Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi |
૧૦. મઞ્ચદાયકત્થેરઅપદાનં
10. Mañcadāyakattheraapadānaṃ
૧૮૪.
184.
‘‘પરિનિબ્બુતે કારુણિકે, સિદ્ધત્થે લોકનાયકે;
‘‘Parinibbute kāruṇike, siddhatthe lokanāyake;
વિત્થારિકે પાવચને, દેવમાનુસસક્કતે.
Vitthārike pāvacane, devamānusasakkate.
૧૮૫.
185.
‘‘ચણ્ડાલો આસહં તત્થ, આસન્દિપીઠકારકો;
‘‘Caṇḍālo āsahaṃ tattha, āsandipīṭhakārako;
તેન કમ્મેન જીવામિ, તેન પોસેમિ દારકે.
Tena kammena jīvāmi, tena posemi dārake.
૧૮૬.
186.
‘‘આસન્દિં સુકતં કત્વા, પસન્નો સેહિ પાણિભિ;
‘‘Āsandiṃ sukataṃ katvā, pasanno sehi pāṇibhi;
સયમેવુપગન્ત્વાન, ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સદાસહં.
Sayamevupagantvāna, bhikkhusaṅghassadāsahaṃ.
૧૮૭.
187.
‘‘તેન કમ્મેન સુકતેન, ચેતનાપણિધીહિ ચ;
‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;
જહિત્વા માનુસં દેહં, તાવતિંસમગચ્છહં.
Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.
૧૮૮.
188.
‘‘દેવલોકગતો સન્તો, મોદામિ તિદસે ગણે;
‘‘Devalokagato santo, modāmi tidase gaṇe;
સયનાનિ મહગ્ઘાનિ, નિબ્બત્તન્તિ યદિચ્છકં.
Sayanāni mahagghāni, nibbattanti yadicchakaṃ.
૧૮૯.
189.
‘‘પઞ્ઞાસક્ખત્તું દેવિન્દો, દેવરજ્જમકારયિં;
‘‘Paññāsakkhattuṃ devindo, devarajjamakārayiṃ;
અસીતિક્ખત્તું રાજા ચ, ચક્કવત્તી અહોસહં.
Asītikkhattuṃ rājā ca, cakkavattī ahosahaṃ.
૧૯૦.
190.
‘‘પદેસરજ્જં વિપુલં, ગણનાતો અસઙ્ખિયં;
‘‘Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ;
સુખિતો યસવા હોમિ, મઞ્ચદાનસ્સિદં ફલં.
Sukhito yasavā homi, mañcadānassidaṃ phalaṃ.
૧૯૧.
191.
‘‘દેવલોકા ચવિત્વાન, એમિ ચે માનુસં ભવં;
‘‘Devalokā cavitvāna, emi ce mānusaṃ bhavaṃ;
મહારહા સુસયના, સયમેવ ભવન્તિ મે.
Mahārahā susayanā, sayameva bhavanti me.
૧૯૨.
192.
‘‘અયં પચ્છિમકો મય્હં, ચરિમો વત્તતે ભવો;
‘‘Ayaṃ pacchimako mayhaṃ, carimo vattate bhavo;
૧૯૩.
193.
‘‘ચતુન્નવુતિતો કપ્પે, યં દાનમદદિં તદા;
‘‘Catunnavutito kappe, yaṃ dānamadadiṃ tadā;
દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, મઞ્ચદાનસ્સિદં ફલં.
Duggatiṃ nābhijānāmi, mañcadānassidaṃ phalaṃ.
૧૯૪.
194.
‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.
૧૯૫.
195.
‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.
‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.
૧૯૬.
196.
‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.
‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.
ઇત્થં સુદં આયસ્મા મઞ્ચદાયકો થેરો ઇમા ગાથાયો
Itthaṃ sudaṃ āyasmā mañcadāyako thero imā gāthāyo
અભાસિત્થાતિ.
Abhāsitthāti.
મઞ્ચદાયકત્થેરસ્સાપદાનં દસમં.
Mañcadāyakattherassāpadānaṃ dasamaṃ.
ભદ્દાલિવગ્ગો બાચત્તાલીસમો.
Bhaddālivaggo bācattālīsamo.
તસ્સુદ્દાનં –
Tassuddānaṃ –
ભદ્દાલી એકછત્તો ચ, તિણસૂલો ચ મંસદો;
Bhaddālī ekachatto ca, tiṇasūlo ca maṃsado;
નાગપલ્લવિકો દીપી, ઉચ્છઙ્ગિ યાગુદાયકો.
Nāgapallaviko dīpī, ucchaṅgi yāgudāyako.
પત્થોદની મઞ્ચદદો, ગાથાયો ગણિતા ચિહ;
Patthodanī mañcadado, gāthāyo gaṇitā ciha;
દ્વેસતાનિ ચ ગાથાનં, ગાથા ચેકા તદુત્તરિ.
Dvesatāni ca gāthānaṃ, gāthā cekā taduttari.
Footnotes: