Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૪. મણિભદ્દસુત્તવણ્ણના

    4. Maṇibhaddasuttavaṇṇanā

    ૨૩૮. સુખં પટિલભતીતિ દિટ્ઠધમ્મિકાદિભેદં સુખં અધિગચ્છતિ. નિચ્ચમેવ સેય્યો સતિમતો આયતિં હિતચરણતો. મણિભદ્દો ‘‘સતિમાપુગ્ગલો સતોકારી સમ્પતિ વેરં નપ્પસવતી’’તિ અધિપ્પાયેન ‘‘વેરા ચ પરિમુચ્ચતી’’તિ આહ. ભગવા પન સતિમન્તતાસિદ્ધિયા વેરપરિમુચ્ચનં ન અચ્ચન્તિકં, નાપિ એકન્તિકં પટિપક્ખેન પરતો ચ અપ્પહીનત્તાતિ તં નિસેધેન્તો ‘‘વેરા ચ ન પરિમુચ્ચતી’’તિ વત્વા, યં અચ્ચન્તિકં એકન્તિકઞ્ચ પરસ્સ વસેન વેરપરિમુચ્ચનં, તં દસ્સેન્તો ‘‘યસ્સા’’તિ ગાથમાહ. કરુણાયાતિ અપ્પનાપ્પત્તાય કરુણાય. કરુણાપુબ્બભાગેતિ કરુણાભાવનાય વસેન ઉપ્પાદિતપઠમજ્ઝાનૂપચારે. સોતિ કરુણાભાવનં ભાવેન્તો પુગ્ગલો. મેત્તંસોતિ મેત્તચિત્તં અંસો એકો કુસલકોટ્ઠાસો એતસ્સાતિ મેત્તંસો. તસ્સ કેનચીતિ તસ્સ અરહતો કરુણાય મેત્તાભાવનાય ચ સાતિસયત્તા તદભાવેન કેનચિ પુગ્ગલેન સદ્ધિં વેરપ્પસઙ્ગો નામ નત્થિ. ઇમિના ખીણાસવેપિ મેત્તાકરુણાભાવનારહિતે કોચિ અત્તનો ચિત્તદોસેન વેરં કરેય્ય, ન પન તસ્મિં મેત્તાકરુણાચેતોવિમુત્તિસમન્નાગતે કોચિ વેરં કરેય્ય. એવં મહિદ્ધિકા બ્રહ્મવિહારભાવનાતિ દસ્સેતિ.

    238.Sukhaṃ paṭilabhatīti diṭṭhadhammikādibhedaṃ sukhaṃ adhigacchati. Niccameva seyyo satimato āyatiṃ hitacaraṇato. Maṇibhaddo ‘‘satimāpuggalo satokārī sampati veraṃ nappasavatī’’ti adhippāyena ‘‘verā ca parimuccatī’’ti āha. Bhagavā pana satimantatāsiddhiyā veraparimuccanaṃ na accantikaṃ, nāpi ekantikaṃ paṭipakkhena parato ca appahīnattāti taṃ nisedhento ‘‘verā ca na parimuccatī’’ti vatvā, yaṃ accantikaṃ ekantikañca parassa vasena veraparimuccanaṃ, taṃ dassento ‘‘yassā’’ti gāthamāha. Karuṇāyāti appanāppattāya karuṇāya. Karuṇāpubbabhāgeti karuṇābhāvanāya vasena uppāditapaṭhamajjhānūpacāre. Soti karuṇābhāvanaṃ bhāvento puggalo. Mettaṃsoti mettacittaṃ aṃso eko kusalakoṭṭhāso etassāti mettaṃso. Tassa kenacīti tassa arahato karuṇāya mettābhāvanāya ca sātisayattā tadabhāvena kenaci puggalena saddhiṃ verappasaṅgo nāma natthi. Iminā khīṇāsavepi mettākaruṇābhāvanārahite koci attano cittadosena veraṃ kareyya, na pana tasmiṃ mettākaruṇācetovimuttisamannāgate koci veraṃ kareyya. Evaṃ mahiddhikā brahmavihārabhāvanāti dasseti.

    મણિભદ્દસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Maṇibhaddasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૪. મણિભદ્દસુત્તં • 4. Maṇibhaddasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૪. મણિભદ્દસુત્તવણ્ણના • 4. Maṇibhaddasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact