Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi

    મઞ્ચપીઠાદિઅનુજાનનં

    Mañcapīṭhādianujānanaṃ

    ૨૯૭. તેન ખો પન સમયેન સઙ્ઘસ્સ સોસાનિકો મસારકો મઞ્ચો ઉપ્પન્નો હોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, મસારકં મઞ્ચ’’ન્તિ. મસારકં પીઠં ઉપ્પન્નં હોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, મસારકં પીઠ’’ન્તિ.

    297. Tena kho pana samayena saṅghassa sosāniko masārako mañco uppanno hoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, masārakaṃ mañca’’nti. Masārakaṃ pīṭhaṃ uppannaṃ hoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, masārakaṃ pīṭha’’nti.

    તેન ખો પન સમયેન સઙ્ઘસ્સ સોસાનિકો બુન્દિકાબદ્ધો મઞ્ચો ઉપ્પન્નો હોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, બુન્દિકાબદ્ધં મઞ્ચ’’ન્તિ. બુન્દિકાબદ્ધં પીઠં ઉપ્પન્નં હોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, બુન્દિકાબદ્ધં પીઠ’’ન્તિ.

    Tena kho pana samayena saṅghassa sosāniko bundikābaddho mañco uppanno hoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, bundikābaddhaṃ mañca’’nti. Bundikābaddhaṃ pīṭhaṃ uppannaṃ hoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, bundikābaddhaṃ pīṭha’’nti.

    તેન ખો પન સમયેન સઙ્ઘસ્સ સોસાનિકો કુળીરપાદકો મઞ્ચો ઉપ્પન્નો હોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે , કુળીરપાદકં મઞ્ચ’’ન્તિ. કુળીરપાદકં પીઠં ઉપ્પન્નં હોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે , કુળીરપાદકં પીઠ’’ન્તિ.

    Tena kho pana samayena saṅghassa sosāniko kuḷīrapādako mañco uppanno hoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave , kuḷīrapādakaṃ mañca’’nti. Kuḷīrapādakaṃ pīṭhaṃ uppannaṃ hoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave , kuḷīrapādakaṃ pīṭha’’nti.

    તેન ખો પન સમયેન સઙ્ઘસ્સ સોસાનિકો આહચ્ચપાદકો મઞ્ચો ઉપ્પન્નો હોતિ. ભગવતો એતમત્થં ઓરાચેસું. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, આહચ્ચપાદકં મઞ્ચ’’ન્તિ. આહચ્ચપાદકં પીઠં ઉપ્પન્નં હોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, આહચ્ચપાદકં પીઠ’’ન્તિ.

    Tena kho pana samayena saṅghassa sosāniko āhaccapādako mañco uppanno hoti. Bhagavato etamatthaṃ orācesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, āhaccapādakaṃ mañca’’nti. Āhaccapādakaṃ pīṭhaṃ uppannaṃ hoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, āhaccapādakaṃ pīṭha’’nti.

    તેન ખો પન સમયેન સઙ્ઘસ્સ આસન્દિકો ઉપ્પન્નો હોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, આસન્દિક’’ન્તિ. ઉચ્ચકો આસન્દિકો ઉપ્પન્નો હોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, ઉચ્ચકમ્પિ આસન્દિક’’ન્તિ. સત્તઙ્ગો ઉપ્પન્નો હોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, સત્તઙ્ગ’’ન્તિ. ઉચ્ચકો સત્તઙ્ગો ઉપ્પન્નો હોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, ઉચ્ચકમ્પિ સત્તઙ્ગ’’ન્તિ. ભદ્દપીઠં ઉપ્પન્નં હોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, ભદ્દપીઠ’’ન્તિ. પીઠિકા ઉપ્પન્ના હોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, પીઠિક’’ન્તિ. એળકપાદકં પીઠં ઉપ્પન્નં હોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, એળકપાદકં પીઠ’’ન્તિ. આમલકવટ્ટિકં 1 પીઠં ઉપ્પન્નં હોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, આમલકવટ્ટિકં પીઠ’’ન્તિ. ફલકં ઉપ્પન્નં હોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, ફલક’’ન્તિ. કોચ્છં ઉપ્પન્નં હોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, કોચ્છ’’ન્તિ. પલાલપીઠં ઉપ્પન્નં હોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું . ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, પલાલપીઠ’’ન્તિ.

    Tena kho pana samayena saṅghassa āsandiko uppanno hoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, āsandika’’nti. Uccako āsandiko uppanno hoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, uccakampi āsandika’’nti. Sattaṅgo uppanno hoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, sattaṅga’’nti. Uccako sattaṅgo uppanno hoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, uccakampi sattaṅga’’nti. Bhaddapīṭhaṃ uppannaṃ hoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, bhaddapīṭha’’nti. Pīṭhikā uppannā hoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, pīṭhika’’nti. Eḷakapādakaṃ pīṭhaṃ uppannaṃ hoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, eḷakapādakaṃ pīṭha’’nti. Āmalakavaṭṭikaṃ 2 pīṭhaṃ uppannaṃ hoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, āmalakavaṭṭikaṃ pīṭha’’nti. Phalakaṃ uppannaṃ hoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, phalaka’’nti. Kocchaṃ uppannaṃ hoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, koccha’’nti. Palālapīṭhaṃ uppannaṃ hoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ . ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, palālapīṭha’’nti.

    તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ ઉચ્ચે મઞ્ચે સયન્તિ. મનુસ્સા વિહારચારિકં આહિણ્ડન્તા પસ્સિત્વા ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – સેય્યથાપિ ગિહી કામભોગિનોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઉચ્ચે મઞ્ચે સયિતબ્બં. યો સયેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ.

    Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū ucce mañce sayanti. Manussā vihāracārikaṃ āhiṇḍantā passitvā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – seyyathāpi gihī kāmabhoginoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Na, bhikkhave, ucce mañce sayitabbaṃ. Yo sayeyya, āpatti dukkaṭassā’’ti.

    તેન ખો પન સમયેન અઞ્ઞતરો ભિક્ખુ નીચે મઞ્ચે સયન્તો અહિના દટ્ઠો હોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, મઞ્ચપટિપાદક’’ન્તિ.

    Tena kho pana samayena aññataro bhikkhu nīce mañce sayanto ahinā daṭṭho hoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, mañcapaṭipādaka’’nti.

    તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ ઉચ્ચે મઞ્ચપટિપાદકે ધારેન્તિ, સહ મઞ્ચપટિપાદકેહિ પવેધેન્તિ. મનુસ્સા વિહારચારિકં આહિણ્ડન્તા પસ્સિત્વા ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – સેય્યથાપિ ગિહી કામભોગિનોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઉચ્ચા મઞ્ચપટિપાદકા ધારેતબ્બા. યો ધારેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, અટ્ઠઙ્ગુલપરમં મઞ્ચપટિપાદક’’ન્તિ.

    Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū ucce mañcapaṭipādake dhārenti, saha mañcapaṭipādakehi pavedhenti. Manussā vihāracārikaṃ āhiṇḍantā passitvā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – seyyathāpi gihī kāmabhoginoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Na, bhikkhave, uccā mañcapaṭipādakā dhāretabbā. Yo dhāreyya, āpatti dukkaṭassa. Anujānāmi, bhikkhave, aṭṭhaṅgulaparamaṃ mañcapaṭipādaka’’nti.

    તેન ખો પન સમયેન સઙ્ઘસ્સ સુત્તં ઉપ્પન્નં હોતિ . ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, સુત્તં મઞ્ચં વેઠેતુ’’ન્તિ 3. અઙ્ગાનિ બહુસુત્તં પરિયાદિયન્તિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, અઙ્ગે વિજ્ઝિત્વા અટ્ઠપદકં વેઠેતુ’’ન્તિ. ચોળકં ઉપ્પન્નં હોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, ચિમિલિકં કાતુ’’ન્તિ. તૂલિકા ઉપ્પન્ના હોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, વિજટેત્વા બિબ્બોહનં 4 કાતું. તીણિ તૂલાનિ – રુક્ખતૂલં, લતાતૂલં, પોટકિતૂલ’’ન્તિ.

    Tena kho pana samayena saṅghassa suttaṃ uppannaṃ hoti . Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, suttaṃ mañcaṃ veṭhetu’’nti 5. Aṅgāni bahusuttaṃ pariyādiyanti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, aṅge vijjhitvā aṭṭhapadakaṃ veṭhetu’’nti. Coḷakaṃ uppannaṃ hoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, cimilikaṃ kātu’’nti. Tūlikā uppannā hoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, vijaṭetvā bibbohanaṃ 6 kātuṃ. Tīṇi tūlāni – rukkhatūlaṃ, latātūlaṃ, poṭakitūla’’nti.

    તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ અદ્ધકાયિકાનિ 7 બિબ્બોહનાનિ ધારેન્તિ. મનુસ્સા વિહારચારિકં આહિણ્ડન્તા પસ્સિત્વા ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – સેય્યથાપિ ગિહી કામભોગિનોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘ન, ભિક્ખવે, અડ્ઢકાયિકાનિ બિબ્બોહનાનિ ધારેતબ્બાનિ. યો ધારેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, સીસપ્પમાણં બિબ્બોહનં કાતુ’’ન્તિ.

    Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū addhakāyikāni 8 bibbohanāni dhārenti. Manussā vihāracārikaṃ āhiṇḍantā passitvā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – seyyathāpi gihī kāmabhoginoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Na, bhikkhave, aḍḍhakāyikāni bibbohanāni dhāretabbāni. Yo dhāreyya, āpatti dukkaṭassa. Anujānāmi, bhikkhave, sīsappamāṇaṃ bibbohanaṃ kātu’’nti.

    તેન ખો પન સમયેન રાજગહે ગિરગ્ગસમજ્જો હોતિ. મનુસ્સા મહામત્તાનં અત્થાય ભિસિયો પટિયાદેન્તિ – ઉણ્ણભિસિં, ચોળભિસિં, વાકભિસિં, તિણભિસિં, પણ્ણભિસિં. તે વીતિવત્તે સમજ્જે છવિં ઉપ્પાટેત્વા હરન્તિ. અદ્દસાસું ખો ભિક્ખૂ સમજ્જટ્ઠાને બહું ઉણ્ણમ્પિ ચોળકમ્પિ વાકમ્પિ તિણમ્પિ પણ્ણમ્પિ છટ્ટિતં. દિસ્વાન ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું . ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, પઞ્ચ ભિસિયો – ઉણ્ણભિસિં, ચોળભિસિં, વાકભિસિં, તિણભિસિં, પણ્ણભિસિ’’ન્તિ.

    Tena kho pana samayena rājagahe giraggasamajjo hoti. Manussā mahāmattānaṃ atthāya bhisiyo paṭiyādenti – uṇṇabhisiṃ, coḷabhisiṃ, vākabhisiṃ, tiṇabhisiṃ, paṇṇabhisiṃ. Te vītivatte samajje chaviṃ uppāṭetvā haranti. Addasāsuṃ kho bhikkhū samajjaṭṭhāne bahuṃ uṇṇampi coḷakampi vākampi tiṇampi paṇṇampi chaṭṭitaṃ. Disvāna bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ . ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, pañca bhisiyo – uṇṇabhisiṃ, coḷabhisiṃ, vākabhisiṃ, tiṇabhisiṃ, paṇṇabhisi’’nti.

    તેન ખો પન સમયેન સઙ્ઘસ્સ સેનાસનપરિક્ખારિકં દુસ્સં ઉપ્પન્નં હોતિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, ભિસિં ઓનન્ધિતુ’’ન્તિ 9.

    Tena kho pana samayena saṅghassa senāsanaparikkhārikaṃ dussaṃ uppannaṃ hoti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, bhisiṃ onandhitu’’nti 10.

    તેન ખો પન સમયેન ભિક્ખૂ મઞ્ચભિસિં પીઠે સન્થરન્તિ, પીઠભિસિં મઞ્ચે સન્થરન્તિ. ભિસિયો પરિભિજ્જન્તિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, ઓનદ્ધમઞ્ચં 11 ઓનદ્ધપીઠ’’ન્તિ. ઉલ્લોકં અકરિત્વા સન્થરન્તિ, હેટ્ઠતો નિપતન્તિ 12 …પે॰… ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, ઉલ્લોકં કરિત્વા સન્થરિત્વા ભિસિં ઓનન્ધિતુ’’ન્તિ. છવિં ઉપ્પાટેત્વા હરન્તિ…પે॰… ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, ફોસિતુ’’ન્તિ. હરન્તિયેવ…પે॰… ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, ભત્તિકમ્મ’’ન્તિ. હરન્તિયેવ…પે॰… ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, હત્થભત્તિકમ્મ’’ન્તિ. હરન્તિયેવ…પે॰… ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, હત્થભત્તિ’’ન્તિ.

    Tena kho pana samayena bhikkhū mañcabhisiṃ pīṭhe santharanti, pīṭhabhisiṃ mañce santharanti. Bhisiyo paribhijjanti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, onaddhamañcaṃ 13 onaddhapīṭha’’nti. Ullokaṃ akaritvā santharanti, heṭṭhato nipatanti 14 …pe… ‘‘anujānāmi, bhikkhave, ullokaṃ karitvā santharitvā bhisiṃ onandhitu’’nti. Chaviṃ uppāṭetvā haranti…pe… ‘‘anujānāmi, bhikkhave, phositu’’nti. Harantiyeva…pe… ‘‘anujānāmi, bhikkhave, bhattikamma’’nti. Harantiyeva…pe… ‘‘anujānāmi, bhikkhave, hatthabhattikamma’’nti. Harantiyeva…pe… ‘‘anujānāmi, bhikkhave, hatthabhatti’’nti.







    Footnotes:
    1. આમલકવણ્ટિકં (સ્યા॰)
    2. āmalakavaṇṭikaṃ (syā.)
    3. વેતુન્તિ (સી॰)
    4. બિમ્બોહનં (સી॰ સ્યા॰ બિમ્બ + ઓહનં)
    5. vetunti (sī.)
    6. bimbohanaṃ (sī. syā. bimba + ohanaṃ)
    7. અડ્ઢકાયિકાનિ (ક॰)
    8. aḍḍhakāyikāni (ka.)
    9. ઓનદ્ધિતું (સ્યા॰)
    10. onaddhituṃ (syā.)
    11. ઓનદ્ધમઞ્ચં (ક॰) એવમુપરિપિ
    12. નિપટન્તિ (ક॰), નિપ્ફટન્તિ (સી॰), નિપ્પાટેન્તિ (સ્યા॰)
    13. onaddhamañcaṃ (ka.) evamuparipi
    14. nipaṭanti (ka.), nipphaṭanti (sī.), nippāṭenti (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / વિહારાનુજાનનકથા • Vihārānujānanakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / મઞ્ચપીઠાદિઅનુજાનનકથાવણ્ણના • Mañcapīṭhādianujānanakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / વિહારાનુજાનનકથાવણ્ણના • Vihārānujānanakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / વિહારાનુજાનનકથાવણ્ણના • Vihārānujānanakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / વિહારાનુજાનનકથા • Vihārānujānanakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact