Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ઉત્તરવિનિચ્છય • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    મહાવિભઙ્ગસઙ્ગહકથા

    Mahāvibhaṅgasaṅgahakathā

    .

    4.

    મેથુનં પટિસેવન્તો, કતિ આપત્તિયો ફુસે;

    Methunaṃ paṭisevanto, kati āpattiyo phuse;

    મેથુનં પટિસેવન્તો, તિસ્સો આપત્તિયો ફુસે.

    Methunaṃ paṭisevanto, tisso āpattiyo phuse.

    .

    5.

    ભવે પારાજિકં ખેત્તે, યેભુય્યક્ખાયિતે પન;

    Bhave pārājikaṃ khette, yebhuyyakkhāyite pana;

    થુલ્લચ્ચયં મુખે વટ્ટ-કતે વુત્તં તુ દુક્કટં.

    Thullaccayaṃ mukhe vaṭṭa-kate vuttaṃ tu dukkaṭaṃ.

    .

    6.

    અદિન્નં આદિયન્તો યો;

    Adinnaṃ ādiyanto yo;

    કતિ આપત્તિયો ફુસે;

    Kati āpattiyo phuse;

    અદિન્નં આદિયન્તો સો;

    Adinnaṃ ādiyanto so;

    તિસ્સો આપત્તિયો ફુસે.

    Tisso āpattiyo phuse.

    .

    7.

    પઞ્ચમાસગ્ઘને વાપિ, અધિકે વા પરાજયો;

    Pañcamāsagghane vāpi, adhike vā parājayo;

    માસે વા દુક્કટં ઊને, મજ્ઝે થુલ્લચ્ચયં તતો.

    Māse vā dukkaṭaṃ ūne, majjhe thullaccayaṃ tato.

    .

    8.

    મનુસ્સજાતિં મારેન્તો;

    Manussajātiṃ mārento;

    કતિ આપત્તિયો ફુસે;

    Kati āpattiyo phuse;

    મનુસ્સજાતિં મારેન્તો;

    Manussajātiṃ mārento;

    તિસ્સો આપત્તિયો ફુસે.

    Tisso āpattiyo phuse.

    .

    9.

    મનુસ્સમુદ્દિસ્સોપાતં, ખણને દુક્કટં સિયા;

    Manussamuddissopātaṃ, khaṇane dukkaṭaṃ siyā;

    દુક્ખે થુલ્લચ્ચયં જાતે, મતે પારાજિકં સિયા.

    Dukkhe thullaccayaṃ jāte, mate pārājikaṃ siyā.

    ૧૦.

    10.

    અસન્તં ઉત્તરિં ધમ્મં, વદમત્તૂપનાયિકં;

    Asantaṃ uttariṃ dhammaṃ, vadamattūpanāyikaṃ;

    કતિ આપજ્જતાપત્તી? તિસ્સો આપત્તિયો ફુસે.

    Kati āpajjatāpattī? Tisso āpattiyo phuse.

    ૧૧.

    11.

    અસન્તં ઉત્તરિં ધમ્મં, ભણન્તસ્સ પરાજયો;

    Asantaṃ uttariṃ dhammaṃ, bhaṇantassa parājayo;

    થુલ્લચ્ચયં પરિયાયે, ઞાતે, નો ચે તુ દુક્કટં.

    Thullaccayaṃ pariyāye, ñāte, no ce tu dukkaṭaṃ.

    પારાજિકકથા.

    Pārājikakathā.

    ૧૨.

    12.

    ભણ સુક્કં વિમોચેન્તો;

    Bhaṇa sukkaṃ vimocento;

    કતિ આપત્તિયો ફુસે;

    Kati āpattiyo phuse;

    સુણ સુક્કં વિમોચેન્તો;

    Suṇa sukkaṃ vimocento;

    તિસ્સો આપત્તિયો ફુસે.

    Tisso āpattiyo phuse.

    ૧૩.

    13.

    ગરુકં યદિ ચેતેતિ, ઉપક્કમતિ મુચ્ચતિ;

    Garukaṃ yadi ceteti, upakkamati muccati;

    દ્વઙ્ગે થુલ્લચ્ચયં વુત્તં, પયોગે દુક્કટં સિયા.

    Dvaṅge thullaccayaṃ vuttaṃ, payoge dukkaṭaṃ siyā.

    ૧૪.

    14.

    ઇતો પટ્ઠાય મુઞ્ચિત્વા, પઞ્હાપુચ્છનમત્તકં;

    Ito paṭṭhāya muñcitvā, pañhāpucchanamattakaṃ;

    વિસ્સજ્જનવસેનેવ, હોતિ અત્થવિનિચ્છયો.

    Vissajjanavaseneva, hoti atthavinicchayo.

    ૧૫.

    15.

    ઇત્થિયા કાયસંસગ્ગે, તિસ્સો આપત્તિયો ફુસે;

    Itthiyā kāyasaṃsagge, tisso āpattiyo phuse;

    આમસન્તસ્સ કાયેન, કાયં તુ ગરુકં સિયા.

    Āmasantassa kāyena, kāyaṃ tu garukaṃ siyā.

    ૧૬.

    16.

    કાયેન કાયબદ્ધં તુ, ફુસં થુલ્લચ્ચયં ફુસે;

    Kāyena kāyabaddhaṃ tu, phusaṃ thullaccayaṃ phuse;

    પટિબદ્ધેન કાયેન, પટિબદ્ધે તુ દુક્કટં.

    Paṭibaddhena kāyena, paṭibaddhe tu dukkaṭaṃ.

    ૧૭.

    17.

    ઇત્થિં દુટ્ઠુલ્લવાચાહિ, તિસ્સો ઓભાસતો સિયું;

    Itthiṃ duṭṭhullavācāhi, tisso obhāsato siyuṃ;

    વણ્ણાવણ્ણં વદં દ્વિન્નં, મગ્ગાનં ગરુકં ફુસે.

    Vaṇṇāvaṇṇaṃ vadaṃ dvinnaṃ, maggānaṃ garukaṃ phuse.

    ૧૮.

    18.

    વણ્ણાદિભઞ્ઞે આદિસ્સ, ઉબ્ભજાણુમધક્ખકં;

    Vaṇṇādibhaññe ādissa, ubbhajāṇumadhakkhakaṃ;

    હોતિ થુલ્લચ્ચયં, કાય-પટિબદ્ધે તુ દુક્કટં.

    Hoti thullaccayaṃ, kāya-paṭibaddhe tu dukkaṭaṃ.

    ૧૯.

    19.

    અત્તકામચરિયાય, વદતો વણ્ણમિત્થિયા;

    Attakāmacariyāya, vadato vaṇṇamitthiyā;

    સન્તિકે ગરુકં હોતિ, સચે જાનાતિ સા પન.

    Santike garukaṃ hoti, sace jānāti sā pana.

    ૨૦.

    20.

    સન્તિકે પણ્ડકસ્સાપિ, તસ્સ થુલ્લચ્ચયં સિયા;

    Santike paṇḍakassāpi, tassa thullaccayaṃ siyā;

    તિરચ્છાનગતસ્સાપિ, સન્તિકે દુક્કટં મતં.

    Tiracchānagatassāpi, santike dukkaṭaṃ mataṃ.

    ૨૧.

    21.

    પટિગ્ગણ્હનવીમંસા, પચ્ચાહરણકત્તિકે;

    Paṭiggaṇhanavīmaṃsā, paccāharaṇakattike;

    સઞ્ચરિત્તં સમાપન્ને, ગરુકં નિદ્દિસે બુધો.

    Sañcarittaṃ samāpanne, garukaṃ niddise budho.

    ૨૨.

    22.

    તસ્સ દ્વઙ્ગસમાયોગે, હોતિ થુલ્લચ્ચયં તથા;

    Tassa dvaṅgasamāyoge, hoti thullaccayaṃ tathā;

    અઙ્ગે સતિ પનેકસ્મિં, હોતિ આપત્તિ દુક્કટં.

    Aṅge sati panekasmiṃ, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    ૨૩.

    23.

    સંયાચિકાય ચ કુટિં;

    Saṃyācikāya ca kuṭiṃ;

    વિહારઞ્ચ મહલ્લકં;

    Vihārañca mahallakaṃ;

    કારાપેતિ સચે ભિક્ખુ;

    Kārāpeti sace bhikkhu;

    તિસ્સો આપત્તિયો ફુસે.

    Tisso āpattiyo phuse.

    ૨૪.

    24.

    પયોગે દુક્કટં વુત્તં, એકપિણ્ડે અનાગતે;

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, ekapiṇḍe anāgate;

    હોતિ થુલ્લચ્ચયં, તસ્મિં, પિણ્ડે ગરુકમાગતે.

    Hoti thullaccayaṃ, tasmiṃ, piṇḍe garukamāgate.

    ૨૫.

    25.

    પારાજિકેન ધમ્મેન, ભિક્ખું અમૂલકેનિધ;

    Pārājikena dhammena, bhikkhuṃ amūlakenidha;

    અનુદ્ધંસેતિ યો તસ્સ, તિસ્સો આપત્તિયો સિયું.

    Anuddhaṃseti yo tassa, tisso āpattiyo siyuṃ.

    ૨૬.

    26.

    ઓકાસં ન ચ કારેત્વા, હુત્વા ચાવનચેતનો;

    Okāsaṃ na ca kāretvā, hutvā cāvanacetano;

    સચે ચોદેતિ સઙ્ઘાદિ-સેસેન સહ દુક્કટં.

    Sace codeti saṅghādi-sesena saha dukkaṭaṃ.

    ૨૭.

    27.

    ઓકાસં પન કારેત્વા, હુત્વા અક્કોસચેતનો;

    Okāsaṃ pana kāretvā, hutvā akkosacetano;

    ચોદેતિ ઓમસવાદે, પાચિત્તિં પરિદીપયે.

    Codeti omasavāde, pācittiṃ paridīpaye.

    ૨૮.

    28.

    અનન્તરસમાનોવ , નવમે અઞ્ઞભાગિયે;

    Anantarasamānova , navame aññabhāgiye;

    સબ્બો આપત્તિભેદો હિ, નત્થિ કાચિ વિસેસતા.

    Sabbo āpattibhedo hi, natthi kāci visesatā.

    ૨૯.

    29.

    સઙ્ઘસ્સ ભેદકો ભિક્ખુ, યાવતતિયકં પન;

    Saṅghassa bhedako bhikkhu, yāvatatiyakaṃ pana;

    સમનુભાસનાયેવ, ગાહં ન પટિનિસ્સજં.

    Samanubhāsanāyeva, gāhaṃ na paṭinissajaṃ.

    ૩૦.

    30.

    ઞત્તિયા દુક્કટં, દ્વીહિ, કમ્મવાચાહિ થુલ્લતં;

    Ñattiyā dukkaṭaṃ, dvīhi, kammavācāhi thullataṃ;

    કમ્મવાચાય ઓસાને, આપત્તિ ગરુકં સિયા.

    Kammavācāya osāne, āpatti garukaṃ siyā.

    ૩૧.

    31.

    ભેદાનુવત્તકે ચેવ, દુબ્બચે કુલદૂસકે;

    Bhedānuvattake ceva, dubbace kuladūsake;

    સઙ્ઘભેદકતુલ્યોવ, હોતિ આપત્તિનિચ્છયો.

    Saṅghabhedakatulyova, hoti āpattinicchayo.

    સઙ્ઘાદિસેસકથા.

    Saṅghādisesakathā.

    ૩૨.

    32.

    અતિક્કમન્તો અતિરેકચીવરં;

    Atikkamanto atirekacīvaraṃ;

    દસાહમાપજ્જતિ એકમેવ;

    Dasāhamāpajjati ekameva;

    નિસ્સગ્ગિપાચિત્તિયમેકરત્તિં;

    Nissaggipācittiyamekarattiṃ;

    તિચીવરેનાપિ વિના વસન્તો.

    Ticīvarenāpi vinā vasanto.

    ૩૩.

    33.

    માસં અતિક્કમન્તો હિ, ગહેત્વા કાલચીવરં;

    Māsaṃ atikkamanto hi, gahetvā kālacīvaraṃ;

    એકં આપજ્જતાપત્તિં, નિસ્સગ્ગિયમુદીરિતં.

    Ekaṃ āpajjatāpattiṃ, nissaggiyamudīritaṃ.

    ૩૪.

    34.

    અઞ્ઞાતિકાય યં કિઞ્ચિ;

    Aññātikāya yaṃ kiñci;

    પુરાણચીવરં પન;

    Purāṇacīvaraṃ pana;

    ધોવાપેતિ સચે તસ્સ;

    Dhovāpeti sace tassa;

    હોન્તિ આપત્તિયો દુવે.

    Honti āpattiyo duve.

    ૩૫.

    35.

    ધોવાપેતિ પયોગસ્મિં, દુક્કટં સમુદાહટં;

    Dhovāpeti payogasmiṃ, dukkaṭaṃ samudāhaṭaṃ;

    નિસ્સગ્ગિયાવ પાચિત્તિ, હોતિ ધોવાપિતે પન.

    Nissaggiyāva pācitti, hoti dhovāpite pana.

    ૩૬.

    36.

    અઞ્ઞાતિકાય હત્થમ્હા, ચીવરં પટિગણ્હતો;

    Aññātikāya hatthamhā, cīvaraṃ paṭigaṇhato;

    ગહણે દુક્કટં વુત્તં, પાચિત્તિ ગહિતે સિયા.

    Gahaṇe dukkaṭaṃ vuttaṃ, pācitti gahite siyā.

    ૩૭.

    37.

    અઞ્ઞાતકં ગહપતિં, ગહપતાનિમેવ વા;

    Aññātakaṃ gahapatiṃ, gahapatānimeva vā;

    ચીવરં વિઞ્ઞાપેન્તો દ્વે, ભિક્ખુ આપત્તિયો ફુસે.

    Cīvaraṃ viññāpento dve, bhikkhu āpattiyo phuse.

    ૩૮.

    38.

    વિઞ્ઞાપેતિ પયોગસ્મિં, દુક્કટં પરિકિત્તિતં;

    Viññāpeti payogasmiṃ, dukkaṭaṃ parikittitaṃ;

    વિઞ્ઞાપિતે ચ નિસ્સગ્ગિ, પાચિત્તિ પરિયાપુતા.

    Viññāpite ca nissaggi, pācitti pariyāputā.

    ૩૯.

    39.

    ભિક્ખુ ચીવરમઞ્ઞાતિં, વિઞ્ઞાપેન્તો તદુત્તરિં;

    Bhikkhu cīvaramaññātiṃ, viññāpento taduttariṃ;

    પયોગે દુક્કટં, વિઞ્ઞા-પિતે નિસ્સગ્ગિયં ફુસે.

    Payoge dukkaṭaṃ, viññā-pite nissaggiyaṃ phuse.

    ૪૦.

    40.

    અઞ્ઞાતકં કઞ્ચિ ઉપાસકં વા;

    Aññātakaṃ kañci upāsakaṃ vā;

    ઉપાસિકં વા ઉપસઙ્કમિત્વા;

    Upāsikaṃ vā upasaṅkamitvā;

    પુબ્બેવ હુત્વા પન અપ્પવારિતો;

    Pubbeva hutvā pana appavārito;

    વત્થે વિકપ્પં પટિપજ્જમાનો.

    Vatthe vikappaṃ paṭipajjamāno.

    ૪૧.

    41.

    દુવે આપજ્જતાપત્તી, પયોગે દુક્કટં સિયા;

    Duve āpajjatāpattī, payoge dukkaṭaṃ siyā;

    વિકપ્પં પન આપન્ને, નિસ્સગ્ગિયમુદીરિતં.

    Vikappaṃ pana āpanne, nissaggiyamudīritaṃ.

    ૪૨.

    42.

    અઞ્ઞાતિં ઉપસઙ્કમ્મ, પુબ્બેયેવપ્પવારિતો;

    Aññātiṃ upasaṅkamma, pubbeyevappavārito;

    વિકપ્પં ચીવરે ભિક્ખુ, આપજ્જન્તો દુવે ફુસે.

    Vikappaṃ cīvare bhikkhu, āpajjanto duve phuse.

    ૪૩.

    43.

    તથાતિરેકતિક્ખત્તું, ચોદનાય ચ ભિક્ખુ ચે;

    Tathātirekatikkhattuṃ, codanāya ca bhikkhu ce;

    ગન્ત્વાતિરેકછક્ખત્તું, ઠાનેનપિ ચ ચીવરં.

    Gantvātirekachakkhattuṃ, ṭhānenapi ca cīvaraṃ.

    ૪૪.

    44.

    નિપ્ફાદેતિ સચે તસ્સ, હોન્તિ આપત્તિયો દુવે;

    Nipphādeti sace tassa, honti āpattiyo duve;

    પયોગે દુક્કટં, તસ્સ, લાભે નિસ્સગ્ગિયં સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ, tassa, lābhe nissaggiyaṃ siyā.

    કથિનવગ્ગો પઠમો.

    Kathinavaggo paṭhamo.

    ૪૫.

    45.

    દોસા કોસિયવગ્ગસ્સ, દ્વેદ્વેઆદીસુ પઞ્ચસુ;

    Dosā kosiyavaggassa, dvedveādīsu pañcasu;

    પયોગે દુક્કટં વુત્તં, લાભે નિસ્સગ્ગિયં સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, lābhe nissaggiyaṃ siyā.

    ૪૬.

    46.

    ગહેત્વેળકલોમાનિ, તિયોજનમતિક્કમં;

    Gahetveḷakalomāni, tiyojanamatikkamaṃ;

    દુક્કટં પઠમે પાદે, નિસ્સગ્ગિં દુતિયે ફુસે.

    Dukkaṭaṃ paṭhame pāde, nissaggiṃ dutiye phuse.

    ૪૭.

    47.

    ભિક્ખુ ભિક્ખુનિયઞ્ઞાય, ધોવાપેતેળલોમકં;

    Bhikkhu bhikkhuniyaññāya, dhovāpeteḷalomakaṃ;

    પયોગે દુક્કટં, તસ્સ, ધોતે નિસ્સગ્ગિયં સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ, tassa, dhote nissaggiyaṃ siyā.

    ૪૮.

    48.

    રૂપિયં પટિગણ્હન્તો, દ્વે પનાપત્તિયો ફુસે;

    Rūpiyaṃ paṭigaṇhanto, dve panāpattiyo phuse;

    પયોગે દુક્કટં વુત્તં, નિસ્સગ્ગિ ગહિતે સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, nissaggi gahite siyā.

    ૪૯.

    49.

    નાનાકારં સમાપજ્જં, સંવોહારઞ્ચ રૂપિયે;

    Nānākāraṃ samāpajjaṃ, saṃvohārañca rūpiye;

    સમાપન્ને ચ નિસ્સગ્ગિં, પયોગે દુક્કટં ફુસે.

    Samāpanne ca nissaggiṃ, payoge dukkaṭaṃ phuse.

    ૫૦.

    50.

    નાનપ્પકારકં ભિક્ખુ, આપજ્જે કયવિક્કયં;

    Nānappakārakaṃ bhikkhu, āpajje kayavikkayaṃ;

    પયોગે દુક્કટં, તસ્મિં, કતે નિસ્સગ્ગિયં ફુસે.

    Payoge dukkaṭaṃ, tasmiṃ, kate nissaggiyaṃ phuse.

    કોસિયવગ્ગો દુતિયો.

    Kosiyavaggo dutiyo.

    ૫૧.

    51.

    પત્તં અતિક્કમેન્તસ્સ, દસાહમતિરેકકં;

    Pattaṃ atikkamentassa, dasāhamatirekakaṃ;

    તસ્સ નિસ્સગ્ગિયાપત્તિ, હોતિ એકાવ ભિક્ખુનો.

    Tassa nissaggiyāpatti, hoti ekāva bhikkhuno.

    ૫૨.

    52.

    અપઞ્ચબન્ધને પત્તે, વિજ્જમાનેપિ ભિક્ખુનો;

    Apañcabandhane patte, vijjamānepi bhikkhuno;

    અઞ્ઞં પન નવં પત્તં, ચેતાપેતિ સચે પન.

    Aññaṃ pana navaṃ pattaṃ, cetāpeti sace pana.

    ૫૩.

    53.

    દ્વે પનાપત્તિયો ભિક્ખુ, આપજ્જતિ, ન સંસયો;

    Dve panāpattiyo bhikkhu, āpajjati, na saṃsayo;

    પયોગે દુક્કટં, તસ્સ, લાભે નિસ્સગ્ગિયં ફુસે.

    Payoge dukkaṭaṃ, tassa, lābhe nissaggiyaṃ phuse.

    ૫૪.

    54.

    પટિગ્ગહેત્વા ભેસજ્જં, સત્તાહં યો અતિક્કમે;

    Paṭiggahetvā bhesajjaṃ, sattāhaṃ yo atikkame;

    એકં નિસ્સગ્ગિયાપત્તિં, આપજ્જતિ હિ સો પન.

    Ekaṃ nissaggiyāpattiṃ, āpajjati hi so pana.

    ૫૫.

    55.

    અકાલે પરિયેસન્તો, વસ્સસાટિકચીવરં;

    Akāle pariyesanto, vassasāṭikacīvaraṃ;

    પયોગે દુક્કટં, તસ્સ, લાભે નિસ્સગ્ગિયં ફુસે.

    Payoge dukkaṭaṃ, tassa, lābhe nissaggiyaṃ phuse.

    ૫૬.

    56.

    ભિક્ખુનો ચીવરં દત્વા, અચ્છિન્દન્તો દુવે ફુસે;

    Bhikkhuno cīvaraṃ datvā, acchindanto duve phuse;

    પયોગે દુક્કટં વુત્તં, હટે નિસ્સગ્ગિયં સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, haṭe nissaggiyaṃ siyā.

    ૫૭.

    57.

    વિઞ્ઞાપેત્વા સયં સુત્તં, તન્તવાયેહિ ચીવરં;

    Viññāpetvā sayaṃ suttaṃ, tantavāyehi cīvaraṃ;

    વાયાપેતિ સચે ભિક્ખુ, દ્વે પનાપત્તિયો ફુસે.

    Vāyāpeti sace bhikkhu, dve panāpattiyo phuse.

    ૫૮.

    58.

    યો પનઞ્ઞાતકસ્સેવ, તન્તવાયે સમેચ્ચ ચે;

    Yo panaññātakasseva, tantavāye samecca ce;

    વિકપ્પં ચીવરે ભિક્ખુ, આપજ્જં અપ્પવારિતો.

    Vikappaṃ cīvare bhikkhu, āpajjaṃ appavārito.

    ૫૯.

    59.

    દ્વે પનાપત્તિયો સો હિ, આપજ્જતિ, ન સંસયો;

    Dve panāpattiyo so hi, āpajjati, na saṃsayo;

    પયોગે દુક્કટં, તસ્સ, લાભે નિસ્સગ્ગિયં સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ, tassa, lābhe nissaggiyaṃ siyā.

    ૬૦.

    60.

    પટિગ્ગહેત્વા અચ્ચેક-સઞ્ઞિતં પન ચીવરં;

    Paṭiggahetvā acceka-saññitaṃ pana cīvaraṃ;

    કાલં અતિક્કમેન્તો તં, એકં નિસ્સગ્ગિયં ફુસે.

    Kālaṃ atikkamento taṃ, ekaṃ nissaggiyaṃ phuse.

    ૬૧.

    61.

    તિણ્ણમઞ્ઞતરં વત્થં, નિદહિત્વા ઘરેધિકં;

    Tiṇṇamaññataraṃ vatthaṃ, nidahitvā gharedhikaṃ;

    છારત્તતો વિના તેન, વસં નિસ્સગ્ગિયં ફુસે.

    Chārattato vinā tena, vasaṃ nissaggiyaṃ phuse.

    ૬૨.

    62.

    જાનં પરિણતં લાભં, સઙ્ઘિકં અત્તનો પન;

    Jānaṃ pariṇataṃ lābhaṃ, saṅghikaṃ attano pana;

    પરિણામેતિ ચે ભિક્ખુ, દ્વે પનાપત્તિયો ફુસે.

    Pariṇāmeti ce bhikkhu, dve panāpattiyo phuse.

    ૬૩.

    63.

    પયોગે દુક્કટં હોતિ, નિસ્સગ્ગિ પરિણામિતે;

    Payoge dukkaṭaṃ hoti, nissaggi pariṇāmite;

    સબ્બત્થ અપ્પનાવાર-પરિહાનિ કતા મયા.

    Sabbattha appanāvāra-parihāni katā mayā.

    પત્તવગ્ગો તતિયો.

    Pattavaggo tatiyo.

    તિંસનિસ્સગ્ગિયકથા.

    Tiṃsanissaggiyakathā.

    ૬૪.

    64.

    વદન્તસ્સ મુસાવાદં, પઞ્ચ આપત્તિયો સિયું;

    Vadantassa musāvādaṃ, pañca āpattiyo siyuṃ;

    મનુસ્સુત્તરિધમ્મે તુ, અભૂતસ્મિં પરાજયો.

    Manussuttaridhamme tu, abhūtasmiṃ parājayo.

    ૬૫.

    65.

    ચોદનાય ગરું ભિક્ખું, અમૂલન્તિમવત્થુના;

    Codanāya garuṃ bhikkhuṃ, amūlantimavatthunā;

    પરિયાયવચને ઞાતે, થુલ્લચ્ચયમુદીરિતં.

    Pariyāyavacane ñāte, thullaccayamudīritaṃ.

    ૬૬.

    66.

    નો ચે પટિવિજાનાતિ, દુક્કટં સમુદાહટં;

    No ce paṭivijānāti, dukkaṭaṃ samudāhaṭaṃ;

    સમ્પજાનમુસાવાદે, પાચિત્તિ પરિદીપિતા.

    Sampajānamusāvāde, pācitti paridīpitā.

    ૬૭.

    67.

    આપત્તિયો દુવે વુત્તા, ભિક્ખુસ્સોમસતો પન;

    Āpattiyo duve vuttā, bhikkhussomasato pana;

    પાચિત્તિ ઉપસમ્પન્નં, દુક્કટં ઇતરં સિયા.

    Pācitti upasampannaṃ, dukkaṭaṃ itaraṃ siyā.

    ૬૮.

    68.

    પેસુઞ્ઞહરણે દ્વેપિ, હોન્તિ, પાચિત્તિયં પન;

    Pesuññaharaṇe dvepi, honti, pācittiyaṃ pana;

    ઉપસમ્પન્નપેસુઞ્ઞે, સેસે આપત્તિ દુક્કટં.

    Upasampannapesuññe, sese āpatti dukkaṭaṃ.

    ૬૯.

    69.

    પદસોનુપસમ્પન્નં , ધમ્મં વાચેતિ ચે દુવે;

    Padasonupasampannaṃ , dhammaṃ vāceti ce duve;

    પયોગે દુક્કટં, પાદે, પાદે પાચિત્તિયં સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ, pāde, pāde pācittiyaṃ siyā.

    ૭૦.

    70.

    તિરત્તાનુપસમ્પન્ન-સહસેય્યાય ઉત્તરિં;

    Tirattānupasampanna-sahaseyyāya uttariṃ;

    પયોગે દુક્કટં વુત્તં, પન્ને પાચિત્તિયં સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, panne pācittiyaṃ siyā.

    ૭૧.

    71.

    કપ્પેતિ માતુગામેન, સહસેય્યં સચે પન;

    Kappeti mātugāmena, sahaseyyaṃ sace pana;

    દ્વે સો આપજ્જતાપત્તી, રત્તિયં દુક્કટાદયો.

    Dve so āpajjatāpattī, rattiyaṃ dukkaṭādayo.

    ૭૨.

    72.

    ઉદ્ધં છપ્પઞ્ચવાચાહિ, ધમ્મં દેસેતિ ઇત્થિયા;

    Uddhaṃ chappañcavācāhi, dhammaṃ deseti itthiyā;

    પયોગે દુક્કટં, પાદે, પાદે પાચિત્તિયં સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ, pāde, pāde pācittiyaṃ siyā.

    ૭૩.

    73.

    ભૂતં અનુપસમ્પન્ને, મનુસ્સુત્તરિધમ્મકં;

    Bhūtaṃ anupasampanne, manussuttaridhammakaṃ;

    આરોચેતિ સચે તસ્સ, હોન્તિ દ્વે દુક્કટાદયો.

    Āroceti sace tassa, honti dve dukkaṭādayo.

    ૭૪.

    74.

    વદં અનુપસમ્પન્ને, દુટ્ઠુલ્લાપત્તિમઞ્ઞતો;

    Vadaṃ anupasampanne, duṭṭhullāpattimaññato;

    પયોગે દુક્કટં તસ્સ, પાચિત્તારોચિતે સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ tassa, pācittārocite siyā.

    ૭૫.

    75.

    પથવિં ખણતો તસ્સ, પયોગે દુક્કટં મતં;

    Pathaviṃ khaṇato tassa, payoge dukkaṭaṃ mataṃ;

    પહારે ચ પહારે ચ, પાચિત્તિ પરિયાપુતા.

    Pahāre ca pahāre ca, pācitti pariyāputā.

    મુસાવાદવગ્ગો પઠમો.

    Musāvādavaggo paṭhamo.

    ૭૬.

    76.

    ભૂતગામં તુ પાતેન્તો, દ્વે પનાપત્તિયો ફુસે;

    Bhūtagāmaṃ tu pātento, dve panāpattiyo phuse;

    પયોગે દુક્કટં, તસ્સ, પાતે પાચિત્તિ દીપિતા.

    Payoge dukkaṭaṃ, tassa, pāte pācitti dīpitā.

    ૭૭.

    77.

    અઞ્ઞેનઞ્ઞં વદન્તસ્સ, દ્વે સિયું અઞ્ઞવાદકે;

    Aññenaññaṃ vadantassa, dve siyuṃ aññavādake;

    અરોપિતે દુક્કટં તુ, હોતિ પાચિત્તિ રોપિતે.

    Aropite dukkaṭaṃ tu, hoti pācitti ropite.

    ૭૮.

    78.

    ઉજ્ઝાપેન્તો પરં ભિક્ખું, દ્વે પનાપત્તિયો ફુસે;

    Ujjhāpento paraṃ bhikkhuṃ, dve panāpattiyo phuse;

    પયોગે દુક્કટં, ઉજ્ઝા-પિતે પાચિત્તિયં સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ, ujjhā-pite pācittiyaṃ siyā.

    ૭૯.

    79.

    અજ્ઝોકાસે તુ મઞ્ચાદિં, સન્થરિત્વાન સઙ્ઘિકં;

    Ajjhokāse tu mañcādiṃ, santharitvāna saṅghikaṃ;

    પક્કમન્તો અનાપુચ્છા, આપત્તિં દુવિધં ફુસે.

    Pakkamanto anāpucchā, āpattiṃ duvidhaṃ phuse.

    ૮૦.

    80.

    લેડ્ડુપાતે અતિક્કન્તે, પાદેન પઠમેન તુ;

    Leḍḍupāte atikkante, pādena paṭhamena tu;

    દુક્કટં, દુતિયેનાપિ, પાચિત્તિ પરિદીપયે.

    Dukkaṭaṃ, dutiyenāpi, pācitti paridīpaye.

    ૮૧.

    81.

    વિહારે સઙ્ઘિકે સેય્યં, સન્થરિત્વા અનુદ્ધરં;

    Vihāre saṅghike seyyaṃ, santharitvā anuddharaṃ;

    અનાપુચ્છા પક્કમન્તો, દુવિધાપત્તિયો ફુસે.

    Anāpucchā pakkamanto, duvidhāpattiyo phuse.

    ૮૨.

    82.

    પરિક્ખેપે અતિક્કન્તે, પાદેન પઠમેન તુ;

    Parikkhepe atikkante, pādena paṭhamena tu;

    દુક્કટં પન ઉદ્દિટ્ઠં, પાચિત્તિ દુતિયેન તુ.

    Dukkaṭaṃ pana uddiṭṭhaṃ, pācitti dutiyena tu.

    ૮૩.

    83.

    વિહારે સઙ્ઘિકે જાનં, પુબ્બૂપગતભિક્ખુકં;

    Vihāre saṅghike jānaṃ, pubbūpagatabhikkhukaṃ;

    સેય્યં કપ્પયતો હોન્તિ, પયોગે દુક્કટાદયો.

    Seyyaṃ kappayato honti, payoge dukkaṭādayo.

    ૮૪.

    84.

    સઙ્ઘિકા કુપિતો ભિક્ખું, નિક્કડ્ઢતિ વિહારતો;

    Saṅghikā kupito bhikkhuṃ, nikkaḍḍhati vihārato;

    પયોગે દુક્કટં વુત્તં, સેસં નિક્કડ્ઢિતે સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, sesaṃ nikkaḍḍhite siyā.

    ૮૫.

    85.

    વિહારે સઙ્ઘિકે ભિક્ખુ, વેહાસકુટિયૂપરિ;

    Vihāre saṅghike bhikkhu, vehāsakuṭiyūpari;

    આહચ્ચપાદકે સીદં, ફુસે દ્વે દુક્કટાદયો.

    Āhaccapādake sīdaṃ, phuse dve dukkaṭādayo.

    ૮૬.

    86.

    અધિટ્ઠિત્વા દ્વત્તિપરિયાયે, ઉત્તરિમ્પિ અધિટ્ઠતો;

    Adhiṭṭhitvā dvattipariyāye, uttarimpi adhiṭṭhato;

    પયોગે દુક્કટં હોતિ, પાચિત્તિ પનધિટ્ઠિતે.

    Payoge dukkaṭaṃ hoti, pācitti panadhiṭṭhite.

    ૮૭.

    87.

    જાનં સપ્પાણકં તોયં, તિણં વા સિઞ્ચતો પન;

    Jānaṃ sappāṇakaṃ toyaṃ, tiṇaṃ vā siñcato pana;

    પયોગે દુક્કટં હોતિ, સિત્તે પાચિત્તિયં સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ hoti, sitte pācittiyaṃ siyā.

    ભૂતગામવગ્ગો દુતિયો.

    Bhūtagāmavaggo dutiyo.

    ૮૮.

    88.

    ફુસે ભિક્ખુનિયો ભિક્ખુ, ઓવદન્તો અસમ્મતો;

    Phuse bhikkhuniyo bhikkhu, ovadanto asammato;

    પયોગે દુક્કટં, તસ્સ, પાચિત્તોવદિતે સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ, tassa, pācittovadite siyā.

    ૮૯.

    89.

    દુતિયે તતિયે ચેવ, ચતુત્થેપિ ચ સબ્બસો;

    Dutiye tatiye ceva, catutthepi ca sabbaso;

    પઠમેન સમાનાવ, આપત્તીનં વિભાગતા.

    Paṭhamena samānāva, āpattīnaṃ vibhāgatā.

    ૯૦.

    90.

    ચીવરં ભિક્ખુ અઞ્ઞાતિ-કાય દેન્તો દુવે ફુસે;

    Cīvaraṃ bhikkhu aññāti-kāya dento duve phuse;

    પયોગે દુક્કટં વુત્તં, દિન્ને પાચિત્તિયં સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, dinne pācittiyaṃ siyā.

    ૯૧.

    91.

    અઞ્ઞાતિકભિક્ખુનિયા , ભિક્ખુ સિબ્બેય્ય ચીવરં;

    Aññātikabhikkhuniyā , bhikkhu sibbeyya cīvaraṃ;

    પયોગે દુક્કટં તસ્સ, પાચિત્તિ પન સિબ્બિતે.

    Payoge dukkaṭaṃ tassa, pācitti pana sibbite.

    ૯૨.

    92.

    અદ્ધાનઞ્ઞત્ર સમયા, ભિક્ખુ ભિક્ખુનિયા સહ;

    Addhānaññatra samayā, bhikkhu bhikkhuniyā saha;

    સંવિધાય તુ ગચ્છન્તો, ફુસે દ્વે દુક્કટાદયો.

    Saṃvidhāya tu gacchanto, phuse dve dukkaṭādayo.

    ૯૩.

    93.

    નાવેકં અભિરૂહન્તો, ભિક્ખુ ભિક્ખુનિયા સહ;

    Nāvekaṃ abhirūhanto, bhikkhu bhikkhuniyā saha;

    સંવિધાય ફુસે દ્વેપિ, પયોગે દુક્કટાદયો.

    Saṃvidhāya phuse dvepi, payoge dukkaṭādayo.

    ૯૪.

    94.

    જાનં ભિક્ખુનિયા પિણ્ડ-પાતં તુ પરિપાચિતં;

    Jānaṃ bhikkhuniyā piṇḍa-pātaṃ tu paripācitaṃ;

    ભુઞ્જન્તો દુવિધાપત્તિ-માપજ્જતિ, ન સંસયો.

    Bhuñjanto duvidhāpatti-māpajjati, na saṃsayo.

    ૯૫.

    95.

    ‘‘ભુઞ્જિસ્સામી’’તિ ચે ભત્તં, પટિગ્ગણ્હાતિ દુક્કટં;

    ‘‘Bhuñjissāmī’’ti ce bhattaṃ, paṭiggaṇhāti dukkaṭaṃ;

    અજ્ઝોહારપયોગેસુ, પાચિત્તિ પરિદીપિતા.

    Ajjhohārapayogesu, pācitti paridīpitā.

    ૯૬.

    96.

    ભિક્ખુ ભિક્ખુનિયા સદ્ધિં, નિસજ્જં તુ રહો પન;

    Bhikkhu bhikkhuniyā saddhiṃ, nisajjaṃ tu raho pana;

    કપ્પેન્તો હિ ફુસે દ્વેપિ, પયોગે દુક્કટાદયો.

    Kappento hi phuse dvepi, payoge dukkaṭādayo.

    ઓવાદવગ્ગો તતિયો.

    Ovādavaggo tatiyo.

    ૯૭.

    97.

    તદુત્તરિં આવસથ-પિણ્ડં તુ પરિભુઞ્જતો;

    Taduttariṃ āvasatha-piṇḍaṃ tu paribhuñjato;

    અનન્તરસ્સ વગ્ગસ્સ, નવમેન સમો નયો.

    Anantarassa vaggassa, navamena samo nayo.

    ૯૮.

    98.

    દુતિયે તતિયે ચાપિ, વિસેસો નત્થિ કોચિપિ;

    Dutiye tatiye cāpi, viseso natthi kocipi;

    અનન્તરસમાનાવ, આપત્તીનં વિભાગતા.

    Anantarasamānāva, āpattīnaṃ vibhāgatā.

    ૯૯.

    99.

    દ્વત્તિપત્તે ગહેત્વાન, ગણ્હતો હિ તદુત્તરિં;

    Dvattipatte gahetvāna, gaṇhato hi taduttariṃ;

    પયોગે દુક્કટં વુત્તં, પાચિત્તિ ગહિતે સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, pācitti gahite siyā.

    ૧૦૦.

    100.

    પઞ્ચમે પઠમેનેવ, સમો આપત્તિનિચ્છયો;

    Pañcame paṭhameneva, samo āpattinicchayo;

    છટ્ઠે અનતિરિત્તેન, ભુત્તાવિં તુ પવારિતં.

    Chaṭṭhe anatirittena, bhuttāviṃ tu pavāritaṃ.

    ૧૦૧.

    101.

    અભિહટ્ઠું પવારેન્તો, દ્વે પનાપત્તિયો ફુસે;

    Abhihaṭṭhuṃ pavārento, dve panāpattiyo phuse;

    વચનેન ચ તસ્સેવ, ‘‘ભુઞ્જિસ્સામી’’તિ ગણ્હતિ.

    Vacanena ca tasseva, ‘‘bhuñjissāmī’’ti gaṇhati.

    ૧૦૨.

    102.

    ગહણે દુક્કટં તસ્સ, પિટકે સમુદાહટં;

    Gahaṇe dukkaṭaṃ tassa, piṭake samudāhaṭaṃ;

    ભોજનસ્સ પનોસાને, પાચિત્તિ પરિયાપુતા.

    Bhojanassa panosāne, pācitti pariyāputā.

    ૧૦૩.

    103.

    સત્તમે અટ્ઠમે ચેવ, નવમે દસમેપિ ચ;

    Sattame aṭṭhame ceva, navame dasamepi ca;

    પઠમેન સમાનાવ, આપત્તીનં વિભાગતા.

    Paṭhamena samānāva, āpattīnaṃ vibhāgatā.

    ભોજનવગ્ગો ચતુત્થો.

    Bhojanavaggo catuttho.

    ૧૦૪.

    104.

    અચેલકાદિનો દેન્તો, સહત્થા ભોજનાદિકં;

    Acelakādino dento, sahatthā bhojanādikaṃ;

    પયોગે દુક્કટં પત્તો, દિન્ને પાચિત્તિયં ફુસે.

    Payoge dukkaṭaṃ patto, dinne pācittiyaṃ phuse.

    ૧૦૫.

    105.

    દાપેત્વા વા અદાપેત્વા, ઉય્યોજેન્તો દુવે ફુસે;

    Dāpetvā vā adāpetvā, uyyojento duve phuse;

    પયોગે દુક્કટં, તસ્મિં, પાચિત્તુય્યોજિતે સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ, tasmiṃ, pācittuyyojite siyā.

    ૧૦૬.

    106.

    નિસજ્જં ભિક્ખુ કપ્પેન્તો, કુલે પન સભોજને;

    Nisajjaṃ bhikkhu kappento, kule pana sabhojane;

    આપત્તિયો ફુસે દ્વેપિ, પયોગે દુક્કટાદયો.

    Āpattiyo phuse dvepi, payoge dukkaṭādayo.

    ૧૦૭.

    107.

    ચતુત્થે પઞ્ચમે વાપિ, વિસેસો નત્થિ કોચિપિ;

    Catutthe pañcame vāpi, viseso natthi kocipi;

    તતિયેન સમાનાવ, આપત્તિગણના સિયા.

    Tatiyena samānāva, āpattigaṇanā siyā.

    ૧૦૮.

    108.

    સન્તં ભિક્ખું અનાપુચ્છા, સભત્તો ચ નિમન્તિતો;

    Santaṃ bhikkhuṃ anāpucchā, sabhatto ca nimantito;

    કુલેસુ પન ચારિત્તં, આપજ્જન્તો દુવે ફુસે.

    Kulesu pana cārittaṃ, āpajjanto duve phuse.

    ૧૦૯.

    109.

    પઠમેન ચ પાદેન, ઉમ્મારાતિક્કમે પન;

    Paṭhamena ca pādena, ummārātikkame pana;

    દુક્કટં પિટકે વુત્તં, પાચિત્તિ દુતિયેન તુ.

    Dukkaṭaṃ piṭake vuttaṃ, pācitti dutiyena tu.

    ૧૧૦.

    110.

    તદુત્તરિં તુ ભેસજ્જં, વિઞ્ઞાપેન્તો દુવે ફુસે;

    Taduttariṃ tu bhesajjaṃ, viññāpento duve phuse;

    પયોગે દુક્કટં, વિઞ્ઞા-પિતે પાચિત્તિયં સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ, viññā-pite pācittiyaṃ siyā.

    ૧૧૧.

    111.

    ઉય્યુત્તં દસ્સનત્થાય, ગચ્છન્તો દ્વે ફુસે બલં;

    Uyyuttaṃ dassanatthāya, gacchanto dve phuse balaṃ;

    ગચ્છતો દુક્કટં વુત્તં, હોતિ પાચિત્તિ પસ્સતો.

    Gacchato dukkaṭaṃ vuttaṃ, hoti pācitti passato.

    ૧૧૨.

    112.

    અતિરેકતિરત્તં તુ, સેનાય વસતો દુવે;

    Atirekatirattaṃ tu, senāya vasato duve;

    પયોગે દુક્કટં વુત્તં, પાચિત્તિ વસિતે સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, pācitti vasite siyā.

    ૧૧૩.

    113.

    ઉય્યોધિકં તુ ગચ્છન્તો, દ્વે પનાપત્તિયો ફુસે;

    Uyyodhikaṃ tu gacchanto, dve panāpattiyo phuse;

    ગચ્છન્તો દુક્કટં વુત્તં, હોતિ પાચિત્તિ પસ્સતો.

    Gacchanto dukkaṭaṃ vuttaṃ, hoti pācitti passato.

    અચેલકવગ્ગો પઞ્ચમો.

    Acelakavaggo pañcamo.

    ૧૧૪.

    114.

    સુરં વા પન મેરેય્યં, પિવન્તો દ્વે ફુસે મુનિ;

    Suraṃ vā pana mereyyaṃ, pivanto dve phuse muni;

    ગણ્હતો દુક્કટં પાતું, પીતે પાચિત્તિયં સિયા.

    Gaṇhato dukkaṭaṃ pātuṃ, pīte pācittiyaṃ siyā.

    ૧૧૫.

    115.

    ભિક્ખઙ્ગુલિપતોદેન, હાસેન્તો દ્વે ફુસે હવે;

    Bhikkhaṅgulipatodena, hāsento dve phuse have;

    પયોગે દુક્કટં તસ્સ, પાચિત્તિ હસિતે સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ tassa, pācitti hasite siyā.

    ૧૧૬.

    116.

    કીળન્તો ઉદકે ભિક્ખુ, દ્વે પનાપત્તિયો ફુસે;

    Kīḷanto udake bhikkhu, dve panāpattiyo phuse;

    દુક્કટં ગોપ્ફકા હેટ્ઠા, પાચિત્તુપરિગોપ્ફકે.

    Dukkaṭaṃ gopphakā heṭṭhā, pācittuparigopphake.

    ૧૧૭.

    117.

    યો પનાદરિયં ભિક્ખુ, કરોન્તો દ્વે ફુસે હવે;

    Yo panādariyaṃ bhikkhu, karonto dve phuse have;

    પયોગે દુક્કટં વુત્તં, કતે પાચિત્તિયં સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, kate pācittiyaṃ siyā.

    ૧૧૮.

    118.

    ભિંસાપેન્તો હવે ભિક્ખુ, દ્વે પનાપત્તિયો ફુસે;

    Bhiṃsāpento have bhikkhu, dve panāpattiyo phuse;

    પયોગે દુક્કટં, ભિંસા-પિતે પાચિત્તિયં સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ, bhiṃsā-pite pācittiyaṃ siyā.

    ૧૧૯.

    119.

    જોતિં સમાદહિત્વાન, વિસિબ્બેન્તો દુવે ફુસે;

    Jotiṃ samādahitvāna, visibbento duve phuse;

    પયોગે દુક્કટં વુત્તં, પાચિત્તિયં વિસીવિતે.

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, pācittiyaṃ visīvite.

    ૧૨૦.

    120.

    ઓરસો અદ્ધમાસસ્સ, ન્હાયન્તો દ્વે ફુસે હવે;

    Oraso addhamāsassa, nhāyanto dve phuse have;

    પયોગે દુક્કટં, ન્હાન-સ્સોસાને ઇતરં સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ, nhāna-ssosāne itaraṃ siyā.

    ૧૨૧.

    121.

    દુબ્બણ્ણકરણાનં તુ, તિણ્ણમેકમનાદિય;

    Dubbaṇṇakaraṇānaṃ tu, tiṇṇamekamanādiya;

    ચીવરં પરિભુઞ્જન્તો, દ્વે ફુસે દુક્કટાદયો.

    Cīvaraṃ paribhuñjanto, dve phuse dukkaṭādayo.

    ૧૨૨.

    122.

    ચીવરં ભિક્ખુઆદીનં, વિકપ્પેત્વા અનુદ્ધરં;

    Cīvaraṃ bhikkhuādīnaṃ, vikappetvā anuddharaṃ;

    દ્વે ફુસે પરિભુઞ્જન્તો, પયોગે દુક્કટાદયો.

    Dve phuse paribhuñjanto, payoge dukkaṭādayo.

    ૧૨૩.

    123.

    ભિક્ખુસ્સાપનિધેન્તો દ્વે, ફુસે પત્તાદિકં પન;

    Bhikkhussāpanidhento dve, phuse pattādikaṃ pana;

    પયોગે દુક્કટં, તસ્મિં, સેસાપનિહિતે સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ, tasmiṃ, sesāpanihite siyā.

    સુરાપાનવગ્ગો છટ્ઠો.

    Surāpānavaggo chaṭṭho.

    ૧૨૪.

    124.

    સઞ્ચિચ્ચ જીવિતા પાણં, વોરોપેન્તો તપોધનો;

    Sañcicca jīvitā pāṇaṃ, voropento tapodhano;

    આપત્તિયો ચતસ્સોવ, આપજ્જતિ, ન સંસયો.

    Āpattiyo catassova, āpajjati, na saṃsayo.

    ૧૨૫.

    125.

    અનોદિસ્સકમોપાતં, ખણતો હોતિ દુક્કટં;

    Anodissakamopātaṃ, khaṇato hoti dukkaṭaṃ;

    મનુસ્સો મરતિ તસ્મિં, પતિત્વા ચે પરાજયો.

    Manusso marati tasmiṃ, patitvā ce parājayo.

    ૧૨૬.

    126.

    યક્ખો વાપિ તિરચ્છાન-ગતો મનુસ્સવિગ્ગહો;

    Yakkho vāpi tiracchāna-gato manussaviggaho;

    પતિત્વા મરતી પેતો, તસ્સ થુલ્લચ્ચયં સિયા.

    Patitvā maratī peto, tassa thullaccayaṃ siyā.

    ૧૨૭.

    127.

    તિરચ્છાનગતે તસ્મિં, નિપતિત્વા મતે પન;

    Tiracchānagate tasmiṃ, nipatitvā mate pana;

    તસ્સ પાચિત્તિયાપત્તિ, પઞ્ઞત્તા પટુબુદ્ધિના.

    Tassa pācittiyāpatti, paññattā paṭubuddhinā.

    ૧૨૮.

    128.

    જાનં સપ્પાણકં તોયં, પરિભુઞ્જં દુવે ફુસે;

    Jānaṃ sappāṇakaṃ toyaṃ, paribhuñjaṃ duve phuse;

    પયોગે દુક્કટં તસ્સ, ભુત્તે પાચિત્તિયં સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ tassa, bhutte pācittiyaṃ siyā.

    ૧૨૯.

    129.

    નિહતાધિકરણં જાનં, ઉક્કોટેન્તો દુવે ફુસે;

    Nihatādhikaraṇaṃ jānaṃ, ukkoṭento duve phuse;

    પયોગે દુક્કટં વુત્તં, પાચિત્તુક્કોટિતે સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, pācittukkoṭite siyā.

    ૧૩૦.

    130.

    જાનં ભિક્ખુસ્સ દુટ્ઠુલ્લં, છાદેન્તો પન વજ્જકં;

    Jānaṃ bhikkhussa duṭṭhullaṃ, chādento pana vajjakaṃ;

    એકમાપજ્જતાપત્તિં, પાચિત્તિમિતિ દીપિતં.

    Ekamāpajjatāpattiṃ, pācittimiti dīpitaṃ.

    ૧૩૧.

    131.

    ઊનવીસતિવસ્સં તુ, કરોન્તો ઉપસમ્પદં;

    Ūnavīsativassaṃ tu, karonto upasampadaṃ;

    પયોગે દુક્કટં પત્તો, સેસા સમ્પાદિતે સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ patto, sesā sampādite siyā.

    ૧૩૨.

    132.

    જાનં તુ થેય્યસત્થેન, સંવિધાય સહેવ ચ;

    Jānaṃ tu theyyasatthena, saṃvidhāya saheva ca;

    તથેવ માતુગામેન, મગ્ગં તુ પટિપજ્જતો.

    Tatheva mātugāmena, maggaṃ tu paṭipajjato.

    ૧૩૩.

    133.

    દ્વે પનાપત્તિયો હોન્તિ, પયોગે દુક્કટં મતં;

    Dve panāpattiyo honti, payoge dukkaṭaṃ mataṃ;

    પટિપન્ને પનુદ્દિટ્ઠં, પાચિત્તિયમનન્તરં.

    Paṭipanne panuddiṭṭhaṃ, pācittiyamanantaraṃ.

    ૧૩૪.

    134.

    અચ્ચજં પાપિકં દિટ્ઠિં, ઞત્તિયા દુક્કટં ફુસે;

    Accajaṃ pāpikaṃ diṭṭhiṃ, ñattiyā dukkaṭaṃ phuse;

    કમ્મવાચાય ઓસાને, હોતિ પાચિત્તિ ભિક્ખુનો.

    Kammavācāya osāne, hoti pācitti bhikkhuno.

    ૧૩૫.

    135.

    તથાકટાનુધમ્મેન, સંભુઞ્જન્તો દુવે ફુસે;

    Tathākaṭānudhammena, saṃbhuñjanto duve phuse;

    પયોગે દુક્કટં તસ્સ, ભુત્તે પાચિત્તિયં સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ tassa, bhutte pācittiyaṃ siyā.

    ૧૩૬.

    136.

    નાસિતં સમણુદ્દેસંપલાપેન્તો દુવે ફુસે;

    Nāsitaṃ samaṇuddesaṃpalāpento duve phuse;

    પયોગે દુક્કટં વુત્તં, પાચિત્તિ ઉપલાપિતે.

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, pācitti upalāpite.

    સપ્પાણકવગ્ગો સત્તમો.

    Sappāṇakavaggo sattamo.

    ૧૩૭.

    137.

    વુચ્ચમાનસ્સ ભિક્ખુસ્સ, ભિક્ખૂહિ સહધમ્મિકં;

    Vuccamānassa bhikkhussa, bhikkhūhi sahadhammikaṃ;

    ‘‘ન સક્ખિસ્સામિ’’ઇચ્ચેવં, ભણતો દુક્કટાદયો.

    ‘‘Na sakkhissāmi’’iccevaṃ, bhaṇato dukkaṭādayo.

    ૧૩૮.

    138.

    વિનયં તુ વિવણ્ણેન્તો, દ્વે પનાપત્તિયો ફુસે;

    Vinayaṃ tu vivaṇṇento, dve panāpattiyo phuse;

    પયોગે દુક્કટં તસ્સ, પાચિત્તેવ વિવણ્ણિતે.

    Payoge dukkaṭaṃ tassa, pācitteva vivaṇṇite.

    ૧૩૯.

    139.

    મોહેન્તો દ્વે ફુસે, મોહે, દુક્કટં તુ અરોપિતે;

    Mohento dve phuse, mohe, dukkaṭaṃ tu aropite;

    રોપિતે પન મોહસ્મિં, પાચિત્તિયમુદીરિતં.

    Ropite pana mohasmiṃ, pācittiyamudīritaṃ.

    ૧૪૦.

    140.

    પહારં કુપિતો દેન્તો, ભિક્ખુસ્સ દ્વે ફુસે હવે;

    Pahāraṃ kupito dento, bhikkhussa dve phuse have;

    પયોગે દુક્કટં વુત્તં, પાચિત્તિ પહટે સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, pācitti pahaṭe siyā.

    ૧૪૧.

    141.

    ભિક્ખુસ્સ કુપિતો ભિક્ખુ, ઉગ્ગિરં તલસત્તિકં;

    Bhikkhussa kupito bhikkhu, uggiraṃ talasattikaṃ;

    દ્વે ફુસે દુક્કટં યોગે, પાચિત્તુગ્ગિરિતે સિયા.
