Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    471. மெண்ட³கபஞ்ஹஜாதகங் (8)

    471. Meṇḍakapañhajātakaṃ (8)

    94.

    94.

    யேஸங் ந கதா³சி பூ⁴தபுப்³ப³ங், ஸக்²யங் 1 ஸத்தபத³ம்பிமஸ்மி லோகே;

    Yesaṃ na kadāci bhūtapubbaṃ, sakhyaṃ 2 sattapadampimasmi loke;

    ஜாதா அமித்தா து³வே ஸஹாயா, படிஸந்தா⁴ய சரந்தி கிஸ்ஸ ஹேது.

    Jātā amittā duve sahāyā, paṭisandhāya caranti kissa hetu.

    95.

    95.

    யதி³ மே அஜ்ஜ பாதராஸகாலே, பஞ்ஹங் ந ஸக்குணெய்யாத² வத்துமேதங்;

    Yadi me ajja pātarāsakāle, pañhaṃ na sakkuṇeyyātha vattumetaṃ;

    ரட்டா² பப்³பா³ஜயிஸ்ஸாமி வோ ஸப்³பே³, ந ஹி மத்தோ² து³ப்பஞ்ஞஜாதிகேஹி.

    Raṭṭhā pabbājayissāmi vo sabbe, na hi mattho duppaññajātikehi.

    96.

    96.

    மஹாஜனஸமாக³மம்ஹி கோ⁴ரே, ஜனகோலாஹலஸங்க³மம்ஹி ஜாதே;

    Mahājanasamāgamamhi ghore, janakolāhalasaṅgamamhi jāte;

    விக்கி²த்தமனா அனேகசித்தா, பஞ்ஹங் ந ஸக்குணோம வத்துமேதங்.

    Vikkhittamanā anekacittā, pañhaṃ na sakkuṇoma vattumetaṃ.

    97.

    97.

    ஏகக்³க³சித்தாவ ஏகமேகா, ரஹஸி க³தா அத்த²ங் நிசிந்தயித்வா 3;

    Ekaggacittāva ekamekā, rahasi gatā atthaṃ nicintayitvā 4;

    பவிவேகே ஸம்மஸித்வான தீ⁴ரா, அத² வக்க²ந்தி ஜனிந்த³ ஏதமத்த²ங்.

    Paviveke sammasitvāna dhīrā, atha vakkhanti janinda etamatthaṃ.

    98.

    98.

    உக்³க³புத்த-ராஜபுத்தியானங், உரப்³ப⁴ஸ்ஸ மங்ஸங் பியங் மனாபங்;

    Uggaputta-rājaputtiyānaṃ, urabbhassa maṃsaṃ piyaṃ manāpaṃ;

    ந ஸுனக²ஸ்ஸ தே அதெ³ந்தி மங்ஸங், அத² மெண்ட³ஸ்ஸ ஸுணேன ஸக்²யமஸ்ஸ.

    Na sunakhassa te adenti maṃsaṃ, atha meṇḍassa suṇena sakhyamassa.

    99.

    99.

    சம்மங் விஹனந்தி ஏளகஸ்ஸ, அஸ்ஸபிட்ட²த்த²ரஸ்ஸுக²ஸ்ஸ 5 ஹேது;

    Cammaṃ vihananti eḷakassa, assapiṭṭhattharassukhassa 6 hetu;

    ந ச தே ஸுனக²ஸ்ஸ அத்த²ரந்தி, அத² மெண்ட³ஸ்ஸ ஸுணேன ஸக்²யமஸ்ஸ.

    Na ca te sunakhassa attharanti, atha meṇḍassa suṇena sakhyamassa.

    100.

    100.

    ஆவேல்லிதஸிங்கி³கோ ஹி மெண்டோ³, ந ச ஸுனக²ஸ்ஸ விஸாணகானி அத்தி²;

    Āvellitasiṅgiko hi meṇḍo, na ca sunakhassa visāṇakāni atthi;

    திணப⁴க்கோ² மங்ஸபோ⁴ஜனோ ச, அத² மெண்ட³ஸ்ஸ ஸுணேன ஸக்²யமஸ்ஸ.

    Tiṇabhakkho maṃsabhojano ca, atha meṇḍassa suṇena sakhyamassa.

    101.

    101.

    திணமாஸி பலாஸமாஸி மெண்டோ³, ந ச ஸுனகோ² திணமாஸி நோ பலாஸங்;

    Tiṇamāsi palāsamāsi meṇḍo, na ca sunakho tiṇamāsi no palāsaṃ;

    க³ண்ஹெய்ய ஸுணோ ஸஸங் பி³ளாரங், அத² மெண்ட³ஸ்ஸ ஸுணேன ஸக்²யமஸ்ஸ.

    Gaṇheyya suṇo sasaṃ biḷāraṃ, atha meṇḍassa suṇena sakhyamassa.

    102.

    102.

    அட்ட²ட்³ட⁴பதோ³ சதுப்பத³ஸ்ஸ, மெண்டோ³ அட்ட²னகோ² அதி³ஸ்ஸமானோ;

    Aṭṭhaḍḍhapado catuppadassa, meṇḍo aṭṭhanakho adissamāno;

    சா²தி³யமாஹரதீ அயங் இமஸ்ஸ, மங்ஸங் ஆஹரதீ அயங் அமுஸ்ஸ.

    Chādiyamāharatī ayaṃ imassa, maṃsaṃ āharatī ayaṃ amussa.

    103.

    103.

    பாஸாத³வரக³தோ விதே³ஹஸெட்டோ², விதிஹாரங் அஞ்ஞமஞ்ஞபோ⁴ஜனானங்;

    Pāsādavaragato videhaseṭṭho, vitihāraṃ aññamaññabhojanānaṃ;

    அத்³த³க்கி² 7 கிர ஸக்கி²கங் ஜனிந்தோ³, பு³பு⁴க்கஸ்ஸ புண்ணங் முக²ஸ்ஸ 8 சேதங்.

    Addakkhi 9 kira sakkhikaṃ janindo, bubhukkassa puṇṇaṃ mukhassa 10 cetaṃ.

    104.

    104.

    லாபா⁴ வத மே அனப்பரூபா, யஸ்ஸ மேதி³ஸா பண்டி³தா குலம்ஹி;

    Lābhā vata me anapparūpā, yassa medisā paṇḍitā kulamhi;

    பஞ்ஹஸ்ஸ க³ம்பீ⁴ரக³தங் நிபுணமத்த²ங், படிவிஜ்ஜ²ந்தி ஸுபா⁴ஸிதேன தீ⁴ரா.

    Pañhassa gambhīragataṃ nipuṇamatthaṃ, paṭivijjhanti subhāsitena dhīrā.

    105.

    105.

    அஸ்ஸதரிரத²ஞ்ச ஏகமேகங், பீ²தங் கா³மவரஞ்ச ஏகமேகங்;

    Assatarirathañca ekamekaṃ, phītaṃ gāmavarañca ekamekaṃ;

    ஸப்³பே³ஸங் வோ த³ம்மி பண்டி³தானங், பரமப்பதீதமனோ ஸுபா⁴ஸிதேனாதி.

    Sabbesaṃ vo dammi paṇḍitānaṃ, paramappatītamano subhāsitenāti.

    மெண்ட³கபஞ்ஹஜாதகங் அட்ட²மங்.

    Meṇḍakapañhajātakaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. ஸக்கி²ங் (ஸீ॰ பீ॰), ஸகி² (ஸ்யா॰)
    2. sakkhiṃ (sī. pī.), sakhi (syā.)
    3. அத்தா²னி சிந்தயித்வா (ஸ்யா॰ க॰)
    4. atthāni cintayitvā (syā. ka.)
    5. அஸ்ஸபிட்ட²த்த²ரணஸுக²ஸ்ஸ (ஸீ॰)
    6. assapiṭṭhattharaṇasukhassa (sī.)
    7. அத்³த³ஸ (ஸ்யா॰ க॰)
    8. போ⁴பு⁴க்க²ஸ்ஸ ச புண்ணமுக²ஸ்ஸ (ஸீ॰)
    9. addasa (syā. ka.)
    10. bhobhukkhassa ca puṇṇamukhassa (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [471] 8. மெண்ட³கபஞ்ஹஜாதகவண்ணனா • [471] 8. Meṇḍakapañhajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact