Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૨૫૮] ૮. મન્ધાતુજાતકવણ્ણના
[258] 8. Mandhātujātakavaṇṇanā
યાવતા ચન્દિમસૂરિયાતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો એકં ઉક્કણ્ઠિતભિક્ખું આરબ્ભ કથેસિ. સો કિર સાવત્થિં પિણ્ડાય ચરમાનો એકં અલઙ્કતપટિયત્તં ઇત્થિં દિસ્વા ઉક્કણ્ઠિ. અથ નં ભિક્ખૂ ધમ્મસભં આનેત્વા ‘‘અયં, ભન્તે, ભિક્ખુ ઉક્કણ્ઠિતો’’તિ સત્થુ દસ્સેસું. સત્થા ‘‘સચ્ચં કિર ત્વં, ભિક્ખુ, ઉક્કણ્ઠિતો’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘સચ્ચં, ભન્તે’’તિ વુત્તે ‘‘કદા ત્વં , ભિક્ખુ, અગારં અજ્ઝાવસમાનો તણ્હં પૂરેતું સક્ખિસ્સસિ, કામતણ્હા હિ નામેસા સમુદ્દો વિય દુપ્પૂરા, પોરાણકરાજાનો દ્વિસહસ્સપરિત્તદીપપરિવારેસુ ચતૂસુ મહાદીપેસુ ચક્કવત્તિરજ્જં કારેત્વા મનુસ્સપરિહારેનેવ ચાતુમહારાજિકદેવલોકે રજ્જં કારેત્વા તાવતિંસદેવલોકે છત્તિંસાય સક્કાનઞ્ચ વસનટ્ઠાને દેવરજ્જં કારેત્વાપિ અત્તનો કામતણ્હં પૂરેતું અસક્કોન્તાવ કાલમકંસુ, ત્વં પનેતં તણ્હં કદા પૂરેતું સક્ખિસ્સસી’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Yāvatā candimasūriyāti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ ukkaṇṭhitabhikkhuṃ ārabbha kathesi. So kira sāvatthiṃ piṇḍāya caramāno ekaṃ alaṅkatapaṭiyattaṃ itthiṃ disvā ukkaṇṭhi. Atha naṃ bhikkhū dhammasabhaṃ ānetvā ‘‘ayaṃ, bhante, bhikkhu ukkaṇṭhito’’ti satthu dassesuṃ. Satthā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ, bhikkhu, ukkaṇṭhito’’ti pucchitvā ‘‘saccaṃ, bhante’’ti vutte ‘‘kadā tvaṃ , bhikkhu, agāraṃ ajjhāvasamāno taṇhaṃ pūretuṃ sakkhissasi, kāmataṇhā hi nāmesā samuddo viya duppūrā, porāṇakarājāno dvisahassaparittadīpaparivāresu catūsu mahādīpesu cakkavattirajjaṃ kāretvā manussaparihāreneva cātumahārājikadevaloke rajjaṃ kāretvā tāvatiṃsadevaloke chattiṃsāya sakkānañca vasanaṭṭhāne devarajjaṃ kāretvāpi attano kāmataṇhaṃ pūretuṃ asakkontāva kālamakaṃsu, tvaṃ panetaṃ taṇhaṃ kadā pūretuṃ sakkhissasī’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે પઠમકપ્પિકેસુ મહાસમ્મતો નામ રાજા અહોસિ. તસ્સ પુત્તો રોજો નામ, તસ્સ પુત્તો વરરોજો નામ, તસ્સ પુત્તો કલ્યાણો નામ, તસ્સ પુત્તો વરકલ્યાણો નામ, તસ્સ પુત્તો ઉપોસથો નામ, તસ્સ પુત્તો મન્ધાતુ નામ અહોસિ. સો સત્તહિ રતનેહિ ચતૂહિ ચ ઇદ્ધીહિ સમન્નાગતો ચક્કવત્તિરજ્જં કારેસિ. તસ્સ વામહત્થં સમઞ્જિત્વા દક્ખિણહત્થેન અપ્ફોટિતકાલે આકાસા દિબ્બમેઘો વિય જાણુપ્પમાણં સત્તરતનવસ્સં વસ્સતિ, એવરૂપો અચ્છરિયમનુસ્સો અહોસિ. સો ચતુરાસીતિ વસ્સસહસ્સાનિ કુમારકીળં કીળિ. ચતુરાસીતિ વસ્સસહસ્સાનિ ઓપરજ્જં કારેસિ, ચતુરાસીતિ વસ્સસહસ્સાનિ ચક્કવત્તિરજ્જં કારેસિ, આયુપ્પમાણં અસઙ્ખ્યેય્યં અહોસિ.
