનિચ્ચં વાતિ? અનિચ્ચં, ભન્તે’’તિ (મહાવ॰ ૨૧) એવરૂપા અનુમતિં ગહેત્વા ધમ્મદેસનાકાલે પુચ્છા અનુમતિપુચ્છા નામ.
‘‘Taṃ kiṃ maññatha, bhikkhave, rūpaṃ niccaṃ vā aniccaṃ vāti? Aniccaṃ, bhante’’ti (mahāva. 21) evarūpā anumatiṃ gahetvā dhammadesanākāle pucchā anumatipucchā nāma.
‘‘ચત્તારોમે , ભિક્ખવે, સતિપટ્ઠાના, કતમે ચત્તારો’’તિ (સં॰ નિ॰ ૫.૩૯૦) એવરૂપા ભિક્ખુસઙ્ઘં સયમેવ પુચ્છિત્વા સયમેવ વિસ્સજ્જેતુકામસ્સ પુચ્છા કથેતુકમ્યતાપુચ્છા નામ. તાસુ ઇધ દિટ્ઠસંસન્દનાપુચ્છા અધિપ્પેતા.
‘‘Cattārome , bhikkhave, satipaṭṭhānā, katame cattāro’’ti (saṃ. ni. 5.390) evarūpā bhikkhusaṅghaṃ sayameva pucchitvā sayameva vissajjetukāmassa pucchā kathetukamyatāpucchā nāma. Tāsu idha diṭṭhasaṃsandanāpucchā adhippetā.
થેરો હિ અત્તનો દિવાટ્ઠાને નિસીદિત્વા સયમેવ પઞ્હં સમુટ્ઠપેત્વા સયં વિનિચ્છિનન્તો ઇદં સુત્તં આદિતો પટ્ઠાય મત્થકં પાપેસિ. એકચ્ચો હિ પઞ્હં સમુટ્ઠાપેતુંયેવ સક્કોતિ ન નિચ્છેતું; એકચ્ચો નિચ્છેતું સક્કોતિ ન સમુટ્ઠાપેતું; એકચ્ચો ઉભયમ્પિ ન સક્કોતિ; એકચ્ચો ઉભયમ્પિ સક્કોતિ. તેસુ થેરો ઉભયમ્પિ સક્કોતિયેવ. કસ્મા? મહાપઞ્ઞતાય. મહાપઞ્ઞં નિસ્સાય હિ ઇમસ્મિં સાસને સારિપુત્તત્થેરો, મહાકચ્ચાનત્થેરો, પુણ્ણત્થેરો, કુમારકસ્સપત્થેરો, આનન્દત્થેરો, અયમેવ આયસ્માતિ સમ્બહુલા થેરા વિસેસટ્ઠાનં અધિગતા. ન હિ સક્કા યાય વા તાય વા અપ્પમત્તિકાય પઞ્ઞાય સમન્નાગતેન ભિક્ખુના સાવકપારમીઞાણસ્સ મત્થકં પાપુણિતું, મહાપઞ્ઞેન પન સક્કાતિ મહાપઞ્ઞતાય સારિપુત્તત્થેરો તં ઠાનં અધિગતો. પઞ્ઞાય હિ થેરેન સદિસો નત્થિ. તેનેવ નં ભગવા એતદગ્ગે ઠપેસિ – ‘‘એતદગ્ગં, ભિક્ખવે, મમ સાવકાનં ભિક્ખૂનં મહાપઞ્ઞાનં યદિદં સારિપુત્તો’’તિ (અ॰ નિ॰ ૧.૧૮૯).
Thero hi attano divāṭṭhāne nisīditvā sayameva pañhaṃ samuṭṭhapetvā sayaṃ vinicchinanto idaṃ suttaṃ ādito paṭṭhāya matthakaṃ pāpesi. Ekacco hi pañhaṃ samuṭṭhāpetuṃyeva sakkoti na nicchetuṃ; ekacco nicchetuṃ sakkoti na samuṭṭhāpetuṃ; ekacco ubhayampi na sakkoti; ekacco ubhayampi sakkoti. Tesu thero ubhayampi sakkotiyeva. Kasmā? Mahāpaññatāya. Mahāpaññaṃ nissāya hi imasmiṃ sāsane sāriputtatthero, mahākaccānatthero, puṇṇatthero, kumārakassapatthero, ānandatthero, ayameva āyasmāti sambahulā therā visesaṭṭhānaṃ adhigatā. Na hi sakkā yāya vā tāya vā appamattikāya paññāya samannāgatena bhikkhunā sāvakapāramīñāṇassa matthakaṃ pāpuṇituṃ, mahāpaññena pana sakkāti mahāpaññatāya sāriputtatthero taṃ ṭhānaṃ adhigato. Paññāya hi therena sadiso natthi. Teneva naṃ bhagavā etadagge ṭhapesi – ‘‘etadaggaṃ, bhikkhave, mama sāvakānaṃ bhikkhūnaṃ mahāpaññānaṃ yadidaṃ sāriputto’’ti (a. ni. 1.189).
તથા ન સક્કા યાય વા તાય વા અપ્પમત્તિકાય પઞ્ઞાય સમન્નાગતેન ભિક્ખુના ભગવતા સંખિત્તેન ભાસિતસ્સ સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણેન સદ્ધિં સંસન્દિત્વા સમાનેત્વા વિત્થારેન અત્થં વિભજેતું, મહાપઞ્ઞેન પન સક્કાતિ મહાપઞ્ઞતાય મહાકચ્ચાનત્થેરો તત્થ પટિબલો જાતો, તેનેવ નં ભગવા એતદગ્ગે ઠપેસિ – ‘‘એતદગ્ગં, ભિક્ખવે, મમ સાવકાનં ભિક્ખૂનં સંખિત્તેન ભાસિતસ્સ વિત્થારેન અત્થં વિભજન્તાનં યદિદં મહાકચ્ચાનો’’તિ (અ॰ નિ॰ ૧.૧૯૭).
Tathā na sakkā yāya vā tāya vā appamattikāya paññāya samannāgatena bhikkhunā bhagavatā saṃkhittena bhāsitassa sabbaññutaññāṇena saddhiṃ saṃsanditvā samānetvā vitthārena atthaṃ vibhajetuṃ, mahāpaññena pana sakkāti mahāpaññatāya mahākaccānatthero tattha paṭibalo jāto, teneva naṃ bhagavā etadagge ṭhapesi – ‘‘etadaggaṃ, bhikkhave, mama sāvakānaṃ bhikkhūnaṃ saṃkhittena bhāsitassa vitthārena atthaṃ vibhajantānaṃ yadidaṃ mahākaccāno’’ti (a. ni. 1.197).
તથા ન સક્કા યાય વા તાય વા અપ્પમત્તિકાય પઞ્ઞાય સમન્નાગતેન ભિક્ખુના ધમ્મકથં કથેન્તેન દસ કથાવત્થૂનિ આહરિત્વા સત્ત વિસુદ્ધિયો વિભજન્તેન ધમ્મકથં કથેતું, મહાપઞ્ઞેન પન સક્કાતિ મહાપઞ્ઞતાય પુણ્ણત્થેરો ચતુપરિસમજ્ઝે અલઙ્કતધમ્માસને ચિત્તબીજનિં ગહેત્વા નિસિન્નો લીળાયન્તો પુણ્ણચન્દો વિય ધમ્મં કથેસિ. તેનેવ નં ભગવા એતદગ્ગે ઠપેસિ – ‘‘એતદગ્ગં, ભિક્ખવે, મમ સાવકાનં ભિક્ખૂનં ધમ્મકથિકાનં યદિદં પુણ્ણો મન્તાણિપુત્તો’’તિ (અ॰ નિ॰ ૧.૧૯૬).
