Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૪. મણિભદ્દસુત્તં

    4. Maṇibhaddasuttaṃ

    ૨૩૮. એકં સમયં ભગવા મગધેસુ વિહરતિ મણિમાલિકે ચેતિયે મણિભદ્દસ્સ યક્ખસ્સ ભવને. અથ ખો મણિભદ્દો યક્ખો યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવતો સન્તિકે ઇમં ગાથં અભાસિ –

    238. Ekaṃ samayaṃ bhagavā magadhesu viharati maṇimālike cetiye maṇibhaddassa yakkhassa bhavane. Atha kho maṇibhaddo yakkho yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavato santike imaṃ gāthaṃ abhāsi –

    ‘‘સતીમતો સદા ભદ્દં, સતિમા સુખમેધતિ;

    ‘‘Satīmato sadā bhaddaṃ, satimā sukhamedhati;

    સતીમતો સુવે સેય્યો, વેરા ચ પરિમુચ્ચતી’’તિ.

    Satīmato suve seyyo, verā ca parimuccatī’’ti.

    ‘‘સતીમતો સદા ભદ્દં, સતિમા સુખમેધતિ;

    ‘‘Satīmato sadā bhaddaṃ, satimā sukhamedhati;

    સતીમતો સુવે સેય્યો, વેરા ન પરિમુચ્ચતિ.

    Satīmato suve seyyo, verā na parimuccati.

    ‘‘યસ્સ સબ્બમહોરત્તં 1, અહિંસાય રતો મનો;

    ‘‘Yassa sabbamahorattaṃ 2, ahiṃsāya rato mano;

    મેત્તં સો સબ્બભૂતેસુ, વેરં તસ્સ ન કેનચી’’તિ.

    Mettaṃ so sabbabhūtesu, veraṃ tassa na kenacī’’ti.







    Footnotes:
    1. રત્તિં (સ્યા॰ કં॰ ક॰)
    2. rattiṃ (syā. kaṃ. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૪. મણિભદ્દસુત્તવણ્ણના • 4. Maṇibhaddasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૪. મણિભદ્દસુત્તવણ્ણના • 4. Maṇibhaddasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact