Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya |
3. மிச்ச²த்தஸுத்தங்
3. Micchattasuttaṃ
103. ‘‘மிச்ச²த்தங் , பி⁴க்க²வே, ஆக³ம்ம விராத⁴னா ஹோதி, நோ ஆராத⁴னா. கத²ஞ்ச, பி⁴க்க²வே, மிச்ச²த்தங் ஆக³ம்ம விராத⁴னா ஹோதி, நோ ஆராத⁴னா? மிச்சா²தி³ட்டி²கஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே, மிச்சா²ஸங்கப்போ பஹோதி, மிச்சா²ஸங்கப்பஸ்ஸ மிச்சா²வாசா பஹோதி, மிச்சா²வாசஸ்ஸ மிச்சா²கம்மந்தோ பஹோதி, மிச்சா²கம்மந்தஸ்ஸ மிச்சா²ஆஜீவோ பஹோதி, மிச்சா²ஆஜீவஸ்ஸ மிச்சா²வாயாமோ பஹோதி, மிச்சா²வாயாமஸ்ஸ மிச்சா²ஸதி பஹோதி, மிச்சா²ஸதிஸ்ஸ மிச்சா²ஸமாதி⁴ பஹோதி, மிச்சா²ஸமாதி⁴ஸ்ஸ மிச்சா²ஞாணங் பஹோதி, மிச்சா²ஞாணிஸ்ஸ 1 மிச்சா²விமுத்தி பஹோதி. ஏவங் கோ², பி⁴க்க²வே, மிச்ச²த்தங் ஆக³ம்ம விராத⁴னா ஹோதி, நோ ஆராத⁴னா.
103. ‘‘Micchattaṃ , bhikkhave, āgamma virādhanā hoti, no ārādhanā. Kathañca, bhikkhave, micchattaṃ āgamma virādhanā hoti, no ārādhanā? Micchādiṭṭhikassa, bhikkhave, micchāsaṅkappo pahoti, micchāsaṅkappassa micchāvācā pahoti, micchāvācassa micchākammanto pahoti, micchākammantassa micchāājīvo pahoti, micchāājīvassa micchāvāyāmo pahoti, micchāvāyāmassa micchāsati pahoti, micchāsatissa micchāsamādhi pahoti, micchāsamādhissa micchāñāṇaṃ pahoti, micchāñāṇissa 2 micchāvimutti pahoti. Evaṃ kho, bhikkhave, micchattaṃ āgamma virādhanā hoti, no ārādhanā.
‘‘ஸம்மத்தங், பி⁴க்க²வே, ஆக³ம்ம ஆராத⁴னா ஹோதி, நோ விராத⁴னா. கத²ஞ்ச, பி⁴க்க²வே, ஸம்மத்தங் ஆக³ம்ம ஆராத⁴னா ஹோதி, நோ விராத⁴னா? ஸம்மாதி³ட்டி²கஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே, ஸம்மாஸங்கப்போ பஹோதி, ஸம்மாஸங்கப்பஸ்ஸ ஸம்மாவாசா பஹோதி, ஸம்மாவாசஸ்ஸ ஸம்மாகம்மந்தோ பஹோதி, ஸம்மாகம்மந்தஸ்ஸ ஸம்மாஆஜீவோ பஹோதி, ஸம்மாஆஜீவஸ்ஸ ஸம்மாவாயாமோ பஹோதி, ஸம்மாவாயாமஸ்ஸ ஸம்மாஸதி பஹோதி, ஸம்மாஸதிஸ்ஸ ஸம்மாஸமாதி⁴ பஹோதி, ஸம்மாஸமாதி⁴ஸ்ஸ ஸம்மாஞாணங் பஹோதி, ஸம்மாஞாணிஸ்ஸ 3 ஸம்மாவிமுத்தி பஹோதி. ஏவங் கோ², பி⁴க்க²வே, ஸம்மத்தங் ஆக³ம்ம ஆராத⁴னா ஹோதி, நோ விராத⁴னா’’தி. ததியங்.
‘‘Sammattaṃ, bhikkhave, āgamma ārādhanā hoti, no virādhanā. Kathañca, bhikkhave, sammattaṃ āgamma ārādhanā hoti, no virādhanā? Sammādiṭṭhikassa, bhikkhave, sammāsaṅkappo pahoti, sammāsaṅkappassa sammāvācā pahoti, sammāvācassa sammākammanto pahoti, sammākammantassa sammāājīvo pahoti, sammāājīvassa sammāvāyāmo pahoti, sammāvāyāmassa sammāsati pahoti, sammāsatissa sammāsamādhi pahoti, sammāsamādhissa sammāñāṇaṃ pahoti, sammāñāṇissa 4 sammāvimutti pahoti. Evaṃ kho, bhikkhave, sammattaṃ āgamma ārādhanā hoti, no virādhanā’’ti. Tatiyaṃ.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 3. மிச்ச²த்தஸுத்தவண்ணனா • 3. Micchattasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 1-12. ஸமணஸஞ்ஞாஸுத்தாதி³வண்ணனா • 1-12. Samaṇasaññāsuttādivaṇṇanā