Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરીગાથાપાળિ • Therīgāthāpāḷi

    ૬. મિત્તાકાળીથેરીગાથા

    6. Mittākāḷītherīgāthā

    ૯૨.

    92.

    ‘‘સદ્ધાય પબ્બજિત્વાન, અગારસ્માનગારિયં;

    ‘‘Saddhāya pabbajitvāna, agārasmānagāriyaṃ;

    વિચરિંહં તેન તેન, લાભસક્કારઉસ્સુકા.

    Vicariṃhaṃ tena tena, lābhasakkāraussukā.

    ૯૩.

    93.

    ‘‘રિઞ્ચિત્વા પરમં અત્થં, હીનમત્થં અસેવિહં;

    ‘‘Riñcitvā paramaṃ atthaṃ, hīnamatthaṃ asevihaṃ;

    કિલેસાનં વસં ગન્ત્વા, સામઞ્ઞત્થં ન બુજ્ઝિહં.

    Kilesānaṃ vasaṃ gantvā, sāmaññatthaṃ na bujjhihaṃ.

    ૯૪.

    94.

    ‘‘તસ્સા મે અહુ સંવેગો, નિસિન્નાય વિહારકે;

    ‘‘Tassā me ahu saṃvego, nisinnāya vihārake;

    ઉમ્મગ્ગપટિપન્નામ્હિ, તણ્હાય વસમાગતા.

    Ummaggapaṭipannāmhi, taṇhāya vasamāgatā.

    ૯૫.

    95.

    ‘‘અપ્પકં જીવિતં મય્હં, જરા બ્યાધિ ચ મદ્દતિ;

    ‘‘Appakaṃ jīvitaṃ mayhaṃ, jarā byādhi ca maddati;

    પુરાયં ભિજ્જતિ 1 કાયો, ન મે કાલો પમજ્જિતું.

    Purāyaṃ bhijjati 2 kāyo, na me kālo pamajjituṃ.

    ૯૬.

    96.

    ‘‘યથાભૂતમવેક્ખન્તી, ખન્ધાનં ઉદયબ્બયં;

    ‘‘Yathābhūtamavekkhantī, khandhānaṃ udayabbayaṃ;

    વિમુત્તચિત્તા ઉટ્ઠાસિં, કતં બુદ્ધસ્સ સાસન’’ન્ત્ન્ત્તિ.

    Vimuttacittā uṭṭhāsiṃ, kataṃ buddhassa sāsana’’ntntti.

    … મિત્તા કાળી થેરી….

    … Mittā kāḷī therī….







    Footnotes:
    1. જરાય ભિજ્જતે (સી॰)
    2. jarāya bhijjate (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરીગાથા-અટ્ઠકથા • Therīgāthā-aṭṭhakathā / ૬. મિત્તાકાળીથેરીગાથાવણ્ણના • 6. Mittākāḷītherīgāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact