Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    5. மாதாபுத்தஸுத்தங்

    5. Mātāputtasuttaṃ

    55. ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. தேன கோ² பன ஸமயேன ஸாவத்தி²யங் உபோ⁴ மாதாபுத்தா வஸ்ஸாவாஸங் உபக³மிங்ஸு 1 – பி⁴க்கு² ச பி⁴க்கு²னீ ச. தே அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ அபி⁴ண்ஹங் த³ஸ்ஸனகாமா அஹேஸுங். மாதாபி புத்தஸ்ஸ அபி⁴ண்ஹங் த³ஸ்ஸனகாமா அஹோஸி; புத்தோபி மாதரங் அபி⁴ண்ஹங் த³ஸ்ஸனகாமோ அஹோஸி. தேஸங் அபி⁴ண்ஹங் த³ஸ்ஸனா ஸங்ஸக்³கோ³ அஹோஸி. ஸங்ஸக்³கே³ ஸதி விஸ்ஸாஸோ அஹோஸி. விஸ்ஸாஸே ஸதி ஓதாரோ அஹோஸி. தே ஓதிண்ணசித்தா ஸிக்க²ங் அபச்சக்கா²ய து³ப்³ப³ல்யங் அனாவிகத்வா மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவிங்ஸு.

    55. Ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena sāvatthiyaṃ ubho mātāputtā vassāvāsaṃ upagamiṃsu 2 – bhikkhu ca bhikkhunī ca. Te aññamaññassa abhiṇhaṃ dassanakāmā ahesuṃ. Mātāpi puttassa abhiṇhaṃ dassanakāmā ahosi; puttopi mātaraṃ abhiṇhaṃ dassanakāmo ahosi. Tesaṃ abhiṇhaṃ dassanā saṃsaggo ahosi. Saṃsagge sati vissāso ahosi. Vissāse sati otāro ahosi. Te otiṇṇacittā sikkhaṃ apaccakkhāya dubbalyaṃ anāvikatvā methunaṃ dhammaṃ paṭiseviṃsu.

    அத² கோ² ஸம்ப³ஹுலா பி⁴க்கூ² யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² தே பி⁴க்கூ² ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘இத⁴, ப⁴ந்தே, ஸாவத்தி²யங் உபோ⁴ மாதாபுத்தா வஸ்ஸாவாஸங் உபக³மிங்ஸு – பி⁴க்கு² ச பி⁴க்கு²னீ ச, தே அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ அபி⁴ண்ஹங் த³ஸ்ஸனகாமா அஹேஸுங், மாதாபி புத்தஸ்ஸ அபி⁴ண்ஹங் த³ஸ்ஸனகாமா அஹோஸி, புத்தோபி மாதரங் அபி⁴ண்ஹங் த³ஸ்ஸனகாமோ அஹோஸி. தேஸங் அபி⁴ண்ஹங் த³ஸ்ஸனா ஸங்ஸக்³கோ³ அஹோஸி, ஸங்ஸக்³கே³ ஸதி விஸ்ஸாஸோ அஹோஸி, விஸ்ஸாஸே ஸதி ஓதாரோ அஹோஸி, தே ஓதிண்ணசித்தா ஸிக்க²ங் அபச்சக்கா²ய து³ப்³ப³ல்யங் அனாவிகத்வா மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவிங்ஸூ’’தி.

    Atha kho sambahulā bhikkhū yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Ekamantaṃ nisinno kho te bhikkhū bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘idha, bhante, sāvatthiyaṃ ubho mātāputtā vassāvāsaṃ upagamiṃsu – bhikkhu ca bhikkhunī ca, te aññamaññassa abhiṇhaṃ dassanakāmā ahesuṃ, mātāpi puttassa abhiṇhaṃ dassanakāmā ahosi, puttopi mātaraṃ abhiṇhaṃ dassanakāmo ahosi. Tesaṃ abhiṇhaṃ dassanā saṃsaggo ahosi, saṃsagge sati vissāso ahosi, vissāse sati otāro ahosi, te otiṇṇacittā sikkhaṃ apaccakkhāya dubbalyaṃ anāvikatvā methunaṃ dhammaṃ paṭiseviṃsū’’ti.

    ‘‘கிங் நு ஸோ, பி⁴க்க²வே, மோக⁴புரிஸோ மஞ்ஞதி – ‘ந மாதா புத்தே ஸாரஜ்ஜதி, புத்தோ வா பன மாதரீ’தி? நாஹங், பி⁴க்க²வே, அஞ்ஞங் ஏகரூபம்பி ஸமனுபஸ்ஸாமி ஏவங் 3 ரஜனீயங் ஏவங் கமனீயங் ஏவங் மத³னீயங் ஏவங் ப³ந்த⁴னீயங் ஏவங் முச்ச²னீயங் ஏவங் அந்தராயகரங் அனுத்தரஸ்ஸ யோக³க்கே²மஸ்ஸ அதி⁴க³மாய யத²யித³ங், பி⁴க்க²வே, இத்தி²ரூபங். இத்தி²ரூபே, பி⁴க்க²வே, ஸத்தா ரத்தா கி³த்³தா⁴ க³தி²தா 4 முச்சி²தா அஜ்ஜோ²ஸன்னா 5. தே தீ³க⁴ரத்தங் ஸோசந்தி இத்தி²ரூபவஸானுகா³.

    ‘‘Kiṃ nu so, bhikkhave, moghapuriso maññati – ‘na mātā putte sārajjati, putto vā pana mātarī’ti? Nāhaṃ, bhikkhave, aññaṃ ekarūpampi samanupassāmi evaṃ 6 rajanīyaṃ evaṃ kamanīyaṃ evaṃ madanīyaṃ evaṃ bandhanīyaṃ evaṃ mucchanīyaṃ evaṃ antarāyakaraṃ anuttarassa yogakkhemassa adhigamāya yathayidaṃ, bhikkhave, itthirūpaṃ. Itthirūpe, bhikkhave, sattā rattā giddhā gathitā 7 mucchitā ajjhosannā 8. Te dīgharattaṃ socanti itthirūpavasānugā.

    ‘‘நாஹங், பி⁴க்க²வே, அஞ்ஞங் ஏகஸத்³த³ம்பி…பே॰… ஏகக³ந்த⁴ம்பி… ஏகரஸம்பி… ஏகபொ²ட்ட²ப்³ப³ம்பி ஸமனுபஸ்ஸாமி ஏவங் ரஜனீயங் ஏவங் கமனீயங் ஏவங் மத³னீயங் ஏவங் ப³ந்த⁴னீயங் ஏவங் முச்ச²னீயங் ஏவங் அந்தராயகரங் அனுத்தரஸ்ஸ யோக³க்கே²மஸ்ஸ அதி⁴க³மாய யத²யித³ங், பி⁴க்க²வே, இத்தி²பொ²ட்ட²ப்³ப³ங் . இத்தி²பொ²ட்ட²ப்³பே³, பி⁴க்க²வே, ஸத்தா ரத்தா கி³த்³தா⁴ க³தி²தா முச்சி²தா அஜ்ஜோ²ஸன்னா. தே தீ³க⁴ரத்தங் ஸோசந்தி இத்தி²பொ²ட்ட²ப்³ப³வஸானுகா³.

    ‘‘Nāhaṃ, bhikkhave, aññaṃ ekasaddampi…pe… ekagandhampi… ekarasampi… ekaphoṭṭhabbampi samanupassāmi evaṃ rajanīyaṃ evaṃ kamanīyaṃ evaṃ madanīyaṃ evaṃ bandhanīyaṃ evaṃ mucchanīyaṃ evaṃ antarāyakaraṃ anuttarassa yogakkhemassa adhigamāya yathayidaṃ, bhikkhave, itthiphoṭṭhabbaṃ . Itthiphoṭṭhabbe, bhikkhave, sattā rattā giddhā gathitā mucchitā ajjhosannā. Te dīgharattaṃ socanti itthiphoṭṭhabbavasānugā.

    ‘‘இத்தீ², பி⁴க்க²வே, க³ச்ச²ந்தீபி புரிஸஸ்ஸ சித்தங் பரியாதா³ய திட்ட²தி; டி²தாபி…பே॰… நிஸின்னாபி… ஸயானாபி… ஹஸந்தீபி… ப⁴ணந்தீபி… கா³யந்தீபி… ரோத³ந்தீபி… உக்³கா⁴திதாபி 9 … மதாபி புரிஸஸ்ஸ சித்தங் பரியாதா³ய திட்ட²தி. யஞ்ஹி தங், பி⁴க்க²வே, ஸம்மா வத³மானோ வதெ³ய்ய – ‘ஸமந்தபாஸோ மாரஸ்ஸா’தி மாதுகா³மங்யேவ ஸம்மா வத³மானோ வதெ³ய்ய – ‘ஸமந்தபாஸோ மாரஸ்ஸா’’’தி.

    ‘‘Itthī, bhikkhave, gacchantīpi purisassa cittaṃ pariyādāya tiṭṭhati; ṭhitāpi…pe… nisinnāpi… sayānāpi… hasantīpi… bhaṇantīpi… gāyantīpi… rodantīpi… ugghātitāpi 10 … matāpi purisassa cittaṃ pariyādāya tiṭṭhati. Yañhi taṃ, bhikkhave, sammā vadamāno vadeyya – ‘samantapāso mārassā’ti mātugāmaṃyeva sammā vadamāno vadeyya – ‘samantapāso mārassā’’’ti.

    ‘‘ஸல்லபே அஸிஹத்தே²ன, பிஸாசேனாபி ஸல்லபே;

    ‘‘Sallape asihatthena, pisācenāpi sallape;

    ஆஸீவிஸம்பி ஆஸீதே³ 11, யேன த³ட்டோ² ந ஜீவதி.

    Āsīvisampi āsīde 12, yena daṭṭho na jīvati.

    ‘‘நத்வேவ ஏகோ ஏகாய, மாதுகா³மேன ஸல்லபே;

    ‘‘Natveva eko ekāya, mātugāmena sallape;

    முட்ட²ஸ்ஸதிங் தா ப³ந்த⁴ந்தி, பெக்கி²தேன ஸிதேன ச 13.

    Muṭṭhassatiṃ tā bandhanti, pekkhitena sitena ca 14.

    ‘‘அதோ²பி து³ன்னிவத்தே²ன, மஞ்ஜுனா ப⁴ணிதேன ச;

    ‘‘Athopi dunnivatthena, mañjunā bhaṇitena ca;

    நேஸோ ஜனோ ஸ்வாஸீஸதோ³, அபி உக்³கா⁴திதோ மதோ.

    Neso jano svāsīsado, api ugghātito mato.

    ‘‘பஞ்ச காமகு³ணா ஏதே, இத்தி²ரூபஸ்மிங் தி³ஸ்ஸரே;

    ‘‘Pañca kāmaguṇā ete, itthirūpasmiṃ dissare;

    ரூபா ஸத்³தா³ ரஸா க³ந்தா⁴, பொ²ட்ட²ப்³பா³ ச மனோரமா.

    Rūpā saddā rasā gandhā, phoṭṭhabbā ca manoramā.

    ‘‘தேஸங் காமோக⁴வூள்ஹானங், காமே அபரிஜானதங்;

    ‘‘Tesaṃ kāmoghavūḷhānaṃ, kāme aparijānataṃ;

    காலங் க³தி 15 ப⁴வாப⁴வங், ஸங்ஸாரஸ்மிங் புரக்க²தா.

    Kālaṃ gati 16 bhavābhavaṃ, saṃsārasmiṃ purakkhatā.

    ‘‘யே ச காமே பரிஞ்ஞாய, சரந்தி அகுதோப⁴யா;

    ‘‘Ye ca kāme pariññāya, caranti akutobhayā;

    தே வே பாரங்க³தா லோகே, யே பத்தா ஆஸவக்க²ய’’ந்தி. பஞ்சமங்;

    Te ve pāraṅgatā loke, ye pattā āsavakkhaya’’nti. pañcamaṃ;







    Footnotes:
    1. உபஸங்கமிங்ஸு (க॰)
    2. upasaṅkamiṃsu (ka.)
    3. யங் ஏவங் (ஸீ॰)
    4. க³தி⁴தா (ஸ்யா॰ பீ॰ க॰)
    5. அஜ்ஜோ²பன்னா (ப³ஹூஸு)
    6. yaṃ evaṃ (sī.)
    7. gadhitā (syā. pī. ka.)
    8. ajjhopannā (bahūsu)
    9. உக்³கா⁴னிதாபி (ஸீ॰)
    10. ugghānitāpi (sī.)
    11. ஆஸத்³தே³ (ஸ்யா॰ கங்॰)
    12. āsadde (syā. kaṃ.)
    13. ம்ஹிதேன ச (ஸ்யா॰ கங்॰)
    14. mhitena ca (syā. kaṃ.)
    15. க³திங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    16. gatiṃ (sī. syā. kaṃ. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 5. மாதாபுத்தஸுத்தவண்ணனா • 5. Mātāputtasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 5. மாதாபுத்தஸுத்தவண்ணனா • 5. Mātāputtasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact