Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૪-૯. માતુસુત્તાદિવણ્ણના
4-9. Mātusuttādivaṇṇanā
૧૩૭-૧૪૨. ચતુત્થાદીસુ લિઙ્ગનિયમેન ચેવ ચક્કવાળનિયમેન ચ અત્થો વેદિતબ્બો. પુરિસાનઞ્હિ માતુગામકાલો, માતુગામાનઞ્ચ પુરિસકાલોતિ એવમેત્થ લિઙ્ગનિયમો. ઇમમ્હા ચક્કવાળા સત્તા પરચક્કવાળં, પરચક્કવાળા ચ ઇમં ચક્કવાળં સંસરન્તિ. તેસુ ઇમસ્મિં ચક્કવાળે માતુગામકાલે માતુભૂતઞ્ઞેવ દસ્સેન્તો યો નમાતાભૂતપુબ્બોતિ આહ. યો નપિતાભૂતપુબ્બોતિઆદીસુપિ એસેવ નયો. ચતુત્થાદીનિ.
137-142. Catutthādīsu liṅganiyamena ceva cakkavāḷaniyamena ca attho veditabbo. Purisānañhi mātugāmakālo, mātugāmānañca purisakāloti evamettha liṅganiyamo. Imamhā cakkavāḷā sattā paracakkavāḷaṃ, paracakkavāḷā ca imaṃ cakkavāḷaṃ saṃsaranti. Tesu imasmiṃ cakkavāḷe mātugāmakāle mātubhūtaññeva dassento yo namātābhūtapubboti āha. Yo napitābhūtapubbotiādīsupi eseva nayo. Catutthādīni.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya
૪. માતુસુત્તં • 4. Mātusuttaṃ
૫. પિતુસુત્તં • 5. Pitusuttaṃ
૬. ભાતુસુત્તં • 6. Bhātusuttaṃ
૭. ભગિનિસુત્તં • 7. Bhaginisuttaṃ
૮. પુત્તસુત્તં • 8. Puttasuttaṃ
૯. ધીતુસુત્તં • 9. Dhītusuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૪-૯. માતુસુત્તાદિવણ્ણના • 4-9. Mātusuttādivaṇṇanā