Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā |
7. மெத்தாபா⁴வனாஸுத்தவண்ணனா
7. Mettābhāvanāsuttavaṇṇanā
27. ஸத்தமே யானி கானிசீதி அனவஸேஸபரியாதா³னங். ஓபதி⁴கானி புஞ்ஞகிரியவத்தூ²னீதி
27. Sattame yāni kānicīti anavasesapariyādānaṃ. Opadhikāni puññakiriyavatthūnīti
தேஸங் நியமனங். தத்த² உபதி⁴ வுச்சந்தி க²ந்தா⁴, உபதி⁴ஸ்ஸ கரணங் ஸீலங் ஏதேஸங், உபதி⁴ப்பயோஜனானி வா ஓபதி⁴கானி. ஸம்பத்திப⁴வே அத்தபா⁴வஜனகானி படிஸந்தி⁴பவத்திவிபாகதா³யகானி. புஞ்ஞகிரியவத்தூ²னீதி புஞ்ஞகிரியா ச தா தேஸங் தேஸங் ப²லானிஸங்ஸானங் வத்தூ²னி சாதி புஞ்ஞகிரியவத்தூ²னி. தானி பன ஸங்கே²பதோ தா³னமயங், ஸீலமயங், பா⁴வனாமயந்தி திவிதா⁴னி ஹொந்தி. தத்த² யங் வத்தப்³ப³ங், தங் பரதோ திகனிபாதவண்ணனாயங் ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி. மெத்தாய சேதோவிமுத்தியாதி மெத்தாபா⁴வனாவஸேன படிலத்³த⁴திகசதுக்கஜ்ஜா²னஸமாபத்தியா. ‘‘மெத்தா’’தி ஹி வுத்தே உபசாரோபி லப்³ப⁴தி அப்பனாபி, ‘‘சேதோவிமுத்தீ’’தி பன வுத்தே அப்பனாஜா²னமேவ லப்³ப⁴தி. தஞ்ஹி நீவரணாதி³பச்சனீகத⁴ம்மதோ சித்தஸ்ஸ ஸுட்டு² விமுத்திபா⁴வேன சேதோவிமுத்தீதி வுச்சதி. கலங் நாக்³க⁴ந்தி ஸோளஸிந்தி மெத்தாப்³ரஹ்மவிஹாரஸ்ஸ ஸோளஸபா⁴க³ங் ஓபதி⁴கானி புஞ்ஞகிரியவத்தூ²னி ந அக்³க⁴ந்தி. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – மெத்தாய சேதோவிமுத்தியா யோ விபாகோ, தங் ஸோளஸ கொட்டா²ஸே கத்வா ததோ ஏகங் புன ஸோளஸ கொட்டா²ஸே கத்வா தத்த² யோ ஏககொட்டா²ஸோ, ந தங் அஞ்ஞானி ஓபதி⁴கானி புஞ்ஞகிரியவத்தூ²னி அக்³க⁴ந்தீதி. அதி⁴க்³க³ஹெத்வாதி அபி⁴ப⁴வித்வா. பா⁴ஸதேதி உபக்கிலேஸவிஸுத்³தி⁴யா தி³ப்பதி. தபதேதி ததோ ஏவ அனவஸேஸே படிபக்க²த⁴ம்மே ஸந்தபதி. விரோசதீதி உப⁴யஸம்பத்தியா விரோசதி. மெத்தா ஹி சேதோவிமுத்தி சந்தா³லோகஸங்கா²தா விக³தூபக்கிலேஸா ஜுண்ஹா விய தி³ப்பதி, ஆதபோ விய அந்த⁴காரங் பச்சனீகத⁴ம்மே வித⁴மந்தீ தபதி, ஓஸதி⁴தாரகா விய விஜ்ஜோதமானா விரோசதி ச.
Tesaṃ niyamanaṃ. Tattha upadhi vuccanti khandhā, upadhissa karaṇaṃ sīlaṃ etesaṃ, upadhippayojanāni vā opadhikāni. Sampattibhave attabhāvajanakāni paṭisandhipavattivipākadāyakāni. Puññakiriyavatthūnīti puññakiriyā ca tā tesaṃ tesaṃ phalānisaṃsānaṃ vatthūni cāti puññakiriyavatthūni. Tāni pana saṅkhepato dānamayaṃ, sīlamayaṃ, bhāvanāmayanti tividhāni honti. Tattha yaṃ vattabbaṃ, taṃ parato tikanipātavaṇṇanāyaṃ āvi bhavissati. Mettāya cetovimuttiyāti mettābhāvanāvasena paṭiladdhatikacatukkajjhānasamāpattiyā. ‘‘Mettā’’ti hi vutte upacāropi labbhati appanāpi, ‘‘cetovimuttī’’ti pana vutte appanājhānameva labbhati. Tañhi nīvaraṇādipaccanīkadhammato cittassa suṭṭhu vimuttibhāvena cetovimuttīti vuccati. Kalaṃ nāgghanti soḷasinti mettābrahmavihārassa soḷasabhāgaṃ opadhikāni puññakiriyavatthūni na agghanti. Idaṃ vuttaṃ hoti – mettāya cetovimuttiyā yo vipāko, taṃ soḷasa koṭṭhāse katvā tato ekaṃ puna soḷasa koṭṭhāse katvā tattha yo ekakoṭṭhāso, na taṃ aññāni opadhikāni puññakiriyavatthūni agghantīti. Adhiggahetvāti abhibhavitvā. Bhāsateti upakkilesavisuddhiyā dippati. Tapateti tato eva anavasese paṭipakkhadhamme santapati. Virocatīti ubhayasampattiyā virocati. Mettā hi cetovimutti candālokasaṅkhātā vigatūpakkilesā juṇhā viya dippati, ātapo viya andhakāraṃ paccanīkadhamme vidhamantī tapati, osadhitārakā viya vijjotamānā virocati ca.
ஸெய்யதா²பீதி ஓபம்மத³ஸ்ஸனத்தே² நிபாதோ. தாரகரூபானந்தி ஜோதீனங். சந்தி³யாதி சந்த³ஸ்ஸ அயந்தி சந்தீ³, தஸ்ஸா சந்தி³யா, பபா⁴ய ஜுண்ஹாயாதி அத்தோ². வஸ்ஸானந்தி வஸ்ஸானங் ப³ஹுவஸேன லத்³த⁴வோஹாரஸ்ஸ உதுனோ. பச்சி²மே மாஸேதி கத்திகமாஸே. ஸரத³ஸமயேதி ஸரத³காலே. அஸ்ஸயுஜகத்திகமாஸா ஹி லோகே ‘‘ஸரத³உதூ’’தி வுச்சந்தி. வித்³தே⁴தி உப்³பி³த்³தே⁴, மேக⁴விக³மேன தூ³ரீபூ⁴தேதி அத்தோ². தேனேவாஹ ‘‘விக³தவலாஹகே’’தி. தே³வேதி ஆகாஸே. நப⁴ங் அப்³பு⁴ஸ்ஸக்கமானோதி உத³யட்டா²னதோ ஆகாஸங் உல்லங்க⁴ந்தோ. தமக³தந்தி தமங். அபி⁴விஹச்சாதி அபி⁴ஹந்த்வா வித⁴மித்வா. ஓஸதி⁴தாரகாதி உஸ்ஸன்னா பபா⁴ ஏதாய தீ⁴யதி, ஓஸதீ⁴னங் வா அனுப³லப்பதா³யிகத்தா ஓஸதீ⁴தி லத்³த⁴னாமா தாரகா.
Seyyathāpīti opammadassanatthe nipāto. Tārakarūpānanti jotīnaṃ. Candiyāti candassa ayanti candī, tassā candiyā, pabhāya juṇhāyāti attho. Vassānanti vassānaṃ bahuvasena laddhavohārassa utuno. Pacchime māseti kattikamāse. Saradasamayeti saradakāle. Assayujakattikamāsā hi loke ‘‘saradautū’’ti vuccanti. Viddheti ubbiddhe, meghavigamena dūrībhūteti attho. Tenevāha ‘‘vigatavalāhake’’ti. Deveti ākāse. Nabhaṃ abbhussakkamānoti udayaṭṭhānato ākāsaṃ ullaṅghanto. Tamagatanti tamaṃ. Abhivihaccāti abhihantvā vidhamitvā. Osadhitārakāti ussannā pabhā etāya dhīyati, osadhīnaṃ vā anubalappadāyikattā osadhīti laddhanāmā tārakā.
எத்தா²ஹ – கஸ்மா பன ப⁴க³வதா ஸமானேபி ஓபதி⁴கபா⁴வே மெத்தா இதரேஹி ஓபதி⁴கபுஞ்ஞேஹி விஸேஸெத்வா வுத்தாதி? வுச்சதே – ஸெட்ட²ட்டே²ன நித்³தோ³ஸபா⁴வேன ச ஸத்தேஸு ஸுப்படிபத்திபா⁴வதோ. ஸெட்டா² ஹி ஏதே விஹாரா, ஸப்³ப³ஸத்தேஸு ஸம்மாபடிபத்திபூ⁴தானி யதி³த³ங் மெத்தாஜா²னானி. யதா² ச ப்³ரஹ்மானோ நித்³தோ³ஸசித்தா விஹரந்தி, ஏவங் ஏதேஹி ஸமன்னாக³தா யோகி³னோ ப்³ரஹ்மஸமாவ ஹுத்வா விஹரந்தி. ததா² ஹிமே ‘‘ப்³ரஹ்மவிஹாரா’’தி வுச்சந்தி. இதி ஸெட்ட²ட்டே²ன நித்³தோ³ஸபா⁴வேன ச ஸத்தேஸு ஸுப்படிபத்திபா⁴வதோ மெத்தாவ இதரேஹி ஓபதி⁴கபுஞ்ஞேஹி விஸேஸெத்வா வுத்தா.
Etthāha – kasmā pana bhagavatā samānepi opadhikabhāve mettā itarehi opadhikapuññehi visesetvā vuttāti? Vuccate – seṭṭhaṭṭhena niddosabhāvena ca sattesu suppaṭipattibhāvato. Seṭṭhā hi ete vihārā, sabbasattesu sammāpaṭipattibhūtāni yadidaṃ mettājhānāni. Yathā ca brahmāno niddosacittā viharanti, evaṃ etehi samannāgatā yogino brahmasamāva hutvā viharanti. Tathā hime ‘‘brahmavihārā’’ti vuccanti. Iti seṭṭhaṭṭhena niddosabhāvena ca sattesu suppaṭipattibhāvato mettāva itarehi opadhikapuññehi visesetvā vuttā.
ஏவம்பி கஸ்மா மெத்தாவ ஏவங் விஸேஸெத்வா வுத்தா? இதரேஸங் ப்³ரஹ்மவிஹாரானங் அதி⁴ட்டா²னபா⁴வதோ தா³னாதீ³னங் ஸப்³பே³ஸங் கல்யாணத⁴ம்மானங் பரிபூரிகத்தா ச. அயஞ்ஹி ஸத்தேஸு ஹிதாகாரப்பவத்திலக்க²ணா மெத்தா, ஹிதூபஸங்ஹாரஸா, ஆகா⁴தவினயபச்சுபட்டா²னா. யதி³ அனோதி⁴ஸோ பா⁴விதா ப³ஹுலீகதா, அத² ஸுகே²னேவ கருணாதி³பா⁴வனா ஸம்பஜ்ஜந்தீதி மெத்தா இதரேஸங் ப்³ரஹ்மவிஹாரானங் அதி⁴ட்டா²னங். ததா² ஹி ஸத்தேஸு ஹிதஜ்ஜா²ஸயதாய ஸதி நேஸங் து³க்கா²ஸஹனதா, ஸம்பத்திவிஸேஸானங் சிரட்டி²திகாமதா, பக்க²பாதாபா⁴வேன ஸப்³ப³த்த² ஸமப்பவத்தசித்ததா ச ஸுகே²னேவ இஜ்ஜ²ந்தி. ஏவஞ்ச ஸகலலோகஹிதஸுக²விதா⁴னாதி⁴முத்தா மஹாபோ³தி⁴ஸத்தா ‘‘இமஸ்ஸ தா³தப்³ப³ங், இமஸ்ஸ ந தா³தப்³ப³’’ந்தி உத்தமவிசயவஸேன விபா⁴க³ங் அகத்வா ஸப்³ப³ஸத்தானங் நிரவஸேஸஸுக²னிதா³னங் தா³னங் தெ³ந்தி, ஹிதஸுக²த்த²மேவ நேஸங் ஸீலங் ஸமாதி³யந்தி, ஸீலபரிபூரணத்த²ங் நெக்க²ம்மங் ப⁴ஜந்தி, தேஸங் ஹிதஸுகே²ஸு அஸம்மோஹத்தா²ய பஞ்ஞங் பரியோத³பெந்தி, ஹிதஸுகா²பி⁴வட்³ட⁴னத்த²மேவ த³ள்ஹங் வீரியமாரப⁴ந்தி, உத்தமவீரியவஸேன வீரபா⁴வங் பத்தாபி ஸத்தானங் நானப்பகாரங் ஹிதஜ்ஜா²ஸயேனேவ அபராத⁴ங் க²மந்தி, ‘‘இத³ங் வோ த³ஸ்ஸாம, கரிஸ்ஸாமா’’திஆதி³னா கதங் படிஞ்ஞாதங் ந விஸங்வாதெ³ந்தி, தேஸங் ஹிதஸுகா²யேவ அசலாதி⁴ட்டா²னா ஹொந்தி. தேஸு அசலாய மெத்தாய புப்³ப³காரினோ ஹிதஜ்ஜா²ஸயேனேவ நேஸங் விப்பகாரே உதா³ஸீனா ஹொந்தி, புப்³ப³காரிதாயபி ந பச்சுபகாரமாஸிஸந்தீதி. ஏவங் தே பாரமியோ பூரெத்வா யாவ த³ஸப³லசது-வேஸாரஜ்ஜ-ச²அஸாதா⁴ரணஞாண-அட்டா²ரஸாவேணிகபு³த்³த⁴த⁴ம்மப்பபே⁴தே³ ஸப்³பே³பி கல்யாணத⁴ம்மே பரிபூரெந்தி. ஏவங் தா³னாதீ³னங் ஸப்³பே³ஸங் கல்யாணத⁴ம்மானங் பாரிபூரிகா மெத்தாதி ச இமஸ்ஸ விஸேஸஸ்ஸ த³ஸ்ஸனத்த²ங் ஸா இதரேஹி விஸேஸெத்வா வுத்தா.
Evampi kasmā mettāva evaṃ visesetvā vuttā? Itaresaṃ brahmavihārānaṃ adhiṭṭhānabhāvato dānādīnaṃ sabbesaṃ kalyāṇadhammānaṃ paripūrikattā ca. Ayañhi sattesu hitākārappavattilakkhaṇā mettā, hitūpasaṃhārasā, āghātavinayapaccupaṭṭhānā. Yadi anodhiso bhāvitā bahulīkatā, atha sukheneva karuṇādibhāvanā sampajjantīti mettā itaresaṃ brahmavihārānaṃ adhiṭṭhānaṃ. Tathā hi sattesu hitajjhāsayatāya sati nesaṃ dukkhāsahanatā, sampattivisesānaṃ ciraṭṭhitikāmatā, pakkhapātābhāvena sabbattha samappavattacittatā ca sukheneva ijjhanti. Evañca sakalalokahitasukhavidhānādhimuttā mahābodhisattā ‘‘imassa dātabbaṃ, imassa na dātabba’’nti uttamavicayavasena vibhāgaṃ akatvā sabbasattānaṃ niravasesasukhanidānaṃ dānaṃ denti, hitasukhatthameva nesaṃ sīlaṃ samādiyanti, sīlaparipūraṇatthaṃ nekkhammaṃ bhajanti, tesaṃ hitasukhesu asammohatthāya paññaṃ pariyodapenti, hitasukhābhivaḍḍhanatthameva daḷhaṃ vīriyamārabhanti, uttamavīriyavasena vīrabhāvaṃ pattāpi sattānaṃ nānappakāraṃ hitajjhāsayeneva aparādhaṃ khamanti, ‘‘idaṃ vo dassāma, karissāmā’’tiādinā kataṃ paṭiññātaṃ na visaṃvādenti, tesaṃ hitasukhāyeva acalādhiṭṭhānā honti. Tesu acalāya mettāya pubbakārino hitajjhāsayeneva nesaṃ vippakāre udāsīnā honti, pubbakāritāyapi na paccupakāramāsisantīti. Evaṃ te pāramiyo pūretvā yāva dasabalacatu-vesārajja-chaasādhāraṇañāṇa-aṭṭhārasāveṇikabuddhadhammappabhede sabbepi kalyāṇadhamme paripūrenti. Evaṃ dānādīnaṃ sabbesaṃ kalyāṇadhammānaṃ pāripūrikā mettāti ca imassa visesassa dassanatthaṃ sā itarehi visesetvā vuttā.
அபிச மெத்தாய இதரேஹி ஓபதி⁴கபுஞ்ஞேஹி மஹானுபா⁴வதா வேலாமஸுத்தேன தீ³பேதப்³பா³. தத்த² ஹி யதா² நாம மஹதா வேலாமஸ்ஸ தா³னதோ ஏகஸ்ஸ ஸோதாபன்னஸ்ஸ தா³னங் மஹப்ப²லதரங் வுத்தங், ஏவங் ஸோதாபன்னஸததோ ஏகஸ்ஸ ஸகதா³கா³மிஸ்ஸ தா³னங்…பே॰… பச்சேகபு³த்³த⁴ஸததோ ப⁴க³வதோ, ததோபி பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ தா³னங், ததோபி சாதுத்³தி³ஸஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ விஹாரதா³னங், ததோபி ஸரணக³மனங், ததோபி ஸீலஸமாதா³னங், ததோபி க³த்³தூ³ஹனமத்தங் காலங் மெத்தாபா⁴வனா மஹப்ப²லதரா வுத்தா. யதா²ஹ –
Apica mettāya itarehi opadhikapuññehi mahānubhāvatā velāmasuttena dīpetabbā. Tattha hi yathā nāma mahatā velāmassa dānato ekassa sotāpannassa dānaṃ mahapphalataraṃ vuttaṃ, evaṃ sotāpannasatato ekassa sakadāgāmissa dānaṃ…pe… paccekabuddhasatato bhagavato, tatopi buddhappamukhassa saṅghassa dānaṃ, tatopi cātuddisassa saṅghassa vihāradānaṃ, tatopi saraṇagamanaṃ, tatopi sīlasamādānaṃ, tatopi gaddūhanamattaṃ kālaṃ mettābhāvanā mahapphalatarā vuttā. Yathāha –
‘‘யங் க³ஹபதி வேலாமோ ப்³ராஹ்மணோ தா³னங் அதா³ஸி மஹாதா³னங். யோ சேகங் தி³ட்டி²ஸம்பன்னங் போ⁴ஜெய்ய, இத³ங் ததோ மஹப்ப²லதரங். யோ ச ஸதங் தி³ட்டி²ஸம்பன்னங் போ⁴ஜெய்ய…பே॰… ஸுராமேரயமஜ்ஜப்பமாத³ட்டா²னா வேரமணிங். யோ ச அந்தமஸோ க³த்³தூ³ஹனமத்தம்பி மெத்தசித்தங் பா⁴வெய்ய, இத³ங் ததோ மஹப்ப²லதர’’ந்தி (அ॰ நி॰ 9.20).
‘‘Yaṃ gahapati velāmo brāhmaṇo dānaṃ adāsi mahādānaṃ. Yo cekaṃ diṭṭhisampannaṃ bhojeyya, idaṃ tato mahapphalataraṃ. Yo ca sataṃ diṭṭhisampannaṃ bhojeyya…pe… surāmerayamajjappamādaṭṭhānā veramaṇiṃ. Yo ca antamaso gaddūhanamattampi mettacittaṃ bhāveyya, idaṃ tato mahapphalatara’’nti (a. ni. 9.20).
மஹக்³க³தபுஞ்ஞபா⁴வேன பனஸ்ஸா பரித்தபுஞ்ஞதோ ஸாதிஸயதாய வத்தப்³ப³மேவ நத்தி². வுத்தஞ்ஹேதங் ‘‘யங் பமாணகதங் கம்மங், ந தங் தத்ராவஸிஸ்ஸதி, ந தங் தத்ராவதிட்ட²தீ’’தி (தீ³॰ நி॰ 1.556; ஸங்॰ நி॰ 4.360). காமாவசரகம்மஞ்ஹி பமாணகதங் நாம, மஹக்³க³தகம்மங் பன பமாணங் அதிக்கமித்வா ஓதி⁴ஸகானோதி⁴ஸகப²ரணவஸேன வட்³டி⁴த்வா கதத்தா அப்பமாணகதங் நாம. காமாவசரகம்மங் தஸ்ஸ மஹக்³க³தகம்மஸ்ஸ அந்தரா லக்³கி³துங் வா தங் கம்மங் அபி⁴ப⁴வித்வா அத்தனோ விபாகஸ்ஸ ஓகாஸங் க³ஹெத்வா டா²துங் வா ந ஸக்கோதி, அத² கோ² மஹக்³க³தகம்மமேவ தங் பரித்தகம்மங் மஹோகோ⁴ விய பரித்தங் உத³கங் அபி⁴ப⁴வித்வா அத்தனோ ஓகாஸங் க³ஹெத்வா திட்ட²தி, தஸ்ஸ விபாகங் படிபா³ஹித்வா ஸயமேவ ப்³ரஹ்மஸஹப்³யதங் உபனேதீதி அயஞ்ஹி தஸ்ஸ அத்தோ²தி.
Mahaggatapuññabhāvena panassā parittapuññato sātisayatāya vattabbameva natthi. Vuttañhetaṃ ‘‘yaṃ pamāṇakataṃ kammaṃ, na taṃ tatrāvasissati, na taṃ tatrāvatiṭṭhatī’’ti (dī. ni. 1.556; saṃ. ni. 4.360). Kāmāvacarakammañhi pamāṇakataṃ nāma, mahaggatakammaṃ pana pamāṇaṃ atikkamitvā odhisakānodhisakapharaṇavasena vaḍḍhitvā katattā appamāṇakataṃ nāma. Kāmāvacarakammaṃ tassa mahaggatakammassa antarā laggituṃ vā taṃ kammaṃ abhibhavitvā attano vipākassa okāsaṃ gahetvā ṭhātuṃ vā na sakkoti, atha kho mahaggatakammameva taṃ parittakammaṃ mahogho viya parittaṃ udakaṃ abhibhavitvā attano okāsaṃ gahetvā tiṭṭhati, tassa vipākaṃ paṭibāhitvā sayameva brahmasahabyataṃ upanetīti ayañhi tassa atthoti.
கா³தா²ஸு யோதி யோ கோசி க³ஹட்டோ² வா பப்³ப³ஜிதோ வா. மெத்தந்தி மெத்தாஜா²னங். அப்பமாணந்தி பா⁴வனாவஸேன ஆரம்மணவஸேன ச அப்பமாணங். அஸுப⁴பா⁴வனாத³யோ விய ஹி ஆரம்மணே ஏகதே³ஸக்³க³ஹணங் அகத்வா அனவஸேஸப²ரணவஸேன அனோதி⁴ஸோப²ரணவஸேன ச அப்பமாணாரம்மணதாய பகு³ணபா⁴வனாவஸேன அப்பமாணங். தனூ ஸங்யோஜனா ஹொந்தீதி மெத்தாஜா²னங் பாத³கங் கத்வா ஸம்மஸித்வா ஹெட்டி²மே அரியமக்³கே³ அதி⁴க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ ஸுகே²னேவ படிக⁴ஸங்யோஜனாத³யோ பஹீயமானா தனூ ஹொந்தி. தேனாஹ ‘‘பஸ்ஸதோ உபதி⁴க்க²ய’’ந்தி. ‘‘உபதி⁴க்க²யோ’’தி ஹி நிப்³பா³னங் வுச்சதி. தஞ்சஸ்ஸ ஸச்சி²கிரியாபி⁴ஸமயவஸேன மக்³க³ஞாணேன பஸ்ஸதி. அத² வா தனூ ஸங்யோஜனா ஹொந்தீதி மெத்தாஜா²னபத³ட்டா²னாய விபஸ்ஸனாய அனுக்கமேன உபதி⁴க்க²யஸங்கா²தங் அரஹத்தங் பத்வா தங் பஸ்ஸதோ பகே³வ த³ஸபி ஸங்யோஜனா தனூ ஹொந்தி, பஹீயந்தீதி அத்தோ². அத² வா தனூ ஸங்யோஜனா ஹொந்தீதி படிகோ⁴ சேவ படிக⁴ஸம்பயுத்தஸங்யோஜனா ச தனுகா ஹொந்தி. பஸ்ஸதோ உபதி⁴க்க²யந்தி தேஸங்யேவ கிலேஸூபதீ⁴னங் க²யஸங்கா²தங் மெத்தங் அதி⁴க³மவஸேன பஸ்ஸந்த ஸ்ஸாதி ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³.
Gāthāsu yoti yo koci gahaṭṭho vā pabbajito vā. Mettanti mettājhānaṃ. Appamāṇanti bhāvanāvasena ārammaṇavasena ca appamāṇaṃ. Asubhabhāvanādayo viya hi ārammaṇe ekadesaggahaṇaṃ akatvā anavasesapharaṇavasena anodhisopharaṇavasena ca appamāṇārammaṇatāya paguṇabhāvanāvasena appamāṇaṃ. Tanū saṃyojanā hontīti mettājhānaṃ pādakaṃ katvā sammasitvā heṭṭhime ariyamagge adhigacchantassa sukheneva paṭighasaṃyojanādayo pahīyamānā tanū honti. Tenāha ‘‘passato upadhikkhaya’’nti. ‘‘Upadhikkhayo’’ti hi nibbānaṃ vuccati. Tañcassa sacchikiriyābhisamayavasena maggañāṇena passati. Atha vā tanū saṃyojanā hontīti mettājhānapadaṭṭhānāya vipassanāya anukkamena upadhikkhayasaṅkhātaṃ arahattaṃ patvā taṃ passato pageva dasapi saṃyojanā tanū honti, pahīyantīti attho. Atha vā tanū saṃyojanā hontīti paṭigho ceva paṭighasampayuttasaṃyojanā ca tanukā honti. Passato upadhikkhayanti tesaṃyeva kilesūpadhīnaṃ khayasaṅkhātaṃ mettaṃ adhigamavasena passanta ssāti evamettha attho daṭṭhabbo.
ஏவங் கிலேஸப்பஹானங் நிப்³பா³னாதி⁴க³மஞ்ச மெத்தாபா⁴வனாய ஸிகா²ப்பத்தமானிஸங்ஸங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி அஞ்ஞே ஆனிஸங்ஸே த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஏகம்பி சே’’திஆதி³மாஹ. தத்த² அது³ட்ட²சித்தோதி மெத்தாப³லேன ஸுட்டு² விக்க²ம்பி⁴தப்³யாபாத³தாய ப்³யாபாதே³ன அதூ³ஸிதசித்தோ. மெத்தாயதீதி ஹிதப²ரணவஸேன மெத்தங் கரோதி. குஸலோதி அதிஸயேன குஸலவா மஹாபுஞ்ஞோ, படிகா⁴தி³அனத்த²விக³மேன வோ. கே²மீ தேனாதி தேன மெத்தாயிதேன. ஸப்³பே³ ச பாணேதி சஸத்³தோ³ ப்³யதிரேகே. மனஸானுகம்பந்தி சித்தேன அனுகம்பந்தோ. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ஏகஸத்தவிஸயாபி தாவ மெத்தா மஹாகுஸலராஸி, ஸப்³பே³ பன பாணே அத்தனோ பியபுத்தங் விய ஹிதப²ரணேன மனஸா அனுகம்பந்தோ பஹூதங் ப³ஹுங் அனப்பகங் அபரியந்தங் சதுஸட்டி²மஹாகப்பேபி அத்தனோ விபாகப்பப³ந்த⁴ங் பவத்தேதுங் ஸமத்த²ங் உளாரபுஞ்ஞங் அரியோ பரிஸுத்³த⁴சித்தோ புக்³க³லோ பகரோதி நிப்பா²தே³தி.
Evaṃ kilesappahānaṃ nibbānādhigamañca mettābhāvanāya sikhāppattamānisaṃsaṃ dassetvā idāni aññe ānisaṃse dassetuṃ ‘‘ekampi ce’’tiādimāha. Tattha aduṭṭhacittoti mettābalena suṭṭhu vikkhambhitabyāpādatāya byāpādena adūsitacitto. Mettāyatīti hitapharaṇavasena mettaṃ karoti. Kusaloti atisayena kusalavā mahāpuñño, paṭighādianatthavigamena vo. Khemī tenāti tena mettāyitena. Sabbe ca pāṇeti casaddo byatireke. Manasānukampanti cittena anukampanto. Idaṃ vuttaṃ hoti – ekasattavisayāpi tāva mettā mahākusalarāsi, sabbe pana pāṇe attano piyaputtaṃ viya hitapharaṇena manasā anukampanto pahūtaṃ bahuṃ anappakaṃ apariyantaṃ catusaṭṭhimahākappepi attano vipākappabandhaṃ pavattetuṃ samatthaṃ uḷārapuññaṃ ariyo parisuddhacitto puggalo pakaroti nipphādeti.
ஸத்தஸண்ட³ந்தி ஸத்தஸங்கா²தேன ஸண்டே³ன ஸமன்னாக³தங் ப⁴ரிதங், ஸத்தேஹி அவிரளங் ஆகிண்ணமனுஸ்ஸந்தி அத்தோ². விஜித்வாதி அத³ண்டே³ன அஸத்தே²ன த⁴ம்மேனேவ விஜினித்வா. ராஜிஸயோதி இஸிஸதி³ஸா த⁴ம்மிகராஜானோ. யஜமானாதி தா³னானி த³த³மானா. அனுபரியகா³தி விசரிங்ஸு.
Sattasaṇḍanti sattasaṅkhātena saṇḍena samannāgataṃ bharitaṃ, sattehi aviraḷaṃ ākiṇṇamanussanti attho. Vijitvāti adaṇḍena asatthena dhammeneva vijinitvā. Rājisayoti isisadisā dhammikarājāno. Yajamānāti dānāni dadamānā. Anupariyagāti vicariṃsu.
அஸ்ஸமேத⁴ந்திஆதீ³ஸு போராணகராஜகாலே கிர ஸஸ்ஸமேத⁴ங், புரிஸமேத⁴ங், ஸம்மாபாஸங், வாசாபெய்யந்தி சத்தாரி ஸங்க³ஹவத்தூ²னி அஹேஸுங், யேஹி ராஜானோ லோகங் ஸங்க³ண்ஹிங்ஸு. தத்த² நிப்ப²ன்னஸஸ்ஸதோ த³ஸமபா⁴க³க்³க³ஹணங் ஸஸ்ஸமேத⁴ங் நாம, ஸஸ்ஸஸம்பாத³னே, மேதா⁴விதாதி அத்தோ². மஹாயோதா⁴னங் ச²மாஸிகங் ப⁴த்தவேதனானுப்பதா³னங் புரிஸமேத⁴ங் நாம, புரிஸஸங்க³ண்ஹனே மேதா⁴விதாதி அத்தோ². த³லித்³த³மனுஸ்ஸானங் பொத்த²கே லேக²ங் க³ஹெத்வா தீணி வஸ்ஸானி வினா வட்³டி⁴யா ஸஹஸ்ஸத்³விஸஹஸ்ஸமத்தத⁴னானுப்பதா³னங் ஸம்மாபாஸங் நாம. தஞ்ஹி ஸம்மா மனுஸ்ஸே பாஸேதி ஹத³யே ப³ந்தி⁴த்வா விய ட²பேதி, தஸ்மா ‘‘ஸம்மாபாஸ’’ந்தி வுச்சதி. ‘‘தாத மாதுலா’’திஆதி³னா பன ஸண்ஹவாசாய ஸங்க³ஹணங் வாசாபெய்யங் நாம, பெய்யவஜ்ஜங் பியவாசதாதி அத்தோ². ஏவங் சதூஹி ஸங்க³ஹவத்தூ²ஹி ஸங்க³ஹிதங் ரட்ட²ங் இத்³த⁴ஞ்சேவ ஹோதி பீ²தஞ்ச பஹூதஅன்னபானங் கே²மங் நிரப்³பு³த³ங். மனுஸ்ஸா முதா³ மோத³மானா உரே புத்தே நச்செந்தா அபாருதக⁴ரா விஹரந்தி . இத³ங் க⁴ரத்³வாரேஸு அக்³க³ளானங் அபா⁴வதோ ‘‘நிரக்³க³ள’’ந்தி வுச்சதி. அயங் போராணிகா பவேணி, அயங் போராணிகா பகதி.
Assamedhantiādīsu porāṇakarājakāle kira sassamedhaṃ, purisamedhaṃ, sammāpāsaṃ, vācāpeyyanti cattāri saṅgahavatthūni ahesuṃ, yehi rājāno lokaṃ saṅgaṇhiṃsu. Tattha nipphannasassato dasamabhāgaggahaṇaṃ sassamedhaṃ nāma, sassasampādane, medhāvitāti attho. Mahāyodhānaṃ chamāsikaṃ bhattavetanānuppadānaṃ purisamedhaṃ nāma, purisasaṅgaṇhane medhāvitāti attho. Daliddamanussānaṃ potthake lekhaṃ gahetvā tīṇi vassāni vinā vaḍḍhiyā sahassadvisahassamattadhanānuppadānaṃ sammāpāsaṃ nāma. Tañhi sammā manusse pāseti hadaye bandhitvā viya ṭhapeti, tasmā ‘‘sammāpāsa’’nti vuccati. ‘‘Tāta mātulā’’tiādinā pana saṇhavācāya saṅgahaṇaṃ vācāpeyyaṃ nāma, peyyavajjaṃ piyavācatāti attho. Evaṃ catūhi saṅgahavatthūhi saṅgahitaṃ raṭṭhaṃ iddhañceva hoti phītañca pahūtaannapānaṃ khemaṃ nirabbudaṃ. Manussā mudā modamānā ure putte naccentā apārutagharā viharanti . Idaṃ gharadvāresu aggaḷānaṃ abhāvato ‘‘niraggaḷa’’nti vuccati. Ayaṃ porāṇikā paveṇi, ayaṃ porāṇikā pakati.
அபரபா⁴கே³ பன ஓக்காகராஜகாலே ப்³ராஹ்மணா இமானி சத்தாரி ஸங்க³ஹவத்தூ²னி இமஞ்ச ரட்ட²ஸம்பத்திங் பரிவத்தெந்தா உத்³த⁴ம்மூலங் கத்வா அஸ்ஸமேத⁴ங் புரிஸமேத⁴ந்திஆதி³கே பஞ்ச யஞ்ஞே நாம அகங்ஸு. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா ப்³ராஹ்மணத⁴ம்மியஸுத்தே –
Aparabhāge pana okkākarājakāle brāhmaṇā imāni cattāri saṅgahavatthūni imañca raṭṭhasampattiṃ parivattentā uddhammūlaṃ katvā assamedhaṃ purisamedhantiādike pañca yaññe nāma akaṃsu. Vuttañhetaṃ bhagavatā brāhmaṇadhammiyasutte –
‘‘தேஸங் ஆஸி விபல்லாஸோ, தி³ஸ்வான அணுதோ அணுங்…பே॰….
‘‘Tesaṃ āsi vipallāso, disvāna aṇuto aṇuṃ…pe….
‘‘தே தத்த² மந்தே க³ந்தெ²த்வா, ஓக்காகங் தது³பாக³மு’’ந்தி. (ஸு॰ நி॰ 301-304);
‘‘Te tattha mante ganthetvā, okkākaṃ tadupāgamu’’nti. (su. ni. 301-304);
தத்த² அஸ்ஸமெத்த² மேத⁴ந்தி பா³தெ⁴ந்தீதி அஸ்ஸமேதோ⁴. த்³வீஹி பரியஞ்ஞேஹி யஜிதப்³ப³ஸ்ஸ ஏகவீஸதியூபஸ்ஸ ஏகஸ்மிங் பச்சி²மதி³வஸே ஏவ ஸத்தனவுதிபஞ்சபஸுஸதகா⁴தபீ⁴ஸனஸ்ஸ ட²பெத்வா பூ⁴மிஞ்ச புரிஸே ச அவஸேஸஸப்³ப³விப⁴வத³க்கி²ணஸ்ஸ யஞ்ஞஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். புரிஸமெத்த² மேத⁴ந்தி பா³தெ⁴ந்தீதி புரிஸமேதோ⁴. சதூஹி பரியஞ்ஞேஹி யஜிதப்³ப³ஸ்ஸ ஸத்³தி⁴ங்பூ⁴மியா அஸ்ஸமேதே⁴ வுத்தவிப⁴வத³க்கி²ணஸ்ஸ யஞ்ஞஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். ஸம்மமெத்த² பாஸந்தி கி²பந்தீதி ஸம்மாபாஸோ. யுக³ச்சி²க்³க³ளே பவேஸனத³ண்ட³கஸங்கா²தங் ஸம்மங் கி²பித்வா தஸ்ஸ பதிதோகாஸே வேதி³ங் கத்வா ஸங்ஹாரிமேஹி யூபாதீ³ஹி ஸரஸ்ஸதினதி³யா நிமுக்³கோ³காஸதோ பபு⁴தி படிலோமங் க³ச்ச²ந்தேன யஜிதப்³ப³ஸ்ஸ ஸத்ரயாக³ஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங் வாஜமெத்த² பிவந்தீதி வாஜபெய்யோ. ஏகேன பரியஞ்ஞேன ஸத்தரஸஹி பஸூஹி யஜிதப்³ப³ஸ்ஸ பே³ளுவயூபஸ்ஸ ஸத்தரஸகத³க்கி²ணஸ்ஸ யஞ்ஞஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். நத்தி² எத்த² அக்³க³ளோதி நிரக்³க³ளோ. நவஹி பரியஞ்ஞேஹி யஜிதப்³ப³ஸ்ஸ ஸத்³தி⁴ங் பூ⁴மியா புரிஸேஹி ச அஸ்ஸமேதே⁴ வுத்தவிப⁴வத³க்கி²ணஸ்ஸ ஸப்³ப³மேத⁴பரியாயனாமஸ்ஸ அஸ்ஸமேத⁴விகப்பஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங்.
Tattha assamettha medhanti bādhentīti assamedho. Dvīhi pariyaññehi yajitabbassa ekavīsatiyūpassa ekasmiṃ pacchimadivase eva sattanavutipañcapasusataghātabhīsanassa ṭhapetvā bhūmiñca purise ca avasesasabbavibhavadakkhiṇassa yaññassetaṃ adhivacanaṃ. Purisamettha medhanti bādhentīti purisamedho. Catūhi pariyaññehi yajitabbassa saddhiṃbhūmiyā assamedhe vuttavibhavadakkhiṇassa yaññassetaṃ adhivacanaṃ. Sammamettha pāsanti khipantīti sammāpāso. Yugacchiggaḷe pavesanadaṇḍakasaṅkhātaṃ sammaṃ khipitvā tassa patitokāse vediṃ katvā saṃhārimehi yūpādīhi sarassatinadiyā nimuggokāsato pabhuti paṭilomaṃ gacchantena yajitabbassa satrayāgassetaṃ adhivacanaṃ vājamettha pivantīti vājapeyyo. Ekena pariyaññena sattarasahi pasūhi yajitabbassa beḷuvayūpassa sattarasakadakkhiṇassa yaññassetaṃ adhivacanaṃ. Natthi ettha aggaḷoti niraggaḷo. Navahi pariyaññehi yajitabbassa saddhiṃ bhūmiyā purisehi ca assamedhe vuttavibhavadakkhiṇassa sabbamedhapariyāyanāmassa assamedhavikappassetaṃ adhivacanaṃ.
சந்த³ப்பபா⁴தி சந்த³ப்பபா⁴ய. தாரக³ணாவ ஸப்³பே³தி யதா² ஸப்³பே³பி தாராக³ணா சந்தி³மஸோபா⁴ய ஸோளஸிம்பி கலங் நாக்³க⁴ந்தி, ஏவங் தே அஸ்ஸமேதா⁴த³யோ யஞ்ஞா மெத்தசித்தஸ்ஸ வுத்தலக்க²ணேன ஸுபா⁴விதஸ்ஸ ஸோளஸிம்பி கலங் நானுப⁴வந்தி, ந பாபுணந்தி, நாக்³க⁴ந்தீதி அத்தோ².
Candappabhāti candappabhāya. Tāragaṇāva sabbeti yathā sabbepi tārāgaṇā candimasobhāya soḷasimpi kalaṃ nāgghanti, evaṃ te assamedhādayo yaññā mettacittassa vuttalakkhaṇena subhāvitassa soḷasimpi kalaṃ nānubhavanti, na pāpuṇanti, nāgghantīti attho.
இதா³னி அபரேபி தி³ட்ட²த⁴ம்மிகஸம்பராயிகே மெத்தாபா⁴வனாய ஆனிஸங்ஸே த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘யோ ந ஹந்தீ’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² யோதி மெத்தாப்³ரஹ்மவிஹாரபா⁴வனானுயுத்தோ புக்³க³லோ. ந ஹந்தீதி தேனேவ மெத்தாபா⁴வனானுபா⁴வேன தூ³ரவிக்க²ம்பி⁴தப்³யாபாத³தாய ந கஞ்சி ஸத்தங் ஹிங்ஸதி, லெட்³டு³த³ண்டா³தீ³ஹி ந விபா³த⁴தி வா. ந கா⁴தேதீதி பரங் ஸமாத³பெத்வா ந ஸத்தே ஹனாபேதி ந விபா³தா⁴பேதி ச. ந ஜினாதீதி ஸாரம்ப⁴விக்³கா³ஹிககதா²தி³வஸேன ந கஞ்சி ஜினாதி ஸாரம்ப⁴ஸ்ஸேவ அபா⁴வதோ, ஜானிகரணவஸேன வா அட்³ட³கரணாதி³னா ந கஞ்சி ஜினாதி. ந ஜாபயேதி பரேபி பயோஜெத்வா பரேஸங் த⁴னஜானிங் ந காராபெய்ய. மெத்தங்ஸோதி மெத்தாமயசித்தகொட்டா²ஸோ, மெத்தாய வா அங்ஸோ அவிஜஹனட்டே²ன அவயவபூ⁴தோதி மெத்தங்ஸோ. ஸப்³ப³பூ⁴தேஸூதி ஸப்³ப³ஸத்தேஸு. ததோ ஏவ வேரங் தஸ்ஸ ந கேனசீதி அகுஸலவேரங் தஸ்ஸ கேனசிபி காரணேன நத்தி², புக்³க³லவேரஸங்கா²தோ விரோதோ⁴ கேனசி புரிஸேன ஸத்³தி⁴ங் தஸ்ஸ மெத்தாவிஹாரிஸ்ஸ நத்தீ²தி.
Idāni aparepi diṭṭhadhammikasamparāyike mettābhāvanāya ānisaṃse dassetuṃ ‘‘yo na hantī’’tiādi vuttaṃ. Tattha yoti mettābrahmavihārabhāvanānuyutto puggalo. Na hantīti teneva mettābhāvanānubhāvena dūravikkhambhitabyāpādatāya na kañci sattaṃ hiṃsati, leḍḍudaṇḍādīhi na vibādhati vā. Na ghātetīti paraṃ samādapetvā na satte hanāpeti na vibādhāpeti ca. Na jinātīti sārambhaviggāhikakathādivasena na kañci jināti sārambhasseva abhāvato, jānikaraṇavasena vā aḍḍakaraṇādinā na kañci jināti. Na jāpayeti parepi payojetvā paresaṃ dhanajāniṃ na kārāpeyya. Mettaṃsoti mettāmayacittakoṭṭhāso, mettāya vā aṃso avijahanaṭṭhena avayavabhūtoti mettaṃso. Sabbabhūtesūti sabbasattesu. Tato eva veraṃ tassa na kenacīti akusalaveraṃ tassa kenacipi kāraṇena natthi, puggalaverasaṅkhāto virodho kenaci purisena saddhiṃ tassa mettāvihārissa natthīti.
ஏவமேதஸ்மிங் ஏககனிபாதே படிபாடியா தேரஸஸு ஸுத்தேஸு ஸிக்கா²ஸுத்தத்³வயே சாதி பன்னரஸஸு ஸுத்தேஸு விவட்டங் கதி²தங், நீவரணஸுத்தங் ஸங்யோஜனஸுத்தங் அப்பமாத³ஸுத்தங் அட்டி²ஸஞ்சயஸுத்தந்தி ஏதேஸு சதூஸு ஸுத்தேஸு வட்டவிவட்டங் கதி²தங். இதரேஸு பன வட்டமேவ கதி²தந்தி.
Evametasmiṃ ekakanipāte paṭipāṭiyā terasasu suttesu sikkhāsuttadvaye cāti pannarasasu suttesu vivaṭṭaṃ kathitaṃ, nīvaraṇasuttaṃ saṃyojanasuttaṃ appamādasuttaṃ aṭṭhisañcayasuttanti etesu catūsu suttesu vaṭṭavivaṭṭaṃ kathitaṃ. Itaresu pana vaṭṭameva kathitanti.
ஸத்தமஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Sattamasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
பரமத்த²தீ³பனியா
Paramatthadīpaniyā
கு²த்³த³கனிகாய-அட்ட²கதா²ய
Khuddakanikāya-aṭṭhakathāya
இதிவுத்தகஸ்ஸ ஏககனிபாதவண்ணனா நிட்டி²தா.
Itivuttakassa ekakanipātavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi / 7. மெத்தாபா⁴வனாஸுத்தங் • 7. Mettābhāvanāsuttaṃ