Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૫. મોઘરાજત્થેરઅપદાનં

    5. Mogharājattheraapadānaṃ

    ૬૪.

    64.

    ‘‘અત્થદસ્સી તુ ભગવા, સયમ્ભૂ અપરાજિતો;

    ‘‘Atthadassī tu bhagavā, sayambhū aparājito;

    ભિક્ખુસઙ્ઘપરિબ્યૂળ્હો, રથિયં પટિપજ્જથ.

    Bhikkhusaṅghaparibyūḷho, rathiyaṃ paṭipajjatha.

    ૬૫.

    65.

    ‘‘સિસ્સેહિ સમ્પરિવુતો, ઘરમ્હા અભિનિક્ખમિં;

    ‘‘Sissehi samparivuto, gharamhā abhinikkhamiṃ;

    નિક્ખમિત્વાનહં તત્થ, અદ્દસં લોકનાયકં.

    Nikkhamitvānahaṃ tattha, addasaṃ lokanāyakaṃ.

    ૬૬.

    66.

    ‘‘અભિવાદિય સમ્બુદ્ધં, સિરે કત્વાન અઞ્જલિં;

    ‘‘Abhivādiya sambuddhaṃ, sire katvāna añjaliṃ;

    સકં ચિત્તં પસાદેત્વા, સન્થવિં લોકનાયકં.

    Sakaṃ cittaṃ pasādetvā, santhaviṃ lokanāyakaṃ.

    ૬૭.

    67.

    ‘‘યાવતા રૂપિનો સત્તા, અરૂપી વા અસઞ્ઞિનો;

    ‘‘Yāvatā rūpino sattā, arūpī vā asaññino;

    સબ્બે તે તવ ઞાણમ્હિ, અન્તો હોન્તિ સમોગધા.

    Sabbe te tava ñāṇamhi, anto honti samogadhā.

    ૬૮.

    68.

    ‘‘સુખુમચ્છિકજાલેન , ઉદકં યો પરિક્ખિપે;

    ‘‘Sukhumacchikajālena , udakaṃ yo parikkhipe;

    યે કેચિ ઉદકે પાણા, અન્તોજાલે ભવન્તિ તે.

    Ye keci udake pāṇā, antojāle bhavanti te.

    ૬૯.

    69.

    ‘‘યેસઞ્ચ ચેતના અત્થિ, રૂપિનો ચ અરૂપિનો;

    ‘‘Yesañca cetanā atthi, rūpino ca arūpino;

    સબ્બે તે તવ ઞાણમ્હિ, અન્તો હોન્તિ સમોગધા.

    Sabbe te tava ñāṇamhi, anto honti samogadhā.

    ૭૦.

    70.

    ‘‘સમુદ્ધરસિમં લોકં, અન્ધકારસમાકુલં;

    ‘‘Samuddharasimaṃ lokaṃ, andhakārasamākulaṃ;

    તવ ધમ્મં સુણિત્વાન, કઙ્ખાસોતં તરન્તિ તે.

    Tava dhammaṃ suṇitvāna, kaṅkhāsotaṃ taranti te.

    ૭૧.

    71.

    ‘‘અવિજ્જાનિવુતે લોકે, અન્ધકારેન ઓત્થટે;

    ‘‘Avijjānivute loke, andhakārena otthaṭe;

    તવ ઞાણમ્હિ જોતન્તે, અન્ધકારા પધંસિતા.

    Tava ñāṇamhi jotante, andhakārā padhaṃsitā.

    ૭૨.

    72.

    ‘‘તુવં ચક્ખૂસિ સબ્બેસં, મહાતમપનૂદનો;

    ‘‘Tuvaṃ cakkhūsi sabbesaṃ, mahātamapanūdano;

    તવ ધમ્મં સુણિત્વાન, નિબ્બાયતિ બહુજ્જનો.

    Tava dhammaṃ suṇitvāna, nibbāyati bahujjano.

    ૭૩.

    73.

    ‘‘પુટકં પૂરયિત્વાન 1, મધુખુદ્દમનેળકં;

    ‘‘Puṭakaṃ pūrayitvāna 2, madhukhuddamaneḷakaṃ;

    ઉભો હત્થેહિ પગ્ગય્હ, ઉપનેસિં મહેસિનો.

    Ubho hatthehi paggayha, upanesiṃ mahesino.

    ૭૪.

    74.

    ‘‘પટિગ્ગણ્હિ મહાવીરો, સહત્થેન મહા ઇસી;

    ‘‘Paṭiggaṇhi mahāvīro, sahatthena mahā isī;

    ભુઞ્જિત્વા તઞ્ચ સબ્બઞ્ઞૂ, વેહાસં નભમુગ્ગમિ.

    Bhuñjitvā tañca sabbaññū, vehāsaṃ nabhamuggami.

    ૭૫.

    75.

    ‘‘અન્તલિક્ખે ઠિતો સત્થા, અત્થદસ્સી નરાસભો;

    ‘‘Antalikkhe ṭhito satthā, atthadassī narāsabho;

    મમ ચિત્તં પસાદેન્તો, ઇમા ગાથા અભાસથ.

    Mama cittaṃ pasādento, imā gāthā abhāsatha.

    ૭૬.

    76.

    ‘‘‘યેનિદં થવિતં ઞાણં, બુદ્ધસેટ્ઠો ચ થોમિતો;

    ‘‘‘Yenidaṃ thavitaṃ ñāṇaṃ, buddhaseṭṭho ca thomito;

    તેન ચિત્તપ્પસાદેન, દુગ્ગતિં સો ન ગચ્છતિ.

    Tena cittappasādena, duggatiṃ so na gacchati.

    ૭૭.

    77.

    ‘‘‘ચતુદ્દસઞ્ચક્ખત્તું 3 સો, દેવરજ્જં કરિસ્સતિ;

    ‘‘‘Catuddasañcakkhattuṃ 4 so, devarajjaṃ karissati;

    પથબ્યા રજ્જં અટ્ઠસતં, વસુધં આવસિસ્સતિ.

    Pathabyā rajjaṃ aṭṭhasataṃ, vasudhaṃ āvasissati.

    ૭૮.

    78.

    ‘‘‘પઞ્ચેવ સતક્ખત્તુઞ્ચ 5, ચક્કવત્તી ભવિસ્સતિ;

    ‘‘‘Pañceva satakkhattuñca 6, cakkavattī bhavissati;

    પદેસરજ્જં અસઙ્ખેય્યં, મહિયા કારયિસ્સતિ.

    Padesarajjaṃ asaṅkheyyaṃ, mahiyā kārayissati.

    ૭૯.

    79.

    ‘‘‘અજ્ઝાયકો મન્તધરો, તિણ્ણં વેદાન પારગૂ;

    ‘‘‘Ajjhāyako mantadharo, tiṇṇaṃ vedāna pāragū;

    ગોતમસ્સ ભગવતો, સાસને પબ્બજિસ્સતિ.

    Gotamassa bhagavato, sāsane pabbajissati.

    ૮૦.

    80.

    ‘‘‘ગમ્ભીરં નિપુણં અત્થં, ઞાણેન વિચિનિસ્સતિ;

    ‘‘‘Gambhīraṃ nipuṇaṃ atthaṃ, ñāṇena vicinissati;

    મોઘરાજાતિ નામેન, હેસ્સતિ સત્થુ સાવકો.

    Mogharājāti nāmena, hessati satthu sāvako.

    ૮૧.

    81.

    ‘‘‘તીહિ વિજ્જાહિ સમ્પન્નં, કતકિચ્ચમનાસવં;

    ‘‘‘Tīhi vijjāhi sampannaṃ, katakiccamanāsavaṃ;

    ગોતમો સત્થવાહગ્ગો, એતદગ્ગે ઠપેસ્સતિ’.

    Gotamo satthavāhaggo, etadagge ṭhapessati’.

    ૮૨.

    82.

    ‘‘હિત્વા માનુસકં યોગં, છેત્વાન ભવબન્ધનં;

    ‘‘Hitvā mānusakaṃ yogaṃ, chetvāna bhavabandhanaṃ;

    સબ્બાસવે પરિઞ્ઞાય, વિહરામિ અનાસવો.

    Sabbāsave pariññāya, viharāmi anāsavo.

    ૮૩.

    83.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા મોઘરાજો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ;

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā mogharājo thero imā gāthāyo abhāsitthāti;

    મોઘરાજત્થેરસ્સાપદાનં પઞ્ચમં.

    Mogharājattherassāpadānaṃ pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. પીઠરં (સી॰), પુતરં (સ્યા॰)
    2. pīṭharaṃ (sī.), putaraṃ (syā.)
    3. ચતુસટ્ઠિઞ્ચ (સ્યા॰)
    4. catusaṭṭhiñca (syā.)
    5. અથ પઞ્ચસતક્ખત્તું (સી॰)
    6. atha pañcasatakkhattuṃ (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૫. મોઘરાજત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 5. Mogharājattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact