Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૪. મોગ્ગલ્લાનસુત્તવણ્ણના

    4. Moggallānasuttavaṇṇanā

    ૮૨૬. ચતુત્થે ઉદ્ધતાતિ ઉદ્ધચ્ચપકતિકા વિપ્ફન્દમાનચિત્તા. ઉદ્ધચ્ચેન હિ એકારમ્મણે ચિત્તં વિપ્ફન્દતિ ધજયટ્ઠિયં વાતેન પહતધજો વિય. ઉન્નળાતિ ઉગ્ગતનળા, ઉટ્ઠિતતુચ્છમાનાતિ વુત્તં હોતિ. ચપલાતિ પત્તચીવરમણ્ડનાદિચાપલ્લેન યુત્તા. મુખરાતિ મુખખરા, ખરવચનાતિ વુત્તં હોતિ. વિકિણ્ણવાચાતિ અસંયતવચના દિવસમ્પિ નિરત્થકવચનપ્પલાપિનો. મુટ્ઠસ્સતીતિ નટ્ઠસ્સતિનો. અસમ્પજાનાતિ પઞ્ઞારહિતા. અસમાહિતાતિ ઉપચારપ્પનાસમાધિવિરહિતા. ભન્તચિત્તાતિ ઉબ્ભન્તચિત્તા સમાધિવિરહેન લદ્ધોકાસેન ઉદ્ધચ્ચેન . પાકતિન્દ્રિયાતિ અસંવુતિન્દ્રિયા. ઇદ્ધાભિસઙ્ખારન્તિ આપોકસિણં સમાપજ્જિત્વા વુટ્ઠાય પાસાદપતિટ્ઠિતં પથવિભાગં ‘‘ઉદક’’ન્તિ અધિટ્ઠાય, ઉદકપિટ્ઠે ઠિતપાસાદં વેહાસં અબ્ભુગ્ગન્ત્વા અઙ્ગુટ્ઠકેન પહરિ. ગમ્ભીરનેમોતિ ગમ્ભીરઆવાટો, ગમ્ભીરભૂમિભાગં અનુપવિટ્ઠોતિ અત્થો . સુનિખાતોતિ સુટ્ઠુ નિખાતો, કોટ્ટેત્વા સુટ્ઠુ ઠપિતો. ઇધ અભિઞ્ઞાપાદકિદ્ધિ કથિતા.

    826. Catutthe uddhatāti uddhaccapakatikā vipphandamānacittā. Uddhaccena hi ekārammaṇe cittaṃ vipphandati dhajayaṭṭhiyaṃ vātena pahatadhajo viya. Unnaḷāti uggatanaḷā, uṭṭhitatucchamānāti vuttaṃ hoti. Capalāti pattacīvaramaṇḍanādicāpallena yuttā. Mukharāti mukhakharā, kharavacanāti vuttaṃ hoti. Vikiṇṇavācāti asaṃyatavacanā divasampi niratthakavacanappalāpino. Muṭṭhassatīti naṭṭhassatino. Asampajānāti paññārahitā. Asamāhitāti upacārappanāsamādhivirahitā. Bhantacittāti ubbhantacittā samādhivirahena laddhokāsena uddhaccena . Pākatindriyāti asaṃvutindriyā. Iddhābhisaṅkhāranti āpokasiṇaṃ samāpajjitvā vuṭṭhāya pāsādapatiṭṭhitaṃ pathavibhāgaṃ ‘‘udaka’’nti adhiṭṭhāya, udakapiṭṭhe ṭhitapāsādaṃ vehāsaṃ abbhuggantvā aṅguṭṭhakena pahari. Gambhīranemoti gambhīraāvāṭo, gambhīrabhūmibhāgaṃ anupaviṭṭhoti attho . Sunikhātoti suṭṭhu nikhāto, koṭṭetvā suṭṭhu ṭhapito. Idha abhiññāpādakiddhi kathitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૪. મોગ્ગલ્લાનસુત્તં • 4. Moggallānasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૪. મોગ્ગલ્લાનસુત્તવણ્ણના • 4. Moggallānasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact