Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā |
2. மெத்தஸுத்தவண்ணனா
2. Mettasuttavaṇṇanā
22. து³தியே மா, பி⁴க்க²வே, புஞ்ஞானந்தி எத்த² மாதி படிஸேதே⁴ நிபாதோ. புஞ்ஞஸத்³தோ³ ‘‘குஸலானங், பி⁴க்க²வே, த⁴ம்மானங் ஸமாதா³னஹேது ஏவமித³ங் புஞ்ஞங் பவட்³ட⁴தீ’’திஆதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 3.380) புஞ்ஞப²லே ஆக³தோ. ‘‘அவிஜ்ஜாக³தோயங், பி⁴க்க²வே, புரிஸபுக்³க³லோ புஞ்ஞஞ்சே ஸங்கா²ரங் அபி⁴ஸங்க²ரோதீ’’திஆதீ³ஸு (ஸங்॰ நி॰ 2.51) காமரூபாவசரஸுசரிதே. ‘‘புஞ்ஞூபக³ங் ப⁴வதி விஞ்ஞாண’’ந்திஆதீ³ஸு ஸுக³திவிஸேஸபூ⁴தே உபபத்திப⁴வே. ‘‘தீணிமானி, பி⁴க்க²வே, புஞ்ஞகிரியவத்தூ²னி – தா³னமயங் புஞ்ஞகிரியவத்து², ஸீலமயங் புஞ்ஞகிரியவத்து², பா⁴வனாமயங் புஞ்ஞகிரியவத்தூ²’’திஆதீ³ஸு (இதிவு॰ 60; அ॰ நி॰ 8.36) குஸலசேதனாயங். இத⁴ பன தேபூ⁴மககுஸலத⁴ம்மே வேதி³தப்³போ³. பா⁴யித்தா²தி எத்த² து³வித⁴ங் ப⁴யங் ஞாணப⁴யங், ஸாரஜ்ஜப⁴யந்தி. தத்த² ‘‘யேபி தே, பி⁴க்க²வே, தே³வா தீ³கா⁴யுகா வண்ணவந்தோ ஸுக²ப³ஹுலா உச்சேஸு விமானேஸு சிரட்டி²திகா , தேபி ததா²க³தஸ்ஸ த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா யேபு⁴ய்யேன ப⁴யங் ஸங்வேக³ங் ஸந்தாஸங் ஆபஜ்ஜந்தீ’’திஆதீ³ஸு (அ॰ நி॰ 4.33) ஆக³தங் ஞாணப⁴யங். ‘‘அஹுதே³வ ப⁴யங், அஹு ச²ம்பி⁴தத்தங், அஹு லோமஹங்ஸோ’’திஆதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 2.318) ஆக³தங் ஸாரஜ்ஜப⁴யங். இதா⁴பி ஸாரஜ்ஜப⁴யமேவ. அயஞ்ஹெத்த² அத்தோ² – பி⁴க்க²வே, தீ³க⁴ரத்தங் காயவசீஸங்யமோ வத்தபடிவத்தபூரணங் ஏகாஸனங், ஏகஸெய்யங், இந்த்³ரியத³மோ, து⁴தத⁴ம்மேஹி சித்தஸ்ஸ நிக்³க³ஹோ, ஸதிஸம்பஜஞ்ஞங், கம்மட்டா²னானுயோக³வஸேன வீரியாரம்போ⁴தி ஏவமாதீ³னி யானி பி⁴க்கு²னா, நிரந்தரங் பவத்தேதப்³பா³னி புஞ்ஞானி, தேஹி மா பா⁴யித்த², மா ப⁴யங் ஸந்தாஸங் ஆபஜ்ஜித்த², ஏகச்சஸ்ஸ தி³ட்ட²த⁴ம்மஸுக²ஸ்ஸ உபரோத⁴ப⁴யேன ஸம்பராயிகனிப்³பா³னஸுக²தா³யகேஹி புஞ்ஞேஹி மா பா⁴யித்தா²தி. நிஸ்ஸக்கே ஹி இத³ங் ஸாமிவசனங்.
22. Dutiye mā, bhikkhave, puññānanti ettha māti paṭisedhe nipāto. Puññasaddo ‘‘kusalānaṃ, bhikkhave, dhammānaṃ samādānahetu evamidaṃ puññaṃ pavaḍḍhatī’’tiādīsu (dī. ni. 3.380) puññaphale āgato. ‘‘Avijjāgatoyaṃ, bhikkhave, purisapuggalo puññañce saṅkhāraṃ abhisaṅkharotī’’tiādīsu (saṃ. ni. 2.51) kāmarūpāvacarasucarite. ‘‘Puññūpagaṃ bhavati viññāṇa’’ntiādīsu sugativisesabhūte upapattibhave. ‘‘Tīṇimāni, bhikkhave, puññakiriyavatthūni – dānamayaṃ puññakiriyavatthu, sīlamayaṃ puññakiriyavatthu, bhāvanāmayaṃ puññakiriyavatthū’’tiādīsu (itivu. 60; a. ni. 8.36) kusalacetanāyaṃ. Idha pana tebhūmakakusaladhamme veditabbo. Bhāyitthāti ettha duvidhaṃ bhayaṃ ñāṇabhayaṃ, sārajjabhayanti. Tattha ‘‘yepi te, bhikkhave, devā dīghāyukā vaṇṇavanto sukhabahulā uccesu vimānesu ciraṭṭhitikā , tepi tathāgatassa dhammadesanaṃ sutvā yebhuyyena bhayaṃ saṃvegaṃ santāsaṃ āpajjantī’’tiādīsu (a. ni. 4.33) āgataṃ ñāṇabhayaṃ. ‘‘Ahudeva bhayaṃ, ahu chambhitattaṃ, ahu lomahaṃso’’tiādīsu (dī. ni. 2.318) āgataṃ sārajjabhayaṃ. Idhāpi sārajjabhayameva. Ayañhettha attho – bhikkhave, dīgharattaṃ kāyavacīsaṃyamo vattapaṭivattapūraṇaṃ ekāsanaṃ, ekaseyyaṃ, indriyadamo, dhutadhammehi cittassa niggaho, satisampajaññaṃ, kammaṭṭhānānuyogavasena vīriyārambhoti evamādīni yāni bhikkhunā, nirantaraṃ pavattetabbāni puññāni, tehi mā bhāyittha, mā bhayaṃ santāsaṃ āpajjittha, ekaccassa diṭṭhadhammasukhassa uparodhabhayena samparāyikanibbānasukhadāyakehi puññehi mā bhāyitthāti. Nissakke hi idaṃ sāmivacanaṃ.
இதா³னி ததோ அபா⁴யிதப்³ப³பா⁴வே காரணங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஸுக²ஸ்ஸேத’’ந்திஆதி³மாஹ. தத்த² ஸுக²ஸத்³தோ³ ‘‘ஸுகோ² பு³த்³தா⁴னங் உப்பாதோ³, ஸுகா² விராக³தா லோகே’’திஆதீ³ஸு (த⁴॰ ப॰ 194) ஸுக²மூலே ஆக³தோ. ‘‘யஸ்மா ச கோ², மஹாலி, ரூபங் ஸுக²ங் ஸுகா²னுபதிதங் ஸுகா²வக்கந்த’’ந்திஆதீ³ஸு (ஸங்॰ நி॰ 3.60) ஸுகா²ரம்மணே. ‘‘யாவஞ்சித³ங், பி⁴க்க²வே, ந ஸுகரங் அக்கா²னேன பாபுணிதுங் யாவ ஸுகா² ஸக்³கா³’’திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 3.255) ஸுக²பச்சயட்டா²னே. ‘‘ஸுகோ² புஞ்ஞஸ்ஸ உச்சயோ’’திஆதீ³ஸு (த⁴॰ ப॰ 118) ஸுக²ஹேதும்ஹி. ‘‘தி³ட்ட²த⁴ம்மஸுக²விஹாரா ஏதே த⁴ம்மா’’திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 1.82) அப்³யாபஜ்ஜே. ‘‘நிப்³பா³னங் பரமங் ஸுக²’’ந்திஆதீ³ஸு (த⁴॰ ப॰ 204; ம॰ நி॰ 2.215) நிப்³பா³னே. ‘‘ஸுக²ஸ்ஸ ச பஹானா’’திஆதீ³ஸு (சூளனி॰ க²க்³க³விஸாணஸுத்தனித்³தே³ஸ 125) ஸுக²வேத³னாயங். ‘‘அது³க்க²மஸுக²ங் ஸந்தங், ஸுக²மிச்சேவ பா⁴ஸித’’ந்திஆதீ³ஸு (ஸங்॰ நி॰ 4.253; இதிவு॰ 53) உபெக்கா²வேத³னாயங். ‘‘த்³வேபி மயா, ஆனந்த³, வேத³னா வுத்தா பரியாயேன ஸுகா² வேத³னா, து³க்கா² வேத³னா’’திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 2.89) இட்ட²ஸுகே². ‘‘ஸுகோ² விபாகோ புஞ்ஞான’’ந்திஆதீ³ஸு (பேடகோ॰ 23) ஸுக²விபாகே. இதா⁴பி இட்ட²விபாகே ஏவ த³ட்ட²ப்³போ³. இட்ட²ஸ்ஸாதிஆதீ³ஸு ஏஸிதப்³ப³தோ அனிட்ட²படிக்கே²பதோ ச இட்ட²ஸ்ஸ, கமனீயதோ மனஸ்மிஞ்ச கமனதோ பவிஸனதோ கந்தஸ்ஸ, பியாயிதப்³ப³தோ ஸந்தப்பனதோ ச பியஸ்ஸ, மானநீயதோ மனஸ்ஸ பவட்³ட⁴னதோ ச மனாபஸ்ஸாதி அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. யதி³த³ங் புஞ்ஞானீதி ‘‘புஞ்ஞானீ’’தி யதி³த³ங் வசனங், ஏதங் ஸுக²ஸ்ஸ இட்ட²ஸ்ஸ விபாகஸ்ஸ அதி⁴வசனங் நாமங், ஸுக²மேவ தங் யதி³த³ங் புஞ்ஞந்தி ப²லேன காரணஸ்ஸ அபே⁴தூ³பசாரங் வத³தி. தேன கதூபசிதானங் புஞ்ஞானங் அவஸ்ஸங்பா⁴விப²லங் ஸுத்வா அப்பமத்தேன ஸக்கச்சங் புஞ்ஞானி காதப்³பா³னீதி புஞ்ஞகிரியாயங் நியோஜேதி, ஆத³ரஞ்ச நேஸங் தத்த² உப்பாதே³தி.
Idāni tato abhāyitabbabhāve kāraṇaṃ dassento ‘‘sukhasseta’’ntiādimāha. Tattha sukhasaddo ‘‘sukho buddhānaṃ uppādo, sukhā virāgatā loke’’tiādīsu (dha. pa. 194) sukhamūle āgato. ‘‘Yasmā ca kho, mahāli, rūpaṃ sukhaṃ sukhānupatitaṃ sukhāvakkanta’’ntiādīsu (saṃ. ni. 3.60) sukhārammaṇe. ‘‘Yāvañcidaṃ, bhikkhave, na sukaraṃ akkhānena pāpuṇituṃ yāva sukhā saggā’’tiādīsu (ma. ni. 3.255) sukhapaccayaṭṭhāne. ‘‘Sukho puññassa uccayo’’tiādīsu (dha. pa. 118) sukhahetumhi. ‘‘Diṭṭhadhammasukhavihārā ete dhammā’’tiādīsu (ma. ni. 1.82) abyāpajje. ‘‘Nibbānaṃ paramaṃ sukha’’ntiādīsu (dha. pa. 204; ma. ni. 2.215) nibbāne. ‘‘Sukhassa ca pahānā’’tiādīsu (cūḷani. khaggavisāṇasuttaniddesa 125) sukhavedanāyaṃ. ‘‘Adukkhamasukhaṃ santaṃ, sukhamicceva bhāsita’’ntiādīsu (saṃ. ni. 4.253; itivu. 53) upekkhāvedanāyaṃ. ‘‘Dvepi mayā, ānanda, vedanā vuttā pariyāyena sukhā vedanā, dukkhā vedanā’’tiādīsu (ma. ni. 2.89) iṭṭhasukhe. ‘‘Sukho vipāko puññāna’’ntiādīsu (peṭako. 23) sukhavipāke. Idhāpi iṭṭhavipāke eva daṭṭhabbo. Iṭṭhassātiādīsu esitabbato aniṭṭhapaṭikkhepato ca iṭṭhassa, kamanīyato manasmiñca kamanato pavisanato kantassa, piyāyitabbato santappanato ca piyassa, mānanīyato manassa pavaḍḍhanato ca manāpassāti attho veditabbo. Yadidaṃ puññānīti ‘‘puññānī’’ti yadidaṃ vacanaṃ, etaṃ sukhassa iṭṭhassa vipākassa adhivacanaṃ nāmaṃ, sukhameva taṃ yadidaṃ puññanti phalena kāraṇassa abhedūpacāraṃ vadati. Tena katūpacitānaṃ puññānaṃ avassaṃbhāviphalaṃ sutvā appamattena sakkaccaṃ puññāni kātabbānīti puññakiriyāyaṃ niyojeti, ādarañca nesaṃ tattha uppādeti.
இதா³னி அத்தனா ஸுனெத்தகாலே கதேன புஞ்ஞகம்மேன தீ³க⁴ரத்தங் பச்சனுபூ⁴தங் ப⁴வந்தரபடிச்ச²ன்னங் உளாரதமங் புஞ்ஞவிபாகங் உதா³ஹரித்வா தமத்த²ங் பாகடங் கரொந்தோ ‘‘அபி⁴ஜானாமி கோ² பனாஹ’’ந்திஆதி³மாஹ. தத்த² அபி⁴ஜானாமீதி அபி⁴விஸிட்டே²ன ஞாணேன ஜானாமி, பச்சக்க²தோ பு³ஜ்ஜா²மி. தீ³க⁴ரத்தந்தி சிரகாலங். புஞ்ஞானந்தி தா³னாதி³குஸலத⁴ம்மானங். ஸத்த வஸ்ஸானீதி ஸத்த ஸங்வச்ச²ரானி . மெத்தசித்தந்தி மிஜ்ஜதீதி மெத்தா, ஸினிய்ஹதீதி அத்தோ². மித்தே ப⁴வா, மித்தஸ்ஸ வா ஏஸா பவத்தீதிபி மெத்தா. லக்க²ணாதி³தோ பன ஹிதாகாரப்பவத்திலக்க²ணா, ஹிதூபஸங்ஹாரரஸா, ஆகா⁴தவினயபச்சுபட்டா²னா, ஸத்தானங் மனாபபா⁴வத³ஸ்ஸனபத³ட்டா²னா. ப்³யாபாதூ³பஸமோ ஏதிஸ்ஸா ஸம்பத்தி, ஸினேஹாஸம்ப⁴வோ விபத்தி. ஸா ஏதஸ்ஸ அத்தீ²தி மெத்தசித்தங். பா⁴வெத்வாதி மெத்தாஸஹக³தங் சித்தங், சித்தஸீஸேன ஸமாதி⁴ வுத்தோதி மெத்தாஸமாதி⁴ங் மெத்தாப்³ரஹ்மவிஹாரங் உப்பாதெ³த்வா சேவ வட்³டெ⁴த்வா ச. ஸத்த ஸங்வட்டவிவட்டகப்பேதி ஸத்த மஹாகப்பே. ஸங்வட்ட-விவட்டக்³க³ஹணேனேவ ஹி ஸங்வட்டட்டா²யி-விவட்டட்டா²யினோபி க³ஹிதா. இமங் லோகந்தி காமலோகங். ஸங்வட்டமானே ஸுத³ந்தி ஸங்வட்டமானே. ஸுத³ந்தி நிபாதமத்தங் வினஸ்ஸமானேதி அத்தோ². ‘‘ஸங்வத்தமானே ஸுத³’’ந்தி ச பட²ந்தி. கப்பேதி காலே. கப்பஸீஸேன ஹி காலோ வுத்தோ. காலே கீ²யமானே கப்போபி கீ²யதேவ. யதா²ஹ –
Idāni attanā sunettakāle katena puññakammena dīgharattaṃ paccanubhūtaṃ bhavantarapaṭicchannaṃ uḷāratamaṃ puññavipākaṃ udāharitvā tamatthaṃ pākaṭaṃ karonto ‘‘abhijānāmi kho panāha’’ntiādimāha. Tattha abhijānāmīti abhivisiṭṭhena ñāṇena jānāmi, paccakkhato bujjhāmi. Dīgharattanti cirakālaṃ. Puññānanti dānādikusaladhammānaṃ. Satta vassānīti satta saṃvaccharāni . Mettacittanti mijjatīti mettā, siniyhatīti attho. Mitte bhavā, mittassa vā esā pavattītipi mettā. Lakkhaṇādito pana hitākārappavattilakkhaṇā, hitūpasaṃhārarasā, āghātavinayapaccupaṭṭhānā, sattānaṃ manāpabhāvadassanapadaṭṭhānā. Byāpādūpasamo etissā sampatti, sinehāsambhavo vipatti. Sā etassa atthīti mettacittaṃ. Bhāvetvāti mettāsahagataṃ cittaṃ, cittasīsena samādhi vuttoti mettāsamādhiṃ mettābrahmavihāraṃ uppādetvā ceva vaḍḍhetvā ca. Satta saṃvaṭṭavivaṭṭakappeti satta mahākappe. Saṃvaṭṭa-vivaṭṭaggahaṇeneva hi saṃvaṭṭaṭṭhāyi-vivaṭṭaṭṭhāyinopi gahitā. Imaṃ lokanti kāmalokaṃ. Saṃvaṭṭamāne sudanti saṃvaṭṭamāne. Sudanti nipātamattaṃ vinassamāneti attho. ‘‘Saṃvattamāne suda’’nti ca paṭhanti. Kappeti kāle. Kappasīsena hi kālo vutto. Kāle khīyamāne kappopi khīyateva. Yathāha –
‘‘காலோ க⁴ஸதி பூ⁴தானி, ஸப்³பா³னேவ ஸஹத்தனா’’தி. (ஜா॰ 1.2.190);
‘‘Kālo ghasati bhūtāni, sabbāneva sahattanā’’ti. (jā. 1.2.190);
‘‘ஆப⁴ஸ்ஸரூபகோ³ ஹோமீ’’தி வுத்தத்தா தேஜோஸங்வட்டவஸேனெத்த² கப்பவுட்டா²னங் வேதி³தப்³ப³ங். ஆப⁴ஸ்ஸரூபகோ³தி தத்த² படிஸந்தி⁴க்³க³ஹணவஸேன ஆப⁴ஸ்ஸரப்³ரஹ்மலோகங் உபக³ச்சா²மீதி ஆப⁴ஸ்ஸரூபகோ³ ஹோமி. விவட்டமானேதி ஸண்ட²ஹமானே, ஜாயமானேதி அத்தோ². ஸுஞ்ஞங் ப்³ரஹ்மவிமானங் உபபஜ்ஜாமீதி கஸ்ஸசி ஸத்தஸ்ஸ தத்த² நிப்³ப³த்தஸ்ஸ அபா⁴வதோ ஸுஞ்ஞங், யங் பட²மஜ்ஜா²னபூ⁴மிஸங்கா²தங் ப்³ரஹ்மவிமானங் ஆதி³தோ நிப்³ப³த்தங், தங் படிஸந்தி⁴க்³க³ஹணவஸேன உபபஜ்ஜாமி உபேமி. ப்³ரஹ்மாதி காமாவசரஸத்தேஹி ஸெட்ட²ட்டே²ன ததா² ததா² ப்³ரூஹிதகு³ணதாய ப்³ரஹ்மவிஹாரதோ நிப்³ப³த்தட்டே²ன ச ப்³ரஹ்மா. ப்³ரஹ்மபாரிஸஜ்ஜப்³ரஹ்மபுரோஹிதேஹி மஹந்தோ ப்³ரஹ்மாதி மஹாப்³ரஹ்மா. ததோ ஏவ தே அபி⁴ப⁴வித்வா டி²தத்தா அபி⁴பூ⁴. தேஹி கேனசி கு³ணேன ந அபி⁴பூ⁴தோதி அனபி⁴பூ⁴தோ. அஞ்ஞத³த்தூ²தி ஏகங்ஸவசனே நிபாதோ. த³ஸோதி த³ஸ்ஸனஸீலோ, ஸோ அதீதானாக³தபச்சுப்பன்னானங் த³ஸ்ஸனஸமத்தோ², அபி⁴ஞ்ஞாணேன பஸ்ஸிதப்³ப³ங் பஸ்ஸாமீதி அத்தோ². ஸேஸப்³ரஹ்மானங் இத்³தி⁴பாத³பா⁴வனாப³லேன அத்தனோ சித்தஞ்ச மம வஸே வத்தேமீதி வஸவத்தீ ஹோமீதி யோஜேதப்³ப³ங். ததா³ கிர போ³தி⁴ஸத்தோ அட்ட²ஸமாபத்திலாபீ⁴பி ஸமானோ ததா² ஸத்தஹிதங் அத்தனோ பாரமிபரிபூரணஞ்ச ஓலோகெந்தோ தாஸு ஏவ த்³வீஸு ஜா²னபூ⁴மீஸு நிகந்திங் உப்பாதெ³த்வா மெத்தாப்³ரஹ்மவிஹாரவஸேன அபராபரங் ஸங்ஸரி. தேன வுத்தங் ‘‘ஸத்தவஸ்ஸானி…பே॰… வஸவத்தீ’’தி.
‘‘Ābhassarūpago homī’’ti vuttattā tejosaṃvaṭṭavasenettha kappavuṭṭhānaṃ veditabbaṃ. Ābhassarūpagoti tattha paṭisandhiggahaṇavasena ābhassarabrahmalokaṃ upagacchāmīti ābhassarūpago homi. Vivaṭṭamāneti saṇṭhahamāne, jāyamāneti attho. Suññaṃ brahmavimānaṃ upapajjāmīti kassaci sattassa tattha nibbattassa abhāvato suññaṃ, yaṃ paṭhamajjhānabhūmisaṅkhātaṃ brahmavimānaṃ ādito nibbattaṃ, taṃ paṭisandhiggahaṇavasena upapajjāmi upemi. Brahmāti kāmāvacarasattehi seṭṭhaṭṭhena tathā tathā brūhitaguṇatāya brahmavihārato nibbattaṭṭhena ca brahmā. Brahmapārisajjabrahmapurohitehi mahanto brahmāti mahābrahmā. Tato eva te abhibhavitvā ṭhitattā abhibhū. Tehi kenaci guṇena na abhibhūtoti anabhibhūto. Aññadatthūti ekaṃsavacane nipāto. Dasoti dassanasīlo, so atītānāgatapaccuppannānaṃ dassanasamattho, abhiññāṇena passitabbaṃ passāmīti attho. Sesabrahmānaṃ iddhipādabhāvanābalena attano cittañca mama vase vattemīti vasavattī homīti yojetabbaṃ. Tadā kira bodhisatto aṭṭhasamāpattilābhīpi samāno tathā sattahitaṃ attano pāramiparipūraṇañca olokento tāsu eva dvīsu jhānabhūmīsu nikantiṃ uppādetvā mettābrahmavihāravasena aparāparaṃ saṃsari. Tena vuttaṃ ‘‘sattavassāni…pe… vasavattī’’ti.
ஏவங் ப⁴க³வா ரூபாவசரபுஞ்ஞஸ்ஸ விபாகமஹந்ததங் பகாஸெத்வா இதா³னி காமாவசரபுஞ்ஞஸ்ஸாபி தங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ச²த்திங்ஸக்க²த்து’’ந்திஆதி³மாஹ. தத்த² ஸக்கோ அஹோஸிந்தி ச²த்திங்ஸ வாரே அஞ்ஞத்த² அனுபபஜ்ஜித்வா நிரந்தரங் ஸக்கோ தே³வானமிந்தோ³ தாவதிங்ஸதே³வராஜா அஹோஸி. ராஜா அஹோஸிந்திஆதீ³ஸு சதூஹி அச்ச²ரியத⁴ம்மேஹி சதூஹி ச ஸங்க³ஹவத்தூ²ஹி லோகங் ரஞ்ஜேதீதி ராஜா. சக்கரதனங் வத்தேதி, சதூஹி ஸம்பத்திசக்கேஹி வத்ததி, தேஹி ச பரங் வத்தேதி, பரஹிதாய ச இரியாபத²சக்கானங் வத்தோ ஏதஸ்மிங் அத்தீ²தி சக்கவத்தீ. ராஜாதி செத்த² ஸாமஞ்ஞங், சக்கவத்தீதி விஸேஸங். த⁴ம்மேன சரதீதி த⁴ம்மிகோ. ஞாயேன ஸமேன வத்ததீதி அத்தோ². த⁴ம்மேனேவ ரஜ்ஜங் லபி⁴த்வா ராஜா ஜாதோதி த⁴ம்மராஜா. பரஹிதத⁴ம்மசரணேன வா த⁴ம்மிகோ, அத்தஹிதத⁴ம்மசரணேன த⁴ம்மராஜா, சதுரந்தாய இஸ்ஸரோதி சாதுரந்தோ, சதுஸமுத்³த³ந்தாய சதுப்³பி³த⁴தீ³பவிபூ⁴ஸிதாய ச பத²வியா இஸ்ஸரோதி அத்தோ². அஜ்ஜ²த்தங் கோபாதி³பச்சத்தி²கே, ப³ஹித்³தா⁴ ச ஸப்³ப³ராஜானோ அத³ண்டே³ன அஸத்தே²ன விஜேஸீதி விஜிதாவீ. ஜனபதே³ தா²வரபா⁴வங் து⁴வபா⁴வங் பத்தோ, ந ஸக்கா கேனசி ததோ சாலேதுங் ஜனபதோ³ வா தம்ஹி தா²வரியப்பத்தோ அனுயுத்தோ ஸகம்மனிரதோ அசலோ அஸம்பவேதீ⁴தி ஜனபத³த்தா²வரியப்பத்தோ.
Evaṃ bhagavā rūpāvacarapuññassa vipākamahantataṃ pakāsetvā idāni kāmāvacarapuññassāpi taṃ dassento ‘‘chattiṃsakkhattu’’ntiādimāha. Tattha sakko ahosinti chattiṃsa vāre aññattha anupapajjitvā nirantaraṃ sakko devānamindo tāvatiṃsadevarājā ahosi. Rājā ahosintiādīsu catūhi acchariyadhammehi catūhi ca saṅgahavatthūhi lokaṃ rañjetīti rājā. Cakkaratanaṃ vatteti, catūhi sampatticakkehi vattati, tehi ca paraṃ vatteti, parahitāya ca iriyāpathacakkānaṃ vatto etasmiṃ atthīti cakkavattī. Rājāti cettha sāmaññaṃ, cakkavattīti visesaṃ. Dhammena caratīti dhammiko. Ñāyena samena vattatīti attho. Dhammeneva rajjaṃ labhitvā rājā jātoti dhammarājā. Parahitadhammacaraṇena vā dhammiko, attahitadhammacaraṇena dhammarājā, caturantāya issaroti cāturanto, catusamuddantāya catubbidhadīpavibhūsitāya ca pathaviyā issaroti attho. Ajjhattaṃ kopādipaccatthike, bahiddhā ca sabbarājāno adaṇḍena asatthena vijesīti vijitāvī. Janapade thāvarabhāvaṃ dhuvabhāvaṃ patto, na sakkā kenaci tato cāletuṃ janapado vā tamhi thāvariyappatto anuyutto sakammanirato acalo asampavedhīti janapadatthāvariyappatto.
சக்கரதனங், ஹத்தி²ரதனங், அஸ்ஸரதனங், மணிரதனங், இத்தி²ரதனங், க³ஹபதிரதனங், பரிணாயகரதனந்தி இமேஹி ஸத்தஹி ரதனேஹி ஸமுபேதோதி ஸத்தரதனஸமன்னாக³தோ. தேஸு ஹி ராஜா சக்கவத்தி சக்கரதனேன அஜிதங் ஜினாதி, ஹத்தி²அஸ்ஸரதனேஹி விஜிதே ஸுகே²னேவ அனுவிசரதி, பரிணாயகரதனேன விஜிதமனுரக்க²தி, ஸேஸேஹி உபபோ⁴க³ஸுக²மனுப⁴வதி. பட²மேன சஸ்ஸ உஸ்ஸாஹஸத்தியோகோ³ , பச்சி²மேன மந்தஸத்தியோகோ³, ஹத்தி²அஸ்ஸக³ஹபதிரதனேஹி பபூ⁴ஸத்தியோகோ³ ஸுபரிபுண்ணோ ஹோதி, இத்தி²மணிரதனேஹி திவித⁴ஸத்தியோக³ப²லங். ஸோ இத்தி²மணிரதனேஹி பரிபோ⁴க³ஸுக²மனுப⁴வதி, ஸேஸேஹி உபபோ⁴க³ஸுக²ங். விஸேஸதோ சஸ்ஸ புரிமானி தீணி அதோ³ஸகுஸலமூலஜனிதகம்மானுபா⁴வேன ஸம்பஜ்ஜந்தி, மஜ்ஜி²மானி அலோப⁴குஸலமூலஜனிதகம்மானுபா⁴வேன, பச்சி²மமேகங் அமோஹகுஸலமூலஜனிதகம்மானுபா⁴வேனாதி வேதி³தப்³ப³ங் பதே³ஸரஜ்ஜஸ்ஸாதி கு²த்³த³கரஜ்ஜஸ்ஸ.
Cakkaratanaṃ, hatthiratanaṃ, assaratanaṃ, maṇiratanaṃ, itthiratanaṃ, gahapatiratanaṃ, pariṇāyakaratananti imehi sattahi ratanehi samupetoti sattaratanasamannāgato. Tesu hi rājā cakkavatti cakkaratanena ajitaṃ jināti, hatthiassaratanehi vijite sukheneva anuvicarati, pariṇāyakaratanena vijitamanurakkhati, sesehi upabhogasukhamanubhavati. Paṭhamena cassa ussāhasattiyogo , pacchimena mantasattiyogo, hatthiassagahapatiratanehi pabhūsattiyogo suparipuṇṇo hoti, itthimaṇiratanehi tividhasattiyogaphalaṃ. So itthimaṇiratanehi paribhogasukhamanubhavati, sesehi upabhogasukhaṃ. Visesato cassa purimāni tīṇi adosakusalamūlajanitakammānubhāvena sampajjanti, majjhimāni alobhakusalamūlajanitakammānubhāvena, pacchimamekaṃ amohakusalamūlajanitakammānubhāvenāti veditabbaṃ padesarajjassāti khuddakarajjassa.
ஏதத³ஹோஸீதி அத்தனோ ஸம்பத்தியோ பச்சவெக்க²ந்தஸ்ஸ பச்சி²மே சக்கவத்திகாலே ஏதங் ‘‘கிஸ்ஸ நு கோ² மே இத³ங் கம்மஸ்ஸ ப²ல’’ந்திஆதி³கங் அஹோஸி. ஸப்³ப³த்த²கமேவ தஸ்மிங் தஸ்மிம்பி ப⁴வே ஏதத³ஹோஸியேவ. தத்தா²யங் சக்கவத்திகாலவஸேன யோஜனா. ஏவங்மஹித்³தி⁴கோதி மணிரதனஹத்தி²ரதனாதி³ப்பமுகா²ய கோஸவாஹனஸம்பத்தியா ஜனபத³த்தா²வரியப்பத்தியா ச ஏவங்மஹித்³தி⁴கோ. ஏவங்மஹானுபா⁴வோதி சக்கரதனாதி³ஸமன்னாக³மேன கஸ்ஸசிபி பீளங் அகரொந்தோவ ஸப்³ப³ராஜூஹி ஸிரஸா ஸம்படிச்சி²தஸாஸனவேஹாஸக³மனாதீ³ஹி ஏவங் மஹானுபா⁴வோ. தா³னஸ்ஸாதி அன்னாதி³தெ³ய்யத⁴ம்மபரிச்சாக³ஸ்ஸ. த³மஸ்ஸாதி சக்கா²தி³இந்த்³ரியத³மனஸ்ஸ சேவ ஸமாதா⁴னவஸேன ராகா³தி³கிலேஸத³மனஸ்ஸ ச. ஸங்யமஸ்ஸாதி காயவசீஸங்யமஸ்ஸ. தத்த² யங் ஸமாதா⁴னவஸேன கிலேஸத³மனங், தங் பா⁴வனாமயங் புஞ்ஞங் , தஞ்ச கோ² மெத்தாப்³ரஹ்மவிஹாரபூ⁴தங் இதா⁴தி⁴ப்பேதங். தஸ்மிஞ்ச உபசாரப்பனாபே⁴தே³ன து³விதே⁴ யங் அப்பனாப்பத்தங், தேனஸ்ஸ யதா²வுத்தாஸு த்³வீஸு ஜா²னபூ⁴மீஸு உபபத்தி அஹோஸி. இதரேன திவிதே⁴னாபி யதா²ரஹங் பத்தசக்கவத்திஆதி³பா⁴வோதி வேதி³தப்³ப³ங்.
Etadahosīti attano sampattiyo paccavekkhantassa pacchime cakkavattikāle etaṃ ‘‘kissa nu kho me idaṃ kammassa phala’’ntiādikaṃ ahosi. Sabbatthakameva tasmiṃ tasmimpi bhave etadahosiyeva. Tatthāyaṃ cakkavattikālavasena yojanā. Evaṃmahiddhikoti maṇiratanahatthiratanādippamukhāya kosavāhanasampattiyā janapadatthāvariyappattiyā ca evaṃmahiddhiko. Evaṃmahānubhāvoti cakkaratanādisamannāgamena kassacipi pīḷaṃ akarontova sabbarājūhi sirasā sampaṭicchitasāsanavehāsagamanādīhi evaṃ mahānubhāvo. Dānassāti annādideyyadhammapariccāgassa. Damassāti cakkhādiindriyadamanassa ceva samādhānavasena rāgādikilesadamanassa ca. Saṃyamassāti kāyavacīsaṃyamassa. Tattha yaṃ samādhānavasena kilesadamanaṃ, taṃ bhāvanāmayaṃ puññaṃ , tañca kho mettābrahmavihārabhūtaṃ idhādhippetaṃ. Tasmiñca upacārappanābhedena duvidhe yaṃ appanāppattaṃ, tenassa yathāvuttāsu dvīsu jhānabhūmīsu upapatti ahosi. Itarena tividhenāpi yathārahaṃ pattacakkavattiādibhāvoti veditabbaṃ.
இதி ப⁴க³வா அத்தானங் காயஸக்கி² கத்வா புஞ்ஞானங் விபாகமஹந்ததங் பகாஸெத்வா இதா³னி தமேவத்த²ங் கா³தா²ப³ந்தே⁴ன த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘புஞ்ஞமேவா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² புஞ்ஞமேவ ஸோ ஸிக்கெ²ய்யாதி யோ அத்த²காமோ குலபுத்தோ, ஸோ புஞ்ஞப²லனிப்³ப³த்தனதோ, அத்தனோ ஸந்தானங் புனநதோ ச ‘‘புஞ்ஞ’’ந்தி லத்³த⁴னாமங் திவித⁴ங் குஸலமேவ ஸிக்கெ²ய்ய நிவேஸெய்ய உபசினெய்ய பஸவெய்யாதி அத்தோ². ஆயதக்³க³ந்தி விபுலப²லதாய உளாரப²லதாய ஆயதக்³க³ங், பியமனாபப²லதாய வா ஆயதிங் உத்தமந்தி ஆயதக்³க³ங், ஆயேன வா யோனிஸோமனஸிகாராதி³ப்பச்சயேன உளாரதமேன அக்³க³ந்தி ஆயதக்³க³ங் . தகாரோ பத³ஸந்தி⁴கரோ. அத² வா ஆயேன புஞ்ஞப²லேன அக்³க³ங் பதா⁴னந்தி ஆயதக்³க³ங். ததோ ஏவ ஸுகு²த்³ரயங் ஸுக²விபாகந்தி அத்தோ².
Iti bhagavā attānaṃ kāyasakkhi katvā puññānaṃ vipākamahantataṃ pakāsetvā idāni tamevatthaṃ gāthābandhena dassento ‘‘puññamevā’’tiādimāha. Tattha puññameva so sikkheyyāti yo atthakāmo kulaputto, so puññaphalanibbattanato, attano santānaṃ punanato ca ‘‘puñña’’nti laddhanāmaṃ tividhaṃ kusalameva sikkheyya niveseyya upacineyya pasaveyyāti attho. Āyatagganti vipulaphalatāya uḷāraphalatāya āyataggaṃ, piyamanāpaphalatāya vā āyatiṃ uttamanti āyataggaṃ, āyena vā yonisomanasikārādippaccayena uḷāratamena agganti āyataggaṃ . Takāro padasandhikaro. Atha vā āyena puññaphalena aggaṃ padhānanti āyataggaṃ. Tato eva sukhudrayaṃ sukhavipākanti attho.
கதமங் பன தங் புஞ்ஞங், கத²ஞ்ச நங் ஸிக்கெ²ய்யாதி ஆஹ ‘‘தா³னஞ்ச ஸமசரியஞ்ச, மெத்தசித்தஞ்ச பா⁴வயே’’தி. தத்த² ஸமசரியந்தி காயவிஸமாதீ³னி வஜ்ஜெத்வா காயஸமாதி³சரிதங் , ஸுவிஸுத்³த⁴ங் ஸீலந்தி அத்தோ². பா⁴வயேதி அத்தனோ ஸந்தானே உப்பாதெ³ய்ய வட்³டெ⁴ய்ய. ஏதே த⁴ம்மேதி ஏதே தா³னாதி³கே ஸுசரிதத⁴ம்மே. ஸுக²ஸமுத்³த³யேதி ஸுகா²னிஸங்ஸே, ஆனிஸங்ஸப²லம்பி நேஸங் ஸுக²மேவாதி த³ஸ்ஸேதி. அப்³யாபஜ்ஜங் ஸுக²ங் லோகந்தி காமச்ச²ந்தா³தி³ப்³யாபாத³விரஹிதத்தா அப்³யாபஜ்ஜங் நித்³து³க்க²ங், பரபீளாபா⁴வே பன வத்தப்³ப³ங் நத்தி². ஜா²னஸமாபத்திவஸேன ஸுக²ப³ஹுலத்தா ஸுக²ங், ஏகந்தஸுக²ஞ்ச ப்³ரஹ்மலோகங் ஜா²னபுஞ்ஞானங், இதரபுஞ்ஞானங் பன தத³ஞ்ஞங் ஸம்பத்திப⁴வஸங்கா²தங் ஸுக²ங் லோகங் பண்டி³தோ ஸப்பஞ்ஞோ உபபஜ்ஜதி உபேதி. இதி இமஸ்மிங் ஸுத்தே கா³தா²ஸு ச வட்டஸம்பத்தி ஏவ கதி²தா.
Katamaṃ pana taṃ puññaṃ, kathañca naṃ sikkheyyāti āha ‘‘dānañca samacariyañca, mettacittañca bhāvaye’’ti. Tattha samacariyanti kāyavisamādīni vajjetvā kāyasamādicaritaṃ , suvisuddhaṃ sīlanti attho. Bhāvayeti attano santāne uppādeyya vaḍḍheyya. Ete dhammeti ete dānādike sucaritadhamme. Sukhasamuddayeti sukhānisaṃse, ānisaṃsaphalampi nesaṃ sukhamevāti dasseti. Abyāpajjaṃ sukhaṃ lokanti kāmacchandādibyāpādavirahitattā abyāpajjaṃ niddukkhaṃ, parapīḷābhāve pana vattabbaṃ natthi. Jhānasamāpattivasena sukhabahulattā sukhaṃ, ekantasukhañca brahmalokaṃ jhānapuññānaṃ, itarapuññānaṃ pana tadaññaṃ sampattibhavasaṅkhātaṃ sukhaṃ lokaṃ paṇḍito sappañño upapajjati upeti. Iti imasmiṃ sutte gāthāsu ca vaṭṭasampatti eva kathitā.
து³தியஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Dutiyasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi / 2. மெத்தஸுத்தங் • 2. Mettasuttaṃ