Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā |
૧૮. અટ્ઠારસમવગ્ગો
18. Aṭṭhārasamavaggo
૧. મનુસ્સલોકકથાવણ્ણના
1. Manussalokakathāvaṇṇanā
૮૦૨-૮૦૩. ઇદાનિ મનુસ્સલોકકથા નામ હોતિ. તત્થ ‘‘તથાગતો લોકે, જાતો લોકે સંવડ્ઢો, લોકં અભિભુય્ય વિહરતિ અનુપલિત્તો લોકેના’’તિ (સં॰ નિ॰ ૩.૯૪) સુત્તં અયોનિસો ગહેત્વા ‘‘ભગવા તુસિતભવને નિબ્બત્તો તત્થેવ વસતિ, ન મનુસ્સલોકં આગચ્છતિ, નિમ્મિતરૂપમત્તકં પનેત્થ દસ્સેતી’’તિ યેસં લદ્ધિ, સેય્યથાપિ એતરહિ વેતુલ્લકાનંયેવ, તે સન્ધાય પુચ્છા સકવાદિસ્સ, પટિઞ્ઞા ઇતરસ્સ. અથ નં પુટ્ઠોકાસેન ચેવ સુત્તસાધનેન ચ સઞ્ઞાપેતું નનુ અત્થીતિઆદિમાહ. લોકે જાતોતિ પરવાદી તુસિતપુરં સન્ધાય વદતિ. સત્થારા પનેતં મનુસ્સલોકઞ્ઞેવ સન્ધાય લોકં વુત્તં. લોકં અભિભુય્યાતિ પરવાદી મનુસ્સલોકં અભિભવિત્વાતિ દિટ્ઠિયા વદતિ, સત્થા પન આરમ્મણલોકં અભિભવિત્વા વિહાસિ. અનુપલિત્તો લોકેનાતિ પરવાદી મનુસ્સલોકેન અનુપલિત્તતંવ સન્ધાય વદતિ, સત્થા પન લોકધમ્મેસુ કિલેસેહિ અનુપલિત્તો વિહાસિ. તસ્મા અસાધકમેતન્તિ.
802-803. Idāni manussalokakathā nāma hoti. Tattha ‘‘tathāgato loke, jāto loke saṃvaḍḍho, lokaṃ abhibhuyya viharati anupalitto lokenā’’ti (saṃ. ni. 3.94) suttaṃ ayoniso gahetvā ‘‘bhagavā tusitabhavane nibbatto tattheva vasati, na manussalokaṃ āgacchati, nimmitarūpamattakaṃ panettha dassetī’’ti yesaṃ laddhi, seyyathāpi etarahi vetullakānaṃyeva, te sandhāya pucchā sakavādissa, paṭiññā itarassa. Atha naṃ puṭṭhokāsena ceva suttasādhanena ca saññāpetuṃ nanu atthītiādimāha. Loke jātoti paravādī tusitapuraṃ sandhāya vadati. Satthārā panetaṃ manussalokaññeva sandhāya lokaṃ vuttaṃ. Lokaṃ abhibhuyyāti paravādī manussalokaṃ abhibhavitvāti diṭṭhiyā vadati, satthā pana ārammaṇalokaṃ abhibhavitvā vihāsi. Anupalitto lokenāti paravādī manussalokena anupalittataṃva sandhāya vadati, satthā pana lokadhammesu kilesehi anupalitto vihāsi. Tasmā asādhakametanti.
મનુસ્સલોકકથાવણ્ણના.
Manussalokakathāvaṇṇanā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૧૭૭) ૧. મનુસ્સલોકકથા • (177) 1. Manussalokakathā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૧. મનુસ્સલોકકથાવણ્ણના • 1. Manussalokakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૧. મનુસ્સલોકકથાવણ્ણના • 1. Manussalokakathāvaṇṇanā