Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૪૪] ૪. મકસજાતકવણ્ણના

    [44] 4. Makasajātakavaṇṇanā

    સેય્યો અમિત્તોતિ ઇદં સત્થા મગધેસુ ચારિકં ચરમાનો અઞ્ઞતરસ્મિં ગામકે બાલગામિકમનુસ્સે આરબ્ભ કથેસિ. તથાગતો કિર એકસ્મિં સમયે સાવત્થિતો મગધરટ્ઠં ગન્ત્વા તત્થ ચારિકં ચરમાનો અઞ્ઞતરં ગામકં સમ્પાપુણિ. સો ચ ગામકો યેભુય્યેન અન્ધબાલમનુસ્સેહિયેવ ઉસ્સન્નો. તત્થેકદિવસં તે અન્ધબાલમનુસ્સા સન્નિપતિત્વા ‘‘ભો, અમ્હે અરઞ્ઞં પવિસિત્વા કમ્મં કરોન્તે મકસા ખાદન્તિ, તપ્પચ્ચયા અમ્હાકં કમ્મચ્છેદો હોતિ, સબ્બેવ ધનૂનિ ચેવ આવુધાનિ ચ આદાય ગન્ત્વા મકસેહિ સદ્ધિં યુજ્ઝિત્વા સબ્બમકસે વિજ્ઝિત્વા છિન્દિત્વા ચ મારેસ્સામા’’તિ મન્તયિત્વા અરઞ્ઞં ગન્ત્વા ‘‘મકસે વિજ્ઝિસ્સામા’’તિ અઞ્ઞમઞ્ઞં વિજ્ઝિત્વા ચ પહરિત્વા ચ દુક્ખપ્પત્તા આગન્ત્વા અન્તોગામે ચ ગામમજ્ઝે ચ ગામદ્વારે ચ નિપજ્જિંસુ.

    Seyyo amittoti idaṃ satthā magadhesu cārikaṃ caramāno aññatarasmiṃ gāmake bālagāmikamanusse ārabbha kathesi. Tathāgato kira ekasmiṃ samaye sāvatthito magadharaṭṭhaṃ gantvā tattha cārikaṃ caramāno aññataraṃ gāmakaṃ sampāpuṇi. So ca gāmako yebhuyyena andhabālamanussehiyeva ussanno. Tatthekadivasaṃ te andhabālamanussā sannipatitvā ‘‘bho, amhe araññaṃ pavisitvā kammaṃ karonte makasā khādanti, tappaccayā amhākaṃ kammacchedo hoti, sabbeva dhanūni ceva āvudhāni ca ādāya gantvā makasehi saddhiṃ yujjhitvā sabbamakase vijjhitvā chinditvā ca māressāmā’’ti mantayitvā araññaṃ gantvā ‘‘makase vijjhissāmā’’ti aññamaññaṃ vijjhitvā ca paharitvā ca dukkhappattā āgantvā antogāme ca gāmamajjhe ca gāmadvāre ca nipajjiṃsu.

    સત્થા ભિક્ખુસઙ્ઘપરિવુતો તં ગામં પિણ્ડાય પાવિસિ. અવસેસા પણ્ડિતમનુસ્સા ભગવન્તં દિસ્વા ગામદ્વારે મણ્ડપં કારેત્વા બુદ્ધપ્પમુખસ્સ ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ મહાદાનં દત્વા સત્થારં વન્દિત્વા નિસીદિંસુ. સત્થા તસ્મિં તસ્મિં ઠાને પતિતમનુસ્સે દિસ્વા તે ઉપાસકે પુચ્છિ ‘‘બહૂ ઇમે ગિલાના મનુસ્સા, કિં એતેહિ કત’’ન્તિ? ‘‘ભન્તે, એતે મનુસ્સા ‘મકસયુદ્ધં કરિસ્સામા’તિ ગન્ત્વા અઞ્ઞમઞ્ઞં વિજ્ઝિત્વા સયં ગિલાના જાતા’’તિ. સત્થા ‘‘ન ઇદાનેવ અન્ધબાલમનુસ્સા ‘મકસે પહરિસ્સામા’તિ અત્તાનં પહરન્તિ, પુબ્બેપિ ‘મકસં પહરિસ્સામા’તિ પરં પહરણકમનુસ્સા અહેસુંયેવા’’તિ વત્વા તેહિ મનુસ્સેહિ યાચિતો અતીતં આહરિ.

    Satthā bhikkhusaṅghaparivuto taṃ gāmaṃ piṇḍāya pāvisi. Avasesā paṇḍitamanussā bhagavantaṃ disvā gāmadvāre maṇḍapaṃ kāretvā buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa mahādānaṃ datvā satthāraṃ vanditvā nisīdiṃsu. Satthā tasmiṃ tasmiṃ ṭhāne patitamanusse disvā te upāsake pucchi ‘‘bahū ime gilānā manussā, kiṃ etehi kata’’nti? ‘‘Bhante, ete manussā ‘makasayuddhaṃ karissāmā’ti gantvā aññamaññaṃ vijjhitvā sayaṃ gilānā jātā’’ti. Satthā ‘‘na idāneva andhabālamanussā ‘makase paharissāmā’ti attānaṃ paharanti, pubbepi ‘makasaṃ paharissāmā’ti paraṃ paharaṇakamanussā ahesuṃyevā’’ti vatvā tehi manussehi yācito atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો વણિજ્જાય જીવિકં કપ્પેતિ. તદા કાસિરટ્ઠે એકસ્મિં પચ્ચન્તગામે બહૂ વડ્ઢકી વસન્તિ. તત્થેકો ખલિતવડ્ઢકી રુક્ખં તચ્છતિ, અથસ્સ એકો મકસો તમ્બલોહથાલકપિટ્ઠિસદિસે સીસે નિસીદિત્વા સત્તિયા પહરન્તો વિય સીસં મુખતુણ્ડકેન વિજ્ઝિ. સો અત્તનો સન્તિકે નિસિન્નં પુત્તં આહ – ‘‘તાત, મય્હં સીસં મકસો સત્તિયા પહરન્તો વિય વિજ્ઝતિ, વારેહિ ન’’ન્તિ. ‘‘તાત, અધિવાસેહિ, એકપ્પહારેનેવ તં મારેસ્સામી’’તિ. તસ્મિં સમયે બોધિસત્તોપિ અત્તનો ભણ્ડં પરિયેસમાનો તં ગામં પત્વા તસ્સા વડ્ઢકિસાલાય નિસિન્નો હોતિ. અથ સો વડ્ઢકી પુત્તં આહ – ‘‘તાત, ઇમં મકસં વારેહી’’તિ. સો ‘‘વારેસ્સામિ, તાતા’’તિ તિખિણં મહાફરસું ઉક્ખિપિત્વા પિતુ પિટ્ઠિપસ્સે ઠત્વા ‘‘મકસં પહરિસ્સામી’’તિ પિતુ મત્થકં દ્વિધા ભિન્દિ, વડ્ઢકી તત્થેવ જીવિતક્ખયં પત્તો.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto vaṇijjāya jīvikaṃ kappeti. Tadā kāsiraṭṭhe ekasmiṃ paccantagāme bahū vaḍḍhakī vasanti. Tattheko khalitavaḍḍhakī rukkhaṃ tacchati, athassa eko makaso tambalohathālakapiṭṭhisadise sīse nisīditvā sattiyā paharanto viya sīsaṃ mukhatuṇḍakena vijjhi. So attano santike nisinnaṃ puttaṃ āha – ‘‘tāta, mayhaṃ sīsaṃ makaso sattiyā paharanto viya vijjhati, vārehi na’’nti. ‘‘Tāta, adhivāsehi, ekappahāreneva taṃ māressāmī’’ti. Tasmiṃ samaye bodhisattopi attano bhaṇḍaṃ pariyesamāno taṃ gāmaṃ patvā tassā vaḍḍhakisālāya nisinno hoti. Atha so vaḍḍhakī puttaṃ āha – ‘‘tāta, imaṃ makasaṃ vārehī’’ti. So ‘‘vāressāmi, tātā’’ti tikhiṇaṃ mahāpharasuṃ ukkhipitvā pitu piṭṭhipasse ṭhatvā ‘‘makasaṃ paharissāmī’’ti pitu matthakaṃ dvidhā bhindi, vaḍḍhakī tattheva jīvitakkhayaṃ patto.

    બોધિસત્તો તસ્સ તં કમ્મં દિસ્વા ‘‘પચ્ચામિત્તોપિ પણ્ડિતોવ સેય્યો. સો હિ દણ્ડભયેનપિ મનુસ્સે ન મારેસ્સતી’’તિ ચિન્તેત્વા ઇમં ગાથમાહ –

    Bodhisatto tassa taṃ kammaṃ disvā ‘‘paccāmittopi paṇḍitova seyyo. So hi daṇḍabhayenapi manusse na māressatī’’ti cintetvā imaṃ gāthamāha –

    ૪૪.

    44.

    ‘‘સેય્યો અમિત્તો મતિયા ઉપેતો, ન ત્વેવ મિત્તો મતિવિપ્પહીનો;

    ‘‘Seyyo amitto matiyā upeto, na tveva mitto mativippahīno;

    ‘મકસં વધિસ્સ’ન્તિ હિ એળમૂગો, પુત્તો પિતુ અબ્ભિદા ઉત્તમઙ્ગ’’ન્તિ.

    ‘Makasaṃ vadhissa’nti hi eḷamūgo, putto pitu abbhidā uttamaṅga’’nti.

    તત્થ સેય્યોતિ પવરો ઉત્તમો. મતિયા ઉપેતોતિ પઞ્ઞાય સમન્નાગતો. એળમૂગોતિ લાલામુખો બાલો. પુત્તો પિતુ અબ્ભિદા ઉત્તમઙ્ગન્તિ અત્તનો બાલતાય પુત્તોપિ હુત્વા પિતુ ઉત્તમઙ્ગં મત્થકં ‘‘મકસં પહરિસ્સામી’’તિ દ્વિધા ભિન્દિ. તસ્મા બાલમિત્તતો પણ્ડિતઅમિત્તોવ સેય્યોતિ ઇમં ગાથં વત્વા બોધિસત્તો ઉટ્ઠાય યથાકમ્મં ગતો. વડ્ઢકિસ્સપિ ઞાતકા સરીરકિચ્ચં અકંસુ.

    Tattha seyyoti pavaro uttamo. Matiyā upetoti paññāya samannāgato. Eḷamūgoti lālāmukho bālo. Putto pitu abbhidā uttamaṅganti attano bālatāya puttopi hutvā pitu uttamaṅgaṃ matthakaṃ ‘‘makasaṃ paharissāmī’’ti dvidhā bhindi. Tasmā bālamittato paṇḍitaamittova seyyoti imaṃ gāthaṃ vatvā bodhisatto uṭṭhāya yathākammaṃ gato. Vaḍḍhakissapi ñātakā sarīrakiccaṃ akaṃsu.

    સત્થા ‘‘એવં ઉપાસકા પુબ્બેપિ ‘મકસં પહરિસ્સામા’તિ પરં પહરણકમનુસ્સા અહેસુંયેવા’’તિ ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા અનુસન્ધિં ઘટેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ ‘‘તદા ગાથં વત્વા પક્કન્તો પણ્ડિતવાણિજો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā ‘‘evaṃ upāsakā pubbepi ‘makasaṃ paharissāmā’ti paraṃ paharaṇakamanussā ahesuṃyevā’’ti imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi ‘‘tadā gāthaṃ vatvā pakkanto paṇḍitavāṇijo pana ahameva ahosi’’nti.

    મકસજાતકવણ્ણના ચતુત્થા.

    Makasajātakavaṇṇanā catutthā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૪૪. મકસજાતકં • 44. Makasajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact