Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૩૯૦] ૫. મય્હકજાતકવણ્ણના
[390] 5. Mayhakajātakavaṇṇanā
સકુણો મય્હકો નામાતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો આગન્તુકસેટ્ઠિં આરબ્ભ કથેસિ. સાવત્થિયઞ્હિ આગન્તુકસેટ્ઠિ નામ અડ્ઢો અહોસિ મહદ્ધનો. સો નેવ અત્તના ભોગે ભુઞ્જિ, ન પરેસં અદાસિ, નાનગ્ગરસે પણીતે ભોજને ઉપનીતે તં ન ભુઞ્જતિ, બિલઙ્ગદુતિયં કણાજકં એવ ભુઞ્જતિ, ધૂપિતવાસિતેસુ કાસિકવત્થેસુ ઉપનીતેસુ તાનિ હારેત્વા થૂલથૂલસાટકે નિવાસેતિ, આજાનીયયુત્તે મણિકનકવિચિત્તે રથે ઉપનીતે તમ્પિ હરાપેત્વા કત્તરરથકેન ગચ્છતિ, સુવણ્ણચ્છત્તે ધારિયમાને તં અપનેત્વા પણ્ણચ્છત્તેન ધારિયમાનેન. સો યાવજીવં દાનાદીસુ પુઞ્ઞેસુ એકમ્પિ અકત્વા કાલં કત્વા રોરુવનિરયે નિબ્બત્તિ. તસ્સ અપુત્તકં સાપતેય્યં રાજબલં સત્તહિ રત્તિદિવસેહિ રાજકુલં પવેસેસિ. તસ્મિં પવેસિતે રાજા ભુત્તપાતરાસો જેતવનં ગન્ત્વા સત્થારં વન્દિત્વા નિસિન્નો ‘‘કિં, મહારાજ, બુદ્ધુપટ્ઠાનં ન કરોસી’’તિ વુત્તે ‘‘ભન્તે, સાવત્થિયં આગન્તુકસેટ્ઠિનો નામ કાલકતસ્સ અસ્સામિકધને અમ્હાકં ઘરે આહરિયમાનેયેવ સત્ત રત્તિદિવસા ગતા, સો પન એતં ધનં લભિત્વાપિ નેવ અત્તના પરિભુઞ્જિ, ન પરેસં અદાસિ, રક્ખસપરિગ્ગહિતપોક્ખરણી વિયસ્સ ધનં અહોસિ, સો એકદિવસમ્પિ પણીતભોજનાદીનં રસં અનનુભવિત્વાવ મરણમુખં પવિટ્ઠો, એવં મચ્છરી અપુઞ્ઞસત્તો કિં કત્વા એત્તકં ધનં લભિ, કેન ચસ્સ ભોગેસુ ચિત્તં ન રમી’’તિ સત્થારં પુચ્છિ. સત્થા ‘‘મહારાજ, ધનલાભો ચ, ધનં લદ્ધા અપરિભુઞ્જનકારણઞ્ચ તેનેવ કત’’ન્તિ વત્વા તેન યાચિતો અતીતં આહરિ.
Sakuṇomayhako nāmāti idaṃ satthā jetavane viharanto āgantukaseṭṭhiṃ ārabbha kathesi. Sāvatthiyañhi āgantukaseṭṭhi nāma aḍḍho ahosi mahaddhano. So neva attanā bhoge bhuñji, na paresaṃ adāsi, nānaggarase paṇīte bhojane upanīte taṃ na bhuñjati, bilaṅgadutiyaṃ kaṇājakaṃ eva bhuñjati, dhūpitavāsitesu kāsikavatthesu upanītesu tāni hāretvā thūlathūlasāṭake nivāseti, ājānīyayutte maṇikanakavicitte rathe upanīte tampi harāpetvā kattararathakena gacchati, suvaṇṇacchatte dhāriyamāne taṃ apanetvā paṇṇacchattena dhāriyamānena. So yāvajīvaṃ dānādīsu puññesu ekampi akatvā kālaṃ katvā roruvaniraye nibbatti. Tassa aputtakaṃ sāpateyyaṃ rājabalaṃ sattahi rattidivasehi rājakulaṃ pavesesi. Tasmiṃ pavesite rājā bhuttapātarāso jetavanaṃ gantvā satthāraṃ vanditvā nisinno ‘‘kiṃ, mahārāja, buddhupaṭṭhānaṃ na karosī’’ti vutte ‘‘bhante, sāvatthiyaṃ āgantukaseṭṭhino nāma kālakatassa assāmikadhane amhākaṃ ghare āhariyamāneyeva satta rattidivasā gatā, so pana etaṃ dhanaṃ labhitvāpi neva attanā paribhuñji, na paresaṃ adāsi, rakkhasapariggahitapokkharaṇī viyassa dhanaṃ ahosi, so ekadivasampi paṇītabhojanādīnaṃ rasaṃ ananubhavitvāva maraṇamukhaṃ paviṭṭho, evaṃ maccharī apuññasatto kiṃ katvā ettakaṃ dhanaṃ labhi, kena cassa bhogesu cittaṃ na ramī’’ti satthāraṃ pucchi. Satthā ‘‘mahārāja, dhanalābho ca, dhanaṃ laddhā aparibhuñjanakāraṇañca teneva kata’’nti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બારાણસિસેટ્ઠિ અસ્સદ્ધો અહોસિ મચ્છરી, ન કસ્સચિ કિઞ્ચિ દેતિ, ન કઞ્ચિ સઙ્ગણ્હાતિ. સો એકદિવસં રાજુપટ્ઠાનં ગચ્છન્તો તગરસિખિં નામ પચ્ચેકબુદ્ધં પિણ્ડાય ચરન્તં દિસ્વા વન્દિત્વા ‘‘લદ્ધા, ભન્તે, ભિક્ખા’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘નનુ ચરામ મહાસેટ્ઠી’’તિ વુત્તે પુરિસં આણાપેસિ ‘‘ગચ્છ, ઇમં અમ્હાકં ઘરં આનેત્વા મમ પલ્લઙ્કે નિસીદાપેત્વા અમ્હાકં પટિયત્તભત્તસ્સ પત્તં પૂરેત્વા દાપેહી’’તિ. સો પચ્ચેકબુદ્ધં ઘરં નેત્વા નિસીદાપેત્વા સેટ્ઠિભરિયાય આચિક્ખિ. સા નાનગ્ગરસભત્તસ્સ પત્તં પૂરેત્વા તસ્સ અદાસિ. સો ભત્તં ગહેત્વા સેટ્ઠિનિવેસના નિક્ખમિત્વા અન્તરવીથિયં પટિપજ્જિ. સેટ્ઠિ રાજકુલતો પચ્ચાગચ્છન્તો તં દિસ્વા વન્દિત્વા ‘‘લદ્ધં, ભન્તે, ભત્ત’’ન્તિ પુચ્છિ. ‘‘લદ્ધં મહાસેટ્ઠી’’તિ. સો પત્તં ઓલોકેત્વા ચિત્તં પસાદેતું નાસક્ખિ , ‘‘ઇમં મે ભત્તં દાસા વા કમ્મકરા વા ભુઞ્જિત્વા દુક્કરમ્પિ કમ્મં કરેય્યું, અહો વત મે જાની’’તિ અપરચેતનં પરિપુણ્ણં કાતું નાસક્ખિ. દાનઞ્હિ નામ તિસ્સો ચેતના પરિપુણ્ણં કાતું સક્કોન્તસ્સેવ મહપ્ફલં હોતિ.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bārāṇasiseṭṭhi assaddho ahosi maccharī, na kassaci kiñci deti, na kañci saṅgaṇhāti. So ekadivasaṃ rājupaṭṭhānaṃ gacchanto tagarasikhiṃ nāma paccekabuddhaṃ piṇḍāya carantaṃ disvā vanditvā ‘‘laddhā, bhante, bhikkhā’’ti pucchitvā ‘‘nanu carāma mahāseṭṭhī’’ti vutte purisaṃ āṇāpesi ‘‘gaccha, imaṃ amhākaṃ gharaṃ ānetvā mama pallaṅke nisīdāpetvā amhākaṃ paṭiyattabhattassa pattaṃ pūretvā dāpehī’’ti. So paccekabuddhaṃ gharaṃ netvā nisīdāpetvā seṭṭhibhariyāya ācikkhi. Sā nānaggarasabhattassa pattaṃ pūretvā tassa adāsi. So bhattaṃ gahetvā seṭṭhinivesanā nikkhamitvā antaravīthiyaṃ paṭipajji. Seṭṭhi rājakulato paccāgacchanto taṃ disvā vanditvā ‘‘laddhaṃ, bhante, bhatta’’nti pucchi. ‘‘Laddhaṃ mahāseṭṭhī’’ti. So pattaṃ oloketvā cittaṃ pasādetuṃ nāsakkhi , ‘‘imaṃ me bhattaṃ dāsā vā kammakarā vā bhuñjitvā dukkarampi kammaṃ kareyyuṃ, aho vata me jānī’’ti aparacetanaṃ paripuṇṇaṃ kātuṃ nāsakkhi. Dānañhi nāma tisso cetanā paripuṇṇaṃ kātuṃ sakkontasseva mahapphalaṃ hoti.
‘‘પુબ્બેવ દાના સુમના ભવામ, દદમ્પિ વે અત્તમના ભવામ;
‘‘Pubbeva dānā sumanā bhavāma, dadampi ve attamanā bhavāma;
દત્વાપિ વે નાનુતપ્પામ પચ્છા, તસ્મા હિ અમ્હં દહરા નમિય્યરે. (જા॰ ૧.૧૦.૯૫);
Datvāpi ve nānutappāma pacchā, tasmā hi amhaṃ daharā namiyyare. (jā. 1.10.95);
‘‘પુબ્બેવ દાના સુમનો, દદં ચિત્તં પસાદયે;
‘‘Pubbeva dānā sumano, dadaṃ cittaṃ pasādaye;
દત્વા અત્તમનો હોતિ, એસા યઞ્ઞસ્સ સમ્પદા’’. (અ॰ નિ॰ ૬.૩૭; પે॰ વ॰ ૩૦૫);
Datvā attamano hoti, esā yaññassa sampadā’’. (a. ni. 6.37; pe. va. 305);
ઇતિ, મહારાજ, આગન્તુકસેટ્ઠિ તગરસિખિપચ્ચેકબુદ્ધસ્સ દિન્નપચ્ચયેન બહું ધનં લભિ, દત્વા અપરચેતનં પણીતં કાતું અસમત્થતાય ભોગે ભુઞ્જિતું નાસક્ખીતિ. ‘‘પુત્તં પન કસ્મા ન લભિ, ભન્તે’’તિ? સત્થા ‘‘પુત્તસ્સ અલભનકારણમ્પિ તેનેવ કતં, મહારાજા’’તિ વત્વા તેન યાચિતો અતીતં આહરિ.
Iti, mahārāja, āgantukaseṭṭhi tagarasikhipaccekabuddhassa dinnapaccayena bahuṃ dhanaṃ labhi, datvā aparacetanaṃ paṇītaṃ kātuṃ asamatthatāya bhoge bhuñjituṃ nāsakkhīti. ‘‘Puttaṃ pana kasmā na labhi, bhante’’ti? Satthā ‘‘puttassa alabhanakāraṇampi teneva kataṃ, mahārājā’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો અસીતિકોટિવિભવે સેટ્ઠિકુલે નિબ્બત્તિત્વા વયપ્પત્તો માતાપિતૂનં અચ્ચયેન કનિટ્ઠં સઙ્ગણ્હિત્વા કુટુમ્બં વિચારેન્તો ઘરદ્વારે દાનસાલં કારેત્વા મહાદાનં પવત્તેન્તો અગારં અજ્ઝાવસિ. અથસ્સ એકો પુત્તો જાયિ. સો તસ્સ પદસા ગમનકાલે કામેસુ આદીનવં નેક્ખમ્મે ચાનિસંસં દિસ્વા સદ્ધિં પુત્તદારેન સબ્બં ઘરવિભવં કનિટ્ઠસ્સ નિય્યાતેત્વા ‘‘અપ્પમત્તો દાનં પવત્તેહી’’તિ ઓવાદં દત્વા ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા અભિઞ્ઞા ચ સમાપત્તિયો ચ નિબ્બત્તેત્વા હિમવન્તપદેસે વિહાસિ. કનિટ્ઠોપિસ્સ એકં પુત્તં પટિલભિ. સો તં વડ્ઢન્તં દિસ્વા ચિન્તેસિ ‘‘મમ ભાતુ પુત્તે જીવન્તે કુટુમ્બં ભિન્દિત્વા દ્વિધા ભવિસ્સતિ, ભાતુ પુત્તં મારેસ્સામી’’તિ. અથ નં એકદિવસં નદિયં ઓપિલાપેત્વા મારેસિ. તમેનં ન્હત્વા આગતં ભાતુ જાયા ‘‘કુહિં મમ પુત્તો’’તિ પુચ્છિ. ‘‘નદિયં ઉદકં કીળિ, અથ નં ઉદકે વિચિનન્તો નાદ્દસ’’ન્તિ. સા રોદિત્વા કન્દિત્વા તુણ્હી અહોસિ.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto asītikoṭivibhave seṭṭhikule nibbattitvā vayappatto mātāpitūnaṃ accayena kaniṭṭhaṃ saṅgaṇhitvā kuṭumbaṃ vicārento gharadvāre dānasālaṃ kāretvā mahādānaṃ pavattento agāraṃ ajjhāvasi. Athassa eko putto jāyi. So tassa padasā gamanakāle kāmesu ādīnavaṃ nekkhamme cānisaṃsaṃ disvā saddhiṃ puttadārena sabbaṃ gharavibhavaṃ kaniṭṭhassa niyyātetvā ‘‘appamatto dānaṃ pavattehī’’ti ovādaṃ datvā isipabbajjaṃ pabbajitvā abhiññā ca samāpattiyo ca nibbattetvā himavantapadese vihāsi. Kaniṭṭhopissa ekaṃ puttaṃ paṭilabhi. So taṃ vaḍḍhantaṃ disvā cintesi ‘‘mama bhātu putte jīvante kuṭumbaṃ bhinditvā dvidhā bhavissati, bhātu puttaṃ māressāmī’’ti. Atha naṃ ekadivasaṃ nadiyaṃ opilāpetvā māresi. Tamenaṃ nhatvā āgataṃ bhātu jāyā ‘‘kuhiṃ mama putto’’ti pucchi. ‘‘Nadiyaṃ udakaṃ kīḷi, atha naṃ udake vicinanto nāddasa’’nti. Sā roditvā kanditvā tuṇhī ahosi.
બોધિસત્તો તં પવત્તિં ઞત્વા ‘‘ઇદં કિચ્ચં પાકટં કરિસ્સામી’’તિ આકાસેનાગન્ત્વા બારાણસિયં ઓતરિત્વા સુનિવત્થો સુપારુતો તસ્સ ઘરદ્વારે ઠત્વા દાનસાલં અદિસ્વા ‘‘દાનસાલાપિ ઇમિના અસપ્પુરિસેન નાસિતા’’તિ ચિન્તેસિ. કનિટ્ઠો તસ્સ આગતભાવં ઞત્વા આગન્ત્વા મહાસત્તં વન્દિત્વા પાસાદં આરોપેત્વા સુભોજનં ભોજેસિ. સો ભત્તકિચ્ચાવસાને સુખકથાય નિસિન્નો ‘‘દારકો ન પઞ્ઞાયતિ, કહં નુ ખો’’તિ પુચ્છિ. ‘‘મતો, ભન્તે’’તિ. ‘‘કેન કારણેના’’તિ? ‘‘ઉદકકીળનટ્ઠાને અસુકકારણેનાતિ ન જાનામી’’તિ. ‘‘કિં ત્વં અસપ્પુરિસ ન જાનિસ્સસિ, તયા કતકિચ્ચં મય્હં પાકટં, નનુ ત્વં ઇમિના નામ કારણેન તં મારેસિ, કિં નુ ત્વં રાજાદીનં વસેન નસ્સમાનં ધનં રક્ખિતું સક્કુણેય્યાસિ, મય્હકસકુણસ્સ ચ તુય્હઞ્ચ કિં નાનાકરણ’’ન્તિ? અથસ્સ મહાસત્તો બુદ્ધલીળાય ધમ્મં દેસેન્તો ઇમા ગાથા અભાસિ –
Bodhisatto taṃ pavattiṃ ñatvā ‘‘idaṃ kiccaṃ pākaṭaṃ karissāmī’’ti ākāsenāgantvā bārāṇasiyaṃ otaritvā sunivattho supāruto tassa gharadvāre ṭhatvā dānasālaṃ adisvā ‘‘dānasālāpi iminā asappurisena nāsitā’’ti cintesi. Kaniṭṭho tassa āgatabhāvaṃ ñatvā āgantvā mahāsattaṃ vanditvā pāsādaṃ āropetvā subhojanaṃ bhojesi. So bhattakiccāvasāne sukhakathāya nisinno ‘‘dārako na paññāyati, kahaṃ nu kho’’ti pucchi. ‘‘Mato, bhante’’ti. ‘‘Kena kāraṇenā’’ti? ‘‘Udakakīḷanaṭṭhāne asukakāraṇenāti na jānāmī’’ti. ‘‘Kiṃ tvaṃ asappurisa na jānissasi, tayā katakiccaṃ mayhaṃ pākaṭaṃ, nanu tvaṃ iminā nāma kāraṇena taṃ māresi, kiṃ nu tvaṃ rājādīnaṃ vasena nassamānaṃ dhanaṃ rakkhituṃ sakkuṇeyyāsi, mayhakasakuṇassa ca tuyhañca kiṃ nānākaraṇa’’nti? Athassa mahāsatto buddhalīḷāya dhammaṃ desento imā gāthā abhāsi –
૧૦૨.
102.
‘‘સકુણો મય્હકો નામ, ગિરિસાનુદરીચરો;
‘‘Sakuṇo mayhako nāma, girisānudarīcaro;
પક્કં પિપ્ફલિમારુય્હ, ‘મય્હં મય્હ’ન્તિ કન્દતિ.
Pakkaṃ pipphalimāruyha, ‘mayhaṃ mayha’nti kandati.
૧૦૩.
103.
‘‘તસ્સેવં વિલપન્તસ્સ, દિજસઙ્ઘા સમાગતા;
‘‘Tassevaṃ vilapantassa, dijasaṅghā samāgatā;
ભુત્વાન પિપ્ફલિં યન્તિ, વિલપત્વેવ સો દિજો.
Bhutvāna pipphaliṃ yanti, vilapatveva so dijo.
૧૦૪.
104.
‘‘એવમેવ ઇધેકચ્ચો, સઙ્ઘરિત્વા બહું ધનં;
‘‘Evameva idhekacco, saṅgharitvā bahuṃ dhanaṃ;
નેવત્તનો ન ઞાતીનં, યથોધિં પટિપજ્જતિ.
Nevattano na ñātīnaṃ, yathodhiṃ paṭipajjati.
૧૦૫.
105.
‘‘ન સો અચ્છાદનં ભત્તં, ન માલં ન વિલેપનં;
‘‘Na so acchādanaṃ bhattaṃ, na mālaṃ na vilepanaṃ;
અનુભોતિ સકિં કિઞ્ચિ, ન સઙ્ગણ્હાતિ ઞાતકે.
Anubhoti sakiṃ kiñci, na saṅgaṇhāti ñātake.
૧૦૬.
106.
‘‘તસ્સેવં વિલપન્તસ્સ, મય્હં મય્હન્તિ રક્ખતો;
‘‘Tassevaṃ vilapantassa, mayhaṃ mayhanti rakkhato;
રાજાનો અથ વા ચોરા, દાયાદા યેવ અપ્પિયા;
Rājāno atha vā corā, dāyādā yeva appiyā;
ધનમાદાય ગચ્છન્તિ, વિલપત્વેવ સો નરો.
Dhanamādāya gacchanti, vilapatveva so naro.
૧૦૭.
107.
‘‘ધીરો ભોગે અધિગમ્મ, સઙ્ગણ્હાતિ ચ ઞાતકે;
‘‘Dhīro bhoge adhigamma, saṅgaṇhāti ca ñātake;
તેન સો કિત્તિં પપ્પોતિ, પેચ્ચ સગ્ગે પમોદતી’’તિ.
Tena so kittiṃ pappoti, pecca sagge pamodatī’’ti.
તત્થ મય્હકોતિ ‘‘મય્હં મય્હ’’ન્તિ વિરવનવસેન એવંલદ્ધનામો. ગિરિસાનુદરીસુ ચરતીતિ ગિરિસાનુદરીચરો. પક્કં પિપ્ફલિન્તિ હિમવન્તપદેસે એકં ફલભરિતં પિપ્ફલિરુક્ખં. કન્દતીતિ દિજગણે તં રુક્ખં પરિવારેત્વા પક્કાનિ ખાદન્તે વારેતું ‘‘મય્હં મય્હ’’ન્તિ પરિદેવન્તો વિચરતિ. તસ્સેવં વિલપન્તસ્સાતિ તસ્સ વિલપન્તસ્સેવ. ભુત્વાન વિપ્ફલિં યન્તીતિ તં પિપ્ફલિરુક્ખં પરિભુઞ્જિત્વા અઞ્ઞં ફલસમ્પન્નં રુક્ખં ગચ્છન્તિ. વિલપત્વેવાતિ સો પન દિજો વિલપતિયેવ. યથોધિન્તિ યથાકોટ્ઠાસં, માતાપિતાભાતુભગિનીપુત્તધીતાદીનં ઉપભોગપરિભોગવસેન યો યો કોટ્ઠાસો દાતબ્બો, તં તં ન દેતીતિ અત્થો.
Tattha mayhakoti ‘‘mayhaṃ mayha’’nti viravanavasena evaṃladdhanāmo. Girisānudarīsu caratīti girisānudarīcaro. Pakkaṃ pipphalinti himavantapadese ekaṃ phalabharitaṃ pipphalirukkhaṃ. Kandatīti dijagaṇe taṃ rukkhaṃ parivāretvā pakkāni khādante vāretuṃ ‘‘mayhaṃ mayha’’nti paridevanto vicarati. Tassevaṃ vilapantassāti tassa vilapantasseva. Bhutvāna vipphaliṃ yantīti taṃ pipphalirukkhaṃ paribhuñjitvā aññaṃ phalasampannaṃ rukkhaṃ gacchanti. Vilapatvevāti so pana dijo vilapatiyeva. Yathodhinti yathākoṭṭhāsaṃ, mātāpitābhātubhaginīputtadhītādīnaṃ upabhogaparibhogavasena yo yo koṭṭhāso dātabbo, taṃ taṃ na detīti attho.
સકિન્તિ એકવારમ્પિ નાનુભોતિ. ‘‘સક’’ન્તિપિ પાઠો, અત્તનો સન્તકમ્પીતિ અત્થો. ન સઙ્ગણ્હાતીતિ ભત્તચ્છાદનબીજનઙ્ગલાદિદાનવસેન ન સઙ્ગણ્હાતિ. વિલપત્વેવ સો નરોતિ એતેસુ રાજાદીસુ ધનં ગહેત્વા ગચ્છન્તેસુ કેવલં સો પુરિસો વિલપતિયેવ. ધીરોતિ પણ્ડિતો. સઙ્ગણ્હાતીતિ અત્તનો સન્તિકં આગતે દુબ્બલઞાતકે ભત્તચ્છાદનબીજનઙ્ગલાદિદાનેન સઙ્ગણ્હાતિ. તેનાતિ સો પુરિસો તેન ઞાતિસઙ્ગહેન ચતુપરિસમજ્ઝે કિત્તિઞ્ચ અત્તનો વણ્ણભણનઞ્ચ પાપુણાતિ, પેચ્ચ સગ્ગે દેવનગરે પમોદતિ.
Sakinti ekavārampi nānubhoti. ‘‘Saka’’ntipi pāṭho, attano santakampīti attho. Na saṅgaṇhātīti bhattacchādanabījanaṅgalādidānavasena na saṅgaṇhāti. Vilapatveva so naroti etesu rājādīsu dhanaṃ gahetvā gacchantesu kevalaṃ so puriso vilapatiyeva. Dhīroti paṇḍito. Saṅgaṇhātīti attano santikaṃ āgate dubbalañātake bhattacchādanabījanaṅgalādidānena saṅgaṇhāti. Tenāti so puriso tena ñātisaṅgahena catuparisamajjhe kittiñca attano vaṇṇabhaṇanañca pāpuṇāti, pecca sagge devanagare pamodati.
એવં મહાસત્તો તસ્સ ધમ્મં દેસેત્વા દાનં પાકતિકં કારેત્વા હિમવન્તમેવ ગન્ત્વા અપરિહીનજ્ઝાનો બ્રહ્મલોકૂપગો અહોસિ.
Evaṃ mahāsatto tassa dhammaṃ desetvā dānaṃ pākatikaṃ kāretvā himavantameva gantvā aparihīnajjhāno brahmalokūpago ahosi.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા ‘‘ઇતિ ખો, મહારાજ, આગન્તુકસેટ્ઠિ ભાતુ પુત્તસ્સ મારિતત્તા એત્તકં કાલં નેવ પુત્તં, ન ધીતરં અલભી’’તિ વત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા કનિટ્ઠો આગન્તુકસેટ્ઠિ અહોસિ, જેટ્ઠકો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā ‘‘iti kho, mahārāja, āgantukaseṭṭhi bhātu puttassa māritattā ettakaṃ kālaṃ neva puttaṃ, na dhītaraṃ alabhī’’ti vatvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā kaniṭṭho āgantukaseṭṭhi ahosi, jeṭṭhako pana ahameva ahosi’’nti.
મય્હકજાતકવણ્ણના પઞ્ચમા.
Mayhakajātakavaṇṇanā pañcamā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૩૯૦. મય્હકજાતકં • 390. Mayhakajātakaṃ