Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૩૮૧] ૬. મિગાલોપજાતકવણ્ણના

    [381] 6. Migālopajātakavaṇṇanā

    મે રુચ્ચીતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો એકં દુબ્બચભિક્ખું આરબ્ભ કથેસિ. સત્થા તં ભિક્ખું પક્કોસાપેત્વા ‘‘સચ્ચં કિર ત્વં ભિક્ખુ દુબ્બચો’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘આમ, ભન્તે’’તિ વુત્તે ‘‘ન ખો ભિક્ખુ ઇદાનેવ, પુબ્બેપિ ત્વં દુબ્બચોયેવ, દુબ્બચભાવઞ્ચ પન નિસ્સાય પણ્ડિતાનં વચનં અકરોન્તો વેરમ્ભવાતમુખે બ્યસનં ગતોસી’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    Name ruccīti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ dubbacabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Satthā taṃ bhikkhuṃ pakkosāpetvā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu dubbaco’’ti pucchitvā ‘‘āma, bhante’’ti vutte ‘‘na kho bhikkhu idāneva, pubbepi tvaṃ dubbacoyeva, dubbacabhāvañca pana nissāya paṇḍitānaṃ vacanaṃ akaronto verambhavātamukhe byasanaṃ gatosī’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો ગિજ્ઝયોનિયં નિબ્બત્તિત્વા અપનન્દગિજ્ઝો નામ અહોસિ. સો ગિજ્ઝગણપરિવુતો ગિજ્ઝકૂટપબ્બતે વસિ. પુત્તો પનસ્સ મિગાલોપો નામ થામબલસમ્પન્નો અહોસિ, સો અઞ્ઞેસં ગિજ્ઝાનં સીમં અતિક્કમિત્વા અતિઉચ્ચં ઉપ્પતિ. ગિજ્ઝા ‘‘પુત્તો તે અતિદૂરં ઉપ્પતતી’’તિ ગિજ્ઝરઞ્ઞો આચિક્ખિંસુ. સો તં પક્કોસેત્વા ‘‘ત્વં કિર, તાત, અતિઉચ્ચં ગચ્છસિ, અતિઉચ્ચં ગચ્છન્તો જીવિતક્ખયં પાપુણિસ્સસી’’તિ વત્વા તિસ્સો ગાથા અભાસિ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto gijjhayoniyaṃ nibbattitvā apanandagijjho nāma ahosi. So gijjhagaṇaparivuto gijjhakūṭapabbate vasi. Putto panassa migālopo nāma thāmabalasampanno ahosi, so aññesaṃ gijjhānaṃ sīmaṃ atikkamitvā atiuccaṃ uppati. Gijjhā ‘‘putto te atidūraṃ uppatatī’’ti gijjharañño ācikkhiṃsu. So taṃ pakkosetvā ‘‘tvaṃ kira, tāta, atiuccaṃ gacchasi, atiuccaṃ gacchanto jīvitakkhayaṃ pāpuṇissasī’’ti vatvā tisso gāthā abhāsi –

    ૩૪.

    34.

    ‘‘ન મે રુચ્ચિ મિગાલોપ, યસ્સ તે તાદિસી ગતી;

    ‘‘Na me rucci migālopa, yassa te tādisī gatī;

    અતુચ્ચં તાત પતસિ, અભૂમિં તાત સેવસિ.

    Atuccaṃ tāta patasi, abhūmiṃ tāta sevasi.

    ૩૫.

    35.

    ‘‘ચતુક્કણ્ણંવ કેદારં, યદા તે પથવી સિયા;

    ‘‘Catukkaṇṇaṃva kedāraṃ, yadā te pathavī siyā;

    તતો તાત નિવત્તસ્સુ, માસ્સુ એત્તો પરં ગમિ.

    Tato tāta nivattassu, māssu etto paraṃ gami.

    ૩૬.

    36.

    ‘‘સન્તિ અઞ્ઞેપિ સકુણા, પત્તયાના વિહઙ્ગમા;

    ‘‘Santi aññepi sakuṇā, pattayānā vihaṅgamā;

    અક્ખિત્તા વાતવેગેન, નટ્ઠા તે સસ્સતીસમા’’તિ.

    Akkhittā vātavegena, naṭṭhā te sassatīsamā’’ti.

    તત્થ મિગાલોપાતિ પુત્તં નામેન આલપતિ. અતુચ્ચં તાત પતસીતિ તાત, ત્વં અઞ્ઞેસં ગિજ્ઝાનં સીમં અતિક્કમિત્વા અતિઉચ્ચં ગચ્છસિ. ચતુક્કણ્ણંવ કેદારન્તિ ઇમિનાસ્સ સીમં આચિક્ખતિ. ઇદં વુત્તં હોતિ – તાત, યદા તે અયં મહાપથવી ચતુક્કણ્ણં કેદારં વિય સિયા, એવં ખુદ્દિકા વિય હુત્વા પઞ્ઞાયેથ, અથ ત્વં એત્તકા ઠાના નિવત્તેય્યાસિ, એત્તો પરં મા ગમીતિ. સન્તિ અઞ્ઞેપીતિ ન કેવલં ત્વમેવ, અઞ્ઞેપિ ગિજ્ઝા એવં કરિંસૂતિ દીપેતિ. અક્ખિત્તાતિ તેપિ ગિજ્ઝા અમ્હાકં સીમં અતિક્કમિત્વા ગતા વાતવેગેન આકડ્ઢિતા નસ્સિંસુ. સસ્સતીસમાતિ સસ્સતીહિ પથવીપબ્બતાદીહિ સમં અત્તાનં મઞ્ઞમાના અત્તનો વસ્સસહસ્સપરિમાણં આયું અપૂરેત્વાપિ અન્તરા નટ્ઠાતિ અત્થો.

    Tattha migālopāti puttaṃ nāmena ālapati. Atuccaṃ tāta patasīti tāta, tvaṃ aññesaṃ gijjhānaṃ sīmaṃ atikkamitvā atiuccaṃ gacchasi. Catukkaṇṇaṃva kedāranti imināssa sīmaṃ ācikkhati. Idaṃ vuttaṃ hoti – tāta, yadā te ayaṃ mahāpathavī catukkaṇṇaṃ kedāraṃ viya siyā, evaṃ khuddikā viya hutvā paññāyetha, atha tvaṃ ettakā ṭhānā nivatteyyāsi, etto paraṃ mā gamīti. Santi aññepīti na kevalaṃ tvameva, aññepi gijjhā evaṃ kariṃsūti dīpeti. Akkhittāti tepi gijjhā amhākaṃ sīmaṃ atikkamitvā gatā vātavegena ākaḍḍhitā nassiṃsu. Sassatīsamāti sassatīhi pathavīpabbatādīhi samaṃ attānaṃ maññamānā attano vassasahassaparimāṇaṃ āyuṃ apūretvāpi antarā naṭṭhāti attho.

    મિગાલોપો અનોવાદકત્તા પિતુ વચનં અકત્વા લઙ્ઘન્તો પિતરા અક્ખાતં સીમં દિસ્વા તં અતિક્કમ્મ કાલવાતે પત્વા તેપિ છિન્દિત્વા ઉપ્પતિતો વેરમ્ભવાતમુખં પક્ખન્દિ, અથ નં વેરમ્ભવાતા પહરિંસુ. સો તેહિ પહટમત્તોવ ખણ્ડાખણ્ડં હુત્વા આકાસેયેવ અન્તરધાયિ.

    Migālopo anovādakattā pitu vacanaṃ akatvā laṅghanto pitarā akkhātaṃ sīmaṃ disvā taṃ atikkamma kālavāte patvā tepi chinditvā uppatito verambhavātamukhaṃ pakkhandi, atha naṃ verambhavātā pahariṃsu. So tehi pahaṭamattova khaṇḍākhaṇḍaṃ hutvā ākāseyeva antaradhāyi.

    ૩૭.

    37.

    ‘‘અકત્વા અપનન્દસ્સ, પિતુ વુદ્ધસ્સ સાસનં;

    ‘‘Akatvā apanandassa, pitu vuddhassa sāsanaṃ;

    કાલવાતે અતિક્કમ્મ, વેરમ્ભાનં વસં અગા.

    Kālavāte atikkamma, verambhānaṃ vasaṃ agā.

    ૩૮.

    38.

    ‘‘તસ્સ પુત્તા ચ દારા ચ, યે ચઞ્ઞે અનુજીવિનો;

    ‘‘Tassa puttā ca dārā ca, ye caññe anujīvino;

    સબ્બે બ્યસનમાપાદું, અનોવાદકરે દિજે.

    Sabbe byasanamāpāduṃ, anovādakare dije.

    ૩૯.

    39.

    ‘‘એવમ્પિ ઇધ વુદ્ધાનં, યો વાક્યં નાવબુજ્ઝતિ;

    ‘‘Evampi idha vuddhānaṃ, yo vākyaṃ nāvabujjhati;

    અતિસીમચરો દિત્તો, ગિજ્ઝોવાતીતસાસનો;

    Atisīmacaro ditto, gijjhovātītasāsano;

    સબ્બે બ્યસનં પપ્પોન્તિ, અકત્વા વુદ્ધસાસન’’ન્તિ. –

    Sabbe byasanaṃ papponti, akatvā vuddhasāsana’’nti. –

    ઇમા તિસ્સો અભિસમ્બુદ્ધગાથા.

    Imā tisso abhisambuddhagāthā.

    તત્થ અનુજીવિનોતિ તં નિસ્સાય જીવનકા. અનોવાદકરે દિજેતિ તસ્મિં મિગાલોપે ગિજ્ઝે ઓવાદં અગણ્હન્તે સબ્બેપિ તે તેન સદ્ધિં અતિસીમં ગન્ત્વા વિનાસં પાપુણિંસુ. એવમ્પીતિ, ભિક્ખવે, યથા સો ગિજ્ઝો, એવં યો અઞ્ઞોપિ ગહટ્ઠો વા પબ્બજિતો વા હિતાનુકમ્પકાનં વુદ્ધાનં વચનં ન ગણ્હાતિ, સોપિ અયં સીમં અતિક્કમિત્વા ચરન્તો દિત્તો ગબ્બિતો ગિજ્ઝોવ બ્યસનં પાપુણાતીતિ.

    Tattha anujīvinoti taṃ nissāya jīvanakā. Anovādakare dijeti tasmiṃ migālope gijjhe ovādaṃ agaṇhante sabbepi te tena saddhiṃ atisīmaṃ gantvā vināsaṃ pāpuṇiṃsu. Evampīti, bhikkhave, yathā so gijjho, evaṃ yo aññopi gahaṭṭho vā pabbajito vā hitānukampakānaṃ vuddhānaṃ vacanaṃ na gaṇhāti, sopi ayaṃ sīmaṃ atikkamitvā caranto ditto gabbito gijjhova byasanaṃ pāpuṇātīti.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા સચ્ચાનિ પકાસેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા મિગાલોપો દુબ્બચભિક્ખુ અહોસિ, અપનન્દો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā migālopo dubbacabhikkhu ahosi, apanando pana ahameva ahosi’’nti.

    મિગાલોપજાતકવણ્ણના છટ્ઠા.

    Migālopajātakavaṇṇanā chaṭṭhā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૩૮૧. મિગાલોપજાતકં • 381. Migālopajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact