Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi

    4. மெத்தகூ³மாணவபுச்சா²

    4. Mettagūmāṇavapucchā

    1055.

    1055.

    ‘‘புச்சா²மி தங் ப⁴க³வா ப்³ரூஹி மே தங், (இச்சாயஸ்மா மெத்தகூ³)

    ‘‘Pucchāmi taṃ bhagavā brūhi me taṃ, (iccāyasmā mettagū)

    மஞ்ஞாமி தங் வேத³கு³ங் பா⁴விதத்தங்;

    Maññāmi taṃ vedaguṃ bhāvitattaṃ;

    குதோ நு து³க்கா² ஸமுதா³க³தா இமே, யே கேசி லோகஸ்மிமனேகரூபா’’.

    Kuto nu dukkhā samudāgatā ime, ye keci lokasmimanekarūpā’’.

    1056.

    1056.

    ‘‘து³க்க²ஸ்ஸ வே மங் பப⁴வங் அபுச்ச²ஸி, (மெத்தகூ³தி ப⁴க³வா)

    ‘‘Dukkhassa ve maṃ pabhavaṃ apucchasi, (mettagūti bhagavā)

    தங் தே பவக்கா²மி யதா² பஜானங்;

    Taṃ te pavakkhāmi yathā pajānaṃ;

    உபதி⁴னிதா³னா பப⁴வந்தி து³க்கா², யே கேசி லோகஸ்மிமனேகரூபா.

    Upadhinidānā pabhavanti dukkhā, ye keci lokasmimanekarūpā.

    1057.

    1057.

    ‘‘யோ வே அவித்³வா உபதி⁴ங் கரோதி, புனப்புனங் து³க்க²முபேதி மந்தோ³;

    ‘‘Yo ve avidvā upadhiṃ karoti, punappunaṃ dukkhamupeti mando;

    தஸ்மா பஜானங் உபதி⁴ங் ந கயிரா, து³க்க²ஸ்ஸ ஜாதிப்பப⁴வானுபஸ்ஸீ’’.

    Tasmā pajānaṃ upadhiṃ na kayirā, dukkhassa jātippabhavānupassī’’.

    1058.

    1058.

    ‘‘யங் தங் அபுச்சி²ம்ஹ அகித்தயீ நோ, அஞ்ஞங் தங் புச்சா²ம 1 ததி³ங்க⁴ ப்³ரூஹி;

    ‘‘Yaṃ taṃ apucchimha akittayī no, aññaṃ taṃ pucchāma 2 tadiṅgha brūhi;

    கத²ங் நு தீ⁴ரா விதரந்தி ஓக⁴ங், ஜாதிங் ஜரங் ஸோகபரித்³த³வஞ்ச;

    Kathaṃ nu dhīrā vitaranti oghaṃ, jātiṃ jaraṃ sokapariddavañca;

    தங் மே முனி ஸாது⁴ வியாகரோஹி, ததா² ஹி தே விதி³தோ ஏஸ த⁴ம்மோ’’.

    Taṃ me muni sādhu viyākarohi, tathā hi te vidito esa dhammo’’.

    1059.

    1059.

    ‘‘கித்தயிஸ்ஸாமி தே த⁴ம்மங், (மெத்தகூ³தி ப⁴க³வா)

    ‘‘Kittayissāmi te dhammaṃ, (mettagūti bhagavā)

    தி³ட்டே² த⁴ம்மே அனீதிஹங்;

    Diṭṭhe dhamme anītihaṃ;

    யங் விதி³த்வா ஸதோ சரங், தரே லோகே விஸத்திகங்’’.

    Yaṃ viditvā sato caraṃ, tare loke visattikaṃ’’.

    1060.

    1060.

    ‘‘தஞ்சாஹங் அபி⁴னந்தா³மி, மஹேஸி த⁴ம்மமுத்தமங்;

    ‘‘Tañcāhaṃ abhinandāmi, mahesi dhammamuttamaṃ;

    யங் விதி³த்வா ஸதோ சரங், தரே லோகே விஸத்திகங்’’.

    Yaṃ viditvā sato caraṃ, tare loke visattikaṃ’’.

    1061.

    1061.

    ‘‘யங் கிஞ்சி ஸம்பஜானாஸி, (மெத்தகூ³தி ப⁴க³வா)

    ‘‘Yaṃ kiñci sampajānāsi, (mettagūti bhagavā)

    உத்³த⁴ங் அதோ⁴ திரியஞ்சாபி மஜ்ஜே²;

    Uddhaṃ adho tiriyañcāpi majjhe;

    ஏதேஸு நந்தி³ஞ்ச நிவேஸனஞ்ச, பனுஜ்ஜ விஞ்ஞாணங் ப⁴வே ந திட்டே².

    Etesu nandiñca nivesanañca, panujja viññāṇaṃ bhave na tiṭṭhe.

    1062.

    1062.

    ‘‘ஏவங்விஹாரீ ஸதோ அப்பமத்தோ, பி⁴க்கு² சரங் ஹித்வா மமாயிதானி;

    ‘‘Evaṃvihārī sato appamatto, bhikkhu caraṃ hitvā mamāyitāni;

    ஜாதிங் ஜரங் ஸோகபரித்³த³வஞ்ச, இதே⁴வ வித்³வா பஜஹெய்ய து³க்க²ங்’’.

    Jātiṃ jaraṃ sokapariddavañca, idheva vidvā pajaheyya dukkhaṃ’’.

    1063.

    1063.

    ‘‘ஏதாபி⁴னந்தா³மி வசோ மஹேஸினோ, ஸுகித்திதங் கோ³தமனூபதீ⁴கங்;

    ‘‘Etābhinandāmi vaco mahesino, sukittitaṃ gotamanūpadhīkaṃ;

    அத்³தா⁴ ஹி ப⁴க³வா பஹாஸி து³க்க²ங், ததா² ஹி தே விதி³தோ ஏஸ த⁴ம்மோ.

    Addhā hi bhagavā pahāsi dukkhaṃ, tathā hi te vidito esa dhammo.

    1064.

    1064.

    ‘‘தே சாபி நூனப்பஜஹெய்யு து³க்க²ங், யே த்வங் முனி அட்டி²தங் ஓவதெ³ய்ய;

    ‘‘Te cāpi nūnappajaheyyu dukkhaṃ, ye tvaṃ muni aṭṭhitaṃ ovadeyya;

    தங் தங் நமஸ்ஸாமி ஸமேச்ச நாக³, அப்பேவ மங் ப⁴க³வா அட்டி²தங் ஓவதெ³ய்ய’’.

    Taṃ taṃ namassāmi samecca nāga, appeva maṃ bhagavā aṭṭhitaṃ ovadeyya’’.

    1065.

    1065.

    ‘‘யங் ப்³ராஹ்மணங் வேத³கு³மாபி⁴ஜஞ்ஞா, அகிஞ்சனங் காமப⁴வே அஸத்தங்;

    ‘‘Yaṃ brāhmaṇaṃ vedagumābhijaññā, akiñcanaṃ kāmabhave asattaṃ;

    அத்³தா⁴ ஹி ஸோ ஓக⁴மிமங் அதாரி, திண்ணோ ச பாரங் அகி²லோ அகங்கோ².

    Addhā hi so oghamimaṃ atāri, tiṇṇo ca pāraṃ akhilo akaṅkho.

    1066.

    1066.

    ‘‘வித்³வா ச யோ 3 வேத³கூ³ நரோ இத⁴, ப⁴வாப⁴வே ஸங்க³மிமங் விஸஜ்ஜ;

    ‘‘Vidvā ca yo 4 vedagū naro idha, bhavābhave saṅgamimaṃ visajja;

    ஸோ வீததண்ஹோ அனீகோ⁴ நிராஸோ, அதாரி ஸோ ஜாதிஜரந்தி ப்³ரூமீ’’தி.

    So vītataṇho anīgho nirāso, atāri so jātijaranti brūmī’’ti.

    மெத்தகூ³மாணவபுச்சா² சதுத்தீ² நிட்டி²தா.

    Mettagūmāṇavapucchā catutthī niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. புச்சா²மி (ஸீ॰ பீ॰)
    2. pucchāmi (sī. pī.)
    3. ஸோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    4. so (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā / 4. மெத்தகூ³ஸுத்தவண்ணனா • 4. Mettagūsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact