Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā |
મતસન્તકકથાદિવણ્ણના
Matasantakakathādivaṇṇanā
૩૬૯. અઞ્ઞન્તિ ચીવરપત્તતો અઞ્ઞં. અપ્પગ્ઘન્તિ અતિજિણ્ણાદિભાવેન નિહીનં. તતોતિ અવસેસપરિક્ખારતો. સબ્બન્તિ પત્તં, તિચીવરઞ્ચ.
369.Aññanti cīvarapattato aññaṃ. Appagghanti atijiṇṇādibhāvena nihīnaṃ. Tatoti avasesaparikkhārato. Sabbanti pattaṃ, ticīvarañca.
તત્થ તત્થ સઙ્ઘસ્સેવાતિ તસ્મિં તસ્મિં વિહારે સઙ્ઘસ્સેવ. પાળિયં અવિસ્સજ્જિકં અવેભઙ્ગિકન્તિ આગતાનાગતસ્સ ચાતુદ્દિસસ્સ સઙ્ઘસ્સેવ સન્તકં હુત્વા કસ્સચિ અવિસ્સજ્જિકં અવેભઙ્ગિકં ભવિતું અનુજાનામીતિ અત્થો.
Tattha tattha saṅghassevāti tasmiṃ tasmiṃ vihāre saṅghasseva. Pāḷiyaṃ avissajjikaṃ avebhaṅgikanti āgatānāgatassa cātuddisassa saṅghasseva santakaṃ hutvā kassaci avissajjikaṃ avebhaṅgikaṃ bhavituṃ anujānāmīti attho.
૩૭૧-૨. અક્કનાળમયન્તિ અક્કદણ્ડમયં. અક્કદુસ્સાનીતિ અક્કવાકેન કતદુસ્સાનિ, પોત્થકગતિકાનિ દુક્કટવત્થુકાનીતિ અત્થો. દુપટ્ટચીવરસ્સ વા મજ્ઝેતિ યં નિટ્ઠિતે તિપટ્ટચીવરં હોતિ, તસ્સ મજ્ઝે પટલં કત્વા દાતબ્બાનીતિ અત્થો.
371-2.Akkanāḷamayanti akkadaṇḍamayaṃ. Akkadussānīti akkavākena katadussāni, potthakagatikāni dukkaṭavatthukānīti attho. Dupaṭṭacīvarassa vā majjheti yaṃ niṭṭhite tipaṭṭacīvaraṃ hoti, tassa majjhe paṭalaṃ katvā dātabbānīti attho.
૩૭૪. ‘‘સન્તે પતિરૂપે ગાહકે’’તિ વુત્તત્તા ગાહકે અસતિ અદત્વા ભાજિતેપિ સુભાજિતમેવાતિ દટ્ઠબ્બં.
374.‘‘Sante patirūpe gāhake’’ti vuttattā gāhake asati adatvā bhājitepi subhājitamevāti daṭṭhabbaṃ.
૩૭૬. દક્ખિણોદકં પમાણન્તિ ‘‘એત્તકાનિ ચીવરાનિ દસ્સામી’’તિ પઠમં ઉદકં પાતેત્વા પચ્છા દેન્તિ. તં યેહિ ગહિતં, તે ભાગિનોવ હોન્તીતિ અધિપ્પાયો. પરસમુદ્દેતિ જમ્બુદીપે. તમ્બપણ્ણિદીપઞ્હિ ઉપાદાયેસ એવં વુત્તો.
376.Dakkhiṇodakaṃ pamāṇanti ‘‘ettakāni cīvarāni dassāmī’’ti paṭhamaṃ udakaṃ pātetvā pacchā denti. Taṃ yehi gahitaṃ, te bhāginova hontīti adhippāyo. Parasamuddeti jambudīpe. Tambapaṇṇidīpañhi upādāyesa evaṃ vutto.
મતસન્તકકથાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Matasantakakathādivaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi
૨૨૫. મતસન્તકકથા • 225. Matasantakakathā
૨૨૭. કુસચીરાદિપટિક્ખેપકથા • 227. Kusacīrādipaṭikkhepakathā
૨૨૮. સબ્બનીલકાદિપટિક્ખેપકથા • 228. Sabbanīlakādipaṭikkhepakathā
૨૨૯. વસ્સંવુટ્ઠાનં અનુપ્પન્નચીવરકથા • 229. Vassaṃvuṭṭhānaṃ anuppannacīvarakathā
૨૩૦. સઙ્ઘે ભિન્ને ચીવરુપ્પાદકથા • 230. Saṅghe bhinne cīvaruppādakathā
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā
મતસન્તકકથા • Matasantakakathā
કુસચીરાદિપટિક્ખેપકથા • Kusacīrādipaṭikkhepakathā
સઙ્ઘેભિન્નેચીવરુપ્પાદકથા • Saṅghebhinnecīvaruppādakathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā
મતસન્તકકથાવણ્ણના • Matasantakakathāvaṇṇanā
સઙ્ઘે ભિન્ને ચીવરુપ્પાદકથાવણ્ણના • Saṅghe bhinne cīvaruppādakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā
મતસન્તકકથાવણ્ણના • Matasantakakathāvaṇṇanā
સઙ્ઘેભિન્નેચીવરુપ્પાદકથાવણ્ણના • Saṅghebhinnecīvaruppādakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi
૨૨૫. મતસન્તકકથા • 225. Matasantakakathā
૨૨૭. કુસચીરાદિપટિક્ખેપકથા • 227. Kusacīrādipaṭikkhepakathā
૨૩૦. સઙ્ઘે ભિન્ને ચીવરુપ્પાદકથા • 230. Saṅghe bhinne cīvaruppādakathā