Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૨. માલુક્યપુત્તસુત્તવણ્ણના

    2. Mālukyaputtasuttavaṇṇanā

    ૯૫. અપસાદેતીતિ તજ્જેતિ. ઉસ્સાદેતીતિ ઉક્કંસેતિ. અયં કિર થેરો માલુક્યપુત્તો. પમજ્જિત્વાતિ યોનિસોમનસિકારસ્સ અનનુયુજ્જનેન પમજ્જિત્વા.

    95.Apasādetīti tajjeti. Ussādetīti ukkaṃseti. Ayaṃ kira thero mālukyaputto. Pamajjitvāti yonisomanasikārassa ananuyujjanena pamajjitvā.

    યત્રાતિ પચ્ચત્તં વચનાલઙ્કારે. નામાતિ અસમ્ભાવને અપસાદનપક્ખે, ઉસ્સાદનપક્ખે પન સમ્ભાવને. કિં જાતન્તિ કિં તેન મહલ્લકભાવેન જાતન્તિ મહલ્લકભાવં તિણાયપિ અમઞ્ઞમાનો વદતિ. તેનાહ ‘‘યદિ…પે॰… અનુગ્ગણ્હન્તો’’તિ. અનુગ્ગણ્હન્તોતિ અચિન્તેન્તો. માદિસાનં ભગવતો ઓવાદો ઉપકારાવહોતિ એતરહિ ઓવાદઞ્ચ પસંસન્તો.

    Yatrāti paccattaṃ vacanālaṅkāre. Nāmāti asambhāvane apasādanapakkhe, ussādanapakkhe pana sambhāvane. Kiṃ jātanti kiṃ tena mahallakabhāvena jātanti mahallakabhāvaṃ tiṇāyapi amaññamāno vadati. Tenāha ‘‘yadi…pe… anuggaṇhanto’’ti. Anuggaṇhantoti acintento. Mādisānaṃ bhagavato ovādo upakārāvahoti etarahi ovādañca pasaṃsanto.

    ‘‘અદિટ્ઠા અદિટ્ઠપુબ્બા’’તિઆદિના પરિકપ્પવસેન વુત્તનિદસ્સનં ‘‘યથા એતેસુ છન્દાદયો ન હોન્તિ, એવમિતરેસુપિ પરિઞ્ઞાતેસૂ’’તિ નયપટિપજ્જનત્થં, તેસમ્પિ ઇમેહિ સમાનેતબ્બત્તા. તેન વુત્તં ‘‘સુપિનકૂપમા કામા’’તિ (મ॰ નિ॰ ૧.૨૩૪; ૨.૪૬; પાચિ॰ ૪૧૭; ચૂળવ॰ ૬૫).

    ‘‘Adiṭṭhā adiṭṭhapubbā’’tiādinā parikappavasena vuttanidassanaṃ ‘‘yathā etesu chandādayo na honti, evamitaresupi pariññātesū’’ti nayapaṭipajjanatthaṃ, tesampi imehi samānetabbattā. Tena vuttaṃ ‘‘supinakūpamā kāmā’’ti (ma. ni. 1.234; 2.46; pāci. 417; cūḷava. 65).

    ચક્ખુવિઞ્ઞાણેન દિટ્ઠે દિટ્ઠમત્તન્તિ ચક્ખુવિઞ્ઞાણસ્સ રૂપાયતનં યત્તકો ગહણાકારો, તત્તકં. કિત્તકં પમાણન્તિ અત્તસંવેદિયં પરસ્સ ન દિસિતબ્બં, કપ્પનામત્તં રૂપં. તેનાહ ‘‘ચક્ખુવિઞ્ઞાણં હી’’તિઆદિ. રૂપેતિ રૂપાયતને. રૂપમત્તમેવાતિ નીલાદિભેદં રૂપાયતનમત્તં, ન નીલાદિ. વિસેસનિવત્તનત્થો હિ અયં મત્ત-સદ્દો. યદિ એવં, એવ-કારો કિમત્થિયો? ચક્ખુવિઞ્ઞાણઞ્હિ રૂપાયતને લબ્ભમાનમ્પિ નીલાદિવિસેસં ‘‘ઇદં નીલં નામ, ઇદં પીતં નામા’’તિ ન ગણ્હાતિ. કુતો નિચ્ચાનિચ્ચાદિસભાવત્થન્તિ સંહિતસ્સપિ નિવત્તનત્થં એવકારગ્ગહણં. તેનાહ ‘‘ન નિચ્ચાદિસભાવ’’ન્તિ. સેસવિઞ્ઞાણેહિપીતિ જવનવિઞ્ઞાણેહિપિ.

    Cakkhuviññāṇena diṭṭhe diṭṭhamattanti cakkhuviññāṇassa rūpāyatanaṃ yattako gahaṇākāro, tattakaṃ. Kittakaṃ pamāṇanti attasaṃvediyaṃ parassa na disitabbaṃ, kappanāmattaṃ rūpaṃ. Tenāha ‘‘cakkhuviññāṇaṃ hī’’tiādi. Rūpeti rūpāyatane. Rūpamattamevāti nīlādibhedaṃ rūpāyatanamattaṃ, na nīlādi. Visesanivattanattho hi ayaṃ matta-saddo. Yadi evaṃ, eva-kāro kimatthiyo? Cakkhuviññāṇañhi rūpāyatane labbhamānampi nīlādivisesaṃ ‘‘idaṃ nīlaṃ nāma, idaṃ pītaṃ nāmā’’ti na gaṇhāti. Kuto niccāniccādisabhāvatthanti saṃhitassapi nivattanatthaṃ evakāraggahaṇaṃ. Tenāha ‘‘na niccādisabhāva’’nti. Sesaviññāṇehipīti javanaviññāṇehipi.

    દિટ્ઠં નામ ચક્ખુવિઞ્ઞાણં રૂપાયતનસ્સ દસ્સનન્તિ કત્વા. તેનાહ ‘‘રૂપે રૂપવિજાનન’’ન્તિ. ચક્ખુવિઞ્ઞાણમત્તમેવાતિ યત્તકં ચક્ખુવિઞ્ઞાણં રૂપાયતને ગહણમત્તં, તંમત્તમેવ મે સબ્બં ચિત્તં ભવિસ્સતીતિ અત્થો. ‘‘રાગાદિરહેના’’તિ વા પાઠો. દિટ્ઠં નામ પદત્થતો ચક્ખુવિઞ્ઞાણેન દિટ્ઠં રૂપં. તત્થેવાતિ ચક્ખુવિઞ્ઞાણેન દિટ્ઠમત્તે રૂપે. ચિત્તત્તયં દિટ્ઠમત્તં નામ ચક્ખુવિઞ્ઞાણં વિય રાગાદિવિરહેન પવત્તનતો. તેનાહ ‘‘યથા ત’’ન્તિ આદિ.

    Diṭṭhaṃ nāma cakkhuviññāṇaṃ rūpāyatanassa dassananti katvā. Tenāha ‘‘rūpe rūpavijānana’’nti. Cakkhuviññāṇamattamevāti yattakaṃ cakkhuviññāṇaṃ rūpāyatane gahaṇamattaṃ, taṃmattameva me sabbaṃ cittaṃ bhavissatīti attho. ‘‘Rāgādirahenā’’ti vā pāṭho. Diṭṭhaṃ nāma padatthato cakkhuviññāṇena diṭṭhaṃ rūpaṃ. Tatthevāti cakkhuviññāṇena diṭṭhamatte rūpe. Cittattayaṃ diṭṭhamattaṃ nāma cakkhuviññāṇaṃ viya rāgādivirahena pavattanato. Tenāha ‘‘yathā ta’’nti ādi.

    મનોદ્વારાવજ્જનેન વિઞ્ઞાતારમ્મણં વિઞ્ઞાતન્તિ અધિપ્પેતં રાગાદિવિરહેન વિઞ્ઞેય્યતો. તેનાહ ‘‘યથા આવજ્જનેના’’તિઆદિ.

    Manodvārāvajjanenaviññātārammaṇaṃ viññātanti adhippetaṃ rāgādivirahena viññeyyato. Tenāha ‘‘yathā āvajjanenā’’tiādi.

    તદાતિ તસ્મિં કાલે, ન તતો પટ્ઠાયાતિ અયમેત્થ અત્થોતિ દસ્સેતિ. ‘‘દિટ્ઠમત્ત’’ન્તિઆદિના યેસં રાગાદીનં નિવત્તનં અધિપ્પેતં, તે ‘‘તેના’’તિ એત્થ ત-સદ્દેન પચ્ચામસીયન્તીતિ ‘‘તેન રાગેન વા રત્તો’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થાતિ વિસયે ભુમ્મં, વિસયભાવો ચ વિસયિના સમ્બન્ધવસેન ઇચ્છિતબ્બોતિ વુત્તં ‘‘પટિબદ્ધો’’તિઆદિ.

    Tadāti tasmiṃ kāle, na tato paṭṭhāyāti ayamettha atthoti dasseti. ‘‘Diṭṭhamatta’’ntiādinā yesaṃ rāgādīnaṃ nivattanaṃ adhippetaṃ, te ‘‘tenā’’ti ettha ta-saddena paccāmasīyantīti ‘‘tena rāgena vā ratto’’tiādi vuttaṃ. Tatthāti visaye bhummaṃ, visayabhāvo ca visayinā sambandhavasena icchitabboti vuttaṃ ‘‘paṭibaddho’’tiādi.

    સતીતિ રૂપસ્સ યથાસભાવસલ્લક્ખણા સતિ મુટ્ઠા પિયનિમિત્તમનસિકારેન અનુપ્પજ્જનતો ન દિસ્સતિ નપ્પવત્તતિ. અજ્ઝોસાતિ અજ્ઝોસાય. ગિલિત્વા પરિનિટ્ઠપેત્વા અત્તનિયકરણેન.

    Satīti rūpassa yathāsabhāvasallakkhaṇā sati muṭṭhā piyanimittamanasikārena anuppajjanato na dissati nappavattati. Ajjhosāti ajjhosāya. Gilitvā pariniṭṭhapetvā attaniyakaraṇena.

    અભિજ્ઝા ચ વિહેસા ચાતિ કરણત્થે પચ્ચત્તવચનન્તિ આહ – ‘‘અભિજ્ઝાય ચ વિહેસાય ચા’’તિ. અત્થવસેન વિભત્તિપરિણામોતિ આહ – ‘‘અભિજ્ઝાવિહેસાહી’’તિ. આચિનન્તસ્સાતિ વડ્ઢેન્તસ્સ. પટિસ્સતોતિ પતિસ્સતો સબ્બત્થ સતિયા યુત્તો. સેવતો ચાપીતિ એત્થ -સદ્દો અપિ-સદ્દો ચ નિપાતમત્તન્તિ ‘‘સેવન્તસ્સ’’ઇચ્ચેવ અત્થો વુત્તો.

    Abhijjhā ca vihesā cāti karaṇatthe paccattavacananti āha – ‘‘abhijjhāya ca vihesāya cā’’ti. Atthavasena vibhattipariṇāmoti āha – ‘‘abhijjhāvihesāhī’’ti. Ācinantassāti vaḍḍhentassa. Paṭissatoti patissato sabbattha satiyā yutto. Sevato cāpīti ettha ca-saddo api-saddo ca nipātamattanti ‘‘sevantassa’’icceva attho vutto.

    માલુક્યપુત્તસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Mālukyaputtasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૨. માલુક્યપુત્તસુત્તં • 2. Mālukyaputtasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૨. માલુક્યપુત્તસુત્તવણ્ણના • 2. Mālukyaputtasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact