Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
૧૧. એકાદસકનિપાતો
11. Ekādasakanipāto
[૪૫૫] ૧. માતુપોસકજાતકવણ્ણના
[455] 1. Mātuposakajātakavaṇṇanā
તસ્સ નાગસ્સ વિપ્પવાસેનાતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો માતુપોસકભિક્ખું આરબ્ભ કથેસિ. પચ્ચુપ્પન્નવત્થુ સામજાતકવત્થુસદિસમેવ. સત્થા પન ભિક્ખૂ આમન્તેત્વા ‘‘મા ભિક્ખવે, એતં ભિક્ખું ઉજ્ઝાયિત્થ, પોરાણકપણ્ડિતા તિરચ્છાનયોનિયં નિબ્બત્તાપિ માતરા વિયુત્તા સત્તાહં નિરાહારતાય સુસ્સમાના રાજારહં ભોજનં લભિત્વાપિ ‘માતરા વિના ન ભુઞ્જિસ્સામા’તિ માતરં દિસ્વાવ ગોચરં ગણ્હિંસૂ’’તિ વત્વા તેહિ યાચિતો અતીતમાહરિ.
Tassanāgassa vippavāsenāti idaṃ satthā jetavane viharanto mātuposakabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Paccuppannavatthu sāmajātakavatthusadisameva. Satthā pana bhikkhū āmantetvā ‘‘mā bhikkhave, etaṃ bhikkhuṃ ujjhāyittha, porāṇakapaṇḍitā tiracchānayoniyaṃ nibbattāpi mātarā viyuttā sattāhaṃ nirāhāratāya sussamānā rājārahaṃ bhojanaṃ labhitvāpi ‘mātarā vinā na bhuñjissāmā’ti mātaraṃ disvāva gocaraṃ gaṇhiṃsū’’ti vatvā tehi yācito atītamāhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો હિમવન્તપદેસે હત્થિયોનિયં નિબ્બત્તિત્વા સબ્બસેતો અહોસિ અભિરૂપો દસ્સનીયો પાસાદિકો લક્ખણસમ્પન્નો અસીતિહત્થિસહસ્સપરિવારો. સો જરાજિણ્ણં માતરં પોસેસિ, માતા પનસ્સ અન્ધા. સો મધુરમધુરાનિ ફલાફલાનિ હત્થીનં દત્વા માતુ સન્તિકં પેસેસિ. હત્થી તસ્સા અદત્વા અત્તનાવ ખાદન્તિ. સો પરિગ્ગણ્હન્તો તં પવત્તિં ઞત્વા ‘‘યૂથં છડ્ડેત્વા માતરમેવ પોસેસ્સામી’’તિ રત્તિભાગે અઞ્ઞેસં હત્થીનં અજાનન્તાનં માતરં ગહેત્વા ચણ્ડોરણપબ્બતપાદં ગન્ત્વા એકં નળિનિં ઉપનિસ્સાય ઠિતાય પબ્બતગુહાયં માતરં ઠપેત્વા પોસેસિ. અથેકો બારાણસિવાસી વનચરકો મગ્ગમૂળ્હો દિસં વવત્થપેતું અસક્કોન્તો મહન્તેન સદ્દેન પરિદેવિ. બોધિસત્તો તસ્સ સદ્દં સુત્વા ‘‘અયં પુરિસો અનાથો, ન ખો પન મેતં પતિરૂપં, યં એસ મયિ ઠિતે ઇધ વિનસ્સેય્યા’’તિ તસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા તં ભયેન પલાયન્તં દિસ્વા ‘‘અમ્ભો પુરિસ, નત્થિ તે મં નિસ્સાય ભયં, મા પલાયિ, કસ્મા ત્વં પરિદેવન્તો વિચરસી’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘સામિ, અહં મગ્ગમૂળ્હો, અજ્જ મે સત્તમો દિવસો’’તિ વુત્તે ‘‘ભો પુરિસ, મા ભાયિ, અહં તં મનુસ્સપથે ઠપેસ્સામી’’તિ તં અત્તનો પિટ્ઠિયં નિસીદાપેત્વા અરઞ્ઞા નીહરિત્વા નિવત્તિ. સોપિ પાપો ‘‘નગરં ગન્ત્વા રઞ્ઞો આરોચેસ્સામી’’તિ રુક્ખસઞ્ઞં પબ્બતસઞ્ઞં કરોન્તોવ નિક્ખમિત્વા બારાણસિં અગમાસિ.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto himavantapadese hatthiyoniyaṃ nibbattitvā sabbaseto ahosi abhirūpo dassanīyo pāsādiko lakkhaṇasampanno asītihatthisahassaparivāro. So jarājiṇṇaṃ mātaraṃ posesi, mātā panassa andhā. So madhuramadhurāni phalāphalāni hatthīnaṃ datvā mātu santikaṃ pesesi. Hatthī tassā adatvā attanāva khādanti. So pariggaṇhanto taṃ pavattiṃ ñatvā ‘‘yūthaṃ chaḍḍetvā mātarameva posessāmī’’ti rattibhāge aññesaṃ hatthīnaṃ ajānantānaṃ mātaraṃ gahetvā caṇḍoraṇapabbatapādaṃ gantvā ekaṃ naḷiniṃ upanissāya ṭhitāya pabbataguhāyaṃ mātaraṃ ṭhapetvā posesi. Atheko bārāṇasivāsī vanacarako maggamūḷho disaṃ vavatthapetuṃ asakkonto mahantena saddena paridevi. Bodhisatto tassa saddaṃ sutvā ‘‘ayaṃ puriso anātho, na kho pana metaṃ patirūpaṃ, yaṃ esa mayi ṭhite idha vinasseyyā’’ti tassa santikaṃ gantvā taṃ bhayena palāyantaṃ disvā ‘‘ambho purisa, natthi te maṃ nissāya bhayaṃ, mā palāyi, kasmā tvaṃ paridevanto vicarasī’’ti pucchitvā ‘‘sāmi, ahaṃ maggamūḷho, ajja me sattamo divaso’’ti vutte ‘‘bho purisa, mā bhāyi, ahaṃ taṃ manussapathe ṭhapessāmī’’ti taṃ attano piṭṭhiyaṃ nisīdāpetvā araññā nīharitvā nivatti. Sopi pāpo ‘‘nagaraṃ gantvā rañño ārocessāmī’’ti rukkhasaññaṃ pabbatasaññaṃ karontova nikkhamitvā bārāṇasiṃ agamāsi.
તસ્મિં કાલે રઞ્ઞો મઙ્ગલહત્થી કાલમકાસિ. રાજા ‘‘સચે કેનચિ કત્થચિ ઓપવય્હં કાતું યુત્તરૂપો હત્થી દિટ્ઠો અત્થિ, સો આચિક્ખતૂ’’તિ ભેરિં ચરાપેસિ. સો પુરિસો રાજાનં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘મયા, દેવ, તુમ્હાકં ઓપવય્હો ભવિતું યુત્તરૂપો સબ્બસેતો સીલવા હત્થિરાજા દિટ્ઠો, અહં મગ્ગં દસ્સેસ્સામિ, મયા સદ્ધિં હત્થાચરિયે પેસેત્વા તં ગણ્હાપેથા’’તિ આહ. રાજા ‘‘સાધૂ’’તિ ‘‘ઇમં મગ્ગદેસકં કત્વા અરઞ્ઞં ગન્ત્વા ઇમિના વુત્તં હત્થિનાગં આનેથા’’તિ તેન સદ્ધિં મહન્તેન પરિવારેન હત્થાચરિયં પેસેસિ. સો તેન સદ્ધિં ગન્ત્વા બોધિસત્તં નળિનિં પવિસિત્વા ગોચરં ગણ્હન્તં પસ્સિ. બોધિસત્તોપિ હત્થાચરિયં દિસ્વા ‘‘ઇદં ભયં ન અઞ્ઞતો ઉપ્પન્નં, તસ્સ પુરિસસ્સ સન્તિકા ઉપ્પન્નં ભવિસ્સતિ, અહં ખો પન મહાબલો હત્થિસહસ્સમ્પિ વિદ્ધંસેતું સમત્થો હોમિ, કુજ્ઝિત્વા સરટ્ઠકં સેનાવાહનં નાસેતું, સચે પન કુજ્ઝિસ્સામિ, સીલં મે ભિજ્જિસ્સતિ, તસ્મા અજ્જ સત્તીહિ કોટ્ટિયમાનોપિ ન કુજ્ઝિસ્સામી’’તિ અધિટ્ઠાય સીસં નામેત્વા નિચ્ચલોવ અટ્ઠાસિ. હત્થાચરિયો પદુમસરં ઓતરિત્વા તસ્સ લક્ખણસમ્પત્તિં દિસ્વા ‘‘એહિ પુત્તા’’તિ રજતદામસદિસાય સોણ્ડાય ગહેત્વા સત્તમે દિવસે બારાણસિં પાપુણિ. બોધિસત્તમાતા પન પુત્તે અનાગચ્છન્તે ‘‘પુત્તો મે રાજરાજમહામત્તાદીહિ નીતો ભવિસ્સતિ, ઇદાનિ તસ્સ વિપ્પવાસેન અયં વનસણ્ડો વડ્ઢિસ્સતી’’તિ પરિદેવમાના દ્વે ગાથા અભાસિ –
Tasmiṃ kāle rañño maṅgalahatthī kālamakāsi. Rājā ‘‘sace kenaci katthaci opavayhaṃ kātuṃ yuttarūpo hatthī diṭṭho atthi, so ācikkhatū’’ti bheriṃ carāpesi. So puriso rājānaṃ upasaṅkamitvā ‘‘mayā, deva, tumhākaṃ opavayho bhavituṃ yuttarūpo sabbaseto sīlavā hatthirājā diṭṭho, ahaṃ maggaṃ dassessāmi, mayā saddhiṃ hatthācariye pesetvā taṃ gaṇhāpethā’’ti āha. Rājā ‘‘sādhū’’ti ‘‘imaṃ maggadesakaṃ katvā araññaṃ gantvā iminā vuttaṃ hatthināgaṃ ānethā’’ti tena saddhiṃ mahantena parivārena hatthācariyaṃ pesesi. So tena saddhiṃ gantvā bodhisattaṃ naḷiniṃ pavisitvā gocaraṃ gaṇhantaṃ passi. Bodhisattopi hatthācariyaṃ disvā ‘‘idaṃ bhayaṃ na aññato uppannaṃ, tassa purisassa santikā uppannaṃ bhavissati, ahaṃ kho pana mahābalo hatthisahassampi viddhaṃsetuṃ samattho homi, kujjhitvā saraṭṭhakaṃ senāvāhanaṃ nāsetuṃ, sace pana kujjhissāmi, sīlaṃ me bhijjissati, tasmā ajja sattīhi koṭṭiyamānopi na kujjhissāmī’’ti adhiṭṭhāya sīsaṃ nāmetvā niccalova aṭṭhāsi. Hatthācariyo padumasaraṃ otaritvā tassa lakkhaṇasampattiṃ disvā ‘‘ehi puttā’’ti rajatadāmasadisāya soṇḍāya gahetvā sattame divase bārāṇasiṃ pāpuṇi. Bodhisattamātā pana putte anāgacchante ‘‘putto me rājarājamahāmattādīhi nīto bhavissati, idāni tassa vippavāsena ayaṃ vanasaṇḍo vaḍḍhissatī’’ti paridevamānā dve gāthā abhāsi –
૧.
1.
‘‘તસ્સ નાગસ્સ વિપ્પવાસેન, વિરૂળ્હો સલ્લકી ચ કુટજા ચ;
‘‘Tassa nāgassa vippavāsena, virūḷho sallakī ca kuṭajā ca;
કુરુવિન્દકરવીરા ભિસસામા ચ, નિવાતે પુપ્ફિતા ચ કણિકારા.
Kuruvindakaravīrā bhisasāmā ca, nivāte pupphitā ca kaṇikārā.
૨.
2.
‘‘કોચિદેવ સુવણ્ણકાયુરા, નાગરાજં ભરન્તિ પિણ્ડેન;
‘‘Kocideva suvaṇṇakāyurā, nāgarājaṃ bharanti piṇḍena;
યત્થ રાજા રાજકુમારો વા, કવચમભિહેસ્સતિ અછમ્ભિતો’’તિ.
Yattha rājā rājakumāro vā, kavacamabhihessati achambhito’’ti.
તત્થ વિરૂળ્હાતિ વડ્ઢિતા નામ, નત્થેત્થ સંસયોતિ અસંસયવસેનેવમાહ. સલ્લકી ચ કુટજા ચાતિ ઇન્દસાલરુક્ખા ચ કુટજરુક્ખા ચ. કુરુવિન્દકરવીરા ભિસસામા ચાતિ કુરુવિન્દરુક્ખા ચ કરવીરનામકાનિ મહાતિણાનિ ચ ભિસાનિ ચ સામાકાનિ ચાતિ અત્થો. એતે ચ સબ્બે ઇદાનિ વડ્ઢિસ્સન્તીતિ પરિદેવતિ. નિવાતેતિ પબ્બતપાદે. પુપ્ફિતાતિ મમ પુત્તેન સાખં ભઞ્જિત્વા અખાદિયમાના કણિકારાપિ પુપ્ફિતા ભવિસ્સન્તીતિ વુત્તં હોતિ. કોચિદેવાતિ કત્થચિદેવ ગામે વા નગરે વા. સુવણ્ણકાયુરાતિ સુવણ્ણાભરણા રાજરાજમહામત્તા. ભરન્તિ પિણ્ડેનાતિ અજ્જ માતુપોસકં નાગરાજં રાજારહસ્સ ભોજનસ્સ સુવડ્ઢિતેન પિણ્ડેન પોસેન્તિ. યત્થાતિ યસ્મિં નાગરાજે રાજા નિસીદિત્વા. કવચમભિહેસ્સતીતિ સઙ્ગામં પવિસિત્વા પચ્ચામિત્તાનં કવચં અભિહનિસ્સતિ ભિન્દિસ્સતિ. ઇદં વુત્તં હોતિ – ‘‘યત્થ મમ પુત્તે નિસિન્નો રાજા વા રાજકુમારો વા અછમ્ભિતો હુત્વા સપત્તાનં કવચં હનિસ્સતિ, તં મે પુત્તં નાગરાજાનં સુવણ્ણાભરણા અજ્જ પિણ્ડેન ભરન્તી’’તિ.
Tattha virūḷhāti vaḍḍhitā nāma, natthettha saṃsayoti asaṃsayavasenevamāha. Sallakī ca kuṭajā cāti indasālarukkhā ca kuṭajarukkhā ca. Kuruvindakaravīrā bhisasāmā cāti kuruvindarukkhā ca karavīranāmakāni mahātiṇāni ca bhisāni ca sāmākāni cāti attho. Ete ca sabbe idāni vaḍḍhissantīti paridevati. Nivāteti pabbatapāde. Pupphitāti mama puttena sākhaṃ bhañjitvā akhādiyamānā kaṇikārāpi pupphitā bhavissantīti vuttaṃ hoti. Kocidevāti katthacideva gāme vā nagare vā. Suvaṇṇakāyurāti suvaṇṇābharaṇā rājarājamahāmattā. Bharanti piṇḍenāti ajja mātuposakaṃ nāgarājaṃ rājārahassa bhojanassa suvaḍḍhitena piṇḍena posenti. Yatthāti yasmiṃ nāgarāje rājā nisīditvā. Kavacamabhihessatīti saṅgāmaṃ pavisitvā paccāmittānaṃ kavacaṃ abhihanissati bhindissati. Idaṃ vuttaṃ hoti – ‘‘yattha mama putte nisinno rājā vā rājakumāro vā achambhito hutvā sapattānaṃ kavacaṃ hanissati, taṃ me puttaṃ nāgarājānaṃ suvaṇṇābharaṇā ajja piṇḍena bharantī’’ti.
હત્થાચરિયોપિ અન્તરામગ્ગેવ રઞ્ઞો સાસનં પેસેસિ. તં સુત્વા રાજા નગરં અલઙ્કારાપેસિ. હત્થાચરિયો બોધિસત્તં કતગન્ધપરિભણ્ડં અલઙ્કતપટિયત્તં હત્થિસાલં નેત્વા વિચિત્રસાણિયા પરિક્ખિપાપેત્વા રઞ્ઞો આરોચાપેસિ. રાજા નાનગ્ગરસભોજનં આદાય ગન્ત્વા બોધિસત્તસ્સ દાપેસિ. સો ‘‘માતરં વિના ગોચરં ન ગણ્હિસ્સામી’’તિ પિણ્ડં ન ગણ્હિ. અથ નં યાચન્તો રાજા તતિયં ગાથમાહ –
Hatthācariyopi antarāmaggeva rañño sāsanaṃ pesesi. Taṃ sutvā rājā nagaraṃ alaṅkārāpesi. Hatthācariyo bodhisattaṃ katagandhaparibhaṇḍaṃ alaṅkatapaṭiyattaṃ hatthisālaṃ netvā vicitrasāṇiyā parikkhipāpetvā rañño ārocāpesi. Rājā nānaggarasabhojanaṃ ādāya gantvā bodhisattassa dāpesi. So ‘‘mātaraṃ vinā gocaraṃ na gaṇhissāmī’’ti piṇḍaṃ na gaṇhi. Atha naṃ yācanto rājā tatiyaṃ gāthamāha –
૩.
3.
‘‘ગણ્હાહિ નાગ કબળં, મા નાગ કિસકો ભવ;
‘‘Gaṇhāhi nāga kabaḷaṃ, mā nāga kisako bhava;
બહૂનિ રાજકિચ્ચાનિ, તાનિ નાગ કરિસ્સસી’’તિ.
Bahūni rājakiccāni, tāni nāga karissasī’’ti.
તં સુત્વા બોધિસત્તો ચતુત્થં ગાથમાહ –
Taṃ sutvā bodhisatto catutthaṃ gāthamāha –
૪.
4.
‘‘સા નૂનસા કપણિકા, અન્ધા અપરિણાયિકા;
‘‘Sā nūnasā kapaṇikā, andhā apariṇāyikā;
ખાણું પાદેન ઘટ્ટેતિ, ગિરિં ચણ્ડોરણં પતી’’તિ.
Khāṇuṃ pādena ghaṭṭeti, giriṃ caṇḍoraṇaṃ patī’’ti.
તત્થ સા નૂનસાતિ મહારાજ, નૂન સા એસા. કપણિકાતિ પુત્તવિયોગેન કપણા. ખાણુન્તિ તત્થ તત્થ પતિતં રુક્ખકલિઙ્ગરં. ઘટ્ટેતીતિ પરિદેવમાના તત્થ તત્થ પાદેન પોથેન્તી નૂન પાદેન હનતિ . ગિરિં ચણ્ડોરણં પતીતિ ચણ્ડોરણપબ્બતાભિમુખી, પબ્બતપાદે પરિપ્ફન્દમાનાતિ અત્થો.
Tattha sā nūnasāti mahārāja, nūna sā esā. Kapaṇikāti puttaviyogena kapaṇā. Khāṇunti tattha tattha patitaṃ rukkhakaliṅgaraṃ. Ghaṭṭetīti paridevamānā tattha tattha pādena pothentī nūna pādena hanati . Giriṃ caṇḍoraṇaṃ patīti caṇḍoraṇapabbatābhimukhī, pabbatapāde paripphandamānāti attho.
અથ નં પુચ્છન્તો રાજા પઞ્ચમં ગાથમાહ –
Atha naṃ pucchanto rājā pañcamaṃ gāthamāha –
૫.
5.
‘‘કા નુ તે સા મહાનાગ, અન્ધા અપરિણાયિકા;
‘‘Kā nu te sā mahānāga, andhā apariṇāyikā;
ખાણું પાદેન ઘટ્ટેતિ, ગિરિં ચણ્ડોરણં પતી’’તિ.
Khāṇuṃ pādena ghaṭṭeti, giriṃ caṇḍoraṇaṃ patī’’ti.
બોધિસત્તો છટ્ઠં ગાથમાહ –
Bodhisatto chaṭṭhaṃ gāthamāha –
૬.
6.
‘‘માતા મે સા મહારાજ, અન્ધા અપરિણાયિકા;
‘‘Mātā me sā mahārāja, andhā apariṇāyikā;
ખાણું પાદેન ઘટ્ટેતિ, ગિરિં ચણ્ડોરણં પતી’’તિ.
Khāṇuṃ pādena ghaṭṭeti, giriṃ caṇḍoraṇaṃ patī’’ti.
રાજા છટ્ઠગાથાય તમત્થં સુત્વા મુઞ્ચાપેન્તો સત્તમં ગાથમાહ –
Rājā chaṭṭhagāthāya tamatthaṃ sutvā muñcāpento sattamaṃ gāthamāha –
૭.
7.
‘‘મુઞ્ચથેતં મહાનાગં, યોયં ભરતિ માતરં;
‘‘Muñcathetaṃ mahānāgaṃ, yoyaṃ bharati mātaraṃ;
સમેતુ માતરા નાગો, સહ સબ્બેહિ ઞાતિભી’’તિ.
Sametu mātarā nāgo, saha sabbehi ñātibhī’’ti.
તત્થ યોયં ભરતીતિ અયં નાગો ‘‘અહં, મહારાજ, અન્ધં માતરં પોસેમિ, મયા વિના મય્હં માતા જીવિતક્ખયં પાપુણિસ્સતિ, તાય વિના મય્હં ઇસ્સરિયેન અત્થો નત્થિ, અજ્જ મે માતુ ગોચરં અલભન્તિયા સત્તમો દિવસો’’તિ વદતિ, તસ્મા યો અયં માતરં ભરતિ, એતં મહાનાગં ખિપ્પં મુઞ્ચથ. સબ્બેહિ ઞાતિભીતિ સદ્ધિં એસ માતરા સમેતુ સમાગચ્છતૂતિ.
Tattha yoyaṃ bharatīti ayaṃ nāgo ‘‘ahaṃ, mahārāja, andhaṃ mātaraṃ posemi, mayā vinā mayhaṃ mātā jīvitakkhayaṃ pāpuṇissati, tāya vinā mayhaṃ issariyena attho natthi, ajja me mātu gocaraṃ alabhantiyā sattamo divaso’’ti vadati, tasmā yo ayaṃ mātaraṃ bharati, etaṃ mahānāgaṃ khippaṃ muñcatha. Sabbehi ñātibhīti saddhiṃ esa mātarā sametu samāgacchatūti.
અટ્ઠમનવમા અભિસમ્બુદ્ધગાથા હોન્તિ –
Aṭṭhamanavamā abhisambuddhagāthā honti –
૮.
8.
‘‘મુત્તો ચ બન્ધના નાગો, મુત્તમાદાય કુઞ્જરો;
‘‘Mutto ca bandhanā nāgo, muttamādāya kuñjaro;
મુહુત્તં અસ્સાસયિત્વા, અગમા યેન પબ્બતો.
Muhuttaṃ assāsayitvā, agamā yena pabbato.
૯.
9.
‘‘તતો સો નળિનિં ગન્ત્વા, સીતં કુઞ્જરસેવિતં;
‘‘Tato so naḷiniṃ gantvā, sītaṃ kuñjarasevitaṃ;
સોણ્ડાયૂદકમાહત્વા, માતરં અભિસિઞ્ચથા’’તિ.
Soṇḍāyūdakamāhatvā, mātaraṃ abhisiñcathā’’ti.
સો કિર નાગો બન્ધના મુત્તો થોકં વિસ્સમિત્વા રઞ્ઞો દસરાજધમ્મગાથાય ધમ્મં દેસેત્વા ‘‘અપ્પમત્તો હોહિ, મહારાજા’’તિ ઓવાદં દત્વા મહાજનેન ગન્ધમાલાદીહિ પૂજિયમાનો નગરા નિક્ખમિત્વા તદહેવ તં પદુમસરં પત્વા ‘‘મમ માતરં ગોચરં ગાહાપેત્વાવ સયં ગણ્હિસ્સામી’’તિ બહું ભિસમુળાલં આદાય સોણ્ડપૂરં ઉદકં ગહેત્વા ગુહાલેણતો નિક્ખમિત્વા ગુહાદ્વારે નિસિન્નાય માતુયા સન્તિકં ગન્ત્વા સત્તાહં નિરાહારતાય માતુ સરીરસ્સ ફસ્સપટિલાભત્થં ઉપરિ ઉદકં સિઞ્ચિ, તમત્થં આવિકરોન્તો સત્થા દ્વે ગાથા અભાસિ. બોધિસત્તસ્સ માતાપિ ‘‘દેવો વસ્સતી’’તિ સઞ્ઞાય તં અક્કોસન્તી દસમં ગાથમાહ –
So kira nāgo bandhanā mutto thokaṃ vissamitvā rañño dasarājadhammagāthāya dhammaṃ desetvā ‘‘appamatto hohi, mahārājā’’ti ovādaṃ datvā mahājanena gandhamālādīhi pūjiyamāno nagarā nikkhamitvā tadaheva taṃ padumasaraṃ patvā ‘‘mama mātaraṃ gocaraṃ gāhāpetvāva sayaṃ gaṇhissāmī’’ti bahuṃ bhisamuḷālaṃ ādāya soṇḍapūraṃ udakaṃ gahetvā guhāleṇato nikkhamitvā guhādvāre nisinnāya mātuyā santikaṃ gantvā sattāhaṃ nirāhāratāya mātu sarīrassa phassapaṭilābhatthaṃ upari udakaṃ siñci, tamatthaṃ āvikaronto satthā dve gāthā abhāsi. Bodhisattassa mātāpi ‘‘devo vassatī’’ti saññāya taṃ akkosantī dasamaṃ gāthamāha –
૧૦.
10.
‘‘કોયં અનરિયો દેવો, અકાલેનપિ વસ્સતિ;
‘‘Koyaṃ anariyo devo, akālenapi vassati;
ગતો મે અત્રજો પુત્તો, યો મય્હં પરિચારકો’’તિ.
Gato me atrajo putto, yo mayhaṃ paricārako’’ti.
તત્થ અત્રજોતિ અત્તતો જાતો.
Tattha atrajoti attato jāto.
અથ નં સમસ્સાસેન્તો બોધિસત્તો એકાદસમં ગાથમાહ –
Atha naṃ samassāsento bodhisatto ekādasamaṃ gāthamāha –
૧૧.
11.
‘‘ઉટ્ઠેહિ અમ્મ કિં સેસિ, આગતો ત્યાહમત્રજો;
‘‘Uṭṭhehi amma kiṃ sesi, āgato tyāhamatrajo;
મુત્તોમ્હિ કાસિરાજેન, વેદેહેન યસસ્સિના’’તિ.
Muttomhi kāsirājena, vedehena yasassinā’’ti.
તત્થ આગતો ત્યાહન્તિ આગતો તે અહં. વેદેહેનાતિ ઞાણસમ્પન્નેન. યસસ્સિનાતિ મહાપરિવારેન તેન રઞ્ઞા મઙ્ગલહત્થિભાવાય ગહિતોપિ અહં મુત્તો, ઇદાનિ તવ સન્તિકં આગતો ઉટ્ઠેહિ ગોચરં ગણ્હાહીતિ.
Tattha āgato tyāhanti āgato te ahaṃ. Vedehenāti ñāṇasampannena. Yasassināti mahāparivārena tena raññā maṅgalahatthibhāvāya gahitopi ahaṃ mutto, idāni tava santikaṃ āgato uṭṭhehi gocaraṃ gaṇhāhīti.
સા તુટ્ઠમાનસા રઞ્ઞો અનુમોદનં કરોન્તી ઓસાનગાથમાહ –
Sā tuṭṭhamānasā rañño anumodanaṃ karontī osānagāthamāha –
૧૨.
12.
‘‘ચિરં જીવતુ સો રાજા, કાસીનં રટ્ઠવડ્ઢનો;
‘‘Ciraṃ jīvatu so rājā, kāsīnaṃ raṭṭhavaḍḍhano;
યો મે પુત્તં પમોચેસિ, સદા વુદ્ધાપચાયિક’’ન્તિ.
Yo me puttaṃ pamocesi, sadā vuddhāpacāyika’’nti.
તદા રાજા બોધિસત્તસ્સ ગુણે પસીદિત્વા નળિનિયા અવિદૂરે ગામં માપેત્વા બોધિસત્તસ્સ ચ માતુ ચસ્સ નિબદ્ધં વત્તં પટ્ઠપેસિ. અપરભાગે બોધિસત્તો માતરિ કાલકતાય તસ્સા સરીરપરિહારં કત્વા કારણ્ડકઅસ્સમપદં નામ ગતો. તસ્મિં પન ઠાને હિમવન્તતો ઓતરિત્વા પઞ્ચસતા ઇસયો વસિંસુ, તં વત્તં તેસં અદાસિ. રાજા બોધિસત્તસ્સ સમાનરૂપં સિલાપટિમં કારેત્વા મહાસક્કારં પવત્તેસિ . સકલજમ્બુદીપવાસિનો અનુસંવચ્છરં સન્નિપતિત્વા હત્થિમહં નામ કરિંસુ.
Tadā rājā bodhisattassa guṇe pasīditvā naḷiniyā avidūre gāmaṃ māpetvā bodhisattassa ca mātu cassa nibaddhaṃ vattaṃ paṭṭhapesi. Aparabhāge bodhisatto mātari kālakatāya tassā sarīraparihāraṃ katvā kāraṇḍakaassamapadaṃ nāma gato. Tasmiṃ pana ṭhāne himavantato otaritvā pañcasatā isayo vasiṃsu, taṃ vattaṃ tesaṃ adāsi. Rājā bodhisattassa samānarūpaṃ silāpaṭimaṃ kāretvā mahāsakkāraṃ pavattesi . Sakalajambudīpavāsino anusaṃvaccharaṃ sannipatitvā hatthimahaṃ nāma kariṃsu.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા સચ્ચાનિ પકાસેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ, સચ્ચપરિયોસાને માતુપોસકભિક્ખુ સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠહિ. તદા રાજા આનન્દો અહોસિ, પાપપુરિસો દેવદત્તો, હત્થાચરિયો સારિપુત્તો, માતા હત્થિની મહામાયા, માતુપોસકનાગો પન અહમેવ અહોસિન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne mātuposakabhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi. Tadā rājā ānando ahosi, pāpapuriso devadatto, hatthācariyo sāriputto, mātā hatthinī mahāmāyā, mātuposakanāgo pana ahameva ahosinti.
માતુપોસકજાતકવણ્ણના પઠમા.
Mātuposakajātakavaṇṇanā paṭhamā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૪૫૫. માતુપોસકજાતકં • 455. Mātuposakajātakaṃ