Tathā na sakkā yāya vā tāya vā appamattikāya paññāya samannāgatena bhikkhunā dhammakathaṃ kathentena dasa kathāvatthūni āharitvā satta visuddhiyo vibhajantena dhammakathaṃ kathetuṃ, mahāpaññena pana sakkāti mahāpaññatāya puṇṇatthero catuparisamajjhe alaṅkatadhammāsane cittabījaniṃ gahetvā nisinno līḷāyanto puṇṇacando viya dhammaṃ kathesi. Teneva naṃ bhagavā etadagge ṭhapesi – ‘‘etadaggaṃ, bhikkhave, mama sāvakānaṃ bhikkhūnaṃ dhammakathikānaṃ yadidaṃ puṇṇo mantāṇiputto’’ti (a. ni. 1.196).
તથા યાય વા તાય વા અપ્પમત્તિકાય પઞ્ઞાય સમન્નાગતો ભિક્ખુ ધમ્મં કથેન્તો ઇતો વા એત્તો વા અનુક્કમિત્વા યટ્ઠિકોટિં ગહેત્વા અન્ધો વિય, એકપદિકં દણ્ડકસેતું આરુળ્હો વિય ચ ગચ્છતિ. મહાપઞ્ઞો પન ચતુપ્પદિકં ગાથં નિક્ખિપિત્વા ઉપમા ચ કારણાનિ ચ આહરિત્વા તેપિટકં બુદ્ધવચનં ગહેત્વા હેટ્ઠુપરિયં કરોન્તો કથેસિ. મહાપઞ્ઞતાય પન કુમારકસ્સપત્થેરો ચતુપ્પદિકં ગાથં નિક્ખિપિત્વા ઉપમા ચ કારણાનિ ચ આહરિત્વા તેહિ સદ્ધિં યોજેન્તો જાતસ્સરે પઞ્ચવણ્ણાનિ કુસુમાનિ ફુલ્લાપેન્તો વિય સિનેરુમત્થકે વટ્ટિસહસ્સં તેલપદીપં જાલેન્તો વિય તેપિટકં બુદ્ધવચનં હેટ્ઠુપરિયં કરોન્તો કથેસિ. તેનેવ નં ભગવા એતદગ્ગે ઠપેસિ – ‘‘એતદગ્ગં, ભિક્ખવે, મમ સાવકાનં ભિક્ખૂનં ચિત્તકથિકાનં યદિદં કુમારકસ્સપો’’તિ (અ॰ નિ॰ ૧.૨૧૭).
Tathā yāya vā tāya vā appamattikāya paññāya samannāgato bhikkhu dhammaṃ kathento ito vā etto vā anukkamitvā yaṭṭhikoṭiṃ gahetvā andho viya, ekapadikaṃ daṇḍakasetuṃ āruḷho viya ca gacchati. Mahāpañño pana catuppadikaṃ gāthaṃ nikkhipitvā upamā ca kāraṇāni ca āharitvā tepiṭakaṃ buddhavacanaṃ gahetvā heṭṭhupariyaṃ karonto kathesi. Mahāpaññatāya pana kumārakassapatthero catuppadikaṃ gāthaṃ nikkhipitvā upamā ca kāraṇāni ca āharitvā tehi saddhiṃ yojento jātassare pañcavaṇṇāni kusumāni phullāpento viya sinerumatthake vaṭṭisahassaṃ telapadīpaṃ jālento viya tepiṭakaṃ buddhavacanaṃ heṭṭhupariyaṃ karonto kathesi. Teneva naṃ bhagavā etadagge ṭhapesi – ‘‘etadaggaṃ, bhikkhave, mama sāvakānaṃ bhikkhūnaṃ cittakathikānaṃ yadidaṃ kumārakassapo’’ti (a. ni. 1.217).
તથા યાય વા તાય વા અપ્પમત્તિકાય પઞ્ઞાય સમન્નાગતો ભિક્ખુ ચતૂહિ માસેહિ ચતુપ્પદિકમ્પિ ગાથં ગહેતું ન સક્કોતિ. મહાપઞ્ઞો પન એકપદે ઠત્વા પદસતમ્પિ પદસહસ્સમ્પિ ગણ્હાતિ. આનન્દત્થેરો પન મહાપઞ્ઞતાય એકપદુદ્ધારે ઠત્વા સકિંયેવ સુત્વા પુન અપુચ્છન્તો સટ્ઠિ પદસહસ્સાનિ પન્નરસ ગાથાસહસ્સાનિ વલ્લિયા પુપ્ફાનિ આકડ્ઢિત્વા ગણ્હન્તો વિય એકપ્પહારેનેવ ગણ્હાતિ. ગહિતગહિતં પાસાણે ખતલેખા વિય, સુવણ્ણઘટે પક્ખિત્તસીહવસા વિય ચ ગહિતાકારેનેવ તિટ્ઠતિ. તેનેવ નં ભગવા એતદગ્ગે ઠપેસિ – ‘‘એતદગ્ગં, ભિક્ખવે, મમ સાવકાનં ભિક્ખૂનં ગતિમન્તાનં યદિદં આનન્દો , સતિમન્તાનં, ધિતિમન્તાનં, બહુસ્સુતાનં, ઉપટ્ઠાકાનં યદિદં આનન્દો’’તિ (અ॰ નિ॰ ૧.૨૧૯-૨૨૩).
Tathā yāya vā tāya vā appamattikāya paññāya samannāgato bhikkhu catūhi māsehi catuppadikampi gāthaṃ gahetuṃ na sakkoti. Mahāpañño pana ekapade ṭhatvā padasatampi padasahassampi gaṇhāti. Ānandatthero pana mahāpaññatāya ekapaduddhāre ṭhatvā sakiṃyeva sutvā puna apucchanto saṭṭhi padasahassāni pannarasa gāthāsahassāni valliyā pupphāni ākaḍḍhitvā gaṇhanto viya ekappahāreneva gaṇhāti. Gahitagahitaṃ pāsāṇe khatalekhā viya, suvaṇṇaghaṭe pakkhittasīhavasā viya ca gahitākāreneva tiṭṭhati. Teneva naṃ bhagavā etadagge ṭhapesi – ‘‘etadaggaṃ, bhikkhave, mama sāvakānaṃ bhikkhūnaṃ gatimantānaṃ yadidaṃ ānando , satimantānaṃ, dhitimantānaṃ, bahussutānaṃ, upaṭṭhākānaṃ yadidaṃ ānando’’ti (a. ni. 1.219-223).
ન હિ સક્કા યાય વા તાય વા અપ્પમત્તિકાય પઞ્ઞાય સમન્નાગતેન ભિક્ખુના ચતુપટિસમ્ભિદાપભેદસ્સ મત્થકં પાપુણિતું. મહાપઞ્ઞેન પન સક્કાતિ મહાપઞ્ઞતાય મહાકોટ્ઠિતત્થેરો અધિગમપરિપુચ્છાસવનપુબ્બયોગાનં વસેન અનન્તનયુસ્સદં પટિસમ્ભિદાપભેદં પત્તો. તેનેવ નં ભગવા એતદગ્ગે ઠપેસિ – ‘‘એતદગ્ગં, ભિક્ખવે, મમ સાવકાનં ભિક્ખૂનં પટિસમ્ભિદાપત્તાનં યદિદં મહાકોટ્ઠિતો’’તિ (અ॰ નિ॰ ૧.૨૧૮).
Na hi sakkā yāya vā tāya vā appamattikāya paññāya samannāgatena bhikkhunā catupaṭisambhidāpabhedassa matthakaṃ pāpuṇituṃ. Mahāpaññena pana sakkāti mahāpaññatāya mahākoṭṭhitatthero adhigamaparipucchāsavanapubbayogānaṃ vasena anantanayussadaṃ paṭisambhidāpabhedaṃ patto. Teneva naṃ bhagavā etadagge ṭhapesi – ‘‘etadaggaṃ, bhikkhave, mama sāvakānaṃ bhikkhūnaṃ paṭisambhidāpattānaṃ yadidaṃ mahākoṭṭhito’’ti (a. ni. 1.218).
ઇતિ થેરો મહાપઞ્ઞતાય પઞ્હં સમુટ્ઠાપેતુમ્પિ નિચ્છેતુમ્પીતિ ઉભયમ્પિ સક્કોતિ. સો દિવાટ્ઠાને નિસીદિત્વા સયમેવ સબ્બપઞ્હે સમુટ્ઠપેત્વા સયં વિનિચ્છિનન્તો ઇદં સુત્તં આદિતો પટ્ઠાય મત્થકં પાપેત્વા, ‘‘સોભના વત અયં ધમ્મદેસના, જેટ્ઠભાતિકેન નં ધમ્મસેનાપતિના સદ્ધિં સંસન્દિસ્સામિ, તતો અયં દ્વિન્નમ્પિ અમ્હાકં એકમતિયા એકજ્ઝાસયેન ચ ઠપિતા અતિગરુકા ભવિસ્સતિ પાસાણચ્છત્તસદિસા, ચતુરોઘનિત્થરણત્થિકાનં તિત્થે ઠપિતનાવા વિય, મગ્ગગમનત્થિકાનં સહસ્સયુત્તઆજઞ્ઞરથો વિય બહુપકારા ભવિસ્સતી’’તિ દિટ્ઠસંસન્દનત્થં પઞ્હં પુચ્છિ. તેન વુત્તં – ‘‘તાસુ ઇધ દિટ્ઠસંસન્દનાપુચ્છા અધિપ્પેતા’’તિ.
Iti thero mahāpaññatāya pañhaṃ samuṭṭhāpetumpi nicchetumpīti ubhayampi sakkoti. So divāṭṭhāne nisīditvā sayameva sabbapañhe samuṭṭhapetvā sayaṃ vinicchinanto idaṃ suttaṃ ādito paṭṭhāya matthakaṃ pāpetvā, ‘‘sobhanā vata ayaṃ dhammadesanā, jeṭṭhabhātikena naṃ dhammasenāpatinā saddhiṃ saṃsandissāmi, tato ayaṃ dvinnampi amhākaṃ ekamatiyā ekajjhāsayena ca ṭhapitā atigarukā bhavissati pāsāṇacchattasadisā, caturoghanittharaṇatthikānaṃ titthe ṭhapitanāvā viya, maggagamanatthikānaṃ sahassayuttaājaññaratho viya bahupakārā bhavissatī’’ti diṭṭhasaṃsandanatthaṃ pañhaṃ pucchi. Tena vuttaṃ – ‘‘tāsu idha diṭṭhasaṃsandanāpucchā adhippetā’’ti.
નપ્પજાનાતીતિ એત્થ યસ્મા નપ્પજાનાતિ, તસ્મા દુપ્પઞ્ઞોતિ વુચ્ચતીતિ અયમત્થો. એસ નયો સબ્બત્થ. ઇદં દુક્ખન્તિ નપ્પજાનાતીતિ ઇદં દુક્ખં, એત્તકં દુક્ખં, ઇતો ઉદ્ધં નત્થીતિ દુક્ખસચ્ચં યાથાવસરસલક્ખણતો ન પજાનાતિ. અયં દુક્ખસમુદયોતિ ઇતો દુક્ખં સમુદેતીતિ પવત્તિદુક્ખપભાવિકા તણ્હા સમુદયસચ્ચન્તિ યાથાવસરસલક્ખણતો ન પજાનાતિ. અયં દુક્ખનિરોધોતિ ઇદં દુક્ખં અયં દુક્ખસમુદયો ચ ઇદં નામ ઠાનં પત્વા નિરુજ્ઝતીતિ ઉભિન્નં અપ્પવત્તિ નિબ્બાનં નિરોધસચ્ચન્તિ યાથાવસરસલક્ખણતો ન પજાનાતિ. અયં દુક્ખનિરોધગામિની પટિપદાતિ અયં પટિપદા દુક્ખનિરોધં ગચ્છતીતિ મગ્ગસચ્ચં યાથાવસરસલક્ખણતો ન પજાનાતીતિ. અનન્તરવારેપિ ઇમિનાવ નયેન અત્થો વેદિતબ્બો. સઙ્ખેપતો પનેત્થ ચતુસચ્ચકમ્મટ્ઠાનિકો પુગ્ગલો કથિતોતિ વેદિતબ્બો.
Nappajānātīti ettha yasmā nappajānāti, tasmā duppaññoti vuccatīti ayamattho. Esa nayo sabbattha. Idaṃ dukkhanti nappajānātīti idaṃ dukkhaṃ, ettakaṃ dukkhaṃ, ito uddhaṃ natthīti dukkhasaccaṃ yāthāvasarasalakkhaṇato na pajānāti. Ayaṃ dukkhasamudayoti ito dukkhaṃ samudetīti pavattidukkhapabhāvikā taṇhā samudayasaccanti yāthāvasarasalakkhaṇato na pajānāti. Ayaṃ dukkhanirodhoti idaṃ dukkhaṃ ayaṃ dukkhasamudayo ca idaṃ nāma ṭhānaṃ patvā nirujjhatīti ubhinnaṃ appavatti nibbānaṃ nirodhasaccanti yāthāvasarasalakkhaṇato na pajānāti. Ayaṃ dukkhanirodhagāminī paṭipadāti ayaṃ paṭipadā dukkhanirodhaṃ gacchatīti maggasaccaṃ yāthāvasarasalakkhaṇato na pajānātīti. Anantaravārepi imināva nayena attho veditabbo. Saṅkhepato panettha catusaccakammaṭṭhāniko puggalo kathitoti veditabbo.
અયઞ્હિ આચરિયસન્તિકે ચત્તારિ સચ્ચાનિ સવનતો ઉગ્ગણ્હાતિ. ઠપેત્વા તણ્હં તેભૂમકા ધમ્મા દુક્ખસચ્ચં, તણ્હા સમુદયસચ્ચં, ઉભિન્નં અપ્પવત્તિ નિબ્બાનં નિરોધસચ્ચં, દુક્ખસચ્ચં પરિજાનન્તો સમુદયસચ્ચં પજહન્તો નિરોધપાપનો મગ્ગો મગ્ગસચ્ચન્તિ એવં ઉગ્ગહેત્વા અભિનિવિસતિ. તત્થ પુરિમાનિ દ્વે સચ્ચાનિ વટ્ટં, પચ્છિમાનિ વિવટ્ટં, વટ્ટે અભિનિવેસો હોતિ, નો વિવટ્ટે, તસ્મા અયં અભિનિવિસમાનો દુક્ખસચ્ચે અભિનિવિસતિ.
Ayañhi ācariyasantike cattāri saccāni savanato uggaṇhāti. Ṭhapetvā taṇhaṃ tebhūmakā dhammā dukkhasaccaṃ, taṇhā samudayasaccaṃ, ubhinnaṃ appavatti nibbānaṃ nirodhasaccaṃ, dukkhasaccaṃ parijānanto samudayasaccaṃ pajahanto nirodhapāpano maggo maggasaccanti evaṃ uggahetvā abhinivisati. Tattha purimāni dve saccāni vaṭṭaṃ, pacchimāni vivaṭṭaṃ, vaṭṭe abhiniveso hoti, no vivaṭṭe, tasmā ayaṃ abhinivisamāno dukkhasacce abhinivisati.
દુક્ખસચ્ચં નામ રૂપાદયો પઞ્ચક્ખન્ધાતિ વવત્થપેત્વા ધાતુકમ્મટ્ઠાનવસેન ઓતરિત્વા, ‘‘ચત્તારિ મહાભૂતાનિ ચતુન્નઞ્ચ મહાભૂતાનં ઉપાદાય રૂપં રૂપ’’ન્તિ વવત્થપેતિ. તદારમ્મણા વેદના સઞ્ઞા સઙ્ખારા વિઞ્ઞાણં નામન્તિ એવં યમકતાલક્ખન્ધં ભિન્દન્તો વિય ‘‘દ્વેવ ઇમે ધમ્મા નામરૂપ’’ન્તિ વવત્થપેતિ. તં પનેતં ન અહેતુકં સહેતુકં સપ્પચ્ચયં, કો ચસ્સ પચ્ચયો અવિજ્જાદયો ધમ્માતિ એવં પચ્ચયે ચેવ પચ્ચયુપ્પન્નધમ્મે ચ વવત્થપેત્વા ‘‘સબ્બેપિ ધમ્મા હુત્વા અભાવટ્ઠેન અનિચ્ચા’’તિ અનિચ્ચલક્ખણં આરોપેતિ, તતો ઉદયવયપ્પટિપીળનાકારેન દુક્ખા, અવસવત્તનાકારેન અનત્તાતિ તિલક્ખણં આરોપેત્વા વિપસ્સનાપટિપાટિયા સમ્મસન્તો લોકુત્તરમગ્ગં પાપુણાતિ.
Dukkhasaccaṃ nāma rūpādayo pañcakkhandhāti vavatthapetvā dhātukammaṭṭhānavasena otaritvā, ‘‘cattāri mahābhūtāni catunnañca mahābhūtānaṃ upādāya rūpaṃ rūpa’’nti vavatthapeti. Tadārammaṇā vedanā saññā saṅkhārā viññāṇaṃ nāmanti evaṃ yamakatālakkhandhaṃ bhindanto viya ‘‘dveva ime dhammā nāmarūpa’’nti vavatthapeti. Taṃ panetaṃ na ahetukaṃ sahetukaṃ sappaccayaṃ, ko cassa paccayo avijjādayo dhammāti evaṃ paccaye ceva paccayuppannadhamme ca vavatthapetvā ‘‘sabbepi dhammā hutvā abhāvaṭṭhena aniccā’’ti aniccalakkhaṇaṃ āropeti, tato udayavayappaṭipīḷanākārena dukkhā, avasavattanākārena anattāti tilakkhaṇaṃ āropetvā vipassanāpaṭipāṭiyā sammasanto lokuttaramaggaṃ pāpuṇāti.
મગ્ગક્ખણે ચત્તારિ સચ્ચાનિ એકપટિવેધેન પટિવિજ્ઝતિ, એકાભિસમયેન અભિસમેતિ. દુક્ખં પરિઞ્ઞાપટિવેધેન પટિવિજ્ઝતિ. સમુદયં પહાનપટિવેધેન, નિરોધં સચ્છિકિરિયાપટિવેધેન, મગ્ગં ભાવનાપટિવેધેન પટિવિજ્ઝતિ. દુક્ખં પરિઞ્ઞાભિસમયેન અભિસમેતિ, સમુદયં પહાનાભિસમયેન, નિરોધં સચ્છિકિરિયાભિસમયેન, મગ્ગં ભાવનાભિસમયેન અભિસમેતિ. સો તીણિ સચ્ચાનિ કિચ્ચતો પટિવિજ્ઝતિ, નિરોધં આરમ્મણતો. તસ્મિઞ્ચસ્સ ખણે અહં દુક્ખં પરિજાનામિ, સમુદયં પજહામિ, નિરોધં સચ્છિકરોમિ, મગ્ગં ભાવેમીતિ આભોગસમન્નાહારમનસિકારપચ્ચવેક્ખણા નત્થિ. એતસ્સ પન પરિગ્ગણ્હન્તસ્સેવ મગ્ગો તીસુ સચ્ચેસુ પરિઞ્ઞાદિકિચ્ચં સાધેન્તોવ નિરોધં આરમ્મણતો પટિવિજ્ઝતીતિ.
Maggakkhaṇe cattāri saccāni ekapaṭivedhena paṭivijjhati, ekābhisamayena abhisameti. Dukkhaṃ pariññāpaṭivedhena paṭivijjhati. Samudayaṃ pahānapaṭivedhena, nirodhaṃ sacchikiriyāpaṭivedhena, maggaṃ bhāvanāpaṭivedhena paṭivijjhati. Dukkhaṃ pariññābhisamayena abhisameti, samudayaṃ pahānābhisamayena, nirodhaṃ sacchikiriyābhisamayena, maggaṃ bhāvanābhisamayena abhisameti. So tīṇi saccāni kiccato paṭivijjhati, nirodhaṃ ārammaṇato. Tasmiñcassa khaṇe ahaṃ dukkhaṃ parijānāmi, samudayaṃ pajahāmi, nirodhaṃ sacchikaromi, maggaṃ bhāvemīti ābhogasamannāhāramanasikārapaccavekkhaṇā natthi. Etassa pana pariggaṇhantasseva maggo tīsu saccesu pariññādikiccaṃ sādhentova nirodhaṃ ārammaṇato paṭivijjhatīti.
તસ્મા પઞ્ઞવાતિ વુચ્ચતીતિ એત્થ હેટ્ઠિમકોટિયા સોતાપન્નો, ઉપરિમકોટિયા ખીણાસવો પઞ્ઞવાતિ નિદ્દિટ્ઠો. યો પન તેપિટકં બુદ્ધવચનં પાળિતો ચ અત્થતો ચ અનુસન્ધિતો ચ પુબ્બાપરતો ચ ઉગ્ગહેત્વા હેટ્ઠુપરિયં કરોન્તો વિચરતિ, અનિચ્ચદુક્ખાનત્તવસેન પરિગ્ગહમત્તમ્પિ નત્થિ, અયં પઞ્ઞવા નામ, દુપ્પઞ્ઞો નામાતિ? વિઞ્ઞાણચરિતો નામેસ, પઞ્ઞવાતિ ન વત્તબ્બો. અથ યો તિલક્ખણં આરોપેત્વા વિપસ્સનાપટિપાટિયા સમ્મસન્તો અજ્જ અજ્જેવ અરહત્તન્તિ ચરતિ, અયં પઞ્ઞવા નામ, દુપ્પઞ્ઞો નામાતિ? ભજાપિયમાનો પઞ્ઞવાપક્ખં ભજતિ. સુત્તે પન પટિવેધોવ કથિતો.
Tasmā paññavāti vuccatīti ettha heṭṭhimakoṭiyā sotāpanno, uparimakoṭiyā khīṇāsavo paññavāti niddiṭṭho. Yo pana tepiṭakaṃ buddhavacanaṃ pāḷito ca atthato ca anusandhito ca pubbāparato ca uggahetvā heṭṭhupariyaṃ karonto vicarati, aniccadukkhānattavasena pariggahamattampi natthi, ayaṃ paññavā nāma, duppañño nāmāti? Viññāṇacarito nāmesa, paññavāti na vattabbo. Atha yo tilakkhaṇaṃ āropetvā vipassanāpaṭipāṭiyā sammasanto ajja ajjeva arahattanti carati, ayaṃ paññavā nāma, duppañño nāmāti? Bhajāpiyamāno paññavāpakkhaṃ bhajati. Sutte pana paṭivedhova kathito.
વિઞ્ઞાણં વિઞ્ઞાણન્તિ ઇધ કિં પુચ્છતિ? યેન વિઞ્ઞાણેન સઙ્ખારે સમ્મસિત્વા એસ પઞ્ઞવા નામ જાતો, તસ્સ આગમનવિપસ્સના વિઞ્ઞાણં કમ્મકારકચિત્તં પુચ્છામીતિ પુચ્છતિ. સુખન્તિપિ વિજાનાતીતિ સુખવેદનમ્પિ વિજાનાતિ. ઉપરિપદદ્વયેપિ એસેવ નયો. ઇમિના થેરો ‘‘સુખં વેદનં વેદયમાનો સુખં વેદનં વેદયામીતિ પજાનાતી’’તિઆદિના (મ॰ નિ॰ ૧.૧૧૩; દી॰ નિ॰ ૨.૩૮૦) નયેન આગતવેદનાવસેન અરૂપકમ્મટ્ઠાનં કથેસિ. તસ્સત્થો સતિપટ્ઠાને વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બો.
Viññāṇaṃ viññāṇanti idha kiṃ pucchati? Yena viññāṇena saṅkhāre sammasitvā esa paññavā nāma jāto, tassa āgamanavipassanā viññāṇaṃ kammakārakacittaṃ pucchāmīti pucchati. Sukhantipi vijānātīti sukhavedanampi vijānāti. Uparipadadvayepi eseva nayo. Iminā thero ‘‘sukhaṃ vedanaṃ vedayamāno sukhaṃ vedanaṃ vedayāmīti pajānātī’’tiādinā (ma. ni. 1.113; dī. ni. 2.380) nayena āgatavedanāvasena arūpakammaṭṭhānaṃ kathesi. Tassattho satipaṭṭhāne vuttanayeneva veditabbo.
સંસટ્ઠાતિ એકુપ્પાદાદિલક્ખણેન સંયોગટ્ઠેન સંસટ્ઠા, ઉદાહુ વિસંસટ્ઠાતિ પુચ્છતિ. એત્થ ચ થેરો મગ્ગપઞ્ઞઞ્ચ વિપસ્સનાવિઞ્ઞાણઞ્ચાતિ ઇમે દ્વે લોકિયલોકુત્તરધમ્મે મિસ્સેત્વા ભૂમન્તરં ભિન્દિત્વા સમયં અજાનન્તો વિય પુચ્છતીતિ ન વેદિતબ્બો. મગ્ગપઞ્ઞાય પન મગ્ગવિઞ્ઞાણેન, વિપસ્સનાપઞ્ઞાય ચ વિપસ્સનાવિઞ્ઞાણેનેવ સદ્ધિં સંસટ્ઠભાવં પુચ્છતીતિ વેદિતબ્બો. થેરોપિસ્સ તમેવત્થં વિસ્સજ્જેન્તો ઇમે ધમ્મા સંસટ્ઠાતિઆદિમાહ. તત્થ ન ચ લબ્ભા ઇમેસં ધમ્માનન્તિ ઇમેસં લોકિયમગ્ગક્ખણેપિ લોકુત્તરમગ્ગક્ખણેપિ એકતો ઉપ્પન્નાનં દ્વિન્નં ધમ્માનં. વિનિબ્ભુજિત્વા વિનિબ્ભુજિત્વાતિ વિસું વિસું કત્વા વિનિવટ્ટેત્વા, આરમ્મણતો વા વત્થુતો વા ઉપ્પાદતો વા નિરોધતો વા નાનાકરણં દસ્સેતું ન સક્કાતિ અત્થો. તેસં તેસં પન ધમ્માનં વિસયો નામ અત્થિ. લોકિયધમ્મં પત્વા હિ ચિત્તં જેટ્ઠકં હોતિ પુબ્બઙ્ગમં, લોકુત્તરં પત્વા પઞ્ઞા.
Saṃsaṭṭhāti ekuppādādilakkhaṇena saṃyogaṭṭhena saṃsaṭṭhā, udāhu visaṃsaṭṭhāti pucchati. Ettha ca thero maggapaññañca vipassanāviññāṇañcāti ime dve lokiyalokuttaradhamme missetvā bhūmantaraṃ bhinditvā samayaṃ ajānanto viya pucchatīti na veditabbo. Maggapaññāya pana maggaviññāṇena, vipassanāpaññāya ca vipassanāviññāṇeneva saddhiṃ saṃsaṭṭhabhāvaṃ pucchatīti veditabbo. Theropissa tamevatthaṃ vissajjento ime dhammā saṃsaṭṭhātiādimāha. Tattha na ca labbhā imesaṃ dhammānanti imesaṃ lokiyamaggakkhaṇepi lokuttaramaggakkhaṇepi ekato uppannānaṃ dvinnaṃ dhammānaṃ. Vinibbhujitvā vinibbhujitvāti visuṃ visuṃ katvā vinivaṭṭetvā, ārammaṇato vā vatthuto vā uppādato vā nirodhato vā nānākaraṇaṃ dassetuṃ na sakkāti attho. Tesaṃ tesaṃ pana dhammānaṃ visayo nāma atthi. Lokiyadhammaṃ patvā hi cittaṃ jeṭṭhakaṃ hoti pubbaṅgamaṃ, lokuttaraṃ patvā paññā.
સમ્માસમ્બુદ્ધોપિ હિ લોકિયધમ્મં પુચ્છન્તો, ‘‘ભિક્ખુ, ત્વં કતમં પઞ્ઞં અધિગતો, કિં પઠમમગ્ગપઞ્ઞં, ઉદાહુ દુતિય તતિય ચતુત્થ મગ્ગપઞ્ઞ’’ન્તિ ન એવં પુચ્છતિ. કિં ફસ્સો ત્વં, ભિક્ખુ, કિં વેદનો, કિં સઞ્ઞો, કિં ચેતનોતિ ન ચ પુચ્છતિ, ચિત્તવસેન પન, ‘‘કિઞ્ચિત્તો ત્વં, ભિક્ખૂ’’તિ (પારા॰ ૧૩૫) પુચ્છતિ. કુસલાકુસલં પઞ્ઞપેન્તોપિ ‘‘મનોપુબ્બઙ્ગમા ધમ્મા, મનોસેટ્ઠા મનોમયા’’તિ (ધ॰ પ॰ ૧, ૨) ચ, ‘‘કતમે ધમ્મા કુસલા? યસ્મિં સમયે કામાવચરં કુસલં ચિત્તં ઉપ્પન્નં હોતી’’તિ (ધ॰ સ॰ ૧) ચ એવં ચિત્તવસેનેવ પઞ્ઞાપેતિ. લોકુત્તરં પુચ્છન્તો પન કિં ફસ્સો ત્વં ભિક્ખુ, કિં વેદનો, કિં સઞ્ઞો, કિં ચેતનોતિ ન પુચ્છતિ. કતમા તે, ભિક્ખુ, પઞ્ઞા અધિગતા, કિં પઠમમગ્ગપઞ્ઞા, ઉદાહુ દુતિયતતિયચતુત્થમગ્ગપઞ્ઞાતિ એવં પઞ્ઞાવસેનેવ પુચ્છતિ.
Sammāsambuddhopi hi lokiyadhammaṃ pucchanto, ‘‘bhikkhu, tvaṃ katamaṃ paññaṃ adhigato, kiṃ paṭhamamaggapaññaṃ, udāhu dutiya tatiya catuttha maggapañña’’nti na evaṃ pucchati. Kiṃ phasso tvaṃ, bhikkhu, kiṃ vedano, kiṃ sañño, kiṃ cetanoti na ca pucchati, cittavasena pana, ‘‘kiñcitto tvaṃ, bhikkhū’’ti (pārā. 135) pucchati. Kusalākusalaṃ paññapentopi ‘‘manopubbaṅgamā dhammā, manoseṭṭhā manomayā’’ti (dha. pa. 1, 2) ca, ‘‘katame dhammā kusalā? Yasmiṃ samaye kāmāvacaraṃ kusalaṃ cittaṃ uppannaṃ hotī’’ti (dha. sa. 1) ca evaṃ cittavaseneva paññāpeti. Lokuttaraṃ pucchanto pana kiṃ phasso tvaṃ bhikkhu, kiṃ vedano, kiṃ sañño, kiṃ cetanoti na pucchati. Katamā te, bhikkhu, paññā adhigatā, kiṃ paṭhamamaggapaññā, udāhu dutiyatatiyacatutthamaggapaññāti evaṃ paññāvaseneva pucchati.
ઇન્દ્રિયસંયુત્તેપિ ‘‘પઞ્ચિમાનિ, ભિક્ખવે, ઇન્દ્રિયાનિ. કતમાનિ પઞ્ચ? સદ્ધિન્દ્રિયં વીરિયિન્દ્રિયં સતિન્દ્રિયં સમાધિન્દ્રિયં પઞ્ઞિન્દ્રિયં. કત્થ ચ, ભિક્ખવે, સદ્ધિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં? ચતૂસુ સોતાપત્તિયઙ્ગેસુ એત્થ સદ્ધિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં. કત્થ ચ, ભિક્ખવે, વીરિયિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં? ચતૂસુ સમ્મપ્પધાનેસુ એત્થ વીરિયિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં. કત્થ ચ, ભિક્ખવે, સતિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં? ચતૂસુ સતિપટ્ઠાનેસુ એત્થ સતિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં. કત્થ ચ, ભિક્ખવે, સમાધિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં? ચતૂસુ ઝાનેસુ એત્થ સમાધિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં. કત્થ ચ, ભિક્ખવે, પઞ્ઞિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બં? ચતૂસુ અરિયસચ્ચેસુ એત્થ પઞ્ઞિન્દ્રિયં દટ્ઠબ્બ’’ન્તિ (સં॰ નિ॰ ૫.૪૭૮). એવં સવિસયસ્મિંયેવ લોકિયલોકુત્તરા ધમ્મા કથિતા.
Indriyasaṃyuttepi ‘‘pañcimāni, bhikkhave, indriyāni. Katamāni pañca? Saddhindriyaṃ vīriyindriyaṃ satindriyaṃ samādhindriyaṃ paññindriyaṃ. Kattha ca, bhikkhave, saddhindriyaṃ daṭṭhabbaṃ? Catūsu sotāpattiyaṅgesu ettha saddhindriyaṃ daṭṭhabbaṃ. Kattha ca, bhikkhave, vīriyindriyaṃ daṭṭhabbaṃ? Catūsu sammappadhānesu ettha vīriyindriyaṃ daṭṭhabbaṃ. Kattha ca, bhikkhave, satindriyaṃ daṭṭhabbaṃ? Catūsu satipaṭṭhānesu ettha satindriyaṃ daṭṭhabbaṃ. Kattha ca, bhikkhave, samādhindriyaṃ daṭṭhabbaṃ? Catūsu jhānesu ettha samādhindriyaṃ daṭṭhabbaṃ. Kattha ca, bhikkhave, paññindriyaṃ daṭṭhabbaṃ? Catūsu ariyasaccesu ettha paññindriyaṃ daṭṭhabba’’nti (saṃ. ni. 5.478). Evaṃ savisayasmiṃyeva lokiyalokuttarā dhammā kathitā.
યથા હિ ચત્તારો સેટ્ઠિપુત્તા રાજાતિ રાજપઞ્ચમેસુ સહાયેસુ નક્ખત્તં કીળિસ્સામાતિ વીથિં ઓતિણ્ણેસુ એકસ્સ સેટ્ઠિપુત્તસ્સ ગેહં ગતકાલે ઇતરે ચત્તારો તુણ્હી નિસીદન્તિ, ગેહસામિકોવ, ‘‘ઇમેસં ખાદનીયં ભોજનીયં દેથ, ગન્ધમાલાલઙ્કારાદીનિ દેથા’’તિ ગેહે વિચારેતિ. દુતિયસ્સ તતિયસ્સ ચતુત્થસ્સ ગેહં ગતકાલે ઇતરે ચત્તારો તુણ્હી નિસીદન્તિ, ગેહસામિકોવ, ‘‘ઇમેસં ખાદનીયં ભોજનીયં દેથ, ગન્ધમાલાલઙ્કારાદીનિ દેથા’’તિ ગેહે વિચારેતિ. અથ સબ્બપચ્છા રઞ્ઞો ગેહં ગતકાલે કિઞ્ચાપિ રાજા સબ્બત્થ ઇસ્સરોવ, ઇમસ્મિં પન કાલે અત્તનો ગેહેયેવ, ‘‘ઇમેસં ખાદનીયં ભોજનીયં દેથ, ગન્ધમાલાલઙ્કારાદીનિ દેથા’’તિ વિચારેતિ. એવમેવં ખો સદ્ધાપઞ્ચમકેસુ ઇન્દ્રિયેસુ તેસુ સહાયેસુ એકતો વીથિં ઓતરન્તેસુ વિય એકારમ્મણે ઉપ્પજ્જમાનેસુપિ યથા પઠમસ્સ ગેહે ઇતરે ચત્તારો તુણ્હી નિસીદન્તિ, ગેહસામિકોવ વિચારેતિ, એવં સોતાપત્તિયઙ્ગાનિ પત્વા અધિમોક્ખલક્ખણં સદ્ધિન્દ્રિયમેવ જેટ્ઠકં હોતિ પુબ્બઙ્ગમં, સેસાનિ તદન્વયાનિ હોન્તિ. યથા દુતિયસ્સ ગેહે ઇતરે ચત્તારો તુણ્હી નિસીદન્તિ, ગેહસામિકોવ વિચારેતિ, એવં સમ્મપ્પધાનાનિ પત્વા પગ્ગહણલક્ખણં વીરિયિન્દ્રિયમેવ જેટ્ઠકં હોતિ પુબ્બઙ્ગમં, સેસાનિ તદન્વયાનિ હોન્તિ. યથા તતિયસ્સ ગેહે ઇતરે ચત્તારો તુણ્હી નિસીદન્તિ, ગેહસામિકોવ વિચારેતિ, એવં સતિપટ્ઠાનાનિ પત્વા ઉપટ્ઠાનલક્ખણં સતિન્દ્રિયમેવ જેટ્ઠકં હોતિ પુબ્બઙ્ગમં, સેસાનિ તદન્વયાનિ હોન્તિ. યથા ચતુત્થસ્સ ગેહે ઇતરે ચત્તારો તુણ્હી નિસીદન્તિ, ગેહસામિકોવ વિચારેતિ, એવં ઝાનવિમોક્ખે પત્વા અવિક્ખેપલક્ખણં સમાધિન્દ્રિયમેવ જેટ્ઠકં હોતિ પુબ્બઙ્ગમં, સેસાનિ તદન્વયાનિ હોન્તિ. સબ્બપચ્છા રઞ્ઞો ગેહં ગતકાલે પન યથા ઇતરે ચત્તારો તુણ્હી નિસીદન્તિ, રાજાવ ગેહે વિચારેતિ, એવમેવ અરિયસચ્ચાનિ પત્વા પજાનનલક્ખણં પઞ્ઞિન્દ્રિયમેવ જેટ્ઠકં હોતિ પુબ્બઙ્ગમં, સેસાનિ તદન્વયાનિ હોન્તિ.
Yathā hi cattāro seṭṭhiputtā rājāti rājapañcamesu sahāyesu nakkhattaṃ kīḷissāmāti vīthiṃ otiṇṇesu ekassa seṭṭhiputtassa gehaṃ gatakāle itare cattāro tuṇhī nisīdanti, gehasāmikova, ‘‘imesaṃ khādanīyaṃ bhojanīyaṃ detha, gandhamālālaṅkārādīni dethā’’ti gehe vicāreti. Dutiyassa tatiyassa catutthassa gehaṃ gatakāle itare cattāro tuṇhī nisīdanti, gehasāmikova, ‘‘imesaṃ khādanīyaṃ bhojanīyaṃ detha, gandhamālālaṅkārādīni dethā’’ti gehe vicāreti. Atha sabbapacchā rañño gehaṃ gatakāle kiñcāpi rājā sabbattha issarova, imasmiṃ pana kāle attano geheyeva, ‘‘imesaṃ khādanīyaṃ bhojanīyaṃ detha, gandhamālālaṅkārādīni dethā’’ti vicāreti. Evamevaṃ kho saddhāpañcamakesu indriyesu tesu sahāyesu ekato vīthiṃ otarantesu viya ekārammaṇe uppajjamānesupi yathā paṭhamassa gehe itare cattāro tuṇhī nisīdanti, gehasāmikova vicāreti, evaṃ sotāpattiyaṅgāni patvā adhimokkhalakkhaṇaṃ saddhindriyameva jeṭṭhakaṃ hoti pubbaṅgamaṃ, sesāni tadanvayāni honti. Yathā dutiyassa gehe itare cattāro tuṇhī nisīdanti, gehasāmikova vicāreti, evaṃ sammappadhānāni patvā paggahaṇalakkhaṇaṃ vīriyindriyameva jeṭṭhakaṃ hoti pubbaṅgamaṃ, sesāni tadanvayāni honti. Yathā tatiyassa gehe itare cattāro tuṇhī nisīdanti, gehasāmikova vicāreti, evaṃ satipaṭṭhānāni patvā upaṭṭhānalakkhaṇaṃ satindriyameva jeṭṭhakaṃ hoti pubbaṅgamaṃ, sesāni tadanvayāni honti. Yathā catutthassa gehe itare cattāro tuṇhī nisīdanti, gehasāmikova vicāreti, evaṃ jhānavimokkhe patvā avikkhepalakkhaṇaṃ samādhindriyameva jeṭṭhakaṃ hoti pubbaṅgamaṃ, sesāni tadanvayāni honti. Sabbapacchā rañño gehaṃ gatakāle pana yathā itare cattāro tuṇhī nisīdanti, rājāva gehe vicāreti, evameva ariyasaccāni patvā pajānanalakkhaṇaṃ paññindriyameva jeṭṭhakaṃ hoti pubbaṅgamaṃ, sesāni tadanvayāni honti.
ઇતિ પટિસમ્ભિદાપત્તાનં અગ્ગે ઠપિતો મહાકોટ્ઠિતત્થેરો લોકિયધમ્મં પુચ્છન્તો ચિત્તં જેટ્ઠકં ચિત્તં પુબ્બઙ્ગમં કત્વા પુચ્છિ; લોકુત્તરધમ્મં પુચ્છન્તો પઞ્ઞં જેટ્ઠકં પઞ્ઞં પુબ્બઙ્ગમં કત્વા પુચ્છિ. ધમ્મસેનાપતિસારિપુત્તત્થેરોપિ તથેવ વિસ્સજ્જેસીતિ.
Iti paṭisambhidāpattānaṃ agge ṭhapito mahākoṭṭhitatthero lokiyadhammaṃ pucchanto cittaṃ jeṭṭhakaṃ cittaṃ pubbaṅgamaṃ katvā pucchi; lokuttaradhammaṃ pucchanto paññaṃ jeṭṭhakaṃ paññaṃ pubbaṅgamaṃ katvā pucchi. Dhammasenāpatisāriputtattheropi tatheva vissajjesīti.
યં હાવુસો, પજાનાતીતિ યં ચતુસચ્ચધમ્મમિદં દુક્ખન્તિઆદિના નયેન મગ્ગપઞ્ઞા પજાનાતિ. તં વિજાનાતીતિ મગ્ગવિઞ્ઞાણમ્પિ તથેવ તં વિજાનાતિ. યં વિજાનાતીતિ યં સઙ્ખારગતં અનિચ્ચન્તિઆદિના નયેન વિપસ્સનાવિઞ્ઞાણં વિજાનાતિ. તં પજાનાતીતિ વિપસ્સનાપઞ્ઞાપિ તથેવ તં પજાનાતિ. તસ્મા ઇમે ધમ્માતિ તેન કારણેન ઇમે ધમ્મા. સંસટ્ઠાતિ એકુપ્પાદએકનિરોધએકવત્થુકએકારમ્મણતાય સંસટ્ઠા.
Yaṃ hāvuso, pajānātīti yaṃ catusaccadhammamidaṃ dukkhantiādinā nayena maggapaññā pajānāti. Taṃ vijānātīti maggaviññāṇampi tatheva taṃ vijānāti. Yaṃ vijānātīti yaṃ saṅkhāragataṃ aniccantiādinā nayena vipassanāviññāṇaṃ vijānāti. Taṃ pajānātīti vipassanāpaññāpi tatheva taṃ pajānāti. Tasmā ime dhammāti tena kāraṇena ime dhammā. Saṃsaṭṭhāti ekuppādaekanirodhaekavatthukaekārammaṇatāya saṃsaṭṭhā.
પઞ્ઞા ભાવેતબ્બાતિ ઇદં મગ્ગપઞ્ઞં સન્ધાય વુત્તં. તંસમ્પયુત્તં પન વિઞ્ઞાણં તાય સદ્ધિં ભાવેતબ્બમેવ હોતિ. વિઞ્ઞાણં પરિઞ્ઞેય્યન્તિ ઇદં વિપસ્સનાવિઞ્ઞાણં સન્ધાય વુત્તં. તંસમ્પયુત્તા પન પઞ્ઞા તેન સદ્ધિં પરિજાનિતબ્બાવ હોતિ.
Paññā bhāvetabbāti idaṃ maggapaññaṃ sandhāya vuttaṃ. Taṃsampayuttaṃ pana viññāṇaṃ tāya saddhiṃ bhāvetabbameva hoti. Viññāṇaṃ pariññeyyanti idaṃ vipassanāviññāṇaṃ sandhāya vuttaṃ. Taṃsampayuttā pana paññā tena saddhiṃ parijānitabbāva hoti.
૪૫૦. વેદના વેદનાતિ ઇદં કસ્મા પુચ્છતિ? વેદનાલક્ખણં પુચ્છિસ્સામીતિ પુચ્છતિ. એવં સન્તેપિ તેભૂમિકસમ્મસનચારવેદનાવ અધિપ્પેતાતિ સલ્લક્ખેતબ્બા. સુખમ્પિ વેદેતીતિ સુખં આરમ્મણં વેદેતિ અનુભવતિ. પરતો પદદ્વયેપિ એસેવ નયો. ‘‘રૂપઞ્ચ હિદં, મહાલિ, એકન્તદુક્ખં અભવિસ્સ, દુક્ખાનુપતિતં દુક્ખાવક્કન્તં અનવક્કન્તં સુખેન, નયિદં સત્તા રૂપસ્મિં સારજ્જેય્યું. યસ્મા ચ ખો, મહાલિ, રૂપં સુખં સુખાનુપતિતં સુખાવક્કન્તં અનવક્કન્તં દુક્ખેન, તસ્મા સત્તા રૂપસ્મિં સારજ્જન્તિ, સારાગા સંયુજ્જન્તિ, સંયોગા સંકિલિસ્સન્તિ. વેદના ચ હિદં… સઞ્ઞા… સઙ્ખારા… વિઞ્ઞાણઞ્ચ હિદં, મહાલિ, એકન્તદુક્ખં અભવિસ્સ…પે॰… સંકિલિસ્સન્તી’’તિ (સં॰ નિ॰ ૩.૭૦) ઇમિના હિ મહાલિસુત્તપરિયાયેન ઇધ આરમ્મણં સુખં દુક્ખં અદુક્ખમસુખન્તિ કથિતં. અપિચ પુરિમં સુખં વેદનં આરમ્મણં કત્વા અપરા સુખા વેદના વેદેતિ; પુરિમં દુક્ખં વેદનં આરમ્મણં કત્વા અપરા દુક્ખા વેદના વેદેતિ; પુરિમં અદુક્ખમસુખં વેદનં આરમ્મણં કત્વા અપરા અદુક્ખમસુખા વેદના વેદેતીતિ એવમેત્થ અત્થો દટ્ઠબ્બો. વેદનાયેવ હિ વેદેતિ, ન અઞ્ઞો કોચિ વેદિતા નામ અત્થીતિ વુત્તમેતં.
450.Vedanā vedanāti idaṃ kasmā pucchati? Vedanālakkhaṇaṃ pucchissāmīti pucchati. Evaṃ santepi tebhūmikasammasanacāravedanāva adhippetāti sallakkhetabbā. Sukhampi vedetīti sukhaṃ ārammaṇaṃ vedeti anubhavati. Parato padadvayepi eseva nayo. ‘‘Rūpañca hidaṃ, mahāli, ekantadukkhaṃ abhavissa, dukkhānupatitaṃ dukkhāvakkantaṃ anavakkantaṃ sukhena, nayidaṃ sattā rūpasmiṃ sārajjeyyuṃ. Yasmā ca kho, mahāli, rūpaṃ sukhaṃ sukhānupatitaṃ sukhāvakkantaṃ anavakkantaṃ dukkhena, tasmā sattā rūpasmiṃ sārajjanti, sārāgā saṃyujjanti, saṃyogā saṃkilissanti. Vedanā ca hidaṃ… saññā… saṅkhārā… viññāṇañca hidaṃ, mahāli, ekantadukkhaṃ abhavissa…pe… saṃkilissantī’’ti (saṃ. ni. 3.70) iminā hi mahālisuttapariyāyena idha ārammaṇaṃ sukhaṃ dukkhaṃ adukkhamasukhanti kathitaṃ. Apica purimaṃ sukhaṃ vedanaṃ ārammaṇaṃ katvā aparā sukhā vedanā vedeti; purimaṃ dukkhaṃ vedanaṃ ārammaṇaṃ katvā aparā dukkhā vedanā vedeti; purimaṃ adukkhamasukhaṃ vedanaṃ ārammaṇaṃ katvā aparā adukkhamasukhā vedanā vedetīti evamettha attho daṭṭhabbo. Vedanāyeva hi vedeti, na añño koci veditā nāma atthīti vuttametaṃ.
સઞ્ઞા સઞ્ઞાતિ ઇધ કિં પુચ્છતિ? સબ્બસઞ્ઞાય લક્ખણં. કિં સબ્બત્થકસઞ્ઞાયાતિ? સબ્બસઞ્ઞાય લક્ખણન્તિપિ સબ્બત્થકસઞ્ઞાય લક્ખણન્તિપિ એકમેવેતં, એવં સન્તેપિ તેભૂમિકસમ્મસનચારસઞ્ઞાવ અધિપ્પેતાતિ સલ્લક્ખેતબ્બા. નીલકમ્પિ સઞ્જાનાતીતિ નીલપુપ્ફે વા વત્થે વા પરિકમ્મં કત્વા ઉપચારં વા અપ્પનં વા પાપેન્તો સઞ્જાનાતિ. ઇમસ્મિઞ્હિ અત્થે પરિકમ્મસઞ્ઞાપિ ઉપચારસઞ્ઞાપિ અપ્પનાસઞ્ઞાપિ વટ્ટતિ. નીલે નીલન્તિ ઉપ્પજ્જનકસઞ્ઞાપિ વટ્ટતિયેવ. પીતકાદીસુપિ એસેવ નયો.