Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૩. મિત્તસુત્તવણ્ણના
3. Mittasuttavaṇṇanā
૫૩. તતિયે સત્થોતિ સદ્ધિંચરો, જઙ્ઘસત્થો વા સકટસત્થો વા. મિત્તન્તિ રોગે ઉપ્પન્ને પાટઙ્કિયા વા અઞ્ઞેન વા યાનેન હરિત્વા ખેમન્તસમ્પાપનેન મિત્તં. સકે ઘરેતિ અત્તનો ગેહે . તથારૂપે રોગે જાતે પુત્તભરિયાદયો જિગુચ્છન્તિ, માતા પન અસુચિમ્પિ ચન્દનં વિય મઞ્ઞતિ. તસ્મા સા સકે ઘરે મિત્તં. સહાયો અત્થજાતસ્સાતિ ઉપ્પન્નકિચ્ચસ્સ યો તં કિચ્ચં વહતિ નિત્થરતિ, સો કિચ્ચેસુ સહ અયનભાવેન સહાયો મિત્તં, સુરાપાનાદિસહાયા પન ન મિત્તા. સમ્પરાયિકન્તિ સમ્પરાયહિતં. તતિયં.
53. Tatiye satthoti saddhiṃcaro, jaṅghasattho vā sakaṭasattho vā. Mittanti roge uppanne pāṭaṅkiyā vā aññena vā yānena haritvā khemantasampāpanena mittaṃ. Sake ghareti attano gehe . Tathārūpe roge jāte puttabhariyādayo jigucchanti, mātā pana asucimpi candanaṃ viya maññati. Tasmā sā sake ghare mittaṃ. Sahāyo atthajātassāti uppannakiccassa yo taṃ kiccaṃ vahati nittharati, so kiccesu saha ayanabhāvena sahāyo mittaṃ, surāpānādisahāyā pana na mittā. Samparāyikanti samparāyahitaṃ. Tatiyaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૩. મિત્તસુત્તં • 3. Mittasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૩. મિત્તસુત્તવણ્ણના • 3. Mittasuttavaṇṇanā