Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    397. மனோஜஜாதகங் (7-1-2)

    397. Manojajātakaṃ (7-1-2)

    8.

    8.

    யதா² சாபோ நின்னமதி, ஜியா சாபி நிகூஜதி;

    Yathā cāpo ninnamati, jiyā cāpi nikūjati;

    ஹஞ்ஞதே நூன மனோஜோ, மிக³ராஜா ஸகா² மம.

    Haññate nūna manojo, migarājā sakhā mama.

    9.

    9.

    ஹந்த³ தா³னி வனந்தானி, பக்கமாமி யதா²ஸுக²ங்;

    Handa dāni vanantāni, pakkamāmi yathāsukhaṃ;

    நேதாதி³ஸா ஸகா² ஹொந்தி, லப்³பா⁴ மே ஜீவதோ ஸகா².

    Netādisā sakhā honti, labbhā me jīvato sakhā.

    10.

    10.

    ந பாபஜனஸங்ஸேவீ, அச்சந்தங் ஸுக²மேத⁴தி;

    Na pāpajanasaṃsevī, accantaṃ sukhamedhati;

    மனோஜங் பஸ்ஸ ஸேமானங், கி³ரியஸ்ஸானுஸாஸனீ 1.

    Manojaṃ passa semānaṃ, giriyassānusāsanī 2.

    11.

    11.

    ந பாபஸம்பவங்கேன, மாதா புத்தேன நந்த³தி;

    Na pāpasampavaṅkena, mātā puttena nandati;

    மனோஜங் பஸ்ஸ ஸேமானங், அச்ச²ன்னங் 3 ஸம்ஹி லோஹிதே.

    Manojaṃ passa semānaṃ, acchannaṃ 4 samhi lohite.

    12.

    12.

    ஏவமாபஜ்ஜதே போஸோ, பாபியோ ச நிக³ச்ச²தி;

    Evamāpajjate poso, pāpiyo ca nigacchati;

    யோ வே ஹிதானங் வசனங், ந கரோதி அத்த²த³ஸ்ஸினங்.

    Yo ve hitānaṃ vacanaṃ, na karoti atthadassinaṃ.

    13.

    13.

    ஏவஞ்ச ஸோ ஹோதி ததோ ச பாபியோ, யோ உத்தமோ அத⁴மஜனூபஸேவீ;

    Evañca so hoti tato ca pāpiyo, yo uttamo adhamajanūpasevī;

    பஸ்ஸுத்தமங் அத⁴மஜனூபஸேவிதங் 5, மிகா³தி⁴பங் ஸரவரவேக³னித்³து⁴தங்.

    Passuttamaṃ adhamajanūpasevitaṃ 6, migādhipaṃ saravaraveganiddhutaṃ.

    14.

    14.

    நிஹீயதி புரிஸோ நிஹீனஸேவீ, ந ச ஹாயேத² கதா³சி துல்யஸேவீ;

    Nihīyati puriso nihīnasevī, na ca hāyetha kadāci tulyasevī;

    ஸெட்ட²முபக³மங் 7 உதே³தி கி²ப்பங், தஸ்மாத்தனா உத்தரிதரங் 8 ப⁴ஜேதா²தி.

    Seṭṭhamupagamaṃ 9 udeti khippaṃ, tasmāttanā uttaritaraṃ 10 bhajethāti.

    மனோஜஜாதகங் து³தியங்.

    Manojajātakaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. அரியஸ்ஸானுஸாஸனீ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    2. ariyassānusāsanī (sī. syā. pī.)
    3. ஸச்ச²ன்னங் (க॰)
    4. sacchannaṃ (ka.)
    5. ஸேவிங் (ஸ்யா॰)
    6. seviṃ (syā.)
    7. முபனமங் (ஸீ॰ பீ॰ அ॰ நி॰ 3.26)
    8. தஸ்மா அத்தனோ உத்தரிங் (ஸீ॰ பீ॰), தஸ்மா அத்தனோ உத்தரங் (ஸ்யா॰)
    9. mupanamaṃ (sī. pī. a. ni. 3.26)
    10. tasmā attano uttariṃ (sī. pī.), tasmā attano uttaraṃ (syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [397] 2. மனோஜஜாதகவண்ணனா • [397] 2. Manojajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact