Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૪. મણિભદ્દસુત્તવણ્ણના
4. Maṇibhaddasuttavaṇṇanā
૨૩૮. ચતુત્થે સુખમેધતીતિ, સુખં પટિલભતિ. સુવે સેય્યોતિ સુવે સુવે સેય્યો, નિચ્ચમેવ સેય્યોતિ અત્થો. વેરા ન પરિમુચ્ચતીતિ અહં સતિમાતિ એત્તકેન વેરતો ન મુચ્ચતિ. યસ્સાતિ યસ્સ અરહતો. અહિંસાયાતિ કરુણાય ચેવ કરુણાપુબ્બભાગે ચ. મેત્તંસોતિ સો મેત્તઞ્ચેવ મેત્તાપુબ્બભાગઞ્ચ ભાવેતિ. અથ વા અંસોતિ કોટ્ઠાસો વુચ્ચતિ. મેત્તા અંસો એતસ્સાતિ મેત્તંસો. ઇદં વુત્તં હોતિ – યસ્સ અરહતો સબ્બકાલં અહિંસાય રતો મનો, યસ્સ ચ સબ્બભૂતેસુ મેત્તાકોટ્ઠાસો અત્થિ, તસ્સ કેનચિ પુગ્ગલેન સદ્ધિં વેરં નામ નત્થિ યક્ખાતિ. ચતુત્થં.
238. Catutthe sukhamedhatīti, sukhaṃ paṭilabhati. Suve seyyoti suve suve seyyo, niccameva seyyoti attho. Verā na parimuccatīti ahaṃ satimāti ettakena verato na muccati. Yassāti yassa arahato. Ahiṃsāyāti karuṇāya ceva karuṇāpubbabhāge ca. Mettaṃsoti so mettañceva mettāpubbabhāgañca bhāveti. Atha vā aṃsoti koṭṭhāso vuccati. Mettā aṃso etassāti mettaṃso. Idaṃ vuttaṃ hoti – yassa arahato sabbakālaṃ ahiṃsāya rato mano, yassa ca sabbabhūtesu mettākoṭṭhāso atthi, tassa kenaci puggalena saddhiṃ veraṃ nāma natthi yakkhāti. Catutthaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૪. મણિભદ્દસુત્તં • 4. Maṇibhaddasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૪. મણિભદ્દસુત્તવણ્ણના • 4. Maṇibhaddasuttavaṇṇanā