Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૮૨] ૨. મિત્તવિન્દકજાતકવણ્ણના
[82] 2. Mittavindakajātakavaṇṇanā
અતિક્કમ્મ રમણકન્તિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો એકં દુબ્બચભિક્ખું આરબ્ભ કથેસિ. ઇમસ્સ પન જાતકસ્સ કસ્સપસમ્માસમ્બુદ્ધકાલિકં વત્થુ, તં દસકનિપાતે મહામિત્તવિન્દકજાતકે (જા॰ ૧.૧.૮૨; ૧.૫.૧૦૦ આદયો) આવિ ભવિસ્સતિ. તદા પન બોધિસત્તો ઇમં ગાથમાહ –
Atikkammaramaṇakanti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ dubbacabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Imassa pana jātakassa kassapasammāsambuddhakālikaṃ vatthu, taṃ dasakanipāte mahāmittavindakajātake (jā. 1.1.82; 1.5.100 ādayo) āvi bhavissati. Tadā pana bodhisatto imaṃ gāthamāha –
૮૨.
82.
‘‘અતિક્કમ્મ રમણકં, સદામત્તઞ્ચ દૂભકં;
‘‘Atikkamma ramaṇakaṃ, sadāmattañca dūbhakaṃ;
સ્વાસિ પાસાણમાસીનો, યસ્મા જીવં ન મોક્ખસી’’તિ.
Svāsi pāsāṇamāsīno, yasmā jīvaṃ na mokkhasī’’ti.
તત્થ રમણકન્તિ તસ્મિં કાલે ફલિકસ્સ નામં, ફલિકપાસાદઞ્ચ અતિક્કન્તોસીતિ દીપેતિ. સદામત્તઞ્ચાતિ રજતસ્સ નામં, રજતપાસાદઞ્ચ અતિક્કન્તોસીતિ દીપેતિ. દૂભકન્તિ મણિનો નામં, મણિપાસાદઞ્ચ અતિક્કન્તોસીતિ દીપેતિ. સ્વાસીતિ સો અસિ ત્વં. પાસાણમાસીનોતિ ખુરચક્કં નામ પાસાણમયં વા હોતિ રજતમયં વા મણિમયં વા, તં પન પાસાણમયમેવ. સો ચ તેન આસીનો અતિનિવિટ્ઠો અજ્ઝોત્થટો. તસ્મા પાસાણેન આસીનત્તા ‘‘પાસાણાસીનો’’તિ વત્તબ્બે બ્યઞ્જનસન્ધિવસેન મકારં આદાય ‘‘પાસાણમાસીનો’’તિ વુત્તં. પાસાણં વા આસીનો, તં ખુરચક્કં આસજ્જ પાપુણિત્વા ઠિતોતિ અત્થો. યસ્મા જીવં ન મોક્ખસીતિ યસ્મા ખુરચક્કા યાવ તે પાપં ન ખીયતિ, તાવ જીવન્તોયેવ ન મુચ્ચિસ્સસિ, તં આસીનોસીતિ.
Tattha ramaṇakanti tasmiṃ kāle phalikassa nāmaṃ, phalikapāsādañca atikkantosīti dīpeti. Sadāmattañcāti rajatassa nāmaṃ, rajatapāsādañca atikkantosīti dīpeti. Dūbhakanti maṇino nāmaṃ, maṇipāsādañca atikkantosīti dīpeti. Svāsīti so asi tvaṃ. Pāsāṇamāsīnoti khuracakkaṃ nāma pāsāṇamayaṃ vā hoti rajatamayaṃ vā maṇimayaṃ vā, taṃ pana pāsāṇamayameva. So ca tena āsīno atiniviṭṭho ajjhotthaṭo. Tasmā pāsāṇena āsīnattā ‘‘pāsāṇāsīno’’ti vattabbe byañjanasandhivasena makāraṃ ādāya ‘‘pāsāṇamāsīno’’ti vuttaṃ. Pāsāṇaṃ vā āsīno, taṃ khuracakkaṃ āsajja pāpuṇitvā ṭhitoti attho. Yasmā jīvaṃ na mokkhasīti yasmā khuracakkā yāva te pāpaṃ na khīyati, tāva jīvantoyeva na muccissasi, taṃ āsīnosīti.
ઇમં ગાથં વત્વા બોધિસત્તો અત્તનો વસનટ્ઠાનંયેવ ગતો. મિત્તવિન્દકોપિ ખુરચક્કં ઉક્ખિપિત્વા મહાદુક્ખં અનુભવમાનો પાપકમ્મે પરિક્ખીણે યથાકમ્મં ગતો.
Imaṃ gāthaṃ vatvā bodhisatto attano vasanaṭṭhānaṃyeva gato. Mittavindakopi khuracakkaṃ ukkhipitvā mahādukkhaṃ anubhavamāno pāpakamme parikkhīṇe yathākammaṃ gato.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા મિત્તવિન્દકો દુબ્બચભિક્ખુ અહોસિ, દેવરાજા પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā mittavindako dubbacabhikkhu ahosi, devarājā pana ahameva ahosi’’nti.
મિત્તવિન્દકજાતકવણ્ણના દુતિયા.
Mittavindakajātakavaṇṇanā dutiyā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૮૨. મિત્તવિન્દકજાતકં • 82. Mittavindakajātakaṃ