Atīte paṭhamakappikesu mahāsammato nāma rājā ahosi. Tassa putto rojo nāma, tassa putto vararojo nāma, tassa putto kalyāṇo nāma, tassa putto varakalyāṇo nāma, tassa putto uposatho nāma, tassa putto mandhātu nāma ahosi. So sattahi ratanehi catūhi ca iddhīhi samannāgato cakkavattirajjaṃ kāresi. Tassa vāmahatthaṃ samañjitvā dakkhiṇahatthena apphoṭitakāle ākāsā dibbamegho viya jāṇuppamāṇaṃ sattaratanavassaṃ vassati, evarūpo acchariyamanusso ahosi. So caturāsīti vassasahassāni kumārakīḷaṃ kīḷi. Caturāsīti vassasahassāni oparajjaṃ kāresi, caturāsīti vassasahassāni cakkavattirajjaṃ kāresi, āyuppamāṇaṃ asaṅkhyeyyaṃ ahosi.
સો એકદિવસં કામતણ્હં પૂરેતું અસક્કોન્તો ઉક્કણ્ઠિતાકારં દસ્સેસિ. અથામચ્ચા ‘‘કિં નુ ખો, દેવ, ઉક્કણ્ઠિતોસી’’તિ પુચ્છિંસુ. ‘‘મય્હં પુઞ્ઞબલે ઓલોકિયમાને ઇદં રજ્જં કિં કરિસ્સતિ, કતરં નુ ખો ઠાનં રમણીય’’ન્તિ? ‘‘દેવલોકો, મહારાજા’’તિ. સો ચક્કરતનં અબ્ભુક્કિરિત્વા સદ્ધિં પરિસાય ચાતુમહારાજિકદેવલોકં અગમાસિ. અથસ્સ ચત્તારો મહારાજાનો દિબ્બમાલાગન્ધહત્થા દેવગણપરિવુતા પચ્ચુગ્ગમનં કત્વા તં આદાય ચાતુમહારાજિકદેવલોકં ગન્ત્વા દેવરજ્જં અદંસુ. તસ્સ સકપરિસાય પરિવારિતસ્સેવ તસ્મિં રજ્જં કારેન્તસ્સ દીઘો અદ્ધા વીતિવત્તો.
So ekadivasaṃ kāmataṇhaṃ pūretuṃ asakkonto ukkaṇṭhitākāraṃ dassesi. Athāmaccā ‘‘kiṃ nu kho, deva, ukkaṇṭhitosī’’ti pucchiṃsu. ‘‘Mayhaṃ puññabale olokiyamāne idaṃ rajjaṃ kiṃ karissati, kataraṃ nu kho ṭhānaṃ ramaṇīya’’nti? ‘‘Devaloko, mahārājā’’ti. So cakkaratanaṃ abbhukkiritvā saddhiṃ parisāya cātumahārājikadevalokaṃ agamāsi. Athassa cattāro mahārājāno dibbamālāgandhahatthā devagaṇaparivutā paccuggamanaṃ katvā taṃ ādāya cātumahārājikadevalokaṃ gantvā devarajjaṃ adaṃsu. Tassa sakaparisāya parivāritasseva tasmiṃ rajjaṃ kārentassa dīgho addhā vītivatto.
સો તત્થાપિ તણ્હં પૂરેતું અસક્કોન્તો ઉક્કણ્ઠિતાકારં દસ્સેસિ, ચત્તારો મહારાજાનો ‘‘કિં નુ ખો, દેવ, ઉક્કણ્ઠિતોસી’’તિ પુચ્છિંસુ. ‘‘ઇમમ્હા દેવલોકા કતરં ઠાનં રમણીય’’ન્તિ. ‘‘મયં, દેવ, પરેસં ઉપટ્ઠાકપરિસા, તાવતિંસદેવલોકો રમણીયો’’તિ. મન્ધાતા ચક્કરતનં અબ્ભુક્કિરિત્વા અત્તનો પરિસાય પરિવુતો તાવતિંસાભિમુખો પાયાસિ. અથસ્સ સક્કો દેવરાજા દિબ્બમાલાગન્ધહત્થો દેવગણપરિવુતો પચ્ચુગ્ગમનં કત્વા તં હત્થે ગહેત્વા ‘‘ઇતો એહિ, મહારાજા’’તિ આહ. રઞ્ઞો દેવગણપરિવુતસ્સ ગમનકાલે પરિણાયકરતનં ચક્કરતનં આદાય સદ્ધિં પરિસાય મનુસ્સપથં ઓતરિત્વા અત્તનો નગરમેવ પાવિસિ. સક્કો મન્ધાતું તાવતિંસભવનં નેત્વા દેવતા દ્વે કોટ્ઠાસે કત્વા અત્તનો દેવરજ્જં મજ્ઝે ભિન્દિત્વા અદાસિ. તતો પટ્ઠાય દ્વે રાજાનો રજ્જં કારેસું. એવં કાલે ગચ્છન્તે સક્કો સટ્ઠિ ચ વસ્સસતસહસ્સાનિ તિસ્સો ચ વસ્સકોટિયો આયું ખેપેત્વા ચવિ, અઞ્ઞો સક્કો નિબ્બત્તિ. સોપિ દેવરજ્જં કારેત્વા આયુક્ખયેન ચવિ. એતેનૂપાયેન છત્તિંસ સક્કા ચવિંસુ, મન્ધાતા પન મનુસ્સપરિહારેન દેવરજ્જં કારેસિયેવ.
So tatthāpi taṇhaṃ pūretuṃ asakkonto ukkaṇṭhitākāraṃ dassesi, cattāro mahārājāno ‘‘kiṃ nu kho, deva, ukkaṇṭhitosī’’ti pucchiṃsu. ‘‘Imamhā devalokā kataraṃ ṭhānaṃ ramaṇīya’’nti. ‘‘Mayaṃ, deva, paresaṃ upaṭṭhākaparisā, tāvatiṃsadevaloko ramaṇīyo’’ti. Mandhātā cakkaratanaṃ abbhukkiritvā attano parisāya parivuto tāvatiṃsābhimukho pāyāsi. Athassa sakko devarājā dibbamālāgandhahattho devagaṇaparivuto paccuggamanaṃ katvā taṃ hatthe gahetvā ‘‘ito ehi, mahārājā’’ti āha. Rañño devagaṇaparivutassa gamanakāle pariṇāyakaratanaṃ cakkaratanaṃ ādāya saddhiṃ parisāya manussapathaṃ otaritvā attano nagarameva pāvisi. Sakko mandhātuṃ tāvatiṃsabhavanaṃ netvā devatā dve koṭṭhāse katvā attano devarajjaṃ majjhe bhinditvā adāsi. Tato paṭṭhāya dve rājāno rajjaṃ kāresuṃ. Evaṃ kāle gacchante sakko saṭṭhi ca vassasatasahassāni tisso ca vassakoṭiyo āyuṃ khepetvā cavi, añño sakko nibbatti. Sopi devarajjaṃ kāretvā āyukkhayena cavi. Etenūpāyena chattiṃsa sakkā caviṃsu, mandhātā pana manussaparihārena devarajjaṃ kāresiyeva.
તસ્સ એવં કાલે ગચ્છન્તે ભિય્યોસોમત્તાય કામતણ્હા ઉપ્પજ્જિ, સો ‘‘કિં મે ઉપડ્ઢરજ્જેન, સક્કં મારેત્વા એકરજ્જમેવ કરિસ્સામી’’તિ ચિન્તેસિ. સક્કં મારેતું નામ ન સક્કા, તણ્હા નામેસા વિપત્તિમૂલા, તેનસ્સ આયુસઙ્ખારો પરિહાયિ, જરા સરીરં પહરિ. મનુસ્સસરીરઞ્ચ નામ દેવલોકે ન ભિજ્જતિ, અથ સો દેવલોકા ભસ્સિત્વા ઉય્યાને ઓતરિ. ઉય્યાનપાલો તસ્સ આગતભાવં રાજકુલે નિવેદેસિ. રાજકુલં આગન્ત્વા ઉય્યાનેયેવ સયનં પઞ્ઞપેસિ. રાજા અનુટ્ઠાનસેય્યાય નિપજ્જિ. અમચ્ચા ‘‘દેવ, તુમ્હાકં પરતો કિન્તિ કથેમા’’તિ પુચ્છિંસુ. ‘‘મમ પરતો તુમ્હે ઇમં સાસનં મહાજનસ્સ કથેય્યાથ – ‘મન્ધાતુમહારાજા દ્વિસહસ્સપરિત્તદીપપરિવારેસુ ચતૂસુ મહાદીપેસુ ચક્કવત્તિરજ્જં કારેત્વા દીઘરત્તં ચાતુમહારાજિકેસુ રજ્જં કારેત્વા છત્તિંસાય સક્કાનં આયુપ્પમાણેન દેવલોકે રજ્જં કારેત્વા તણ્હં અપૂરેત્વા કાલમકાસી’’’તિ. સો એવં વત્વા કાલં કત્વા યથાકમ્મં ગતો.
Tassa evaṃ kāle gacchante bhiyyosomattāya kāmataṇhā uppajji, so ‘‘kiṃ me upaḍḍharajjena, sakkaṃ māretvā ekarajjameva karissāmī’’ti cintesi. Sakkaṃ māretuṃ nāma na sakkā, taṇhā nāmesā vipattimūlā, tenassa āyusaṅkhāro parihāyi, jarā sarīraṃ pahari. Manussasarīrañca nāma devaloke na bhijjati, atha so devalokā bhassitvā uyyāne otari. Uyyānapālo tassa āgatabhāvaṃ rājakule nivedesi. Rājakulaṃ āgantvā uyyāneyeva sayanaṃ paññapesi. Rājā anuṭṭhānaseyyāya nipajji. Amaccā ‘‘deva, tumhākaṃ parato kinti kathemā’’ti pucchiṃsu. ‘‘Mama parato tumhe imaṃ sāsanaṃ mahājanassa katheyyātha – ‘mandhātumahārājā dvisahassaparittadīpaparivāresu catūsu mahādīpesu cakkavattirajjaṃ kāretvā dīgharattaṃ cātumahārājikesu rajjaṃ kāretvā chattiṃsāya sakkānaṃ āyuppamāṇena devaloke rajjaṃ kāretvā taṇhaṃ apūretvā kālamakāsī’’’ti. So evaṃ vatvā kālaṃ katvā yathākammaṃ gato.
સત્થા ઇમં અતીતં આહરિત્વા અભિસમ્બુદ્ધો હુત્વા ઇમા ગાથા અવોચ –
Satthā imaṃ atītaṃ āharitvā abhisambuddho hutvā imā gāthā avoca –
૨૨.
22.
‘‘યાવતા ચન્દિમસૂરિયા, પરિહરન્તિ દિસા ભન્તિ વિરોચના;
‘‘Yāvatā candimasūriyā, pariharanti disā bhanti virocanā;
સબ્બેવ દાસા મન્ધાતુ, યે પાણા પથવિસ્સિતા.
Sabbeva dāsā mandhātu, ye pāṇā pathavissitā.
૨૩.
23.
‘‘ન કહાપણવસ્સેન, તિત્તિ કામેસુ વિજ્જતિ;
‘‘Na kahāpaṇavassena, titti kāmesu vijjati;
અપ્પસ્સાદા દુખા કામા, ઇતિ વિઞ્ઞાય પણ્ડિતો.
Appassādā dukhā kāmā, iti viññāya paṇḍito.
૨૪.
24.
‘‘અપિ દિબ્બેસુ કામેસુ, રતિં સો નાધિગચ્છતિ;
‘‘Api dibbesu kāmesu, ratiṃ so nādhigacchati;
તણ્હક્ખયરતો હોતિ, સમ્માસમ્બુદ્ધસાવકો’’તિ.
Taṇhakkhayarato hoti, sammāsambuddhasāvako’’ti.
તત્થ યાવતાતિ પરિચ્છેદવચનં. પરિહરન્તીતિ યત્તકેન પરિચ્છેદેન સિનેરું પરિહરન્તિ. દિસા ભન્તીતિ દસસુ દિસાસુ ભાસન્તિ પભાસન્તિ. વિરોચનાતિ આલોકકરણતાય વિરોચનસભાવા. સબ્બેવ દાસા મન્ધાતુ, યે પાણા પથવિસ્સિતાતિ એત્તકે પદેસે યે પથવિનિસ્સિતા પાણા જનપદવાસિનો મનુસ્સા, સબ્બેવ તે ‘‘દાસા મયં રઞ્ઞો મન્ધાતુસ્સ, અય્યકો નો રાજા મન્ધાતા’’તિ એવં ઉપગતત્તા ભુજિસ્સાપિ સમાના દાસાયેવ.
Tattha yāvatāti paricchedavacanaṃ. Pariharantīti yattakena paricchedena sineruṃ pariharanti. Disā bhantīti dasasu disāsu bhāsanti pabhāsanti. Virocanāti ālokakaraṇatāya virocanasabhāvā. Sabbeva dāsā mandhātu, ye pāṇā pathavissitāti ettake padese ye pathavinissitā pāṇā janapadavāsino manussā, sabbeva te ‘‘dāsā mayaṃ rañño mandhātussa, ayyako no rājā mandhātā’’ti evaṃ upagatattā bhujissāpi samānā dāsāyeva.
ન કહાપણવસ્સેનાતિ તેસં દાસભૂતાનં મનુસ્સાનં અનુગ્ગહાય યં મન્ધાતા અપ્ફોટેત્વા સત્તરતનવસ્સં વસ્સાપેતિ, તં ઇધ ‘‘કહાપણવસ્સ’’ન્તિ વુત્તં. તિત્તિ કામેસૂતિ તેનાપિ કહાપણવસ્સેન વત્થુકામકિલેસકામેસુ તિત્તિ નામ નત્થિ, એવં દુપ્પૂરા એસા તણ્હા. અપ્પસ્સાદા દુખા કામાતિ સુપિનકૂપમત્તા કામા નામ અપ્પસ્સાદા પરિત્તસુખા, દુક્ખમેવ પનેત્થ બહુતરં. તં દુક્ખક્ખન્ધસુત્તપરિયાયેન દીપેતબ્બં. ઇતિ વિઞ્ઞાયાતિ એવં જાનિત્વા.
Na kahāpaṇavassenāti tesaṃ dāsabhūtānaṃ manussānaṃ anuggahāya yaṃ mandhātā apphoṭetvā sattaratanavassaṃ vassāpeti, taṃ idha ‘‘kahāpaṇavassa’’nti vuttaṃ. Titti kāmesūti tenāpi kahāpaṇavassena vatthukāmakilesakāmesu titti nāma natthi, evaṃ duppūrā esā taṇhā. Appassādā dukhā kāmāti supinakūpamattā kāmā nāma appassādā parittasukhā, dukkhameva panettha bahutaraṃ. Taṃ dukkhakkhandhasuttapariyāyena dīpetabbaṃ. Iti viññāyāti evaṃ jānitvā.
દિબ્બેસૂતિ દેવતાનં પરિભોગેસુ રૂપાદીસુ. રતિં સોતિ સો વિપસ્સકો ભિક્ખુ દિબ્બેહિ કામેહિ નિમન્તિયમાનોપિ તેસુ રતિં નાધિગચ્છતિ આયસ્મા સમિદ્ધિ વિય. તણ્હક્ખયરતોતિ નિબ્બાનરતો. નિબ્બાનઞ્હિ આગમ્મ તણ્હા ખીયતિ, તસ્મા તં ‘‘તણ્હક્ખયો’’તિ વુચ્ચતિ. તત્થ રતો હોતિ અભિરતો. સમ્માસમ્બુદ્ધસાવકોતિ બુદ્ધસ્સ સવનન્તે જાતો બહુસ્સુતો યોગાવચરપુગ્ગલો.
Dibbesūti devatānaṃ paribhogesu rūpādīsu. Ratiṃ soti so vipassako bhikkhu dibbehi kāmehi nimantiyamānopi tesu ratiṃ nādhigacchati āyasmā samiddhi viya. Taṇhakkhayaratoti nibbānarato. Nibbānañhi āgamma taṇhā khīyati, tasmā taṃ ‘‘taṇhakkhayo’’ti vuccati. Tattha rato hoti abhirato. Sammāsambuddhasāvakoti buddhassa savanante jāto bahussuto yogāvacarapuggalo.
એવં સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા સચ્ચાનિ પકાસેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ, સચ્ચપરિયોસાને ઉક્કણ્ઠિતભિક્ખુ સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠહિ, અઞ્ઞે પન બહૂ સોતાપત્તિફલાદીનિ પાપુણિંસુ. ‘‘તદા મન્ધાતુરાજા અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Evaṃ satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne ukkaṇṭhitabhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi, aññe pana bahū sotāpattiphalādīni pāpuṇiṃsu. ‘‘Tadā mandhāturājā ahameva ahosi’’nti.
મન્ધાતુજાતકવણ્ણના અટ્ઠમા.
Mandhātujātakavaṇṇanā aṭṭhamā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૨૫૮. મન્ધાતુજાતકં • 258. Mandhātujātakaṃ