Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૨. મણિપૂજકત્થેરઅપદાનં

    2. Maṇipūjakattheraapadānaṃ

    .

    8.

    ‘‘પદુમુત્તરો નામ જિનો, સબ્બધમ્માન પારગૂ;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammāna pāragū;

    વિવેકકામો સમ્બુદ્ધો, ગચ્છતે અનિલઞ્જસે.

    Vivekakāmo sambuddho, gacchate anilañjase.

    .

    9.

    ‘‘અવિદૂરે હિમવન્તસ્સ, મહાજાતસ્સરો અહુ;

    ‘‘Avidūre himavantassa, mahājātassaro ahu;

    તત્થ મે ભવનં આસિ, પુઞ્ઞકમ્મેન સંયુતં.

    Tattha me bhavanaṃ āsi, puññakammena saṃyutaṃ.

    ૧૦.

    10.

    ‘‘ભવના અભિનિક્ખમ્મ, અદ્દસં લોકનાયકં;

    ‘‘Bhavanā abhinikkhamma, addasaṃ lokanāyakaṃ;

    ઇન્દીવરંવ જલિતં, આદિત્તંવ હુતાસનં.

    Indīvaraṃva jalitaṃ, ādittaṃva hutāsanaṃ.

    ૧૧.

    11.

    ‘‘વિચિનં નદ્દસં પુપ્ફં, પૂજયિસ્સન્તિ નાયકં;

    ‘‘Vicinaṃ naddasaṃ pupphaṃ, pūjayissanti nāyakaṃ;

    સકં ચિત્તં પસાદેત્વા, અવન્દિં સત્થુનો અહં.

    Sakaṃ cittaṃ pasādetvā, avandiṃ satthuno ahaṃ.

    ૧૨.

    12.

    ‘‘મમ સીસે મણિં ગય્હ, પૂજયિં લોકનાયકં;

    ‘‘Mama sīse maṇiṃ gayha, pūjayiṃ lokanāyakaṃ;

    ઇમાય મણિપૂજાય, વિપાકો હોતુ ભદ્દકો.

    Imāya maṇipūjāya, vipāko hotu bhaddako.

    ૧૩.

    13.

    ‘‘પદુમુત્તરો લોકવિદૂ, આહુતીનં પટિગ્ગહો;

    ‘‘Padumuttaro lokavidū, āhutīnaṃ paṭiggaho;

    અન્તલિક્ખે ઠિતો સત્થા, ઇમં ગાથં અભાસથ.

    Antalikkhe ṭhito satthā, imaṃ gāthaṃ abhāsatha.

    ૧૪.

    14.

    ‘સો તે ઇજ્ઝતુ સઙ્કપ્પો, લભસ્સુ વિપુલં સુખં;

    ‘So te ijjhatu saṅkappo, labhassu vipulaṃ sukhaṃ;

    ઇમાય મણિપૂજાય, અનુભોહિ મહાયસં’.

    Imāya maṇipūjāya, anubhohi mahāyasaṃ’.

    ૧૫.

    15.

    ‘‘ઇદં વત્વાન ભગવા, જલજુત્તમનામકો;

    ‘‘Idaṃ vatvāna bhagavā, jalajuttamanāmako;

    અગમાસિ બુદ્ધસેટ્ઠો, યત્થ ચિત્તં પણીહિતં.

    Agamāsi buddhaseṭṭho, yattha cittaṃ paṇīhitaṃ.

    ૧૬.

    16.

    ‘‘સટ્ઠિકપ્પાનિ દેવિન્દો, દેવરજ્જમકારયિં;

    ‘‘Saṭṭhikappāni devindo, devarajjamakārayiṃ;

    અનેકસતક્ખત્તુઞ્ચ, ચક્કવત્તી અહોસહં.

    Anekasatakkhattuñca, cakkavattī ahosahaṃ.

    ૧૭.

    17.

    ‘‘પુબ્બકમ્મં સરન્તસ્સ, દેવભૂતસ્સ મે સતો;

    ‘‘Pubbakammaṃ sarantassa, devabhūtassa me sato;

    મણિ નિબ્બત્તતે મય્હં, આલોકકરણો મમં.

    Maṇi nibbattate mayhaṃ, ālokakaraṇo mamaṃ.

    ૧૮.

    18.

    ‘‘છળસીતિસહસ્સાનિ, નારિયો મે પરિગ્ગહા;

    ‘‘Chaḷasītisahassāni, nāriyo me pariggahā;

    વિચિત્તવત્થાભરણા, આમુક્કમણિકુણ્ડલા 1.

    Vicittavatthābharaṇā, āmukkamaṇikuṇḍalā 2.

    ૧૯.

    19.

    ‘‘અળારપમ્હા હસુલા, સુસઞ્ઞા તનુમજ્ઝિમા;

    ‘‘Aḷārapamhā hasulā, susaññā tanumajjhimā;

    પરિવારેન્તિ મં નિચ્ચં, મણિપૂજાયિદં ફલં.

    Parivārenti maṃ niccaṃ, maṇipūjāyidaṃ phalaṃ.

    ૨૦.

    20.

    ‘‘સોણ્ણમયા મણિમયા, લોહિતઙ્ગમયા તથા;

    ‘‘Soṇṇamayā maṇimayā, lohitaṅgamayā tathā;

    ભણ્ડા મે સુકતા હોન્તિ, યદિચ્છસિ 3 પિળન્ધના.

    Bhaṇḍā me sukatā honti, yadicchasi 4 piḷandhanā.

    ૨૧.

    21.

    ‘‘કૂટાગારા ગહારમ્મા, સયનઞ્ચ મહારહં;

    ‘‘Kūṭāgārā gahārammā, sayanañca mahārahaṃ;

    મમ સઙ્કપ્પમઞ્ઞાય, નિબ્બત્તન્તિ યદિચ્છકં.

    Mama saṅkappamaññāya, nibbattanti yadicchakaṃ.

    ૨૨.

    22.

    ‘‘લાભા તેસં સુલદ્ધઞ્ચ, યે લભન્તિ ઉપસ્સુતિં;

    ‘‘Lābhā tesaṃ suladdhañca, ye labhanti upassutiṃ;

    પુઞ્ઞક્ખેત્તં મનુસ્સાનં, ઓસધં સબ્બપાણિનં.

    Puññakkhettaṃ manussānaṃ, osadhaṃ sabbapāṇinaṃ.

    ૨૩.

    23.

    ‘‘મય્હમ્પિ સુકતં કમ્મં, યોહં અદક્ખિ નાયકં;

    ‘‘Mayhampi sukataṃ kammaṃ, yohaṃ adakkhi nāyakaṃ;

    વિનિપાતા પમુત્તોમ્હિ, પત્તોમ્હિ અચલં પદં.

    Vinipātā pamuttomhi, pattomhi acalaṃ padaṃ.

    ૨૪.

    24.

    ‘‘યં યં યોનુપપજ્જામિ, દેવત્તં અથ માનુસં;

    ‘‘Yaṃ yaṃ yonupapajjāmi, devattaṃ atha mānusaṃ;

    દિવસઞ્ચેવ રત્તિઞ્ચ 5, આલોકો હોતિ મે સદા.

    Divasañceva rattiñca 6, āloko hoti me sadā.

    ૨૫.

    25.

    ‘‘તાયેવ મણિપૂજાય, અનુભોત્વાન સમ્પદા;

    ‘‘Tāyeva maṇipūjāya, anubhotvāna sampadā;

    ઞાણાલોકો મયા દિટ્ઠો, પત્તોમ્હિ અચલં પદં.

    Ñāṇāloko mayā diṭṭho, pattomhi acalaṃ padaṃ.

    ૨૬.

    26.

    ‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, યં મણિં અભિપૂજયિં;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ maṇiṃ abhipūjayiṃ;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, મણિપૂજાયિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, maṇipūjāyidaṃ phalaṃ.

    ૨૭.

    27.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    ૨૮.

    28.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૨૯.

    29.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા મણિપૂજકો થેરો ઇમા ગાથાયો

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā maṇipūjako thero imā gāthāyo

    અભાસિત્થાતિ.

    Abhāsitthāti.

    મણિપૂજકત્થેરસ્સાપદાનં દુતિયં.

    Maṇipūjakattherassāpadānaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. આમુત્તમણિકુણ્ડલા (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    2. āmuttamaṇikuṇḍalā (sī. syā. pī.)
    3. યદિચ્છાય (સી॰ પી॰)
    4. yadicchāya (sī. pī.)
    5. સમન્તા સત્તરતના (સી॰ પી॰ ક॰)
    6. samantā sattaratanā (sī. pī. ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact